Friday, 22 January 2016

Motivasi Kembara - Terbang Tunduk!


Bertahanlah wahai raksa... 
Jangan kau terhenti...

Berpautlah wahai nyawa...
Ini bukan mimpi...
Saksikan dengan mata...

Rasakan dengan jiwa...
Kau sedang tinggi...

Jauhnya kau terbang...
Siapa sangka?
Getir yang menghalang tak besar mana...

Payah payah semalam...
Moga mudah selama...

Tiap apa yang mematah tegakmu...
Tiap yang menolak...
Tiap yang memijak-henyak...
Biar di belakang mu...

Jangan dikenang...
Moga dibuang dendam dan sayu...

Tuhan...
Jangan kau izin aku lupa...
Jangan kau biarkan aku mendepang dada...
Pasakkan hatiku pada kaki...
Paksakan ku tunduk sehingga mati...

Kita bukan asal kita...
Dari mana kita datang tak tentukan siapa kita nantinya...
Kita yang mencorak langit kita...
Takdir kita adalah lukisan kita...
Berjaya atau tidak...
Bukan hak kita...
Tapi yang kuasainya...


85 comments:

  1. Salam SS!, moga ada jagaan Allah selalu

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah dah open balik , nak buat pengakuan rindu nak baca kisah kisah SS :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengakuan tu kena angkat 5 jari taw... ha ha ha...

      Delete
    2. Haaa si halus lembut ni salah seorang pengadu yang rindu-rinduan ;)

      Delete
    3. Ha Ha Ha... Hadoiiii... Sorry...

      Delete
    4. Yana dengan ini mengaku bahawasanya yana .....
      Blablabla...

      Okay yana... cepat lafaz ikrar ni... kiteorg nk bg markah

      Delete
    5. kena lafaz eh..


      bahawasanya saya TKK aka Yana,
      rindu nak baca kisah kisah SS,

      gini ke kakhuda? Kak farrah ? XD

      Delete
  3. Knock!Knock! Assalamu'alaikum. Saya datang dengan berguni-guni aduan ni. Ramai adik2 kompelin blog Kanda private. Tak makan nasi diorang merajuk tak dapat masuk baca entri baru ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... Hadoiii... Sorry.. Hari ni baru doktor kasi release... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. saya lah salah sorang darinya kihkihkih

      Delete
    3. Pengakuan yana paling mahal... Ha ha ha

      Delete
  4. Payah payah semalam...
    Moga mudah selama...

    Mudah-mudahan begitulah kan,..

    ReplyDelete
  5. Ada sihat ka, aci? Eh,..sudah sihatkah Kanda?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doa doa kan... insyallah... he he he...

      Delete
    2. Confuse cik manisah ...

      Slalu aci2 ni sss...


      Arghhh... nk sambung tdo blk arh...

      Delete
  6. ♪♫ Duhai Kandaku,.. kandaku si ikan kaloooiiiii,..adinda rindu, adinda rindu, nape private blog,..♫♪♪ [sila nyanyi dengan gaya, kocak-kocak air perigi]

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kanda pegi betapa... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. hahahha.. semua dok komplain bab SS privatekan blog.. SS tgk ramai yg syg SS tau.. heyyy untunglahh badan..hehehehe

      Delete
    3. Ahakssss.... Untung badan katanyaaa... Meh sini urut... Ha ha ha..

      Delete
  7. Cekebon kirim salam Muuahhhhh (tapi bukan mmuaahhh Qu Puteh)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm.. Kirim salam cekebonnnn... Muahhhhhh

      Delete
    2. Qu puteh whitening dah kna tarik balik hoccay...

      Terlajak merkuri terlarang katanya

      Delete
    3. Kalau Muahh Qu Putehh kena posing sekali ngan crown tau.. ada yg sanggup? hahaha :P

      Delete
  8. wahhhh dah boleh bukak! :D sedih taw bila takleh bukak T__T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry my dear... Mehhh sini bucuk2... he he he...

      Delete
    2. Hambekkkk ramai mngadu...

      Cik manisah ingat td cik manisah je yg kna boikot...

      Ha ha ha...

      Delete
    3. Tak jadi nanges.. kesat blk air mata

      Delete
    4. Tak jadi nanges.. kesat blk air mata

      Delete
    5. Nahhhh! Amik ni Tisu... Hapuslah airmata mu ning yatimah... ehhhh... ha ha ha...

      Delete
  9. Akak suka sangat lagu fyn ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo lagu fyn jamal...
      Ingat kn sss yg karang...

      Sgt deep.. meaningful...

      Hy yg merasai akan memahami dan menghayati...

      Delete
    2. SS tahu karang di laut je... Ahaksss

      Delete
  10. salam SS..
    moga mudah selama..getir yg menghalang tak besar mana..
    terus terbang tinggi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... Insyallah... Aaminn... Sama2 laa kite...

      Delete
    2. ok CT nak nyanyi part chorus.. yang lain tlg bekap k..

      Delete
  11. Dah open balik ^^

    note : peminat baru blog niih ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Kim Chaa... Ehhh.. Unik Nama Kim Chaa... Teringat Kim Chi... He He He...
      * Senyum skit... Gurau je...

      Delete
    2. bertambah nampak peminat SS.. ehehe..

      Delete
  12. assalamaualaikum ss...semalam kita dtg tak boleh masuk ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm kak... Sorry2.. dah di buka semula untuk tayangan umum U... ha ha ha...

      Delete
  13. salam ... masa nak tinggalkan komen pada entry hospital tu ,tetiba private . rasa mcm kena banned je . mula lah rasa bersalah mungkin ada tersalah kata ... lhamdulillah , hari ini bersua juga ... syukur saya , ss masih penuh semangat ... walau apa pun ujian itu , itulah kehidupan . cuma mungkin tidak sama dengan ujian yg org lain perlu tempuhi . sebagai insan-Nya , kita cuma boleh tabah , redha dan laluinya dengan berlapang dada ... p/s : tak sangka ss ada bakat tulis puisi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sejak masuk spital... SS lebih banyak berehat... Blog private untuk sementara... Tapi 2 hari lepas doktor dah release... Jadi blog pon release.. Ha Ha Ha..

      Delete
    2. Alhamdulillah semua dah kembali normal..blog sakit macam tuannya jenuh peminat kecewa

      Delete
    3. Rekaan sendirik ke copay pastel sajak nih?? hehe

      Delete
    4. Rekaan semata2 Mak... Kah Kah Kah...

      Delete
    5. Hehe sory la baru tau ni lagu kan..maklum dah berumur ni asik dengar taranum dan tajwid jeee (kihkih)

      Delete
    6. Mak jangan nak poyo sangat... Ha ha ha...

      Delete
  14. I miss u kanda.. syukur kanda dah keluar.. teruska hari2 dengan ceria k, walau apa pun masalahnya.. :-)

    ReplyDelete
  15. nampak menarik blog ni...banyak info travel taniah

    ReplyDelete
  16. Nasib blog dh boleh akses..hehe

    ReplyDelete
  17. Bila baca komen-komen dekat atas baru perasan yang kak SS private kan blog sekejap ya. Nasib baik saya busy baru dapat buka blog. Kalau tak, mahu stress juga sebab tak dapat buka blog kak SS.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoiiii... Sorry adinda... He He He...

      Delete
    2. hahaha..nasib baik kte terselamat sebab sibuk kan Farah, kalau tak mau dok fikir siang malam ingat kena blacklist

      Delete
    3. Ha ha ha... Hadoiii... Abisss kena bashhhh...

      Delete
    4. Itulah pasal. Nasib baik sibuk. Kalau tak, tak pasal-pasal sentap sebab kena block daripada baca blog kak SS ni. lol

      Delete
    5. Ha ha ha... Farah... Ada terima parcel dari SS x?

      Delete
    6. haaaa nasib la dia bizi x bukak blog.. akak ni ingat kena block ke apa plak dah.. rupanya dia privetkan..

      Delete
  18. puisi yng banyak memberi makna tersirat tu... seomgoga SS kuat dan tabah ya...

    ReplyDelete
  19. Replies
    1. Bukan utk anaknya.. tapi utk kapten dato halim othman

      Delete
  20. Replies
    1. Lagu dia je best tapi nyayian fyn jamal sumbang.. he he he...

      Delete
  21. kakak jangan nak active x menentu sngt.. jgn nk loncat sana sni..
    duduk diam rehat banyak2.. jgn gelojoh sngt tau.. speedy recovery pun kena solehah2 sentiasa.. xleh nak rock sokmo..

    paham dak ni ?

    ReplyDelete
  22. pergghhhhhhhhhhhh....segak nyerrrr.....ada ciri2....padiayaaapppaaaaaaaa.......hahahhahahaha

    ReplyDelete
  23. mcm pernah dgr bait2 ini....tapi dimana yaaaaa???? hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.....

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...