Monday, 15 February 2016

Blog jadi ramping!

Ramai kata aku dah makin kurus... Kurus mende... Perut dah boroi... Asik mencekik je kejenya... Ha Ha Ha...

Ok... Sebenarnya... Aku bukan nak citer pasal aku... Aku nak share pasal blog... Sebab... Dah ada beberapa person dok tanya aku dan aku pon perasan beberapa blog yang aku ziarah loading front page blog jadi slow giler!

Sebenarnya... Loading meloading ni depend pada capacity internet line data yang kita ada... Ada setengah orang kata "Quota Data Line Internet dah abis guna... Kadang tak boleh tengok gambar"...

Kalu quota data yang U'ouls beli dah abis guna... Nak loading apa pon tak akan lepas laaa Aci... Ha Ha Ha... That's is human error... Bukan salah blog yang mengandung... Ehhh! Tak dapek laa den nak nolong... Kah Kah Kah...

Honestly... Aku sorang je guna 3 internet data line... Digi, Celcom dan TM Net... Tamak tak aku??? Membazir? TIDAK! 

Dan satu lagi... Pada aku... Zaman sekarang ni... Orang kaya je guna Prepaid! Orang miskin kedana macam aku ni pakai postpaid! 
* Fikir di luar tengkorak sendiri ye Aci! Kita dah di tahun 2016! Bukan tahun 2006! Ha Ha Ha...

Kaw nak espect apa Aci... Zaman sekarang ni... Telefon line or Internet data line dah macam makanan! Bukan kehendak tapi keperluan! 

Kiri.. Kanan... Atas... Bawah... Semua perlukan internet! Apa yang kaw nak kedekut sangat pon nak tambah data... 

Kadang kalu fikir logik... Maklumat yang kaw dapat dari internet hari ini adalah lebih mahal harganya dari kaw bayar bill internet data tu sendiri... Senang citer All in One! 

Kaw gayut kat wasap free... Kaw chatting kat telegram free... Kaw baca 100 jenis surat kabo seluruh dunia pon free... Kaw tengok movie kat Youtube pon free... Kaw nak apa lagi Aci? Bayangkan kalu kaw nak dapatkan segalanya by manual???? Sanggup???

Kaw tinggal nak kuar duit bayar internet data yang tak seberapa je pon masih nak berkira lagi ke?  Kaw pasang wifi untuk seisi rumah pon masih nak berkira ke? Aci fikirkan lah manfaat berbanding duit!

Sorry ye Aci... Statement aku memang pedas... Tapi itu lah hakikat... If you buy peanut... You will get monkey...  Ha Ha Ha.... So... Bila dah dapat monyet... Jangan banyak complain! Keh Keh Keh..

Ehhh... Panjang lak aku membebel... Ha Ha Ha...  Terus terang aku katakan lah... Kat blog a.k.a Pondok Burukss aku nih... Aku memang tak kecikkan size photo... Dan aku menaip ikut suka hatik aku!

Kalu berdegil jugak nak kecikkan size photo... Boleh guna Photoshop... Much better guna Photoshop banding yang lain... Setiap gambar aku sebelum masuk ke blog adalah bersize 3 MB and above...

Dan pandai2 blogspot laa nak kecikkan sendiri file aku seminimum mungkin! Aku tak kan tukar! Bak kata Kaka Azraf dalam lagunya Bukan Hal Aku... Kah Kah Kah.. 

Sebab... Semakin kecik gambar... Kualiti tak berapa sempurna... That's Fact! And... That's not what I want! Dah nama blog aku ni Scdha Sein Photo And Travel kan... Mestilah aku fokus pada Photo dan cerita Travel aku... He He He...

Lagipun... Selain Instagram... Aku memang menjadikan blog aku ni sebagai tempat simpan gambar yang aku rasa penting... Boleh dilihat semula dan boleh dikongsikan bersama... TITIK!

Dan aku tak pedulik berapa Quota data yang blogspot boleh sediakan untuk aku! Selagi aku boleh sumbat... Aku akan sumbat macam tauhu sumbat!

Yes! Blogspot ada limit quota ye Aci! Bukan main suka hatikk nak berblog aje... Apa pon dalam dunia ini ada batasnya... Cuma... Adalah beberapa teknik yang boleh digunakan untuk tambah Quota Data pada blog U'ouls... Hu Hu Hu...

Dan aku dah pernah kongsikan teknik tu beberapa tahun yang lalu di Facebook aku... So... Aku just copy paste balik di sini.. Nak tahu apakah teknik itu? Scroll bawah... Ikut Step KETIGA... He He He... Berbalik pada point masalah front page blog loading slow... Boleh ikut Step PERTAMA dan KEDUA...


PERTAMA :

"Simple is beauty!"

Buat blog U'ouls sesimple yang boleh... Depend kepada tema blog U'ouls juga laa... Background putih adalah lebih standard! Elak letak background bergambar yang mempunyai capacity loading yang besar.. U'ouls buanglah apa2 element yang kurang penting...

Matikkk laaa aku kena bambu dengan Mak guna blog dia as sample... Kah Kah Kah... Ampunilah dosa ku wahai Mak ku sayang... I love you! Ha Ha Ha...



KEDUA :

"Blog jadi ramping"

Sebenarnya... Jay Emm dah pernah buat entry bertajuk "Blog JM dah Kurus!!!" beberapa tahun yang dulu... Jadi... Bolehlah petik entry itu di SINI... Yes! Teknik Insert Jump Break adalah yang terbaik untuk loading front page jadi lebih pantas...


"Timbang berat blog"

Ada memacam jenis alat penimbang yang boleh kita gunakan untuk timbang berat blog... Salah satu darinya boleh petik kat SINI...



KETIGA :

"Tambah Quota Data pada blog"

If let say laa... If one fine day... U'ouls terima Warning macam ini... Apa yang U'ouls akan buat? Buat blog baru ke? Ha Ha Ha...

Jangan nak gelabah sangat! Ha Ha Ha...

Warning tu just nak beritahu yang U'ouls dah cukup limit untuk upload gambar... Kalau tak nak ikut tutorial ni... Silalah click kat purchase more storage... Tapi.. Sanggup ke habiskan duit untuk bayar ni???... He He He... So kita gunakan cara mudah... Just add author... Satu Author hanya dibenarkan untuk upload gambar sehingga 1 GB sahaja... Jadi add saja lah seberapa ramai Author untuk menambahkan capacity storage yang kita mahukan...

Step 1
Nampak tak? Aku penamak! Ha Ha Ha... Aku dah ada dua Author! Dan aku nak tambahkan Author yang ketiga... Untuk tambah Authors baru... Petik Settings > Tambah Authors


Step 2
Zoom in skrin akan nampak macam ni...


Step 3
New author kena check email untuk accept invitation... Jadi petik link tersebut



Step 4
Jika New Author belum buat akaun google bolehlah click 'Create your account now' dan ikut Step 9 hingga Step 11... Dan ke Step 3 semula untuk accept invitation... Jika U'ouls sememangnya sudah ada / sudah selesai buat account lain boleh click 'Account here'... Login sebagai New Author dan log out... Dan teruskan ke Step 5 hingga Step 8...


Step 5
Bila New Author sudah accept invitation... Log in sebagai Current Author... Perhatikan U'ouls sudah ada Author baru yang ketiga... U'ouls perlu tukarkan permission New Author dari Author kepada Admin supaya New Author tersebut boleh access keseluruhan blog...


Step 6
Jika U'ouls tidak menukar set Author kepada Admin... Skrin U'ouls akan kelihatan seperti di bawah ini... Di mana New Author hanya dibenarkan untuk preview sahaja...


Step 7
Beginilah hasilnya selepas ditukar ke Admin... New Author sudah boleh Edit, Preview dan Delete post...


Step 8
Dah boleh teruskan buat post baru dan upload gambar dengan menggunakan login Author yang baru...


Step 9
Sign Up untuk akaun baru.. Dan follow apa yang diperlukan...

Step 10
Isikan form ini dan ikut arah hingga habis

Step 11
Check Email dan click Google Email Verification tersebut



Ada faham ka Aci? He He He...

- XOXO - 

148 comments:

  1. Replies
    1. Ini entry sesedap rasa... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Sesedap rasa...lemak berberkrim disukai ramai hahaahah

      Delete
    3. Sedap sedap rasa maggi cukup rasa... Ha ha ha..

      Delete
  2. salam sabtu SS
    Haha dah lama tk kesini
    hari ni awai kak noor sampai kebetulan dok lalu lapang tadi ternampak rumah SS terus terjah

    ReplyDelete
    Replies
    1. lalu lapang ye kak Noor eheheh

      Delete
    2. Salam Sabtu Mak Tok... Jelapang padi ke? Keh Keh Keh..

      Delete
    3. JM lalu lalang lah salah lah org tua ni

      Delete
  3. memang internet makanan keperluan yg amat2 penting, kemana pun kita pergi pertama2 cari ada tenet tak sini? hahaa kannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha setuju ngan kak Noor. Kita cari tenet dulu! ;)

      Delete
    2. Tu diaaa... Apabila chef berbicara..

      Delete
    3. kannnn Farah tenet satu makanan dah skrg ni

      Delete
    4. SS sapa yg chef malu Ai tukang msk je pung!!!

      Delete
    5. Elehhhh tukang masak konon... Ha ha ha... Bak skit macaron... Hi hi hi...

      Delete
    6. Alahai,..merendah diri la Kak Noor ni :)
      Saya nak nasi kerabu!

      Delete
  4. Cucu kaknoor umur 2 tahun 4 bulan
    bila sampai je kat umah maktok
    minta hp dah terus dia sendiri buka youtube kartun tkpayah kita nk tolong2, itu lah makanan dia hari2 sambil dia mamam sambil tengok utube

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa kannn... Budak kecik pon tahu... Itu aje laa hiburan dorang kan...

      Delete
  5. Dah jadi makanan asasi tu kan sbb hari2 mau makan tenet

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang mkn 'internet' lebih lama dari makan nasi..kadang tu kenyang makan 'internet' tanpa mkn nasi hehehe..itu JM lah kalau kak Noor nak tahu

      Delete
    2. Makan internet... Tido internet... Ha Ha Ha...

      Kalu tak de internet nanti Jay Emm mengamok! Keh Keh Keh...

      Delete
  6. dah pernah kena sekali dulu...gelabah juga le .
    sayang oii nak tinggal blog lama dan kena buat blog baru pula ken.. dah la pageview pun bayk dah...
    nasib baik godek2 boleh jalan balik ....fuh lap peluh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yang kenal blog Cempaka Biru tu hiksss

      Delete
    2. Gelabah labah2 tak? Ha Ha Ha....

      Delete
    3. Saya tumpang nyanyi lagu labah2 kat sini...

      ♪♫ Seekor labah-labah,
      Cuba panjat perigi,
      Bila hujan turun,
      Lelabah cepat lari,
      Terbit matahari,
      Air tiada lagi,
      Lelabah boleh panjat,
      Sekali lagi ♪♫

      Delete
  7. perghh...baru je up dah ramai komen..baru plan nk jadi first commentar

    ReplyDelete
  8. Aci? acik yang mana? yang kuat makan sireh tu ke ;p

    ReplyDelete
  9. kalau dulu mmg x kisah pasal quota ni tapi sejak create blog ni..rasa geram quota cepat habis terus pasang WIFI kat umah..puas hati boleh layan internet sampai lebam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ecececeh.. Balas komen pon lambat gak! Kah Kah Kah...

      Delete
  10. blog SS dah ramping like SS jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah kurus halus macam tu dikatanya boroi lagi,..abih Cikgu Ceketed nak pakai adjektif apa? ;)

      Delete
  11. blog JM dah semakin berat skrg bila timbang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog berat tu lumrah... Yang penting boleh loading dan tak menunggu lama..

      Delete
    2. Saya jangankan timbang blog, timbang berat badan sendiri pun dah lama tak buat. Sis JM, tolong timbangkan!!!!

      Delete
  12. Replies
    1. SS nak timang Jay Emm leh? Jay Emm berat tak? Kah Kah Kah..

      Delete
  13. Sangat berguna entri ni! Blog saya dah lama tak timbang berat. Rasanya dah kategori obes gak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS malas nak timbang... Sometime depend pada line dan browser kita jugak... Not becoz of blog...

      Delete
    2. Kiranya blog berat ni bukan masalah besar sangatlah kan, SS kan? Kan? Kan?

      Delete
    3. Mentalitinya senang aje cikgu... Selagi kita ada peluang untuk membazir... Kita bazir cukup2... Buat as backup... Kita henyak blogspot cukup2... Kita create banyak author... Kita tak kecikkan file pon... Kita biarkan dia besar... Nampak kita membazir suka hati... Hakikatnya kita menyimpan! Buat apa susah payah kecikkan file... Sedang orang lain sibuk membazir... Kah Kah Kah... Loading tu depend pada internet line kita.. Kalu dah kita pakai internet line kat hutan... Nak loading cepat apenye? Hape pon tak boleh!

      Delete
  14. mmg rengsa tau kalau blog tu 'berat' or loading time lama

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi SS tak rengsa kalu jay emm berat... he he he...

      Delete
  15. Replies
    1. Matikkk laaaa kompem mak naik hangin... He He He....

      Delete
    2. Dia bg warning blog Mak berat tuuuu

      Delete
  16. ahaaa..ilmu baru ni...tambah author for tambah storage..kiranya kalau storage utk author yg pertama penuh leh edit/create new entri blog guna author yg kedua dan seterusnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ilmu lama laaa... Dah berzaman... Sebab org tanya.. SS jawap ler..

      Delete
    2. SS, nak confirmkan...kiranya bila kita dah create author baru dan lantik sebagai admin,...bila nak buat pos, kita tak log in ke akaun blogger pakai profile lama,..tapi pakai akaun new author. betul tak pahaman saya ni?

      Delete
    3. Yes! Betul tu cikgu... Kita login as new author... Kalu nak senang... Setiap post tu... Cikgu hide aje nama author... Tak perlu show... Layout > Blog Posts > Edit > Untick Show Author Profile Below Post...

      Delete
  17. tapikan ..perlu ujud 3 email lah eh..x boleh guna email yg sama utk setiap author..kalau 3 author 3 email..pastu perlu make sure guna 1 email yg sama waktu komen jika x akan wuju 2 id komentar yg berlainan tul tak

    *pergh..komen skema

    ReplyDelete
  18. Replies
    1. ye la siap bagi detail cara tu hihihi.... tabik kat SS

      Delete
  19. Awesome ah SS ! btw festime jejak sini . dah lupa bila follow sinihuhu. jangan marah . Lepas ni saya kena datang sini hari2 sebab penulisan SS deabak ! Sistur sukaaaaaaaa

    ReplyDelete
  20. Terbaik. Entry maveles yg dibaca arini. Kiss jauh2 utk SS. Haha

    ReplyDelete
  21. Entry untuk masa depan niii..
    Good info SS!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah macam ASB lak... Bijak dulu bijak skrg... Ha ha ha...

      Delete
  22. Wahhh..Bagus betul penerangan cikgu kita ni. Baik Cikgu SS, anak murid turut perintah. ;P

    ReplyDelete
  23. Thank you for the last tips. Memang akan berguna sangat untuk saya yang selalu upload gambar yang besar alam tu.

    ReplyDelete
  24. Tenkiu SS..haha ni mesti pesal blog Mak lembab loading la tu

    ReplyDelete
  25. Nasib ada blogger IT Engineer ni..kalo mak Sabariah mesti dia dah approve awai-awai..takyah cucuk mata dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorok muka dibalik sanggul nyonya mansur... Hi hi hi

      Delete
  26. Kena create ramai author ye..nak pilih sape ye?? (jeling SS) hehe

    ReplyDelete
  27. Insert jumping break tu kena buat kat setiap post ke camna yerk? sebab dia mcm kena buka post baru leh dpt setting tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang latest entry mak je... Yang masuk front page... Skrg masalah mak sbb front page slow...

      Delete
  28. OK..Mak dah tgk entry JM..ikut teknik2 kat situ..I lap you SS

    ReplyDelete
  29. dulu time rajin blog tetiba gambar jadi not available.. stress je tgk.. dah la tak simpan gambar2 tu.. sedih..

    ReplyDelete
  30. Yesss..kita geng...golongan miskin pakai postpaid...hahahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang kaya pakai prepaid... Kedana lagi kedekot kena pakai postpaid... X mampu pakai prepaid! Ha ha ha... Apabila juruaudit berbicara...

      Delete
    2. Kah kah kah...berbicara laa sgt kannnnn

      Delete
  31. Mak is sayang nak buang semua boypren2 dlm blog tu huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boy pren mak sorang tu je kan... Ada lagi ke? Cisss!

      Delete
    2. Perghhhhh!!!! Ajaq laaa SS cara nak ngorat.. Ahaksss

      Delete
  32. laaa ada jugak eh quota blogspot penuh ? so brapa je size dia ? ada cara nak cek x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doktor yg rawat pesakit pon akan mati... Nenek kebayan je x mati2... Ha ha ha

      Delete
  33. CT kecik kan je gambar.. sbb tp around 70-80% je x up yang 100% sbb sndiri malas nak tnggu loading.. kecik cepat sket hehe.. tp tu brgantung pada selera masing2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patut laa gambar u pecah! Ha ha ha...

      Delete
    2. xpe pecah pun.. org pun scroll gambar laju2.. x belek.. x rajin plak nak besarkan skeping2..

      Delete
    3. Kalu orang tegur... Amik as guide... Tak nak dengar kata... Lantak ekau laaa... Kah Kah Kah...

      Delete
  34. so kalo kita add author tu.. kita akan ada banyak email baru la kan ? x ke seksa nak manage ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. X suruh pun u manage email... Kah kah kah...

      Delete
    2. yelaa still kena amek tahu email tu kan.. xkan nak create banyak2 ended up tah mana 1 emel yang kita guna..

      Delete
    3. I rasa u tak faham lagi kot apa I tulis kat entry ni.... Nanti Quota u dah abis... Baru u akan faham... This is not about email... But space! Ada faham kaaa????

      Delete
  35. ekin punya blog kabel dengan blog abg hahahhaha... tu kadang2 tertukar id :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Satu akaun memang boleh banyak blog... Tak de hal... Bukan kena bayar pon...

      Delete
    2. hahhahaha... tu la... kalau ada tersalah masuk ID faham2 la deh :P

      Delete
  36. wah banyak betul informasi, detail pulak tu. thanks sis

    ReplyDelete
  37. good tips ss. thanks for sharing!

    ReplyDelete
  38. btw, ss, parcel yang ss kirim pada saya tu tak sampai2.. huhu. sedihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahai... Nanti ada rezeki SS hantar lain eh... Tak mo sedih2.... Senyum skit...

      Delete
  39. Cer ajaq camne nak timbang blog nihhh..Mak nak try

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu haaa.. baca balik entry ni.. SS dah append maklumat...

      Delete
  40. Do buat jump entry ni pelan-pelan huhuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak edit je entry lama.. just masukkan Insert jump break tu kat atas entry... then update..

      Delete
  41. SS, blog mak telah kacau bilau! entry lama hapdet balik jadi entry baru..kuikui..SS suh buat yang latest Mak pergi banti buat entry lama sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa... Entry lama dgn baru pon update insert break tu mak.. Sbb entry kedua2nya yg masuk front page...

      Delete
  42. Torbaik entry SS ni! Saya suka!

    ReplyDelete
  43. wah blog kita berat le macam tuannya. Ambil masa 85.61 saat. huhuhu kena rampingkan ni huhuhuhuhu ramping pinggang bak kerengga le gamaknya. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus... dah pandai pon timbang berat kan... keep it up!

      Delete
  44. Tgh layan blog sss sambil mkn churos...

    ReplyDelete
  45. Kalo pkl 1220 tgh mlm masih belasah churos... so x yh lh cita2 tgi sgt utk kurus... ha ha ha..
    Kalo iols x kurus... blog jgn harap lh nk kurus.... haaaa girtew konsepnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok make sure u kurus br i ajaq cara nak kuruskan blog... He he he

      Delete
  46. Sssssssssss....

    Knapa bela robot ni...


    Haishhhh..

    Balik dulu lah... dh lh kna verify mcm2....

    Nk g bli racun robot jap

    ReplyDelete
    Replies
    1. yana pon kena kak huda! dia tak boleh bila kita lebih limit komen dia marah kita bom bomni

      Delete
  47. Wah tips dari blogger. Tapi betul kalau kecikkan gambar memang kuranglah kualitinya. Takpe zaman la nih, mostly 3G-4G heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not really tips la... Just sharing apa yg ada dlm kelapa... Ehhh... Kepala...

      Delete
  48. ooo bijaksana jugak idea kak SS ni. Boleh buat berlian hahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaaaa Aluya... Otak adinda banyak geliga... Boleh bikin cincin... Kah Kah Kah...

      Delete
  49. tulah sendu tau bila gambar besar dabak tapi cuma boleh baca skrip . tak pe lah . bayangkan je . sis ni ada je celcom internet kat phone tapi tak rajin baca blog disitu ... wah , blhlah ss jadi admin tambahan kat blog sis ... awww ... sebenarnya , ada masa2 tertentu loading jadi laju wpun quota dah tinggal sikit tapi kena sengkang mata dengan lidi mancis you ... ko rasa ? heh heh heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Admin tambahan? He He He... SS tak layak...

      Delete
  50. Insert Jump Break tu tak pernah buat pons
    tak tahu apa ke fungsi nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insert Jump Break tu untuk memendekkan entry yg terpapar di Front Page... So loading Front Page tak berat....

      Delete
  51. Replies
    1. Berat blog YKK 10.04... Kalu buat Jump Break mungkin lagi kurus...

      Delete
  52. blog ekin pun berat sama berat dengan tuan blog hahhhaha... nak kena kuruskan balik ni

    ReplyDelete
  53. hahhaahaha blog memang tak boleh kurus tp boleh jd berat dgn ringan. tak menyangka SS ada bakat jd cikgu. step by step buat tuto. ehheee

    ReplyDelete
  54. akk pun suka blog yg simple..

    thanks for the tutorial, takut jg kalau dpt warning dari google ttg quota data..1G tu byk jg..cuma ttg 'jump break' tu x brp nak faham, kena try jg ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer buat dulu... Then akn nmpk bezanya...

      Delete
  55. tak pernah ambek taw plak sebelum ni... lepas ni kena ambek taw plak la....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blogger kena amik tahu... Sebab... Kita pakai server blogspot... Bukan sendiri....

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...