Tuesday, 2 February 2016

Gadget Kembara - iHome

Aku ingatkan... Akulah pengembara busuk marhaen yang paling maha kedekot nak mampos kat dunia ni... Rupanya... Ada yang lagi kedekut dari aku... Cisss!

Jap... Jap... Jap...  Aku nak ngumpat skit pasal someone dalam entry aku ni... Mak bukan nama sebenar... Kah Kah Kah...
* Memang carik pasal! Ha Ha Ha...

Ssshhhh... Dendiam jangan kabo kat Mak yang aku tengah nak ngumpat dia... He He He... Ok... Aku sebenarnya kagum dengan Mak... Dah merata jugak dia mengembara... Dah terjah Europe bagai... Dia mengembara pakai backpack busuk yang dia panggil tapir.. Tapir memang nama sebenar... Kah Kah Kah...

Aku jeles dengan Mak.. Aku tertanya tanya... Cemana Mak boleh travel very cheapsket a.k.a travel kedekut ketiak hangit... Ha Ha Ha... So... Aku mintak Mak pecahkan rahsia travel ikut cara dia... Dan Mak memang suka bento membento... He He He... Nak tahu bento tu apa kena usha dapur umah mak kat SINI... Ha Ha Ha...

Usha punya usha... Akhirnya Mak up satu entry pasal rice cooker... Siap dengan beras... Rencah bagai... Memacam dia angkut... Semua nampak sedap2... Adoiiii...  Muat pulak semua dia sumbat dalam tapir pulak tu... Jimat nak mampos banding aku angkut produk Bang Brahim... 

Honestly... Aku dah bosan asyik asyik asyik Amelina nak mencekik Bang Brahim je... He He He.. Dah lah mahal cekik dara! Ehh... Sekotak Nasi Lemak Bang Brahim dah berbelas hengget ok!

Jay Emm pon ada jugak bagi aku tips... Boleh cuba bawak spaghetti... Sebab aku jenis yang jarang makan nasi...
* Ehh... Termengumpat Jay Emm pulak... Kah Kah Kah...

Jadi... Untuk menyahut cabaran traveler paling kedekot ketiak hangit... He He He... Aku beli iHome! Warranty setahun... He He He...

Harga?  Lebih kurang sama dengan 7 kotak Nasi Lemak Bang Brahim!  Dahhhh! Tak payah pakai calculator kira... RM 110.00 je! Ha Ha Ha... Ko rasa?????????????? Bermakna kalu aku guna 7 kali iHome pon dah balik modal betul tak? Kah Kah Kah...

Actually iHome ni ada memacam size... Usha punya usha... Aku amik 0.8 liter... Single noble travelling electric cooker pon cukup!iHome juga ada 2 jenis... Iaitu stainless steel dan non stick... 

So... Aku pilih non stick sebab ringan dan senang nak cuci... Tak kuasa der nak menyental periuk time travel... Dah macam Bawang Merah kena dera pulak.... Ha Ha Ha...

Inilah rupa iHome... Brand Koya! Boleh Cook dan Warm... Juga berfungsi sebagai lunch box!

Lengkap dengan bag... Sudu... Chopstick... Cawan sukat beras... Mangkok sup... Paling bagus adalah plug 3 pin... 

Bolehlah usha usha barang untuk memasak.. Selain Seri Aji Bakhil... Boleh guna Adabi... Tumix... Dan memacam lagi... Ha Ha Ha... 

Dah memacam hado di pasaran... Murah!

Selamat memasak Chef SS... Happy Tummy Happy Me! Ha Ha Ha...

123 comments:

  1. memudahkan nak masak ni hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dah travel kedek bakhil cam ni la... Ha ha ha

      Delete
    2. kenalah kedek, tak kedek cmane nak kumpul duit travel bebanyak..hehe

      Delete
    3. Haaaaa taw tak pe... dah dasar marhaen kannn... kena kedekot hangit... ha ha ha...

      Delete
    4. hahahahhaha kedek bakhil siap

      Delete
  2. Lps ni blh ler ko memasak smbil melasak...hehe...

    ReplyDelete
  3. Wah dapur Ss merata berjalan lah lepas ni. Cam tertarik memang debom lah. Psss.... beli tang mana? Online ka ke kat mall JB?

    ReplyDelete
  4. Fuhhh... lps ni senang lh iols nk travel dgn sss...

    Tenkiu sss

    ReplyDelete
  5. Sss berapa kg weight iHome tu?

    ReplyDelete
  6. wahhhh... good idea...takde la kene makan sehari sekali je sbb nak jimat.. hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makan luar sehari sekali kalu nk jimat... Ha ha ha...

      Delete
    2. hahah.. time travel aritu.. makanan halal mahal sgt kat Laos.. so i makan sehari sekali je..

      Delete
    3. Some other places mmg x de pilihan... Kena jugak main masak2... Tak rela berlapar! Nti x de tenaga nak jalan...

      Delete
  7. Bagus ni! Memang sesuailah untuk jimat masa travel. Teringin sangat nak travel ni. Semoga semangat SS travel masuk ke dalam jiwa saya. Hahaha. >__<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallahh... One fine day dear.... Ehhhh Lama tak nmpk... mana menghilang?

      Delete
  8. Nak suruh parents saya beli benda ni jugalah bila diaorang datang sini. Nak bawa diaorang jalan-jalan dekat sini susah dan mahal >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kansss... Menjimatkan... Masak nasi pon 15 minit je...

      Delete
  9. Whoaaaa! Bagus bangat ni! Chef SS dah leh sediakan meal dap dap dap sambil berkembara!

    ReplyDelete
  10. Brahims harga memang pricey kan.....tetiba rasa nak makan ration askar pulak kat sini ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahal gilos... Suka tak suka kena bawak jugak bekal... Sebab kadang susah nak dapatkan makanan halal kat suatu lokasi... Hu Hu Hu...

      Delete
  11. Masak lebey sikit utk saya ye...

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. Ahaksss... Boleh laa kak... Buat tapau piknik

      Delete
  13. Ss ke yg nak masak...entah2 hh juga yg kena masak..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... HH masak sedap!
      * Ayat bodek kalu dah malas...

      Delete
  14. Travel memang kena kedek SS..

    Kalau kayos macam sis JM tak po... * ehhh !terngumpat pulak* heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abislahhh jap lg sure Jay Emm bingit.. Kah KAh Kah....

      Delete
    2. Kihkihkih ni mengumpat sis JM depan2 namanya ;)

      Delete
  15. berkenan lak tgk ihome tu . klu setakat mkn utk dua org mmg blh sgt tu ss . betul la kata JM , bawa spageti je atau pasta atau yg sewaktu dengannya ... agak2lah kan , ss buat bento ke idak bila dah ada ihome tu . manalah tau tup tup ss up entry bento ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pon baru nak menerai nih... Asik beli aje kan... Sekali sekala travel nak sulam dgn masakan sendiri... Ahakssss... nanti laa SS try up hasilnya... keh keh keh....

      Delete
  16. sebelum ni tak ada kaki travel tulis entry pasal travel cooker dieorang n even saya pun tak pernah tulis. tercari2 jugak travel cooker apa yang bagus sebab saya punya selalu rosak, n beli baru, n rosak n buang, n beli baru semula.. penat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intan pakai travel cooker apa? elok gak share supaya org tak terbeli brand yg mudah rosak...

      Delete
  17. ss, font tajuk tu besarkan sikit... sakit mata tengok kecik2. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Font Tajuk SS dah cukup besar giler kot... Lebih dari 3 gadget SS tengok font tu... Still besar... SS rasa Intan tak zoom internet browser kot? Kalu kat PC... Cer tekan Ctrl +(plus) untuk besau kan screen... SS tak boleh lebih besau dari tu... Sebab my title selalu panjang2...

      Delete
  18. Ceh..ingatkan iHome apps baru..rupanya nak ngumpat kiteee

    ReplyDelete
  19. Tajuk mcm sangkut dgn iPhone apakah..rupanya periuk nasi??? adeh laaa nama takmo kalah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakssss.. Kannnn... Nama tak leh blah... ha ha ha...

      Delete
  20. Mana boleh lwn kedekot Mak..org kedekot tak pakai iPhone..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cisssss! Bila laa SS nak jadi kedekot hangit nih? he he hee....

      Delete
  21. Lepas ni boh entry masak memasak tau..baru tak rugi beli..berbaloi RM110 tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baikk Makkkk! Kau lah insipirasi ku mak... ha ha ha...

      Delete
  22. Bopa liter nihhh..macam best jerr..produk koya gak dia kenan

    ReplyDelete
    Replies
    1. 0.8 liter je nih... Kecik.. Janji ringan nak campak luggage... Ahaksss... kelebetulan jumpa yg ni... kire 2 in 1 gak... jadi lunch box...

      Delete
  23. Chef SS jgn upload gambo maggi je yer nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak ni dah macam nujum... cam taw2 je ss nak main pengelat... ha ha ah...

      Delete
  24. woot woot woot...lama tak singgah sini...rindu tuan rumah! nah muahh cikit!

    ReplyDelete
    Replies
    1. jemput laa masuk... bilik master kita kat hujung sana... ha ha ha...

      Delete
  25. Wuittt...lama muncul di umah SS ni..ala..awat xdak gambaq makanan dr sediaan Cheff SS ni...barulah motivasi skettt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabor dik non... nanti wa ah kak siapkan santapan... ha ha ha...

      Delete
    2. hahhaha..baiklah wa ah kak.. ah dik noooonnn setia menunggu...tak sabor nak jamu mata ni... ;p

      Delete
  26. Kalau memang selalu travel, keperluan kot rice cooker comel ni..
    Kami dulu travel pun memang bawa bekal siap2 dari Malaysia. Beg penuh ngan makanan ja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu pi tmpt yg ssh nak cari mkn halal... Ni laa solution... X leh berlapor... Nanti sakit kang ssh lak

      Delete
  27. Okey..baca tajuk dulu..sebut iHome..ni pertama kali dgr..kalau iPhone memang mmg familiar sbb hati dah tergedik2 nk pakai iPhong tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu u pakai iphong ringan skit beban i... Kalu x... Manjang dgr tab rosak... Iskksss

      Delete
  28. dulu iPhone pastu iHome then pasni mesti iScream pastu iLoveU hahahahha

    ReplyDelete
  29. kah kah kah kah sabar Mama Gojes sabar...SS ter mengumpat benda baik x pe..sbb JM pun x leh nak buat mcm tu..travel mcm org kaya..tak pandai nk budget

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org kaya mmg x main macak2... Semekin sebekot je sibuk main bawang dipotong dadu... Ha ha ha..

      Delete
    2. eleh!!! JM ni failed dalam budget...so SS wajiblah bagi tips

      Delete
  30. Ohh!!! SS pun mengumpat JM eh...patutlah rasa nak datang terjah sini..tapikan..mmg easy tau bawak spageti tu..rebus sekejap, pastu panaskan instant sos tu..gaul sekali..perghh..nyum nyum nyumm...jimat duit mkn utk sehari

    ReplyDelete
  31. Bang Brahim? memang tak lah...dah cerai sama Bang Brahim...MAHAL!!!..RM10.00 sebungkus sekali mkn je..kalau spagheti? 2-3 kali mkn pun x habis lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lom try spagetti pakai ihome ni... X taw ok ke x...

      Delete
    2. piyok serbaguna tu mesti leh..cer try masak utk mama Jay Emm

      Delete
    3. Ehhh... Bukan ke mama Jay Emm yang kena macak2... ha ha ha...

      Delete
  32. RM110 je...nak beli!!! kalau travel lagi pasni mmg iHome jadi peneman

    ReplyDelete
  33. Happy tummy happy me? ahakss..jeling CT Roro

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn marah eh CT...cayang cikit!

      Delete
    2. CT hujung bulan baru mai sini... Sebulan sekali hantar bom... keh keh keh..

      Delete
    3. CT sibuk skrg....tengah mengajar

      Delete
  34. SS jd chef, HH jd assistant chef..ke terbalik..hehehe..
    cepat dimasak, sedap dimakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cehhh... Cam taw2 je si HH yang akan jadi mangsa... keh keh keh... HH masak SS rasa.. kah kah kah...

      Delete
  35. menarik jugak ni...kat mana ada jual

    ReplyDelete
  36. menarik jugak ni...kat mana ada jual

    ReplyDelete
    Replies
    1. sampai 2 kali tanya tu..cer cari di kedai kasut ;p

      Delete
    2. Kedai basikal pon leh tanya... ha ha ha..

      Delete
  37. tapi masalah dah habis belajar, hahaha maybe oneday boleh beli untuk travel juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS jalan dalam malaysia pon kadang bawak bekal...

      Delete
  38. huihhh....ni boleh buat alat utk memasak diopis nih...jimat jugak tuhh kan....maklumlaaa...kos hidup makin meningkat katanya....hehhehehe

    ReplyDelete
  39. beli kat ne tu SS??? beli online ehhhh....sy ada beli jugak periuk mcm ni...tp lain sikit laa...yg kecik skit....yg ni lg byk benda leh masak kan....hmmmm...mcm nk bli jerrrr nihhh....adehhh....godaan tol laaa...hhahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak beli online... tak jumpa yg online punya pon... ni beli kat danga mall je... kebetulan jumpa... if tak de... mmg kena beli piuk nasi biasa laa... tapi kecik punya...

      Delete
    2. yeke...igtkan bli online...nti nk usha laa kot2 ada jual online..tgn dh gatal2 nihh....hihihi

      Delete
    3. Cisss... Nak garu tak? Pakai dawai... keh keh keh...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...