Friday, 19 February 2016

Kembara Gadget - Tutorial Custom Made Photo Magnet

Disebabkan aku ni suka travel... Suka photo... Dan suka fridge magnet... Jadi... Aku suka nak abadikan kenangan travel aku melalui photo magnet...

Bebaru ni...  Aku ada distribute Custom Made Photo Magnet untuk para sahabat Pondok Burukss ku yang setia... Yes! Photo Magnet  tu aku buat sendiri ok!

Aku merengek belajar dari Cikgu Ceketed... Aku tanya dia memacam... Bahan nak guna... Cara nak buat... Ha Ha Ha...

Memula tu pening memusing jugak kelapa aku nihhh berfikir... Ehhhh... Silap... Kepala aku... He He He... Fikir punya fikir...  Silalah scroll.. Ha Ha Ha...


Langkah Pertama aku... Sedia bahan!

Gambar
Boleh cuci gambar secara online di PHOTOBOOK MALAYSIA  Tapi... Tapi... Tapi... Kalu U'ouls direct order kat Photobook Malaysia tu... Harganya agak berdentum... Tumm... Tummm... Mahal! He He He... 

Nak murah?  Beli kat GROUPON MALAYSIA... Type 'Photo' di bahagian search... Melambak size photo U'ouls boleh beli dengan harga yang murah... Nak free pon boleh! Just bayar kos postage je!  


Soft Magnet Sheet
Ingat! Ingat! Soft Magnet Sheet! Soft Magnet Sheet boleh dibeli di Daiso, DIY atau Popular... Atau boleh beli kat memana yang ada jual Soft Magnet Sheet lah... Ha Ha Ha... Harga antara RM 3.50 hingga RM 5.30... Bersize A4...



Art Glue
Biasanya aku gunakan Faber Castle Art Glue bentuk tube berharga RM 6.70 untuk 50 ml...Nak dalam bentuk tin pon ada... Tapi... Gam ni seakan2 nak pupus di Malaysia... So... Sebagai bahan ganti.. Aku gunakan D'arte PVA white glue berharga RM 11.50 untuk 500 ml... Berganda lebih murah, banyak dan lebih kuat banding Faber Castle...

Jangan guna gam UHU ekkk... Kang ber Hu Hu Hu laa kawww sebab gambar mudah rosak! Gam aku tengah nasyid... Keh Keh Keh...


Cutting Board
Boleh beli cutting board di Daiso atau Popular... Kat Daiso dijual dengan harga RM 5.30... Size kecik dan nipis... Kalu kat Popular...Ada size A4 tapi tebal dengan harga tak sampai RM 10.00... Tapi... Kalu nak murah dan besar... Beli kat Mydin! Size A3 boleh dibeli dingan harga belasan hengget aje...


Pisau
Gunalah pisau yang tajam...


Pembaris Besi
Guna pembaris untuk ukur dan semasa memotong Magnet Sheet...


Plastik bungkus
Gunalah apa2 plastik pun untuk bungkus  Photo Magnet  tu supaya tak mudah rosak... Aku beli 100 keping dalam 5 hengget aje kot... So far ada faham kaaaa Aci? He He He...



Langkah kedua... Meh! aku tunjuk cara hasilkan Fridge Magnet ikut style aku ler... 

Print Gambar
Aku order Print Insta-Card Pocket-Size Photo 2.1" x 3.3" di Groupon... Boleh petik kat SINI... Masa tu kebetulan Groupon offer RM 0 untuk 24 pcs! Aku just bayar postage je.. Jimat! So... Kalu U'ouls berminat boleh laa selalu riki dan tunggu offer ok... Step by step nak order dan proceed untuk hantar printing akan diberikan dalam web tersebut... Not to worry... Ka-ching aje! He He He...


Potong Soft Magnet Sheet
Disebabkan photo aku kecik yang hanya bersize 2.1" x 3.3"... Jadi.. Pada sekeping Soft Magnet Sheet bersize A4... Aku potong sama rata dapat 9 pcs!

Dah potong... Aku tanggalkan lapik Soft Magnet Sheet ini... Sebab aku tak suka  Photo Magnet aku jadi tebal... Make sure tanggalkan bekas sisa gam yang melekat... Make sure bersih ok!


Lekatkan Photo
Sapu gam pada photo secara rata... Sapu sekali aje ek... Jangan berkali pulak... Kang sememeh! Aku guna tangan aje sapu... Sebab kalu pakai berus tak feel.. Kah Kah Kah.. Adoiiii...

Make sure glue tak terkena pada photo... Kalu terkena... Jangan panik! Bersihkan dengan gosok tanggal pelan2 glue yang masih basah melekat tu... He He He... Kalu kering susah nak tanggal ok! Dan gambar akan mudah rosak... So... Perhatikan secara teliti...

Dah sapu gam... Lekatkan photo pada Soft Magnet Sheet.. Lekatkan pada bahagian bekas lapik yang ditanggalkan tadi...

Amik kertas kosong... Lapik atas photo then ratakan pakai pembaris perlahan2... Kemudian... Kalu nak lagi impact... Tindih dengan buku tebal... Biarkan beberapa minit....


Potong Lebihan Magnet
Nape kita tak potong aje siap2 Soft Magnet Sheet ikut ukuran photo? Nape nak lekat dulu baru potong?

Sebab... Secara saintifiknya... Kadang2 ikut material juga... Adakala apa yang kita lekatkan akan ada proses mengembang skit... 

So...  Style aku... Aku lebih suka lebihkan ukuran Soft magnet... Lekatkan photo... Dah kering gam... Baru aku potong ngam2... Ok?

Nampak tak lebihan Soft  Magnet Sheet pada photo tu? 

Haaa... Potong lebihan Soft  Magnet Sheet tu kemas2 pakai pisau dan pembaris besi... Potong ikut ngam2 gambar tu... 

Potong Soft  Magnet Sheet aje ehhh.. Bukan potong sekali dengan photo pulak!  Not to worry... Soft  Magnet Sheet tu nipis.. Senang nak potong... 


Sarung dalam Plastik

Sarunglah Custom Fridge Magnet dengan plastik untuk dijadikan souvenir... Ok?

Taraaaaaaaaaaaa... Inilah hasil keras tangan aku... 


- XOXO -

119 comments:

  1. agak2 ada tak nama ekin hahahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin x dapat lagi ke? Dah lebih sebulan SS pos! Sob Sob Sob...

      Delete
    2. tak ada dapat lagi.... sekali dengan calendar kah...

      Delete
    3. ke mana laaa posmen campak agaknya...

      Delete
    4. Ekin..sis JM dah siap buat utk Ekin satu...SS ajar..senang je..tggal nak pos

      Delete
    5. Sis JM ada buatkan utk saya gak kan? Kan? Kan?

      Delete
    6. untonglah... mesti tak ada untuk saya...
      sebab dah kena tinggal main saleji

      Delete
    7. ss yg ada coptick ,magnet n kad ucpn sampul surat ye ke....

      Delete
    8. sis JM untuk ekin ada ke hihihi... xdesapa punlg

      Delete
    9. Baca statement si Ekin - ss yg ada coptick ,magnet n kad ucpn sampul surat ye ke....

      Tak cukup lagi ke sayang? ;)

      Delete
    10. kak farah ekin nak kepastian sbb pening barang mana yg ss hantar la... bukan xcukup pun... ss xbagi kat ekin xpe ekin xkisah pun... masuk blog ss pun bukan inginkan apa2 pemberian pun...

      Delete
  2. Butang like mana? Nak like 80 juta kali :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer tanya Kak Tipah! Butang like aku mana Pah??? Ha Ha Ha

      Delete
  3. Yelah,...nape saya tak terfikir nak tanggalkan lapik tu. Brilliant idea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya lebih feel kalu bogelkan lapik... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Yess,..napelah saya kurang cerdik,..tak terfikir pun nak siat kulit magnet yang kadang2 striking bebenor warnanya.
      Lepas tu bila potong, nampak warna lapik tu kat tepi :)

      Delete
  4. Sealable plastic tu saya susah nak cari di sini. SS cari kat mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ckp CC..susah nak cari sealable plastic tu

      Delete
    2. Kat JB ni so far senang lagi nak cari plastik.. magnet sheet tu...

      Delete
    3. Saya guna saiz ikut kepala sendiri hahaha tak tentu. Setakat ni saya jumpa jenis yang ziplock je..plastik dia tak jernih sangat...tak feel nak letak fm :)

      Delete
  5. Wah SS buat craft jugak..cantik...siap sarung plastik macam beli kedai ye..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena ada minat baru jadi... He he he...

      Delete
  6. oh macam tu ya. aduhaiiii keras tangan kita

    ReplyDelete
  7. berharga RM 6.70 untuk 50 ml...

    Mak aih.... selain jd auditor timbang berat blog...

    Sss juga sedang mmbuat part time job dept of stats i.e "price listing" ...

    Ha ha ha.... cayalah sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Almaklum duduk dgn pakar nego la katakan...
      * Jeling HH... He he he...

      Delete
    2. Hikhikhik jadi pakar nego samalah ye :)

      Delete
  8. Saya cari magnet sheet pun x jumpa... mcm mn nk buat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu cari pakai mulut... Sampai kiamat tak jumpa! Cer cari pakai mata...
      * Matikkk laaa SS kena lesing... He he he..

      Delete
    2. Ha ha ha... hampeh...

      Dah g daiso xde jumpa.
      g diy pun xde...

      Popular je blom cari lg..

      Delete
    3. Kat 100 yen pon hado! Ce cube gi... Ahaksss

      Delete
    4. Huda...klau nk tahu sis JM dah puas cari tau di popular, DIY, Daiso...last jumpa di Pustaka Rawang mahal sekeping RM8.00++

      Delete
    5. Kat Mydin besau pon hado rasanya....

      Delete
    6. Ehh? Ada Pustaka Rawang kat Putrajaya?! ;)
      Cik Manisah, kat6 POPULAR tak de magnet sheet.

      Delete
    7. sib baek sis JM jadi bukti dan saksi...

      Delete
    8. maklum lah... orang putra yang berjaya ni memang kaya raya...

      tak main buat sendiri magnet2 ni... apa barang...

      tempah je... pasal tu tak de jual kertas2 magnet ni ...

      ha ha ha ha ha ha ...

      haaaa nampak tak riak nya dengan kekayaan ittew ...

      padahal tak sedar hari2 melantak megi sebab dah tak ada budget...

      hadoiiii

      Delete
    9. Yelah,..orang putrajaya kan kaya dan banyak berbelanja hikhikhik :)

      Delete
  9. Dah lama bercita2 nk buat sejak tgk kt blog kak farah... tp tu arh... x jumpa magnet sheet tu....

    ReplyDelete
  10. Tapi kan... setelah baca entri ni....

    Errrr mcm susah je nk buat... hu hu hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Potong... Lekat... Balut... Apa yg susah? If you THINK you CAN... You CAN!

      Delete
    2. Nyanyi skit lagu ni...
      hi hi hi

      Delete
  11. Apapun kita sangat terharu sbb sss bawak nama kita kt gunung jalan ke syurga tu...

    Terharu sampai ter menangis....

    Sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sangat.

    Terima kasih sss....

    Sayannnnnnnnggggggg sama sss banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak banyak dannnnnn banyak banyak banyak banyakkkkkk lagi....

    Mmmuahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Just small things la... Itu je termampu SS nk beri... Muahhh!!!

      Delete
    2. Mula ingat nak kira perkataan 'banyak' budak Huda ni,..tapi malaslah nak buat juling mata!

      Delete
  12. Replies
    1. Kreatip katanye... Hentam jek! Ha ha ha

      Delete
  13. nice info...nanti boleh try .....kalu rajin ...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dah malas... Semua pon malas... Keh keh keh

      Delete
  14. kenapa penyanyi nasyid tu baring ,,,seksi oiii

    ReplyDelete
  15. Rajin meletup tup tup tup. Tabik spring. Ting ting ting.

    ReplyDelete
  16. wah, arts and crafts gitu. cantik!

    ReplyDelete
  17. Yang ni untuk orang yang penyabar dan berseni mcm SS..

    ReplyDelete
  18. Kalo mak yang buat ni harus sememeh

    ReplyDelete
  19. Tabik arr..rajin,berseni,cermat..anak dara sapo lah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isk Isk Isk.... Sape laa tu... he he he...

      Delete
  20. Dlm keras tgn ada kekreatipan hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah ,.... sss keras?

      ceh sore dah boleh jadi Pengacara Jemputan Nona dah...

      Delete
  21. hai SS kami datang sini.. hahaha
    tak sangka tangan SS ada seni halus. so sweet

    ReplyDelete
  22. Lepas ni boleh cuba buat pula! Tapi buat untuk diri sendiri dulu. lol

    ReplyDelete
  23. Wahhhh tangan2 kreatif ni. Hihi. :D

    ReplyDelete
  24. Jenuh la pembuat magnet nk bagi kaki baca entry ni..rezeki tertutup hehe

    ReplyDelete
  25. Nape gambo gam yg byk..gambo pisau..cutting board takde..pembaris besi takde..iskkk (larikkkk)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer mak bukak mata beso2... Sebat pakai pembaris beso kang! Ha ha ha

      Delete
    2. mak... bawak pembaris skolah kaler kuning sepanjang 1m.

      blh main lawan pedang ngan SSS...

      ha ha ha....
      #BatuApiOfDeDay

      Delete
  26. slalunya kalau p tempat perlancongan dia akan ambek pic kita pas2 printkan.. pas2 berbayar... better kita ambek pic sendri pas2 buat cm ni sendri... xpyh mmbazir..

    ReplyDelete
  27. menariknye....hujung mggu ni nak p cr magnet sheet la...xpernah taw plak ada magnet sheet ni...

    ReplyDelete
  28. koleksi gam yang ada..heeehee.. nasyid lagu apa lah tu?
    HAHA

    ReplyDelete
  29. very the rajin kandaku sorang ni.. Thank you so much k FM yg kiut miut tu.. I simpan elok2.. plastik pun xbuka.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn bukak seal.. Boleh cover smpi bebila...

      Delete
  30. akak jadi terhengen lah pulak SS... boleh cuba lah nanti..

    ReplyDelete
  31. okwh , bookmark . nak try buat juga nanti . ataupun suruh my anak buah yg sdg giler buat benda2 art ni ... hehehee

    ReplyDelete
  32. baca 2, 3 kali, ingatkan ni blog Farrah.. hahaha

    ReplyDelete
  33. ada bakkat juga ye ss ni dalam art & craft

    ReplyDelete
  34. SS fuh jadi terbaik, yana pon boleh la cuba buat kena cari barng dulu laaa:D

    ReplyDelete
  35. cantik..kena skodeng groupon selalu kalu mcm ni..nak free printing jgk..

    ReplyDelete
  36. ok nak pi buat satu bg kat korg.. hahaha

    ReplyDelete
  37. fiuuuyiooo turun ilmu kat Kak Farrah rupanyaaa..

    ReplyDelete
  38. Torbaik lahhhhh sis, Hoihhhhh, banyok no gamnya.....

    ReplyDelete
  39. Huhuuu, nak tanya something ni? hee

    Dekat entri brunei mmg tade tempat komen ke sis? kihkih

    Tak jumpa cari :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utk mekja... Komen kini dibuka...
      * tutup muka... Hi hi hi

      Delete
  40. hiii iols kembali lagi.. semalam da sangkot kat internet..
    hampeh tol dalam hutan ni..

    ReplyDelete
  41. cantik ... kreatif juga kerja keras tangan SS :)

    ReplyDelete
  42. bertuah lah siapa yang dapat tu, handmade by SS, tak ada dipasaran gitew :)

    ReplyDelete
  43. fuh menarik...teringin pula nak buat...tapi bila erkkkk

    mmm mana sis SS dapat kalendar tu....maksudnya cara masukkan kalendar tu dalam gambar kat atas tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soklan apa kah ini wahai adinda ku aRz... Ha ha ha.... Jangan buat lawak boleh x? Cehhh... aRz lagi terrer photoshop kot... Poyo jek... Kah kah kah...

      Delete
  44. keretip betulla SS ni...berguru dengan kak farrah ker? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semestinya... Special tutorial ok! Ha ha ha

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...