Monday, 1 February 2016

#TravelLovePeople - January

Pejam celik...  Cepatnya masa berlalu pergi...  Hari ni dah masuk bulan February... Bulan January paling menguji kesabaran bagi diri ku... Tetiba aku jatuh sakit... Sakit yang terkadang susah untuk dirungkaikan... Hanya Allah yang lebih mengetahui...

Tapi... Allah dah janji... Dalam kesusahan... Ada kesenangan... Dalam aku merintih sakit itu... Allah tunjukkan aku sikap sebenar orang yang berada disekeliling ku...

Kadang orang yang paling tak kita sangka itu lah jadi CERMIN diri kita... Dan orang yang paling kita harapkan itu lah MENGECEWAKAN kita...

Ye! Allah hadirkan aku MANUSIA CERMIN... Di mana.... Bila aku sedih... Dia turut sedih... Dalam diam diam bertanya khabar berita ku...

Kalau manusia sayang... Dia akan beri perhatian... Tak gitu? BUKANnya... Di balas dengan pertanyaan "Abis YOU nak I bersedih?"... "I memang simpati"...

Jujur... Aku kecewa dengan pertanyaan begitu! Jangan perlakukan aku macam pengemis simpati... Aku terkesan! Aku tawar hati! Bila aku tawar hati...  Aku akan rasa rendah diri! Dan aku rasa diri aku tak layak mendampingi manusia begini!

Aku tak hebat!  Aku tak menang! Jadi... Aku rentap perlahan lahan mengikut rentak... Hingga tiba suatu masa... Aku jauhkan diri... 

Diam adalah terbaik... Tidak perlu berkata apa apa lagi... Aku ingin meneruskan kehidupan... Rasa dah malas nak bergaduh... 

Dah memang lumrah manusia...  Bila miskin kita dibenci... Bila susah kita dikeji... Bila meminta kita dicaci... Bila kaya kita didengki... Bila lebih skit kita dikhianati... Bila memberi kita diumpati... Kita hanya akan dicari bila ada apa yang dihajati!  TITIK...

Semoga Febuary adalah Sinar baru dalam hidup ku... Ya... Allah... Maniskanlah kembali hati ku ini... Temukan lah aku dengan insan yang tahu hargai EFFORT yang aku lakukan... Aaminnn...

By calculation... NHHAS a.k.a Huda a.k.a Cik Manisah Lesing... Number One WIN #TravelLovePeople January!!!

Terima kasih semua atas sokongan U'ouls! Tanpa U'ouls... SS bukan sesiapa! February... Please nice to me! Nice to U'ouls... 

88 comments:

  1. Semoga SS sentiasa sabar dan senyum sokmo.

    P/s masih merangkak nk jadi #travellovepeople blog SS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks dear...
      Ayooo... Nape nak kena merangkak pulak? Bangun Bangunnnnnn! Ha Ha Ha...

      Delete
  2. Replies
    1. Kak Manisah Lesingggg! He He He...

      Delete
    2. Yeayyyyy! Cik Manisah Lesing jadi juara! Mana tali pinggang emas nak kasik dia? ;)

      Delete
  3. memang bila kita dah jatuh tergolek , and that people who still stay by your side she the one, your real friend! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepat sekali dinda... ehhh... Dinda dah macam Fazilah kamsah! Ahaksss...

      Delete
    2. Ala2 prof muhaya pun iye gak! ;)

      Delete
    3. hahahah masih jauh laaaa , tapi Aamiin moga2 kihkih

      Delete
  4. Perhhhh cik manisah sempat masuk senarai....

    Ha ha ha....

    Luaskan kuasa mu cik manisah...

    ReplyDelete
  5. Btw... apsal "by calculation" ?

    Ni msti ada komen ter post 2 kali kan...

    Ha ha ha... mntk maaf lh... henfon cik manisah ni sewel.
    Xde button "X" or close tab....

    Ntah lh x reti nk explain...

    Mngkin cik manisah kna guna public phone lps ni...

    Ha ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni mesti ada 2 akaun kan kan kan... Cehhh!

      Delete
    2. Dia kalau muncul dua kali tu maybe sbb kita masuk pakai dua gadget yg berbeda...so macam dua akaun asing gitu kan,..kan,..kan...

      Delete
  6. Kenapa nama cik manisah mumcul 2 kali?

    Motif?
    Sebab nk masuk bab 2/2016?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasal Cik Manisah suka melesing... Ha Ha Ha...

      Delete
  7. alhamdulilah akhirnya ekin muncul kembali di blog SS hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Ekin... Insyallah this month akan kanda buat kunjungan balas...

      Delete
    2. sama2... bulan ni xtaw boleh kukuhkan ke tak kedudukan ni.. harap boleh la

      Delete
    3. Si Ekin ni sana sini dia risau nak mengukuhkan kedudukan. Semangat ekin, semangatttt!

      Delete
    4. hahahhhah ekin dah kembali bertaring kak farah

      Delete
  8. Terima kasih SS sebab jadi sahabat alam maya ekin :)

    ReplyDelete
  9. Allah bagi ujian sakit tu satu penghapus dosa buat kita sabar deh... ekin pun kadang2 sakit gak ni hanya mampu bertahan seorang jah SS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sakit memang sorang Ekin... Mati pon sorang... Uhuk Uhuk Uhuk..

      Delete
  10. ehhh.. Dah Februari la.. lupa pulak nak print screen Ohsem Blogger Jan.. hadoiiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa pulakkkk... Sibuk joging laa tu... keh keh keh...

      Delete
  11. Ehhhh nama mummy disitu..tp knp no2.. bukan 1 ker.. ishh nak kena babab JM ni.. potong Q..

    ReplyDelete
    Replies
    1. No 3 pon ok gak mummy.. Pingat gangsa... he he he....

      Delete
    2. hahaha... mummy terlepas naik flight ni... lain kali saing dengan JM naaa... :P

      Delete
    3. Abaikan langau.. langau memang suke pepusing cari makanan, cari pasal..

      Get well soon SS..

      Delete
  12. Replies
    1. Cik manisah lesing acara jari pantas berganti... ha ha ha...

      Delete
  13. Kak SS hopefully your condition will be better. Stay strong!

    ReplyDelete
  14. masa berlalu tak terkejar...rasanya baru saja melangkah Januari tapi hari dah masuk Feb....huhu.

    ReplyDelete
  15. Sabarla.... Apa pun yg terjadi... Kiter kene berjalan tanpa henti sehingga la perjalanan kiter mmg 'dihentikan' oleh NYA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu sudah perjanjian... Pertemuan bersyarat... Perpisahan mutlak...

      Delete
    2. Ayat HH deeeeeppppp! Hingga perjalanan kita dinoktahkan kan,..

      Delete
  16. Aminn..be nice to February tooo

    ReplyDelete
  17. Ramai manusia cermin yang sygkn SS

    ReplyDelete
  18. Jgn sedih2 la.. Meh aku nyanyi satu lagu... Dr era pajiro.. Meminta.. Pada yg adaaa.. Merajuk dan bermanja... Pada yg kasih.... 🎶🎶🎶

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku nak lagu julie sudiro ada? ha ha ha...

      Delete
  19. Semoga SS sentiasa kuat. Hehee. Jom terjah wesome people ni !

    ReplyDelete
  20. masih tertanya tanya juga mengenai ahkak SS...tapi apakan daya tiada no untuk whtasapp..SYM tak beri no....di facebook saja dapat bertanya khabar yang tidak dibalas.... :(

    senmoga cepat sembuh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhhh! aRz kan guna Telegramm... Kah Kah Kah... Adoiiii.. Lawakkkk betul laaaa....

      Delete
    2. Saya cuba baca komen si Arz ni dgn macam2 nada, macam manapun saya akan gelak sendiri :)

      Delete
  21. kenapa susah nak masuk ranking dalam ni....ok feb...please be nice to me

    ReplyDelete
  22. Replies
    1. Pemenang apa tu Wawa? Tiada pengalah... ha ha ha...

      Delete
  23. Assalamualaikum ss..kenapa ni sayang.....makhluk Allah ni ramai ss....sorang tak suka..ramai lagi suka..sedangkan kita pun ada tak suka orang
    .be positive ok....

    Kak yan doakan hati ss tenang dan sihat2 selalu dan diberi insan yang baik2 je...amin

    Senyum lah sikit sayang ...:-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak yan! Selalu bg semangat!

      Delete
  24. Masih tak mampu jadi top komentar..akak dah cuba lari laju2..tak sampai2..rupanya kak yan lari setempat...:-p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha ha... Cer lari dua tempat...

      Delete
    2. Adehhhh,..mengekek baca komen Kak Yan! Lari setempat rupanya Kak Yan ye... :)

      Delete
  25. Bunyi macam merajuk dengan seseorang yang dianggap caring ...

    ReplyDelete
  26. Ss , dalam dunia ni memang rambut sama hitam..hati lain lain..kadangkala hati manusia boleh berubah bila dah jumpa kita..tak pe jangan bersedih...Allah masih ada sentiasa bersama kita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Kak Yan... Mungkin ini yg terbaik...

      Delete
    2. Betul sungguh apa yang dikatakan Kak Yan tu. Sandarkan hati dan perasaan pada manusia memang sometimes akan undang kekecewaan buat kita. Tetapi, kalau kita bersandar pada Allah, Insya Allah DIA sentiasa ada dengan kita.

      Delete
  27. Semoga february ini memberi sinar bahgia semula kepada SS...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih bunda... Sama2 la kita... aamin..

      Delete
  28. wah sekejapnya dah bulan 2. Tak dan nak berjimba... jenguk je. Semuga hari mendatang membawa kebahagiaan buat SS. Lumrah kehidupan memang macam tu. Kalau di layan buat sakit hati je kan jadi hiduplah untuk diri sendiri dan orang yang menyayangi kamu. Apa pun masih ada yang sayang. Muah muah muah. Anggap lah dugaan itu sebagai kekuatan dalam menempuh hidup yang masih panjang highwaynya. Apa pun bergantunglah pada Allah kerana Dia lebih tahu yang terbaik untuk hambanya.

    Chaiyok chaiyok chaiyok

    ReplyDelete
    Replies
    1. panjang highway? Highway mana? Keh Keh Keh... Thanks kak! Muah....

      Delete
  29. Assalamualaikum ss....

    Jangan banyak fikir sangat...awak tu baru kuar hospital....

    Take care dear

    ReplyDelete
  30. Semoga cepat sembuh SS. Wahh.. lama rasanya tak melepak kat sini. Hihi.

    ReplyDelete
  31. Moga Februari & the rest of 2016 tahap kesihatan SS bertambah baik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaminnnnnn... now tgh demam... uhuk uhuk uhuk...

      Delete
    2. Jangan lupa minum air masak banyak2. Hydrate yourself.

      Delete
  32. saya dah biasa dgr org kata 'kesian' bil tgk org sakit / susah . mmg betul ss , perkataan itu tak akan dapat ubat derita yg kita lalui ... biarlah mereka ... kita pandang saja ke depan . Allah ada bersama kita ... bkn sekadar ss , sis juga mengharap ada sinar di hadapan selepas ' derita' di belakang ... we are strong women ... cayok ! cayok !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setiap org akan lalui sakit... mujurlah rasa sakit tu dtg waktu usia SS masih muda... so mmg berjaga2....

      Delete
  33. SS.... take care..baru kuar hotel hospital kan...

    ReplyDelete
  34. kdg Allah menguji kita dlm byk cara...moga kita sntiasa tabah utk menghadapi ujian melanda....moga kita tergolong dlm org yg sabar.....hihihih

    ReplyDelete
  35. ehhh....terselit jugak nama titew...td xpasan...skg bru pasan.....heheheheh...

    ReplyDelete
  36. tahniah kepada namanya tersenarai..

    ReplyDelete
  37. apapun sabar banyak-banyak tau SS.. Allah akan uji kita setakat yang kita mampu.. apapun sentiasalah dekat diri padaNya.. in shaa Allah kita akan mendapat yang terbaik dariNya..

    ReplyDelete
  38. sakit itu sebagai penghapus dosa.. semoga kesihatan SS akan bertambah baik..amin..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...