Monday, 21 March 2016

Kembara Amsterdam - GVB Tram Ticket

Entry sebelum boleh peluk kat SINI...


Perjalanan aku dari Keukenhof ke Schiphol di teruskan... Jalan pon tak jem... Everything smooth...

Sepanjang perjalanan aku dapati memang banyak kincir2 angin seperti ini di sepanjang jalan... Besar bagak pulak tu... Lebih besau dari kincir angin masa aku kat Perth, Aussie dulu...

We'ouls sampai di Schiphol hampir jam 14:00... We'ouls terus ke kaunter pertanyaan... Untuk dapatkan kepastian di mana untuk naik Thayls Train sebab esok aku akan ke Paris... Staff tu pon tak tahu nak jawap... Dia suruh ke kaunter pertanyaan train... Train dan Airport adalah berbeza management walaupun ditempatkan di bawah satu bumbung...

So berjalanlah kami ke kaunter pertanyaan train yang tak jauh dari kaunter pertanyaan Airport...

Untuk naik Thayls Train perlu tunggu di Platform 5 dan Platform 6... So... Esok We'ouls bolehlah terus ke platform tersebut... Yeahhhh! Tak sabar nak sampai Paris!

Kami ke kaunter Train Tickets Services seperti hari semalam... Beli ticket siap2 untuk 2-4 Mei terus... So senang tak perlu fikir banyak...

Cuma rasa pelik skit... Sebab ticket kali ni lebih murah dari semalam... Ke sebab budak yang semalam tu salah kira... Isksss! Entah lah... Nak kata salah kira pon tak boleh jugak... Layan je lah... Dah beli pon...

Inilah ticket perjalanan We'ouls dari 2 - 4 Mei...

Dari Schiphol kami bergerak ke Amsterdam Centraal... Kali ni kami dah semakin mahir dengan train di Amsterdam ni... Tak susah pon... Dan tak akan sesat punya... Asalkan U'ouls pandai memahamkan skrin maklumat train...

Dah jadi rutin pulak menunggu train di Platform 3-4 ni... Kat Platform ni lah kami tunggu train ke Zaandam dan juga ke Amsterdam Centraal...

Tips dari aku... Cara nak memandaikan diri faham monitor screen seperti di bawah ni... "Amersfoort Vathorst" tu adalah haluan train... So pastikan train yang sampai tu adalah "Amersfoort Vathorst"... Macamana nak tahu train yang sampai tu betul ke tak? Ada tulis kat tepi train tu... Mudah nampak walaupun train tu bergerak laju... Bawah "Amersfoort Vathorst" tu pulak ada Baarn, Amerfoort en Schothorst dan sebagainya adalah laluan train... Atau trains stop... So... Kalu U'ouls nak pergi Amsterdam Centraal pastikan Amsterdam Centraal ada tercatat di trains stop tu... Biasanya guna shortform "Amsterdam C"... Dan sekiranya train stop Zaandam menjadi pilihan so sama jugak.. Pastikan Zaandam tertera pada bahagian bawah screen monitor tersebut... Waktu jam bulat tu menunjukkan 14:19... Dan jam sebelah kiri kat monitor tu plak 14:28... So bermakna lagi 9 minit train akan sampai... Train akan sampai pada waktu yang tepat ok... So... Sila patuh pada time yang tertera pada monitor screen tu... Dan perlu juga diingatkan jika train berhenti dan pintu tidak dibuka... Jangan pulak korang terjerit kat situ pulak... Train kat sini memang tidak dibuka secara automatik... U'ouls kena tekan button tengah pada pintu train tu... Tunggu warna button dari merah ke hijau baru tekan... Sama jugak jika U'ouls nak turun... Pon kena tekan sendiri button pada pintu di sebelah dalam train sama ada ditengah pintu atau di kiri dan kanan pintu... Aku pon tak pasti apakah motifnya pintu tak buka secara automatic... Nak kata jimat tenaga letrik tak jugak sebab bersepah kincir angin mengumpul tenaga kat luar sana... Memang saje nak menyusahkan kot... Ha Ha Ha...

Membusukkan diri menunggu dengan penuh kesabaran!



Layan lagi monitor kat sini...

Akhirnya kami sampai juga di Amsterdam Centraal... Rasa memang sangat teruja sebab pertama kali menjejakkan kaki ke sini... Bangunan Amsterdam Centraal sangat besar dan menarik.. Dan ada part tengah renovation...

Seterusnya kami kena cari GVB Tram... Sistem pengangkutan kat Amsterdam ni sangat mudah... Hanya perlu tahu nombor tram dan laluan destinasi...

Dengan adanya kad GVB yang diberi percuma dari package Holland Pass... So... We'ouls boleh guna kad ni ke mana destinasi yang kami suka selama 24 jam... 24 jam diambil kira dari waktu U'ouls swipe ok! 

Contohnya jika U'ouls swipe jam 15:00 pada tarikh 02 Mei... So... Valid sehingga jam 15:00 pada tarikh 03 Mei..Jangan lupa untuk swipe in dan swipe out... That's it! Senang!

U'ouls juga boleh juga kad GVB ni untuk sistem pengangukutan yang lain as long as ada logo GVB... Ada faham kaaaa Aci? He He He.... Untuk info lanjut mengenai GVB boleh lah ke web https://www.gvb.nl/

Amek kaw laluan GVB Tram! Ini baru Tram kat Amsterdam ye Aci... He He He...

Next entry aku sambung sistem rail kat Paris... Sedialah baldi biru untuk muntah hijau nengok rail map Paris! Kah Kah Kah....

Kalu Aci boleh faham sistem rail kat memana negara Eropah yang serabut nak mampos tu... Bermakna Aci  pandang rail kat memana negara Asia macam pijak semut jek! He He He...

Jangan nak mengelabah labah labah sangat! Keh Keh Keh... Yang penting STUDY! Buat persediaan awal... Use your brain!



BERSAMBUNG...

42 comments:

  1. fuh pening 7 keliling tenguk map. Bisa mabuk dong. Macam train kat UK juga. Mula-mula pening tapi bila dah selalu rasanya mudah kut. chewahhhh macam dah biasa je.

    ReplyDelete
  2. wah pergi Paris.... yeh Eiffel tower i'm in love.

    ReplyDelete
  3. tgk rail map KL pun tertonggeng-tonggeng, dpt camni, i pengsan.. haha... padahal traveller tegar cam u ols ni x heran pun kan rail map Kl tu.. HAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tak suke sistem train kat Malaysia ni... Kalu nak transit train... Jauh sangat nak menapak! Tak disekalikan!

      Delete
    2. yang ni saya setuju.tabah la kalau hari-hari tukar laluan kat masjid jamek tu.tangga tinggi tahap batu caves

      Delete
  4. Bulan 2 tu pegi tak sempat nak round habis Paris..terpaksa engage driver guide sbb kejap sangat allocate masa..huhu..rugi2..ni bole buat alasan nak repeat Paris..;)

    ReplyDelete
  5. teringin nya nak gi paris..

    tapi ramai yg ckp skrg bkn waktu yg sesuai untuk ke paris..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu u nak senang... Jangan turun kat Paris... Leceh! U turun Amsterdam... Lepak dulu... Pastu pi Brussel... Lepak dulu.. Gi tempat lain... Lepak dulu... Hujung2 baru u pi Paris... Tapi kalu tak nak banyak songeh... U balik Malaysia ikut London or patah balik ke Amsterdam or Brussel...

      Delete
    2. betul tu... paris, german turki macam tak berapa nak diberi green light to go for the time being...

      hayyooo kalau dah beli tix haritu, nanges kat bucu shinkansen...

      Delete
    3. huda, u jangan x pergi Europe x ajak i ok!tak kira,nak heret gi Anfield jugak..hahaha

      Delete
  6. peningnya tgk route dia -__- cici kat jamek pun selalu sesat. kalau kat situ nangis golek golek lah agaknya T_T bab button tu mcm leceh je.

    ReplyDelete
  7. okay ... untuk elakkan CML pening ... lenkali CML pergi bawak HH dan SS sekali tapi korang bayar tambang sendirilah...
    ha ha ha ha ha ha ha ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. adeh.. mungkin CML boleh consider bawak SYM jugak.. Siti Yang Mengikut ahahaha..

      Delete
    2. atau ajak Sal yang teringin nak gi Europe?haha

      Delete
    3. Make sure tiket Emirates! Ha Ha Ha...

      Delete
    4. Yang tetiba jadi Sit Yang Mengikut tu yang tak tahan tu :)

      Delete
  8. rindu tikeeeet kuning ehehehe.. eh gambar kita kat ketapi bawah eport tu lebeh kurang kan ? ahaha ramai amek gambar macam tu =P

    ReplyDelete
  9. pergh hebak la SS lajak Paris skali.. itew duduk membusuk kat Ams 8 hari ahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 8 hari??? Perghhhh kalu SS... Dah boleh cover 1 amsterdam dah tu...

      Delete
  10. Wah...berbelit2 jalan tram kat sana...

    Yang syiling berlubang2 tu pula rasa macam lampu UFO yang boleh sedut orang pula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi... Jauh peginya UFO.. ha ha ha...

      Delete
  11. bila la nak sampai tempat ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang pon boleh Ekin... He He He..

      Delete
  12. peta tu peta tu! ..
    terbaik la ss..
    yana sekali tengok dah sakit jiwa dibuatnya hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Matikkk laaa kalu sakit jiwaaaa... ha ha ha..

      Delete
  13. Taknak use brain..nk use illusion hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. I wanna use ur money to come back again... ha ha ha...

      Delete
  14. Replies
    1. Terasa macam dalam filem mak.. ha ha ha...

      Delete
  15. tengok map pun dah pening.. macam mana nak p sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pi sana... Tinggalkan pening kat malaysia...

      Delete
  16. SS, minta permssion nak guna gambo kincir angin. Nanti nak ajor bebudak Form 3 Geografi - tenaga angin. Boleh ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ambil laa cikgu... Nak tenaga batin pon boleh... Keh keh keh...

      Delete
  17. kalau leh hadam laluan tren di Seoul dan Jepun..kiranya laluan tren di Arsterdam ni kacang x..as SS said..use your brain

    ReplyDelete
  18. kalau kak yan yang pi ni..mau tak balik mlysia dah....sesat memanjang..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...