Wednesday, 16 March 2016

Kembara Amsterdam - Keukenhof

Entry sebelum boleh gali kat SINI...


"Sekebun cintaaaaaa nan berbungaaaaaa... Megah berdiri nan tiada... Mekar yang kukuh... Bau dan kaku... Itulah pilihan ku... Aku di taman hanya perhiasan... Mata ungu"....

Tu diaaaaa.... Apabila Ziana Zain nyanyi tak semena mena kening aku terangkat... Keh Keh Keh... Jom... Ikuti catatan basi perjalanan aku seterusnya...



*** Hari ni 01 Mei 2013 ***

Hari ini juga adalah cuti umum Hari Pekerja di Malaysia... Selamat Hari Pekerja untuk semua! Aku di sini bangun pagi seawal jam 05:00 waktu tempatan... HH terus main masak masak...

Hari ini menu We'Ouls adalah Nasi Goreng Kampung dan Sandwich... Amboi! Komain lagi menunya... Malay campur Mat Saleh.. Ha Ha Ha... Nanges Chef Adu nengok menu aku... Beradu adu laa kaw kat situ.. He He He...

Namun... Aku rasakan masa terlalu singkat untuk kami bersiap dan breakfast... Agak rushing jugak pagi tu... Dari hotel kami menapak gerak ke Zaandam Station... Naik train  menuju ke Schiphol Airport...


Directions to Keukenhof :
1. Hanya perlu tunggu di luar pintu Arrival 4...
2. Naik bas bernombor 858...


Perjalanan ke Keukenhof hanya mengambil masa lebih kurang 35-40 minit aje...  Bas ada setiap 15 minit...  Dan bas terakhir yang akan meninggalkan Keukenhof adalah jam 19:47... Untuk keterangan lanjut boleh ke web http://www.keukenhof.nl/

Masa aku sampai tu tak ada siapa pon beratur... Bila aku beratur ramai pulak serbu... Siap potong barisan pulak! Suka mak bapak kawww aje eh... Sakit pulak ulu hati hempedu ini! Argh! Lantak lah... Anggaplah They'ouls tu semua cacat akal kekal... He He He... Mood pepagi tak nak sakitkan hati sendiri...

Sepanjang berdiri mewangi tunggu bas tu... Aku dan HH tak abis abis main hembus nafas... Rasa teruja melihat mulut We'Ouls berasap...We'Ouls lakukan berkali kali... Dah macam kanak kanak Rebena... He He He...

Pagi tu memang sejuk... Namun We'Ouls mampu bertahan lagi... Cuma kulit aku dah semakin kering... Bibir dah mula pecah dan rambut aku dah macam hape aje... Kering giler! Adeii lah...

Rambut HH pulak yang semakin elok dok kat oversea... Dengan perasannya dia berkata... "Aku patut dok oversea... Rambut aku tak sesuai dok Malaysia"... Ceh! Mentang2 laa rambut ko blond ori sejak kecik... Ampeh jek!

Berdiri lah kaw.... Nunggu bas kat tepi airport...

Dah masuk bas lega skit... Barulah dapat haba panas... Kat luar tu sejuk gigil!

Sampai di Keukenhof... Orang tak berapa ramai... Masih sunyi dan tenang aje... First kami kena find out how to use Holland Pass ni.. Perlu claim dengan ticket Keukenhof atau tidak...

Dari pembacaan aku tak perlu claim... Sesiapa saja yang ada Holland Pass tak perlu beratur... Express Que katanya... Tapi... We'Ouls masih tak sure... So... HH pegi tanya kat kaunter...

Then... Orang kat kaunter kata tak perlu... Just tunjukkan saja Holland Pass bergambar Tulips tu kepada penjaga gates dan scan... That's it! Senang!

Untuk pengetahuan U'Ouls... Bayaran masuk ke Keukenhof tanpa Holland Pass adalah Euro 15.00 untuk seorang dan tambang bas adalah Euro 10.00 untuk seorang... So... Sangat mahal ok... Make sure U'Ouls ada Holland Pass untuk penjimatan berganda...

Aku excited nak masuk Keukenhof...

Kedatangan kami disambut mesra oleh Minah Dutch ni... He He He... Comel kan? Siap lengkap berpakaian tradisi Dutch... Secara tak langsung mengingatkan aku pada susu cap junjung Dutch Lady... He He He... 

Jeling jeling jugak kat susu cap gantung... Keh Keh Keh...
* Gatal

Buku yang dia pegang tu adalah buku Keukenhof untuk dijual kepada pengunjung... Berharga Euro 4... Mahal gak tu... Boleh dapat seketul Fridge Magnet... So aku tak beli... He He He...
* Kedekot...

Perjalanan kaki untuk meneroka keindahan Keukenhof atau taman tulips terbesar di dunia ini di teruskan... Tak sangka... Dan tak pernah aku impikan untuk jejakkan kaki ke sini... Alhamdulilah sampai juga...

Dari pembacaan aku, bunga tulips berasal dari Turki... Tetapi banyak ditanam di Holland... Masa aku masuk.... Subhanallah! Cantik betul taman Keukenhof ni...

Wangian tulips dan kecantikan bungaan lain memang superb... Tak tahu macamana aku nak gambarkan lagi... Rasa rugi mata ni kalu berkelip kelip... He He He... Kalau lah ini gambaran taman di Syurga... Agaknya macamana rupa sebenar Syurga tu ye?
* Insaf sesaat....

Kat sini penuh dengan tulip... Everywhere is tulips... Sini tulip... Sana tulip.. Memacam warna... Ada warna merah... Kuning... Purple... Orange.... Perghhhhh! Tak terkira banyaknya... Wangi pulak tu...

Teringat pulak citer Cinta Jangan Kau Pergi kat TV 9 tu... Tulips purple menjadi pujaan hati Lia Soraya lakonan Tiz Zakiah bersama Remy Ishak yang pegang watak Kalil... He He He...

Dalam citer tu Kalil hilang... So aku di sini tolong carikan Kalil bersama bunga tulips kaler purplenya itu...
* Manyak perasantan kaw kan Aci! He He He...

Dah tak tahu nak cakap apa dah... Bila nampak selambak bunga ini...Kagummmm!!!

Bunga bunga cinta....

Kawasan Keukenhof ni sangat sangat sangat  luas... Sampai aku dan HH pon tak tahu nak tuju ke arah mana dulu... Ke kiri atau ke kanan... Dan akhirnya kami pilih arah kanan... Arah sebelah kanan tulipnya tak sebanyak sebelah kiri....

Sebenarnya boleh berpusing jugaklah kalu nak cari arah balik... Tapi itu akan aku ceritakan di hujung episod...

Masuk aje ada bunyi music yang sangat kuat... Aku ingatkan apa menda lah... Rupanya menda alah ni... Sakit telinga aku bunyi memekak ni... Berkerut dah muka aku.. He He He...

Amacam? Ada tak rupe Lia Soraya dalam citer Cinta Jangan Pergi? Perasantan lagikkkk! He He He... 

Tak banyak yang aku nak story mory kan sepanjang berada di Keukenhof ni... Just enjoy the pictures yeah...

Snow cap ditaja oleh Pasar Borong Pandan... He He He... 

Indah!



Tulip pink!


Layan....

Hanya kau satu dalam berjuta.... Cewah!


Aku rasa kat Keukenhof ni lah paling banyak gambar yang aku amik... Boleh di katakan every angle pon cantik... Bunga bunga tulip tu memang mempersonakan... Keharuman lavender pon tak kurang memikat hati...

Bersusun je bunga... 

Aku dan bunga....

Lagi lagi bunga...

Menguning...

Misha Omar patut datang sini buat video clip.... He He He...

Blue Jacket...

Ada macam model Kalender? He He He...

Luaskan Kuasa Mu!... 

Actually, masa kat Malaysia lagi aku dah plan nak bawak something yang berimejkan negara untuk aku bawa ke negara orang...
* Al-maklum... Inilah travel backpacker aku yang pertama... Orang kampong masuk bandar laa katakan.... Ha Ha Ha...

Memula aku plan nak buat pasal undi.. Sebab kebetulan masa aku travel ni.. Kat Malaysia tengah hot pasal mengundi... Tapi mesti orang akan annoying gile kalu aku tonjolkan pasal undi... Dah lah aku tak mengundi... Keh Keh Keh... Tu lah sape suruh lambat bubar dan lambat istihar undi... Kan dah aku melencong sampai ke sini... He He He...

So.... Fikir punya fikir maka aku dapat satu idea pasal Johor "Luaskan Kuasa Mu"... Akhirnya aku beli mafela Luaskan Kuasa Mu itu... Tapi not bad jugak lah mafela tu... Selesa jugak bila dipakai... Pendek dan lembut aje...

Actually... Aku belajar ikat mafela tu pon dari pelakon Rizman yang kebetulan berlakon kat Paris bersama Nora Danish bebaru ni... So... Tak de lah aku ikat macam Herman Tino... Keh Keh Keh...

Aku bawak 3 mafela travel in Europe ni... Dan dipakai bergilir... Kalu tak ada mafela mesti leher aku kejung sebab aku memang tak tahan sejuk... HH tak pakai mafela sebab dia dah bertudung...

Sebaris bunga tulip purple....


Dalam banyak banyak  tempat kat Keukenhof ni... Kat kerusi rumput kering ni lah paling digemari oleh Mat Saleh... 

Mereka memang nampak teruja dengan mende alah ni...  Ada yang sanggup tunggu tukang sapu sampah bersihkan kawasan ni semata nak duduk kat sini...  

Aku pulak tak sanggup nak lepak sini... Apa tah lagi duduk kat kerusi rumput ni...  Sebab aku memang alergy pada menda yang nampak gatal macam ni.... He He He... Kang tak memasal aku kegatalan... 

Dah lah banyak tempat nak pegi...  OOOhhhh Tidak! Aku tak mahu menggaru bagai beruk kena belacan... Bagai beruk mendapat bunga tak pe... He He He...

Aku dan HH jalan sampailah jumpa satu Wind Mill... 

Kat Wind Mill ni ada memacam... Ada kedai souviner dan jualan makanan dan minuman...  Aku dan HH just ronda situ aje...  Kami tak naik pon Wind Mill tu... Sebab orang terlalu ramai... 

Ada satu boat untuk ronda ladang tulips... Tapi kami tak sempat nak naik... Sebab dah kesuntukan masa... 

Dari pembacaan aku... Ada juga orang kita dah naik boat tu... Tapi dia kata membazir je naik sebab tempat yang dia cover tu kita boleh pergi sendiri just ikut jalan luar je... That's why aku malas... Cuma bagi aku... Kalu ada cukup masa ok jugak laa pegi untuk menikmati... 

Bolehlah fefiling macam citer hidustan kat sini... Most citer Hindustan pon gunakan Keukenhof sebagai lokasi pengambaran filem mereka... Hu Hu Hu... 

Kepada yang berminat untuk naik boat... Harganya adalah Euro 7 seorang... Masa yang diambil untuk menunggu adalah setengah jam... Dan masa untuk lawatan adalah 30 - 45 minit...

Memang luas mata memandang ladang tulip ni... Tapi lebih luas lagi kalu aku dapat ke seberang sana tu... He He He... Tak pe lah berada kat sini sambil menikmati pemandangan ini pon dah syukur dah... Dan aku tak mintak lebih dari tu... Syukuran Jazelan!

Meh pekena Strawberry Holland... 

Si HH ni memang pantang nampak apa food pon... Dia mesti nak beli...  Dia nak beli ice cream... Soalan aku senang aje... "Halal ke tak?"... 
* Halal dalam definisi kamus aku adalah as long as tidak ada bahan terlarang... Pork free... Vegetarian.... Tak semestinya kena ada logo HALAL! 

Terus dia tak jadi beli...  Then dia nampak strawberry pon dia nak beli jugak...  Aku tanya soalan yang sama jugak kat dia... "Halal ke tak?"...  Terus kat situ jugak aku kena tempek dengan HH... Dia jawap "Halal laaaa... Buah aje kan?
* Kena bebel sebab tertanya soalan bodoh... Ha Ha Ha..

Tapi kat sini... Strawberry tak da lah celup coklat... Just fresh strawberry aje... Harga secawan Strawberry ni adalah Euro 4.00... Jangan convert ke RM ek... Kalu tak U'ouls akan rasa kemahalannya... He He He..

Di Keukenhof ni kami siap picnic... Kalu nak bawak tapau sendiri pon boleh... Tak ada masalah dan tidak dilarang... Cuma kena pandai jaga kebersihan... We'ouls sempat telan Nasi Goreng Kampung dengan serunding...

Memang  rasa best picnic kat sini sebab sambil suap makanan sambil tengok bunga... Pastu sengih berangan sensorang ! Kah Kah Kah....

Banyak juga kerusi di sediakan... Cuma tak ada meja... Tapi ada spoil jugak... Sebab anjing peliharaan dibenarkan bawa masuk bersama tuan anjing sekali... He He He... So.. Memang tak nyaman kalu makan tetiba anjing lalu... Kena cepat sorok makanan...

Actually, di sini juga tidak dibenarkan memijak rumput... Ada sorang Jepun tu kena tegur sebab pijak rumput... Penjaga atau staff  Keukenhof ni cuma pakai baju biasa aje... So.. Susah nak kenal mereka...

Keukenhof ni memang dijaga rapi... Rumput pon sentiasa dipotong... Mesin rumput dia pon bukan macam kita... Dia punya lagi canggih dan tak bahaya kalu dekat... Tak macam kat Malaysia...

Aku kan... Kalu nampak orang potong rumput kat tepi jalan seboleh mungkin aku pecut laju sebab takut batu terpelanting kena aku atau kereta aku...

Dah puas pusing kami tercari jugak mana agaknya nak jumpa serumpun besar bunga tulip seperti yang aku tengok dalam web...

Terpusing juga lah nak cari jalan keluar... Orang dah semakin ramai... Bunga dan orang dah nak sama banyak... He He He... Tercari signboard keluar still jugak tak keluar... Jauh kami pusing...

Dalam tercari tu akhirnya jumpa jugak serumpun bunga tulip yang cantik cantik tu... Tapi masa aku tak banyak... Nyesal plak tak ikut arah kiri masa datang tadi... Tapi tak pe laa... Memana tulip pon sama jugak...
* Ceh! Nak sedapkan ati... Pada hal menyesal! He He He...

Aku rasa nak baring atas bunga tulip nih....

Bunga tulip tengah nasyid.. He He He...

Sekebun cinta nan berbunga.... 

The best ever moment...

So kalu U'ouls nak cari pintu utama untuk balik... Silalah ikut arah Main Entrance dan bukannya Alternative Exit...

Sebelum balik kami sempat shopping Fridge Magnet Keukenhof di sini... So... Aku rembat 3 ketul berharga Euro 10.00... Sekali lagi nasihat dari aku,.. Jangan convert... He He He...

Layannn posing... He He He...

Tiba masanya untuk ucapkan selamat tinggal Keukenhof... Entah bila lah aku akan ke sini lagi kan? Insyallah jika ada rezeki...

So... We'Ouls terus keluar dan cari bus untuk balik ke Schiphol... Bus memang sentiasa menunggu di sebelah kanan pintu keluar Keukenhof... Just cari signboard Schiphol... Tunjukkan ticket yang sama masa datang tadi kepada pemandu...  That's it! Senang! Kat situ ada jugak bas untuk ke tempat lain jika mahu...

Masa nak naik bas tu... Ada sorang Auntie Minah Saleh ni tetiba panic... Dia tercicir passport! Tercari cari dalam bas tu... Abis budak yang duduk kat kerusi tu dia suruh bangun... Nasib baik lah ko tak cari sampai lubang bontot budak tu... Kah Kah Kah...

Entah lah sampai ke sudah tak jumpa kot... Tah mana agaknya passport tu menghilangkan diri... Nasib kaw laa auntie... Meraunglah kaw terdampar sepi di negara orang ni... All the best aku ucapkan... He He He...

Kenangan yang aku tinggalkan... Dengan harapan dapat jejak semula...


BERSAMBUNG...

121 comments:

  1. Cun la tu... May.. Sbb dia start end mac ... Kire tengah betul mekar la tu bila dtg may..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku tak tahu ler cemana aku nak cakap! Kalu mak tahu kita sampai sini... Matikkkk wehhhhh.... Matikkkkk!

      Delete
    2. Sampai ke sudah ke mak tak tau korang g belanda ni?

      Bak sini no tepon mak... nak calling2...

      Hahaha...

      Delete
    3. apa mak tak tahu.. Ish.. jap nak hantar surat kat mak bagitahu.. haha

      Delete
    4. Ini rahsia kita berdua... Ahaksss

      Delete
  2. Sangat menarik..
    http://mummyumardian.blogspot.my/
    http://dnibabyscute1.blogspot.my/

    ReplyDelete
  3. cisss... tak dapat lagi no. 1

    ReplyDelete
  4. perh... sss dah jadi sssFlower... blh geng ngan cik sal munge ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaksss... Harap2 Cik Sal Munge tak baca entry ini... SS nak lajukan screen laa... ha ha ha...

      Delete
    2. hahaha,silap besar la cik sal munge tak baca entry ni.tengok tulip kat Melbourne je dah sawan, kalau sampai belanda ni mau nangis terharu.kena panggil robin van persie mai pujuk.

      Delete
    3. Cik sal patut komplot dgn ct pi sini plak! Pat buat tabung!

      Delete
  5. cantiknya.... subhanallah...

    Iols jeles uols...
    jeles kuasa patblasjutasetengah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu laa ini bayangan syurga... Perghhhh!

      Delete
    2. Tu lah perasaan pergi NZ haritu...
      masya Allah...
      ni sikit sangat nikmat dunia yg Allah tunjuk...

      Nikmatnya syurga tak terbayang dek akal kita...

      Kna usaha ni dalam baki usia yang ada untuk jadi penghuni syurga Allah...

      Berusahalah... Insya Allah...

      Delete
    3. Tu diaaa... Apabila cik manisah lesing menjadi ostazah...

      Delete
  6. yang penting t-shirt pink hoccay...

    ha ha ha...

    SJM ... Mumy Julia... masuk masuk masuk ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap2 dorang tak baca entry ini... Ohhhhhh! Tidakkkk! Apsal SS tak perasan kePINKan itu....

      Delete
    2. ahaksss..patutlah dari tadi pesal SS nampak ayu je

      Delete
    3. haha, nak tengok bunga kenalah ayu.tu pasal pakai tshirt pink

      Delete
    4. Haip haippp! Amboi sekali sekala dpt bahan SS... Suke ehhhh korang! Cissss! Menyesal up entry ni!

      Delete
  7. hoishhh stokin pon pink purple... weihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haiiipppp! Ciommm kangggg.. ha ha ha....

      Delete
    2. Hahaha... over nau... stokin pun pink... hahaha
      #adaModalNakBahanSSS

      Delete
    3. Amboiiii.. X pe! SS pon nk simpan modal! Tunggu! Kah kah kah

      Delete
    4. ahahaha...SS dah semakin suka pink ;p

      Delete
    5. ss dah terjangkin sis JM ni

      Delete
  8. uisssshhh...sungguh ka ni entry baling belakang dua tahun lamanye ni...huhuhuhu..tap serius cantik tulip tu...kita suka bunga tulip..xsuka bunga ros...oh jeles... *sob..sob..sob..*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hu Hu Hu... Entry berhabuk... Duduk store.... Harap2 bila bonda ku nengok... Dia tidak marah.. Ha Ha Ha....

      Delete
    2. hmmm..now i know why i lost my golden voice..smalam baca entry berhabuk rupanye...uhukkk...uhukk..ubat batuk cap ibu dan anak plzzzzz....

      Delete
    3. Nahhhh! Ngangaaa luas! Ubat gegat! Keh keh keh

      Delete
  9. tak boleh bawak dadam dtg sini.. nnt abis dia petik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dadam ok lg... Takut mak dadam pon nak petik jugak.... pastu salahkan dadam... kah kah kah...

      Delete
    2. Hahaha... standed... tu best bawak budak...hahaha

      Delete
    3. hahaha.kalau petik kene tangkap tak?

      Delete
    4. Petik x kena tangkap! Cabut kena tangkap! Kah kah kah

      Delete
  10. tu diaaaaa... puas hati tengok munger kan.. jd minah munger lah you ye.. Sayang kat Kashmir dia tak tanam cam ni.. terlalu beratur sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu kashmir... Aci boleh feeling hindustan.., he he he

      Delete
  11. amboi SS opening dgn lagu ZZ gitu... perghhh.. :D

    ReplyDelete
  12. amboi SS opening dgn lagu ZZ gitu... perghhh.. :D

    ReplyDelete
  13. retis kot SS, blaja ikat mafela pon dgn artisssssssss... :DDDDDD

    ReplyDelete
  14. Seperti biase picture travel SS mmg amazing gituuuuuuyuu.. Bunga tulip tu mmg super duper cantik..

    ReplyDelete
  15. kanda macho dah jadi kanda mungee.. rasanya dah baca cerita ni ke I salah.. huhuu.. boleh petik x sekuntum dua

    ReplyDelete
  16. Bunga bunga bunga blue jacket tulip biru bunga bunga bunga syioknya bunga tulip.... rasa nak tidur atas dia

    ReplyDelete
  17. Yeahhhhhh luaskan kuasamu..... JDT Dikelilingi bunga

    ReplyDelete
  18. part piknik di kelilingi bunga lepas tu berangan sengeh sengsorang confirm akak pun akan buat macam tu hehehe

    ReplyDelete
  19. oh mere bunga oh mere bunga peletum peletum golek golek sebelah bunga bunga

    ReplyDelete
  20. Kuekenhof ni tempat plg best saya pernah pergi..time nak study Amsterdam ni lah saya jumpa blog SS. Tak salah saya 2014 time tu.

    ReplyDelete
  21. Cantiknyaaaa!!! Tulips tulips tulips. Baju minah dutch tuh ala2 batiklah hehe. Amboi JDT luaskan kuasamu ya hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minah Dutch tu cun melecun... he he he...

      Delete
  22. Cantiknya...geram tgk..kali ni byk photo akak sado

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik Mak puji walaupun tak ikhlas.... kah kah kah...

      Delete
  23. Zaman ah kak tgh posing skema hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tengok balik gegambor tu... Benarkah itu diri ku? Keh Keh Keh

      Delete
  24. HH nafsu membeli nya tak dpt nk nolong! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini baru skit Mak... Mak tunggu entry akan dtg... Fenin... He He He....

      Delete
  25. Model kalendar tu patutnya posing meniarap atas kerusi panjang tu sambil hujung kaki naik atas sambil kedua tangan menongkat dagu...wow... kalah Model Dutch kat depan tu hah. Mesti orang tenguk sambil terngaga rahang dagu sebab macho betul... kwang kwang kwang so

    ReplyDelete
    Replies
    1. menitik tak air liur kwang soo? he he he...

      Delete
  26. huh geram geram geram tenguk bunga tulip banyok... Ya Allah murahkan lah rezekiku, panjangkanlah usia ku, permudahkanlah urusan ku agak aku dapat menjejaki bumi Amsterdam melihat keindahan bunga tulip di Keukenhof. Aamin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaaaaminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!

      Delete
  27. belum sehari publish komen dah berpuluh...nanti lah dtg baca..JM terlambat ni..terlepas tren

    ReplyDelete
  28. cer angkat sikit kening tu nk tgk..sebelah ke dua2 belah terangkat kening tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takut yg lain terangkat sama.. Ha ha ha

      Delete
  29. mei 2013? skrg mac 2016..kalau JM lahh...travel trip last year bln 12 pun dh x ingat story line..ingatan SS mmg power

    ReplyDelete
  30. nasi goreng kampung? letak kangkung dan ikan bilis tak

    ReplyDelete
  31. perghh....teringin nak ke armsterdam ni..SS temankan boleh?

    ReplyDelete
  32. kah kah kah..HH...give me five..rambut JM guna jari pun boleh

    ReplyDelete
  33. baru nk tanya aa x tulip pink...yuhuuuu!! sweet

    ReplyDelete
  34. SS memang lah tak nak menggatalkan diri sebab SS pun dah gatal an ? *larikkk*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhhh! Mana tahu nih??? Kah kah kah kah kah...

      Delete
  35. cemana bau tulip tu ? tak penah bau.. ingatkan dia tak dak bau macam bunga raya... heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sama dengan bau bau bacang... Ha ha ha...

      Delete
  36. citer tahun 2013 kah... xpe parking dulu sat... hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok tiket masuk mesin... He he he

      Delete
    2. hahahhaha masuk mesin dah nasib baik blh masuk tebusi blog ni

      Delete
  37. Replies
    1. hahhahah ekin xcomel pun.. xcaya tanya kak eyda pernah jumpa dah dengan dia :P

      Delete
  38. SS ekin nak habaq ni SS dalam gambaq tu nampak berisi la.. sekarang sudah slim kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS bersize kenderaan berat duduk lorong kiri waktu ni Ekin... Keh keh keh

      Delete
    2. oooo tu nampak berisi... dagu berlapis mcm ekin skrg la hahhahah...

      Delete
    3. ekin 78kg naik selepas kahwin uwaaaaaaaaaaaaaaaa

      Delete
  39. Walaupun ke amsterdam nasi goreng kampung jugak jadi pilihan.Hehehe. Lawanyaaaa bunga bunga tu. Bestnyaa kalau dapat bergambar dekat situ.

    ReplyDelete
  40. besnye weh....tulips dimana-mana...

    ReplyDelete
  41. CANTIK BETUL Laaaaa bunga tulip my fav!!!

    ReplyDelete
  42. awat tetiba Holland ni ?? adeh sajala tu nak buat orang terkenang-kenang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengimbau kembali zaman keremajaan! Ahaksss

      Delete
    2. gituuuu.. iols ni zaman noob jalan ekot montot orang pi mana pun ahha..

      Delete
  43. tho da tengok kat Melbourne.. still rasa nak kembali to Holland nak golek kat sini.. insyallah one day !! ill be back..

    ReplyDelete
  44. wahh..tulips everywhere..mafla JDT tu yg mahal..

    ReplyDelete
  45. bunga tulip sangat lawa la berkenan nak ambik gambar satu nak buat profai la hahahhahah....

    ReplyDelete
  46. Yana pon perasaan SS pakai baju pink! hahhaha, kat gambar pegang mafela JDT tu

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...