Tuesday, 8 March 2016

Kembara Amsterdam - Zaan Inn

Sambungan kisah basi macamana bermulanya budak kampung lagi budget miskin kedana melarikan diri ke Amsterdam sebab merajuk! Boleh petik kat SINI... He He He...


Directions :
1. Naik NS Train menuju ke Zaandam...
2. Stop di Zaandam Station...


Train sampai jam 16:16... Perjalanan dari Schiphol Airport ke Zaandam mengambil masa dalam 18 minit aje... Kebanyakan Train adalah 2 tingkat... First class dan 2nd class...

Ticket yang aku beli adalah untuk 2nd class... Teringat masa kat kaunter ticket tadi... HH tanya pasal 1st class to make sure that yang staff tu proceed untuk 2nd class dan bukannya 1st class...

Tetiba staff tu cuak plak sambil menjengkilkan mata terperanjat... Dia sangka HH nak beli 1st class... He He He... Terkejut agaknya dengan soalan HH... Macam kaya bebeno aje nak beli ticket 1st class kan...

The way dia terperanjat tu macam dalam hatinya berkata membazir je ko ni beli 1st class kalu takat nak ke Zaandam sekangkang monyet tu... Naik 2nd class sudah... 2nd class pon dah cukup selesa... He He He...

Sepanjang perjalanan... Train yang aku naik tu akan berhenti di beberapa station seperti Haarleem, Lelylaan dan Sloterdijk... Depend pada train pada waktu tertentu... Ada yang terus aje... Ada yang berhenti henti...

Sila perhatikan skrin board sebelum naik... Dan pastikan juga destinasi yang tercatat di skrin board tu tu sama dengan yang tercatat pada train yang datang... Biasanya kat belah tepi train...

Train NS ni boleh tahan laju... Ada yang buruk ada yang baru...
* Eh... Dah macam pantun dua kerat lak... Ha Ha Ha...

Akhirnya kami tiba di Zaandam Station... Kali ni barulah kami betul betul merasai suhu di luar... Sejuk giler ok... Rasanya suhu waktu tu dalam below 14 degree...

Hotel kami adalah Zaan Inn terletak tak jauh dari Zaandam Station... Naik tangga, escalator atau lift... Kami pilih naik lift...

Lift dia... Ya! Allah... Bau aromaterhapak nak mati... He He He... Nasib lah... Tak kan nak naik escalator dengan bag beso bagak ni plak kan....

Tiba aje atas... Nak ke kiri ke? Nak ke kanan? Huh! Tak tahu arah... So... Kami redah ke kiri dulu... Nasib baik tak berapa jauh kami jalan... Tetiba aku macam tersedar jalan yang kami pilih tu macam salah...

Bukak balik kitab busuk... Tengok betul betul... Tapi still confuse... Tengah kami memahamkan map... Dan juga guide..

Tetiba datang sorang auntie... Local people situ... Relax je dia siap bawak anjing dia berjalan kat area situ... Dia yang tunjukkan arah pada kami...

Masa dalam lift dia siap dukung anjing dia... Dia memang aware yang orang Islam tak boleh bersentuhan dengan anjing... Jadi dia berdiri jauh dari kami...

So.. Bila dah sampai bawah dia tunjukkan arah ke Zaan Inn tu... Kami pon say laa bye bye pada anjing.... Ehhhh! Silap... Pada puan anjing... He He He...

Huh! Alhamdulilah akhirnya kami sampai juga... Dan tak perlu bersesat jauh... Macamana pun kami dah terbuang masa 1 jam... Lari dari jadual disebabkan flight delay tadi...

Tips dari aku... Secara ringkasnya... Jika dari Zaandam Station terus naik atas... Kemudian ke kanan.. Turun semula dengan lift atau tangga... Kemudian ke kiri... Terus aje sampai nampak Zaan Inn Hotel... Senang aje! Jalan kaki dalam 3-5 minit lebih kurang sejauh 450 meter dari Zaandam Station... Sepanjang jalan kaki tu akan nampak tempat parking kereta dan parking basikal 2 tingkat...

Sampai hotel terus check-in...  Tentang Zaan Inn Hotel ni... Aku rasa agak berbaloilah stay kat sini... Walaupun jauh skit dari Amsterdam Centraal tapi selesa... Tak crowded... Aman dan mendamaikan... Masih convenient sebab dekat sangat dengan train station...

Masa aku booking Hotel ni... Hotel ni adalah antara hotel yang termurah sekali... Dengan syarat... Kena booking awal... Aku booking melalui Booking.com masa Winter... Kalau korang booking masa musim bunga... Memang berbunga bunga cinta Misha Omar lah harganya... He He He...

Harga satu malam adalah Euro 40.59... So... Total 4 malam adalah Euro 162.35 saje... Murah kan? Kalau convert pada kadar RM 4.10 pada masa itu untuk Euro 1.00... Jumlah keseluruhan adalah RM 658.31... Murah??? Murah bafakkkk ok... Ha Ha Ha...

Kat tempat lain tak dapat harga dan bilik yang selesa macam ni... Kalau ada pon jenis backpacker dan tak selesa... Zaan Inn ni memang selesa sangat sangat... Besar.. Ada peti sejuk.. Cuma satu aje kekurangannya... Sebab tak ada kettle...

Bilik yang kita orang amik tak ada kettle tapi bilik jenis lain ada... Tapi itu bukan masalah besar... Kami bawak siap siap bawa Water Immersion kami sendiri dari Malaysia... Letak saje dalam tupperware... So easy to cook...

Berkenaan preparation food... Bolehlah tengok kat entry aku di SINI... Kalau rasa malas nak masak... Boleh lah pergi ke restaurant di Zaan Inn Hotel ni... Breakfast dia pon nak Euro 10.00 seorang... Bagi aku mahal laa... So... Better buat tapau sendiri aje... Lagi muai...

Jom tengok Zaan Inn..

View sekitar Zaan Inn...

Inilah Zaan Inn Hotel... Cat bangunan yang masih teruna... He He He..

Katil besau gilos... Selesa sangat sangat sangat! Siap dengan kerusi dan meja coffee di tepi tingkap...

Ada almari baju..

Lengkap dengan meja tulis sekali...

Toilet pon besar... Bersih!



BERSAMBUNG...

62 comments:

  1. yey.. akhirnya SS sambung jugak story ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyallah... SS akan try abiskan... He He He..

      Delete
    2. wau... i orang 1st ke.. hhahah

      Delete
    3. Anda lah orangnya... He He He...

      Delete
    4. Nina..esok nk travel mana..i oulss jelly ni

      Delete
  2. ingatkan repeat ke amsterdam tadi tau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap2 masin laaa komen ini... he he he...

      Delete
    2. kalau repeat JM nak ikut nk stay kat Zaan Inn

      Delete
  3. selesa la zaa in ni ... berbaloi lah dengan harga. kira murah lah kan sebab kat sana semua mahal kot :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaman tu... Cam nak mati jugak laa study tempat ni... Tapi alhamdulilah... Hotel ni yang terbaik SS jumpa...

      Delete
    2. bukan Zaa Inn but Zaan Inn lah Zie heee

      Delete
  4. chop, apesal pendek jer entry ni? ... selalu sampai semput baca tau ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak panjang ehhhh??? Tunggu... Keh Keh Keh..

      Delete
    2. sbb SS x nk Zie semput baca entri ni

      Delete
  5. ini kisah lama yang diungkit kembali.eh, cmane sebut zaandam tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sal, jgn sebut psl kerajinan dia hapdet travel dolu-dolu..nanti dia tak sambung abis la

      Delete
    2. Kisah budak kampungan je Cik Sal Munge... He He He...

      Delete
    3. Zaman ni SS tak pandai nak bercerita sangat mak... Tak pandai amek gambo sangat... Al-maklum... Backpacker pertama ala kejakonan melanda... He He He...

      Delete
    4. Sal..cara nk sebut..lidah kena tolak ke langit ;p

      Delete
  6. Murah gila hotel tu standard Europe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang murah mak... Harga 1 malam tu... Dah macam harga tinggal bag dalam locker seharian kat airport... Panjang citernya...

      Delete
    2. Tetiba teringat kisah SJM dpt tiket 1st class MAs...
      hihihi

      Delete
    3. Huda..mmg heaven time tu hahah..rezeki sekali seumur hidup

      Delete
  7. murah sangat dah tuh, selesa nampak

    ReplyDelete
  8. salam! tekan balik entry 2 lepas nak baca dari mula

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Tapi kettle tak de... Lupa nak cek ada pantry ke tak... Ahakss

      Delete
  10. duk scroll tadi perasan sikit nau gamabr dalam entry ni kan tak macam kat china ritu

    ReplyDelete
  11. hamboihh... berjalan aje dia.

    Haha. Singgah sini kejap, nanti datang lagi. Huhu.. XD

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. Belum menarik lagi... Tunggu next entry

      Delete
  13. Opocottt... tetiba sampai velanda pulak...

    Kna buat ulangkaji ni.

    Hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mood baling belakang melanda! Ha ha ha

      Delete
    2. Okay... u throw i catch...


      Delete
  14. Replies
    1. Kannnn toilet tu nmpk best...

      Haha... toilet is very de important oneee

      Delete
    2. Kalu nak berak tu lawas... Jamban kena cantik! Kah kah kah...

      Delete
    3. Opkos... nk berak pun memilih hokay...


      Kalo x... sembelit balik tanah air...

      Delete
  15. Bila lah bunga tulip nak muncul ni.... ke takde ke atau salji je. *dok sambung balik berangan pakai terompah gajah*

    ReplyDelete
  16. nampak damai je suasana perskitarannya . kan bagus klu kat malaysia macam tu . panas tapi dingin ... verangan je ... heh heh heh

    ReplyDelete
  17. nampak mcm kawasan baru je Zaan Inn ni..
    bilik besar, toilet cantik..berbaloi duduk sini..

    ReplyDelete
  18. ahakss..bajet miskin leh lari ke Amsteram..kalau JM lah...kalau bajet meskin meskut ni hanya mampu lari dalam rumah je

    ReplyDelete
  19. kalau 18min je tak yah membazir naik first class..duduk x sempat montot panas dah nak turun..x puas!!!

    ReplyDelete
  20. better buat tapau sendiri lagi muai? muai tu ape? kih kih kih..saje tanya

    ReplyDelete
  21. harga bilik tu murah sbb rate RM4.10 time tu...kalau skrg...huhuh nanges

    ReplyDelete
  22. fuhh..bilik pun besor leh main kejo kejo

    ReplyDelete
  23. npe gambar dlm blog byk xleh view..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry terdelete... Akan try masukkan semula

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...