Thursday, 10 March 2016

Kembara Amsterdam - Zaanse Schans

Entry Sebelum boleh gomol kat SINI..


Directions :
1. Naik NS Train menuju ke Koog Zaandijk...
2. Stop di Koog Zaandijk Station...


Kami sempat berada di Zaan Inn beberapa minit saja... Sempat mandi dan berkemas apa yang patut...

Tetiba baggage HH tak boleh bukak... Stuck!.. Hadoi...
* Al-maklum baggage tak berjenama beli kat Pasar Ekonsave! Nampak bebeno miskin kedana kan? Ha Ha Ha...

Satu hal pulak nak membukaknya... Sambil berkemban... Aku try masukkan nombor code dan godeh... Pon tetap tak boleh bukak...
* Seksi kann aku berkemban? He He He...

Sebelum towel kemban aku ni terlondeh... Sebelum kesabaran aku di Uji Rashid... Jadi.... Aku umpil pakai kunci kereta dan lock tu pecah... Lantaklah! Asalkan tak membuang masa... Mungkin sebab hentakan kuat kat airport tadi... Adeiii...

Jam menunjukkan hampir pukul 17:00... Lalu kami pun menapak semula dari Zaan Inn Hotel ke Zaandam Station... Aku dah tak perlu beli ticket lagi eh... Aku pakai ticket train yang sama... Sebab ticket aku dah combo... Boleh refer balik entry aku di SINI...

Dari situ naik train menuju ke Koog Zaandijk... Di Koog Zaandijk lah terletaknya Zaanse Schans... Zaanse Schans adalah sebuah perkampungan yang ada Wind mill...

Masa dalam perjalanan nak ke Koog Zaandijk... Kami terturun di Koog Bloemwijk Station... Hadoilah... Buang masa betul... Boleh pulak terleka nak tengok signboard... Nama Koog Zaandijk dan Koog Bloemwijk tak berapa perasaan bezanya...

Aku posing macho di Koog Bloemwijk Station ini... Jamal Abdillah pon tak boleh cari makan... He He He...

Masa kat Koog Bloemwijk Station... Aku ada ternampak signboard Zaanse Schans tapi tak berapa pasti jauh atau dekat Zaanse Schans tu kalu menapak dari Koog Bloemwijk tu...

So... HH pon tanyalah Mat Saleh yang yang kebetulan menunggu train kat situ... Sebelah Mat Saleh tu ada sorang awek macam Jepun... Tak kan nak tanya awek Jepun tu plak kan? He He He...

Mat Saleh tu macam sombong skit... Tapi dia jawap jugaklah walau nak tak nak... Rupanya Koog Zaandijk hanyalah selepas 1 station saja dari Koog Bloemwijk... So... Terpaksalah tunggu lagi next train...

View kat sekitar Koog Bloemwijk Station ni pon dah menawan kalbu... Aku terpana arjuna...

Masih tunggu membatak kat sini... Nasib baik dah wangi... He He He...

Berbuih jugak lah bontot aku ni menunggu... Akhirnya train pon sampai... Adalah dalam 2-3 minit perjalanan sampai lah kami di Koog Zaandijk Station  tu...

Nampak awek Jepun tu pon turun sekali...  Aku just follow signboard untuk ke Zaanse Schans tu... Awek Jepun tu tetiba ke kiri sedangkan kami terus aje...

Jalan punya jalan... Tetiba awek Jepun tu pon follow kami... Eh! Bila masa pulak ko tetiba dah kat sebelah aku... Ke ko ni sebenarnya hantu Jepun? Ju On ke? Tak kan Jakpo Onn pulak... Kah Kah Kah...

Macam dah tak tentu arah dah aku tengok awek Jepun tu.... Siap dengan berskirt labuh merah jalan sensorang plak tu.. Last last dia bersuara dan tanya kat we'ouls... Eh! Ada mulut rupenya... He He He... Dia tanya we'ouls "Where is Zaanse Schans???"... Lorrrr... Ko pon nak pegi Zaanse Schans jugak ke...

Borak punya borak... Orang Korea rupenya... Aku ingatkan orang Jepun... Dia pon sesat macam we'ouls jugak... Salah turun station... He He He..

Terkenang balik Mat Saleh yang we'ouls tanya masa kat Koog Bloemwijk tadi... Mungkin dia jadi menyombong sebab dia kena jawap dua kali soalan yang sama... "Where is Zaanse Schans???"... He He He... Mesti awek Korea yang aku sangkakan Jepun tu dah tanya dulu... Kah Kah Kah....

Tak pemasal Mat Saleh tu jadi kaset rosak! He He He... Kalu aku pon... Aku akan hot bila orang tanya aku soalan yang sama... Ingat aku ni kaunter pertanyaan???? Ha Ha Ha...

Dalam perjalanan nak ke Zaanse Schans tu... HH terlebih beramah mesra dengan awek Korea tu... Mentang mentang lah kaum kerabat opis si HH semuanya geng jahanam style.. Bukan main rancak ko ye...

Nasib baiklah perjalanan jalan kaki dari Koog Zaandijk Station ke Zaanse Schans tu ambik masa dalam 10-15 minit aje... Kalu tak mesti banyak soalan bombastik hingga ke tok nenek moyang yang HH akan tanya... Dah macam makcik polis trafik pencen... He He He...

Actually... Awek Korea ni dah pergi banyak negara... Dia berhenti kerja dan mengembara... Dia dah 5 minggu kat Europe... Stay backpacker kat Amsterdam Centraal... Dia kata tak best stay area situ.. Dan mahal.... Nasib baik lah aku stay kat Zaandam...

Akhirnya sampailah kami di Zaanse Schans... Sebelum berpecah dengan awek Korea tu... Dia mintak aku tolong amikkan gambo dia... He He He.. Pakai camera biasa aje.... Tak kisah lah nok janji ko bahagia... Lagi pon dia bukan Korean biasa... She can speak English very well...

Mungkin minah Korea ni penuh azam kot belajar bahasa Inggeris... Purposely nak mengembara.... Tak macam Korean Korean kampungan yang datang bandor... Berlagak nak bertuan tapi bodoh berbahasa... He He He...
* Budak opis HH laa tuh.. He He He...

Berbalik kepada kisah perjalanan ke Zaanse Schans...  Secara ringkasnya... Untuk ke Zaanse Schans ni tidak lah sesusah mana pon... Turun aje dari train tadi cari anak tangga... 

Turun ke arah kiri... Laluan bawah tanah... Lepas tu terus..

Sekarang U'ouls akan tembus station seperti gambar di bawah ini... Teruskan lagi perjalanan.. Tepi station ni pon ada signboard Zaanse Schans... U'ouls tak akan sesat...

Mari teruskan perjalanan... Nampak tak HH tengah pikul bagpack besau tu... Nampak macam bagpack tu je yang berjalan.... Bag lagi besau dari tuan... He He He...

U'ouls akan nampak satu mesin info tentang Zaanse Schans seperti gambar di bawah ni... Tekan pemutar mesin tu akan keluar kertas info tu... Info tu percuma... Ambil lah seberapa banyak yang korang nak... Mana tahu kot ada yang nak bawak balik Malaysia dan jual timbang kati kat ma pia pau ke... He He He... 

Jalan terus ke hadapan akan nampak signboard ini di sebelah kiri jalan... Teruskan lagi perjalanan sehingga ke simpang tiga... Ambil kiri dan terus lagi sehingga nampak satu windmill besar di simpang sebelah kanan... Then sebelah kanan tu dah nampak jambatan... Teruskan perjalanan hinggalah ke tempat yang U'ouls nak tuju... Senang kan?

Di Amsterdam ni memang terkenal dengan pelbagai jenis, rupa dan bentuk basikal yang unik... 

Di sini mereka lebih suka menggunakan basikal untuk ke mana jua... Dalam train pon boleh angkut basikal juga... Laluan khas untuk basikal di atas jalan raya juga di sediakan... Begitu juga tempat parking basikal... Senang citer everywhere basikal...

Kena hati hati jika berjalan... Mereka bawa basikal laju ok... Tak perlu speed bagai macam mountain bike aku tu... Laju giler dorang kayuh basikal... Basikal tua aje pun... Besar dan tinggi plak tu... Mungkin sebab tu lebih laju kot...

Kadang nak gelak jugak tengok Mat dan Minah Saleh naik basikal... Dress up siap kasut boot tinggi, pakai jacket, pakai baju kot siap tali leher lagi... Jambul ke depan... Ehhh... Tapi pegi kerja naik basikal tua... He He He...

Kalau kat Malaysia jangan harap!... Kompom malu giler... Padahal basikal lah kenderaan paling mewah zaman dulu kala... Pelik jugakkan... Belanda paling lama menjajah Tanah Melayu pun masih mengekalkan tradisi berbasikal... Kita di Malaysia seolah sudah lupa diri... Melayu kan memang mudah lupa... He He He...

Untuk pengetahuan korang aku pon masih lagi menggunakan basikal... Pertama untuk exercise.. Kedua untuk bersiar2... Ketiga supaya aku ingat sampai bebila zaman kesusahan aku belajar dulu... Aku hanya ada basikal saja untuk ke mana jua... Bermakna aku tidak tergolong dalam Melayu mudah lupa kan kan kan???... He He He....

Sepanjang kat Zaanse Schans... Suasana amat mendamaikan... Aku berpeluang tengok jambatan terangkat... Memang bertuah betul dapat tengok dengan mata kepala sendiri bila jambatan tu terangkat untuk memberi laluan kepada kapal nak lalu... Inilah salah satu teknologi canggih di Amsterdam ni...

Aku terasa macam berada dalam filem bila nampak seolah jalanraya terbelah dua... Perghhhh!!! Jakon nak mampos aku time nih... He He He...

Sepanjang nak melepasi jambatan ni... Angin bertiup sangat kencang... Sejuknya bukan kepalang... Sejuk giler ok.. Musim bunga je pon!

Tangan aku dah start nak membeku...  Pipi aku ni bagaikan kena bius... Kebas giler! Dah tak rasa apa dah tiap kali angin kuat tu menerpa muka... Dah macam nak terkena angin ahmar... Ehhh Betul ke aku eja nih ahmar.... Ke Amar? Kah Kah Kah...

Cepat cepat aku dan HH turun dari jambatan tu untuk berlindung dari angin yang kuat tu.... Bukak bag dan pakai sarung tangan... Tak tahan dalam kesejukan... Dah lah berharap kat baju sejuk aje... Thermal Wear pon tak pakai... Ingatkan petang tu sejuk biasa aje...

Sekali angin lintang pon datang... Lintang pukang juga lah We'ouls mencari tempat berlindung dari angin... Kami berjalan terbongkok macam nenek kebayan hidap parkinson... Kah Kah Kah...

Ketar gigi berlaga pon dah macam typewriter... Kalu makan jagung dalam masa 1 saat pon  we'ouls boleh habiskan kot... Kah Kah Kah...

Pemandangan dari atas jambatan...
Di kejauhan...

Zaanse Schans masih mengekalkan kincir angin klasik...  Kincir angin ni mempunyai fungsinya yang tersendiri... Terutamanya dalam membekalkan tenaga... 

Sebut pasal kincir angin ni...  Ada seorang pengkomen di facebook aku ada bertanyakan soal kincir angin dan kincir air... Kat Amsterdam ni memang guna kincir angin atau lebih dikenali Windmill... 

Kat Malaysia pula ada kincir air... Dan kincir air pertama dan terbesar di Malaysia adalah kincir air Kesultanan Melayu Melaka yang terletak di Melaka... Kincir tu bukan untuk buat lawa aje ok... Tapi memang berfungsi untuk menimba dan mengalirkan air dari anak sungai untuk kegunaan pedagang suatu ketika dahulu... So in this case... Jangan under estimate Malaysia... Sila google untuk keterangan lanjut... He He He....

Kat Zaanse Schans Village ni juga terletaknya kilang membuat Clog dan Cheese...  Masa kami pegi dah lewat... So... Semua dah tutup...  Orang pon tak ramai.. Kebanyakannya hanya nak bersiar petang aje..  Dan we'ouls pun hanya menikmati pemandangan je kat sini... 

Lagi pun kalu nak masuk ke tempat attraction kena bayar tapi tak lah mahal...  Cuma memang kami dah plan hanya nak menikmati keindahan kawasan ni je untuk hari ni... So... Tak masuk pon tak pe..  Tengoklah kot kami ada masa untuk ulang balik tempat ni sebelum balik nanti... He He He...

Kalau tengok gambar aku kat bawah ni... Paras air kat sini ngam ngam aje dengan tanah... Tak terlebih dan tak terkurang...  Pinjam gaya Khatijah Ibrahim.. Keh Keh Keh...

Di tepian ada banyak boat...  Tempat ni pon bersih...  Tak nampak plak sampah...  Tak banyak yang dapat aku cerita kat sini... Just enjoy the moment and my pictures here yeahh...

Damai.... Itu saja yang mampu aku gambarkan...

Seluas mata ini memandang...

The best ever moment...

Yang terindah...

Ramlah Ram mesti tak sangka kaki aku akan jejak ke sini... He He He...

Tak kan pernah lupa...

Rohana Jalil mesti bangga aku dah diri kat jambatan ni... Macam lah kat kampong aku tak ada jambatan kannnn kannn.... He He He...

Masa aku sampai pon dah lewat petang...  Nak balik pon dah malam..  Tapi kat Amsterdam ni... Pada musim bunga... Siang adalah lebih panjang dari malam...  Jam 8 malam pon masih cerah macam jam 6 petang di Malaysia... So... Aku tak perlu terkejar kejar kalu balik lewat pon sebab masih terang benderang kat luar ni... Langit masih kekal biru...


Jom terjah sini...

Amsterdam juga memang terkenal dengan Clog atau juga disebut sebagai Klompen... Clog adalah kasut terompah yang dibuat daripada kayu... Kebanyakkannya berwarna kuning dan merah... Ia adalah simbolik yang menjadi kebanggaan orang Dutch ni...

Clog ini mempunyai sejarah dan fungsinya yang tersendiri... Ia berfungsi sebagai pelindung kaki dalam sektor pertanian, kilang dan lombong... Clog ini telah digunakan sejak 700 tahun dahulu... Fuh! Lamanyeee... Sesuai untuk semua musim dan serap peluh...

HH dan Clog!

Unik kan? Bunga pon boleh hidup dalam Clog....

Menyentuh serba sikit tentang Belanda ni... Ramai yang tersilap dalam mentafsir Belanda... Untuk merujuk negara Belanda sebenarnya adalah The Neatherlands dan bukannya Holland...

Senang citer... Neatherlands adalah negara... Holland adalah Negeri atau wilayah... Dan Amsterdam pula adalah ibu negara... Seperti Malaysia... Malaysia adalah negara... Selangor adalah negeri dan Kuala Lumpur adalah ibu negara...

The Hague pula adalah pusat pentadbiran yang juga lokasi kediaman Ratu Belanda... Belanda atau dalam bahasa tempatan Koninkrijk der Nederlanden bermaksud Kerajaan Tanah-Tanah Rendah adalah sebuah negara di barat laut benua Eropah...

Negara ini bersempadan dengan Jerman di timur, Belgium di selatan dan Laut Utara di sebelah barat... Nama Belanda berasal daripada bahasa Portugis iaitu Holanda...

Belanda adalah salah satu negara yang paling padat penduduk di dunia dan kebanyakan tanahnya berada di bawah aras laut... Kiranya macam Venice kedua... Dan bakal tenggelam suatu hari nanti jika ia tidak lagi mampu menampung air... So... Sebelum ia tenggalam buat selamanya... Baik lah pergi tengok cepat... He He He...

Gambar inilah yang menjadi penyeri Pondok Burukss aku nih... Yeahhhh! Amsterdam adalah Kembara Backpacker ku yang pertama keluar negara! Apakah motif aku memanjat letter box tu? Sebab tak puas hatikkk letter box tu lagi tinggi dari aku.. He He He... Pinjam gaya Tiz Zakiah! Silalah muntah! Kah Kah Kah...

HH buat pe kat situ? Kentut ke? He He He....

Inilah gambar terakhir aku di Zaanse Schans ni sebelum aku bergerak balik ke Zaandam... 

Kena balik cepat... Sebab... Dah tak tahan dengan suhu yang semakin rendah... Makin nak malam... Makin sejuk walaupun langit masih lagi cerah... Maka bergeraklah kami berdua... Bagai itik pulang petang... He He He....

Aku tinggalkan jejak dengan menaruh harapan Zaiton Sameon untuk datang ke sini lagi! He He He...

Bila tengok balik map ni... Jauh jugak kami berjalan... Lebih kurang 1.4 kilometer sehala rupanya... Tapi tak terasa lama pon perjalanan tu... Mungkin sebab udaranya yang segar tak buat kami rasa letih pon berjalan sejauh itu...


Lebih kurang hampir jam 21:00 kami sudah berada di Zaan Inn... Main masak2 di hotel... Berehat dan terus terlena hingga ke esok pagi...



BERSAMBUNG...

46 comments:

  1. sempat merpokatak katikkan ofisemate HH.. haha

    ReplyDelete
  2. bab basikal tu, kalau nak ke kerja kayuh basikal, memang mandi peluh... berlecak habis ketiak.. sampai je opis, bau dah ngalahkan bangla.. *alasan kukuh untuk tidak berbasikal ke kerja* hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini dah terjatuh golongan anti ketiak lecak laa eh? He He He...

      Delete
  3. Replies
    1. Kalu ko ajak aku repeat... 80 juta kali aku sanggup!

      Delete
  4. Suka tengok langit di Amsterdam..birunya lain

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. mana ada awan biru... langit yang biru...

      Delete
    2. awan putih kan,..kan,..kan,... ;)

      Delete
    3. hahaha.. betul2 langit biru awan qu puteh lah...

      Delete
    4. seriously, confuse lak sebab pe awan eh langit die biru sangat... M'sia takde pulak biru cam gini.. :0

      Delete
  6. Off topic ni,..kanda SS..nape tutup IG? Cik manisah lesing nangis2 ngadu kat saya!
    #cikmanisahlesingsyahdupilu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sobsobsob... sian cik manisah... ada jap lg tu sesapa nk kna lesing...

      Delete
    2. Aduiii... Itu laaa kebusyian melanda diri ku... Nanti SS bukak... Ahaksss...

      Delete
  7. Tumpang parking ye...ada kelas lepas ni. Insya Allah malam kang datang balik :)

    ReplyDelete
  8. Terbaek.... rasa nk nanges sbb kna tinggal...

    ReplyDelete
  9. Picture kt koog Bloemwijk Station...

    Haha... kita pun ada picture macho camgitu kt ostrolia... nnt mood blogging kita datang kita tayang tau....

    Hahaha...

    #macamAdaOrangKisahKeKatCikManisah...

    Hihihi

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. Asalkan bukan pink ye mak... Kah kah kah

      Delete
  11. Gaya seniman jalanan...topi yg mcm kopratasa tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih kah kau ingat kita berlari lari.. Kah kah kah

      Delete
  12. Dapat tgk jgk gambo header full picture tu

    ReplyDelete
  13. kalau lah malaysia sejuk camni best nya....huhuhu

    ReplyDelete
  14. menariknya SS... pesal biru sangat langit dia tu.. Amazing!!! SS kat station tu xde kuanter pertanyaan mcm kat M'sia ke?? hehehehe.. Pesal tak bawa balik je ju on... kih kih..

    ReplyDelete
  15. Tulah SS laen kali baggage tu beli je yg mahal terus.. kata org biorrr pape asal kedana ehhhhh.. Biorr pape asal bergayeee gitu.. Ahakssss

    ReplyDelete
  16. laen kali SS pegi lagi habaq mai eaa.. nak pesan kasut besooo tu.. :)

    ReplyDelete
  17. paling cun subhanallah , langit dia biru ...

    ReplyDelete
  18. yang jalan tengok gambar pon rasa jakun jugak hahahha

    ReplyDelete
  19. birunya langit ... dok berjam2 kat situ pun tak rasa. dah mcm ada satu yg sgt indah dn tenang di situ ... basikal tu jadikan udara lagi fresh ... klu kat kg saya , sape naik basikal dipanggil indon ( indonesian) ... meh meh meh .

    ReplyDelete
  20. gaya Khatijah Ibrahim tu yg tk tahan tu..hehehe..
    cantiknya kampung ni..so Belanda..

    ReplyDelete
  21. tgh bayang rupa SS berkemban..ohh tidak!!! x leh bayang lama2...

    ReplyDelete
  22. fuhh...kuat tul SS ni..lock tu leh pecah

    ReplyDelete
  23. susah tul nak sebut 2 nama tempat ni Koog Zaandijk dan Koog Bloemwijk..siap ada getaran lidah kat ujung

    ReplyDelete
  24. HCM dengan motosikal nya..Zaanse Schans dengan basikalnya

    ReplyDelete
  25. cantiknya view di Zaanse Schans ni...warna langit tu..ya Allah...biru betul...cantik!!! kalau pink..cantik camtu tak..mesti x sbb ciptaan Allah semua cantik

    ReplyDelete
  26. untung lambat gelap tapi x puas tdo dah cerah

    ReplyDelete
  27. kalau sesat time travel tu biasa sbb JM pun pernah sesat

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...