Monday, 21 March 2016

Kembara Xi'an - Museum Qin Shi Huang (UNESCO/NHK)

Entry sebelum boleh cium kat SINI...


Aku agak keliru Nurul Ajai ketika ini...

Semua Pit aku dah masuk... Pit 1... Pit 2.. Pit 3.. 

Tetiba aku nampak bangunan besau ni...

Bangunan apa nih?

Aku pon dok intai...


Ehhh... Museum Qin UNESCO rupernya... Jom masuk!

Mendapat pengiktirafan UNESCO...

Tu dia... Tok Ton Cet pacu kuda sambil nyanyi Kuda ku lari gagah berani versi Sharifah Aini... He He He...

Aku kagum nengok ukiran dinding ni... Penuh dengan cerita bergambar...

Yeahhh! Mimpi Xi'an ku sudah menjadi kenyataan...

Serpihan... Nampak tu... Muka Terracotta Army... Dah macam mayat...

Aku tak habiskan masa yang lama kat Museum Qin ni...

Terus keluar....

Amik angin segar kat luar...

Jom kita amik mood Autumn..

Memang cantik pemandangan kat sini... 

Aku dongak atas... Ya Allah... Indahnya ciptaan Tuhan...

Daunan maple yang besau... 

Wa Ah Kak dok posing gaya Shiela Mambo ke Shiela mabok?...  Keh Keh Keh...

Wa Ah Kak bebuat tunjuk burung atas pokok.. He He He..

Berdirinya Wa Ah Kak di tengah jalan raya... Nasib baik tak ada lori... He He He...

I hope I can be the autumn leaf..  Who looked at the sky and lived... And when it was time to leave... Gracefully it knew life was a gift...

Tibalah masa untuk beransur pergi...

Tidak seperti waktu datang... Which is aku dimanjakan dengan naik buggies...

Kali ni Wa Ah Kak kena membetis ye U'Ouls... Diulangi membetis sejauh juta juta milimeter... Keh Keh Keh....

Membetis mengikut kamus Wa Ah Kak bermaksud... Kaw kena seret tapak kaki atas jalan! Ha Ha Ha...

Adoiii laaa... Dah laa peha dan betis aku pecah lemak degil! Hazabedah ok! Dah rasa nak tersembam atas jalan!

Sepanjang jalan...

Kiri dan kanan dipenuhi dengan tempat shopping...

Shopping laaa kawww sepuasnya....

Memacam hado...

Nak beli souvenir pon hado...

Kena pandai tawar menawar baru dapat harga manis... He He He...

Deretan kedai souvenir...

Aku suka pegi kedai ni... Kat kedai ni boleh beli Terracotta Army key chain, pen batu dan fridge magnet yang unik dengan harga yang agak berbaloi dan banyak stock... Boleh pilih yang terbaik berbanding kalu kita beli kat Muslim Street...

Amek kaw... Duplicate patung Terracotta Army bersepah kat sini... Kaler gold pulak tu... Adeiiii...

Layan kuda... He He He...

Arah ke mana kaw nak pegi...

Ada Qin Snow Big World... Tapi aku tak masuk... Malas! Kaki dah penat!

Menapak lagi jauh ke hadapan... Membusuklah HH nunggu aku hegeh taugeh turun tangga kat situ.... He He He...


BERSAMBUNG...

46 comments:

  1. Agaknya kalau letak patung teracota tu di kiri kanan tepi pagar rumah jadi jaga, pencuri takut tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takut! Takut masuk lokap! Kah kah Kah...

      Delete
  2. Kalau lah boleh kidnap satu kedai sovenir tu huh memang seronoknya lahaiiiiii cam dah shopping 1 china je lagaknya

    ReplyDelete
  3. Lah... pokok tu macam pokok getah luruh daun je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tah2 pokok pon kena duplicate... he he he...

      Delete
  4. alaaaa... baru nak jadi yang 1st...

    cisss

    ReplyDelete
  5. bawak balik tak daun mapple tu?

    buatkan bookmark kat kita boleh?

    hahahaha...

    #KauNampakCMLkalauBabBabMeRequest...

    ReplyDelete
  6. Fuyoo..bila akak berfalsampah pasal autumn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apabila professor super senget berfalsampah... he he he..

      Delete
  7. Golek-golek dog atas daun gugur tu pun syiok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak de tahik hanjing mmg syiok... he he he..

      Delete
  8. Mimpi Xi'an mu dah tercapai..mimpiku bilalah lagik..sob sob

    ReplyDelete
  9. Aku demam kat xian aritu, mana pun tak p. melepet dalam bilik ja..

    ReplyDelete
  10. bestnye...maple leaves yang berguguran...ptung tu buat jaga pintu pagar umah ok gak tu...hehehe...

    ReplyDelete
  11. menarik museum nih.. borong banyak tak sourvenir kat sini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eyda dah dapat souvenir dari SS kan... Hu Hu Hu...

      Delete
    2. dapat fridge magnet hasil seni SS jer.. kan dah jarang singgah sebab busy..

      Delete
  12. cantiknya daun maple tu..daun je tau..bukan yang posing bersama daun itu...hahhaha...llllaaarrriikkk... ;p

    ReplyDelete
  13. wahhhh cantiknya daun dia... ss xbawa balik kat malaysia kah.. bagi hadiah kat blogger hahahhaha..... ekin salah satunya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak berani Ekinnn hoiiii walau kesempatan tu ada... Kang x memasal antu cina ikut balik mesia... Satu koje nak anto balik! Ha ha ha

      Delete
    2. hahahhahaha xmau la kalau hantu cina ikut balik.....

      Delete
    3. kalau hantu cina tu kacau, kuar je ayat kaset rosak wa pu ce tau mandarin

      Delete
  14. nanti ceq datang lagi k kakak.. robot mai da..

    ReplyDelete
  15. uish.. angkut skali la replica army tu.. baru betoi ahaha.. simpan kat depan rumah buat penunggu =P

    ReplyDelete
  16. cantik autumn foliage kt sini...

    ReplyDelete
  17. Adorem dengan Autum tu !.. cantik subhanallah

    ReplyDelete
  18. Bila tengok gambar daun-daun yang cantik tu, rasa rindu pula dekat musim luruh >.<

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum ss...apa khabar..lama tak jengah teratak ss..

    ermm masih kekal teratak buruk...huhuhu..bila nak teratak batu ss....

    gurau ye dik ss

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...