Tuesday, 22 March 2016

Kembara Xi'an - Qin Shi Huang Mausoleum

Entry sebelum boleh terajang kat SINI...


Dari Terracotta Army.. Aku plan nak ke Qin Shi Huang Mausoleum pulak...

Directions :
1. Naik Shuttle Bus di Visitor Transfer Center
2. Bas akan berhenti di Qin Shi Huang Mausoleum

Good Luck!


Aku berjalan... Terus... Terus... Terus... Menuju ke Visitor Transfer Center... Ikut je arah nak ke tempat parking!

Jangan risau.... Shuttle Bus sentiasa ada... Shuttle bus ini percuma! Just tunjuk tiket Terracotta Army yang kita beli masa memula tadi... Refer SINI... Jangan pulak kaw buang ticket tu! Nanti tak dapat naik bas nih!

Shuttle bus ini selesa dan bersih... Perjalanan tak amik masa yang lama.. Around 10 minit je...

Turun dari bas... Aku di sapa oleh nyonya nyonya yang desperate nak jual buah mereka... Ehhh... Bukan buah mereka... Tapi... Buah delima dan pisang kaki... He He He...

Buat masa ni... Aku dan HH malas nak layan... Tapi... Mata si HH dah dok jeling jeling je... HH tanya aku "Boleh tak aku nak beli buah pisang kaki?"... Aku jawap "Sabar... Balik nanti kita beli"...

Aku dan HH menapak menuju ke Entrance... 

Sepanjang jalan nak menuju ke Entrance... Memang ramai jual buah buahan... HH dah geram tengok bebuah tu semua... Dia dok laa tanya aku "Berapa harga agak2 buah pisang kaki tu ek?"... Adeiii... Manalah aku tahu... Aku diam.... Malas nak layan...

Well... Aku tahu sangat perangai si HH ni.... Selagi dia tak dapat apa dia nak... Selagi itu dia akan bingit kat tepi telinga aku... Fikiran dia dah tak fokus pada perjalanan... Dia akan ingat barang yang dihajatkan sangat tu....

Aku "Nanti kita patah balik... Kita tanya laa"... HH "Aku nak beli sikit aje taw.... Tapi tengok dorang jual longgok macam banyak aje"... Aku malas fikir... Dah aku kata balik nanti baru usha kan... Adakah HH akan dapat apa yang dia hajati? Next entry aku citer... Keh Keh Keh...

Sampai kat Entrance... 

We'Ouls di sapa oleh seorang Apek yang peramah "Cong Ceng Cong Ceng"... Haram aku dan HH tak faham! HH dengan ayat kaset rosak "Wa pu ce tau Mandarin"... Apek just senyum dan blah...

Masuk ke Qin Shi Huang Mausoleum ni dah tak perlu beli tiket entrance... Guna Terracotta Army Entrance ticket yang sama je...

Menapak laa kaw ye Aci... Kaki aku dah keras kejung... Adess...

Aku dan HH dah memang tak larat nak berjalan... HH "Kalu aku nampak je buggies... Aku nak naik!"... Aku "Aku pon!"... He He He... Tup Tup... Terbentang buggies depan mata... Apa lagi... Moh! Kita naik... Harga RMB 15.00 seorang...

Beli tiket buggies kat sini...

Memang jauh ok kalau nak pusing satu kawasan ni... Kalu kaw membetis... Serious tak larat... Baik naik je laa Buggies ni... Bukan orang kampong kaw heran pon kalu pengelat kat sini... Keh Keh Keh..

Masa naik buggies tu...  Ada satu family... Sorang bapak kelek baby girl comel... Dan sorang datuk...
Aku dan HH dok usha je baby girl comel... Geram! He He He... 

Nasib baik bapak budak tu just senyum jek... Dan lebih bernasib baik jugak aku tak usha bapak baby girl tu... Kang mana dia nak campak baby girl tu? Keh Keh Keh...
* Miang kan kaw ni Wa Ah Kak.... He He He... 

Don't worry.. Bapak baby girl tu tak hensem dan nampak sangat muka tak mandi pagi...  
* Wa Ah Kak tak bernafsu! Dan lagi tak bernafsu nengok datuk baby girl tu... Kedut semasssshhhhaaammm jek... He He He...

Perasan tak Apek yang jalan kat depan tu? Itu lah Datuk si baby girl comel tu.. Pek Se Low bukan nama sebenar...

Pek Se Low tu jalan slow... Dah laa kedut... Slow pulak kan... Ha Ha Ha.. Terbongok bongok lagi... Ehhh...  Silap... Terbongkok bongkok... Tak minum susu Anlene laa tu.... He He He.. 
* Amboi... Bab mengutuk nombor satu... Esok Aci tua pon gitu... He He He.... Jeles sebenornya... Sebab bila kita tua kelak... Belum tentu kita mampu berjalan cam dia kan... Kan... Kan.... 

We'Ouls buat Pek Se Low tu umpama alarm! Kah Kah Kah...  Kalu Pek Se Low tu masuk museum... We'ouls pon masuk...  Kalu Pek Se Low tu dah nak keluar... We'ouls cepat cepat keluar museum... Sebab... Tak nak tertinggal Buggies! Kah Kah Kah Kah Kah... Hadoiiiii! Cam gitu pon boleh... 

Buggies akan jalan kalau tempat duduk dah penuh atau pada suatu tempoh tertentu... Ada beberapa kali tu... Aku dan HH terhegeh hegeh nak ke hentian Buggies...  Tengok... Tengok... Pek Se Low dah duduk tercatuk atas Buggies... Ehhh! Bila masa pulak dia laju berjalan! Cepat cepat aku dan HH berlari dapatkan Pek Se Low.... Ehhh... Dapatkan Buggies... He He He...

Setiap kali situasi tu berlaku... Setiap kali tu lah aku dan HH macam nak pecah perut gelak... Keh Keh Keh...

Jom masuk Pit 9901... 

Tak ada apa yang menarik...

Just buat syarat yang aku dah sampai di Pit 9901 ini...

Kemudian... Aku ke Pit 0006... Jom masuk!

Di Pit 0006 ini masih ada tinggalan patung Terracotta Army ni... Perhatikan tangan patung tu hulur ke depan... Seram pulak bulu aku... Dah macam hantu cina nak melompat... Tapi... Tapi... Aku lagi seram kat handphone yang terjatuh tu! Nampak? Nampak? Keh Keh Keh...

Masa aku dok usha patung Terracota Army... Aku macam perasan sesuatu dari lens aku....Rupanya ada handphone jatuh...

Masa aku nak amik gambar handphone jatuh tu... Tetiba petugas kat situ halang aku dari amik gambar... Sebab... Dia takut kalu camera aku terima nasib yang sama macam handphone jatuh tu...  

Tapi aku memang perasan jugak lah... Tempat ni macam keras skit... Aku pon ada perasaan macam nak tumbang kat sini... Dan gambar yang aku amik agak kurang sharp walaupun lebih banyak cahaya kalu nak dibandingkan Pit lain...

Masa petugas tu halang aku amik gambar... Tetiba sorang mamat cina cengkuang ni dok sengih sengih kat aku... Dok Seng Gih bukan nama sebenar...  Dalam hati aku kata "Ehhhh! Kaww ni perli aku kena tegur ke?"... Rupanya... Handphone yang jatuh tu Dok Seng Gih yang punya.... Patutlah menyeringai tayang gigi semacam jek.... Ha Ha Ha... 

Nampak tu... Petugas serahkan handphone pada Dok Seng Gih...

Luas jugak Pit 0006 ni...

Jom naik buggies pegi tempat lain pulak...

Dok Seng Gih duduk sebelah HH... Peramah jugak orangnya... Dia dok citer pasal handphone jatuh tadi... Pastu dia mintak izin nak amik gambar wefie bertiga... Nak tunjuk kat orang kampung laa tuh... Keh Keh Keh...

Masa nak amik gambar tu... Bungies berhenjut2... Aku kata "Ada ni kang hanphone dia jatuh lagi"... He He He.... Aku pon layan je lah... Posing budget peminat nak gambo dengan aku lah artis! Kah Kah Kah....

HH tanya dia "Where are you come from?"... Dia jawap "Futian"... Aikkk.... Sekampung dengan bebudak yang aku jumpa kat Mount Huashan semalam tu ke?"...

Dok Seng Gih kata dia datang mengembara ke Xi'an seorang diri... Dan dia tanya HH "Where are you come from?"... HH jawap "Malaysia near Singapore".. Kah Kah Kah...
* Jawapan ikut dalam peta supaya tak nak lagi ditanya lebih banyak soalan bodoh! Ha Ha Ha....

Seperti yang dijangka reaksi Dok Seng Gih "Ohhhh! I know Singapore"...
* Seeeeeeeeeeeeeee... Aku dah kata orang Futian tak kenal Malaysia! Ngok!

Gravestone of Emperor Qin Shi Huang...

Aku tak pergi kubur Qin Shi Huang yang atas bukit tu ek... Aku tak kuasa dan tak gigih nak memanjat bukit semata nak nengok kubur! Aku bukan takut... Cuma... Aku tak nak jadi apa apa kat aku dan HH... Al-maklum... Tempat macam ni memang keras!

Manalah tahu... Kot tak mamasal hantu Qin Shi Huang ikut aku balik Malaysia... Kang dia dah puas bosan dok Malaysia... Satu hal pulak aku nak menghantar dia balik! Keh Keh Keh...

Kalu hantu Qin Shi Huang tu nak lompat lompat balik sendiri tak pe... Ini... Demand nak naik China Air... Aku nak dapat tiket Air Asia pon dah nanges esak esak! Aci rasa?
* Aci rasa muka Qin Shi Huang tu ada tak iras David Teo? Keh Keh Keh....

So... Aku tak nak amik risiko... Aku just jenjalan kat kawasan taman aje....

Kiri oren... Kanan hijau...

Nun jauh di sana...

Wa Ah Kak...

Wa Ah Kak sempat posing sini dulu sebelum balik... He He He...

Huh! Akhirnyaaaaaaaaaaa... Berjaya jugak aku habiskan kisah kat Terracotta Army...
* Sambil lap peluh jari jemari...

Next entry aku akan share Jalan Jalan Cari Makan sekitar Terracota Army ini....



BERSAMBUNG...

84 comments:

  1. kereennn bangettttttt...............

    ReplyDelete
  2. parking jap dulu..duit parking dah bayo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila masa u bayo? Tertunggak lagi! Keh keh keh

      Delete
    2. Errr,..tolong check..saya punya ada yang tertunggak tak? ;)

      Delete
    3. berapa juta tertunggak parking sis JM ni

      Delete
  3. ehh..kelmarin pergi armsterdam pastu smlm gi kedai pak sheikh hari ni ke Xian China plak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isk isk isk... Pondok Aci dah macam discovery channel...

      Delete
    2. Kan... dah cakap...
      ni channel tv ni...
      hahaha...

      Delete
  4. Jalan terus terus terus nanti masuk longkang....srettt brek emercency

    ReplyDelete
  5. Pit 006 je ke pit 007 elek ka

    ReplyDelete
  6. Pek Se Low tu mesti bila takde orang berdezup dia jalan kalau tak takan hangpa berdua asyik kena tinggal je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pek Se Low pecut 110 di lorong kanan... He he he

      Delete
  7. Pandai HH jawab siap2..haha

    Dengan ini aku bagi tittle sejarahwan Xian untuk ko!

    ReplyDelete
  8. Tak dapat bayangkan le kalau hantu emperor tu ikut balik nanti penat dia lompat lompat lalu thai laos vietnam sebab kalau demand naik china air nanti kapalterbang pun terlompat lompat sebelum sampai erkkk imaginasi yg bukan bukan plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu sampai Selangor lagi bahaya... Ha ha ha

      Delete
  9. parking dulu... nak bagitaw ss blog ekin akan ditutup bye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ekin!!! why...why..belum puas gomol lagi ni

      Delete
    2. Aikkk! Dah jangkit Aci pulak ke?

      Delete
    3. Nak tutup? Bukan menderu-deru ke entri kat blog si Ekin tu?

      Delete
    4. hahhahahahah nak tutup abe x bagi dia ngepek... tak jadi la...

      Delete
    5. kak farah: entri menderu2 xada macam selalu....

      Delete
  10. sian HH...mesti terliur je nengok pisang tangan ehh pisang kaki tu..kalau dia bisik kat telinga JM...JM akan cakap...beli la sikit..rasa dulu

    ReplyDelete
  11. Jgn memain ngan Pek Se Low tu...bab nak naik buggies dia yg paling cepat terus dia betukar jadi Pek La Ju

    ReplyDelete
  12. sib baik dok Seng Gih tu dapat blk hp tu kalau tak jadi Pek Kece Wa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dok Nan Ges laaa jadinyaaaa... Ha ha ha...

      Delete
    2. Kalu tak... Tak boleh laa nak tangkap gambo dengan artis... he he he..

      Delete
  13. pening baca SS punya tarvel entry .. macam negara dalam satu minggu hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Bertabah laa YKK...

      Delete
    2. tabah dan akan terus tabah untuk baca travel entry SS :)

      Delete
    3. sambil baca sambil koya2 sampai sana Yana

      Delete
  14. Replies
    1. Boleh geng dengan Dok Seng Gih... He He He...

      Delete
  15. Pek Se Low redho jadi guide pree..dia tau tu tp buat x nmpk

    ReplyDelete
  16. Try baca yassin tepi pitt keras tu tgk apa jadi

    ReplyDelete
  17. awat depa x kenal Malaysia, kita kan negara yg gigih berhabis duit bela anak angkat depa 2 ekor tu.. Haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena bela dia baru dia kenal malaysia... he he he..

      Delete
    2. Argument Suida kelakar, tapi ada benarnya hihihih

      Delete
  18. memanglah tempat tu keras, kalau lembut camna nak jalan... Ops! ok x lawak... larriiiii

    ReplyDelete
  19. org china yg tua2...mmg jln laju...kalau jenis yg terbongkok2 tu....kita kat dpn pun nk disondolnya....hiksssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Matikkk laaa kena sondol... ha ha ha...

      Delete
  20. wow...suspender i baca ayat beli buah2 nyonya itu..hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah nyonya semua kedut.. he he he...

      Delete
  21. pisang kaki yang bukan macam pisang...selalunya harga murah kat luar negara buah ni. sekilo Rm 5 habak kat hang.mana nak dapat kalu kat sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg kat sini rasa kaki jek... ha ha ha...

      Delete
  22. macam-macam nama la SS..gelak sorang-sorang kat opis ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tutup gelak tu bawah tudung... he he he...

      Delete
  23. Pek Se Low tu ikut jalan shortcut kot, tu yang cepat sampai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tahu ada org ikut dia kot... ha ha ha...

      Delete
  24. Pek se low.
    dok seng ih...



    Sss tolong paste watak dulu yg kita dh list kan....

    Malas cari dah... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nama2 pelakon akan di paparkan dihujung filem... ha ha ha...

      Delete
  25. Gigih wa ah dik menyenaraikan...

    ReplyDelete
  26. Luas gak tempat tu eh...memang hilang kaki gakla nak membetis :)

    ReplyDelete
  27. hihihih.. tak gigih nak panjat semata2 nak tgk kubur.. kan... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat Malaysia pon hado... ha ha ha...

      Delete
    2. Panjat ke tak kat malaysia ni...

      Hihihi

      Delete
  28. mmg dah mcm hantu cina patung tu hulur tangan.. nak salam dgn SS tu.. kenapa tak sahut??hihihihih

    ReplyDelete
  29. hiihi.. tau2x je dia tak mandi.. SS mandi tak??hihih gurau..

    ReplyDelete
  30. Macam nama SS bagi..hihihih ni mmg lawak.. dah macam mana artikel lawak tapi mmg santai..hihih :D

    ReplyDelete
  31. Bukan orang Futian je tak tahu Malaysia ni dekat mana, orang Canada pun tak tahu Malaysia ni dekat mana.

    ReplyDelete
  32. ingatkan 3 pit je, rupanya sampai 6..huhu..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...