Friday, 18 March 2016

Kembara Xi'an - Total Belanjasawan Wa Ah Kak

Kisah kembara Wa Ah Kak ke Xi'an belum tamat! Banyak lagi yang aku nak kongsi... Tapi... Aku kena amik mood nak bercerita... Hu Hu Hu... 

Sebenarnya... Aku dah jadi pemalas giler.... Sampai mandi tak kenyang... Tido tak basah... Makan tak lena... Berak tak lawas... Tolonglah bagi aku semangat 46!

Apa apa pun... Sebelum memori aku bertambah sawan! Keh Keh Keh... Aku try share belanjasawan aku di Xi'an ni dulu.. He He He.... Ada boleh kaaaa Aci? He He He...

Tu dia... Bersusun duit aku bawak kan? Dah macam orang kaya kan... Padahal nan hadooooooo! 

Ada orang tanya aku... Cemana aku dan HH manage belanjasawan masa tengah travel? Meh! Aku bongkarkan rahsia...

Aku suka masukkan dan asingkan duit belanjasawan aku nih dalam plastik yang ada seal... Kemudian labelkan...

HH akan congak belanjasawan... He He He... Dia akan catat cash flow sebijik macam  gaya Haji Bakhil... He He He... Biasanya setiap kali keluar duit... Dia akan catat semua masuk dalam notes handphone...  Simpan semua resit dan entrance ticket sebagai rujukan... Balik hotel nanti dia finalise balik kos belanjasawan... 

HH akan bertambah sawan bila the end of the day... Dia dapati... Aku lebih banyak belanja berbanding dia... Keh Keh Keh.... Dah complete semua... HH akan email kat aku... Dan aku draf dalam blog... Ada faham kaaa Aci? He He He....

Gitew laa yang berlaku setiap kali travel... Bergilir... Bergilir... Bergilir... Sampai Abang Jamil pon mampos... Ehhhh! Tetiba... He He He...



*** Berapakah jumlah cash yang aku bawa ke Xi'an? ***

Yeahhh! Cuma RMB 5,014.00 untuk berdua!  Banyak ke sikit? Modal nak dapat duit sebanyak tu... Bukan datang sekepok ye Aci... Duit tu hasil dari duit balance aku kembara ke merata tempat... Kemudian ditukarkan ke matawang RMB! Mana yang tak cukup baru aku tambah dengan modal baru!

U'ouls ingat Wa Ah Kak ni kaya bebenor ke nak jalan sana sini dengan duit cash sekepok gitu? Percayalah... Travel aku dan HH ni tahap miskin kedana ok! Sposen hilang guling bwah katil pon boleh jadi sawan! Keh Keh Keh....

Dari jumlah RMB 5,014.00 tu...  We'ouls cuma belanjakan RMB 3,586.00 je sepanjang kat Xi'an... Ada balance RMB 1,428.00... Balance ni jugak akan jadi modal untuk travel aku yang lain... 

Seperti biasa... Buatlah kunci kira kira sendiri ye Aci... He He He....  Tapi... Tapi... Tapi... Yang buat aku bertambah sawan gemawan tak lalu makan di pinggan minum di cawan adalah part Flight Ticket!

Aku terpaksa tanggung kerugian kat Flight Ticket... Di ulangi kerugian ok! Nak tahu kisahnya... Kena refer balik entry aku yang lepas!

Inilah antara hasil ukur jalan sampai sawan... He He He... Banyak lagi sebenarnya... Malas nak tepek... 


*** Berikut adalah total belanjasawan aku dan HH sepanjang We'ouls di Xi'an ***

Flight Ticket Senai - KLIA2 (Including buy new ticket, luggage and insurance) = RM 188.90
Flight Ticket KLIA2 - Xi'an (Including change date cost, luggage, meal and insurance) =  RM 1,998.00
Parking Senai Airport = RM 160.00
Shunda Hotel = RMB 118.00
Han Tang Inn = RM 445.00
Huashan Train Ticket = RM 223.67
19 November = RMB 457.00
20 November = RMB 1,110.00
21 November = RMB 696.00
22 November = RMB 841.00
23 November = RMB 364.00

Grand Total = RM 5,382.33
* Nanges aku nengok grand total ni... Pergi Korea pon tak besar belanja camni... Sedih!



19 November 2015 
Taxi to Han Tang Inn = RMB 61.00
Metro Subway from Zhanglou to Beikezhan (RMB 3.00 x 2 pax) = RMB 6.00
Service charge for collection ticket for Huashan to Xi'an (RMB 5.00 x 2 pax) = RMB 10.00
Metro subway from Beikezhan to Zhanglou (RMB 3.00 x 2 pax) = RMB 6.00
Kuih pulut kuning = RMB 3.00
Satay Kambing = RMB 10.00
Chopstik (RMB 10.00 x 4 pkt) = RMB 40.00
Keychain (RMB 10.00 x 3 bdl) = RMB 30.00
Fridge Magnet ( RMB 5.00 x 4 pcs) = RMB 20.00
Mee Kacang = RMB 6.00
Roti Inti = RMB 10.00
Delima Juice = RMB 10.00
Bell and Drum Tower Entrance (RMB 50.00 x 2 pax) = RMB 100.00
Donation Great Mosque = RMB 60.00
T-Shirt SS (RMB 20.00 x 2 pcs) = RMB 40.00
T-Shirt HH = RMB 20.00
Kepit kuku (RMB 5.00 x 3 pcs) = RMB 15.00
HK = RMB 10.00

TOTAL = RMB 457.00



20 November 2015

Metro Subway from Zhanglou to Beikezhan (RMB 3.00 x pax) = RMB 6.00
Hashbrown (RMB 5.00 x 2 pcs) =  RMB 10.00
Entrance Ticket Mount Huashan (RMB 180.00 x 2 pax) = RMB 360.00
Bus Ticket To Mount Huashan West (RMB 40.00 x 2 pax) = RMB 80.00
Cable Car Ticket Mount Huashan West Return (RMB 140.00 x 2 pax) = RMB 560.00
Bus Ticket from Mount Huashan West (RMB 40.00 x 2 pax) = RMB 80.00
Milk Tea = RMB 4.00
Metro Subway to Bell Tower (RMB 3.00 x 2 pax) = RMB 6.00
Syampoo (RMB 1.00 x 2 pcs) = RMB 2.00
Plain rice = RMB 2.00

TOTAL = RMB 1,110.00



21 November 2015

Bus to Xi'an Railway Station (RMB 1.00 x 2 pax) = RMB 2.00
Bus to Terracotta Army = (RMB 7.00 x 2 pax) = RMB 14.00
Entrance Terracotta Army  (RMB 150.00 x 2 pax) = RMB 300.00
Buggies to meseum (RMB 5.00 xpax) = RMB 10.00
Self photo fees (RMB 10.00 x 2 pax) = RMB 20.00
Fridge Magnet, Pen, Keychain Terracotta Army = RMB 40.00
Shuttle (RMB 15.00 x 2 pax) = RMB 30.00
Buah Pisang Kaki (1 box) = RMB 10.00
Noodle = RMB 18.00
Bas to xian railway (RMB 8.00 x 2 pax) = RMB 16.00
Bas from railway station (RMB 1.00 x pax) = RMB 2.00
Wallet HH = RMB 29.00
Wallet SS = RMB 19.00
Lipstik HH = RMB 19.00
Lip Gloss = RMB 13.00
Hand Glove (RMB 15.00 x 2 pcs) = RMB 30.00
Color Book SS = RMB 10.00
Rulers SS = RMB 5.00
Craft Paper SS (8 pcs) = RMB 8.00 
Cap SS  = RMB 15.00
Aloevera Cream = RMB 19.00
Pasmina SS (RMB 10.00 x 3 pcs) = RMB 30.00
Pasmina HH (RMB 10.00 x 2 pcs) = RMB 20.00
Baju Tidur HH = RMB 15.00
Plain rice = RMB 2.00

TOTAL =  RMB 696.00



22 November 2015

Bus to Shanxi Museum (RMB 1.00 x 2 pax) = RMB 2.00
Sock (12 pcs) = RMB 20.00
Pen SS = RMB 6.00
Craft Tape = RMB 3.00
Termal (RMB 159.00 x 2 pcs) = RMB 318.00
Entrance Ticket Pagoda (RMB 50.00 x 2 pax) = RMB 100.00
Bus to Bell Tower (RMB 2.00 x 2 pax) = RMB 4.00
Kasut HH = RMB 40.00
Shawl HH = RMB 20.00
Shawl HH = RMB 70.00
Tauhu = RMB 10.00
Fridge Magnet = RMB 20.00
Bepang = RMB 20.00
Peanut = RMB 15.00
Dim Sum Beef = RMB 15.00
Comb = RMB 15.00
Cikang Juice = RMB 5.00
Cili Flakes = RMB 8.00
Booking Airport transfer = RMB 150.00

TOTAL =  RMB 841.00



23 November 2015

Metro to Yuanmen (RMB 2.00 x 2 pax) = RMB 4.00
City wall entrance (RMB 54.00pax) = RMB 108.00
Metro to Daminggongxi (RMB 2.00 x pax) = RMB 4.00
Tuktuk to Daming Palace = RMB 5.00
Sightseeing Mobility Daming Palace (RMB 20.00pax) = RMB 40.00
Daming Palace entrance (RMB 60.00pax) = RMB 120.00
Tuk Tuk to Daminggongxi = RMB 10.00
Metro to bell tower (RMB 2.00pax) = RMB 4.00
Shawl mak / Souvenir = RMB 20.00
Meat Rice = RMB 13.00
Milk Tea = RMB 15.00
Kebab = RMB 16.00
Honey Lemon = RMB 5.00

TOTAL =  RMB 364.00


Sekian laporan belanjasawan Wa Ah Kak, Xi'an


- XOXO -

59 comments:

  1. takpe..sawan sekejap je..hihi..aikk..craft paper & craft tape pun beli kt Xi'an, mesti murah & cantik..

    lawo t-shirt merah menyala tu..berkenan akak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup murah!... Tapi nak membawaknya seksa... he he he...

      Delete
  2. Nak juling mata iols belanja...

    ReplyDelete
  3. Samalah kita sss... mmg kna asing siap2 duit nnt blh sawan kalau duit hilang n miss track...
    padahal dh trrlajak guna...

    Tp idak le teman seal dlm plastic...
    Teman bubuh dlm envelop duit raya je.
    hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itew tak suke duit iter berlipat... kalu letak dlm envelope senang koyak dan lunyai... tak praktikal wahai cik manisah lesing...

      Delete
    2. Cik Manisah Lesing kan kerjanya asyik main lesing je hahahaha

      Delete
    3. haha..samalah kita huda, geng sampul duit raya.terutama kalau gi lebih dari dua tempat.pas ni guna sampul plastik nila,tiru SS

      Delete
  4. Wa Ah Kak dah boleh tolong boss besar msia buat belanjasawan 2017 ni...

    Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. boss besar tu bukan belanjasawan... tapi.. dermawan... he he he...

      Delete
    2. boleh ni calonkan SS jadi gabenor

      Delete
  5. belanjawan dah... adakah akan patah balik cerita tak habis tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. semoga wa ah kak ada mood nk menulis... sebab dah rasa malas gilos....

      Delete
    2. Naper malas?! Why? Whyyyyyyy?

      Delete
  6. memang kerugian bab tiket tu.. xpa lah U ols happy kan kat sana.. pasni study sendiri ja klu nak jenjalan... hurm...

    ReplyDelete
  7. Wahh sedetails yg bole. I likeeee.. kipidap dongibab SS. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehh... Dah macam Rani Kulop.. he he he...

      Delete
  8. kagum nya blh record cam ni..

    teringin nak buat..

    tapi selalu lost ditengah jalan.. hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu u boleh rekod camni... u dah boleh berangan nak bawak lebihan duit tu ke destinasi seterusnya... Tak payah nak pening kelapa.... eh.. kepala.... he he he...

      Delete
    2. Nina ada gak di tengah jalan,...klu saya lost di pangkal jalan camner? ;)

      Delete
    3. bhahaha samalah.. lost jugak =P
      tapi mmg jot down everything ahaha.. first time travel tahu flow duit.. kalo dak malam2 dok garu kepala mana duit p..

      Delete
    4. Flow duit mmg penting... Supaya kita beringat... Not only travel tapi dlm seharian kita...

      Delete
    5. travel sharian buat mingguan.. kalo hari2 tamo la pinar mata tngk acc ahaha..

      Delete
  9. Fuhhhh! Belanjawan dah keluar! Jap pi amik kalkulator. Nak tekan2 sama hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belanjasawannn! Tekan sampai sawan! Ahaksss

      Delete
  10. bahahaha CT ritu sediakan cases gitu kan kan.. akhirnya CT guna 3 je.. yang lain simpan dalam bag.. CT sekalikan jugak semua wakakka tapi alhamdulillah xde yang short.. semua mmg CT catat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asingkan tempat x? Ke pulun semua letak dlm satu bag yg sama?

      Delete
    2. memula asingkan. bertahan 3 hari lepas tu semua skali tp 3 bag la.. makan shopping n transport..

      Delete
  11. ehehe nak buat cem mana kakak.. bab tiket tu mmg xleh nk kata gapo la..
    tapi pengalaman yang dapat tu berharga kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. bab tiket mmg ikut nasib jela.. rezeki masing2..
      tapi apa2 pun yes pengalaman itu..

      Delete
  12. ritu CT p Shanghai tukar 2K.. time tu mmg RM 1 : RMB 2 jadi kaya la ceq kat China time tu ehehe.. skarang ni currency tah gapo2 tahapnya..

    ReplyDelete
  13. kena practice kan ni baru insyallah jadi lebih sistematik.. CT pun nak cuba lagi untuk next trip..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asing duit dlm compartment berbeza

      Delete
    2. buat dah ritu yang dulu CT cuba tu.. tapi ended up CT guna 3 uncang je.. yang lain peruk dalam bag..

      Delete
  14. kamon kakak !! jangan la malas2.. iols malas sama nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uhukkkk byk fikir skrg ni! Fenin

      Delete
    2. iols dok hari2 hambat students dalam kelas.. balik je energy zero..
      gambar pun xdan edit.. mmg brabok la blog tu..

      Delete
  15. nasib ada HH yang bertindak sebagai akauntan bergerak.. hehe

    ReplyDelete
  16. yg warna aloe vera tu murah kah kat sana

    ReplyDelete
  17. terbaik kira2 aci kongsikan ni

    ReplyDelete
  18. suka dan tertarik cara SS asingkan budget tu..kalau JM kan..cuma asingkan duit hotel je...pastu yg lain2 belanja tu main tarik..tarik je pastu mula lah short sana sini..mmg x proper

    bila nk kira berapa habis..kelam kabut cari balik

    ReplyDelete
  19. ehhh calculator pink..sweet nyeee

    ReplyDelete
  20. best lah travel SS dpt travel partner cam HH ni..gitew juga HH dapat travel partner cam SS korang berdua saling give n take..help each other..HH leh jadi akauntan..jaga cashflow

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak boleh beat.. She have accountancy dip and degree holder...

      Delete
  21. Replies
    1. Pada SS still mahal.. Boleh murah lagi!

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...