Saturday, 19 March 2016

Na Na Na Ganu Kita - Warung Pak Sheikh

Entry berkurun boleh petik SINI...

Travel log basi... Sila laaa baca catatan aku nih... He He He...


*** Hari ni 01 February 2014 ***

Holaaaaa... Hari ni hari kedua aku di Terengganu... Pagi ni aku bangun seawal 06:30... Aku plan nak pegi beberapa tempat hari ni... So, aku mulakan dengan breakfast...

Sape kat sini pernah tengok rancangan Terengganu Ku? Hos bersama Zizan Raja Lawak... Rancangan tulah banyak guide aku... Salah satu yang menjadi pilihan aku adalah Warung Pak Sheikh... Zizan selalu makan kat situ... So, pagi ni aku plan nak breakfast kat tempat yang sama...


Pagi tu dalam jam 07:30 kami turun ke lobby hotel... Kebetulan ada sorang lelaki tengah jaga kaunter... Then si HH dengan muka tak malu pegi tanya kat orang tu camne nak pegi Warung Pak Sheikh...

Orang tu siap lukis peta... Senang gila nak pegi... Ikut aje map yang dia dah lukis tu... HH yang dapatkan map tu tapi aku pulak yang kena memahamkan... Boleh gitu? Oklah... Di sebabkan HH buta peta... Maka dialah kena drive... Bior aku plak guide dia... Hampeh!

Dari hotel... Terus aje... Amik traffic lite kedua... Melepasi Bus Stand...  Belok kanan... Nampak traffic lite pertama... Belok kiri... Terus hingga jumpa traffic lite kat Stadium... Belok kanan... Terus hingga jumpa bulatan... Kat bulatan tu amik jam 11... Terus hingga jumpa traffic lite... Belok kanan... Terus lagi hingga nampak bangunan Mercedes... Ada traffic lite... Belok kiri...

Berhadapan dengan sekolah inilah terletaknya Warung Pak Sheikh...

Sejak keluar dari hotel tadi aku dapati cuaca kat luar masih gelap... Kat Kuala Terengganu ni memang lambat cerah... So, aku espect kalu keluar awal pagi ni mesti Warung Pak Sheikh tu tak ramai orang... So, bolehlah aku bersenang lenang pulun Nasi Dagang... Dan HH target nak makan Pulut Lepa...

Tepat jam 07:45 kami terpacak kat Warung Pak Sheikh tu...

Sesampainya kami di Warung Pak Sheikh ni... Sangkaan aku meleset... Rupanya warung ni orang datang silih berganti tak putus... Perghh! Nampak biasa aje warung ni tapi memang generate good business la... 

Ok... Aku nak Nasi Dagang! Dengan selamber je budak yang jaga kat situ kata... "Habis"... Boleh terima tak kat fikiran at this hour... Nasi Dagang habis! Arghhhh! Dia siap boleh cakap... "Akak datang lambat"... Hah! Jam baru 7:45 ko kata lambat????

Tapi kalu tengok cara orang datang tak putus tu memang ada posibility cepat habis... Hadoi...

HH order teh tarik tapi mamat tu kata teh tarik tak ada yang ada teh aje... Erk! Melepas aku nak makan Nasi Dagang maka aku order Laksam dan kuih muih ni... 

Si HH nak makan Pulut Lepa... Tapi habis jugak! Last last order nasi impit dengan something yang disangka Rendang Tok tapi sebenarnya gula timbang... Nasib badan lah... Sebab tak dapat apa yang dihajati... Telan aje laa apa yang ada... Janji kenyang...

Sebelum nak blah dari Warung Pak Sheikh ni... Si HH sempat berborak dengan mamat warung ni... Mamat tu kata "Akok datang awal... Bukok everyday... Jam 06:00... Raya je close"... Amboi siap sepiking london pulak budak ni...

Oklah dik 06:00 pagi esok hakak dah terpacak kacak kat sini deh.... Adeiiilah... Kalah orang mengidam! Adakah aku dan HH berjaya dapat apa yang kami hajati? He He He...



BERSAMBUNG...

109 comments:

  1. ada entri baru lah...sah! mesti ada lagi awal komen ni

    ReplyDelete
  2. sapelah lukis map tu...mmg boleh sesat..belok kiri belok kanan belok kiri belok kanan last last sampai masjid kristal hahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu smpi masjid ok lg... Kalu smpi umah zizan razak camne? Nak masuk minang ke? he he he...

      Delete
    2. hahaha.. hebat ss boleh jumpa.. kalau wawa kompem tanya orang lain plak.. kiki

      Delete
    3. Pepagi gitu orang x de atas jln lagi Wawa... He He He...

      Delete
  3. wahh, boleh tahan.. jam 7.45 dah habis..

    SS, lepas ni datang ganu, boleh try sotong celup tepung kat Pantai Mengabang telipot.

    jam 3.30 pm die bukak, datang awal. kalau dak memang beratur sampai 2 jam. tapi best laa, sotong segar, besar, puas hati makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perghhh! Ni yang buat SS nak dtg sana lagi nih!

      Delete
    2. datng2 jangan tak datang.. wawa duk terengganu ni pun, baru semalam try... haha

      jenuh nunggu..

      Delete
    3. Mari ganu roger wawa ss. insyAllah kalau tengah wawa & hubby free kita jumpa..")

      2 jam gak dari Paka ke Terengganu..")

      Delete
    4. Ok nak ikan sotong celop tepong... Gajah 2... Kuda 8... Keh keh keh...

      Delete
    5. comel nau peta , yana ni duk dekat pon tak faham hahah

      Delete
  4. Wahhhh, entri Ganu lah weekeng nih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. entry support local travel ni...i loike!

      Delete
    2. hahahah ganu ingat mari ganu pulok , padahal hok lama jamang doh kakaka

      Delete
  5. Na na na na na,...ganu kiterrrr! Tumpang nyanyi kat sini seround!

    ReplyDelete
    Replies
    1. baguslah hujan, kurang sikit bahang panas..hehe

      Delete
    2. Suara cikgu ceketed! Pergghhhh menggoda habaq hang... X caya dengaq kat IG! Sebelum kena delete baik korang pi dengaq! Kah kah kah...

      Delete
    3. wow bestnya suara kak farahhhh dengar sampai kulim ni

      Delete
  6. 7.45 dah abis? Kena beratur sebelum kedai bukak gamaknya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aahaha kalah omputih nye bratow time boxing day kak.. kena tunggu lagi awal la gamaknya..

      Delete
    2. payoh subuh situ la kalau nak makan awal..haha

      Delete
    3. kedai tu memang ramai sokmo kak, jam kalau lalu kot tu sebab orang paking bira jalan

      Delete
  7. Teh tarik tak ada? Mesti tukang tarik teh gi dating ;)

    ReplyDelete
  8. kite yg duk ganu pon x pernah makan sini. lepas ni boleh la pegi. tapi kalau seawal tu mmg melayang la nasi dagang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena masak sendiri laa gamaknye... Ha ha ha

      Delete
    2. yana pon dok rajin g lagi, lalu sokmo sedak ke?

      Delete
  9. kanda ahaha awat tak tunggu lagi 3/4 tahun baru nak up ? ahahak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I got over 100 entry draf jenjalan dlm mesia... Sanggup x nak baca?

      Delete
    2. pergh.. tudia dia peram jadi pekasam daaa semua..

      Delete
  10. okla okla ceq nak pi baca entry jap..

    ReplyDelete
  11. ahahaha peta lukisan epic gila.. baguih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. christopher columbus pun x mampu baca

      Delete
    2. kena khatam 40 malam baru paham.. hebak..

      Delete
  12. tudia... 7.45 iols baru nak gosok mata.. tah dok trbungkang lagi dgn telekong abahaha.. awal gila depa breakfast..

    ReplyDelete
  13. tho pernah membesar di terengganu.. ceq kenot go nasi dagang.. hewhew..

    ReplyDelete
  14. dan tuan kedai tu da tau nasi dia abes cepat napa dia masak sikit ja ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia takut rugi kalau masak banyak hihihihi

      Delete
  15. map tu tak tahan.. agak pening untuk ditafsir... huh !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanya SS je leh baca map tu

      Delete
    2. hahhaa.. patut HH bagi SS baca.. kah2

      Delete
    3. Hanya yg berotak senget je boleh baca map tu! Kah kah kah

      Delete
  16. ohhh..patutlah nk gi makan situ..tempat lepak Zizang ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah dasar pemalaskan... Tengok tv terus redah nak pegi!

      Delete
  17. hadoi..org kaunter ni mesti fail lukisan waktu belajar dulu..ke dia ambil kelas memasak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin dia amik kelas jahitan! Ahaksss

      Delete
  18. cayalah SS leh baca map tu..klau JM yg translate map tu bukan ke kedai pak sheikh silap2 sampai umah ustaz Azhar Idrus..minta dia bg ceramah sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setat Azhar Idrus ada lagi satu quota! Kah kah kah

      Delete
    2. Bkn mntak cramah,tp isi tmpt kosong leerr

      Delete
  19. nasi dagang habis? ni kes dorang masak sikit or pelanggan dah serbu kedai pas subuh...hadoiii..terliur lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak skit latu.. plus ngan ramau org.. kul 6 breakfast mmg xmasuk laa nasi dagang tu..

      Delete
  20. teh tarik tak de? kah kah kah mesti adik tu tak tahu teh tarik tu mcm mana..itu sbb ckp teh je ada..kalau JM lah..kalau teh tarik x de..teh tolak ada tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teh tarik ni... Biasa mamak jek! Ore kampung teh kacau! Hi hi hi

      Delete
    2. teh o beng tarik kut baru dia pehe hahhahah

      Delete
  21. Lama tak singgah ....

    Nasib baik kita suka makan toast jer hahahahahahhaaa

    Anyway, saya suka nasi berlauk ... memang kenyang sampai petang gitu !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS makan nasi kalu dah betul2 lapaq... Hi hi hi

      Delete
  22. Senang nk phm tgk lukisan dia walau ala doktor sikit hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu nk idup... Kena fahamkan jugak... Ha ha ha

      Delete
  23. Apo ore ganu mkn breakfast awai beno ni?? kang kul 10pg nak repeat apa pulak

    ReplyDelete
  24. sampai hari ni belum terbuka hati nak backpacking terengganu.. heheheheh..

    tggu enty SS sampai habis dulu..

    kot2 terbuka hati lepas baca.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Malaysia ni... Kalu x jenjalan... RUGI BESAU!

      Delete
  25. Replies
    1. Wslm Yana... Sila laa masuk! Pintu pon x de! Keh keh keh

      Delete
  26. seronok baca entry ni .. kedai tu 10 minit dari rumah yana kalau naik motor ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laaa ye kee... Apsal laaa SS x kenal yana waktu tu... Kalu x... Mmg ajak dating! He he he...

      Delete
    2. hahahahh sayang seribu kali sayang kahkahak

      Delete
  27. tapi tak pernah pergi sebab orang penuh kedai tepi jalan ayah yana tak suka kedai yang sesak dengan orang

    ReplyDelete
  28. lepas subuh biasanya orang dah terus pi beli breakfast.. awal . adik yana pukul 7 dah pi sekoalh so ayah yana balik surau terus pi beli sarapan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haas tu laaa... Situ dekat dgn masjid... Org ganu ni bagus laa... Jemaah subuh pon ramai! Tabik!

      Delete
  29. Wah pagi lagi dah abes...padan lah adek tu suruh datang awal2 pagi...

    ReplyDelete
  30. Hebat kedai tu 7.45 dh hbis.. mmg masak skit ke apa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan sebab masak skit... Tapi... Sambungan next entry! Keh keh keh

      Delete
  31. memori kuat budak SS ni ..ingat lagi cerita nasi dagang ganu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sambil travel... Sambil catat... He He He..

      Delete
  32. hahaha lambat. Aku pukul 7.45pg tu br nak start tido, eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko kat planet mana Jea? Keh keh keh

      Delete
    2. Pengaruh TV kuat sangat nih... He He He...

      Delete
  33. ss. saya org terengganu, tapi saya pun tak tahun warunf pak sheikh ni.. poor me kan?

    btw, dulu saya sekolah rendah & sekolah menengah sultan sulaiman

    ReplyDelete
    Replies
    1. He He He... Nanti Intan payung boleh terai makang sini... he he he...

      Delete
  34. nasi impit + gula timbang...cannot imagine..gambo, gambo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer Nohas masak nasi impit... Pastu gi kedai beli gula timbang.. Ha Ha Ha...

      Delete
  35. tengok maps tak faham gapo2 la...hahahhaha

    ReplyDelete
  36. tu dia plan SS.. jenuh renung nak paham..

    ReplyDelete
    Replies
    1. He He He... Nak idup kena fahamkan jugak...

      Delete
  37. na na na ganu kiteee... saya org ganu xpernoh x lagi warung ni..hihihihih

    ReplyDelete
  38. Ok nanti sambungan cerita sempat makan k tak nasi dagang tu ye SS..

    ReplyDelete
  39. pesal comel sangat peta arah tu SS.. siapalah yg lukis agaknya... ermmmmm

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...