Tuesday, 8 March 2016

Utusan Chenta Untuk Aci!

Adakah Aci sedang dilamun Chenta? 

Adakah Kak Melah sudah serahkan password "Kau Kunci Cinta Ku Didalam Jamban mu"? Kah Kah Kah... Dah... Dah... Dah... Jangan nak mengarut! He He He...

Hari ni Aci cuma nak buat entry ringkas sebagai tanda penghargaan terima kasih kepada para sahabat Aci yang sudi mengirimkan Utusan Chenta Untuk Aci! He He He...




Seumur hidup aku la... Inilah kali pertama... Aku dapat parcel guna KTMD.... He He He...


Tak sangka pulak KTM ada service penghantaran pos or parcel sampai ke rumah... Aku ingatkan kargo besau besau aje... He He He... Parcel tu direct hantar dari Publisher Buku... Perghhhhh! JS! Jemari Seni!

Ehhhh! Dah kenapa pulak di tulis "ALAMAT SALAH" pulak????????


Dan ini jugak lah pertama kali aku dapat parcel dikatakan alamat salah padahal alamat dah betul! Gilossssssssssssss!!

Isu bermula bila aku dapat panggilan dari nombor hp yang aku tak kenali... So... Aku tak angkat... Dan... Pengirim utusan chenta ini message aku melalui Facebook... Katanya orang KTMD call untuk confirmkan alamat dan berikan nombor phone aku... 

So... Aku call balik orang KTMD tu... Aku "Awak ada hantar barang ke dot dot dot eh"
* Sebut alamat aku...

Mamat KTMD "Akak ni Oppa eh"... Telinga aku antara dengar tak dengar tapi dalam hati tertanya"Opahhhh? Opaahhh mana pulak??? salah orang ke? Opahhhhhh kawwww"... Kah Kah Kah....

Mamat KTMD "Saya rasa alamat akak ni salah laaa"... Aku "Cuba awak bacakan alamat"...  Dia pon baca "Dot Dot Dot"... Aku "Ehhhh...Betul laa tu alamat saya... Apsal pulak awak tak jumpa"...

Mamat KTMD "Cuba akak keluar rumah akak... Tengok umah akak... Saya dah tanya jiran jiran... Jiran kata tak ada nombor umah akak nih... Dari 9 terus 15... Nombor umah akak 11 tak de... Nombor 12 dan 14 pon tak de"...
* Eh! Salah aku ke? Deret umah aku ni guna nombor ganjil... Memang lah nombor 12 dan 14 tak de ... Sah2 fungsui Cina... Tapi 11 ada.. Ngok! Dah biasa dengan alamat pon tak boleh nak fikir ke? Kata dah 6 tahun keje... Hek..

Dia sambung lagi "Saya dah 6 tahun keje kak... Alamat umah akak salah ni... Patutnya akak letak nombor umah akak nombor 9-1 ke?"
* Dia pulak memandai suruh kita tuko alamat...

Aku dah start panas ati "Ehhh... Umah saya ni... Dah berusia lebih 20 tahun... Apsal pulak saya yang nak kena ubah alamat saya kerana awak pulak?... Posmen ari2 antar surat ke umah saya... Nombor IC orang dalam umah ni pon alamat umah ni... Awak yang tak biasa... Bukan alamat ni yang salah!"...

Mamat KTMD ketawa bengang "Mungkin saya tak biasa laa jalan umah akak... Tak pe kak jangan gado2"... Aku tanya "So... Sekarang awak nak hantar ke rumah saya ke tak?"... Mamat KTMD "Saya dah jauh kak"... Aku "Abis... Awak ada tinggalkan nota collect tak?"... Mamat KTMD "Tak ada kak... Memang tak ada... Biasanya kalu tak ada orang collect kita akan hantar balik pada pengirim"

Dia sambung lagi "Tapi akak boleh amik kat opis KTM"... Aku "Kalu nak amik kat opis cemana? Note collect tak ada!"
* Bongok tak?

Dia jawap... "Macam ni kak... Saya boleh tolong akak... Nanti saya signkan... Nanti kita jumpa kat area umah saya tak jauh dari umah akak"... Dia pon guide cara nak jumpa...

Aku mintak tolong HH amikkan parcel tu sebab aku ada kat umah... Dan HH masih kat luar waktu yang dijanjikan nak jumpa tu...

HH jumpa Mamat KTMD kat area masjid waktu maghrib... Mamat tu naik basikal sambil bawakkan parcel tu... 
* Kesian lak aku dengar HH bercerita...

HH hulur satu air minuman tin untuk mamat KTMD tu...
* Terpengaruh dengan Cekebon... Keh Keh Keh...

Mamat KTMD tu "Ala kak... Tak kan satu je... Patutnya bawak laa sekaten"...
* Demand pulak... Dah lah bongok cari alamat... He He He....

Patutlah si Mamat KTMD tu sebut Oppa Oppa... Hadoiiii laaaaa... Betul2 lawakkkkkkkkkkkk!!! Kah Kah Kah... Tak berhenti aku gelak!

Inilah Utusan Chenta untuk Aci... 7 buah buku termasuk novel dan buku motivasi! Nanges aku dapat utusan macam ni... Mahal kot harganya... Ya Allah! Syukur kerana aku lah pemiliknya! 
* HH dah jeling jeling sebab dia suka baca novel... He He He...


Sebenarnya... Pengirim utusan ini tak bagi aku publish pemberian ini... Tapi... Aku tak pedulik! Aku nak publish gak! He He He...

Dulu.. Dia adalah my silent reader... Tapi... Allah buka hati dia untuk munculkan diri... Dan jadi peneman setia di Pondok Buruks ku ini... 

My Dear Kak Notie... Tak dapat SS bayangkan susah payah Kak Notie untuk mengirimkan utusan ini... Terima kasih 80 juta kali 80 juta di atas pemberian istimewa ini... Terima kasih hadiahkan SS "PENEMAN"... Semoga Allah murahkan rezeki Kak Notie... Dan jangan noughty noughty taw... He He He.... Kamsahamnida! Saranghae!




*** Jari Manis ***

Kalu nak dihitung satu persatu pemberian Jay Emm kat aku... Memang tak akan terhitung kot... Dan rasanya tak perlulah aku publish semua... Keh Keh Keh...

Sejak dua menjak ni... Jay Emm dah mula berjinak jinak merpati terjun dalam bidang kretif... He He He...

Inilah hasil keras tangan Jay Emm... Custom made Photo Magnet... Comel kan? Ada secomel tok guru Jay Emm? Keh Keh Keh ....

My Dear Jay Emm... Terima kasih untuk utusan ini... Bila kita nak terbang sama nih? He He He...

Selain itu... Jay Emm hadiahkan HH tudung dan brooch ni... Aku jeles! Aku jeles! Ake jeles! Sebab... Aku takkkkkk deeeee! Ha Ha Ha...

Pesanan HH untuk Jay Emm : "Thank you tau kasi HH tudung tu.. the kaler yg JM pilih mmg my peberet kaler... JM mmg bijak... nanti HH pakai masa ada trip.. so that HH dh tak yah pikir nak pakai tudung apa..  tq sekali lagi tau... and kalau senang2 ada tiket murah p jb sambo le... pasni kiter p selfie kat hujung benua and makan mee udang lak.. janji tau kena dtg lagi"...




*** Luna Paris ***

Semalam aku ada lepak dengan Luna di SR8 Sport Cafe... 

Luna beri aku dan HH ole ole dari Indonesia, Cambodia, Korea, Kuantan dan Cameron... Amek kawww sekepok! Dia beri semua sepasang.. Sebab... Tak nak aku dengan HH bergado! He He He... Tapi aku tamak! Aku amik semua... Orang tamak kan dapat banyak! Kah Kah Kah...


Dear Luna, Terima kasih utuskan ole ole untuk SS dan HH... Bila kita nak lepak lagi? He He He...



*** Cikgu Ceketed ***

Ini namanya Kotak Harta Karun... Banyak giler ok Ceketed kasi aku barang...  Memacam ada dalam ni... Setiap barang ada notes untuk aku...

Cikgu Ceketed ni tahu yang aku ni travel light dan menjadikan Indiana Jones sebagai idol's! Kah Kah Kah.. Dalam Kotak Harta Karun tu ada Custom Made Fridge Magnet... Frame Ikea warna putih... Sticker Crafts tema Indiana Jones... Stamp Camera, Tupperware untuk simpan ubat bentuk love kaler pink lagi...
* Sambil jeling penchenta pink... He He He...

Tapi... Tapi... Tapi... Ada satu yang buat aku jaki!  Jaki sebab pesanan Cikgu Ceketed berbunyi macam ni "Nah, Pen colour pastel buat tambah koleksi SS... Kalau HH nak pinjam... Kasi taw... Hehehe"...

Terus muka HH poyo! Berjuta kali dia keep remain aku... "Pinjam! Pinjam! Pinjam!"... Iskkkssss... He He He...

From Cekebon with love! Aduhaiii... Tersentuh betul lah hati ni!

Cekebon bagi banyak containers brand Ikea... Cekebon kata "Nak bagi SS untuk peti sejuk cantik dia"...  Aku terpingga2... Bila masa Cekebon tengok peti sejuk umah aku? Pakai teropong Do Re Mi ke? He He He... Then... Baru aku ingat.... Aku ada tepek rupa peti sejuk umah aku tu kat Instagram... Ha Ha Ha...

Selain dari container... Cekebon beri aku Kad... Dan Keyring Great Britain... Perrghhhhhh!!!!

Tapi... Tapi... Tapi.... Ada satu nota yang mencuit hati tentang keyring tu... Aku gelak2 baca... Kelakar... Aduhai... Cekebon... Cekebon... Nape comel sangat nih!!! Kalu Cekebon masuk Maharaja Lawak Mega... Mesti Cekebon menang... Siap dapat 5 HA dari Ziana Zain... Ha Ha Ha Ha Ha... 

My dear Cikgu Ceketed dan Cekebon... Terima kasih di atas utusan kalian.. SS suka sangat... Hanya Allah saja yang dapat membalasnya.. Buat Cekebon... Jangan buat keje berat... Jaga kesihatan juga eh... Tak mo makan yang bukan2... Tengok pon jangan! Amik bau je.. He He He... Buat Cikgu Ceketed... Terima kasih ajar SS buat Fridge Magnet... Teruskan berkreatif... Dan kongsi dengan kami semua... 

Ini gift dari Cikgu Ceketed untuk HH... Aku jeles! HH sengih sampai telinga! Poyo! Ha Ha Ha...

Pesanan HH untuk Cikgu Ceketed : "Thank you for the "sticky note book" with the quotes yg HH ckp HH ske tu.. yg penting ingatan... utk kaler yg soh share tu jgn risau.. walau SS tak kasi ... HH amik jek sbb dh ada green lite dr ceketed.. tapi tu la.. HH pun tak tau bila masa nak guna sbb mmg tak kreatif and tangan keras tak bedung"...





Ini pula utusan dari Mazu... Mazu beri aku Fridge Magnet Bali dan Vietnam... Dan paling surprise.. Dia beri aku Sticky Notes... Wahhhh!

Sape Mazu? Mazu adalah partner travel Jay Emm semasa trip Surabaya-Jogjakarta... Alhamdulilah... Nampaknya Jay Emm dan Mazu serasi travel bersama...

Dear Mazu... SS doakan semoga Mazu akan terus terbang jauh! Aaminnn...





*** Suzilawa ***

Masa aku terlantar sakit dan tak berdaya... Suzi adalah antara sahabat yang tak putus bertanya khabar...

Suzi beri aku Senaskah Yasin, Custom Made Fridge Magnet, Fridge Magnet dari Sumatera Barat dan kata2 semangat dalam helaian kertas biru bertulisan pink... He He He...


Tapi... Selang hampir sebulan.... Atas takdir Allah... Tetiba... Dia pulak terlantar sakit...  Suzi terlibat dalam kemalangan jalanraya... Hampir sebulan MC...

Dear Suzi, SS doakan semoga Suzi cepat sembuh... Cepat berjalan semula... Dan ceria seperti biasa... Tak mo jadi minah rempit lagi taw... He He He...




*** Poskad ***

Tak dapat nak bayangkan susah payah Nina Garcia dan Siti Yang Menaip utuskan poskad dari jauh untuk SS... Siapa yang selalu mengembara akan tahu penat dan susah tu... 

Poskad Nina Garcia dari Chiang Rai, Thailand... 

Aku nengok tulisan Nina ni pon... Aku tahu cemana kepenatan Nina tu... Menurut Nina... Ketika poskad ini di hantar... Terpaksa tulis kat dinding...Orang ramai giler... Tapi gigih jugak nak pos dari sana... U'ouls rasa? Tak nanges ke kita yang dapat nih????

Dan Poskad Siti Yang Menaip dari Korea...

Aku tak tahu kenapa... Setiap kali aku baca poskad Siti ni... Aku akan rasa hiba... Mungkin sebab waktu poskad ini dikirimkan... Aku dalam keadaan menahan sakit... Dan aku tak lupa beberapa peristiwa pahit yang berlaku pada sekitar Siti berada di Korea... Dari Korea dia doakan untuk kesihatan aku yang macam nak mati di sini... Lalu poskad ini dikirimkan sebagai bukti! * Nanges

Dear Nina and Sitiroro... SS terharu di atas ingatan U'ouls berdua... Juta Juta kali juta terima kasih! SS doakan semoga U'ouls berdua ada rezeki untuk terbang lebih jauh! Aaminnnnn...



Buat semua.... Love U'ouls sampai Syurga! Semoga Allah murahkan rezeki kalian! Aaaminnnn!

As Blogger... We support each others

"Doa seorang sahabat kepada sahabatnya yang lain kerana Allah di tempat yang berjauhan diterima oleh Allah swt"... (Hadis riwayat muslim)


- XOXO -

100 comments:

  1. custom FM by Sis JM.. hokey ! ini yang nak nto toyol suruh curik.. hak

    kotak harta karun tu boleh simpan.. nanti boleh post dekat SN pulak... muhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiiii siap nak anto toyol lagi tuh... Ha Ha Ha....

      Delete
  2. untungnya SS banyak dapat ole2 dari sahabat blogger

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah... Dapat sahabat yang baik hati... Semoga Allah murahkan rezeki mereka... Aaminnnn...

      Delete
  3. betul... cabaran dowh nk pos poskad dr oberC...

    daku berlari-lari ke pjbt pos takut depa dah tutup sempena krismas itu hari.

    mujur tak kena gulung dah poskad sss itu hari kan...

    hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poskad Cik Manisah Lesing SS terima masa SS admited kat spital... Mmg the right time sampai.... Daku terharuuuuu...

      Delete
    2. Tepat pada waktu... Tak rugi berlari2

      Delete
  4. Mungkin sejuta yg syg pd SS tapi sedikit je yg berdevil kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik puak devils tu skit je mak... Tapi... Kalu kita tak bendung.... Tak lawan... Mungkin boleh jadi banyak... Biasalah... Setan kan kejenya menghasut... Tak gitu Mak?

      Delete
  5. BYknya dapat hadiah..cukup ke ruang nak simpan tu? kalo tak cukup meh nk tlg simpankan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tolong simpan ehhh Mak? Jangan HARAP!... Ha ha aha...

      Delete
  6. Yuhuuuu!!! orang baik ramai lah sayang hikss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak yah nak poyo sangat.. You tu feminat keliling pinggan... Ehhh... Pinggang... He He He..

      Delete
    2. Pemonat keliling pinggan = semut...
      hahaha...

      Delete
    3. Pemonat keliling pinggan = semut...
      hahaha...

      Delete
    4. Pemonat tu pe? Dua kali komen pulak tu.. He he he...

      Delete
    5. Adeiii...

      Peminat lah...

      Ni syndrom jari gemok lah ni

      Delete
  7. Wahhhhh, bestnya. Tahniah2 :)

    ReplyDelete
  8. ahaksss...hasil keras tangan or hasil tangan keras

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hasil tangan dah keras... ha ha ha...

      Delete
    2. hasil tangan dari hati tak gitu ,
      cantiks la tu !

      Delete
  9. ole2 dari JM biasa2 je...SS yang ajar

    ReplyDelete
  10. Dear HH, terima kasih juga sbb sudi jadi sahabat JM..tolong jaga SS bagi pihak JM eh...kalau ada tiket murah sudi2 lah turun KLIA2

    ReplyDelete
  11. terharunya dengan semua gift tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pun pemurah orangnya.. memang layaknya terima semua tu..

      Delete
  12. Uishhhh banyak tu ole ole. Stoberi makan cicah cekelat nikmat sangat. Hahahahhaha ! Mabeles :D

    ReplyDelete
  13. Mak aiii banyaknyer gift, semua comel-comels :)

    SS, nanti jemput join myliferia giveaway ye :D

    ReplyDelete
  14. *sebak rasa* Alhamdulillah syukur SS dikurniakan sahabat seantero dunia. Semuga silaturahim berterusan sehingga jannah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tengah tunggu utusan dari Kak Notie... He He He...

      Delete
  15. Alhamdulillah, murah rezeki dapat banyak hadiah! Comel-comel sangat pula tu hadiahnya :D

    ReplyDelete
  16. hihi.. i tak pandai madah berhelah sgt..
    Bahasa melayu failed!!
    bahas inggires lagi failed!!

    so tu je la yg mampu i tulis dalm poskad..

    time kat laos tak mampu beli byk souvenir sbb takut tak cukup duit nak balik malaysia..

    banyak kali kene scams kat laos.. dari hotel sampai la boat..sbb takde planning n tak cukup ilmu..

    makan pun mampu sehari sekali je..

    lain2 telan air kosong..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I dah append tulisan tangan u kat entry ini... Masa kembara... Rasa happy... Cuak... Memang bercampur baur kan... Susah dan senang masa travel hanya kita dan Allah saja lebih mengetahui... Sebab tu... Masa travel ni lah buat kita dekat denganNYA... Dan doa orang musafir adalah doa yang paling Allah makbulkan... Dan... Setiap pemberian traveller kita kena hargai sangat2... Thanks Nina... For your gift... For your love... Thanks so much! Muahhhhh!

      Delete
    2. time ni sbnarnye baru lepas selesai masalah transport dari chiang kong nak ke chiang mai.. semua bus full.. tak nak bunag masa ddk kat ching kong sbb x de ape.. terpaksa pulak bayar kereta mahal untuk ke ching mai.. sedih.. bajet lari teruk..

      Delete
    3. CEPAT UPDATE!!!!!! Iskkssss...

      Delete
    4. hmm.. tahun depan la update.. hahaha

      Delete
  17. SEMOGA SILATULRAHIM BERKEKALAN

    ReplyDelete
  18. rezeki SS dan HH dapat gift comel lote

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah Kak.. Semoga Allah murahkan rezeki mereka dan kita semua.. Aaaminnn...

      Delete
  19. Replies
    1. Tengah cari idea cara nak simpan gift tu semua... he he he...

      Delete
  20. ramai sungguh yng syg SS kan.. mummy je takde.. sob sob sob lari nangis bawah meja.. :P

    ReplyDelete
  21. alamak robot dah kluaq la.. mummy masuk parking balik lah.. hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Parking tu bayooooooooooooo!!! Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Tak baik berkira ngn mummy tau...

      #batuApi...

      Hahaha

      Delete
  22. awat ntah, cemburu plak nengok banyaknyaaaa hadiah... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah nak cemburu sangat... U dpt lagi best..

      Delete
  23. ramainya terjebak buat FM sendiri.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. FM sendiri lg bermakna dan berharga! Tak ada dipasaran! Tak boleh dibeli!

      Delete
  24. salam singgah SS, lama tak menyinggah sini.
    banyak sungguh hadiah. tak nak bagi wawa sket ke? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jemputlah masuk... Pondok buruks SS tak de pintu... he he he..

      Delete
  25. meriah hadiah dari kak farrah macam peti harta karun

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah macam hantaran...he he he

      Delete
    2. hahahha pun boleh , ilhamkan unuk hantaran

      Delete
  26. Replies
    1. Masalahnya jiran setaman SJM x bg punnnn....

      Hahaha...

      Delete
  27. sweetnye.....ingtan kwn kwn buat kita terharu kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahhh ingatan tu penting... Kalu dah ilang ingatan x dapek laa nak nolongnye... He he he

      Delete
  28. bila kita byk memberi , kita juga byk menerima ... jeles sebenarnya nih ... nak je sis rompak semuanya ... heh heh heh .

    ReplyDelete
  29. syoknya SS... suwiiittt je semua... sesuwiitt tuan yang menerima..ewah...

    ReplyDelete
  30. Bila dah kenal dan rapat, rasa terharu bila ada orang ingat kat kita kan.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teruja... Terharu... Semua ada... Alhamdulilah...

      Delete
  31. Bestnya SS. tahniah ..huntong ramai sayang..hikss

    ReplyDelete
  32. Panjang entri ni kena singgah komen dlu... JM memang buah hati ehhh baik hati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm tu bukan buah ati je... Buah pinggang sekali.. he he he...

      Delete
  33. Luna Paris... Wah dah tengok di IG... Satu negeri ya...

    ReplyDelete
  34. Walaupun dalam nota tu tulis dan dance in the rain... SS jangan main hujan plak... Nanti demam dah takleh travel kehkehkeh

    ReplyDelete
  35. Alhamdulillah ss disayangi semua orang...

    Sahabat dikala susah memang sukar dicari....beruntung ss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur kak... Akak pon salah satunya... Terima kasih...

      Delete
  36. yeay sampai dah kat kiteeee.. pergh lama nk sampai tu.. korea beku susah nak fly keluar wakaka..

    ReplyDelete
  37. Opsss*tutup muka dengan tudung periuk* Man man... rasa nak pecah perut baca adegan sebabak citer korea di petang hari. Tak pernah umur dengar pembawa parcel siap hanto barang pada pelanggan sampai kena dating kat masjid waktu magrib... kwang kwang memang kelakor lah.

    Pss si Man rupa camno hensem tak?... Agaknya kalau letak nama Oppa Rain mahu dia terperanjat Mat korea pandai cakap melayu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu Oppa Rain... Banjir lah bumi Johor ni... Keh Keh Keh...

      Delete
  38. Amin amin amin doanya. Adehaiiii tak leh tahan lagi nak gelak bila teringat sketsa Man dan Oppa. Gam sahamida

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kelakar kan... Siap suruh kita tuko alamat pulak... Hadoiiii.... Thanks kak... muahhhhhh!!!

      Delete
  39. tak memasal sis gelak bila budak ktmd kata nombor genap tak da ... hahahahaa ... kat sini pun sama, umah baris depan no ganjil dan umah di bhgn belakang no genap . nasib baik courier pun dah biasa ... sabar je lah ... oppa oh oppa ... hehehee

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...