Monday, 4 April 2016

Apabila Aci tersalah key-in details Ticket Air Asia

Sape kat sini pernah tersalah key-in details semasa beli ticket Air Asia? Baikk Aci ngaku cepat! Kah Kah Kah...

Kadang kadang... Kejadian gini susah kita nak jangka walaupun bertahun kita dah travel... Almaklum... Semasa proses nak membooking ticket... Kadang kita rushing... Kadang kita mood tengah menjunam sebab keras ponggong dalam WAITING ROOM Air Asia masa promo...

Jadi... Kesilapan demi kesilapan seperti salah tarikh... Salah waktu... Dan... Salah key-in nama sendiri pon boleh berlaku... Keh Keh Keh...

Bebaru ni... Tetiba aku tergerak hati nak check email notification ticket yang selalu memenuhi inbox aku...  Selalunya... Lepas booking...  Aku akan print semua flight ticket dan simpan dalam kitab busuk sebagai rujukan...

Dan aku akan biarkan berkurun tak berusik sehinggalah dah dekat2 nak terbang... Dan aku akan abaikan aje terus setiap junk email notification reminder Air Asia tu.... Tup... Tup... Tup... Mata aku terjengkil pada email nan satu...

Tengok... Tengok.... Aikkkkkk... Pesal nama aku jadi Mr????????????????? Sejak bila aku tukar jantina? Nasib baik bukan Mr Arumugam... Ehhh... Mr Arrogant! Ha Ha Ha...
Jadi... Apakah yang patut Aci lakukan? Pergi Jabatan Pendaftaran tukar jantina ke? Kah Kah Kah... 
* Matiklah Aci tak memasal kena cari batang ekzos buat tambah accessories... Batang buluh boleh? Ha Ha Ha...

Setelah aku menyedari yang nama aku telah dinodai... Ehhh... Dah tersalah key-in... He He He.... Aku terus inform HH... Sebab... Kebetulan yang booking flight ticket tu HH... So... HH yang cari solution untuk masalah tersebut...

Caranya adalah... Masuk Web Air Asia... Isi eform! Kalu tak tahu mana eform... U'ouls Ask...

Petik e-Form...

  Isi details yang diperlukan dalam e-Form tu...

Tapi... Tapi... Tapi... Kalu e-Form U'ouls unsuccessful... U'ouls boleh settlekan masalah dengan menggunakan AirAsia Live Chat..


Isi details yang diperlukan...

Dan tunggulah sampai keluar misai! Memang lama nak tunggu giliran nak berchating dengan System Support! Adusss... Kebetulan System Support aku tu bernama Michelle... He He He...

Tu dia Michelle nak melayan... Ehhh! Michelle Yeoh ka? Ha Ha Ha.. 

Masa yang diberi untuk berchatting cuma 10 minit aje ye Aci... Jangan nak bermanja mengorat  tanya sampai ke hantaran kahwin pulak! Kang tak memasal kena Wrestling... Ha Ha Ha...

Jadi... Gunalah masa yang kedekot tu untuk mengadu domba masalah ticket sehabisnya dengan Michelle...  Dia akan mintak tarikh lahir...

Perasan tak conversation di atas? Kesilapan nama berlaku di 8 bijik ticket! Amekkkk kawww! Pengsan Michelle nak melayan! Kah Kah Kah....

Kalu katalah masa 10 minit dah berakhir... U'ouls kena lah ulang proses Live Chat... Dan... Silalah beratur untuk berchatting...

Alhamdulilah... Masalah settle dengan pantas...  Itinerary dengan kesilapan yang dah dibetulkan dihantar dengan menggunakan email... Tapi... Tapi... Aku ada masalah lain... Which is... Ada salah satu ticket aku yang terlibat dengan salah tarikh... Complicated kan?

Nah! Nengok nih... Patutnya 2016 tapi terkey-in 2015... He He He...

Untuk kes tersilap tahun tu... Memang tak ada pilihan...  Aku terpaksa beli tiket baru...  Sebab... Kalu nak tuko details yang melibatkan tarikh...

Kita kena bayar extra fees! Nasib baik takat tiket promo JB - KL jek... Kalu over the sea???? Nangesssss sapu lantai lahhhh Aci! Ha Ha Ha...

Tapi... Untuk ticket yang tahun 2016 tu... System Support tak boleh betulkan nama aku semudah ticket yang lain... System dah lock details sebab ada ticket 2015 yang sudah berlalu... Jadi... Silalah baca jawapan Michelle sebelum 10 minit berakhir... 

Jawapan yang sangat epic... Hingga aku nak menitiskan air mata.... 

Pergi Service Counter ye U'ouls! Diulangi...  Service Counter... No worries katanya... Kbai!

129 comments:

  1. Hoiiii...sekali beli 8 tiket.. hangpa p mana weih . Tak ajak cheq na.. kecik ati weih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gi main main kat awan jek.. Dah main... Balik laaa... Kang Mak kita carik!

      Delete
    2. ya la hampa pi mana.. kami pun nak ikut jugak... tapi kalo takat pi main kat awan ja.. kami tarak mau la..hahha :P

      Delete
  2. Hello, Mr. Aci! Apa kabor? ;)

    ReplyDelete
  3. Nak bercakap dgn Michelle ni ngalahkan nak interview Ben Affleck utk promosi filem Batman! Sepuluh minit jer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu nak lama tanya Michelle Wee...

      Delete
    2. Michelle Yeoh kot tu... keje part time..ahhha :P

      Delete
    3. nasib baik Michelle, kalau Mitchie?

      Delete
  4. macam mana boleh tersalah tu,
    hahaha, well manusia biasa, sedang menaip komen pon tertypo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salah mereka dan keluarga mereka... Ha ha ha

      Delete
    2. SS, lawak mereka dan keluarga mereka ni budak-budak zaman sekarang tk faham..tu lawak 90-an..hehe

      Delete
    3. sebab yana budak 90 an laa SS berani melawakk! kah kah kah...

      Delete
  5. 10 minit 8 kesalahan sekejap sangat tu hahaha, '
    michelle dah biasa berdepan dengan masalah masalah ni hahha

    ReplyDelete
  6. uish complicated gak kan.. ehehe.. next time kena check bebetul kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahhhh! Nasib silap title jek... Kalu nama? Gone case!

      Delete
  7. CT rasa CT ada tendency nak buat silap macam ni coz im too cuai..

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah da setel.. huurm.. now my concern is.. nak pegi mana haaa ?? isk..

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah da setel.. huurm.. now my concern is.. nak pegi mana haaa ?? isk..

    ReplyDelete
  10. yuhuuu...ada entri baru lahh...2 jam dah berlalu..sah! JM orang yg ke 100 tinggalkan komen..ok sambung baca

    ReplyDelete
  11. buat masa ni belum pernah..itu sbb waktu nak booking tiket AA tu..ambil masa almost 30 min utk satu tiket sbb..check destinasi, tarikh, masa, guest name berulang kali..walau dah biasa booking tetapi tetap rasa cuak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab involve a lot of money... Ahakss

      Delete
    2. bab duit kena hati-hati..kang termasuk akaun 1mdb..haha

      Delete
  12. mmg x di nafikan..kesilapan mungkin akan berlalu...adoiii..pesal skema sangat komen JM ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedangkan lidah lagi tergigit..

      cikgu kata taruk peribahasa akan tambah markah..hehe

      Delete
  13. samalah! pas booking mmg x kan endah travel itie tu...lagi 2,3 hari nk fly baru check balik utk web check in..mmg x leh buat mcm tu lah pasni..

    ReplyDelete
  14. Mr??? sesuai pe ngan kakak macho!!! hihihhi

    ReplyDelete
  15. selalu salah gak..nak pilih Ms tetapi terpilih Mrs

    ReplyDelete
    Replies
    1. i nak pilih option Datin, tapi takde plak..mana ada Datin naik air asia ye tak?

      Delete
    2. Datin memang tak de.. Anak datin ada naik Air Asia... Pastu kutuk pulak MAS.. Tak caya gi Instagram Nurul Anak Perempuan Zahid Komidi... Kah Kah Kah...

      Delete
  16. kalau tersalah Ms jadi Mr mmg tak boleh naik flight eh..ke prob waktu nk check in nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Details kena betul elak masalah...

      Delete
    2. hari tu ada member salah, dia gamble je..alhamdulillah takde masalah.nasib orang tak sama

      Delete
    3. Kalu takat domestik ok lagi laa... Kalu over the sea... Ikut nasib... Takut kena yg strict.... Matikkk x naik kapal... Biasa yg buat kaco tu bukan pekerja AA... Tapi tak lepas kat Imigresen tu jek...

      Delete
  17. ahaakkksss...Ms H travel ngan Mr N tu...cute je hihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila nak travel dgn ms j lak? Ha ha ha

      Delete
    2. woowww Ms J.. who who? ker MR J..keh keh keh :P

      Delete
  18. cantik no seat tu..SS mmg beli seat eh..sbb 7A means tepi tingkap kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harus laa pilih seat... Mesti duduk kepit dengan hh... He he he

      Delete
  19. mak aih!!! kalau pasang batang eksos or buluh tak mampu nk bawak nanti..jgn...guna batang pencil je cukup ;p

    ReplyDelete
  20. pantas lah respond dari AA..mmg live chat tu perlu cakap omputeh sbb namanya Michelle ke..cakap melayu boleh tak...nk tulis china keyboard rumi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cakap Melayu slang omputih ok x jay emm? Ha ha ha

      Delete
  21. 8 tiket uolsss!!!! perghh ke mana kah SS tahun ni...byk tueeee

    ReplyDelete
  22. laaaa...jadinya tiket kl - Jb 2016 x settle lagi lah eh...pastu bila nk g servis counter

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu laaa problemnya... Takut rush... Masalah drag... No worries katanya... Ha ha ha...

      Delete
  23. sib baik lah tahu caranya nk solve prob tu..leh isi eForm or Live Chat..klau JM lah..mmg gelabah labah-labah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Kalu gelabah superman kena pakai cawat besi... Kah kah kah...

      Delete
  24. memang stress masa nak membooking...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kansss... Lagi sakit ati bila time promo.. Slow!

      Delete
  25. 10 minit je masa yang diberi untuk live chat. Alahai, sekejapnya.

    ReplyDelete
  26. Wah....tahniah la SS sebab terpilih...bukan senang woo nak isi borang pembetulan tu....hihihihi

    ReplyDelete
  27. setahun aci lepak key el...hehehe....tu la kan...kdg kdg nk cpat typo jdnya...dlu pernah guna live chat, tpi dengan MAC...sangat laju dan xde time limit...

    ReplyDelete
  28. wah berderet 8 tiket bersusun paku.... nak pi jalan-jalan ke mana ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan bersusun paku... sidai kat ampai.. ha ha ha...

      Delete
  29. Mr macho lah katakan. Ni mesti ketulah letak nama oppa gangnam style. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti posmen salahkan alamat! kah kah kah

      Delete
  30. Hi Morning SS.. mummy nak mai skodeng...

    ReplyDelete
  31. tudiaaa 8 tiket tu..mau pi mana hah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah macam orang kaya... padahal nan hadoooo... jb-kl-jb je mummy....

      Delete
  32. Awat dia bagi 10 minit je chat...patutnya bagi lah sehingga selesai masalah. Idakle menangguk tenguk michele bila dah habis masa 10 minit. kalau letak gambar lee min hoo syok juga tenguk hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu nak sampai selesai masalah kena kawen dgn michelle tuh... ha ha ha...

      Delete
  33. haiyyaa Aci... sudahh jadi MR ka..? hhahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaaaa laaa aci.... sudah tukarrr laaa.. jadi tambi! ha ha ha...

      Delete
  34. adoi,saya ambil masa nak hadam apa masalah besar akak ni.. hahaha..pening pula saya tetiba.. eh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba pecahkan lemak2 tepu tu... kah kah kah...

      Delete
    2. Buleh makan ubat Statin...
      Lovastatin..Simvastatin...Atorvastatin..

      Delete
    3. Lovastatin ubat kolestrol...

      Delete
  35. Replies
    1. Haip haippp babab kang... Ha ha ha

      Delete
    2. Batang penyapu pun buleh kot, SS. Hahaha..

      Delete
  36. Patut pelik tgk nama HH kt ats book..rupanya dia yg book

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu suruh SS yg booking lagi haru agaknya... Almaklum i am KADAL mak!

      Delete
  37. Nama SS mula dgn hurup N...hmm Norisha atau NurSchazana kot

    ReplyDelete
  38. 10minit utk tiket murah yg ditawarkan haha..semua nk potong bajet ni

    ReplyDelete
  39. pernah je tertukar jd mr...tp staf airasia baik ati ritu..so go on je...alhamdulllah bedebo jgk ler kot2 xlepas

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS bukan pe... Takut dah smpi imigresen baru perasan... Lagi haru!

      Delete
  40. Adui, terus paranoid, gigih p buka emel dan cek balik itin, nama & date hahah. Amboi nak ke mana pula tuh Mr SS?

    ReplyDelete
  41. assalammualaikum......pekabo SS...lama xsinggah sini....windu titew x???? hik hik hik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm! Wehhhhh.... Kat mana skrg??? Rinduuunyeeee...

      Delete
  42. manusia akan melakukan kesilapan, tapi jangan mengulang kesilapan lalu..
    eh, terskema plak.. HAHA..

    ReplyDelete
  43. Nak p mana pulak tu.. bapa tempat nak cover kali ni..

    ReplyDelete
  44. dengar kata harga tiket naik berganda2.. betul ka

    ReplyDelete
  45. Agaknya kalau tersalah jantina ok lagi kut cuma nasib-nasib ada yg check betul2 ada yg cincai. Tapi bab no KP rasanya ni memang tukar sebab dia tenguk pasport kita. Kalau salah yang tu huh kenar charge ler gamaknya. Sebab dah kena le jadi stress bila beli tiket kena semak semua detail betul2. huhuhu rindu nak terobang.... Bak tabung ayam. Tabung ayam kita tak penuh lagi ler.... huhuhuhu 8 tiket tu byk ler.... bak satu tiket free. hehehehe suka suki hati je kan

    ReplyDelete
  46. assalamulaikum parking dulu hihihi... nanti mai lagi

    ReplyDelete
  47. 8 tiket terkejut kita... nak kemana pulak tu SS

    ReplyDelete
  48. Ayoyo aci.... Aci verangan niiii...
    Hahaha.

    ReplyDelete
  49. Batang ekzos...Glupp..besaqnyaaa...
    Alamakkk censored.

    ReplyDelete
  50. Hi darling.. wake up call , wake up call! ehh dah tengahari da.. hahahha :p

    ReplyDelete
  51. Saya pun pernah tersilap pilih masa.. huhu dahlah belikan org pnya masa tu.. klau nak tukr kena byr ..huhu lbh mahal dr ticket .. last2 belilah ticket baru..huhu nsb ticket promo.. chat dgn airsia dkt sejam br dpt..haha.. call mmg xdpt pnya..

    ReplyDelete
  52. nasib baik tergerak hati nak cek kan . klu x lagi meraung kat airport ... meh meh meh ... 10 minit , byk manalah nak settlekan kan ! ... ekzos n buloh tu x best le , keras ! ... bhahahaaaa

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...