Saturday, 16 April 2016

Kembara Xi'an - Aku Sejarawan Xi'an?

Entry sebelum boleh jeling kat SINI...


Hari ni aku agak free... Sesambil update entry... Aku tertenggok drama Suami Tanpa Cinta... Diulangi tertenggok ye... Pastu rasa menyesal seumur hidup! Sebab... Drama Melayu sekarang ni tajuk lebih kurang sama je... Jalan citer pun entah apa...

Aku tertunggu jugak tajuk tajuk drama Melayu seperti "Suami ku belum berkhatan"...  "Suami mu datang bulan"... "Suami ku berdarah nifas".. "Suami tanpa zakar"... "Suami ku berak tak lawas"... "Najis suami mu najis suami ku jua"... "Suami ku gemar berak berdiri".... Haaaaaa.... Ada penerbit yang mampuuuuu????? Kah Kah Kah....

Michael Ang manaaaaa? Ang Ang Ang Doraemonnnn... Ha Ha Ha... Ok.... Tak nak merapu panjang... He He He.... Jom sambung baca kisah travel aku.... Adeiiilah... Entah bila nak habis!




**** Pagi yang gelap ****


Hari ni masuk hari ke 5 aku di Xi'an...  Wahhhhh!!!! Lamanya aku mereput kat Xi'an nih... Tak pe... Aku memang plan nak berlama kat Xi'an ini...

Dan aku nak jadikan setiap entry Xi'an aku ini sebagai main reference kepada mereka yang plan nak ke sana...  Jadi... Orang lebih banyak pilihan...  Dan aku bangga bila ada orang beri aku title sejarawan Xi'an! Perli ke tu? Hurmmmm.... Hurmmmmm... Sekali lagi Hurmmmmm... Krikkkk... Krikkkk... Krikkkk...

Sah sah aku ke Xi'an yang wujud sejak 3000 tahun lalu!  What you aspect?  Sudah tentu lah Sejarah jadi motif utama... Kalu kaw setakat nak jejak... Tengok tengok kiri kanan... Dan biar kepala otak tu kosong... Baik tak payah! 

Setiap orang ada preferencenya yang berbeza... Reader blog aku pon berbeza... Ada yang sukakan tempat sejarah... Ada yang more to nature... Ada yang nak tahu tentang aku yang merapu... Ada yang nak layan photography aje... Ada nak tahu itu dan ini...

Macamana aku tahu? Sebab aku prihatin kepada setiap komen reader ku! Dan aku? Aku kena balance! Travel mesti berilmu sambil menikmati keindahan alam! Mana yang sempat aku terjah saja yang aku kongsi... 

"We travel because we need to... Because the distance and difference are secret tonic to creativity... When we get home... Home is still the same... But something in our minds has changed... And that changes everything"... Ada faham ka Aci? He He He...

Makin lama aku kat Xi'an ni... Makin Xi'an ni sudah ku anggap macam kampung aku sendiri! Cewahhh!

Pagi ni... Aku bangun dalam keadaan yang pelik! Aku terasa seakan bawah dada kanan aku mencucuk... Rasa macam kena cucuk jarum atau kena hiris pisau... Setiap kali rasa mencucuk tu datang... Rasa macam aku tak boleh hidup lama...

Serious sakit nak mampos berkali kali! Tapi sakit tu... On and Off... Kejap ok kejap tak ok... Seolah macam nak acah acah aku! Aku dah mula rasa risau... Tapi... Aku cuba untuk think positive... Mungkin cuaca sejuk kot... Entah laa...

Aku keluar hotel dalam jam 08;00 pagi... Jalan raya agak basah...  Ehhh! Hujan ke malam tadi? Entah! Kedai kiri dan kanan belum bukak sepenuhnya... Aku pon berjalanlah menuju ke Bell Tower Subway Station...

Dalam perjalanan... Aku rasakan... Bawah dada kanan aku mencucuk kembali... Dan tetiba... Aku terasa macam nak kencing yang tak boleh ditahan... Aku plan nak kencing kat toilet subway je...

Tapi bila dah sampai toilet... Tup Tup... Toilet TUTUP! Toilet bukak jam 09:00! Kejadah apakah ini???? Toilet pon ada waktu open close ke? Kat subway station pulak tu! Damnnn shit laaa...

Pundi kencing aku dah sakit giler! Tak kan nak tunggu???? Mahu keras pundi aku kat situ! Kalu nak patah balik hotel??? Jauhhhhh gilerrrrrrr nak menapak balik!

Fikir punya fikir sampai tak daya nak fikir... Di sebabkan aku dah tak tahan... Suka tak suka.... Aku terpaksa patah balik ke hotel... Muka HH dah mencuka jek! Dengan dia sekali terpaksa berlari...

Actually... The day before... HH pon terkena macam aku... Rasa nak terkencing sangat... Tapi HH kena waktu malam... Dan aku pulak kena waktu pagi... Cuma dada HH tak laa mencucuk macam aku... 

Sampai kat hotel... Aku press kencing habis habis... Aku ingat lebih 10 kali kot aku keluar masuk toilet... Aku press kasi habis... Tapi... Dada aku still mencucuk... Ngeri wehhh kalu ada rasa macam ni waktu travel... Sumpah aku cuak! Ni first time aku kena...

The worse part... Aku sendiri pon tak tahu nak makan ubat apa... Tak kan nak telan panadol? Dan aku memang tak suka amik pain killer... 

Memacam bermain kat fikiran aku... Tak kan aku ada batu karang kot????? Atau tak kan hempedu aku ada masalah????

Tetiba aku teringat kisah Abang ipar aku...  Abang ipar aku dulu pernah terkena macam aku... Rasa nak terkencing yang amat.... Tapi tak boleh kencing... Kencing dia tersekat... Bila check rupanya dia ada batu karang... Jam tu jugak kena operate...

Tapi abang ipar aku tu memang jenis kurang minum air... Nak kata aku kurang minum air... Aku kencing banyak giler... 

Sepanjang kat hotel tak de plak rasa nak kencing jek... Bila kat luar plak ada rasa tu... Lagipun sepanjang kat hotel sebelum tidur memang aku pulun air mineral banyak pun...  Dan waktu berjalan... Aku mesti akan minum air... Tekak akan kering kalu kurang minum air... 

So... Aku tak rasa aku sakit sebab kurang minum air.... Jadi apakahhhhh penyakit yang sedang aku tanggung ini???? Dan sakit mencucuk tu tak habis kat situ aje... Sampai ke Malaysia ia berlarutan... Tapi tak sepanjang masa... Tetap on and off...

Dan disebabkan itulah aku admit ke hospital pakar... Boleh refer di SINI... Ramai yang tanya... Aku sakit apa? Insyallah... Aku akan jawap pada hujung kisah kembara Xi'an aku nanti... Tunggguuuuu!




*** The way to Shaanxi Museum ***


Directions :
1. Bell Tower Subway Station Exit 3
2. Go to Bus Station
3. Take Bus No. 26

Tambang bas cuma RMB 1.00 sehala seorang... Perjalanan lebih kurang setengah jam..

Good Luck!

Plan aku pagi ni adalah untuk terjah Shaanxi Museum... Tapi... Tak ada satu info pon... Yang boleh ajar aku... Cara yang betul untuk menuju ke Shaanxi Museum tu... Aku cuma dapat general info dari official website aje... Means... Tak cukup details...

Jadi... Aku kena memandaikan diri untuk sampai ke Shaanxi Museum tu... Bila aku dah rasa diri aku ok...

Then... Dari hotel... Aku pon gerak patah balik semula ke Bell Tower Subway... Dari Bell Tower Subway tu... Aku keluar ke Exit 3... Exit 3 dan Exit 4 memang laluan untuk ke Bus Station...

Dari study aku... Ada beberapa bus yang boleh kita naiki untuk ke Shaanxi Museum tu... Antaranya Bus No. 5, 19, 24, 26, 27, 30, 34, 400, 401, 521, 527, 701, 710, 722, Tourist Bus No. 6 atau 8(610)... So.. Aku target nak naik Tourist Bus jek...

Aku keluar ikut Exit 3 ini...

Kat sinilah semua orang menunggu bas... Memang banyak pondok bus sepanjang jalan ni... 

Aku tunggulah bas yang aku nak naik... Tapi... Langsung tak ada tourist bas no 6 atau 8(610) tu... Aku dah rasa pelik... Mana lagi ada Station Bas... Sini je kot! Ke aku dah salah tunggu??????

So... Aku ajak HH pergi dari hujung ke hujung jalan... Cari tourist bas.. Tetap tak ada! 

Ini je no bas yang lalu di kawasan ini... Memang sah lah tak ada tourist bas lalu sini... Mana tempat sebetulnya untuk dapatkan tourist bas tu? Hadoiiii!!

Aku dan HH terpaksa bukak Kitab Busuk kat tepi jalan raya... Thanks God laaa... Sebab... Kitab Busuk aku tu lengkap segala... Nasib baik aku ada senaraikan nombor bas lain selain tourist bas tu... Last last... Aku dan HH decide untuk sauk je naik local bas no. 26!

Sebelum naik... Si HH tunjukkan Question Card...


Saat ni... Aku rasa... Question Card aku tu sangat membantu... Tunjuk je.. Driver pon angguk! Senang! Tak payah kaw nak terpekik terlolong berlawan bunyi bising!

Yang bawak bas besau dabak ni... Pompuan ok... Orangnya pon baik.. Bila dah nak sampai... Siap beritahu dan tunjukkan kat mana Shaaxi Museum tu... Sikit pon tak garang atau marah....

Apek sebelah HH tu muka pasrah gambar dia kena snap... Ha Ha Ha... 




*** Tiket percuma ***

Sampai aje kat Shaanxi Museum... Situasi ini yang berlaku!

Kaw nampak tak tu Aci? Orang berebut nak masuk museum... Beratur panjang ok! Sampai ke jalan raya besau panjangnya... Tapi cara beratur tak sejahanam nak beli Tudung Fareeda... Kah Kah Kah...

Bayangkan... Aku sampai kat sini pon dalam jam 09:00 pagi... So... Jam berapa dorang semua start beratur? Jam berapa keluar dari rumah memasing? Perghhhhh! Aku tanya HH "Pesal ramai sangat eh?"...

Dari pembacaan HH... Sebanyak 4,000 tiket percuma dikeluarkan setiap hari... Di mana 2,500 tiket sebelum jam 14:00 dan 1,500 lagi menjelang lewat petang...

Patutlah... Ramai orang beratur! Dapat tiket free rupanya... Tapi... Kalu aku dan HH bersesak nak dapatkan tiket free... Jam berapa We'Ouls nak masuk?

Aku lebih sanggup bayar je kot... Malas nak beratur... Kalu nak bayar... Bayaran yang dikenakan adalah RMB 20.00 seorang untuk Exhibition Hall for Great Tang Dynasty dan RMB 300 for Exhibition Hall for Mural Paintings of Tang Dynasty...

Aku perhatikan.... Ramai pelancong beratur kat sini.... So... Aku assume yang mungkin ini kaunter untuk pelancong... So... Aku pon suruh lah si HH beratur sambil aku try riki kawasan sekeliling...

Masa HH beratur.... Aku tertanya... Kenapa pelancong tu semua macam pegang satu id card kemudian tunjuk kat kaunter... Card apa tu ek? Card tebus tiket ke?

Then... Tiba giliran HH... HH tunjukkan Question Card.., He He He... Which is dia nak beli tiket untuk dua orang...

Orang yang jaga kaunter tu... Macam terpingga.. Siap kerut dahi... Then... Bila dia dah malas nak fahamkan apa yang HH cakap... Dia terus kasi HH 2 keping tiket free! Kah Kah Kah.... Tak ada pon mintak tunjuk id card macam pelancong lain... Ha Ha Ha... Hadoi... Memang rezeki lah...

Taraaaaa... Tiket We'Ouls... Selamat duit aku! Rupa tiket ni pon beza ek dengan orang lain yang beratur panjang untuk dapatkan tiket free yang sebenar tu... He He He...

Wa Ah Kak ceria di pagi hari walau kadang terpaksa menahan sakit...

Sekitar Shaanxi Museum...

Kuda yang dah disumpah menjadi batu.... Ehhhh... Ha Ha Ha..

Masa aku nak masuk ke Shaaxi Museum ni... Kena scan bag macam kat airport sebelum masuk... Tetiba... Bag aku bunyi... Tettt... Tetttt... Tetttt...

Pegawai keselamatan dah suruh aku ke tepi... Orang ramai dah pandang aku... Ehhhh.... Dah kenaapa pulak nih??? Aku cuak!  Pegawai suruh aku bukak bag... Dia nak check apa barang yang aku bawak... Aku bertambah cuak lagi!

Bila bukak bag... Rupanya.... Yang sensor tu batang monopod aku... Laaaaaaaaa... Monopod atau apa juga benda besi tajam tidak dibenarkan di bawa masuk.. Kena tinggalkan barang kat kaunter tiket... Hadoiiiii!




*** Shaanxi Museum ***

Shaanxi terletak di tengah pusat negeri China. Sungai kuning mempunyai sembilan puluh sembilan keluk, yang terbesar kelihatan seperti dua senjata yang diregangkan,  dan seakan mencengkam Shaanxi dalam pangkuan.

Shaanxi adalah lagu. Ia menyatakan keistimewaan dataran kuning, sifat pemurah sebenar Guanzhong  dan keanggunan daripada gunung Qing Ba melalui melodi merdu yang mendayu.

Shaanxi adalah puisi. Ia jelas menggambarkan kesusahan dan kerajinan zaman primitif, hierarki yang tegas ritual Dinasti Zhou Barat, kekuatan ketenteraan yang masyhur Dinasti Qin, jalan sutera terbatas Dinasti Han, penggabungan besar kerakyatan Wei dan tempoh Qin, serta kemakmuran dan kuasa Dinasti Tang.

Shaanxi mempunyai harta karun. Ia menempatkan hadiah unik orang primitif dan sejarah kebangkitan dan kejatuhan empat belas dinasti, dan dilengkapi dengan pelbagai jenis mayat  yang telah diawet dan banyak peninggalan budaya yang indah dan bersejarah.

Shaanxi mempunyai satu muzium sejarah. Ia memaparkan lebih daripada 3000 keping khazanah yang dipilih daripada beberapa beratus-ratus dan ribu koleksi, menunjukkan proses kelahiran, pembangunan, evolusi dan kemakmuran Shaanxi,  tamadun purba, dan sumbangannya kepada tamadun Cina dengan harapan setiap pelawat memperoleh kegembiraan, inspirasi, pencerahan dan pengalaman apabila anda menghayati sajak lagu, rasa implikasi puisi, dan merasai misteri khazanah purba.

Jom layan...

Kaw ingat kaw hensem? He He He...

Piuk hayun... Ha Ha Ha...

Nengok apa tu?

Beriya apek layan bikar jadah nih... He He He...

Tok Ton Cet pon hado kat sini jugak...

Apa yang uniknya Patung Terracotta Army yang sebenar ni? Yeahhhhh! Tidak ada satu pon ada muka yang serupa! Semua muka tak sama! Ajaib kan????? Seolah setiap patung itu mewakili individu yang sebenar...

Landak batu ke ni? He He He..

Dapat sekeping boleh jadi kaya agaknya.... He He He....

Apa garang garang... Nak kena terajang... Ha Ha Ha...

Huh.... Aku ingatkan Pak Arab jek ada unta... Zaman Dinasti Tang pun menggunakan unta sebagai kenderaan... 

Dah puas aku melayan Shaaxi Museum ni.... Aku pon keluarlah dari sini... Masa aku nak keluar... Tetiba... Aku rasa macam aku ni artis! Sumpah aku over perasan nak mampos! Kah Kah Kah...

Sebab... Masa aku turun tangga kat luar Shaanxi Museum ni... Ada segerombolan pelancong Malaysia tengah briefing dengan tour guide... Semua pandang aku dengan HH berjalan sambil bisik sesama sendiri... Perghhhh! Aku lak naik segan!

Aku lalu kat tepi dorang sambil senyum... Sambil jalan.. Sambil kalis t-shirt kat zip seluar... Mana lah tahu kot dorang pandang sebab aku terlupa zip seluar lagi... Matikkkk! Ha Ha Ha... Rasa punya rasa zip aku ok jek... He He He...

Mungkin mereka sangka aku dan HH student sini kot... Sebab We'ouls jalan berlenggang berdua jek... Tak nampak macam pelancong... Sah sah muka aku dengan HH je muka jawa... Lain semua Cina cengkuang... Kah Kah Kah...



BERSAMBUNG...


142 comments:

  1. Knock knock knock! Assalamu'alaikum!
    Saya datang ni....kopi panas ada? Biskut ada?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... Kopi pak belalang ada... Pi keruk bontot piuk dulu

      Delete
    2. Kalau keruk bontot periuk tu ada colagen dak? ;)

      Delete
  2. Fuhhhh! Sejarawan Xi'an! Saya tumbang kembang kempis idong berbangga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tumbang ke tumpang...

      Ha ha ha

      Delete
    2. Nasib tak tempang... Ha ha ha

      Delete
    3. Hahaha ni typo tumpang bangga sekali namanya!

      Delete
    4. Cayalahh jadi sasterawan or sasterawati... hehehehe Tapi best jugak baca pasal sejarah ni kan.. tambah ilmu.. :)

      Delete
  3. Saya pula yang turut rasa nak terkencing sama baca citer SS! Terover pulak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nape bagi saiz S? Tak muatttt! ;)

      Delete
    2. hahhaaha lain kali bawak pampers boh dlm handbag okay..

      Delete
  4. Ehhh, ada gak kuda malin kundang kat sini? Kuda pun pandai derhaka kat mak ye... :)

    ReplyDelete
  5. Seronoknya! Rejeki tiket free! :)

    ReplyDelete
  6. Unta tu comella! Tonggek sikit ;)

    ReplyDelete
  7. Kiranya Q-Cards & Kitab Busuk sangat2 membantu trip Xi'an dengan jayanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang suka idea q card tu..mohon tiru ye

      Delete
    2. Eh.... salah komen ea...

      Delete
    3. Ulang balik...

      Jom sss buat bisness Q cards....

      Ha ha ha...

      #apaSumbanganAkuKatSituNtah...

      Delete
    4. Saya pun nak tiru ah,...buat tanya2 orang kat Rawang hihihihi

      Delete
  8. Huu, baguih nau idea q-cards tu ye sis SS. Tak perlu buang masa guna bahasa aym itik 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sss... buat bisnes Q card tu bagus tu... hihihi...

      Delete
  9. Huu, meninggalkan jejak setelah beberapa ketika hlg. Nanti Mekja dtg lagim Selamat pagi 😙

    ReplyDelete
  10. Patung tu ghase dia memang la hensem! sb dah beratus tahun muka xdak kedut

    ReplyDelete
  11. Wah Ah Kak dah jadi jd satu geng dgn Messi ke..sakit batu karang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akan ku jawap nanti mak... Sabo... Ha ha ha

      Delete
  12. Mak ni memang haramkan langsung kat umh buka citer Melayu..baik tgk Spongebob dari tgk drama..dpt gk ilmu. Spongebob pun selalu quotes famous person secara tak langsung anak beranak kenal tokoh dunia

    ReplyDelete
  13. Apek sebelah HH senyum jee posing..sporting kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib SS x kena hempok dgn topi.. Ha ha ha

      Delete
    2. Dia mana berani carik psl dgn abg sado

      Delete
  14. Dah baca.... nk komen bnyk ni... tp puan ibu panggil...

    Nnt sambung.... byeee

    ReplyDelete
  15. Kalau nk bahasa hayam hitik tu pilihan masing2 tapi ye le kado diri lidah tu melayu plak tu spelling x bila sebut bunyi j mana org paham ko nk ckp apa

    ReplyDelete
  16. akak pun ada pengalaman scan berbunyi...2,3 x scan x lepas.
    kenangan tu . bila balik malaysia berbulan2 baru tau sebab apa?

    sebab ada pengorek telinga besi dalam purse....hahaha
    masa tu lupa..benda tu kecil kan tersorok pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makkk aiiihhh korek telinga bergerak ke nih... Ha ha ha

      Delete
    2. tudiaa pengorek telinga dlm purse.. 1st time dengo.. hahaha

      Delete
    3. Harap2 pengorek tinger tu guna utk tinger jek bukan lain... Ahaksss...

      Delete
  17. salam ..Sejarawan Xi'an

    boleh la SS selalu bantu yang cari info pasal Xi'an :)

    ReplyDelete
  18. helllo tuan rumah.. i datang bertandang ni..

    ReplyDelete
  19. ceyt.. suami tanpa cinta pun layan kaaaa aci =_="

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu boleh nak layan suami tanpa zakar... Ha ha ha

      Delete
  20. ehehe CT bab bab sejarah kureng sket la.. CT la spesis asal jejak kaki dahla..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni mesti spesis kaki korea nih... Ha ha ha

      Delete
    2. agak2 leeee.. baru pegi sekali.. bukan cem Akak JM tu.. setiap musim =P

      Delete
  21. malas nak baca.. sejarah negara sndiri pun kalo bukan kena amek time SPM rasanya malas gak muahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni laaa dia contoh melayu mudah lupa... Itu pasal short memory... Kah kah kah

      Delete
    2. hambooih !! setepek hampa kasi naaa.. tunggu tunggu hariaaa tol..

      Delete
  22. bagusla duduk satu2 tempat tu lama-lama sket.. betul elok jadi rujukan orang lain yang plan nak pegi sana.. ehem ehem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. X yah nak ehem ehem sgt... Ha ha ha

      Delete
    2. wkakakakkakaka kang ceq mengilai kang !!

      Delete
  23. public toilet bukak at 9 ? jenuh kepiiiit ahaha..

    ReplyDelete
  24. memang tempat ni banyak museum eh ? miahaha.. kalo CT pegi. nak kat tempat makan tu jeee lebihkan masa.. yg lain kita jeling2 jela..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu kat xi'an jangan harap u boleh lepak lama kat kedai makan ok! Abis makan mmg kena berambos... Kah kah kah

      Delete
    2. laaaa order la makanan lagi.. selagi ada makanan xkan kena brambos kot..

      Delete
  25. nickname baru kemain eh.. Sejarawati Aci..

    ReplyDelete
  26. semenjak dua tga menjak baca entry ni, mcm best plak teracota army ni,biasa tgk dlm movie perang perang zaman dolu kala kt tv jerks...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best sebab SS yang tulis kan kannn kansss? Kah kah kah

      Delete
  27. Cinta Sidratul MuntahaTuesday, 19 April, 2016

    Salam. Keep up the good writing. Lama2 tak jengah sini boleh rindu kemerapuan Scdha.. hehehehehe.... Kirim salam HH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakssss... Rindu eh? He He He... HH kata ur name sedap disebut... Ehemmm!

      Delete
  28. Faham sangat perasaan bila sakit time travel.. Dulu pon pernah gout dekat Korea.. Seksanya.. Rasa macam habis hancur lebur setahun punya planning.. Paling kesian travelmate lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kanssss... Kalu Mr Doctor pon dah rasa seksa... SS lagi laa ngeri ok kalu sakit time travel ni... Adusss...

      Delete
  29. Mak aih toilet ada masa opening hour? Kagum ok boleh pergi sendiri without tour guide dengan reference limited.

    Wow memang muka patung dia lain2 eh baru tau ingat sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup... ribuan patung tak akan ada muka yang sama!

      Delete
  30. mesti budak2 tu jeling-jeling sebab diorang cam blogger anggun tampan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak de maknanyaaa... Sebab Wa Ah Kak muka jaworld... ha ha ha...

      Delete
  31. Sebab ni entri sejarawan... kita x abes baca lg. Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. U go to Xi'an like u already cover the whole china... TITIK!

      Delete
    2. I go to scdhaseinphoto.blogspot already cover the Xi'an...

      Ha ha ha...tenkiu2...

      Delete
  32. SS...muka2 tu memang semua tak sama...tapi satu pattern memang ada....ajaib kan kuasa Allah....

    ReplyDelete
  33. mmg suspens kalau sakit time travel..pernah terjadi masa gi Korea, mmg kena think positive...

    perghh...kalo nk dapat tiket free, selepas subuh dah kena beratur..huhu..mahal jg tiker nak masuk, yg RMB300 tu..untonglah, ahkak dpt tiket free...*lompat bintang*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paling penting tak payah beratur panjang... Ha Ha Ha...

      Delete
  34. Nak terkencing tetapi toilet takda adalah benda yang menakutkan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang scary laa... Cuak semua ada... Dalam otak fikir nak balik Malaysia jek...

      Delete
  35. Wa Ah Kak kemain acah2 retis pulak ek time keluar museum tu. lupa segala sakit lettewww hehehe

    psstt~ sorry lama tak muncul. jenuh bersilat sikit skrg ni mcm2 keje kena buat adehhh =P

    ReplyDelete
  36. sakit yang on off on off tambah pulak kena time travel, perghhhh mmg menduga betul.. moga SS sehat sehat aje hendaknye =)

    ReplyDelete
  37. Macam dpt agak je kena sakit apa.. skrg dh ok blm?

    ReplyDelete
  38. Terracota tu sentiasa mencuit hati mummy.. lain kali bawak la balik seekor dua buat jadi guard kat umah.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. serammm laa mummy... kang kite lak kena jaga dia... ha ha ha...

      Delete
  39. mummy rasa terracotta tu mesti muka org yg betuikan , kalo tak masakan sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pon rasa mende yg sama... Its so real taw mummy..

      Delete
  40. Untunglah badan .. dapat tiket free..

    ReplyDelete
  41. Hahahahah Toilet pun ikut opis hour ea.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu arr psl... hangin pulak... kat subway pulak tu...

      Delete
  42. Bestnya pi museum. mummy suka sbb suka tgk bangunan dia dan brg2 yg takde kat muzium sini. lepas bila baca write-up.. mesti cakapp oooo patutlahh, oooo , oooo.. sbb sebelum tak pernah tau kan.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. one fine day SS doakan mummy sampai!

      Delete
  43. Hadoiii zip pun tak tutup..ishhh malu mummy.. hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. * icon monyet tutup muka... maluuuu.. ha ha ha...

      Delete
  44. kesian unta tu kena bawak org tak cebuk.. hahahaha :p

    ReplyDelete
  45. kat China mesti byk arca kan.. especially kat taman2 dorang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. arca septriasa je tak de... keh keh keh

      Delete
  46. setakat ni sis cuma rasa sakit pedih ulu hati . itu pun kalau makan lada semasa perut kosong jadinya , mmg cuaklahlah bila ss kata sampai m'sia msih rasa . semoga dah ok ... dlm pd sakit dpt pula rezeki tiket free . syok tu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pon tak leh makan pedas sangat jugak... Memang cuak kalu sakit kat negara org...

      Delete
  47. Untung ni dapat tiket free :D

    ReplyDelete
  48. Aci update entri depan TV ehh..kalau JM lah..setahun entri tak siap hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye laa... Jay Emm sekarang asik kena kaco jerk... he he he..

      Delete
  49. itu sbb tak suka layan drama melayu..tak habis-habis suami..suami...suami..tak de org lain ke..cite pasal mak mertua ke..bapak mertua ke..isteri 4 ke..hadoiii!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh boleh ehhh ada isteri 4? he he he...

      Delete
  50. kalau dh masuk hari ke 5 tu..sikit lagi dah nak khatam lah entri Xian ni ang..ang ang..DoraEmunnnn!

    ReplyDelete
  51. jgn risau..entri Xian akan JM rujuk kalau ke Xian..complete..x pun JM ajak SS ke Xian sekali lagi jadi my tour guide..boleh? bayaran? ahakss..mestilah ada bayaran ;p

    ReplyDelete
  52. sape yg perli pasal sejarah awan tu...sape? ahakss..title besar kot..bukan senang nak dapat title tu..SS perlu bangga sbb JM pun x mampu tau nk cite pasal sejarah2 ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hidup ini penuh dengan sejarah.. wut to do..

      Delete
  53. "we travel because we need to......" JM suka statement tu..waktu travel we will learn a lot..percayalah..bukan sekadar klik klik klik balik share gambar..no!! itu sbb entri SS berilmiah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ilmiah katanya... merapu ada lah... ha ha ha...

      Delete
  54. kah kah kah..kes nak terkencing waktu baru pas kuar dari hotel terjadi kat JM..tapi bukan nk kencing je..nak terberak sekali hadoi!!! tandas awam x de kat subway..nak masuk mall jam 10am baru bukak waktu tu jam 7.30 pg..nak balik ke hotel perlu redah 4 stn kalau x salah pastu kena jln 10min lagi ke hotel..nk tahu apa terjadi kat JM hari tu..kena tggu sambungan entri Bangkok hahahah

    ReplyDelete
  55. sakit dada mencucuk2 tu mmg betul2 misteri lahh...

    ReplyDelete
  56. ahakss...x perlu nk beratur awal pagi buta..still dpt tiket percuma..itu namanya rezeki datang bergolek bukan melayang ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tahu ler... Tiket free tu ada... Tapi kena beratur dari subuh..

      Delete
  57. dorang pandang2 tu sbb korang berdua CUTE!!!

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...