Thursday, 12 May 2016

Kembara Xi'an - Big Wild Goose Pagoda

Entry sebelum boleh gomol kat SINI...


Turun je dari jejantas... Tanya orang kiri kanan mana letaknya Big Wild Goose Pagoda... Tak jauh pon dari jejantas...

Inilah jalan nak ke Big Wild Goose Pagoda...

Sebelum aku sempat mengheret betis dan betik ke Big Wild Goose Pagoda tu... Aku melahap nasi lemak kat tepi... Kebetulan ada deretan kerusi meja... So... Aku lepak dulu...

Dah puas cekik... Baru aku teruskan perjalanan... Dari kejauhan aku nampak... Eh... Ramainya orang! Buat apa reramai tu??? Ada apa? Makin aku dekat...


Rupanya... Ada Fountain Show... Wahhhhhh! Best jugak ni layannnnn!

Mana Fountain Show? Ini dah Bontot Show! Kah Kah Kah....

Hadoi... Frust betul sebab nampak bontot bersidai je yang banyak! Tapi... Selit punya selit celah bontot... Akhirnya dapat jugak aku nengok Fountain Show!

Yeahhh! Memancut mancut air menari ikut alunan music... Memang best!

Kat sini pon menarik...

Layannnnn....

Sarung tangan baru... Mafela baru... Hasil tuaian semalam... He He He...

Pek Be Lon bukan nama sebenar... Tak dulik Fountain Show ke Bontot Show ke... Janji belon masyukkkk ehhhhh... Ha Ha Ha...

Aku terus berjalan hingga di sini... Huh! Jauh jugak aku membetis...

Aku nampak orang sibuk berkumpul... Aku perhati... Pe benda tu ek? Macam buah.. Tapi aku tak berani nak beli... Tak tahu halal ke tak... 

Iskksss... Aku nak lepak silang panggung pon tak senang... Ada aje yang sibuk nak amik gambar aku... Lalat pon dari tadi dok terbang... Aku lesing dengan kipas kang baru tahu! He He He...

Tujuan asal aku datang sini sebab nak tengok Big Wild Goose Pagoda... Aku nak tengok dengan mata kepala lutut aku sendiri... How big the Pagoda? Matikkkkk matikkkkkk aku ingatkan boleh tengok Big Wild Goose Pagoda tu pada jarak dekat... Dan tak perlu bayar entrance... Sebab... Aku plan just nak amik gambar je... Tak nak masuk pon...

Rupa rupanya... Big Wild Goose Pagoda tu kat dalam pagar tembok batu!  Cemana aku nak amik gambar? Nak tengok kena bayar entrance dan menapak ke dalam... Ampehhhhhh jek!

Analoginya begini... Kaw bayangkan... Setiap kali kaw nak masuk Masjid... Kaw kena bayo duit.. Apa kaw rasa? Aku rasa macam nak memaki! Boleh?

Aku ajak jugak HH masuk Big Wild Goose Pagoda tu... Sebab dah alang sampai biar tengok puas... Dan aku dah malas nak masuk memana Pagoda lagi dah even kat memana country pon... Tapi... HH reluctant... Dia tak nak!

Aku pujuk HH teman aku "Jomlah masuk!"... HH balas "Ko je laa masuk... Aku tunggu kat luar"...
* Sambil muka masam... 

Aku dah start nak merajuk! Duduk kat tepi entrance... Cari tisu nak lap air mata...
* Yang ni aku tipu... He He He... Aku cari tisu nak lap GoPro.... He He He...

Aku pelik! Dalam banyak banyak tempat travel... Inilah kali pertama HH menolak ajakan aku... Pastu aku cakap gini "Kalu aku masuk sorang... Nanti lama.. Pastu.. Kalu aku jumpa jalan keluar ikut pintu belakang camne? Kang aku kena menapak balik ke depan... Ko tak nampak ke... Kan jauhhhh nak jumpa balik ko kat sini"... HH "Ye la... Ye laaa"...
* Rasa terpaksa... Rengsa...

Aku dah mula panas hati... Aku tak tahu apa dia fikir... Sebab niat aku just nak photography jek... Dalam terpaksa HH beratur beli tiket masuk ke Big Wild Goose Pagoda...

Jom masuk...

Pada jarak ni pon dah nampak Big Wild Goose Pagoda... Tapi masih sayup sayup...

Keciknya aku...

Loceng kecik ni je yang aku jumpa... Yang besau entah mana...

Colok dibako... Sesak nafas...

Dah nampak jelas Big Wild Goose Pagoda tu... Kena menapak lagi sampai hujung... HH pulak asik nak cepat blah dari sini... Aku dah semakin pelik! Apa hal minah nih...

Ada banyak tokong kat sini...

Setiap tempat ada tokong...

Bila dah sampai kat pintu masuk Big Wild Goose Pagoda tu... Ehhhhh! Kena bayar entrance lagi??????????? Kejadah apakah ini?????? Nampak tu... Cina cengkuang nak masuk sembahyang pon kena bayar!

Tak berbaloi langsung datang sini... Nak masuk tengok Big Wild Goose Pagoda tu pon kena bayar lagi entrance... Cam harammmmmmmmmmmmm!

Last last aku amik gambar kat luar pagar jek... Tak dapat nak amik gambar keseluruhan Big Wild Goose Pagoda tu... Ngok! 

Big Wild Goose Pagoda tu mempunyai ketinggian 64.5 Meters... Juga disebut Dayan Pagoda....

Aku lelepak kat sini... Gigih kan Wa Ah Kak nak ke Big Wild Goose Pagoda... Padahal masjid sebelah rumah pon aku jarang jejak... Kalu Mak aku tahu aku gigih gini... Mampos kena tazkirah khutbah berbakol... Ayat yang mak aku akan selalu sebut "SS tak sayang Mak ke?"... Lemah! 

Masa aku tengah lelepak dengan HH... Sambil perhati Big Wild Goose Pagoda tu... Pelan pelan aku tanya dia... "Cer ko berterus terang dengan aku.. Nape ko beriya tak nak masuk Big Pagoda tu?" Dia jawap.... "Sebab aku pakai tudung"... Aku terdiam...
* Sambil perhatikan tudung yang dia pakai...

Aku "Sebab itu je ke? Betul?"...
* Masih beri peluang dia untuk explain...

Dia "Betul lah... Kang nanti apa orang kata.. Aku pakai tudung tapi masuk tokong".. Aku "Kita just masuk... Amik gambar je pon... Bukan kita sembah tokong tu"... HH diam...

Aku berbahas lagi "Nape masa kat Bangkok... Ko tak pertikaikan pon kita masuk tokong? Ko lupa... Kita siap gigih naik basikal pegi Ayutthaya semata nak tengok batu berhala"...

Aku bebel lagi "Dan napa masa kat Amsterdam dulu.. Ko yang beriya ajak aku masuk Sex Museum? Padahal ko pun bertudung jugak! Haaaa... Jawap... Jawappppp... Jawappppp laaaaaaaa"...
* Kalu aku jadi peguam... Sah! Belum masuk mahkamah... HH confirm kalah matikkk!

Dari muka masam senget... Terus tegak gelak tawa berderai... Kah Kah Kah... Nampak tak cemana aku pancing HH sampai dia terdiam tak boleh jawap?????? Aku tanya dia elok... "Sebab entrance mahal ke?"... Dia jawap "Ye arrr... Tu one of the reason... Tak berbaloi kot bayar mahal semata nak tengok tokong!".... Haaaaa kannnnn... Seeee... Akhirnya... I get the answer...

Yes! Aku akui... Memang tak berbaloi langsung bayar mahal semata nak tengok tokong... Betul apa yang HH cakap tu... Aku sikit pon tak salahkan dia... Tapi.... Dah banyak kali aku cakap kat dia... "Cahaya hanya boleh dilihat melalui kegelapan"... 
* Fikir sendiri apa maksud aku nih...

Big Wild Goose Pagoda ni... Bukan semata tentang tokong... Ada taman yang menarik untuk diterjah... Meh kita tukar mood Autumn...

Terkadang... Tak siapa tahu luruh di hati aku nih... 

Nasib kaw macam aku... Sendirian! Sepi! Layu.. Dan akhirnya... Luruh.... 

Dalam ramai... Hadirkan aku yang terbaik.... 

Hanya yang setia sahaja mampu menemani perjalanan ku... 

Saksikan lah video muka toyer depan Big Wild Goose Pagoda ni... Boleh refer Youtube ScdhaSein.. He He He...



BERSAMBUNG....

76 comments:

  1. Hahaha! =D Tak boleh blah bace bila tengok punggung show..Berdekah gelak..(^________^)..

    Haishhh kalau masjid kat malaysia kena byr guana la cerita kn? Buat duit betol orang sane..Main duit saje..

    Tapi memang dpt pengalaman betulla rasa dtg negare org..Walaupun kena byr entrance, sebab nak tengok depan mate, gagahkan juge..Kalau tak bile nak dtg lagi..so, kene gunakan peluang keemasan ini..

    Hihihi..(^_*)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannsss.. Nak tengok Punggung Show pon tak payah pegi panggung kansss... He He He...

      Delete
    2. Masjid kt malaysia tak bayo pun tak penuh...

      I syak bila kena bayo sure penuh

      Delete
    3. Maka jom le kita mengimarah kan masjid2 dan surau2 berdekatan kita ...

      #sssTakSayangCikManisahKe

      Delete
    4. Betul ke rasa syak cik manisah tu? Entah2 langsung tak de orang,... :)

      Delete
    5. Cik Manisah tengah damba kasih SS. Dah habis mogok le tu :)

      Delete
    6. Hahaha ! Tau tak pe SS..Luar panggung boleh tengok..!!..Bhahaa..

      Delete
  2. Wah dedauan kekuningan berguguran. Cantik taman dia kuning emas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. taman kuning tak pe... jangan gigi kuning... he he he...

      Delete
  3. Macam nak masuk rumah gergasi je pintu pagor besor bagak

    ReplyDelete
  4. Aduhaiiiii Tuan loyar sudah bentang kitab, habis lah peguambela tak dapek menjawab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak sangat kannnsss... Rasainnnn... Keh Keh Keh...

      Delete
  5. Wah melayan autumn in my heart.... huhuhu Aamin Aamin semuga segala impian tercapai jua Insha Allah

    ReplyDelete
  6. Adehaiiiiii tak tahan sungguh tenguk ponggong show.... apa da jauh jauh tenguk ponggong show.... kat malaysia takdak ka.... alahaiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kicin Vera tara baso..
      * Aci Jay Emm boleh translate.. he he he...

      Delete
  7. sabo je la nak masuk smbhyang pon kena bayaq

    ReplyDelete
  8. 3x repeat baca sbb nak cari brp entrance fee pagaoda tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Darling... SS memang sengaja tak masukkan berapa harga entrance kat entry ini... Sebab SS nak tengok... Berapa ramai yg betul follow budget entry Xi'an sebelum ni.... Haaaa kan dah kantoi! Keh Keh Keh... Nak kena babab montot nih... He He He..

      Delete
    2. Fuhhhh sib baik tak tanya

      Delete
    3. Berani laaa tanya... Memang nak kena ciom! Kah kah kah

      Delete
    4. hahahah.. kantoiii.. sbb tak berapa minat dgn Xian ni.. so i x baca sgt budget.. kikiki.. x de perancangan nak gi.. nnt kalau ade planning nak gi baru sibuk nak baca balik.. heheheh,...

      Delete
    5. U better plan laa darling... Duit cina dah makin mahal... Kang x berbaloi... Pat plan! Paksa! Keh keh keh...

      Delete
    6. Terus terang,..saya baca entri SS, bab nombor2 tu kadang2 mata jadi kabur sikit ahaks!

      Delete
  9. berapa kali mau bayar daa...dpt jg bergambar background pagoda..

    ReplyDelete
  10. hahaha tak boleh blahnya bon show tu xD
    cantiknya daun2 dia! pagoda tu pun cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. View taman tu tak dinafikan... Memang cantik...

      Delete
  11. Takder hal la kalo nk masuk tpt2 mcm ni...deme pun masuk masjid kita sekadar lawatan...tp bila kena byr tu...rasa berat sikit...hihihi

    ReplyDelete
  12. haha aduihlah sweet ok drama uol berdua. tapi kalau bab duit memang berkira jugak heheh. view autumn in my heart to chantek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dah dasar kedekot kan... Ha ha ha

      Delete
  13. Pagi-pagi baca blog, pagoda dibaca panda. Hai lah Mekja oi. Hahaha, btw tak menahan penutup entri. Dedaunan layu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh samalah kita, Mekja. Mind akak pun register panda gak ;)
      Dah tengok gambar baru cakap kat diri sendiri eh ini pagoda!

      Delete
  14. ada entri baru...dah 2 hari? pesal JM x tahu ni..nampak sgt x blog walking n tgk blog huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis JM , eh kenapa komen duk bawah ni ehehhehe , sengaja cari mana komen sisJM hahhaha cari pasal

      Delete
    2. ada kang budak tu kena lesing kih kih kih

      Delete
    3. KJM tak perasan 2 hari, I is 2 minggu.. huhuu...

      Delete
  15. bontot show tu x menarik sbb satu bontot pun x de yg POWER keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bontot tara baso... Selera ke?

      Delete
    2. Kahkahkah. Statement sis JM memang tak hengat! Tak de montot yg boleh buat cuci maya ye ;)

      Delete
  16. FOUNTAIN SHOW ni lagi menarik kalau mlm kan..ada lampu warna warni tak..x pe nanti turn JM..g tgk waktu mlm mesti x de bontot show tapi...jawab sendiri hihihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi ada show lainlah! Hihihihi.
      Saya pun terfikir nak tanya benda yg sama. Mlm ada tak show ni?

      Delete
  17. masuk masjid FREE pun org x nk masuk ni kan pula kena bayar..makin kosong lah masjid tu..menangis IMAM dan BILAL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu kena bayo... Memang jadi tokong laaa masjid tu

      Delete
    2. Tokong tu bukan buat sembahyang, just lawatan kan.. hehe..

      Delete
  18. cara SS ajak HH masuk tu JM suka...analogi tu..kiranya HH syg SS dlm terpaksa hehehe

    ReplyDelete
  19. ahakss..kalau JM pun akan bg alasan yang sama ngan HH..tp mmg frust lah kalau 2 kali byr baru leh tgk big pagoda tu

    ReplyDelete
  20. salam.

    Fountain show,
    mesti lagi cantik kalau ada lampu lampu macam dalam tv tu ..

    ReplyDelete
  21. Kalau yana pon tak masuk, mahal.
    nak beli barang pun berkira ni ni nak masuk tokong hahaha

    ReplyDelete
  22. tapi kalu hak suka bergambaq, rasanya takkisah tapi dah kena bayaq tu bayaq ni memang tak hingin la

    ReplyDelete
  23. masjid tak kena bayaq pun ada tok imam tok bilal je.. tapi kalau kena bayaq tak tau la kan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu kena bayo mmg tok imam sembahyang sendiri

      Delete
  24. Pek Be Lon sangat gigih menjuai belon

    ReplyDelete
  25. tapi berbaloi sebab jumpa Autumm hehehe

    ReplyDelete
  26. a very nice view! yana suka macam macam feeling kalau duk situ boleh karang puisi eccececeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acececeh,..dapat inspirasi untuk berkarya lah ye :)

      Delete
  27. tiba-tiba kan....dari gambar natural bertukar ke sayu sayu ja....bila sampai kat taman tu ....

    ReplyDelete
  28. kesian HH jenuh nak lantik peguam bela....

    ReplyDelete
  29. Ramai ke cina masuk sembahyang? ke tak pun.. berbayar bagai..

    ReplyDelete
  30. Alasannya HH malas masuk sebab berbayarkan.. bab pakai tudung tu hal lain.. haha

    ReplyDelete
  31. masa baca separuh jalan dah kelur dari mulut ' mcm jauh je . ' dah jumpa mcm2 tapi pagoda tak nampak lagi ... memang gila membetis tu ...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...