Tuesday, 17 May 2016

Kembara Xi'an - Duit Palsu

Drama airmata Ning Yatimah boleh jolok di SINI...


Malam ni adalah malam terakhir aku di Xi'an... Rasa hiba pulak nak tinggalkan Xi'an ni... Sebab... Makin lama... Aku rasa dah serasi dengan tempat ni... Walaupun banyak drama yang terpaksa aku lalui...

Malam tu aku treat HH dengan bawa dia pegi shopping... Penuhi apa yang dia mahu... On way nak ke Muslim Street... Ada butik kasut...

HH berkenan dengan kasut kat situ... 

Aku "Dah nampak tu beli aje lah... Tak yah survey lagi... Nanti kalu ada yang lain kita beli eh"... HH senyum kambing... Happy dapat apa yang dia nak...

Aku lega... Sebab... Kalu dia tak berkenankan kasut kat situ... Abislahhhh! Patah kaki nak pusing satu Xi'an! Kalah citer Cinderella... Manjang nak carik kasut...  Bukan sebelah.... Tapi dua dua belah.. He He He...

Harga kasut HH cuma RMB 40.00...  HH hulurkan RMB 100.00 pada amoi kedai... Pe Ni Pu bukan nama sebenar...
* Saat menulis ni pon hati aku mendidih... 

Pe Ni Pu kekonon nak bungkuskan kasut.... We'ouls just lepak luar kedai sambil tengok kasut lain... Pe Ni Pu datang pada We'ouls dengan muka manis...
* Muka manis faraj mak lu lekit!

Dia hulur balik duit RMB 100.000... Aku dan HH tercengang... Apa kes pulak nih... Pe Ni Pu kata duit tu duit palsu!Aku dan HH berpandangan sesama sendiri... Cemana pulak boleh jadi duit palsu!

Bila aku belek... Sah! Duit palsu... Tapi duit tu bukan duit aku...Percayalah.. Muka si Pe Ni Pu ni memang penuh gula masa pulangkan duit tu... Siap senyum madu lagi... Muka kaki kencing manis! Muka celaka nak mampos! Muka drama bangsat!
* Amekkk kawww bertubi aku maki...

Aku dan HH macam terpukau! Macam tak mampu fikir lebih waktu kejadian... Dan tak mampu nak buktikan duit tu bukan duit aku! Kalu aku gaduh pon... Buatnya dia standby kuncu tak ke mampos  dunia aku kat situ...

Arghhhhhh! Sedarlah.... Aku kena scam! Aku tak sangka langsung yang orang China ni akan tipu dengan cara macam ni...

Kak Notie dah pesan...  Supaya bila kat China nanti kena check setiap duit balance masa beli barang supaya tidak kena tipu dengan duit palsu... Dalam puas aku berjaga dan berhati... Tetap terkena jugak! 

Tak espect langsung mereka tukar teknik penipuan.... Mereka tak tipu duit balance seperti yang Kak Notie kena... Sebaliknya... Duit yang kita beri tu yang mereka tukar dan tuduh kita pulak beri duit palsu! Memang 514L!
* 514L = SIAL

Sampai sekarang... Aku tak dapat melupai muka si Pe Ni Pu tu... Muka faraj lekit memang nampak sangat menipunya kuat..
* Tatabahasa ayat aku pon dah tonggang langgang...

Ditambah lagi... Masa si Pe Ni Pu pulangkan duit RMB 100.00 tu... Kat tangan dia siap standby dah ada tukar balance RMB 60.00... Nampak sangat yang dia pun sebenarnya cuma cuba nasib je tipu kita... Pantang kita leka dan hilang perasan...

Saat ini... Terngiang ngiang lagu Tipah tertipu sedang mengejek ejek aku... "Tipah tertipu tipu tetipah... Tipah tertipu lagi"....
* Ahhhhhhhhh! Diammmmmm lahhhhhh!

Semua duit keping RMB 100.00 aku tukar kat Malaysia ok! Aku yakin dan pasti... Mustahil duit aku tu duit palsu! Sebab setiap keping duit yang aku ada guna scanning untuk check duit palsu atau tidak... Dan paling jelas sekali... Bila aku cek balik... Semua duit yang aku tukar adalah duit baru... Dan duit yang si Pe Ni Pu ni pulangkan adalah duit buruk!

"Hancur hatiku mengenang dikau... 
Menjadi keping-keping setelah kau pergi.... 
Tinggalkan kasih sayang yg pernah singgah antara kita.... 
Masihkah ada sayang itu"... 
* Ahhhhhhhhh! Cukuppppp! Diammmmmmm! Jangan nyanyi lagiiii! 

Aku pernah tanya AM pasal duit palsu di China.... AM kata biasanya scam duit palsu ni berlaku kat gerai tepi jalan.... Tapi aku tak shoping kat gerai tepi jalan.... Aku masuk butik ok! Butikkkkk! Arghhhhhh! Tensen! Memang pengajaran lah untuk aku dan HH... Silapnya aku... Aku tak hafal nombor siri duit... 

Next time... Aku kena hafal at least 3 digit akhir... Tunjuk duit setepek kat muka orang kedai sebelum bayar.... Biar dia sedar yang kita kenal duit yang kita bayar... Kawan aku yang pernah kerja kat America dulu pernah buat gitu... So... Orang tak boleh tipu... Masalahnya aku lupa nak buat gitu...

"Besar kesalahanku besar lagi keegoanmu
Berkali ku beri alasan berkali-kali kau menolaknya
Kau ingin ku menyatakan
Diri ini bagai lilin
Dan terbakar oleh perbuatanmu"...
* Ehhhhh... Dahhhhh kenapa pulak Siti Nurhaliza berOST di sini... Pegi kaw berambus di sana....

Argghhhhh!!!!! Tekanan... Semudah kicap ABC aku ditipu... Suka tak suka... Terpaksa tukar duit lain untuk bayar... Dan... Terpaksa amik duit palsu tu... Bayar si Pe Ni Pu dengan rasa geram... Barang dah beli... Apa pon tak boleh!
* Barang yang lepas usah dikenang katanya...

Nasib baiklah peristiwa ini terjadi masa HH shopping dengan aku... Buatnya dia nekad nak shoping sensorang masa merajuk dengan aku petang tadi???? Adeiiii!!!

Aku dan HH berjalan menuju ke Muslim Street dengan muka tak redha... Kami dok bincang sesama sendiri... Apa nak buat dengan duit palsu ni.. RMB 100.00 bukan satu jumlah yang kecik... Besar ok! Boleh guna untuk beli 10 helai shawl! Atau makan 10 cucuk satay kambing! Kaww rasa????

Dalam perjalanan... Aku cakap gini dengan HH "Kalu duit kita ni berkat... Dan niat kita ikhlas... Aku minta satu jek... Tunjukkanlah dan pulangkan keberkatan ini semula pada kita"... Seandainya tidak... Aku mohon Allah halalkan apa yang mungkin terharam tanpa sedar dalam setiap rezeki kami... HH "Jom kita cuba nasib... Try guna duit ni beli shawl"... He He He...

Sebelum pegi Xi'an lagi... HH ada niat nak belikan something untuk kenalan... Kebetulan kat Xi'an memang famous dengan shawl yang menarik... Jadi dia decide untuk jadikan shawl as souvenir.... HH "Aku nak beli shawl untuk Jay Emm dan Ceketed... Tolong pilihkan"...
* Aku tercengang...

Aku pon pilih... Jay Emm suka pink dan Ceketed suka biru hijau skit... Dan HH belikan untuk staff dia sekali... Suruh aku jugak yang pilih.... Aku "Ini untuk Farah.... Ini untuk Murni... Ini untuk Ika... bla bla bla"... Juling bijik mata aku nengok warna...

Dah pilih untuk kenalan barulah HH pilih untuk diri dia sendiri... Berhelai jugak HH beli... Memang dia borong giler giler... Untuk aku????? Ampehhhhh tak de... Lupa aku laa tu....

Masa nak bayar.... HH selit sekali duit palsu tu... Aku dah cuak... Tak sanggup nak nengok adegan duit palsu tu... Aku keluar kedai... Aku paranoid!

Sambil perhati HH... Aku tertanya... Lepas ke tak ni... Lepas ke tak ni.... Soalan ini yang berulang dalam kepala aku... Dan aku redha kalu ditakdirkan tak ada rezeki...

Dari jauh... Aku nampak HH lipat memanjang duit tu... Level confident kena tinggi mencanak supaya orang tak syak... Duit dihulur pada cashier... Cashier amik! Perghhhhhhhhh!!!! Selamat sejahtera! Alhamdulilah! Legaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! Kalu dah memang hak kita... Tetap hak kita... Lambat cepat tetap jadi rezeki kita... Kannnnnn?

Aku rasalah kan... Kat China ni... For on certain people... May be duit palsu pon laku kot untuk urusan jual beli... Janji duit! Macam kat Indonesia... Even nombor pada duit dah hilang... Duit koyak rabak... Duit kena conteng pon masih laku.... Janji duit!

Lepas membeli... We'ouls pon blah... Dah namanya membeli belah kan.... Tak kan nak tido situ.. Ha Ha Ha...

Sepanjang jalan kat Muslim Street tu... Aku pimpin tangan HH... Aku tahu dia tak tahan sejuk... Kesian tengok sahabat aku yang sorang ni... Nyaris nyaris aku kehilangan dia...
* Sedih yang aku simpan... Sambil korek tisu.. Lap hingus... Aku selesema... Keh Keh Keh...

Kat Muslim Street ni... Ramai penjual jual tauhu... Aku teringin nak rasa... Nak tahu apa beza dengan kita punya... Ada blogger kata tauhu tu busuk! Tauhu tu yang busuk atau blogger tu yang busuk? Keh Keh Keh...
* Kalu kaw tak jentik aku... Aku pon tak kuasa nak jentik kaw balik!

Tauhu busuk tak pe jangan hati yang busuk! Hekkkkk!!!
* Amaran keras aku kasi... Pepaham sendiri laa ye Aci...

Mehhhh sini! Aku nak buktikan! Busuk ke tak tauhu tu... Jangan main tuduh melulu ye Aci... Nahhhhh!!!! Amik ni bukti video Wa Ah Kak mencekik tauhu Xi'an! Tengok muka Wa Ah Kak... Ada muka busuk? He He He... Tampan anggun kacak jelita makan tauhuuuuuuuuu... Keh Keh Keh...
* Sila pegi view youtube ScdhaSein ye...

Jangan marah naaaa... Itu perspective memasing... But! When you say something... Make sure you prove it to people! Specifickan.. Jangan main pukul rata.... Ok?

Kalu aku tengok muka awek Xi'an yang comel ni.. Tak sampai hati nak kata tauhu dia busuk... Wangi bau kari jek.. Wa Ah Kak nak ngorat boleh? Matikkkkk! He He He...

Tak ada beza pon rasa tauhu Xi'an dengan kita... Cuma cara masakan tu berbeza... Rempah kari memang lebih! Ditaburi daun bawang di atasnya... Kemudian direnjis dipilis dengan minyak bijan... Haiii beras kunyit ditabur.. Disirami air mawarr.... Duduk muda sejoli... Atas pelamin berseri... Dihias intan baiduri...  Sebagai raja sehari.... Ehhhh! Apa aku merepek nihhhhh... He He He... 

Aku beli bepang kat sini... Bepang Xi'an lembut dan sedap... Tak macam bepang Malaysia.. Bepang Malaysia tahap baling dinding... So... Wajib beli bepang Xi'an!

Sambar lagi fridge magnet.... Kat sini je murah....

Jenjalan sampai ke hujung...

Ada pintu gerbang...

Beli kekacang kat sini...

Wajib beli kekacang pedas dan cili flakes!

Kurma China pon besau...

Ehhhhh! Nina Garcia ke tu? Apsal pakai tudung nampak telinga? Keh Keh Keh... Boleh ukir nama sendiri pada sikat kayu ini...

Aku tak beli sikat kayu,,, Aku rembat sikat tanduk kerbau! Rugi kalu tak beli... Unik!

Aku minum air nih... Serious sedap! Minum panas.. Kena dengan cuaca yang sejuk ni... Rasanya macam air longan... Tapi ada campuran kurma China...

Jalan lagi...

HH dan hasil tuaiannya.. He He He..

Siap beratur... Aku tak ingat food apa yang dijual kat sini..

Bingka bijan, kuaci dan kekacang... Besau gilos.. Aku tak beli... Full consumption...

Jom cari makan lagi...

HH ajak aku makan beef dim sum kat sini.. 

Beef Dim Sum ni cicah dengan kuah cili flakes... Visual aku mencekik Beef Dim Sum... Boleh refer youtube ScdhaSein ye...

HH tanya aku "Ko nak lagi tak?"... Aku "Tak nak... Nape? Nak buang ke?"... He He He... HH "Nak kasi beggar"... Aku tak habis pon makan Beef Dim Sum tu...  Just makan separuh... Kenyang sebab dah telan memacam... Separuh lagi HH tapau dan sedekahkan pada orang miskin yang mintak sedekah kat Muslim Street...

Memang ramai pemintak sedekah kat Muslim Street dan Bell Tower subway... Ada anak yang siap baringkan mak atas tilam... Tilammmmm ok! Siap selimut bagai!  Si Mak sedap membuta... Si anak pulak head begging sembah orang ramai untuk mintak sedekah.. Tak penat ke angguk kepala tanpa henti tu? 

Aku tertanya... Macamana dia siap angkut tilam bantal selimut dengan mak dia sekali ehhhh... Naik apa? Tak kan dukung kot!  Naik teksi? Aku pon tak mampu naik teksi hari hari... Kalau dah miskin kedana... Mampu nak beli kenderaan ke? Wahhh!

Aku menikmati pemandangan di Bell Tower buat kali yang terakhir... Boleh tengok kat entry di SINI...

Aku layan music jalanan depan Bell Tower... Sampai sekarang aku tak tahu lagu apa yang mereka mainkan.. But setiap kali lalu di area Muslim Street memang lagu yang sama mereka nyanyikan... Sedap didengar... 

Sampai hotel... Seperti biasa.. Tugas aku kemas bag! Kemas kemas... Tengok tengok,,,  Hasil tuaian HH je yang memenuhkan bag! Aku????? Tak deeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! 
* Nanges kat bucu katil!



BERSAMBUNG...


176 comments:

  1. wah wah wah ada entri baru lah nak baca jap lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, ni mesti kes komen dulu baru baca kekeke

      Delete
    2. Hikhikhik entri ni banyak soundtrack la :)

      Delete
  2. i'm first again kih kih kih
    *GELAK JAHAT

    ReplyDelete
  3. duit pelesu..ishhhh..biasa org ckp pasal gigi palsu guna polident

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm rindu pakcik gigi palsu kat Mawar ke? Keh Keh Keh...

      Delete
    2. eee..pak cik tu kuarkan gigi palsu masuk poket baju pastu baru mkn goreng pisang..rasa nk pesan kat dia guna polident

      Delete
  4. fuhh..nikmat..sambil serang blog SS sambil minum milo itu sbb bertenaga jek bila komen ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nape tak minum kacip Fatimah? Tenaga skit nak romen... Ehhhh... He He He...

      Delete
    2. itu kena minum POWER ROOT

      Delete
  5. cisss tgh best nk komen asyik kena verify u r not ROBOT

    ReplyDelete
  6. HH beli kasut sukan ke kasut gi keje...meh tayang kat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kat IG... Jangan puji lebih sgt... Kang dia kembang...

      Delete
  7. x mungkin lah korang bagi duit palsu sbb dapat dari money changer kot...geram plak sama minah PENIPU ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tengok duit palsu tu... Sebijik sama..

      Delete
  8. entah2 berkoyan2 duit palsu dia buat stok..pastu bila tourist masuk kedai dia jek mula lah buat drama duit palsu

    ReplyDelete
  9. kalau SS ambik nama or pic kedai tu boleh war-warkan dlm blog supaya semua org yg ke Xian boleh boikot kedai kasut minah tu tp itulah bukan kedai tu je..kedai lain pun perlu hati2 semasa membeli..pastikan check duit tu betul ke x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gambar yang 1st tu ler... Deret situ...

      Delete
    2. baca komen ni terus scroll ke atas..acah-acah macamlah minggu depan nak gi xian

      Delete
    3. Hahaha komen jujur Sal ni kelakau!

      Delete
  10. klau JM lah tgk duit semua nampak sama je..duit palsu pun nampak mcm duit betul...x tahu nak beza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dorang ni memang licik menipu... Kalah ayam percik... ehhhh...

      Delete
    2. Saya pun sama macam Sis JM. Bukan tahu beza. Dah tu bila orang bagi baki, main ambil je terus masuk purse. Dah jalan banyak tapak baru terfikir eh cukup ke baki tadi?

      Delete
    3. At least 2-3 langkah terfikir.. Ada tu x tgk langsung siap x amik baki pun ada...

      Delete
  11. RMB100 kot bukan sikit tau..hadoiiii

    ReplyDelete
  12. yeay!!! JM dah pakai shawl pink tu..mmg sweet sgt my feveret colour..tq HH...love u muah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun dah pakai! Thanks so much, HH! Thanks so much SS yg jadi tukang pilih :)

      Delete
  13. LEGA!!! sib baik lah cashier tu x belek duit tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. will try another kedai... ha ha ha..

      Delete
    2. Alhamdulillah, Allah mudahkan urusan kan. Memang kurang ajau minah Pe Ni Pu tu!

      Delete
  14. JM suka mkn tauhu..tauhu goreng cicah sos!..fuhhh meleleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak reti makan.. Siapppp lahhhhh!!!

      Delete
  15. Replies
    1. Saya gelak besar baca part Nina tu. Sempat lagi SS ni tau!

      Delete
  16. muslim street! mmg food heaven lah..ayam Kay F Chee ada jual tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayam tak de rasanya... kambing je banyak..

      Delete
  17. Nina garcia tu apa... Abu garcia tu tau la.... Jenama mesin untuk memancing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoyaiii si Arz ni. Dia pusing sampai jenama mesin untuk memancing ;)

      Delete
    2. Jauh beno peginya.. Kih kih kih

      Delete
  18. Tauhu busuk teringat cerita initial D

    ReplyDelete
  19. Wah sekelip mata dia menipu....

    ReplyDelete
  20. Ok dah banyak komen malam ni... Kasi can SYM pulak komen hehe

    ReplyDelete
  21. salam , yana masuk je sini tengok komen Sis JM dah berderet, ni mesti kes update lambat kuar kat feed.

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum SS maaf lama tak singgah sini harap jangan lupakan ekin ya.. Ekin sibuk aritu jaga abg masuk hospital dan bagi dia sihat sepenuhnya tu la blog terabai sampai jenguk kawan pun xleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslam ekin... Abg sakit apa tu?

      Delete
    2. Sakit biasa jah.. Nak taw whatsapp personal hihihihi

      Delete
    3. Gaya ekin dah macam retis nak citer off record kat wartawan ;)

      Delete
    4. hahahahhahaha kak farah... biasa pernah waktu seketika dahulu jadi retis sekejap

      Delete
  23. Macam2 SS ni siap nyanyi jalan cerita dia Hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la merapu tu yang buat jalan cerita best

      Delete
  24. SS punya entry memang sentiasa menghiburkan, siap ada lagu renjis-renjis lagi..gelak sorang di malam hari

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gelak tak pe cik sal... Jangan mengilai... Ha ha ha

      Delete
    2. Saya masa baca bab tauhu tu beria-ia baca, dalam mind dah anggap macam baca resepi. Tetiba,...ehhhh? Ehhhhh? Aiseyyy,...ost lagi rupanya ;)

      Delete
    3. Sangat tertipu hokayyy! Kecewa baca resepi palsu tauhu renjis2 ;)

      Delete
    4. Tak memasal tauhu tu dapat nama baru... tauhu renjis... he he he...

      Delete
  25. nak balik KL mesti ada drama lagi kan? tul tak?hahaha...tunggu sambungan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gini laaa kalu jadi traveler naif macam SS ni... X abis drama! Ha ha ha

      Delete
    2. Drama la bagus! Idop tak sunyi,...penuh warna-warni hihihi

      Delete
    3. Gini laaa selagi idup meraban... ha ha ha...

      Delete
  26. Duit palsu jahatnya orang tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jahatnyaaaa kamu... Jahatnyaaaa kamu... Ehhh! Stacy...

      Delete
    2. Bagaimana siap nyanyi jahatnya kamu terbaik ni

      Delete
  27. Wahhh untungnya dapat shawl ekin punya ada tak Hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha ha... Insyallah kalu ada rezeki lagi ye ekin...

      Delete
    2. Hihihihihi ok saja ekin jah

      Delete
  28. Sambil baca blog SS ekin tengah jaga my bulus xsihat ni Hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. My bulus tu kucing ekin dia tak sihat demam muntah n berak berdarah dah p klinik duk follow makan ubat kat dia ni

      Delete
    2. Dah sihat ke meow Ekin tu?

      Delete
    3. belum sihat lagi kak farah.. ada penyakit baru pulak..

      Delete
  29. Kalau me lah...rasa tak leh nak beza duit palsu ke tak...manjang kena tipu rasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang x de beza langsung! Sebijik sejibon! Kena belek betul2 baru tahu...

      Delete
  30. Bestnya jln2 kt muslim quarters..byk mknan..nyum, nyum..

    ReplyDelete
  31. ni kes marah teruk ni, kalau yana pon sakit hati ... *sambung balik robot tadak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni marah robot ke? Jangan bako kelambu taw... Keh keh keh

      Delete
  32. part selit duit tu.. yana selalu buat, nak nak kalau dapat baki duit koyak, bukan duit pelesu la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu duit mesia... Asalkan jangan ada conteng kat muka agong!

      Delete
  33. tapi adik yana yang kena bagi kat pekedai tu , yana macam SS lepas ke tak lepas ke tak hehehhe

    ReplyDelete
  34. banyak nya HH borong tudung , mesti puas hati kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Design tudungnya menarik... Boleh jugak dibuat mafela... He he he

      Delete
  35. yana pun selalu macam SS orang lain dua tiga beg membeli , yana kadang tumpang beg orang heheh sikit sangat barang beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Satu barang SS bersamaan tiga barang HH... Ha ha ha

      Delete
  36. Hihihi... china mmg bnyk penipu...
    ms sy g dulu ... mmg org dh pesan... ko bg duit make sure ko ikut dia sampai dia bg ko baki ... kalo tak dia selamba je tuko duit ko dan ckp ko tipu dia sbb bg duit palsu...

    Mmg dasar penipu

    ReplyDelete
  37. Sebab tu sy x suka g china...
    level menipu dia makam tinggi lagi kuang ajo...

    Eeeeeee gerammmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nape sampai ke makam lak?
      * matik kena lesing ni kang... Keh keh keh

      Delete
  38. Cer sss share tips camna nk beza kn duit palesu tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena rasa... Lihat... Condong... Paling jelas benang logam pada duit tu mesti ada...

      Delete
  39. pepagi SN dah termaki orang.. hahaha

    ReplyDelete
  40. selalu jugak selit duit kalau dapat duit koyak.. haha

    ReplyDelete
  41. Alahaiiiii Tipah tertipu ek. Mula-mula tu geram juga tapi lepas tu fikir balik emmm takpe lah sian apek tu jual buah. Redho je lah... Duit pelsu tu pun entah mana akak campak dah lupa dah. Dah le buruk terselit dengan duit sah yang lain.... huhuhuhu sampai hati mu ahpek

    ReplyDelete
  42. Jom karok

    Sayang!!
    aku kau lupa
    aku kau luka
    tanpa kau sedar

    Sayang!!
    selamat tinggal
    akukan pergi
    buat selamanya
    Aku pasti kau bahagia tanpaku
    SELAMANYA ...

    ReplyDelete
  43. Tahu goreng cicah ngan sambal kicap.....huwaaaaa walah... sodap apa?

    Psss cili flake tu beli layankan dengan apa? Banyak tu... Boleh dibuat masak ke? Atau beli supaya dapat cecah Dim sum tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah mana cili flakes tu... Almaklum dapo dah lama x berasap... Keh keh keh

      Delete
  44. Meriahnya..... macam-macam ado.... Mata bersih melilau, tangan berat menyuping, Perut kenyang melantak.... telinge nyaman dengan alunan muzik jalanan.....wah syioknya.

    ReplyDelete
  45. trend baru tu pakai tudung nampak telinga.. takde la pekak sgt bila org ckp.. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. paridah patut buat tudung gitew! Keh keh keh

      Delete
    2. paridah buat terus jadi RM100 ++ sehelai..

      Delete
    3. Keluarkan Tudung Tedung Nina... ha ha ha...

      Delete
  46. so next time kalau nak beli barang kt sini kene ikut org tu sampai ke kaunter la kan.. jgn lepas duit kat dia cam tu je..

    ReplyDelete
  47. Okayyyyyy! Nak start gelak jap. Boleh tak? Hihihi..

    Haishhhhhhh bahaya betul erk kalau pergi travel ke China gini gaye, kalau keliling ade Pe Ni Pu. Memang tahap gaban level 100 rasa nya ni..(!_!)..Menangiiiiiss..Alhamdulillah rezeki, dapat jugak guna duit pelesuuuuu tu beli shawl erk..(^_*)..

    Sedap nye nampak dim sum tu..Pastu kacang pedas..Feveret SS oiiiiiiii..!!

    Tak sabar tunggu next entry..Bhahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gelakkk laaa sampai pengsan... Ha ha ha... Sabaq naaa... Tinggal skit lg nak abis entry!

      Delete
    2. Kihkihkih! Pengsan sudaaaaaaa.. =D

      Delete
  48. Comel awek jual tauhu, bw lik sini leh jadi pojaan Amran fans tuh haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makkkk oooo Makkk.. Cukup laa mak sorang je Amran fans.. kah kah kah....

      Delete
  49. Bab duit palsu ni yg menakutkan..takot ada gangster kejar lps beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa itulah adegan yang tak ingin kita lihat... ha ha ha..

      Delete
  50. Amboi layanan terboek kat HH lps ditingal tepi jalan haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. layanan five star with one star rate.. keh keh keh...

      Delete
  51. Guling tepi katil pun takpe..janji mak dapat FM Mount Huashan

    ReplyDelete
    Replies
    1. FM Mount Huashan tak de di pasaran... ha ha ha..

      Delete
  52. aiyoo duit pelesuuu. apa pun amoi tauhu busuk tu comel macam anime. eh =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tauhu busuk tak pe... janji amoi lawa... kah kah kah....

      Delete
  53. menarik pengalaman kat xi'an. kat tempat orang pun mesti ada juga kegiatan duit palsu. memang kena berjaga2 juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Malaysia pon hado... Cuma SS tak pernah jumpa lagi laa... ha ha ha...

      Delete
  54. Bekping depa sedap ye....orang cina suka makan ye..tapi depa kurus je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bekping tu apa Incik Din?
      * ini lawak! Ha ha ha

      Delete
  55. sepatutnya saya rasa kesian, tapi ntah kenapa, saya asyik gelak je baca entri ni (maafkan saya) yang paling tak tahan lagu siti nurhaliza tu hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan tahan! Kang sakit perut! Keh keh keh...

      Delete
  56. Mak aihh, advance betul orang main scamming sekarang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu laaa.. Dalam berhati... Wakenabeb...

      Delete
  57. -kes penipuan dengan China memang tak dapat dielakkan. Kalau mampun elak memang salut lah! mesti terkena, banyak ke tak je beza. Hari tuh member beli barang dia bagi change duit russia, kes kena tipu dengan kedai2 kat sana pun ada adoilah, so sampai sekarang I still blacklist China from my travel list hahah.
    -taktik selit2 selalu digunakan untuk duit koyak heheh
    -Makanan tuh sedapnyaaaaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mampun tu pe? he he he.... Kalu kat mesia ni.... Memang kerap laa selit duit koyak.. ha ha ha...

      Delete
  58. wahhh menarik baca pengalaman ni.. duit palsu tu memang tak tahan.. hebat teknologi China siap gerai-gerai kecik pun gunakan duit palsu.. mcm mana la kita yg foreigner ni nak detect..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu boleh orang pon nak diklonnye kan... He he he..

      Delete
  59. Adoiii sedihnya kena scam! Kalaulahh tu duit last tuk beli souveniar tuk kawan2 mcmanalah rupa sedihnya tu.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu sebab lah mummy... SS suka soping souvenir awal2... Sampai2 jek terus cari souvenir dulu... Hari nak last plak pulun buat tambah2...

      Delete
  60. Tapi org kat sana memang budi bahasa out, kasar.. tp tak semualahh ada yg baik kan

    ReplyDelete
  61. wow Cili Flakes..! Mummy suka .. sejak balik dr China kat umah ni sentiasa ada j Cili Flakes.. Kegilaan terbaru nampak gayanya.. hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa kan... buat ikan bako letak tu pon sedap

      Delete
  62. Wow macam2 ada ea.. syok sungguh makan-makan. Yum yum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab menghentak peyut boyot no 1.. he he he..

      Delete
  63. Tauhu Busuk??? Oh tidak macamana la bole makan ni.. tak busuk ker..? Mummy lalu je kat gerai2 yg jual tu je rasa mcm nak pitam tahan bau.. adehh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tauhu tu tak busuk laa mummy... Sedap rasanyeee..

      Delete
  64. shawll tuk mummy tak dak pong.. sob sob sob.. kikiki :p

    ReplyDelete
  65. Wow Dim Sum.. I like! mehh bagi sikit.. ;)

    ReplyDelete
  66. Nina pakai tudung nampak telinga?? Fesyen baru katanya.. Limited Style.. keh keh keh :p

    ReplyDelete
  67. utk entri ni tak mampu dah nak mengkomain banyak2..

    dimana-mana pun ada penipu.. klu ikut sakit hati kan, ambik duit tu blah, tak payah bayar langsung, tak guna punya peniaga.. sebelum blah jgn lupa sekeh sekali kepala.. haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiiiiihhh... Macam gangster... cer buat dulu.... ha ha ha

      Delete
  68. Pakai tudung nampak telinga ni kan memang lawak.. Nak tunjuk telinga dia lawa kot.. haha

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...