Monday, 9 May 2016

Kembara Xi'an - Ku Susuri Jalan Ini

Entry sebelum boleh jentik kat SINI...


Adeiii laaa... Bilalah aku boleh tamatkan kisah Xi'an ni... Masih tak berhabisan... Sampaikan reader yang rujuk blog aku untuk ke Xi'an pon dah ramai yang pulang dari Xi'an... Tahniah aku ucapkan kepada mereka yang sudah jejak Huashan Mountain... Clap Clap Clap!  Meh aku sambung skit sisa perjalanan aku di Xi'an...

Lepas aku meronggeng di Shaanxi Museum...
* Sebut betul betul... Shaanxi Museum bukan Shaheizy Sam... Shaheizy Sam tu adik ipor Bung Mokhtar... Keh Keh Keh....

Aku plan nak pegi Big Pagoda... Tapi aku masih agak was was cara nak pegi ke sana dari Shaanxi Museum ni... Aku terfikir fikir.... Nak naik bas atau nak jalan kaki? Bas ke kaki? Kaki ke bas? Bas ke kaki? Kaki ke bas?  Fikir punya fikir... Sampai kaki aku naik kebas! He He He...

Kebetulan ada sorang pak guard hensem tengah melayan perasaan kat depan... Gat En Sem bukan nama sebenar... Muda orangnya... Macam belasan tahun.... Aku suruh HH pegi tanya Gat En Sem... Cemana nak ke Big Pagoda?

Gat En Sem jawap dengan senyuman manis.... Dia kata boleh je jalan kaki... Tak laa berapa jauh... Kena cross jejantas.. Disebabkan aku tak berapa nak rushing... Dan punya banyak masa... Jadi aku decide untuk jalan kaki... Dan boleh jugak lihat kiri dan kanan sepanjang jalan kan?

Lepas dah say bye bye kat Gat En Sem... Aku pon blah... Nak ke Big Pagoda dari Shaanxi Museum senang sangat! 

Shaheizy Sam semakin jauh aku tinggalkan... Ehhhh... Silap.... Shaanxi Museum semakin jauh aku tinggalkan.... He He He..

Keluar dari Shaanxi Museum... Just ke kiri... Ku Susuri Jalan ini.. Menikmati dedaunan Autumn sepanjang jalan... Indah! Cuaca seakan mendung tapi tidak hujan...

Nama jalan...

Aku singgah sini.. Beli stokin tebal... Berbaloi... Murah... Aku dengan HH rembat 12 helai dengan harga RMB 20.00... Si HH amik kesempatan tanya Amoi jual stokin tu cara nak ke Big Pagoda... Moi Sto Kin bukan nama sebenar tunjukkan jalan... He He He..

Amek kaw.... Buah limau.. 

Kat Xi'an pon ada tuk tuk... Aku akan citer pengalaman aku naik tuk tuk Xi'an ni dalam next entry laa ye...

Sempat lagi aku masuk supermarket ni... Terbeli pen dakwat basah... HH bengang aje... Sebab aku tak abis abis kumpul pen.. Dah jejak ribuan pen aku ada setakat ini... He He He...

Sepanjang jalan... Aku perhatikan... Ada beberapa kedai pakaian yang menjual baju sejuk... Dalam banyak banyak kedai... We'ouls masuk kedai pakaian ini... Threegun namanya...

Aku suka masuk kedai Threegun ni... Pekerja dia layan We'ouls macam nak rak... Pegang pegang lepas... Pegang pegang lepas... He He He.... Dan jenuh jugak nak berbahasa ayam itik dengan They'ouls nih... 

Bila sama sama tak faham bahasa... Hanya senyum dan gelak tawa aje lah yang mampu We'ouls lakukan... Yang kelakornya... Si HH siap selak baju thermal sampai nampak pusat busuk untuk beritahu orang kedai yang We'ouls mahukan material baju yang sama jika ada dijual di sini... He He He...

Nampak tak tu... Berkotak kotak set thermal... Fancy colour... Memacam kaler ada... Warna Pink HH punya... Aku punya purple... Hu Hu Hu...

Percaya tak?  Sepanjang travel... Aku cuma ada 1 set thermal je.. Brand Universal Traveler yang aku beli sejak tahun 2013...

1 set thermal tu laa aku lasak sepanjang travel... Tak bertukar... Tak masam ke? He He He... Lantak! Sah sah sejuk dan pakai berlapis! Bukan KETIBAS pon...
* KETIBAS = Ketiak Basah... Ha Ha Ha...

Disebabkan aku jumpa baju dan seluar thermal kat sini...  So... Aku decide untuk beli! Boleh pakai gilir... Percayalah... Berbaloi beli kat sini!  Selesa dipakai... Berkualiti... Harga cuma RMB 159.00 satu set! Murah ke mahal? Harga set thermal universal traveler aku tu pon dah RM 100+... Mahal nak mampos... Kawww rasa?

Aku cadangkan... Kalu U'ouls nak beli baju sejuk... Baik beli kat negara 4 musim... Jangan beli kat Malaysia... Rugi! Take advantage masa bercuti di negara empat musim untuk shopping barangan yang berkaitan empat musim... Lebih puas hati!

Nampak tak jejantantas tu? Haa Aci boleh naik! Dah tak jauh dengan Big Pagoda...

Masa aku naik jejantas... Tetiba hujan turun dengan lebat! Nasib baik lah dah jadi rutin... Setiap kali travel aku memang akan angkut payung sorang satu... Jadi tak ralat sangat kalu hujan pon...

Jangan cakap Wa Ah Kak tak payung... Keh Keh Keh....



BERSAMBUNG...

102 comments:

  1. Naik lunyai la termal yg ada... Sampai berburas... Nyesal lak amik warna terang... Dh tau jenis lanyak patutnya amik la warna gelap. Conclusion, kena beli lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik aku amik dark purple... Dah memang dasar serabaikan... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Haaa statement HH bab kena beli lagi tu I loike...

      HH nnt kirim ye .... nak kaler purple tau ... tenkiu HH

      Delete
    3. belilah lagi dan lagi..hehe

      Delete
  2. Stokin tu aku tak ingt la corak mna aku punye... Statement ada chance pakai semua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko punya semua yg kaler2 tak de taste.... keh keh keh...

      Delete
    2. Perhhhh murah weih stokin rmb20 utk 12 helai...

      SS ada warna purple tak... hihihi

      Delete
    3. Kalu ada SS dah rembat dulu.. Ahakkssss...

      Delete
    4. Apsal si CML asyik nak cukai barang orang ni? ;)
      CML ni minat purple ke pink?

      Delete
  3. macam2 beli, seronoknya...penuh kt tangan SS..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. X de laaa... Just preparation winter... Ahakss

      Delete
    2. Haaaaa preparation winter... nak kemana tu kak... baik kabo cepat ....

      Delete
  4. borong sakan lah cik adik sorang ni
    baru tau ketibas tu apa SS aduiii lucu lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Kak Noor... Kak Noor dah boleh pakai perkataan KETIBAS ye Kak Noor... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. Ha ha ha kan kak noor...

      Ingat kan menda alah apa lah KETIBAS... ingatkan ada kaitan dengan bas... ha ha hadoiiii sss sss

      Delete
    3. Tapi maktok jangan ajar Iman guna ketibas ye,... :)

      Delete
  5. patut lah SS dapat travel sana sini sebab kedekut nak beli thermal haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Travel kedekot KETIGIT namanya Kak Noor..
      * KETIGIT = Ketiak Hangit... Kita maik bahasa ketiak jek sekarang... Kah KAh Kah...

      Delete
    2. * maik = main... ini salah eja.. keh keh keh

      Delete
    3. Ingat kan maik tu kosa kata baru

      Delete
    4. Kak noor komen yg ni mmg WIN...
      kedekotttt ... hambik sedas...

      Hadoiiii

      Delete
    5. Kedekot dgn lesing x jauh kan? Keh keh keh

      Delete
    6. Ketimak ada tak? Ketimak?

      Delete
  6. wah limau tu buat jus sodapnya fresh dari ladang

    ReplyDelete
  7. Ketibas ado ketigit ado..... huwaaahabis lah Dewan bahasa dan pustaka geleng pala tenguk bahasa SS. Tu semua dah macam Indon je shortcut kata.

    ReplyDelete
  8. Ah Kak payung merah lah...nasib lembu takde

    ReplyDelete
  9. Termal set? waaa backpacker sejati ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 tahun sekali je mak mampu beli... Sedih...

      Delete
    2. Harap jay emm baca komen mak nih... Ha ha ha

      Delete
  10. Byk memborong nampak..paperbag penuh tgn tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baju thermal jek mak... Itu pon berkira gak nak beli.... Dah dasar kedekot kan... ha ha ha

      Delete
  11. wow banyak tempat melawat kat xi'an erk ss?

    ReplyDelete
  12. Alaa, kalau tahu boleh kirim set thermal tu. kawan cina selalu ajak gi xian ni haaa.

    ReplyDelete
  13. Sampai terngiang-ngiang nama Xian sebab entry SS..hehe..wonder la Xi'an tu stands for what?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebutan Xi'an adalah She-An... selebihnya kena dtg sana... ahakssss...

      Delete
  14. Replies
    1. sape cantik..JM ke ke gadis berpayung merah ;p

      Delete
  15. fuhh..SS rajin update blog..x leh jadik ni...blog JM dah nyawa-nyawa ikan tunggu nak kebumi jek ;p

    ReplyDelete
  16. jgn mana yang di susuri tu..ohh Cuihua...susuri katanya...carik kamus ;p

    ReplyDelete
  17. jeles buat mereka yg berjaya ke She-An...when my turn ni..SS teman boleh? malas nak buat itie..SS jadi guide eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. jomlah JM, tapi kena beli set thermal dulu lah..haha.tak tahan sejuk

      Delete
  18. bukan Bung Mokhtar tak sihat ke..dah lama x muncul kat TV..tetiba rindu lak kih kih kih

    ReplyDelete
  19. dalam kaki kebas tu pun leh jalan lagi ;p nape x naik bas kih kih kih...mana gambar Gat En Sem ;p

    ReplyDelete
  20. 12 pasang stokin tebal...nk sepasang..warna pink ada tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pink? Ehhh bila u nak pakai pink jln dgn i?

      Delete
  21. mak aih..ribuan pen? minta sebatang..boleh lah..sebatang jek

    ReplyDelete
    Replies
    1. I dah beri u satu pen... Siap nama u lagi kat pen tu... Made in bandung... Ingat?

      Delete
    2. Saya ingattttt! Eh tetiba lak,...

      Delete
  22. best aaa susuri jln cuicua ni..byk kedai leh soping

    ReplyDelete
  23. HH nye thermal warna pink..ala kalau sama size leh pinjam

    ReplyDelete
  24. x rugi susuri jln itu dpt beli stokin, thermal..kalau naik bas...melepas

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tempat sejuk memang tak rasa rugi berjalan..banyak boleh tengok

      Delete
    2. kan , ada kelebihan jugak jalan kaki , mata mest melilau tengok kedai

      Delete
  25. kalau payung pink mesti lagi cute..tapi kalau JM yang berpayung ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  26. nampak payung brand POPULAR.. hahhaha..

    nina pun same.. kalau travel mesti bawak payung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS sign up jd member popular semata nak dptkan payung... He he he...

      Delete
    2. Sy lak kalo travel suka beli payung... hihihi

      Delete
    3. Orang kaya kalu berjalan mmg gitu... Suka kumpul payung! Orang kedekot cam SS... Payung pon nak free... X mampu beli. La La La..

      Delete
    4. i dpt kaler hitam.. POPULAR jugak.. tulisan kecik sikit.. hahahah..

      Delete
    5. Saya travel selalu tercicir payung huhuhu

      Delete
    6. Lagi membanggakan travel bawak payung humno bagi free masa pilihan raya.. HAHAHAHAAAA

      Delete
    7. Suida ni mesti tak zoom in gambar payung tu... Or tak baca betul2 komen nina... he he he...

      Delete
  27. wah stokin sampai 12 belas. Ini stok untuk setahun ke? 1 helai pakai sebulan, lepas tu campak dalam tasik putrajaya huwaaaaaa semua ikan timbul, tak leh nafas. hehehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nape mesti Putrajaya? Hu hu hu

      Delete
    2. Nk ty gak... apa motip nk buat pencemaran kt tasik putrajaya dgn stokin sss....

      Hmmmmmm

      Delete
  28. BESTNYEEEE SS..syokkk jalan2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang syok tapi kaki penat... Urutkan boleh?

      Delete
  29. cantik tempat ni, gambar2 cantik2 sis

    ReplyDelete
  30. Alhamdulilllah dpy shopping mmg jadi lega lega lega sebab puas hati. Weeehuuu janji tambah koleksi nk travel kan?

    ReplyDelete
  31. Replies
    1. Baju hujan? Baju hujan boleh tak?

      Delete
  32. harga murah, kualiti pun ok.. nampak sangat bau asem ja bila balik, dilanyak selai tu ja.. haha

    ReplyDelete
  33. stokin murah, buat pakai buang ajelah.. xyah basuh2.. haha

    ReplyDelete
  34. gambar lima atas basikal tu memang klasik .suka lak tengok ... tu lah klu beli baju 4 musim kat m'sia mmg mahal sbb mrk tahu pembeli x byk pilihan dan terdesak...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...