Tuesday, 14 June 2016

Kembara Xi'an - Daming Palace Heritage Museum

Entry sebelum boleh jenguk kat SINI...


Urut urut kaki ku yang berbulu. He He He. Kaki Wa Ah Kak lenguh lenguh menapak. Habis semua batu aku sepak. Namun, bayang Daming Palace masih sayup sayup di kejauhan! 

Berapa jauh lagi aku harus menapak? Berapa banyak masa aku bakal terbuang? Arghhhhh! Aku dah penat!

Dalam mengeluh kepenatan. Bercampur rasa penyesalan. Tiba-tiba aku nampak satu bangunan bawah cerun bukit. Aku pon turun.


Apa jeling jeling. Ada hutang? Keh Keh Keh. * Matikkkk aku kalu dia start tuntut hutang.

Daming Palace Heritage Museum rupernyaaaa. Wa Ah Kak dengan posing dendam berahi kuak dada berpisah tiada. Keh Keh Keh.

Jom masuk! Layan museum sampai berak darah. Ha Ha Ha.


Aku ingatkan mangkok je bertingkat. Gaun pon bertingkat. He He He.

Tu diaaa koleksi gaun yang unik.

Landscape Daming Palace.

Banyak kisah sejarah Daming Palace kat sini.
Bentuk burung. Burung apa? Burung apa? Burung apa? Burung tak terbang. Ha Ha Ha.

Kuda ku lari gagah berani.

Sape pernah tengok citer bangsawan Cina zaman dulu kala? Mesti rakyat akan sebut "Man soi Man soi man man soi" pada maharaja.

Unta dan Xi'an berpisah tiada.

Mana satu ni? Kepala naga bontot ayam atau kepala ayam bontot naga. Atau dua dua bontot. Dua dua kepala. He He He.


Motif? Entah! Gayung gayut kat kepala paip.


Lagi tapak arkeologi. Kalu diletak logi najis pon bukan aku tahu pon kan. Bantai semua aku ingat Arkeologi. Kah Kah Kah.
Mari kita main wayang kat sini. He He He.

Hello. Hello. Wa dah kabo. Tengahari ni kita lunch buahhh ajeeee. Nasik nasik tak ada! Lu semua kena diet! Badan dah laa beso bapakkkk badaakkkk!!! He He He.

Abislah HH nak belasah balas dendam kat Tok Ang Kat bukan nama sebenar. He He He.

Alaaaa... Lu jangan laa kedekot... Wa cuma cukai sebijik je buah limau mandarin Lu... Kalu Lu tak nak kasi... Kang Wa ramas buah dada Lu... Mahu? Bulat kecik bulat beso je aku menengoknyeee... He He He...

Aku kena menapak bertapak tapak kaki lagi ke Daming Palace nun jauh di sana! Ohhhhh! Tidakkkkk!!!!

Adakah misi ku memiangkan diri di Daming Palace berjaya? He He He...


BERSAMBUNG....

172 comments:

  1. yuhuuuu..selamat berpuasa SS...dah CUTI puasa lom kakak Macho hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. CUTI apa Jay Emm? Cuti monopos ke? He hehe

      Delete
    2. Tak sambut pun.. Utg la sebelum raya dh ley rasa rendang dulu

      Delete
  2. i'm first? komen cari pasal kih kih kih

    ReplyDelete
  3. kaki berbulu ke betis berbulu kih kih kih

    ReplyDelete
  4. kat dada ada bulu tak? JM ada bulu hidong jek hehehehe

    ReplyDelete
  5. fuhh...ayat intro dah mcm baca NOVEL ko....SS mmg layak tulis novel tau..kalau jual mmg TERLAJAK LARIS sbb JM TERLAJAK BELI

    ReplyDelete
  6. JM cabar SS pakai gaun bertengkek tu..nak tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu SS pakai... Jay emm nak kasi pe?

      Delete
  7. gaun bertingkek tu sekali tgk dah macam zink bumbung rumah ahahaha...

    ReplyDelete
  8. gaun yg dua kat bawah tu nampak cam motip RAMA-RAMA ke kupu2...

    ReplyDelete
  9. ayam kahwin ngan naga itu jadinya..Gayam! (Naga jantan + Ayam Betina)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu jay emm kawen dengan ayam jadi apa? He he he

      Delete
    2. Jay emm kawen dgn ayam jadi jayam. Wkwkwkwk

      Delete
    3. x nak lah ayam kecik sgt baik kuda ke ;p

      Delete
  10. ce tgk bulu mata ayam tu..lentik kot..mcm pakai eye brow

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pinjam eye brow cik ta kot... Keh keh keh

      Delete
  11. aksi SS n HH mmg win..kelako!

    ReplyDelete
  12. ingat dah sampai ke Daming Palace..rupanya baru museum...pat sambung!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ape nih? Ape nih? Satu mukasurat komen sis JM je? ;)
      Salam Ramadan SS, HH dan Sis JM. Lambat sikit wish sebab baru sekarang sempat terjah sini :)

      Delete
    2. Salam Ramadhan cikgu Ceketed!!! satu muka surat? sikit je tu kalau boleh nak 2 muka surat tapi sedo diri hahahah

      Delete
    3. hahahhaha , kak farrah bagi satu muka surat terus!

      Delete
  13. Fuh bila tenguk Daming Palace tu fuyoooo besor bagak seluas alam ko.... tapi awat bangunan dia berterabur.. senget sana senget sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Area Daming ni memang luas... Berekar tanah!

      Delete
  14. Gaun biru putih tu kalau pakai leh libas kepala orang je bila buat catwalk atas pentas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak sapu lantai pon boleh... He he he

      Delete
  15. Kt Xi'an ni semua tempat history besar dan luas ye..jenuh membetis

    ReplyDelete
  16. HH ada hati nk test power..sekali Tok Ang Kat tiup dah tergolek

    ReplyDelete
  17. Kasut beli satu free satu ke tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exceli kasut yg hh pakai tu sebab ss x muat so ss kena amik kaler lain... Warna tu xde size ss

      Delete
  18. gaun tu cantik.. ada saiz kite dak ?? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer cakap u size berapa? Ahaksss

      Delete
    2. Gaun tu tak leh try ke! Klu tak dah cantik dah drama SS dan HH dengan giant2 batu tu :)

      Delete
  19. eh ! HH tu bebaik.. jap gi, Tok ANg Kat baru angkat tangan, HH melayang... besau tu tangan die..hik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu melempang... Meninggal! He he he

      Delete
  20. Tudiaa kembang kembang gaun dekat sana. Hahaha. Banyak jugak replika patung tu. Eh ingatkan dah sampai Daming Palace tadi. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak iklan sebelum sampai daming.. He he he

      Delete
  21. berapa kg SS turun dok membetis kat sini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah penat membetis tu, gugur habis dak bulu kaki? ;)

      Delete
  22. apa kena-mengena gaun tu dengan Daiming Palace? cam tak sesuai je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. May be gaun tu mendapat ilham dari lebihan bumbung zink daming palace... Keh keh keh

      Delete
  23. Pengemar fesyen mesti sukaaaa msuk sini. Gaun bertingket tengket

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hattan dan waris dpt ilham lagu dari gaun tu... Keh keh keh

      Delete
  24. wow canteknya arca tu... tapi kadang2 nampak ngeri kalo tgk malam2..heheh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena tengok siang siang mummy.. Tak payah suluh... He he he

      Delete
  25. Cantik patung2 arca tu.. mohon songlap sekeping 2.. ehehe

    ReplyDelete
  26. Ni kalau naga tu kentut kat ayam kompom boleh terpisah 2.

    ReplyDelete
  27. Replies
    1. Haiii... Fewiet... Leh ngorat? He he he

      Delete
  28. Replies
    1. Cer en din pakai... Ehhhhh... He he he

      Delete
  29. Berdendam sungguh HH ngan Tok Ang Kat tu :)

    ReplyDelete
  30. Jauhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhnya nak menapak!

    ReplyDelete
  31. Saya pun nak kena menapak sama ni,..banyak entri SS tak baca lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan baca! Entry x best! Ha ha ha

      Delete
    2. Nak baca gakkkkkkkk! Kalau degil kena rotan dak?

      Delete
  32. tak sampai laei ke istana..huhu..gaun tingkat tu kalau wat baju raya mesti viral..

    ReplyDelete
  33. duk bayangkan gaun bertingkat kalau pakai nampak lawa ke tak eh hahahahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu ekin pakai... Ramai nak payung... He He He...

      Delete
  34. ss nanti tengok email taw...

    ReplyDelete
  35. salam ss , selamt berpuasa, maaf baru sempat singgah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf dipertimbangkan. Tolong jawab bg pihak ss .. Hoho

      Delete
    2. hahahha pon boleh la dik oii.. tuan rumah sedang bercuti gamaknya

      Delete
    3. wslm.. SS tgh buka... hi hi hi...

      Delete
  36. Gaun tu rare, bertingkat2, SS boleh amek buat baju raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau SS yg pakai JM x sanggup tgk heee

      Delete
    2. Kalu SS bogel.. Jay Emm sanggup tengok tak? Kah Kah KAh

      Delete
  37. Replies
    1. Cer pakai! Mencanak PV kat blog... ha ha ha...

      Delete
  38. hahahha, lawak betul gambar2 dengan patung... siap ada dialog lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dialog tuuhh maahal . takkan pernah wujud di tv3..hehe

      Delete
    2. tv3 punya dailog dah hafal dah klise sangat

      Delete
  39. kalau depa semua balas balik , larik tak cukup tanah la jawabnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan pasir laa jawapnya.. ha ha ha...

      Delete
  40. laaa ingat dah sampai palace..bersambung lagi?

    ReplyDelete
  41. penuh tanda tanya.. nampak macam nak give up , tapi konferm tak give up yedak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita tunggu next entry... hi hi hi....

      Delete
    2. SS nak give up? Apa kelassss kan,..

      Delete
  42. rupanya china pun naik unta ...hakak ingat unta di Arab je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Ingtkan org arab je pandai naik unta.

      Delete
  43. Dkt xian mmg bnyk tempat sejarah ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena suruh KC menelaah entri2 SS yg terdahulu :)

      Delete
  44. uniknya muzium nih memang port menarik untuk posing hehe. BTW ingatkan gaun tuh baju raya style peplum ke apa sekali dress lama daaaa ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sarah tak nak buat baju raya gaya gitew ke? he he he

      Delete
    2. Hihihi baju raya style peplum,...niceeeee!

      Delete
  45. Aritu singgah kejap.. ni mai singgah balik na... Tuan rumah ada tak ni..? hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy rindu SS laa tuu kannn... kannn... ha ha ha...

      Delete
  46. Ni entry posing-posing ea.. hahahha #jalan2caripasal .. keh keh keh :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini entry mintak dicari pasal... he he he...

      Delete
  47. Mummy takde baju raya.. pinjam gaun tu boleh tak? warna pink.. dalam 2,3 hari.. hehehehe :P

    ReplyDelete
  48. Asyik pi heritage museum kat luar je.. Muzium Melaka ( 37 buah muzium semuanya..hahhha ) dah habis round belum..hahahhahhaa :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiii mummy... siap kiraaa tuhhh... he he he

      Delete
    2. Mummy dah bole jadi duta muzium dah ni :)
      Saya tumpang bangga!!

      Delete
  49. Unta pun ada kat china rupanya, syok lah unta xi'an negara sejuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab Islam bermula dari Xi'an... laluan Sutera...

      Delete
  50. Kanda sihat kerr? lama x jengan menjengah

    ReplyDelete
  51. blog SS nampak lebih segarlah..pakai syampoo rejoice ke ahakssss

    ReplyDelete
  52. Hahahahaha, penatnya menapakkkkk

    ReplyDelete
  53. buruknyaaa baju2 yang display tu.. serious buruk hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana lah tahu kot u pakai nampak lawo... Ha ha ha

      Delete
    2. huh kasi free tamo.. x hingin =P

      Delete
  54. eh kang jap lagi ada yang kata iols x berseni pula.. ok ok baju2 tu semua berseni dan unik hahaha..

    ReplyDelete
  55. x dapat ku menerima percantuman ayam ngan naga ! hahaha kenot imagine =D

    ReplyDelete
  56. Besar juga patung-patung dia. Nampak kecik aje SS. Hehe.

    ReplyDelete
  57. baju bertingkat tu mmg baju betul2 ker??? mcm keras lak haaaa...heheheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baju betul laaa... Ada ke baju olok olok? Kah kah kah

      Delete
    2. Tu lh nk ty gak baju betul ke tipu...
      sebab banyak sgt "penipuan" ... spt apa hrtu terrachota... apa ke ntah... patung perang kecik2 tu.....

      Delete
  58. kalau tgk landscape daming palace tu mcm besar giler tpt dia tu kannnn....huuiiiihhhhhh

    ReplyDelete
  59. huihhhh...drama sgt uolls dgn patung2 tu yerrrr....hahahahahhah

    ReplyDelete
  60. ingatkan patung kecik je , rupanya mak ai ... amboi ko , bukan main membuli ya ... hahahaa

    ReplyDelete
  61. Ha ha ha... comel comel...
    lawak lawak...

    ReplyDelete
  62. Beso betui tok ang kat HH tu

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...