Thursday, 9 June 2016

Kembara Xi'an - Daming Palace - Transport



Entry sebelum boleh jeling kat SINI...


Setelah aku puas menadah gerimis di City Wall. Cewah! Menadah la sangat! Ha Ha Ha. Aku pon patah balik ke Yongningmen Station. Ke manakah lokasi aku seterusnya? Yeahhhh! Aku nak ke Daming Palace!


Directions :
1. Naik Line 2.
2. Stop di Damiinggongxi Station.
3. Exit D.



Masa kat Yongningmen Station dah jam 09:40. Aku pon try ler beli tiket kat mesin. Sebab kat situ banyak mesin tiket. Tup Tup. Mesin rosak! Tiket aku pon problem. Then try settlekan problem pergi kat kaunter. Kebetulan ada dua kaunter.

Orang yang jaga kaunter pertama bebal nak mati. Tak reti cakap english. Masalah tiket je pon. Bukan masalah dunia! Pekak bisu pon boleh faham kalu kawww check kat system. Ini tak. Dah bebal pemalas pulak. Haishhh!

Aku dah macam bola keranjang. Kena terajang pegi kaunter dua. Nasib baiklah orang kat kaunter dua gigih tolong settlekan masalah tiket. Lama jugak terbuang masa kat kaunter. Adeiii!


HH usha apa tu? He He He.

Sampai kat Daminggongxi StationExit D.

Keluar aje dari Exit D. Aku dan HH tercangak cangak. Then. Bukak map. Kalu ikut plan asal aku. Aku macam nak redah jalan kaki jek ke Daming Palace tu.

Tapi kebetulan. Ada sorang apek tuk tuk dok lepak luar station. Pek Tuk Tuk bukan nama sebenar. He He He. HH tunjuk Question Card kat Pek Tuk Tuk. Beritahu nak ke Daming Palace. Dan tanya harga tambang.

Pek Tuk Tuk offer naik tuk tuk dengan bayaran cuma RMB 5.00 untuk sebuah tuk tuk. Kaw rasaaaaaaaaaaaaaa???? Murahhhhhhhhhhhhh bapakkkkkkkkkkk!!!

Maka tidak haruslah aku melepaskan peluang yang berguling guling depan mata demi merasa pelbagai jenis transport kat Xi'an ni.
* Demi? Skemanya aku... He He He.

Pe lagi. Jom naik. Jimat tenaga betis balak. Ha Ha Ha.


Pek Tuk Tuk... Kacak? 

Percayalah. Aku jakon nak mati naik tuk tuk ni. Walaupun kecik. Tapi aku rasa unik!

Perjalanan dari station ke Daming Palace menaiki tuk tuk amik masa lebih kurang 5 minit je. Tapi boleh tahan jauh jugak. Nasib baik aku tak jalan kaki!

Amekkkk kawwwwwww! Membetis balak kat sini! Giler jauh!
Tu dia Wa Ah kak dengan tshirt PINK kat dalam. Sape kasi t-shirt PINK tu? Biarlah rahsia.  * Eh. Terjeling Jay Emm pulak. He He He.


Tempat ini digelar Site Of Dafu Hall. Bentuk luaran memang unik. Tapi aku tak tengok dekat. Aku tak larat nak menapak ke sana. Just tengok dari jauh jek.

Gigih salin balik info kat sini....

Dewan “Dafu” terletak di sudut barat laut Istana Daming, mempunyai beberapa asas/dasar yang dipelihara dengan baik dan lapisan merentas yang paling ketara daripada semua bahagian di dalam Istana.

Asas dewan Dafu terdiri daripada dua bahagian: satu di atas tanah dan yang lain pula di bawah tanah, dengan rangka keseluruhan asas merentas bumi berukuran hampir 110 meter lebar dari (timur-barat) dan kira-kira 102-128 meter dalam (utara-selatan).

Bahagian tengah tapak telah musnah disebabkan oleh faktor manusia, dan lingkungan rentasan yang tidak menentu dengan ketinggian maksimum 6 meter. Bahagian barat dewan telah dipelihara dengan baik, manakala kawasan timur telah mengalami kerosakan yang lebih teruk.

Ia adalah maksimum 76 meter panjang dari timur ke barat dan 73.62 meter lebar dari utara ke selatan. Ke selatan asas terletak rentasan berukuran kira-kira 10 meter panjang, di bahagian atas terletak sebilangan besar binaan dinding runtuhan landasan, lantai bata dan sebagainya.


Sekitar kawasan memang terdapat replika dan info tentang Daming Palace ni... Tapi sorry! Aku dah malas nak kutip info lebih tentang Daming Palace... 

Jalan punya jalan... Aku terasa macam jauh giler nak ke Daming Palace tu...


Jadi aku decide untuk naik Sightseeing Mobility... Kena menapak lagi 150 Meter untuk ke station...

Sebenarnya... Kalu nak naik Sightseeing Mobility tu boleh pilih tiket sama ada nak beli one way atau return... Harga return cuma RMB 20.00 seorang... Lebih murah dari beli single ticket... 


Disebabkan aku tak ada experience datang ke sini... Jadi... Aku beli tiket return... Sebab... Aku fikir nak jimat.... Hakikatnya.  Aku menyesal beli tiket return tu! Kenapa? Nanti aku citer dalam episod akan datang. He He He.



Muka HH berkerut dok terpanggil panggil aku.  Ha  Ha Ha.


Sight-Seeing Mobility katanya. He He He.


Kawasan Daming Palace ni. Besau gilossss ok! Memang haruslah naik kejadah kenderaan ini. 

Tapi. Tapi. Kalu U'ouls naik Sight-Seeing Mobility tu. U'ouls akan terlepas beberapa spot sight-seeing yang agak menarik untuk diterjah. Hanya boleh tengok dari luar je laaa.

Kalu nak terjah tempat menarik tu. Kenalah jalan kaki. Hu Hu Hu. Sebenarnya. Daming Palace ni ada dua pintu. Satu pintu belakang. Satu pintu depan. Aku sendiri pon tak tahu yang Daming Palace ni ada dua pintu. Aku stop kat pintu belakang. Dan beli tiket entrance kat situ.


Inilah pintu entrance menuju ke Daming Palace. Tapi ini pintu masuk belakang. Adeiii.


Beli tiket Entrance kat sini... Harga Entrance RMB 60.00 seorang...


Lubang tahik Daming Palace... He He He...

Sebelum aku teruskan berjalan. Aku tengok si HH macam tak larat jek. Dia tak tahan sejuk. Serious memang sejuk kat sini. Berwap wap mulut we'ouls macam naga. Ha Ha Ha. Jadi. Aku ajak HH lepak duduk sambil cekik maggi goreng. He He He...

Lepas makan. We'Ouls sambung jalan. Percaya lah! Jauh nak mati menapak ke Daming Palace tu dari pintu belakang! Giler jauh ok!

Tapi. Ada hikmah jugak. Sebab, aku boleh tengok tapak arkeologi sejarah kat sini dengan lebih dekat lagi. Sambil layan view. Kalu aku ikut pintu depan. Belum tentu aku akan sampai ke kawasan sini.


Salah satu tapak arkeologi.


Lagi,


Lagi.


Dah tak larat nak jalan.


Amekkkk kawwwwww! Daming Palace nun jauh di sana! Adeiiii! Adeiiii! Adeiiiii!

U'ouls rasa. We'ouls berjaya tak mencapai misi terjah Daming Palace tu?



BERSAMBUNG...

126 comments:

  1. Replies
    1. Setelah sekian lama menyepi...

      Delete
    2. phewittt SS no satu la...

      Delete
    3. Yana...semua huruf atas keypad notebook ni rosak makin malas nak update huhuhuh

      Delete
  2. entri dari blog SS yang menjadi kegilaan ramai

    ReplyDelete
  3. peminat tertunggu - tuggu je nak serang blog SS...blog penglipur lara katanya hihihi

    *siapa peminat tu? Jay Emm lah hehehehe (sila jgn kecam!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengakuan ke tu? Tak de duit beso... 5 sen je ada nih... Kih Kih Kih....

      Delete
    2. Apalagi SS.. belanja bukak posa la..hehhee

      Delete
    3. Open table terus mummy... Ahaksss

      Delete
    4. Jay Emm peminat paling setia sanggup menunggu depan laptop hihihihihi

      Delete
    5. ekin!!! sis peminat no 1 tau

      Delete
  4. entri yg lepas tamat kat mana eh..lupa dah sbb lama sgt tak update sambungan
    **ayat tu utk diri sendiri hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. barang yg lepas usah dikenang... He he he

      Delete
  5. tup tup mesin rosak? ishh mesin ni pun..time tu lah nk buat hal kan..ke mesin tu saje je rosak supaya SS leh ngorat org kaunter hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kincin vera tara baso tara nafsu mahu romen... Kah kah kah

      Delete
  6. mcm JM lah..nak pegi kedai..tup tup kedai TUTUP ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi hati SS tak pernah TUTUP utk Jay Emm... Chia chiaaaaa chiaaaa

      Delete
    2. #pickuplineblogger... hahaha :P

      Delete
    3. Dia nak sangat kan mummy... Ha ha ha

      Delete
  7. kalau dah x reti english tu dia akan dgr bunyi bahasa alien (asing) lah..tu sbb blur jek..

    **situasi yg akan kita hadapi kalau ke China..bahasa jiwa bangsa..x nk belajar bahasa asing..gitew jadinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu pi China... Automatic kita jadi alien....

      Delete
  8. tuk tuk tu kecik..kalau Maz yang naik hahaha...harap2 Maz x baca komen ni kalau tak..mampos JM kena debik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu Maz ada... Maz kena bawak.. Supir dok belakang... He he he

      Delete
    2. Tak payah maz... kalau akak duduk terus terjongket tuk tuk tu dengan drivernya sekali terangkat.... huwaaaaaaa

      Delete
    3. Try dok atas bumbung.. He he he

      Delete
    4. ehem ehem siapa sebut nama saya aaaa
      tuk tuk besar tu muat ke saya nak masuk?

      Delete
    5. Alamak! Mazu datang! Matikkk laaaa kita kena lesing... Ha Ha Ha... Nanti SS jumpa Mazu baru boleh ukur... Keh keh keh...

      Delete
  9. ahakss..T-Shirt Pink Polo kan kan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kantoi SS pakai pink mesti nampak comel kan

      Delete
    2. Bukan nampak... Dah memang comel! Keh Keh Keh...

      Delete
  10. alaa..ada sambungan lagi ke pasal cite menyesal beli tiket retun..minah dah x sabo ni bang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minah ke Do yang mati dulu? Ha Ha Ha...

      Delete
  11. mak aih sayup je Daming Palace tu..kalau JM lah kan..mmg sayang betis bunting padi ni nak membetis ke sana

    ReplyDelete
  12. dah la entrance fee mahal kalau tak masuk tgk rasa cam rugi..kalau fikir balik akan ku gagahi jgk!

    ReplyDelete
  13. so SS n HH menapak sampai ke Palace tu tul tak?

    ReplyDelete
  14. Hi sss... selamat berpuasa

    ReplyDelete
  15. Pek Tuk Tuk tu ada rupa tapi macam dah tua. Hahahahahah ! Dah kenapa Pek Tuk Tuk pulak yang menarik perhatian Nani. Kahkah ! Cantik jugak view dekat sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan tak tido malam ye nani... He he he

      Delete
  16. perghh..besau betui palace ni..jln kakl mmg semput..

    ReplyDelete
  17. ada mesin rosak , pi kaunter layan tak layan .. hangin jugak

    ReplyDelete
  18. Pek tuk tuk xdela hensem mana tapi dia kasi murah naik tuktuk dia.. hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga murah buat dia hensem... Ha ha ha

      Delete
  19. tak berapa nampak pon palace lagi , berjaya ke?

    ReplyDelete
  20. Saujana mata memandang jauhnya... Terus letih nak jalan.

    ReplyDelete
  21. Tapi unik-unik kan bangunan kat situ. Macam-macam bentuk ado. Tapi awat dia jauh-jauh antara satu dengan lain. Tu yang sebesar alam nak jalan tu.

    ReplyDelete
  22. Semuga dah sihat walafiat hendaknya. Bila nampak entry baru ni mesti dah sihat. Apa pun semuga sihat selalu. Aamin

    ReplyDelete
    Replies
    1. entry ni dah lama... Baru nak publish... Insyallah doakan SS cepat baik... He he he...

      Delete
  23. Oit lubang taik pun amik gambo jugak ker.. kah kah kah :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lubang tahik paling legen... he he he...

      Delete
  24. Kacakk..? erkkk bukan dalam listing dlm calon pilihan #calonkematu.. hahahah :P

    ReplyDelete
  25. eehhh lupa.. SS dah baik belum.. meh sini mummy suapkan ubat.. hehehe

    Moga cepat sembuh na SS.. suh HH jaga baik2 punya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum lagi mummy... Hari ni masuk hari kedua... Patt! Suapkan ubat...

      Thanks mummy! HH busy dgn menu buka pose... ha ha ha....

      Delete
    2. SS masak nasi lemak sedap!!! dah mcm Chep SS tau

      Delete
  26. Nasib baik ada flash kad yang membantu terbaeklahhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu tak de flash card tu... Memang sepiking hayam hitik laa.. ha ha ha

      Delete
  27. Ala awat pi tapak arkeologi .. hbs ada buat demo cari gali tak? heheh :P

    ReplyDelete
  28. Wow t-shirt pink.. I like! lain kali jaket tu warna pink baru marvellous! hahhaa :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer Mummy menyemoncer... he he he...

      Delete
  29. Bestnya travel jauh2.. salam perkenalan dr mama jue.. Selamat berpuasa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slm kenal mama jue... Selamat berpuasa juga...

      Delete
  30. Daun gingko tu emas kekuningan...saya minat sungguh dengan daun gingko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS x pernah tahu nama daun tu gingko... Ahaksss...

      Delete
  31. Ya Allah, memang HH ngan SS patut gi travel.. suka berjalan2 rupanya..

    wawa round mall pun dah semput. asyik cari kerusi je nak rehat.. kalau travel macam ni, sekali je pergi gamaknya.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu cam tu... Wawa patut tuko nama... Jadi Wawa semput! Ehhh... Macam tajuk drama jek! He he he...

      Delete
  32. ayat nak sedapkan hati ea part boleh tengok tapak arkeologi tu.. ahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pujuk hati... Padahal menyesal! Kah kah kah

      Delete
  33. jauh nye.. adehhh ! kalau Malaysia, dah berlecak ni... huk2

    ReplyDelete
  34. bila sebut pasal pink.. zappp ! nama cik pinky terlintas dengan lajunya... mihmihmih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sape cik pinky tu? Sal munge pon pink jugak! Kah kah kah

      Delete
    2. cik pinky ye Firah..sis Jay Emm kew?

      Delete
  35. singgah di sini tapi tak dan tinggal jejak...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaaaaa mana menghilang lamaaaaa???? Miss u kak!

      Delete
    2. nape tak dan kak Nieda..lama menyepi..sibuk memasak utk berbuka eh

      Delete
  36. Wahhh.. cambest je tempat nie.. teringin nak pergi suatu ari nanti..

    ReplyDelete
  37. mak aih jauh menapak nak ke palace tuh. BTW Salam Ramadhan SS, selamat berpuasa

    ReplyDelete
  38. Saujana mata memandang. Kalau saye dah fengsan sebelum sampai ke pintu depan.
    Kalau fengsan, tlg lah angkatkan ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti SS panggil lori balak! He He He

      Delete
  39. Tuk..tuk..? Seb baik tak tut..tut..tooottt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh... Bunyi macam kentut berirama jek tu... keh keh keh...

      Delete
  40. Naga keluar asap panas kot..
    Ehh..agak je.
    Belum penah jadi naga lagi hehe..

    ReplyDelete
  41. SS ni memang suka bab sejarah eh?
    Tapak arkeologi...baru refresh term tu kat pale.

    ReplyDelete
  42. klu sis dah merangkak ni . memang betis blh jadi krem meyyyy ...

    ReplyDelete
  43. kuat kaji pasal sejarah SS ni.. hihihihi

    ReplyDelete
  44. uuuish luasnyaaaa tempat ni.. jenuh nak menapak.. ada kemudahan pun macam jauh jeeee from one spot to another huhuhu..

    ReplyDelete
  45. haaaaa...kan betul tekaan sy...daming palace ni luas...kena menapak byk tuhhh.....gigih laaa sape yg leh menapak keseluruhan tempat tuhhhh....hihihhii

    ReplyDelete
  46. tuk tuk tu hanya leh muat 2 org je ehhhhh.....kena leh tindih menindih?? soklan...membunuh....hahahahahaha

    ReplyDelete
  47. One day nak ke sana le. Entry lengkap ada unsur lawaking. Hihi

    ReplyDelete
  48. Ha ha penutup jamban dia kaler ijo ke tu?

    ReplyDelete
  49. Tgk pun dh rasa penat... apa tah lagi kalo kna menapak

    ReplyDelete
  50. Tima kasih lah ss hh bawak kiteorg semua g xian...

    Sungguh details trip ni

    ReplyDelete
  51. Ok sambung lg nnt...

    Balik dulu...

    Bye

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...