Thursday, 23 June 2016

Kembara Xi'an - Daming Palace

Entry sebelum boleh petik di SINI...


Jalan punya jalan... Akhirnya aku sampai jugak di Daming Palace! Huh! Lap peluh... Ketiak lencun tapi masih mengekalkan wangian seharum kasturi! Nak ciommmm??? He He He...

Tapi... Tapi... Tapi... Daming Palace yang aku sampai ni... Bukanlah Daming Palace yang sebenar! Daming Palace yang sebenar dah musnah akibat peperangan... Usahkan Daming Palace... Penempatan sekitarnya pon turut musnah!


Wa Ah Kak dan replika Daming Palace aje!

Dikenali sebagai Danfeng Gates...
Ehhh! Ada museum lagi rupanya.... Aku ingatkan replika Daming Palace aje...
Jommmm masuk! Perghhh! Besau gilakkkkk dalam bangunan ni..

Inilah antara serpihan yang tinggal Daming Palace yang sebenar....

Habis dikoreknya...

Berdepan dengn Dafeng Musuem ada Daming Palace Ceramic Art Museum

Ceramic yang unik dan halus buatannya...

Nenek siapa lahhh ni? Ibu jari kanan tu dah macam model kacang tanah cap Ngan Yin... He He He...

Pot????

Makkkkk Koooo Ijoooo.... Ehhhh! Entahhh tak tahu pemenda alah nih... He He He...

Belakang Museum...

Dah puas membanting tulang dan mengerah keringat di Daming Palace... Tibalah masa untuk tinggalkan Daming Palace ini... 

Cuma... Aku agak reluctant sebab tak dapat jejak kaki ke Daming Palace Miniature! Padahal dah tak jauh dari sini... Dah balik Malaysia baru aku dapat info tentang kewujudan Miniature tu! 

Menyesal tahap gaban sebab tak study betul tentang Daming Palace ni... Arghhhhh! Tensen! Padan muka aku! Sape suruh acuh tak acuh nak datang sini? Iskkksss!

Bye Bye Daming Palace... Ada umur kita jumpa lagi... Jay Emm... Bring me here again please! He He He...
Masa nak balik... Aku nampak berderet Tuk Tuk depan pintu masuk Daming Palace ni... So... Tak perlulah naik Sight-seeing Mobility lagi untuk patah balik ke pintu belakang... Ticket return yang we'ouls beli tu burn macam tu jek... So... Kalu U'ouls nak datang Daming Palace ni just beli single ticket aje ek... Tak perlu beli return ticket....

Mari kita cari jalan nak patah balik ke Subway... HH tengah riki Tuk Tuk tambang harga murah dari hujung ke hujung... Layangkan Question Card yang terakhir!

HH pegi kat apek yang pertama... Apek pertama ni demand tambang RMB 15.00... Tapi... HH tak nak naik sebab mahal... So.. Dia gigih ke depan lagi... Cari Tuk Tuk lain...

Tanya tambang kat Tuk Tuk ni pulak... Dia mintak RMB 10.00.. Still HH tak nak naik... Nak riki lagi...

Last Last... Riki punya riki... Most Tuk Tuk nak kasi RMB 10.00... Rembat aje laa kat Nyonya Tuk Tuk ni... Memang susah nak dapat harga tambang yang sama dengan masa datang  cuma RMB 5.00 je! Cisss!

Perjalanan balik tak sama dengan perjalanan pegi... Jalanraya dah laa tak rata... Ada part yang berlobang! Melambung lantun gegar tetek Wa Ah Kak duduk dalam Tuk Tuk tu... Rasa nak gugur... Kalu jatuh tetek Wa Ah Kak golek atas jalan... Sape nak kutip??? Wa Ah Kak pon tak nak ngaku tu tetek Wa Ah Kak... Kah Kah Kah...

Dalam beberapa minit... Sampailah aku di Subway Station... Tapi Tuk Tuk berhentikan aku kat pintu Exit 2C... Aku perhatikan... Tuk Tuk bersusun aje kat depan pintu Exit 2C ni... 

Lebih senang dapatkan Tuk Tuk di depan pintu Exit 2C...

Naiklah memana Tuk Tuk yang kita nak...  Try counter harga dulu eh...
Ke mana pula selepas ni?


BERSAMBUNG....

107 comments:

  1. eeeee masham!!! baik cium tiak sendiri ;p

    ReplyDelete
  2. replika pun replika lahhh dari x de kan..berapa keluasan daming palace tu Wa Ah Kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa ah kak x de pembaris nak ukor! Ha ha ha

      Delete
  3. Wa Ah Kak sangat bergaya dlm gambar ni..nak ngorat boleh heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mehhh laaa ngorai I... He he he

      Delete
    2. Kihkihkih bukak offer suh mengorat tuh ;)

      Delete
    3. Wa Ah Kak Umur berapa hihihihihi

      Delete
  4. JOM!!!! pat cari tiket..nanti kira g daming palace miniature tu

    ReplyDelete
  5. kalau jatuh tetek tu biarlah baru nampak makin macho kih kih kih..tak pun letak dlm sarung ikat ketat2 mesti x jatuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak sarung ikat macam sup bunjut ke? Kah kah kah

      Delete
    2. Adoyaiiiii! Gelak guling2 saya baca! :)

      Delete
    3. jenuh nk kutip kalau jatuh....takut tertukar dgn org lain punya lak kang hahahaaha

      Delete
    4. Nak cantum balik cemana? Uhu manaaa Uhuuu? Berhuhuhu laaa kat situ... Keh keh keh

      Delete
  6. Tetek ? Uissssshhhhhhh ... Ada ke kes tetek jatuh. Kahkahkah

    ReplyDelete
  7. Kiranya daming palace niih binaan semula ehhh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih kurang laaa... Tapi dlm bangunan tu real..

      Delete
  8. Yang lama tuuuh, memang musnah terus ke ? Takde serpihan serpihan ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer tgk gambo atas... Tu laa serpihan

      Delete
  9. salam akhirnya sampai jugak daming palace

    ReplyDelete
  10. lah replika je , gigih ingat ke yang betul!

    ReplyDelete
  11. Tapi berbaloi la, ada muzium , luas lagi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak santai santai memang boleh sangat

      Delete
  12. tapi tapi , dia belum siap renovate ke ape?

    ReplyDelete
  13. berbalaoi la ss dapat jumpa nenek dalam tu kakakka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan senang kan... Nek Len Tik... Ha ha ha

      Delete
    2. Nek Len Tik yang cantikkk :)

      Delete
  14. Saya suka warna Daming place. Harmoni warnanya.

    ReplyDelete
  15. menarik semua dalam gambar ni

    ReplyDelete
  16. tuk tuk, aku ketuk kepala.. HAHA..
    sekarang ni nak naik transport pun kena riki2.. pilih yg termurah.. HAHA

    ReplyDelete
  17. tetek berterabur? HAHA.. adoi lah wa ah kak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak yah tolong kutipla,..dah tuannya pun kata tak nak ngaku,..kang tak pasal2 orang yg kutip ada extra sepasang :D

      Delete
  18. kenapa kena korek ? cer pakar sejarawan Wa Ah Kak bercerite...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hidung kita kenapa kena korek? Ha ha ha

      Delete
  19. wahh..byk muzium kwsan ni...maknanya, kt subway station, ambik exit 2C, terus gi ke Danfeng Gate..xie xie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ... tu nada tanya tu - nak pergi tu nak pergi tu ...

      Delete
  20. Cantik muzium china nie.. bila la dapat pegi sana.. huhu

    ReplyDelete
  21. Oh myyyyy....saya baru perasan entri Daming ni ada 3 entri yang berbeza!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cikgu tertinggal ketapi tanah melayu.. he he he..

      Delete
  22. Tuk tuk tu kan,..kalau tiba2 kita terbatuk ke terbersin ke,..rasanya goyang bergegar tak? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak batuk dan bersin pon dah goyang.... he he he...

      Delete
  23. Keh keh keh, melantun naik tuk tuk yek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. melantun apa Mekja.. huhuhu kena specific tulisnya wakakaka..

      Delete
    2. wajib visit ke tempat ni kalo pegi Xian ? i is museum2 i kureng minat tapi kalo wajib tu i jejak jugakla haha..

      Delete
    3. Kak Siti pikir apa ni. Hahaha. Org pg blog SYM dgn K.Farah xleh nak komen. Online guna fon jea la ni. Pyh sikit.

      Delete
    4. See... SS pon ada masalah yang sama!

      Delete
    5. awat hampa dua ? hahaha orang lain komen ok ja.. hahaha..
      tabahlaaa =P

      Delete
    6. iols ritu mintak SS betulkan xde pun nak tolong.. ceq memang tak retila nak buat hahaha..

      Delete
  24. amboiii SS amboooi.. kemain kita xdan jenguk sini lama dia pun tak sudi jenguk kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa Ah Kak redha... Ahakssss..

      Delete
    2. aargh !! Redha mende gitu !! x sudi cakap je x sudi.. jentik kuasa 10 baru tau..

      Delete
  25. awat kemain sunyiiii museum tu.. dahla besar gabak..

    ReplyDelete
  26. dah macam kat Indonesia dah rasa tengok tuk tuk.. eh ke Thailand ? wakakaka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah sampai Indon tak? Ha Ha Ha....

      Delete
    2. kat KL sepah Indonesians.. sama je rasa =P

      Delete
  27. Daming place tu yang tempat banyak patung askar tu ke? Sorry tak sempat nak baca, tengok gambar aje ni... Haha.. >__<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh refresh entry lepas2... ha ha ha..

      Delete
  28. Mcm lengang jeee keadaan jlnnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ari keje Mak... Elok laa dtg China hari keje...

      Delete
  29. Wah Ak Kak pakai tetek silicon ke hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa Ah Kak pakai tetek cap Gaviscon... kah kah kah...

      Delete
  30. Mentang-emntang China ni tanah luas bafak..dia bina building segala semua skala besaq. Patut ah kak dah kurus (err posa tak rini)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ah Kak kurus time ni... Skrg sudah gemok... Asik mencekik jek... Ha Ha Ha...

      Delete
  31. yuhuuuuuuuuuuuuu.....titew dtg beraya nihhhh...ehh awal sgt ehhh raya?? hahaaahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh eh... Puasa cukup x? X cukup x leh raya! Kah kah kah

      Delete
  32. amboi , melambung tahap mana ler tetek tu ye ... bhahahaaa

    ReplyDelete
  33. Hi ss. Lama x komen. Nk tnye ambil gmbr dlm tmot tu sork2 or mmg dorg bg je. Kan kdg2 ada sstgh tmpt dilarang mengambil gambar. Ce cite

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dorang bagi je dear... Museum itu kitaaaa punyaaa! Ha ha ha

      Delete
  34. besar woooo dia punya museum

    ReplyDelete
  35. Hi sss... lama x singgah sini.
    mesti sss dh lupa cml kan...

    Ha ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini komen reminder ke pe nih? He He He...

      Delete
  36. Kali ni malas baca ... scroll tgk gambar dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan baca... Entry ni bukan utk dibaca... Tapi untuk di kunyah...

      Delete
  37. Sss mmg pencinta sejarah... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xian kaya dengan sejarah... Paling banyak museum....

      Delete
  38. binaannya cantik , hebat arkiteknya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kanssss... Kat Malaysia ni banyak tempat boleh dijadikan museum... Tapi...
      * Sambung sendiri...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...