Friday, 15 July 2016

Kembara Xi'an - Debaran Terakhir!

Entry lama boleh cium kat SINI...


Bag semua dah kemas sejak malam tadi... So... Senang... Tak payah nak kecah! Sementara tunggu teksi datang... Aku dan HH dok lepak kat lobby...

Menikmati teh panas... Tapi teh Xi'an tak sesedap teh kat Malaysia... He He He...

Teksi datang tepat pada waktu...

Sempat aku menjengah City Wall untuk kali terakhir... Hati tetiba jadi sayu...


Jem kat Bandar Xi'an... Aku nasihatkan... Keluarlah seawal mungkin untuk ke Airport... Sebab... Akak aku yang pernah sampai Xi'an pernah terkandas sebab jem...

Nasib baik lah time aku balik menuju ke airport cuma jem sikit je kat bandar... Bila dah masuk highway... Jalan agak lancar....

Driver teksi mintak izin nak berhenti kencing kejap... Ada jamban awam tepi highway... Dia punya kejap tu... Memang kejap sangat! Sepantas kilat... Kejap sebab tak payah basoh! Kah Kah Kah... 

Ehhh! Ye ke tak basoh? Kalu ikut formula minit dan saat... Rasanya tak basoh... Sebab... Bukak zip pon dah 5 saat... Kalu tersekat boleh jadi 5 minit.. Keh Keh Keh... 
* Wa Ah Kak memandai mandai... He He He...

Driver teksi ni tak reti cakap english... Dia cuma tahu "Thank You" dan "Bye Bye" aje.... He He He...


Sampai kat airport terus timbang bag... Berat bag aku tak sampai pon 25KG...

Tercangak cari info...

Silalah semak info departure...

Masa dok tercangak cari info untuk boading... Aku dan HH pelik.... Mana peginya flight we'ouls? Langsung tak ada dalam info board... Adussss! Cuak beberapa minit! 

Then... Si HH pegi kaunter pertanyaan... HH dah pung pang pung pang tanya pasal flight... Rupanya budak kaunter tak faham... Tapi... Budak tu cuba jugak explain yang flight we'ols akan berlepas ikut ticket.. 

Tapi... The way dia nak cakap "terbang" tu yang agak kelakar! Serious kelakar... Dia siap buat aksi tangan macam burung mengepak ngepakkk nak terbang.... Kah Kah Kah... Mengepak terjongkit dua belah ketiak ok! Kawwww mampu buat aksi mengepak gitew? Kaww ingat aku ni burung????? Kah Kah Kah.... 

Dah puas buat aksi burung nak terbang... Budak kaunter tu macam perasann bila HH buat muka pelik! Berkerut HH kat situ... Tapi... Budak tu gigih jugak nak memahamkan HH yang blur... Dia google translate pakai phone perkataan "FLY".... Dan tunjuk kat HH...

Mengepak ngepak tu FLY ok! Kah Kah Kah... Aku rasa budak ni sesuai jadi maskod Big Bird Sesame Street laaa.. Tak pon Angry Bird... Jangan duduk Kaunter Pertanyaan... Ha Ha Ha... Lawakkkk siotttt! Rasa nak pecah perut... Ha Ha Ha... 

Xi'an Airport memang banyak gates!

Sementara nak tunggu boading... Aku dok pulun kebab... Dengan air teh botol... Kacang dengan cup cakes tu... Jay Emm yang tapaukan... We'ouls keep apa yang Jay Emm kasi tu on our last day... Bak kata Mat Saleh... Save the best for last! He He He...

Satu satunya restoran halal kat Xi'an Airport ni... Aku beli kebab kat sini... 

Untuk pengetahuan Aci yang nak travel di Xi'an ini... Sekali lagi aku nak ingatkan ye... Tidak dibenarkan tido di Airport sesuka hati eh... Airport akan ditutup sebaik saja last flight! Tapi usah bimbang... Airport ada sediakan hotel dan sleepbox...

Ada Regal Airport Hotel....

Nak tido kat sleepboox pon boleh...

Beginilah rupa sleepbox...

HH dok layan nyonya... Lama pulak tu borak... Nyonya ni dah sebulan lebih dok Xi'an.... Tapi cuma memerap dalam rumah sebab tak tahan sejuk... Pulak! 

Dah check-in... Aku terus tukar baju... Tak larat nak pakai thermal... Sebab sampai Malaysia nanti panas...

Tunggu kat gate F17...

HH tak habis main games... Aku pon dia dah tak layan... Cisss!

Marilah kita pulang ke kandang.. Ha Ha Ha...

Dalam flight aku mencekik Macaroni... Sedappppp! Tapi sikit sangat... Aku tak puas makan! Cisss! Aku makan pon dalam keadaan mengantuk!

Alhamdulilah... Aku sampai KLIA2 dengan selamat... Jejak je KLIA2... Aku terus berlari collect luggage! 

Serious wehhhhh! First time aku terjebak dengan situasi di mana aku dan HH terpaksa berlari itik untuk kejar next flight... Biasanya aku tengok orang lain dok terlari kat KLIA2 tu... Sambil gelakkan dalam hati... 

Nyaris aku tak sempat catch next flight! Tapi nasib baik budak kaunter still benarkan we'ouls drop luggage... Selamat!

Bye Bye KLIA2... Kita jumpa lagi... Insyallah...

Dalam flight balik Johor Bahru... Situasi ini yang berlaku.. 

Bertabahlah Wa Ah Kak... Kalu aku jantan... Abis dah amoi ni aku buntingkan... Selera ke? Kah Kah Kah... Wa Ah Kak pandai cakap jek... He He He.... Tapi.. Amoi ni seksi wehhh... Seksa aku menegoknya...

Cer tengok kaki dia... Dia batang ranting... Aku badang kayu balak! Amekkkkk! Keh Keh Keh.... Tapi... Stokin tuuu... Stokin tu tetap pink! Ini semua Jay Emm punya pasal! Jay Emm punca aku hilang kacak! Ha Ha Ha...

Debaran kembara ku ke Xi'an sudah berakhir.... Alhamdulilah... Kita jumpa lagi next travel ye Aci semua... Insyallah.... Boboiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!


Tiring? - Yes!
Regret? - No!
Experience? - Priceless!




- TAMAT -

116 comments:

  1. berdebar katanya ahakss...berdebar jgk nk baca entri ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay emm tu debar lain kan? Kah kah kah

      Delete
  2. adakah JM org first komen lalallala..stmt minta penyapu heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru berangan nak jadi orang first..hurrrm

      Delete
    2. SS pon baru nak berangan gak! Ehhh...

      Delete
    3. By the time saya drop komen kat sini, memang dah tinggal angan-angan :)

      Delete
  3. teh tu tak kawww!!! tgk warna pun dah tahu..

    ReplyDelete
  4. mmg lah kencing kejap je..bukak suar..shhhhh..pastu tutup balik..senang hihiihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai kain lagi senang nak kencing hahahahahaha

      Delete
  5. driver tu pakar suar x de zip..londeh jek ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Spender pn sahih x pkai haha

      Delete
    2. Amboiii! Menjadi jadi... Ha ha ha

      Delete
  6. mula baca x rasa debar lagi..bila part cari no flight x de kat board tu jgn kata cuak..boleh luruh jantung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah laaa memalam buta... Boleh pulak x update flight info... Geram lak!

      Delete
  7. ahaha...SS burung apa? Merpati ke Helang hihihih

    ReplyDelete
  8. ke SS ada burung lain kat umah eheheh

    ReplyDelete
  9. mak aih sleepbox tu..ada kipas or econd tak..mahu tdo kang x bgn2..sedar2 dlm alam barzakh hahaha

    ReplyDelete
  10. tanya HH...dia main game tu dah masuk level berapa dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. HH main lagi tak game masak2 dia tuh? :)

      Delete
  11. aduhh..terliur tgk peha amoi tu...rasa nk mkn!!!

    ReplyDelete
  12. sesekali pakai pink pe salahnya..sbb JM pun dah terjebak warna biru ;p

    ReplyDelete
  13. akhirnya khatam sudah entri Xian yg sgt menarik penuh dgn drama suka duka, perkongsian info yg complete..jalan cerita yg best dan x jemu membaca..boleh buat Cerpen heee..ehh ada org call SS "Drama Queen" kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kisah JM bila nak khatam? asyik Iqra' je dah bertahun...haha

      Delete
    2. Statement cari gado cik sal munge... Ameekkkkk! Kah kah kah

      Delete
  14. Berdebar-debar jugak kita nak baca ni..hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada debar mcm nak tunang? Keh keh keh

      Delete
    2. Debar tunang lain..debar baca entri SS lain..hahaha.. kena hayati baca entri ni.. :P

      Delete
  15. Akhirnya kisah SS & HH dia Xi'an tamat jugak.. dia punya episod dari tahun lepas bawa ke tahun ni...hehehe

    ReplyDelete
  16. Wah, kaki Cik Mimie pun xleh lawan kaki amoi tu... seksi habis.. kaki Cik Mimie berganda2 rantingnya... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esok dah kawin jadi dahan! Kah kah kah

      Delete
    2. Aduh, ni yang takut nak kawin ni..kahkahkah

      Delete
  17. Mestilah SS kena pakai pink..nanti GIRLFRIEND marah..hehehe *jeling2 sis JM :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Cik Mimie lama tak muncul..bila nk jemput kenduri kahwin...

      ahaksss...SS tak takut kalau GF dia marah ;p

      Delete
    2. Aah... Jangan lupa jemput SS! Nanti SS bawak kipas!

      Delete
    3. Sis JM : Hai Sis JM, kita kan macam biskut chipsmore kejap ada, kejap xde..hehehe.. nanti Cik Mimie jemput ye.. get ready hujung tahun :)

      Sis SS : InsyaAllah, Cik Mimie jemput..ha, bawa kipas besar2 sikit ye..hehehe

      Delete
  18. dah kata dah...u olls kalau xde drama airport, tak sah..wajib ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dikumpul kisah airport... Boleh bikin filem! Kalahkan the terminal!

      Delete
    2. Bukan stakat filem,..boleh buat kompilasi filem :)

      Delete
  19. ha ha ha... baru sejam dah ramai komen...

    cisssskek...
    okay parking dulu ...
    nah singgit...

    nnt datang lagi

    ReplyDelete
  20. kalo tak sebab stokin - haaaaa ....

    ReplyDelete
  21. Ok la kalau sekali sekala nak wat aksi.. Tapi kalau tiap masa jenuh weh.. Tu pasal kena pakai q card ingat aksi tu tak amik masa ke?? Lagi teruk bila dh beraksi bagai still tak paham... Sedih!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib bukan aksi terjun bangunan! Kah kah kah

      Delete
  22. Terima kasih ats perkongsian kembara Xi'an..jasamu dikenang

    ReplyDelete
  23. Merecik x dok sblh amoi sexy tu..mcm kontrol kaki jeee

    ReplyDelete
  24. Klu mak la kan..tapau food JM tu diabiskan dulu..rinduuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu bukan rindu mak... Tu gelojoh namanya... Kah kah kah...
      * komen cari gado... He he he

      Delete
  25. Ye ke macaroni tu sikit ke SS lapor bebenor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lapo bebeno sebenornya.. Keh keh keh...

      Delete
  26. btul...experience is priceless....xsabar nak tunggu kembara baru...walau xpergi, dapat tumpang baca cerita pown jdla...hehehe....

    ReplyDelete
  27. alhamdulillah sampai dengan selamat

    ReplyDelete
  28. Ok ... Sleepbox tue cool !!!! haih~ bila baca entry travel SS nie rindu wei nak travel !!! Hihi

    ReplyDelete
  29. Wahhh syoklah dah dapat jejak Xi'an. Lepas ni nak ke mana pulak? Hehehe ;)

    ReplyDelete
  30. Mcm menarik jer tgk sleep box tu...kalau capsule cam lemas duk dlm tu...

    ReplyDelete
  31. hahah adui penat org tuh tau nak explain terbang

    ReplyDelete
  32. Replies
    1. nayfatimah..bak lah alamat ke JM..minta kat sini lak ;p

      Delete
  33. Hai kak SS! Lama dah tak menyinggah kat sini. Hehe :D

    Tup tup dah habis dah kisah Xi'an ni. Kenalah saya korek balik dari post terakhir yang saya baca.

    ReplyDelete
  34. Replies
    1. Tepukan gemuruh untuk diri sendiri... ha ha ha...

      Delete
  35. Replies
    1. Pi raya umah yana boleh?... he he he...

      Delete
  36. Replies
    1. rasa mcm nak buat sendiri kat umah... he he he...

      Delete
  37. Replies
    1. Tengah lapor semua pon sodap... he he he

      Delete
  38. Regal Hotel tu mahal lorr..sleepbox tu nmpk inviting..takut x sedar, tido mati dlm tu..hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak murah... Sewa hotel berhampiran airport... Siap dgn free shuttle

      Delete
  39. Saya nampak neck pillow Emonnnn! :)

    ReplyDelete
  40. Comella Sleep Box tuh! Nak bina 2 3 bijik luar rumah boleh dak? Bosan tido kat dalam, tido kat luar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. buatkan utk Yuri.. he he he..

      Delete
    2. Bahaya, nanti dia bawak balik boipren,..jadi buah mulut satu kampung! ;)

      Delete
  41. Tak leh bayangkan le camno le budak kaunter tu terangkan nak fly... sampaikan tergeliat tangan dia mengepak-ngepak.... haru sungguh rasa nak gelak guling-guling.... kelakor le.... merembes peluh ketiak kena fly tangan hehehehe silap haribulan terpercik kat muka HH...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn.... Berbahasa burung... hahahahhahaahhahaha

      Delete
  42. Comel lah sleep box tu rasa nak tidur dengan nyenyaknya. Takut kang terlepas flight pulak huhuhuhu

    ReplyDelete
  43. Rasanya boleh lah bagi cadangan buat toilet tepi highway takde lah kalau jem highway terkemut-kemut menahan nak terkecing sehingga sampai RnR terdekat. Kalau jem berpuluh km huh ada juga kang terkencing dalam keta.... eh bukan kita tau. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu arr psl... berkilo meter nak nunggu.... mahu keras segala ovari... ha ha ha..

      Delete
  44. Teh tarik dia caiyak je. Tenguk pun dah tau. mane leh lawan teh tarik malaysia.... kaw kaw kaw rasa manis pekat berkrim... fuh dengan buih melekat di bibir punya kaw punya rasa. Gula dalam darah pun mencanak-canak naik... huh pengsan asyik nak kira kalori je. Memang kalah le tower di xian tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tak sedap langsung... Tak manis... tawaq hapiaqqqq...

      Delete
  45. akhirnyaaaa. tamat sudah kembara xian. TAHNIAH

    ReplyDelete
  46. SS. nanie ada buat entry KHAS UTK JM DAN SS. Kalau sudi jenguk2 la blog nanie.

    http://nurulharnanikasmari.blogspot.my/2016/07/terima-kasih-daun-keladi-lain-kali.html

    ReplyDelete
  47. Tabik spring dekat budak kaunter yang bersungguh-sungguh buat gaya terbang tu. Haha. Comel apa.

    ReplyDelete
  48. akhirnya tamat jugak kisah kembara Xian ni... suka2 sangat dapat rasai pengalaman membaca dari awal hingga akhir dah terasa sampai dekat sana dah hahahahahaha

    ReplyDelete
  49. hahaha kelakar driver.. nasib baik sempat lg berlari itik mcm mna la tu

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...