Tuesday, 19 July 2016

Mee Bandung di Bandung?

Entry sebelum boleh usha kat SINI...


Perghhhh! Lama gilakkkk aku biorkan entry Bandung ni mengandung tak beranak... Ha Ha Ha... Adussss! Maafin Mbak... Mbak sibuk banget! Kena amik feel laa nampaknya untuk mengingat semula detik aku kat Bandung... Huh! Gilap balik otak yang dah makin berkarat....

Lepas aku berjimba kat Tangkuban Perahu... Supir F bawak aku pegi makan... We'ouls makan kat Floating Market... Jangan tak caya U'ouls.. Kat Bandung pon ada Floating Market... Ingatkan kat Thailand jek...
* Ada sifat kejakonan di situ... He He He...

Apa aku nak makan kat Floating Market Bandung ni? Mee Bandung ada? Mehhh! Kita explore... Nengok ada tak Mee Bandung kat sini ? He He He...

Bayar entrance kat sini eh... Boleh dapat welcome drink... Kalu tak nak tukar kat sini pon tak pe... Boleh masuk kat dalam lagi...

Ikut suka U'ouls lah nak ke mana... 

Pemandangan ini yang ku lihat... Mendamaikan...

Mbak dengan perahu... He He He....

Ini The Rock... Apa yang rock sangat pon tak tahu lah.... Ha Ha Ha... Ke The Rock pernah sampai sini? 

Jalan lagi...

Berderet perahu dengan jualan sedang menunggu...

Mbak masak apa tu?

Sini lagi...

Kat perahu ni ada Pempek Palembang... Di ulangi pempek ekkk... Jangan salah sebut lak! Kang jadi lain maksud... Kah Kah Kah....

Kalu U'ouls nak makan dan minum di sini... Silalah tukarkan cash dengan token ek... Kat sini main bayar pakai token... Jadi silalah bayar token di kaunter....

Aku cadangkan... U'ouls usha setiap makanan yang U'ouls nak makan dulu... Riki harga... Baru bayar harga token... Ok?

 Nampak tu... Token dan tauhu sambal kicap favorite Mbak Jambu... Tahu goreng tu lembut giler.... 

Dapat welcome drink free...Tapi si HH perhabis tak tinggal untuk aku pon... Dah lah dia amik satu cup jek... Aku punya dia tak amikkan... Saja dia dengki... 

Time nak claim lagi satu cup.. Boleh pulak orang menderu ramai... Aku hangin betul tengok orang ramai... Sebab kena beratur lagi! Aku "Macam nak tercekik aku makan tak ada air"... HH "Tak kan ko nak tolak orang ramai tu dalam air! Sabarlah!"... Iskksss....

Mee Kocok... Tak sedap!

Dari hujung ke hujung perahu... Aku tak nampak pon orang jual Mee Bandung... Perut mengandung banyaklahhhh... He He He...

Mee Bandung tak wujud pon kat Bandung ni... Jadi... Dari mana asal usul Mee Bandung yang kat Malaysia tu? Cisss!

Oleh karna Mee Bandung enggak ada... Makanyaa... Mbak ordar Mee lain... Cewahhhh! Begitu pekat sekali Bahasa Indonesia Mbak! He He He...

Aku order apa? Aku order Mee Kocok! Aku kan... Sebenarnya... Menyesal ikut HH order Mee Kocok tu... Sumpah aku menyesal! Sebab... Tak sedap! Penuh dengan kulit lembu kot! Rupa dan rasa keras semacam... Arghhhhh! Part tu jek aku tak lalu nak telan... Sup dengan mee aku telan sebab dah lapar... Sedih! 

Dahlah semangkok hayun tu berharga IDR 25,000.00... Mahal! Kalu kat Malaysia... Dengan harga 25,000.00 tu boleh dapat sebijik kereta Viva... Kah Kah Kah...
* Mbak terpaksa buat lawak sensorang nak sedapkan hati... He He He...

Ais Durian... Very pure... Highly recommended! Sedappppp!


Lepas makan... Aku lepak kat sini... Mendamaikan... Berangin jek.... Tapi hati-hati melangkah jambatan buluh ni...

Beribu ikan koi ada kat tasek ni... Seronok tengok ikan ni berenang... Rasa macam aku nak ikut berenang sekali... Tapi... Tak ada bikini... Kalu Mbak Jambu pakai bikini... Ikan tu semua berjalan kat darat... He He He...

Tudung saji dibuat hiasan lampu... Unik!

Tak tahu laa si HH ni dok berangan apa kat situ... Nyamuk banyak.... Ha Ha Ha....

Masa balik... Sempat Supir F jerit "Brengsekkkk!" pada kawannya sambil gelak sakan.... HH tanya "Mana lagi  teruk... Brengsek atau Goblok?"... Supir F cakap "Brengsek lagi teruk!"... Ha Ha Ha...



BERSAMBUNG....

116 comments:

  1. ada entri baru lagi? mmg terbaik lah SS..cenggini..(sambil angkat 2 ibu jari kaki)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis JM bila nak ada entri baru

      Delete
    2. nanti terjah blog Sis JM pulak..hahaha.. tolong sapukan habuk2 yang berterbangan.. (ceh, padahal blog sndiri penuh habuk) opps!

      Delete
    3. Jay Emmm jawappp! Kah kah kah...

      Delete
    4. Ekin..entri baru tggu bulan depan ;p

      Delete
    5. Cik Mimie..tak terjah blog sis JM tu nanti demam byk habuk tu hehehe

      Delete
    6. Darling SS..tak nak terjah blog i yg dah berhabuk tu ke heee

      Delete
    7. Malas laaa nak terjah... Beri salam pon tuan umah x jawap! Sibuk anyam ketupat palas ke? Kah kah kah...

      Delete
    8. ahahaha...jelir lidah kat SS

      Delete
    9. dah baca entri baru sis JM siap komen dah... hihihihi

      Delete
  2. mee Bandung di Bandung mesti lagi enak rasanya Buk!! pas mkn rasa nak mengandung tak (perut buncit) keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu Jay Emm yang makan mesti rasa nak mengandung... ha ha ha...

      Delete
  3. Mbak oo Mbak..JM ni pun dah lupa part mana yg last episod tu...kena KOREK balik entri lama Mbak bucuk tu..dah jadi pekasam..ngeh ngeh ngeh..(kutat mengata org..diri sendiri pun sama adeh)..at lest Mbak SS nye gerak lah jgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Korek entry tak pe... Jangan koreng idung...

      Delete
  4. itu bukan mengandung dah Mbak..itu dah kena penyakit busung kih kih kih

    ReplyDelete
  5. bg JM lah Floating Market di Hatyai lagi Heaven..Jom SS..kita g Hatyai..ajak HH sekali ahaksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam salah je ayat ni... kah kah kah...

      Delete
  6. mee kocok tu..kuah jernih cam air putih..mmg lah tak sedap..

    ReplyDelete
  7. adeh..baru nk tanya sedap ke tak mee bandung di bandung...

    ReplyDelete
  8. letak kulit lembu? ERkkkk!!!!

    ReplyDelete
  9. entri ringkas, pendek n menarik..x jemu baca..bila nak sambung lagi ni ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboiiiii! Kita laakkk disuruh sambung... Jay Emm punya entry bilaaaa nak publishhhh?????????? ampehhh jekkk!

      Delete
    2. nak publish camne entri belum siap

      Delete
    3. SS kena tiup semboyan,..errr tiup semangat kat sis JM ;)

      Delete
  10. Mee kocok.. Dari kikil sapi.. Kikil tu sama dgn kaki.. Yummehhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di kocok kocok... Ahhhh... Ha Ha Ha...

      Delete
  11. nak jugak mee bandung, bandung.. *hentak2 kaki*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haippp! Haipppp!!! Besaaaaa tuuuu... he he he...

      Delete
  12. Wahhhh, cerita Bandung bersambungggggg!

    ReplyDelete
  13. Nape tak ambik gambo posing ala2 The Rock dekat The Rock tu?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kena menuntut ilmu naik kening dari Kak Ziana dulu.... he he he

      Delete
    2. Ahaksss,..tak cukup terangkat kening lagi ye,...

      Delete
  14. Hikhikhik terfikir HH nak tanya brengsek ngan goblok tuh :D

    ReplyDelete
  15. Dah sedondon dah SS dengan lampu tudung saji tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peragawati katanya... kah kah kah

      Delete
    2. Peragawati kacak jelita bergaya :)

      Delete
  16. Ekekekekeek abisla kalau semua ikan tu jalan atas darat,..tangkuban perahu pun boleh betul balik posisinya ;)

    ReplyDelete
  17. Dah lama tak makan mee bandung.. nyum2

    ReplyDelete
  18. Selamat Hari Raya SS dan HH ....

    ReplyDelete
  19. selamat hari raya dear.

    akak berkali2 dah ke Bandung. tp tak pernah sampai pun tpt ni. nanti kena gi gak lah. cantik tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya... Haaa... Cer Ahkak pegi tempat ni... He He He...

      Delete
  20. Sambal kicap dia sama tak dengan sambal kicap kat Malaysia? Pedas x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kicap dia lebih kurang kat Malaysia... Tapi.. Tauhu tu sedap... Lembut... Fresh..

      Delete
    2. kalau makan tempe gorang cicah sambal kicap pun sedap...kan SS kan? :D

      Delete
    3. Peberet saya gak! Tempe? Mana tempe? Nak gi punggah peti sejuk nih :)

      Delete
    4. Favourite Cik Mimie juga.. suka yang nipis2 n garing tempe tu..makan baru la krup krap krup krap..hahaha

      Delete
  21. Rupa mee Kocok tu nampak sdap, tapi tak sedap rupanya...hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. May be sebab tak biasa makan... Setengah org mungkin rasa sedap...

      Delete
    2. mungkin la..hehehe... biasa kat Malaysia makan mee soto, mee rebus, mee bandung.. tetiba rasa mee kocok, terkujat pulak :P

      Delete
  22. Kalau Cik Mimie Ais durian tu, mampu tengok je x mampu nak makan..hahaha.. bukan favourite

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu travel dgn Cik Mimie... SS laa untung... Dapat makan semua... ha ha ha..

      Delete
    2. Takpe Cik Mimie lagi suka SS makan semua.. Dapat Cik Mimie diet.. badan makin lama, makin membesar pulak rasa..hahaha =_="

      Delete
    3. Cik mimie mmg kena diet... Kang roboh lak pelamin... Kah kah kah...

      Delete
    4. Jangan la cakap macam tu..makin berdebor pulak rasa.. kena guna pelamin besi la mcm ni supaya x roboh.. bengkok sikit ok kot..kahkahkah

      Delete
  23. berebut welcome drink dengan Shauqi ...hahaha
    semakin cantik pemandangan di situ di upgrade , kreatif sungguh orang Indonesia Kami x makan mee kocok , kami makan nasi empel . marbelesss

    ReplyDelete
  24. salam sis, jemput join GA sy :) tq hihi

    http://www.akuseorangtraveler.com/2016/07/travelog-faghuzi-giveaway-by-aku.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak free buku tu boleh? He He HE...

      Delete
    2. Haippp tak boleh ... kita nak cop dulu ...

      share lah ss ;-)

      Delete
    3. Tak mo! Tak mo!
      * geleng paler laju2

      Delete
  25. Nyesal weh share es durian sama kamu...

    ReplyDelete
  26. mee tu nampak pelik .. okay - jangan order kalau g sana - noted

    ReplyDelete
  27. Hahaha..Mbak.. pun Mbak la.. Mee kocok tu memang mahal. Baik beli Myvi. Hahaha.

    ReplyDelete
  28. Haah kan..Mee bandung asal usul dari mana..

    ReplyDelete
  29. Mee Bandung rupa asal dari Bandung la ya... hihihihhi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kihkihkih comel la. Dia baca tajuk je ni,... ;)

      Delete
    2. hahhahahahha... parking dulu ni baru nak baca :P

      Delete
  30. Masa g bandung tak jumpaaaaaaa pun tempat nie ... Mcm lawa je itu tmpt

    ReplyDelete
  31. SS, nadia tgk gmbr pun nampak benor mee kocok tue mcm tak menarik perhatian je nak makan =p

    Ice durian tue nmpk win !!!!

    ReplyDelete
  32. Tak payah susah-susah pi BAndung..... meh gie muor je ada Mee Bandung layan dengan sirap bandung fuh merbeles merbeles... erkkk kita pun tak paham camno mee bandung n sirap bandung banyak kat Muor... ke orang jawa BAndung dolu-dolu sesat kek Muor...

    ReplyDelete
  33. waduh mbak kok di kocok-kocok wae.... mangan nasi timbel kan penak lorrrr kok dikocok-kocok eh dikocok -kocok sambil mengocok daun... hehehe

    ReplyDelete
  34. kalau org yg mengandung dah beranak pun kan.. HEHE.. ok lagi dari JM tu.. habis senyap ja tak berupdate.. Tu kemana plak lah

    ReplyDelete
  35. oh mee bandung mana kau.. bukan kah tempat kelahiran kau di bandung... HAHAHAAA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bandung ke yg mengandung? Kah kah kah

      Delete
  36. pempek tu cam pelik je..pancake kot...wahh, es durian tu, yummy, yummy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pempek ok pempek... Kah kah kah... Adui..

      Delete
  37. waaa sedapnyaaa mee bandung.. hahaha
    tangkuban perahu tp takda perahu pon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perahu hanyut sampai floating... He he he

      Delete
  38. Suka lah tengok konsep berniaga atas perahu macam ni. Hehehhe. Macam best aje tapi kalau Nani yang meniaga tu boleh terlongkup masuk dalam air. Hahahhaha ! Ais durian tu mengancam ya amat :D

    ReplyDelete
  39. ais durian tu macam sedap jer... tapi confirm saya tak makan.. i is tak amkan durian. hehe

    ReplyDelete
  40. berapa bulan entri Bandung ni diperam sampai tak beranak... hahahhahaa... akhirnya keluar gak entri bandung ni

    ReplyDelete
  41. masak atas perahu terrrrrrrrr

    ReplyDelete
  42. Nasib baik saya tak makan durian... patut masa tengok gambar xterliur pun hahahhaha :P

    ReplyDelete
  43. Mee Kocok... mesti masa dia buat tu dia kocok2 dulu kan.. eh patut la masak atas perahu berkocok2 kan hahahhaha

    ReplyDelete
  44. bila baca tajuk, cam hairan jer, ada ke mee bandung kat bandung? ... rupanya semangkuk hayun mee kocok yg diorder :p

    ReplyDelete
  45. mee bandung di bandung ya? hehehe.. mesti mee tu kena cokok dulu baru dihidangkan..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...