Friday, 29 July 2016

Renew Buku Merah

Memang agak klise kalu nak citer pasal renew Buku Merah a.k.a Passport ni... Tapi... Demi berkongsi pengalaman... Aku share laa jugak...

Passport aku yang ketiga sejak tahun 2006... Pastikan ada biometrik microcip ICAO kat depan passport eh... Kalu tak U'ouls tak boleh terbang ke Jepun dan sekutunya... He He He..

Untuk pengetahuan warga Johor Bahru... Ada 3 Pejabat Imigresen terhampir yang U'ouls boleh panjat... Kat Wisma Persekutuan, Galeria Kotaraya dan Setia Tropika... Kat Pekan Rabu dah tutup!

Tahukah U'ouls... Perbuatan yang aku paling kemalasan nak buat adalah renew passport! Sebab... Aku malas nak beratur panjang! Panjang macam ular kena palu!

Ini bukanlah pengalaman pertama aku kena beratur panjang untuk dapatkan passport... Pengalaman paling horror adalah zaman tetiba Kerajaan tukar semua jenis passport kepada Passport Merah sekitar tahun 2006...

Yes! Zaman tu... Orang Johor paling teruk kena... Terpaksa tukar passport Biru kepada Merah... Aku antara mangsanya... Aku kena beratur seawal jam 3 pagi ok! Berumahtangga kat Wisma Persekutuan...

Sekarang....

U'ouls bayangkan... Sebelum jam 07:15 aku dah tercongok kat Pejabat Imigresen Setia Tropika... Kaunter amik nombor bukak jam 07:45..

Mari melabohkan ponggong bacin kat sini...

Masa tengah beratur... Aku tanya HH "Aku ingat aku dah paling awal sampai sini.. Rupanya ada lagi awal dari aku... Pukul berapa orang 1st tu beratur kat sini?"...

HH dengan rajinnya... Pegi kat orang paling depan.. Dah macam Karam Singh Walia buat liputan pencemaran... Ha Ha Ha... HH tanya "Pukul berapa you tunggu sini eh?"... Orang paling depan jawap "Pukul 6:50 pagi"...
* Aku tercengang... OMG!

Hanya selisih 20 minit beratur... Aku bilangan ke 85... Bayangkan kalu sejam lewat? Mampos keras! 

Bila dah dapat nombor... Aku sempat pegi cafe... Pekena nasi lemak dengan pau... Aku panggil pau kampung... Aku lebih suka pau kampung camni banding pau yang gebu tu...

Siap dengan ayam rempah.. Nasib baik sedap!

Aku naik semula ke Pejabat Imigresen... Orang masih lagi beratur... Penuh sesak... Dengan budak melalak dan terlari sana sini... Orang berborak sakan macam kat Pasar Ikan... Aduhhhhh! Merengsa ok!

Tiba giliran aku... Lebih kurang 10 minit proses... Amik cap jari... Update info... Amik gambar... Gambar hitam putih ok... Aduhhhh! Dah macam gambar Cina mati! Malu aku nak tunjuk gambar passport aku tu..

Dah lah kualiti gambar pecah! Berbelak belak muka aku! Elok elok tampan anggun kacak jelita.. Dalam passport dah macam Aci Wanted!  Keh Keh Keh... Jay Emm cakap "Gambar selfie u lagi lawo"... Pastu dia poyo bandingkan gambar passport dia dengan aku... Cisss!

Lepas settle kat kaunter... Kena tunggu lagi... Panggil untuk bayaran pulak... Bayaran cuma RM 200.00 aje... Dulu aku kena bayar RM 300.00... Oklah tu... Kurang RM 100.00...

Boleh collect passport selepas sejam pembayaran...

Sementara nak tunggu untuk collect passport... Aku turun lagi ke Cafe... Pegi ngeteh sambil hilangkan letih menunggu...

Masa aku dok tunggu HH pegi order minum... Aku dok kat meja aku... Then... Boleh pulak orang meja depan aku ni pegi buang cawan kat meja aku untuk clearkan meja dia! Wah Wah Wah... Tak ke bangsat punya perangai! Bukan tak ada meja kosong lain...

Dah macam sakai aku tengok seko seko... Hangin giler aku... Ko ingat aku yang tercongok besar balak ni pusat pembuangan sampah ke?

Ikutkan hati aku ni... Mahu terbalik meja tu... Kurang ajar ok! HH suruh aku sabar sambil campakkan gelas cawan tu kat meja lain lak... Ha Ha Ha...

Muka memang mintak kena maki... Tapi bukan jantan yang dalam gambar... Tapi... Salah sorang kerabat dia yang tengah pilih menu nak mencekik... Mereka sebenarnya berempat... Nampak tu gelas cawan dia buang kat meja aku... 514L!

Satu jam berlalu... Aku naik semula ke pejabat imigresen... Letakkan resit payment hijau dalam bakul yang disediakan... Tunggu lagi nombor kena panggil... 

Bila dah dapat passport baru... Tapi... Entahlah! Pegawai imigresen berangan apa pepagi ni... Tarikh expiry aku salah! Sepatutnya 17 January 2022... Tapi dicetak 02 January 2022... 

Pegawai tak tukar haribulan ... Dia tukar tahun jek...Aduhaiiiii! Kalu aku mintak tukar... Mesti buang masa kena tunggu lagi... Sebab dulu HH pon pernah terkena... Dapat passport dengan maklumat tak lengkap... Nyampah nak beratur! Aku redha... Short 15 hari.. 

02 Jan tu salah!

Selamat tinggal Pejabat Imigresen... Kita jumpa 5 tahun lagi! Aku harap... 5 tahun lagi sistem di Imigresen bertambah effisyen lagi... Tolong sediakan pegawai yang tak kuat berangan ye... 

Nota Kaki Busuk : The worse part... Bila aku try scan passport kat BSI masa masuk Singapore... Passport baru tak boleh scan kat mesin... Mesin tak upgrade untuk terima passport baru yang berusia 6 bulan ke bawah katanya... Terpaksa pegi kaunter... Asik asik muka aku je beratur lagiiiiiiii! 


K... BYE!


162 comments:

  1. eh dolu2 pasport ke singapore hijau ke biru. Pernah buat time nak shopping kat woodlands je... special passport hanya ke singapore.. time tu tak pandai pi oversea lagi. Hanya kerana nak shopping kain je. Tahun 1997 kut lupa pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaler biru... Hijau tu indon... Ha Ha Ha..

      Delete
  2. hahahaha memang kaki terjah lah HH ni. Boleh pulak slumber je tanya orang yang 1st tu pukul berapa sampai.... adohaiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalah Abang Rambut ketak Melody tahun 2006... Kah Kah Kah...

      Delete
    2. Tu semua ada makna.. Taon depan turn i.. I tunggu kol 6.30...

      Delete
  3. salah ke tarikh tu? yg i punya dia sambung dari passport lama.. dpt la extra 5 months..

    17 jul 2016 - 17 jul 2021 : 5 tahun kan?

    pastu dia tambah 6 bln date dari passport u yg lama..

    ke i yg salah kira? ntah la.. hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salah tu nina.. Supose 17 jul 2016 - 17 Jan 2022...

      Delete
    2. Nina yang salah kira atau diorang yang salah kira?! Sorry, saya bab nombor2 ni terus fenin ;)

      Delete
    3. hahahah.. ok.. i pun fail bab kira2 ni farrah.. hahahaha

      Delete
    4. Esok ajar dadam 1 2 3.. he he he...

      Delete
    5. Saya pun dpt extra 6 month

      Delete
    6. Mulanya ingat sbb mmg imi bg 5.5yrs...

      Sbb lg 6month tu bkn blh kuar pun...

      Kalo ltk ngam2 5 yrs... blh guna passport tu 4.5 yrs je

      Delete
    7. Keeee i pun bwk teori palsu ni

      Delete
    8. Extra 6 month suppose.. sebab 6 month before the date tak leh pakai dah... so imigresen kena kasi 5 year 6 month... ada faham ka semua Aci?

      Delete
    9. Ha itu lah yg saya cuba sampai kan ss

      Delete
    10. 5.5 yrs tu - kita salah seorang yg tukang g komplen kt imigresen... huhuhu... bazir duhet haku oiii

      Delete
    11. oo yeke.. hahaha.. baru tau imigresen bg extra 6 months.. hahahha...

      Delete
    12. Kena check nina... Pegawai buat koje bukan betul sgt... Susah kat airport kita nanti... Nanges!

      Delete
    13. betul.. nina punya passport extra 6 mnth.. igtkan dia carry fwrd passport lama.. hahha

      Delete
    14. Rugi lah Rosmah x cukup duit buat rambut kalu forward dari passport lama... Kih Kih Kih..

      Delete
  4. oh, buku merah jangan lupa bawa,
    harap2 tak tamat tempohhhhh,...

    Ehhh, ternyanyi pulak kat sini! ;)

    ReplyDelete
  5. Buku merah sape lagi banyak, SS atau Sis JM? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buku merah Jay Emm boleh buat library... ha ha ha...

      Delete
  6. Hahaha comella HH sanggup pergi tanya orang 1st tuh!

    ReplyDelete
  7. Saya pun pernah kena macam SS tuh. Dia nak clearkan meja dia, landing pinggan gelas kotor atas meja kita. Ingat saya ni tugu ke apa? Siap buat muka berlagak tak bersalah. Masa tu memanf macam2 carutan bergema-gema dalam hati ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lemak berkati.. Menyakitkannn hatikkkkk!

      Delete
  8. muka dalam buku merah, memang tak boleh tunjuk kat orang.. tak cantik langsung.. jatuh saham tau

    ReplyDelete
  9. buku merah da ade.. buku pink ?? hik2... *larikkkkkk*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buku 5 dengan buku 3 nak tak IR? he he he...

      Delete
  10. wahh, macam beli goreng pisang panas plak ramainya..

    ReplyDelete
  11. sabo ye SS.. hihi

    ramainya org johor suka melancong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Johor dekat dgn singapore dan indonesia... he he he...

      Delete
  12. Dia dah renew dah ... Dia dah renew dah ... Hang habak hang nak ke mana plak ... =p

    Haih~ mmg if nak renew passport lah plg malas sekali ... Nadia slalu renew di pkns shah alam , mmg sama nak je mcm SS share dlm entry nie ... Mmg nak renew nadia slalu dtg pkul 6:30am dah beratur . Ingatkan dah org pertama , rupanya dah ada org yg beratur . Gamaknya pkul 5am kot kena start tercongok dpn imigresen nie ha =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa kata lepas ni kita bikin kemah depan pejabat imigresen.. keh keh keh....

      Delete
    2. boleh ...moh la kito =p ....

      Delete
  13. Ha ha ... biasa lah tu... putrajaya ... nombor giliran sampai tak cukup lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita tengok tahun 2020 nanti... Adakah wawasan tun mahathir berjaya dilaksanakan di bawah rosmah... eh najib... kah kah kah...

      Delete
  14. Kita g kol 7.... nombor kita yang ke 100+++

    Tp xde lak kita g ty org Q first tu dtg kol bape sbb kita g sorang kan... kang lgsg x dpt no...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu sebab SS up entry ini... Supaya kita semua tahu dan bersedia.. Pukul berapa nak jadi orang pertama... Adakah kita perlu bermalam di pejabat imigresen terhampir... Kah Kah Kah....

      Delete
    2. . tdo kt pjbt situ... kih kih kih

      Delete
    3. Angkut bantal busuk ok... he he he...

      Delete
  15. Tp okay lh.
    G kol 7++ ... dlm kol 11 dh siap passport ...

    Kira bg kita svs still okay...

    Dia xde suh tgu sampai passport siap pun... blh dtg len kali... tp dh alang2 sabtu ... tunggu ker terus ... ye dak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Datang lain kali tu yg tak best... Sebab parking space kecik...

      Delete
  16. Skrg dah cerdik sket imigresen ni...
    Kita lah tu tukang komplen...

    Sblm ni 5 tahun passport blh guna 4.5yrs je. Bongok betul...

    Now baru tarikh expired tu anjak xtra 6month... baru btui blh pakai 5 thn....

    Tp yg dulu2 3 4 kpg pasport tu .... cisss rugiiiii oooo....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pada SS masih tak cerdik... Sebab... Dia implement passport baru... tapi mesin dia tak tukar.. apa kejadah semua ini? keh keh keh...

      Delete
    2. Ha ha ha... tp imi mmg bnyk gak sengal nya lg yg perlu d baiki... huhuhu

      Delete
    3. Tgk kiri kanan ... ok clear x de kawan kerja imi...

      Ha ha ha

      Delete
    4. Haaa tahu takottt... keh keh keh...

      Delete
    5. tak puas hati knp passport baru gambar tak kaler.. nyampah tengok muka sendiri.. pastu tudung x leh tajam.. kene lipat tepi bg nampak kening.. :(

      Delete
    6. I plak kena paksa tanggal cermin mata... Dalam gambar dah mcm penjenayah... Mata cam panda...

      Delete
  17. Tak ingat lah ada berapa passport ... rasanya dah ada 4

    ReplyDelete
  18. Apa pun hh mmg sempoi... ha ha ha... cayalah hh

    ReplyDelete
    Replies
    1. HH memang penuh sifat sifat ingin tahu yang tinggi mencanak.. kah kah kah...

      Delete
  19. Ha ah kna ada gambo cik kt dpn tu baru layak masuk jepun tanpa apply visa jika nk melancong...
    Kalo bisnes trip still kna apply visa ...

    Pastu partialy nk jln ... dh jenuh kna bersoal jawab..

    Pening mak jemah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan "cik"...

      "Cip" ... ha ha ha...

      Jari gemok... maaf lah

      Delete
    2. Part soal jawap tu SS pon pernah kena... Muka dlm passport nampak lain pon jadi persoalan... ngeri wehhhh...

      Delete
  20. Errre sss nk g jepun tak ajak pun.... camni lah ss...
    Camnilah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaaa.... Tengok tu... Suka predict! Jangan nak merajuk!

      Delete
  21. Kita suka style skrg... sbb x yh bawak gambo dah... jimat.
    Dah lh harga passport dh d kurang kn... yeayyyt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harga kurang since last year kalu tak silap...

      Delete
    2. yg sblm ni pn x yah bawak gambar kan? tapi dpt gambar kaler...

      Delete
  22. Tp gambo itam putih kita x pecah... okay...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Putrajaya memang clear... SS dah tgk passport Jay Emm... Ok jek..

      Delete
    2. Ni mesin baharu x sampai jaybee le ni

      Delete
    3. JM untong. G imi lintas jalan je. X yh cari parking...

      Delete
    4. Ok robot dah dtg... i blk dulu lh... nnt dtg lg

      Delete
    5. Untung laa Jay emm... he he he...

      Delete
  23. Cuma x cun lah... sbb dah mmg x cun org nya... ha ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ecececeh... Ni statement nak mintak kena ciom ke pe nih... kah kah kah...

      Delete
    2. Hihihi ... betui lah... semua org kutuk gambo pasport kita

      Delete
  24. Ss ingt x hrtu kita ty ss camno nk buat mnda alah scroll bar kt blog?

    Crush terus belog... ha ha ha...

    Mujur dah copy backup ...

    Kalo takkkk.... nangea i

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer tepek sini apa script yang Cik Manisah guna... Mende tu sepatutnya simple je.. script pon pendek...

      Delete
  25. Ntah mnda2 tgh buat ... tangan ter tekan apa tah... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini tangan nak kena ketuk baru tahu... iskkssss...

      Delete
  26. SS ...

    Hairan gak ... sebab kita baru jer ari tuh canang satu Canada puji terberak berak pasal betapa effisient nyer buat passport kat Malaya !!!

    Kita orang pergi kat Wangsa Maju .... my anak sulung siap boleh ambik gambar dua tiga kali lagi sebab katanya gambar tuh macam tak cantik .... (or kerani lelaki tuh saja nak usha anak I )

    Tapi memang cepat ler ...sampai samapi terus buat, pass tuh gi makan, ambik less than macam 2 jam gitu !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. En. Li boleh baca komen2 di atas... Thats true about imigresen malaysia... Tapi ada yang bagus... Tidak semua yg teruk...

      Delete
  27. SS;

    Suka baca kisah SS ... teringin nak jumpa tengok SS nih baran ker tak?

    Hahhahahahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam ramai2 blogger... SS rasa En. Li antara yang bijak... He He He...

      Delete
  28. macam nak beli tudung limited edition je hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peminat paridah ramai sini kot... Tu pasal panjang beratur... He he he...

      Delete
  29. buat passport pun macam macam drama , same goes tu nak buat lesen fuh

    ReplyDelete
  30. Tak pernah ada passport..so, xde pengalaman semua ni..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time nak buat tgk laa camne nanti... Ha ha ha

      Delete
  31. Memang jenuh kalau kena beratur panjang macam tu.. boleh cramp kaki semua berdiri lama2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. laboh ponggong orang tua2 kata ramai anak t..hahaha

      Delete
    2. Cik mimie kena melaboh ponggong laaa pas kawen... Ha ha ha

      Delete
  32. Awal betul orang tu bangun.. mgkin rumah dia dekat situ je..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patut mintak org tu cop baris... Keh keh keh

      Delete
    2. 5 tahun lagi minta orang tu cop kan pulak..berdiri belakang dia..kehkehkeh

      Delete
  33. Nasi lemak tu... nasi lemak tu.. nampak sedap sangat.. pedas x?

    ReplyDelete
  34. Kemana perginya sivik orang tu.. tertinggal dekat rumah ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sivik dia lekat kat kepala lutut.. He he he

      Delete
  35. i buat passport kat imgresen seberang jaya, orang pun xde..

    datang kul 10 am, ade la 2-3 org tgh tggu kat dalam..

    kaunter banyak, orang lak xde..

    tggu turn 2-3 minit je.. hahahha

    best oii.. jarang dpt pengalaman cam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu buat kat luar jb... Pon x ramai... Tapi 2 hari lak nak siap... Adeiii...

      Delete
    2. eh kenapa sampai 2 hari lak? i buat sejam je siap.. JB xde UTC eh?

      Delete
    3. Kat galeria kotaraya but sama! Kena beratur!

      Delete
  36. kite pon nak pergi tukar mggu ni. harap kt trngganu tak kene beratur panjang mcm ni.

    ReplyDelete
  37. ramainye org....dah lme sesangat xpgi imigresen.....

    ReplyDelete
  38. 15 hari hilang ....waaa menangis tepi tangga

    ReplyDelete
  39. pengalaman akak buat pasport di Imigresen Kulim...start beratur pukul 8pagi ..keluar pukul 5 petang . Ko ado?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ngam ngam waktu pegawai punch card balik! Kah kah kah...

      Delete
  40. Tak pernah lagi renew passport. Entah bilalah nak renewnya.
    Bersabarlah SS. Harapnya akan datang, lebih baik lah cara pengurusan dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. He He He.... Harap2 akan datang lebih mudah...

      Delete
  41. Asal yang melibatkan passport, pasti lambat dan geram je prosesnya. Huhu. Pergi mana-mana ramai orang, nombor habislah, dah nak ambil passport, tetiba sistem down pulak. Aduhai.. Sabar jela SS yang mampu. Moga satu hari nanti ada perubahan nampaknya..


    Bestnya SS. Banyak travel 😍

    ReplyDelete
  42. Adeh!! Baru berangan nk jd org pertama komen entri ni sekali tgk dh beratus komen cam pisang goreng panas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam goreng pisang smlm tak? ha ha ha...

      Delete
  43. Dah parking tp lupa bayo dtg balik kih kih kih

    ReplyDelete
  44. Paling x suka g imigresen part tgu tu kalau x 2,3 jam x sah

    ReplyDelete
    Replies
    1. padahal yang kuar sebijik buku merah kecik tu jek...

      Delete
  45. oooooit Kanda Sombong Jalan Tak Ajak..
    iols datang ni nak mengetuk pintu.. bukak lekaih la nak beraya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan tak ajak... Tapi... Dinda yang menolak!

      Delete
  46. gilaaaa ramai orang beratur.. kat Penang tak pernah lagi ramai cemni. kalo kat Hentian Kajang yes orang ramai. Putrajaya lengang je hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Putrajaya lengang? Fuyoooo bila tu...3 kali dtg 3 kali Q pjg

      Delete
  47. hari hari orang pergi travel gamaknya.. renew sokmo passport..

    ReplyDelete
  48. yang Kanda Sombong Jalan Tak Ajak ni nak travel pi mana pulak miahahaha..

    ReplyDelete
  49. hang p mana, p mana, p mana? hehe sama, buku merah expire akhir tahun nih, hmmm berjam la jugak gamaknya kat imigresen nanti.

    ReplyDelete
  50. dulu saya pernah pi beratur kul 6.30pagi lagi. huhuh

    ReplyDelete
  51. mgkin sbb Johor jiran Singapore so ramai yg dtg revew passport sbb..kalau Imigresen Putrajaya tak perlu nak beratur awal pagi camtu but still ramai..kalau dtg lambat..nombor tutup!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu Jay Emm keja imigresen kan sng... ha ha ha...

      Delete
  52. ahakss..kalau nk gambar cantik meh buat passport di Imigresen Putra yang berjaya

    ReplyDelete
  53. buta kot org yg letak gelas kosong atas meja SS tu...

    ReplyDelete
  54. leceh kan nak kena beratur lama2 macam tu.. tapi apa nak buat, tak renew tak boleh nak travel plak..

    ReplyDelete
  55. Berbaloi beratur 5 tahun sekali haha (gelak jahat)

    ReplyDelete
  56. Apesal Johor jam begitu yer..Mak kt area sini rilek jer..beratur sejam dan sejam dah boleh amik (dok hulu katakan)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hulu mana mak? Mak pakai cawat ke? Keh keh keh

      Delete
  57. Macamana muka nak segak kalo pepagi dh hangin kan..sudahnya posing ala kadar

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...