Tuesday, 9 August 2016

Kembara Hatyai - Grand Plaza Hotel

Entry sebelum boleh cium kat SINI...


Sepanjang aku terbabit dalam arena travel mengtravel... Pengalaman panas berdenting ting ting di Hatyai lah yang paling menguji kesabaran... 

Belum start explore Hatyai lagi.... Dah melekot gelap kulit aku ni... Tinggal lagi belum dipakaikan saree dan tindik kat hidung je nih! Kalah Aci ladang getah dan bijih timah! Adusss...

Nyesal lak terjah Hatyai bulan 7... Suppose cuaca paling cun untuk terjah adalah bulan 12 or 1... Tapi.. Apakan daya... Dah nama pon Birthday Trip... Kalu aku plan terjah country 4 season pada bulan Julai pon.. Mostnya akan terjebak dengan musim panas... Nak pi New Zealand... Tapi... Tak ada sape nak ajak...
* Jeling Cik Manisah Lesing... Sure dia hangin bila aku provoke pasal NZ... Keh Keh Keh...

Perjalanan dari Hatyai International Airport ke Grand Plaza Hotel mengambil masa lebih kurang 35 minit sahaja... 

Naik Tuk Tuk bukan macam naik kereta... Tak ada aircond... Open air! Tak boleh speeding... Kekadang kalu lalu kat jalan yang tak rata... Rasa nak terlondeh tetek memasing.. Kah Kah Kah.... But great experience...

Di sinilah We'ouls beradu... Great place! Tengah bandar... Senang cari Halal Food... Senang cari souvenir...

Sampai di Grand Plaza Hotel... HH nak bayar Mr Boon... Tapi Mr Boon tolak... Dia suruh bayar lepas settle pegi Floating Market... We'ouls janji dengan Mr Boon untuk ke Floating Market sekitar jam 16:00...

Kalu U'ouls tak hire Driver... Boleh je tahan memana Tuk Tuk depan Grand Plaza Hotel ni... Buatlah pilihan bijak... 

Masa nak check-in hotel... Pihak hotel kata bilik We'ouls tak ready lagi... Hanya boleh check-in jam 15:00...

HH mintak untuk bayar terus bilik yang kami sewa untuk 3 hari 2 malam tu guna credit card... Tapi... Yang peliknya... Pihak hotel suruh bayar pada hari terakhir... Pulak! Buatnya di hujung hari credit card aku tak boleh guna dan aku kehabisan tunai camne? Adeiii laaaa... Nasib baiklah aku ni jenis yang memang ada Plan Budget A and B...

Ingat ye U'ouls sebagai langkah berjaga... Sedia duit cash yang selamat... Di ulangi... Selamat! Bukan sekadar cukup makan... Even kaww tak nak berbelanja pon tak apa... Tapi simpan untuk kecemasan... Tak kisah dalam bentuk matawang apa pon... Dan.. Credit dan debit card yang activate dulu sebelum ke luar negara... 

Aku desak jugak untuk bayar hotel... Sebab tak suka bertangguh... Tapi receptionis sengal tetap tak mahu terima... Nak kata tak faham bahasa Melayu tapi reti pulak cakap Melayu... Rules katanya... Ahhhh! Whateverlah... Malas nak bertekak... Tak masal aku kena reserve cash lebih untuk hotel... 

Total harga untuk 3 hari 2 malam adalah THB 3,540.00 atau RM 405.00 untuk bertiga...

Tengah dok settlekan bilik hotel... Receptionis tu pandai cakap Melayu...

We'ouls tumpang bag kat reception.. Then... Keluar cari makan... Part makan... Aku akan share dalam next entry eh... 

Lepas makan... We'ouls naik ke bilik...

Bukak pintu... Memasing... "Wahhhhhhh.... Wahhhhhhhhh... Wahhhhhhh... Besarnyaaaaaaaaaaa".... Memang luas gilossss U'ouls... Jay Emm "Luas bilik ni dah macam court badminton"... 
* Pengsan Rashid Sidek kalu dengar perumpamaan Jay Emm... Ha Ha Ha...

Katil luas dan selesa....

Ada peti ais... Kerusi dan meja... TV flat screen...

Siap kerusi dan meja untuk makan di pinggan minum di cawan..... Kalu Ismet Ulam Raja guna jendela untuk melepaskan dendam... Jay Emm pula jadikan port melepaskan kentut.. Kah Kah Kah... * Pecah rahsia Jay Emm... He He He...

Ada kettle... Coffee...

Bilik air siap dengan bath tub... 

Paling menarik perhatian aku... Mineral dalam botol kaca! Botol besar lak tu...


BERSAMBUNG....

95 comments:

  1. Pantas tul update!!! lebih pantas daru Watson Yambek..ehh betul ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih pantas dari servis Rashid Sidek

      Delete
    2. Nangis Lee Chong Wei... he he he...

      Delete
    3. hahaha.. court badminton ya.. hehehe petang ni nak beriadah main badminton..

      Delete
  2. itu baru HatYai..kalau ke New Delhi..PANAS tu Ya allah..macam masuk dalam oven..bahang gile..cecah 40++ Darjah..itu sbb jgn harapa nk jumpa org ND kulit cerah

    ReplyDelete
    Replies
    1. patutla x jumpa macam Saruk Khan

      Delete
    2. Kalu neraka panasnya camne laa kan? ha ha ha..

      Delete
    3. huhuhu... sttmnt last tu

      Delete
  3. nampaknya..mmg x de peluanglah SS nak sambut besday di negara 4 musim..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada! New Zealand tengah Winter... Jay Emm bawak SS leh? He He He...

      Delete
    2. yeay..nanti kita plan celebrate besday SS kat sana ehh...pastu celebrate besday JM kat Jeju on autumn..nak?

      Delete
    3. I nak Jeju spring... Autumn x lawo...

      Delete
    4. jom lah jom lah new zealand...

      ss hh tinggal kita - siap lah korang ...

      #SilaTakut

      Delete
    5. Aik .. autumn koya tak lawa ke ... alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

      Delete
    6. Nak salji koya lak... Ha ha ha

      Delete
  4. kah kah kah..kalau rasa2 baju dalam tu longgar better buang jek..jgn pakai semasa naik tuk tuk..kang jatuh berterabur atas jln..

    ReplyDelete
  5. First time ke Hatyai dulu pun stay kat sini jugak..BEST n senang gile nk cari mkn..turun depan hotel..berlambat mkanan..nak ngan xnk je kan

    ReplyDelete
  6. ciss!!! adehlah..bab kentut tu..harap2 x de yg baca ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua orang akan scroll balik... kah kah kah...

      Delete
    2. mmg best kot..leh kentot kuat2 tak perlu lari masuk bilik air cam selalu..opsss!

      Delete
  7. bilik ni mmg sgt besar dan selesa..nak buat tarian tanggo pun boleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tarian Thai Girl boleh? kah kah kah

      Delete
    2. SS buat Tarian Thai Girl..JM jadi penonton boleh heee

      Delete
  8. kesimpulan nya..kalau ke Hatyai sila stay di Grand Plaza Hotel sbb korang hanya walking distance je ke Halal Restoran, kedai souviner, Kim Yong Market dan Santisuk Market..bab cari tuk tuk murah sila refer blog JM..'promote ko' heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuuuu diaaaa... Promote baq hang... ha ha ha...

      Delete
    2. wajiblah promote..page view dah pergi mencari ikan di laut ;p

      Delete
  9. Luas dan selesa.. Harga pun just nice ♥

    ReplyDelete
  10. Syoklah bilik luas macam ni tak dek lah berlaga laga bilik nak jalan. Hahahahah !

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan berlaga bilik.. berlaga bontot... ha ha ha...

      Delete
    2. berlaga momtot okey lg kalau berlaga tetek..adeh!!!

      Delete
    3. Hamboi hamboi..tau la sana takde JAKIM

      Delete
    4. Halal kannn mak kalu berlaga pon... kah kah kah...

      Delete
  11. igtkan mahal grand plaza hotel ni....

    ReplyDelete
  12. luasnya bilik... betul lah bak kata Sis JM.. boleh men badminton.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sumbat 10 orang lagi... he he he...

      Delete
  13. port kentut sis JM ? mesti SS menggunakan port yang sama jugak an ? lepas tu acah2 bunyi angind ari luar an untuk cover ? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm acah2 muka suci kat tingkap tu... keh keh keh...

      Delete
    2. muka suci tu cane ??? cer cite2... haha

      Delete
  14. depan hotel ada pasar malam...senang nak merayap

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. Pulut mangga dia nasib2... Ada yg tak berapa manis...

      Delete
  16. Bilik VIP tu..feeling org kaya uolls ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berangan cam orang kaya... padahal... nan hadooo!

      Delete
  17. Puas la tegolek dlm bilik tu 2 mlm..tukang urut pun leh tumpang sekaki

    ReplyDelete
  18. perrrhhhh bilik dia ...


    hakak kaya oiiii

    ReplyDelete
  19. saya pernah stay sini dulu masa gi hatyai. best hotel ni. sebab dlm town and senang nak cari makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu nak less headache maka disinilah tempatnya... He he he

      Delete
  20. ingat ss nak cite pasal geram tadi.. haha
    ok, fine sebab gelap je. nanti balik makan vita e shaklee banyak2.. =P

    ReplyDelete
  21. Adoi lahhh ... SS , klakor la part terlondeh .... hahahha

    weiii , bestnyaaa bilik besar gilos~~~ bukan kata main badminton , segala jenis sukan leh buat dalam bilik besar gitu .

    ReplyDelete
  22. SS , macam mana nak email mu ... tak jumpa lah plak address email SS di sini ..kikiki

    ReplyDelete
  23. sampai2 terus terjah kedai makan ya..

    ReplyDelete
  24. besar & selesa bilik hotelnya...best2..

    ReplyDelete
  25. Ni mesti ss main guling2 dgn JM ... Besor tu .

    ReplyDelete
  26. Replies
    1. boleh baca entry ini : http://jarimanistravel.blogspot.my/2016/08/servis-tuk-tuk-terbaik-dan-murah-di-hat_11.html

      Delete
    2. ye refer my blog..ada detail story about Mr Boon

      Delete
  27. pelik gak hotelni .. buatnya kita larik tak bayar canner

    ReplyDelete
  28. Peliknya, hotel kena bayar time last day.. biasa hotel kna buat full payment kan?? heee.. ke kat tmpat lain ada macam tu jugak?

    ReplyDelete
  29. cantiknya bilik dia..nampak kemas n selesa sgt :)

    ReplyDelete
  30. hahahaha mesti sis JM kantoi melepaskn bom berasid dekat tepi tingkap tu..hahahaha

    ReplyDelete
  31. pergh bilik.. memang luas !! boleh golek sakan.. murah pulak tu !!!

    ReplyDelete
  32. ikut SS cakap memang CT pun spare duit extra. tapi kalo hari last selalunya lesap gak duit extra tu membeli macam2 hehe..

    ReplyDelete
  33. lagi2 kalo xde CC eloklaa baawak cash lebih.. ada CC xpe gak bleh swap je..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...