Thursday, 4 August 2016

Kembara Hatyai - Hadiah Kontroversi

Sepatutnya... Kaki busuk aku ni... Dah berkurun lama jejak Hatyai, Thailand tu... Dari sejak zaman aku fresh grade baru dapat kerja... Under company trip... Tapi... Aku tolak offer...

Aku tak pegi... Sebab... Tak sanggup nak tinggalkan kekasih aku kat Malaysia walau sehari... Kah Kah Kah... 

Tak boleh blah kawwww bercinta... Kalah Macha Shah Jehan dengan Aci Mumtaz Mahal kat Agra India tu.. He He He...



*** Birthday Trip ***

Trip aku kali ni merupakan trip birthday... Pada awalnya... Trip ini hanya aku dan HH je... Sebab... Lama giler we'ouls tak terbang since trip Xi'an last year... 

Entah macamana.. Tetiba Jay Emm tergerak hati nak ikut sekali... Aku tak bantah walaupun dia dah pernah sampai Hatyai beberapa tahun yang dulu... Then... Aku cakap kat dia... Kalu nak ikut kena cecepat cari tiket... 

Lepas booking ticket... Tetiba Air Asia open routes ke Hatyai direct dari Johor Bahru... Acam jilake bunyinya kan... Cisss!

Alhamdulilah... Atas berkat doa... Harapan dari rakan blogger yang selalu support we'ouls yang mahu melihat we'ouls terbang bersama... Akhirnya Allah makbulkan jua... 

Walaupun pada awal perkenalan.. Jay Emm tak pandang pon aku even sebelah mata... Apatah lagi nak travel sama...
* Kado diri ye Aci.. He He He....

Sape yang pernah mengenali aku dan Jay Emm di alam maya ini... Akan nampak komen provokasi aku cabar Jay Emm untuk terbang sama... Tapi hapah dia tak pedulik pon.... Sedih!

Ye laaa... Aku picisan... Dia rerupis... Ibarat Ayam kampung dengan Ayam Enjet mana sama... Ehhhh! Betul ke perumpamaan aku nih? Tak memasal ayam terlibat sama... Keh Keh Keh...

Namun... Hari ni.... Jay Emm bukan setakat beli tiket... Tapi siap beli seat... Kah Kah Kah... Sepanjang dia travel.. Dia tak pernah beli seat... Jangan harap dia nak beli! Aku tanya dia "Nape kali ni U tetiba nak beli seat pulak? Ada beza ke travel dengan partner lain sebelum ni... Rasanya sama je kan?"... Dia jawap "Sebab tak nak jauh dari U'ouls"... Kawwwww rasaaaaaa???? Keh Keh Keh....

Walaupun Jay Emm pernah sampai Hatyai tu... Tapi... Aku yang susun segala itinerary... Aku tak nak susahkan dia... Dia bukan Agent Pelancongan ok! Cuma ada beberapa part yang dia willing untuk tolong...

Entry Hatyai dia yang lama tu pon masih relevan untuk dijadikan rujukan... Cuma... Biarlah aku kekal travel dengan cara aku... Dan aku nak dia rasa sendiri sentuhan cara travel aku...

Nak tahu dia happy atau tak travel dengan aku dan HH... Suka atau tak dengan cara aku dan HH... U'ouls kena tanya dia sendiri... He He He... 

Lebih kurang dalam jam 06:00... Aku dah tercongok kat Senai Airport... HH ajak pegi breakfast kat KFC.. Dia mengidam nak makan burger ayam pepagi buta gini.. Tapi... Apakan daya... KFC Senai Airport buka jam 07:00...

We'ouls sempat solat subuh sebelum boarding time.. Lepas solat... Aku suruh HH telan gula-gula.. "Nah! Telan gegula ni... Kasi muka ko tu manis sikit pepagi"... HH dah sengih... Kalu tak mencuka je sebab terpaksa menahan lapar...

Membusuklah aku dan HH di Gate 2 sambil telan coklat snickers...

OOTD aku hari ni... Aku pakai slipar buruk tapi mewangi... He He He... Nasib baik sempat basuh dan cepat dikeringkan bawah kipas semalam... Sedar tak sedar... Dah lama slipar ni bertahan dengan aku... Sikit pon tak reput... Padahal slipar ni dah berusia 2 tahun... Harga lepas conversion... Tak sampai pun RM 10.00... Aku beli masa travel Indonesia...

Tak beli seat... Duduk tepi lorong... Aku senyum miang... Sebab... Dapat layan free show ponggong penjamu saji bergoncangan di awangan... He He He..



*** Hadiah Kontroversi ***

Sampai kat KLIA2.. Jay Emm dah tunggu depan pintu Domestik... Dia sengih campur muka rindu... Padahal baru last week dia jumpa aku kat Johor Bahru... He He He... 

Muka Jay Emm dah banyak berubah kalu nak banding sejak kali pertama aku jumpa dia di tempat menunggu yang sama waktu nak travel ke Xi'an dulu... Muka dia dah makin berseri... He He He... Alhamdulilah...

Aku perhatikan dia atas bawah "Ehhh! Banyaknya bawak bag"... Jay Emm "Ehhhh! Nape korang bawak bag nampak nipis aje?"... Aku pelik tengok Jay Emm... Dan Jay Emm pelik tengok aku dan HH... HH jawap "Kalu boleh bogel... Memang nak bogel je... Bawak baju tido pon nipis... Pakai suar katok je! Keh Keh Keh"...
* Ni la padah bila kaww nak jimat tak bayar luggage... He He He...

Aku tanya Jay Emm "U bawak apa bebanyak dalam bag ni? Batu ke?"... Dia pon tunjuklah barang yang dia bawak... Dia siap bawak kek... Buah anggur... Kudapan... Dan memacam lagi... Gaya Jay Emm dah macam mak orang yang ada 10 anak... Kah Kah Kah... Dan... Paling surprise... Dia angkut hadiah besday untuk aku! Besar pulak tu... 

Yaaaaaa... Tuhannn.... Cemana aku nak angkut naik kapal terbang hadiah sebesar itu???? Bukan satu tapi dua hadiah... 
* Tepuk dahi... Sekali lagi... Tepuk dahi... Ha Ha Ha..

Aku baru nak reserve space dalam bag untuk shoping di Hatyai... Dia dah penuhkan bag aku dengan memacam sebelum pegi... Aku "Hadiah ni nanti... Pegi bawak pegi... Balik ikut sekali... He He He"... Jay Emm "Aah ekk... I tak terfikir pulak".. Aduhai... Jay Emmm.... Jay Emm... Dia nak surprisekan aku... Last last dia surprise sendiri... Kah Kah Kah....

Aku ajak Jay Emm "Jom pegi KFC... HH nak makan burger"... HH pon order burger tapi Jay Emm yang bayar... He He He...

Lepak breakfast kat KFC...

Kek Mangga yang Jay Emm bawak... Sedap! Dalam bulan ni... 5 jenis kek aku telan... Adussss... Kegemokan melanda diri ku... He He He...

Dalam tengah gelak... Kepala aku ligat fikir cemana nak menyumbat hadiah dalam bag... While waiting HH pegi toilet... Jay Emm ingat nak patah balik Putrajaya hantar barang... Tapi aku tak kasi... 

Jay Emm "U tunggu sini... I pegi tanya berapa harga untuk simpan barang dalam locker"... Aku "Ok!"... 

HH sampai kat meja "Mana Jay Emm?".... Aku "Dia pegi tanya pasal locker"... HH "Sian Jay Emm... She is really put an effort... U suppose to appreciate! Jangan buli dia lagi!"... Aku sengih... 

Aku "Cer ko tengokkan Jay Emm... Tak tahu mana dia pegi... Risau lak aku"... HH "Nanti Jay Emm datang ko call aku".. 

HH pon pegi menyusur Jay Emm... Tetiba Jay Emm datang "Mana HH?".... Aku "Pegi cari U lah... Nak tanya pasal Locker sekali.. Ada selisih dengan dia?"...  Jay Emm "Tak nampak pon"... 

Aku call HH suruh patah balik... Aku "Dapat tak cari  locker?"... HH "lebih kurang 19 hengget sehari"... Aku "Uishhhh! Mahalnya... Tak pe lah... Kita angkut je masuk flight"...

Masa untuk boarding... Aku try scan passport tapi tak lepas... Sama macam kat BSI... Mesin scan masih belum terima passport baru... What the hekkkkk! So... Terpaksa beratur kat kaunter... Adeiilah... 

Masa nak scan bag... Aku dah agak risau dan cuak... Takut hadiah besday aku tak lepas... Aku suruh Jay Emm yang pegang... Sebab... Dia lebih tahu apa yang dia hadiahkan.. Kalu kena soal... Dia tahu apa nak jawap... 

Tapi... Kalu disuruh bukak... Biar aku yang bukak! Kalu kena rampas pon.. Aku tetap puas... Kerana keikhlasan yang memberi itu adalah lebih berharga dari nilai barang itu sendiri...  Alhamdulilah... Akhirnya hadiah aku dibenarkan naik flight! Yeahhhhhhhh! 

Inilah hadiah konroversi itu... Love U too Jay Emm.. He He He....

Apsal aku nampak gemok nih? Iskkss...

Dulu berdua duaan... Sekarang bertiga tigaan... Syukur ya Allah... Anugerah ku yang terindah! 


BERSAMBUNG...

145 comments:

  1. baru baca tajuk entri...terus x sabar nk baca full story..ni hadiah kontroversi or hadiah basi hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduhaiii... Lawak betul bila ingat pasal hadiah tu... Kecut perut memasing takut x lepas... Kah kah kah

      Delete
  2. Replies
    1. Apa ni nak test test... Ingat speker mesjid ke? He he he

      Delete
  3. Sama lah ... kita ajak ss... tok sah kata sebelah mata ... ss pejam mata terus...

    Kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajak katanya... Ajak ajak ayam je laaa... Tahu2 dah sampai NZ... Nyampah x ajak!

      Delete
  4. Wah wajah jm berseri2...

    Ehem ehem ... :-)

    ReplyDelete
  5. wowww...tak sanggup nk tinggalkan kekasih hati katanya..dah tu skrg..kekasih hati ikut ke ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini soalan carik pasal ke pe nih? Ha ha ha

      Delete
  6. sib baik SS tak tolak request JM untuk follow dorang...TQ SS n HH

    ReplyDelete
  7. ehh..mmg lah x pandang x pernah jumpa kot ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajak jumpa pon x nak... Kena provoke baru nak!

      Delete
  8. kah kah kah..tutup muka malu bila baca stment beli seat tu..adeh!!! kantoi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak beli seat pon tak tahu... Lagi ampehhh!

      Delete
  9. aha...nak tahu best ke tidak travel ngan SS an HH kena tggu my entri..bila entri tu? jawab lah sendiri heheeh

    ReplyDelete
  10. dah tahu..kalau muka HH mencuka tu mesti dia lapo heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minaci tu... Dapat telan sebijik coklat pon dah happy... Janji perut isi..

      Delete
  11. alaaaaa..malu lagi...semua org tahu JM rindu SS hehehehe

    ReplyDelete
  12. muka makin berseri? kah kah kah...tak tanya dak JM tu pe rahsianya hehehe...SHHhhhhh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakai bedak sejuk mok cun! Kah kah kah

      Delete
  13. ahahaah...part angkut hadiah tu kelako..

    ReplyDelete
  14. so sweet stmt HH pasal buli tu....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. X yah nak sebelahkan dia sangat! Kang dia kembang!

      Delete
  15. adeh...tgh stim baca dah bersambung lak...

    ReplyDelete
  16. Amboi,..dah bertambah entri cuti-cuti bertiga!

    ReplyDelete
  17. Kek mangga tu menduga kesabaran perut saya. Tengah craving nak makan kek nih ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soh jay emm antar ke rawang.. Ha ha ha

      Delete
  18. Comel je tiga sahabat ni dok sederet nak pergi cuti-cuti ;)

    ReplyDelete
  19. I can't handle 2nd line... Ni kire chentha separuh mati... Kesetiaan kaseem slamat x berbelah bagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik mata aku tak buta... Buta hati je waktu tu! Kah kah kah

      Delete
  20. Suka tengok SS, JM dan HH .... so suuuwwiiittttt !!!

    Hahahhahaa

    ReplyDelete
  21. waktu gini jelaaa tenet laju orang sayup konsert hehe bru boleh blogwalking..

    ReplyDelete
  22. weh.. kena cari nickname.. mcm Doreni citer Pramlee tu.. tapi Doreni tak best.. mcm pendeka bukang lapok.. Sudndin ajis ramle.. hehe

    ReplyDelete
  23. huntong Hatyai makan sedap2.. puluit mangga.. SS up entry tu pjuk JM update blog skali huahua..

    ReplyDelete
  24. RM19 shariiii sakan jugak nak bayoooo huhuhu..

    ReplyDelete
  25. haha rasa jugak la SS buli JM ;D

    ReplyDelete
  26. Macam keluarga bahagia je.... dulu sorang lepas tu berdua sekarang bertiga.... cewahhhh cak pong cak pong

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam bini bini ku gengster... Kah kah kah

      Delete
  27. Cuba lah naik flight time besday..kut nanti satu kapalterbang wish dengan abe pilot lagi .... mesti syok bila tiba-tiba di umumkan nama dan ucapan selamat harijadi. Atas awan biru lagi. Sebab akak ada terbaca 1 blog time fly tu date anak perempuan dia. Habis semua staff Airasia bagi kad dan ucapan. Syioknya. Cubalah tahun depan

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tahu... My friend pon pernah naik flight time besday gak... Masalahnya time besday SS.. Time raya or puasa... Mmg x jln.. Uwaaaaa... Dan most country pon musim panas... Nanges!

      Delete
    2. errrr apa kaitan naik fligth + birthday + musim panas?

      Delete
    3. kita blom pernah naik flight time hari jadi kita - sebab SS belum belanja tiket penerbangan tu sebagai hadiah harijadi kita...
      ha ha ha

      Delete
    4. tapi naik hari raya dah pernah dah ...

      dari melben balik malaysia - kita g epot lepas solat raya ...

      ramai2 diaorang wish kita SELAMAT HARI RAYA .. sebab tak ada/ tak ramai melayu dalam tu kot ... and saya muslim pertama yang masuk kapal terbang ... hi hi hi...

      mas memang best...

      Delete
    5. Amboi amboi... Nak tiket katanya...

      Delete
  28. Ayam bermacam ayam...ada ayam kampung, ayam enjet, ayam serama, ayam katik hehehehe

    Ayam masak sup sodap... buek rendang ayam pun sodap.. ayam ponggeng lagi sodap...

    ReplyDelete
  29. Agak-agaknya lah kalau Ss dan HH jadi tour agent dengan membawa peminat blog SS jenjalan bersama agaknya camno le gamaknya ye. Adakah kecoh dari depan sampai belakang atau kecoh dari pergi sampai balik. Wah memang havoc sungguh ni.

    Dik non taknak ke buat pelancungan bersama SS dan HH serta rerupis JM. Ala macam artis-artis tu buat. Pelancungan bersama bla-bla bla dengan peminat. Mesti best tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha ha... Adoiiilaaaa... Ini lawak! Yg rerupis cuma jay emm je... SS picisan! X layak...

      Delete
  30. Bestnya hadiah besday tu dapat melancung bersama tuannya. Kalaulah dia boleh cakap mesti dia cakap.... fuyooooooo bestnya kena angkut naik kapalterbang dari malaysia ke hadyai...terus ke JB. Kap pun kap. Masuk pintu keluar tingkap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas ni x de lagi dah... Dah request siap siap... Abis laaa jay emm kena buli lg... Ha ha ha

      Delete
  31. seronoknya bila tengok JM, SS dan HH kembara bersama kali nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. nanti boleh plan bersama lagi untuk destinasi seterusnya..

      Delete
  32. Replies
    1. Ini jay emm kena jawap... ha ha ha..

      Delete
    2. JM - hari jadi kita dah dekat... ehem ehem ... kek mango satuuuu

      Delete
    3. Ada org mengidam tu jay emm...

      Delete
    4. hahaha nak jugak, boleh ke JM?

      Delete
    5. haaa tu lah ... tengok lagi sekali ni - sib baik tak makan monitor ni ... ha ha ha

      Delete
  33. sweetnya sis JM.. tetiba hati kite yang tersentuh.. cane ni ??? :p

    ReplyDelete
  34. senyum je ke miang ? tangannya ??? ahahahaha *larikkkkk*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas meraba sembunyi tangan boleh? Kah Kah kah... * Matikkkkkkkkk!

      Delete
    2. lepas tu ada cium tak tangannye ?? mihmihmih

      Delete
  35. kek mangga tu memang penuh kasih sayang.. melimpah ruah.. nasib baik sempat kaut sikit kasih sayang tu.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaut simpan dalam perut... he he he...

      Delete
    2. kenapa perut ??? nanti dia keluar balik... simpan dalam hati, boleh bawak mati.. ciaciacia

      Delete
  36. bertiga-tigaan ?? bila nak tambah lagi ? *ayat cliche memakcik.. ngeh2*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada satu lagi seat tu... nak ke? he he he...

      Delete
    2. mana cukup satu.. bontot besau.. nak due... heeeee

      Delete
  37. bertiga lebih baik gitew. alooo sweetnya JM belikan present birthday, saspen nih apa yang ada dalam tuh? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pon saspen gak ni... Sebab... SS pon tak tahu apa isinya... keh keh keh...

      Delete
  38. indahnya dapat kawan cam gini kan ;)
    anugerah yang tak ternilai

    ReplyDelete
  39. ok cepat sambung next entry.. hahahah

    ReplyDelete
  40. tak sabar nak tunggu version JM...tape sementara tunggu tu sabar pun jadi sabariah

    ReplyDelete
  41. hadiah apa besor sangat tu, peti ais ke telebisen..

    ReplyDelete
  42. ni sorang lagi balik kampung tak bagi tahu...

    ReplyDelete
  43. kalu tahu boleh tunggu kat sana ....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa kat sana memang teringat tul taw kat ahkak... Sebab memang tahu hatyai tu kampong ahkak... Kah kah kah

      Delete
  44. fuhh best baca, kek mangga paling menggoda jiwa raga kak ana haha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay emm kena buat open haus laa camni... Ha ha ha

      Delete
  45. SS~~~~| hihihi... Haytai rupanya kamu pergi, penat ku teka di ig mu, cewahhh~

    ReplyDelete
  46. SS , tq singgah blog nadia ... Silakan , ku mahukan jawapan jujur dari mu ... Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS .... Mekasih .... Akan ku cuba ye , ha gitu~ =D kikiki

      Delete
  47. Selamat ulang tahun ss....lambat wish...huhu...

    ReplyDelete
  48. bertiga-tigaan ke HatYai...triple the fun!!
    wahh..JM so sweet, bake the mango cake..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay emm mmg sweet like mango... Ha ha ha

      Delete
  49. wuhuu. dap nya kek mangga hehe

    sambungan pls

    ReplyDelete
  50. Hadiah kontroversi tu seluaq dalam ka haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. He he he... Matik laaa suar dalam pink!

      Delete
  51. Besar hadiahnya..cer tunjuk isi apa dalam? kain pelikat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takut nak terima kain pelikat... Takut esok bangun pagi jadi kain batik... Ha ha ha

      Delete
  52. Gemukla SS lps ni, asik kena sumbat kek je..gemuk dlm redha sb JM

    ReplyDelete
  53. Wah! Dahsyat KO bercinta . klu kahwin lagi taufan tu ... Hahahaaa ...

    ReplyDelete
  54. btw kek mangga tu nak sedap! mohon post tganu

    ReplyDelete
  55. assalammualaikummmmmm.. helo2! im coming..hehehe :D

    ReplyDelete
  56. Wah, Sis JM ada skali la..mesti best ni.. :D kemain biru2 kaler baju Sis Jm skrg..hehehe..

    ReplyDelete
  57. Jelesnya orang tu dapat hadiah besar.. nak jugakkkk!!

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...