Wednesday, 24 August 2016

Kembara Hatyai - Halal Restaurant I

Entry sebelum boleh gomol kat SINI...


Entry Hatyai aku kali ni memang pendek pendek... Macam Ibrahim Pendek... Sebab... Aku appoint driver... Bukan aku terjah sendiri... Tapi... Tidak bermakna tidak ada drama... Memacam drama akan menyusul nanti... Kalu nak tahu... Kena follow kembara ini hingga ke hujung episod... Boleh? Ha Ha Ha...

Lepas We'ouls membeli souvenir kat Manida Gift Shop... Mr Boon teruskan perjalanan ke sebuah restoran halal di Hatyai ni... Aku tak tahu lokasi dan nama restoran tu... Tapi seingatnya... Tak jauh dari Manida Gift Shop... 

Aku tak reti baca Siam.. Ada sesape boleh tolong translate? He He He.. Inilah restorannya...

While waiting order...

Restoran ni memang besar...

Sikitkan air aku? Dia beri tak penuh gelas... Adehhh... Kalu teh sejuk.... Dipanggil Cha Yen... Kalu teh panas... Dipanggil Cha Ron... Jangan tersilap eh... He He He... Kalu Cha Rut? Memang mintak kena lempang dengan tukang amik order.. Sape suruh kaw mencarut... Keh Keh Keh...

Roti canai dia lembut giler.... Cicah kari daging pedas...

Mr. Boon... 

Sambil makan di pinggan... Minum di gelas... Mr Boon cerita tentang background diri dia... Mr Boon ni adalah bekas lecturer di Universiti... Dia Major dalam matematik dan Minor dalam English... Berumur 61 tahun... Still hardworking... 

Dia pernah sampai Penang, Malaysia... Dia tak boleh hidup tanpa cili... So... Sangguplah tapau cili dari Hatyai kalu nak ke Malaysia... Keh Keh Keh...

Mr. Boon ni.. Peramah orangnya... Memacam yang diborak... Tapi.. Aku tak berapa take note sangat... Sebab sibuk menikmati makanan atas meja... Kah Kah Kah...

Telur asin dicelup pewarna pink... Kalu zaman dedulu di Johor... Hanya orang hado hado aje yang gunakan telur asin as bunga telur untuk majlis kahwin... Terutama daerah Muar...

Kaki ayam... Adehhh...

Aku dok belek atas meja... Ternampak botol macam ubat batuk... Tengok tengok... Laaa... Pepper Powder? Adehhhh...


BERSAMBUNG...

64 comments:

  1. kalau tak de Drama bukan SS lah hehehe..pelakon utama HH dan pelakon tambahan si JM tu lah (pelakon tiada bayaran)

    ReplyDelete
  2. SS pandai snap pic yang ada 'story' rugi kalau korang tak baca entri kembara Hatyai ni

    ReplyDelete
  3. jadi kami tengah 'berlakon' SS tengah 'shoot'

    ReplyDelete
  4. satu lagi fakta berkenaan Mr Boon ni..dia masih SINGLE hehehe (ntah betul ke tidak) tapi dia yg cakap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Satu lagi teori... Dia nak TRY Jay Emm.. kah kah kah...

      Delete
  5. sweet lah telur PINK tu..kena ngan jiwa JM ;p

    ReplyDelete
  6. kalau gigit kaki ayam tu mahu tercabut gigi dari gusi

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM try diam2 waktu SS takde la tu..hahaha..pecah rahsia

      Delete
  7. pepper powder cam botol minyak angin dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. adehhhh... nasib tak sapu kat kepala... he he he...

      Delete
    2. Cik Mimie pun ingt mnyak angin tadi..botol dia sebijik..hahaha

      Delete
    3. kalau sapu kepala memang hilang sakit..berangin je..hehe

      Delete
  8. Utk aku sedap la roti tu ngan kuah cicah.. Nk kena cari roti canai la hari jumaat ni...

    ReplyDelete
  9. eh yang hado-hado je ke yang pakai telur asin... habis tu kalau tokeh itik buat telur asin takan dia pakai telur ayam pulak.... oh muor ku tercayang opssss terpatriotik jap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Telur asin mmg laa dari telur hitik! Kah kah kah... Adehhh adehhhh... Dah nama pon tokeh.. Kena laa hado... Taugeh je nan hado... Ha ha ha

      Delete
  10. Dolu-dolu aruah mak akak buat macam tu di kalernya telur untuk majlis berkatam Quran adik akak yang lelaki 2 orang. Warna biru kalau akak tak salah lah. Pakai telur ayam. Di buat pahar 2 buah. Oleh kerana anak bungsu dan kedua bungsu dibuat majlis macam pengantin. Di arak dari rumah Tukang ajar al-quran sehingga ke depan rumah kita orang. Kedua adik akak dah macam pengantin tanpa pengantin perempuan je... hehehehe nasib rumah cikgu Alquran tu dekat selang beberapa buah rumah je. *teringat semasa dolu lah pulak* tapi kita orang bukan hado-hado ya cuma aruah mak teringin je nak buat majlis macam tu sebab mengenangkan jasa cikgu Al quran yang dah ajar anaknya sehingga khatam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mengimbas ngibas kenangan nampak! Dulu buat masjid mmg meriah kan... Semua cukup... Boleh jamu satu kg...

      Delete
  11. Amboiiii Mr Boon duduk bertentang mata dengan JM.... yeh yeh yeh opsss

    ReplyDelete
  12. Sis JM xmakan ke telur asin tu? pink giteewww

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari mkn telur asin waktu bekfes baik makan telur goyang ;p

      Delete
  13. pepper powder tu byk kat kedai jual mee celup kat kelantan....mee celup tu mcm mee sup tapi letak kacang....biasa tak makan???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mee celup tu SS pernah makan masa kat klate...

      Delete
    2. Mee celup kelate hok sedap hihihihi

      Delete
  14. telur pink tu, isinya tak pink kan? haha

    ReplyDelete
  15. kenapa dia celup wrna pink telur tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab dia tahu jay emm nak dtg kot.. Kih kih kih...

      Delete
  16. Klu Kat sini , bila pencen selalunya pi mkn angin . gigih Mr boon ni Cari duit ke jenis yg bosan dok umah. Telur pink tu JM x bawa balik m'sia ke ... Heheheee ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sbb dia masih bujang... Vee nk try ke? He he he

      Delete
  17. kat area mana kedai ni ss? next month nak gi hatyai ni.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer translate tulisan siam tu... Pastu google... Ha ha ha..

      Delete
  18. Ngerinya tgk kaki ayam tu.. erkk sanggup ke nak makan..

    ReplyDelete
  19. Wow telur warna pink!.. i like..belikan tuk mummy tak..?

    ReplyDelete
  20. Comel botol black pepper tu..

    ReplyDelete
  21. Kenapa Mr.Boon.. Knp bukan abg sado.. tak best arr

    ReplyDelete
  22. Tengok sudah ku bilang ... Gambar makanan lagi... Kikiki

    ReplyDelete
  23. Nak tnya ... Telur pink tue , dalam nya rasa sama tak? Mcm telur asin biasa ? 😊

    ReplyDelete
  24. Pepper powder mcm botol ubat

    ReplyDelete
  25. Boleh jgk sape lupa pakai bedak nk try pepper powder tu..lawa botolnya mcm bedak nyonya

    ReplyDelete
  26. Wahh cha yen tu mmg nmpk menggoda. Botol pepper tu bGus tu boleh jd senjata kalau dlm bhaya. Simbah je kt mata. Kn kn?

    ReplyDelete
  27. halamak.. kaki ayam tu kenot goo la hahaha..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...