Monday, 8 August 2016

Kembara Hatyai - Hat Yai International Airport

Entry sebelum boleh jentik kat SINI...


Dalam kapal terbang... Tak banyak aktiviti yang aku boleh lakukan... Sembang... Tengok awan... Dan membuta... 

Jay Emm sah sah lah buat lengan aku ni bantal pelok dia... Sedap je dia membuta... Nasib baik air liur tak meleleh... Kah Kah Kah...

Dah nak hujung waktu baru aku dapat lelap mata... Dia still tak bangun lagi... Adeiii lahh... Boleh tahan kuat membuta jugak Aci ni.. He He He...

Isi Arrival dan Departure card.... Senang je...

Langit biru dan cerah... 

Awan sedang mengawan... Ehhhh.... He He He...

Dah nampak Hatyai City...

Alhamdulilah touch down...

Perjalanan dari KLIA2 ke Hat Yai International Airport cuma mengambil masa 1 jam 15 minit je... Tak lama pon...

Suhu ketika ini adalah 32 darjah celcius... Ya Allah... Boleh tahan panas... Dan waktu Hatyai dan Malaysia adalah beza sejam... Kalu di Malaysia jam 12:00... Di Hatyai baru jam 11:00...

Sampai je Hatyai International Airport... We'ouls terus beratur untuk check-in passport... Masa tengah beratur tu... Ada sorang pelancong dari Malaysia nak pinjam pen dengan HH... Just nak isi form je pon... 

Tapi... Masa yang diambil macam nak buat karangan... Hello! Kalu dah pinjam tu... Lekas laa pulangkan... Kaw ingat pen tu harta Ahmad Maslan yang punya ke? Ehhh silap... Ahmad Albab... Adeiiii....

Aku suruh HH ke depan... Aku kat tengah... Jay Emm belakang aku... Aku sengaja biarkan HH kat depan sebab details flight banyak kat HH... Then biar Jay Emm kat belakang supaya dia tak lama menunggu aku dan HH...

Alhamdulilah.. Imigresen buat keja agak pantas... Tak banyak songeh... Cuma yang tak best tu... Passport kita suka nenek moyang kaww je main campak campak... Aku sumpah kaww demam campak baru tahu.. Haiiishhh...

Inilah Hat Yai International Airport...

Departure sebelah kiri... Arrival sebelah kanan...

Dalam airport...

Keluar aje dari pintu Arrival... Toleh kiri... Toleh kanan... Toleh depan... Ehhhhh... Mana Mr Boon?

Cari cari tak jumpa... Cari cari tak ada... Abis semua celah kain orang lalu lalang aku selak... Ha Ha Ha...
* Selak kain tu aku tipu... Keh Keh Keh...

We'ouls pon jalanlah keluar Airport... Mr Boon tetap tak muncul... Try untuk masuk balik ke ke dalam Airport... Tapi... Hatyai Airport ni leceh giler... Kalu nak masuk balik kena ikut pintu Departure... Jauh pulak tu nak menapak... Pastu kena scan bag bagai... Adeiiii laaaa...

Aku perhatikan... Kat sebelah kiri pintu keluar Airport dari Arrival Hall... Ada Kaunter Taxi Airport... Tambang untuk ke Hatyai City adalah THB 100.00 seorang... Mahal! 

Kalu hire Mr Boon... Mr Boon charge cuma THB 230.00 je per tuk tuk.. Murah!

Nampak tu... Kat meja.... Ada dua awek Hatyai.. Tunggu customer untuk Airport Taxi...

Aku "Kalu Mr Boon tak datang... Kita kena naik Airport Taxi... Atau... Kita kena cari public phone try call Mr Boon"... HH "Sabar dulu"...
* Aku memang tak penyabor... Padahal baru berapa minit je menunggu... Ha Ha Ha...

HH masuk satu cafe untuk find out dengan orang cafe kat mana boleh dapatkan public phone... Orang cafe kata ada kat dalam Airport... Aduhai... Leceh...

We'ouls patah balik ke Arrival luar Airport... Manalah tahu kot kot We'ouls tak perasan Mr Boon... Tapi... Bila dah patah balik... Mr Boon tetap tak muncul...

Last last... HH decide untuk masuk sorang ke Arrival dalam Airport.. Cari sekali lagi Mr Boon kat dalam... Aku dan Jay Emm tunggu kat luar...

Bila HH dah masuk ke Arrival... Aku jengah dari luar... Ehhh... HH pulak tak muncul... Mana dia pegi? Tak kan scan bag kat Departure lama sangat... Aduhhhh.... Kang dah satu hal pulak nak mencari dia...

Dalam tengah menunggu HH sampai ke dalam Departure... Tetiba... Jay Emm panggil aku sambil tunjuk seorang lelaki tua... Bert-shirt kaler pink.. Pink kaler kesukaan Jay Emm... He He He... Siap  dengan memegang sepanduk bertulis "SS"... Makkk aiihhhh... Besarnya nama aku! Memang sah lah itu Mr Boon! Kah Kah Kah...

Mr. Boon "I'm sorry... I'm late... I'm looking for parking"... Aku "It's ok... Wait... I'm waiting my friend inside"...

Aku jengah jengah HH dari luar Aiport... Dalam 5 minit barulah HH muncul kat Arrival... Aku lambai dia suruh keluar... Aku "Ko pegi mana? Pesal lambat sangat"... HH "Aku pegi kencing dulu"... Cissss! Tak berbaloi aku risaukan dia... Proses najis rupanya.... Busuk!

We'ouls jalan ke parking kereta...

Let's go... Hatyai City! Yeahhhhhh!!!



BERSAMBUNG...


98 comments:

  1. Yuhu..pesal rajin sgt ni..ada entri baru lagi

    ReplyDelete
  2. terima kasih tau kongsi ngan kita last pic tu..leh masuk dlm blog titew

    ReplyDelete
  3. Nasiblah..tdo beralas lengan SS..sib baik sejam je..kalau 5 jam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abis laa keras kejung SS kat situ.. he he he..

      Delete
    2. nak jugak bantal lengan SS... nak bagi souvenier :p

      Delete
  4. itu sbb beli seat leh membuta sebelah SS hihih

    ReplyDelete
  5. tak puas terbang ngan SS n HH..sejam je dlm flight..kita terbang ke destinasi lagi jauh nak tak ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh Eh ehhh.... ada orang offer SS laaa... cam tak caya... bukan ke dulu org tu JUAL MAHAL!

      Delete
  6. ahakss..YES!! SS mmg tak penyabor..tapi time tu semua risau..JM lak mcm2 fikir kalau x jumpa Mr Boon kat eport..camna plan kita utk 3 hari tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Nanti SS nak ngumpat pasal Jay Emm next episod... Tunggu.. he he he...

      Delete
    2. Sokong jm!!! Sambil pegang sepanduk..

      Delete
    3. Nak aku sokong ko.. Kasi pinjam emon...

      Delete
  7. mmg syukur sgt Mr Boon muncul..mmg cuak dah time tu..

    ReplyDelete
  8. Best tak naik tuk-tuk. Ada rasa macam naik kuda ke naik beca ke naik lembu ke.... hehehehe

    ReplyDelete
  9. hehehe nasib Mr.Boon sampai jugak ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu Boon dan tuk tuk nya tak de... tinggallah boontut... ha ha ha...

      Delete
  10. Replies
    1. check in ke mana tu cik manisah? ha ha ha....

      Delete
    2. check in hatyai #dalamMimpi

      Delete
    3. SS percaya... Jap jap lg... Cik Manisah and the gang akan buat rombongan ke Hatyai... Tak mo caya!

      Delete
  11. Replies
    1. Eleh... Cik Manisah tinggalkan SS byk kali.. Pi NZ x bawak! Pi pantai tak bawak.. mencikkk!

      Delete
    2. A ahh nk kecik ati jugak...

      Delete
    3. haaaa pandai sss hh kona citer kan...

      NZ tu juga yang diungkitnya ...

      tak cakap nak ikut pun ... padahal ss tau kan kita nak g NZ tu ...

      kih kih kih ...

      Delete
    4. ha ha ha...

      jom lah NZ jom jom jom ... kena me repeat ni...

      haritu g graduation - tak aci ...

      Delete
    5. 2 hari je ... apa je jalan nya ...
      dok jadi driver je ...

      kita g kali ni - (aisehhhh KITA tu yang tak menahan) ha ha ha...
      okay ulang...
      kita g kali ni - bio HH yang drive ... ha ha ha...

      Delete
    6. p pantai mana tak bawak ss tu ...

      sampai perhentian tau kita bawak.

      pantai kelantan pun kita bawak...

      kecik ati arh camni...

      Delete
    7. Ahhhhh! Tak kiraaaa! Pantai klebang tak bawak pon! Ungkit!!! Ungkit!!!!

      Delete
    8. Pasal NZ tu... Cik Manisah ajak2 hitikkkk aje... Bukan ajak betul2! Ahhhhhhhh! Nak ungkitttt gakkkkk!!!

      Delete
  12. sama macam airport istanbul la gitu, setiap kali nak masuk airport kena scan bag T___T

    nama Mr.Boon tu memang gitu ke?bun bun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ejanya "Boon"... Sebutnya "Bun"... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Aah btul tue hanis ... Sama mcm airport istanbul bila kuar dah tak bleh masuk balik hihihi

      Delete
  13. pergh..baju pink.cam tau-tau je...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik Jay emm tak pakai pink... Kalu tak.. sedondon... kah kah kah...

      Delete
    2. boleh arh nyanyi RAYA SEDONDON ... kih kih kih

      Delete
  14. HH spesis tak suka membuang dalam flight gak ke? sampai airport cari toilet dulu.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam flight pon membuang... kat airport pon sama... tah mana tah datang air.. ha ha ha...

      Delete
  15. Apeni tetiba ad nama Ahmad Maslan. Hahahaha ! Oooo jenjalan Hatyai pulak ehh. Jeles betul tengok orang travel merata rata ni. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tetiba Ahmad Maslan terbabit dalam drama Hatyai... Nasib bukan Rani Kulop.. he he he..

      Delete
    2. AM pun AM lah ... hantam sahajalah labuuuuu

      Delete
  16. Huwaaaa~ awan tue cantikkkkkkk....

    Bestnya baca story Hatyai.... Cepat sambung tak sabar nak tahu cerita seterusnya ...

    ReplyDelete
  17. Ok , HH paling win.... org risau dia memproses pulak... Kikiki ...

    ReplyDelete
  18. part campak passport tu memang ! hergh ! nasibbaik negara orang.. kalau negara sendiri.. dah makan nasik lauk ulam dah.. huh !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untunglah makan nasi... Kalu ikut hati... Bg makan slipar! Ha ha ha

      Delete
  19. Wah...gi Hatyai tak hajak..cehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elehhh.., mak tu.... Bukan ke kampong mak hatyai!

      Delete
  20. 100 bath baru Rm10++..kedekot ye SS..share 3 org kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apanyeee makkk... 100 bath tu sorang laaa!!! Kalu 100 sorang makkk kompom lagi kedekot tahikkk idong makkk masinnn! Kah kah kah

      Delete
    2. Haha..tau xper..dh murah nak lg murah..musibat kan??

      Delete
    3. Kalu boleh nak free... lagi musibat... kah kah kah...

      Delete
  21. Eh apesal Hatyai nampak bersih jeee dlm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya... Dekat mata SS... Hatyai ni bersih... X de pulak nampak nampak sampah longok

      Delete
    2. Ye ke..lum masuk lorong-lorong jual montot lagik la tu.. :p

      Delete
    3. siang tak de.. malam ada laa kot... kah kah kah... mak mcm pernah gi jek mak....

      Delete
  22. Replies
    1. hi nina... dah balik berkelah? he he he...

      Delete
  23. SS , mekasih buat nasihat dan pendapat di ruangan ku... Kikiki ...

    ReplyDelete
  24. Nasib baik bantal lengan . klu peha confirm kluar bunyi ... Kroh kroh ... Heheheee.

    ReplyDelete
  25. muka semua semangat berjalan . . hehe

    ReplyDelete
  26. Cantiknya pemandangan dari dalam flight tu.. alhamdulillah sampai dengan selamatnya :D

    ReplyDelete
  27. nasib baik Mr. Boon x lambat sangat kalau x mesti SS dah bertukar karakter..hahaha

    ReplyDelete
  28. last pic sama pic dekat entry Sis Jm.. hehehe :D

    ReplyDelete
  29. okay tu JM xmo terpisah beli seat duduk dekat.. kitorang duduk jauh2.. tah terlepas ke quiet zone sorang..

    ReplyDelete
  30. first time baca orang masuk Hatyai naik flight.. selalu kalo kat utara orang naik kete je yang dengar kat Wang Kelian.. ke tempat lain huahua..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...