Friday, 12 August 2016

Kembara Hatyai - Klonghae Floating Market

Entry sebelum boleh gali di SINI...


Lebih kurang jam 16:00... We'ouls dah tercongok tunggu Mr. Boon kat depan Grand Plaza Hotel... Mr. Boon tak sampai lagi.. So... Aku dok merayap depan hotel... 

Driver Tuk Tuk yag bersidai depan hotel asik lah menyapa We'ouls untuk gunakan khidmat dorang... Tapi.. We'ouls tolak secara baik... 

5 minit kemudian... Mr Boon pon sampai... We'ouls terus gerak ke Klonghae Floating Market...

Rerupis dan Tuk Tuk... Keh Keh Keh...


Jarak antara Grand Plaza Hotel ke Klonghae Floating Market tidaklah jauh... Lebih kurang 5.6 Kilometer aje... Dan masa yang diambil lebih kurang 20 minit...

Sampai aje kat Klonghae Floating Market... Mr Boon kata "I give you here until 7:00... Is it ok?"... We'ouls pon jawap "Ok!"... Sambil tengok jam kat tangan baru jam 16:30... Dalam hati kata cukup ke? Adeiii...

Mr. Boon "I will show you where is toilet and pray room"... HH pon jawap "No! No! Need Mr. Boon...  We can go ourself"... 
* Si HH punya risau kot kot kena bayar lebih pada Mr Boon... Sebab cara Mr Boon tu macam nak jadi Tour Guide lak... 

Mr Boon "It's ok because I wanna see my friend here... So... I can show you"... HH "Ohhh! Ok Ok"...

Sambil jalan dalam panas terik... Mr. Boon pon baik hati citer skit pasal apa yang ada kat Klonghae Floating Market ni... Just in case We'ouls perlu ke toilet... So... Dia tunjukan arah toilet... He He He...

Tak banyak yang aku nak songeh pasal Klonghae Floating Market ni... Just layan gambar aje eh...

Pintu Gerbang....

Ada tokong...

HH tengah scan.... He He He..

Inilah kawan baik Mr Boon... Mr Boon kata kawan dia ni banyak bisness... 

Klonghae Floating Market di kejauhan...

Adehhh... Eja Market pon salah... 

Siap ada karok laa kawww...
Klonghae Floating Market di bawah sana...

Ada lebih kurang 30 sampan sepanjang tepi sungai....

Pilih laa apa yang kaw selera...

Kuih warna warni... Ceria Aidilfitri gitew... He He He...

Ahkak comel goreng apa tu?

Spicy Chicken Salad...

Aku... Jay Emm dan HH... Jalan dari awal ke hujung... Tapi macam tak berapa merangsang nafsu tekak... May be sebab We'ouls masih kekenyangan hentak perut kat Salma Halal Restaurant.... Cuaca pulak panas berdenting... Aduhaiii...

Tapi... Motif utama aku datang Klonghae Floating Market ni nak beli bikar Doraemon! Kah Kah Kah... Aku tak pedulik! Cemana pon aku nak jugak! Aku nak bawak balik Malaysia bikar Doraemon tu... He He He...

Aku pilih nak air Cha-Yen... Dan pilih design Bikar Doremon yang aku suka... HH bayar.... Dan... nasib baik laa Jay Emm tak membebel aku minum ais... He He He...

Aku tanya HH "Ko tak nak ke beli air bikar ni?"... HH berkira kira... Dia sendiri tak ada rasa nak minum... Dan... Dia antara nak dengan tak nak beli bikar sebab dia malas nak bawak balik Malaysia... Takut pecah!

Aku duduk sensorang layan Doraemon... Dalam masa sama... HH asik dok cukai je air Cha-Yen aku ni... Geram betul aku nengok dia.... Iskkksss...

HH masih mencari...

Jay Emm dengan hasil tuaian...

Udang Goreng Tepung.... 

Sotong ni ada isi yang padat... Makan panas panas... Sedap!

Jambu dan nanas...

Masa dok lepak... Sambil sedut air Longan ais si HH... He He He... HH "Kita nak buat apa lagi nih? Masa banyak lagi... Kalu tak ada apa... Kita cari Mr. Boon je la"... Aku "Tak ada tempat lain lagi ke? Tak kan sini je?"... HH "Kat luar tadi tu je lah"...

We'ouls pon bangunlah tinggalkan tempat dulu... Naik semula ke atas... Sampai kat atas... Ehhh... Rupanya banyak lagi kedai yang We'ouls tak perasan... Jommmmm! Merayap!

Doraemon pon ikut Wefie... He He He...

Mari kita shopping kat sini...

Pilihlah mana kaww suka...

Aku geram tengok HH... Puas aku pujuk dia beli satu bikar tu... Tapi... Dia asik berkira kira... Bukan soal harga... Tapi dia malas nak angkut masuk bag... Dia takut bikar tu pecah...

Tapi... Bila dah balik Malaysia... Dia asik ugut aku je... Nak kidnap bikar Doraemon aku tu pegi opis... Nak poyo dengan kekawan dia... Aduhaiii... Nanges aku!

Ada pernah suatu hari tu... Aku letak bikar Doraemon aku kat rak... Tetiba... Dia langgar rak... Barang lain abis sepah jatuh atas lantai... Nasib baik bikar Doraemon aku tak pecah! Terus aku peluk selamatkan bikar Doraemon aku tu alih tempat lain... Barang lain jahanam tak pe... Jangan Doraemon aku yang arwah.. Kah Kah Kah...

Singgah beli t-shirt...

Aku suka beli t-shirt kat sini... Design yang agak menarik... Dan paling penting... Murah! We'ouls dapat diskaun... Sehelai t-shirt around THB 90.00 je... Dok bertekak jugak laa pasal harga... Sebab.. Si kuli nak beri harga rendah ... Si boss pulak nak naikkan harga...

Last last... Si Boss terpaksa mengalah... Boleh gitew? Pedulik... Janji aku dapat harga yang aku nak... Gasak kawww laaa nak bertarik tudung kat situ... Keh Keh Keh...

Baju bajan pon banyak...

Jagung apa ni? Lain macam rupanya...

Mari jalan lagi... Aku beli Fridge Magnet 3 bijik cuma THB 100.00

Entah apa dicarut pon aku tak tahu laaa... Aku buta huruf Siam... He He He..
 
HH tengah tawar harga...

We'ouls singgah kat satu kedai yang jual baju tidur... Try tawar harga... Memula penjual letak harga tinggi... Mintak kurang pon tak nak turun harga... Tapi... Lama lama... Dapat juga harga murah...

Aku perhatikan Jay Emm... Dia minat kat satu baju tidur... Warna pink! Pink ye u'ouls! He He He... Baju tidur tu memang size Jay Emm lah... Dia suka sangat baju tidur tu... Berkali kali dia belek... Pegang pegang lepas... Pegang pegang lepas...

Dalam masa yang sama HH berpakat dengan aku yang dia nak belikan baju tidur tu untuk Jay Emm... HH dah nampak baju tidur yang Jay Emm pegang tu...

Saat Jay Emm berkira kira untuk beli... Jay Emm tanya aku "Cantik tak baju tidur nih?"... Aku terus dengki dia... Aku jawap "Tak cantik laah"... Terus Jay Emm tak jadi beli sebab aku cakap tak cantik! Kah Kah Kah...

Dan... Si HH terus rembat baju tu dan bayar... Jay Emm pelik tengok HH... Dari air muka Jay Emm... Aku tahu dia agak frust jugak tak dapat baju tu... He He He...

Jay Emm tak putus asa... Dia tunjukkan aku baju tidur yang ada patern yang sama tapi kaler biru... Aku cakap kat Jay Emm "Tak pe... Kita pegi kedai lain nanti... Mesti ada yang sama"... Jay Emm pertikai "Kalu tak ada kat tempat lain macamana?".... Aku bagi janji palsu "Ada!"... Kah Kah Kah...

Disebabkan Jay Emm tak dapat baju yang dia hajatkan... Jadi... Dia mengubat luka dengan beli baju lain... Ha Ha Ha... Kali ni dia langsung tak tanya aku cantik ke tak? May be dia takut aku jadi anti klimaks! Ha Ha Ha.... Aku dan HH macam nak pecah perut tengok muka Jay Emm... Kah Kah Kah...


Sandal pon banyak...

2 bijik THB 100????

Dah maghrib... Marilah balik...

Jay Emm hadiahkan aku souvenir ni... He He He...

Tepat jam 19:00 Mr Boon dah menyusur We'ouls... Tercarik We'ouls yang masih berlegar kat Klonghae Floating Market tu... Adeiii... Kalu ikutkan... Memang tak cukup masa yang diberi tu... Ha Ha Ha...

Tengah discuss pasal Tour untuk esok...

Sampai kat Tuk Tuk... Mr. Boon ajak discuss pasal Tour untuk esok... Aku suka cara Mr Boon ni... Dia mintak We'ouls tetapkan sendiri mana yang We'ouls nak pegi...

Dia beri kebebasan pada We'ouls tentukan tempat... Sebab pada dia... Setiap orang ada preference sendiri... Dan dia nak We'ouls happy dan puas hati!

Pada awalnya... Aku cuma nak pegi Municipal Park dan Samila Beach je...Kalu dapat ronda sekitar Hatyai City pon dah memadai...

Tapi... Mr Boon beri masa dari jam 08:00 pagi hingga 18:60... Perghhhh! Lama tuhhhhh... Dan dia cuma charge THB 800.00... Murahhhhh bapakkkkkkkkkkkkkk!!!!

Disebabkan We'ouls tak berapa nak study tempat lain... Terutamanya Songkla... Then... Mr. Boon beri suggestion beberapa tempat yang agak menarik...

Dia tengok aku carry camera... So... Dia tahu yang aku nak pegi tempat yang cantik untuk amik gambar... Dia tahu HH suka shopping... Jadi... Dia suggest beberapa tempat shopping... Dan Jay Emm tak kisah mana pon dia akan ikut... Sebab.. Jay Emm sendiri pon tak pernah lagi sampai Songkla...

Aku tanya Mr Boon "How about time?"... Sebab... Tempat yang dia suggest tu banyak jugak... Aku risau tak sempat cover semua jek... Dengan muka berkerut dan nada keras Mr Boon jawap "Don't worry about time... As long you follow me.. We can cover all!"... Tak masal aku kena marah! Dalam hati aku kata... Confident gile orang tua ni... Bior betul!

Ke manakah Mr Boon akan bawa We'ouls? Tungguuuuuuuu!



BERSAMBUNG...


99 comments:

  1. So apa reaksi JM dapat hadiah baju tidur pink?

    Hehehheeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita tunggu ke hujung episod! Kih kih kih...

      Delete
  2. Floating market ni pun mmg aim sesangat...

    Apa kan daya ... blom ada rezeki ke sana ...

    Pastu tembikar air tu ....


    Hwaaaaaaaa hatyai tungguuuu ahkak datanggggg tapi x tau bila....

    Ha ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adeiii laaaa... Sabar laaa duhai Cik Manisah... Tak lari Hatyai dikejar! Ha ha ha...

      Delete
    2. Hatyai tak lari, tembikar doremon tu yang kitorang nak kejar..haha

      Delete
    3. Samelaahhh...tggu ahkak dtg jgk tp xtau bila. Kui3

      Delete
  3. Ok , ahkak tgk sotong tue mengancam lah... Mcm sedap je , mcm sedap je ...

    ReplyDelete
  4. Eksited tunggu.
    Cepat sambung

    ReplyDelete
  5. Memang bikin lapar lah terjah entri mu nie tgh malam SS ooiii... *sambil buka pintu peri sejuk*

    Semua SS punya pasai lah nie ... =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kah kah kah.... Bukan itew... Itew takkk... Bukannn salah itew... He he he...

      Delete
  6. aaaa ! sadis jugak tengok Doraemon tu.. kite punya penutup dia pecah masa nak masuk dalam lift... banyak sangat barang tengah dipegang.. ntah cane ntah dia berderai... hatiku hancur ! penat ku tatang.. T_T

    ReplyDelete
  7. sadis tau cakap baju tdow Sis JM tak cantik walaupun sekejap.. hek2

    ReplyDelete
  8. ahaha kelakor lah tenguk HH buli ss... tapi cun lah bikar doraemon tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg lawo doraemon tu... Itu sebab syg giler! Ha ha ha

      Delete
    2. Selayaknya emon tu ikut aku jalan2

      Delete

  9. doraemon je ke nobita giant takdak

    ReplyDelete
  10. Tenguk sampan yang kecik macam tu duduk berjam-jam di tempat sempit emmm camno le agaknya. tak sakit kaki ke... eh tiba-tiba perihatin lah pulak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu kita dok sampan tu... Usahkan sakit kaki... Dgn badan2 sekali bergolek masuk sungai! Kah kah kah

      Delete
    2. Dlm keadaan panas lak tu..

      Delete
    3. Kalau JM yg dudk dlm sampan tu x sampai 30min sampan tenggelam sbb berat

      Delete
  11. JM berlatarbelakang tuk tuk warna biru... sedondon lah dengan tuk tuk

    ReplyDelete
  12. tak sabar hakak baca story gi Siam ni ...cepat la updet

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiiikkk! Org kampong siam mintak update? Klako laaa... Ha ha ha

      Delete
  13. stop sat ..hakak nak gu market beli ikan

    ReplyDelete
  14. nina pn kalau pi khlong hae ni minum air je.. makanan dia x kena sgt dgn tekak i.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Food ringan ok lg... Kalu berat... Baik pi restoren... He he he

      Delete
  15. ishhh la.. bole dok kenakan sis JM...hihi

    ReplyDelete
  16. dtg sini dulu..kerja nk membeli makanan ja..semua nk trt

    ReplyDelete
  17. gambar JM pakai baju tidur pink takde? haha. matila

    ReplyDelete
    Replies
    1. baju tdo belang warna pink sweet sgt sal! For ss n hh eyes only ;p

      Delete
    2. Tunggu jay emm update kat blog dia... Kah kah kah

      Delete
  18. dahsyat Mr. Boon, macam James Boon

    ReplyDelete
  19. Eh eh sape budak busuk dlm first picture tu :-)

    ReplyDelete
  20. JM pandang dgn muka sedih bila hh dah ambk baju tdo pink tu bila tanya kakak kedai ada lg tak warna yg sama dia ckp x de

    ReplyDelete
  21. Pastu pegang lak baju tdo warna biru design yg sama tanya SS cantik x, dia ckp x cantik terus x jadi nk beli

    ReplyDelete
  22. Upanya ss dan hh dah bersubahat jadilah drama air mata d eport... Nak tahu cite tu kena baca kembara hatyai ss till end

    ReplyDelete
  23. Doemon tu comel! Nyesal plak x beli leh letak duit syiling. Nanti nk curi dlm diam lah dari ss

    ReplyDelete
  24. kih kih kih hh cuba nk seludup emon eh!! Tuaaarrr org dh ckp beli JM pun boleh tlg carry naik flight

    ReplyDelete
  25. best shopping ngan hh sbb dia pandai bab tawar menawar ni

    ReplyDelete
  26. Replies
    1. Kalu rindu kena laa pegi lagi... He he he

      Delete
  27. Scha plak eksaited dia nak bawak gi mana lepass nii. heheheh. Comelnyaa bikar doraemon tu haaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eksaited eh? Bertunang lagi eksaited kot... Eksaited nak kawen... Ha ha ha

      Delete
  28. bekas doremon tuh cute sangat!

    ReplyDelete
  29. Wahh macam macam ada dekat floating market tu rupanya. Heheh !

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah floating tu dah macam astro... kah kah kah..

      Delete
  30. cantiknya udang goreng tepung tu, tak mcm kat m'sia...tepung byk, tak nampak udang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat malaysia... udang tenggelam... ha ha ha

      Delete
  31. Nak bikar doremonnnnnn . Baju tidur pink tu bagi JM tak ?

    ReplyDelete
  32. model tuk tuk tudung biru tuu cantikss .. ahaksss

    ReplyDelete
  33. haaa, lepas niih boleh pergi cari jugak doraemon

    ReplyDelete
  34. dari haritu lagi geram tengok doraemon tuuh dekat ig ..

    ReplyDelete
  35. dekat songkla ada tempat best ke ?

    ReplyDelete
  36. selalu dengar orang pegi klongae, tp kalau ajak abah pegi dia cakap tak payah tak best. hakikatnya takut anak dia pau duit .. haha

    ReplyDelete
  37. bikar dorremon... lain kali beli lebi kasi yana satu hehehhe

    ReplyDelete
  38. cute betul bikar doreamon tu.. mmg patut pun kena jaga leklok..bkn sng nak dapat..hahahaha..jauh tuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg SS pelok sepanjang jalan... Kah kah kah

      Delete
  39. kesian sis JM xdapat beli baju tidur pink... hehehee..

    ReplyDelete
  40. banyak jugak kedai kat floating market ni..

    ReplyDelete
  41. TQ SS letak manyak gambo..lehlah jamu mata wpun xkesana.
    Sayangggg SS.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah... Ada jugak org hargai entry ini... Love u more...

      Delete
  42. hehehe bikar doraemon jugak yang disayangnya.. lain kali kena beli banyak2, baru laa tak risau kena kidnap atau pecah..

    ReplyDelete
  43. bikar doremon mahai tuuu.. but just nice jugak kalo jadi souvenir..
    tapi kenapa doremon eh..

    ReplyDelete
  44. semua yang makanan tu halal ke.. kena tanya dulu ke or mmg semua halal ?

    ReplyDelete
  45. cecomel baju tido kat situ

    btw , jagung tu jenis apakah? -,-'' turn off tengoknya. hahaha

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...