Thursday, 11 August 2016

Kembara Hatyai - Salma Halal Restaurant

Entry sebelum boleh gomol kat SINI...


Disebabkan check-in Hotel lambat lagi... Jadi... We'ouls decide untuk pegi mencekik... Tazzabar aku nak pulun Tom Yam yang mabelessss itu... Jommmmmmmmm seranggggggg!

Sebenarnya... Sekitar Grand Plaza Hotel tu... Melambak Halal Eateries... Pilih je laa apa je yang kaww nak telan... Murah... Sedap...

Untuk tengahari ni... Aku ajak Jay Emm dan HH pegi Salma Halal Restaurant... Disebabkan aku lupa nak print map... Jadi.. Jay Emm lah yang tunjukkan jalan... Keh Keh Keh... Jay Emm "Kitab Busuk manaaaaa Kitab Busuk?"... He He He...

Restoran ni memang popular dikalangan pelancong terutamanya orang Malaysia... Kalu berselisih dengan orang Malaysia... Aku just senyum je laa...

Inilah dia Salma Halal Restaurant...

Nak cari Salma Halal Restaurant ni tak susah pon... Keluar dari pintu Grand Plaza Hotel...  Jalan ke arah Lee Garden Hotel... Jalan lagi sampai hujung simpang empat... Belok kanan... Jalan lagi hingga jumpa Salma Halal Restaurant yang berada di sebelah kanan... Senang!

Boleh refer map ini...

Sebelum jumpa Salma Halal Restaurant... Kita akan jumpa Hamid Restaurant dulu di seberang jalan...

Comel kan pelayan restaurant ni... Lemah gemalai je orangnya... Pandai cakap melayu...

HH "Dik.. Ahkak nak order Tom Yam"... Ahdik "Ahkak nak tomyam putih ke merah?"... HH tengok aku... Aku "Nak merah!"... HH "Haa Tom Yam merah eh Dik... Esok esok lah Ahkak order Tomyam putih pulak... He He He"... 

Ahdik ketawa dengan kata kata si HH... May be sebab Ahdik tu rasa kelakar... Tom Yam untuk esok dah siap order hari ni... Tapi belum tentu Ahkak nak datang lagi esok.. Keh Keh Keh...

Orderlah apa yang kaw nak...

Menu yang wajib kaw pulun bila dah sampai Hatyai.. Tom Yam Seafood U'oulssssssssssssss! Sedap gilakkkk! Panas panas...

Somtammmmm... Perghhhhh! Sepinggan penuhhhh! Puas makan...

Order Sotong Goreng Tepung... Rupa dia macam jejemput jek... Tapi... Tepung yang rangup... Di hidang bersama coleslaw...

Jay Emm order Lemon Madu... HH  order Asam Boi... Air dorang aku cukai... Air Longan aku telan sorang... Ha Ha Ha...

Mari wefie skit sambil layan WIFI... He He He...


BERSAMBUNG...

66 comments:

  1. banyak berjalan luas pengalaman
    Seronok dapat pengalaman di Negara orang ..by the way salam kenal

    ReplyDelete
  2. baru restoran salma..kalau restoran salbiah lagi lawa waitress I taruk..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan taruk yang kuat makan taw... Kang baru nak kira untung dah rugi... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. ehh..bukan Sal ke yg jadi waitress..kalau org lain..sis JM minta Sal gak meh layan kami x kira!!!

      Delete
    3. kalau Sal bukak kedai makan..wajiblah Sal yg jadi waitress kalau kami nkn kat sana..x kira!!!

      Delete
    4. haha..mana boleh.bos kena duduk dapur tengok chef masak betul ke tidak..

      Delete
  3. menu wajib bila dah ke hatyai.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bungkus nasi kerabu terbang ke chiangmai..

      Delete
    2. Thailand kan dah sinonim dgn Tom Yam

      Delete
    3. betul tu sis JM.. kalau ke Thailand tak makan Tom Yam lengkap rasanya..

      Delete
  4. Replies
    1. lepas ni SS lak buat tomyam sedap cam tu ea.. masehhh

      Delete
  5. Adoyyyay... bila nk sampai hatyai ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. X yah nak adoiyai sgt... Takat nak jjcm leh sangat!

      Delete
  6. Replies
    1. Tak tahu laa Salma tu mana satu orangnya... Tak tahu sedap ke tak Salma tu... Tak pernah try! Salma punya Tom Yam gerenti sedap... Kah kah kah..

      Delete
    2. hahaaaa... tom yam dia la sedap

      Delete
    3. Cakap tu bior terang! Kah Kah Kah...

      Delete
  7. Nyesal tak amik limau madu.. Longan tu tumpang tengok jek la...

    ReplyDelete
  8. ramai cakap harga di Hamid Restoran tu mahal tapi tk pernah try compare harga ngan Salma tu..entah dorang tu suami isteri ;p

    ReplyDelete
  9. wajiblah JM jadi kompas sebab dh pernah ke sana..kalau lupa jalan memang kena siku lah hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik GPS ikut.... Ehhh... Jay Emm ikut...

      Delete
  10. bab order makan serah kepada HH, bab nk mkan apa serah ke SS dan bab baca doa dan tunggu nak telan serah kepada JM kih kih kih

    ReplyDelete
  11. nak bg tahu ni..kalau nak sedap order tom Yam MERAH tu..perghh..rasa pedas, masam semua cukup tak perlu tambah lagi perisa CUKUP RASA heeee

    ReplyDelete
  12. Lemon Madu mmg sedap gile tapi kalau nk alagi sedap minta org bancuh air tu kurangkan manis..

    ReplyDelete
  13. Air Longan tu..teringin nk cukai kat SS sekali tgk tggal Air je Longan dan berenang2 dalam perut ;p

    ReplyDelete
  14. Air Longan tu..teringin nk cukai kat SS sekali tgk tggal Air je Longan dan berenang2 dalam perut ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh Keh Keh.... SS tak sempat nak toleh kiri kanan..

      Delete
  15. kedai kecik je so hanya kami je sampai waktu tu, so order cepat sampai..time dh siap mkn baru ada satu family masuk..so kalau nak makan Tom Yam yg boleh buat korang jila mangkuk tu sila ke Salma Hayek eh Salma Restoran

    ReplyDelete
  16. perghh..sedapnya..suka dua2 yg merah & putih..
    *telan ai lio*

    ReplyDelete
  17. suka restaurant ini...best masakan thai.

    ReplyDelete
  18. Adoiii~ dah lah ku terjah tgh malam ... Terus berbunyi kruk kruk lapar nengok gmbr makanan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kah kah kah... Sila laaa keruk piuk kat dapo tu... Ketung ketang! Ha ha ha...

      Delete
  19. Tomyam dgn somtam !!!! Teringin ....

    ReplyDelete
  20. Tgk gmbr je pun dah boleh rasa marveles nya makanan tueeeeee

    ReplyDelete
  21. erkkkk' eh tenguk gambar je dah kenyang... walaweiiii sodapnya

    ReplyDelete
  22. ITU tomyan klu masuk mee , ss kena colek depan Mata pun sis nggak pedulik ! ... Hahahaaa

    ReplyDelete
  23. menyesal buka entry niihh .. dah laa tengahari .. lapaaar

    ReplyDelete
  24. buka entry ni memalam terbaik sabor jela perut samapi esok pagi

    ReplyDelete
  25. Ya ampun..menyesal baca entry ni.. siyes menyesal.. sedapnya tomyam tu... :D

    ReplyDelete
  26. comey betul pelayan dia tu.. flawless...hehehe

    ReplyDelete
  27. hooooi dia punya close up gambar makanan.. bikin lapar !!

    ReplyDelete
  28. tamyam pedaaaas huurm tapi kalo da sampai kena makan gak la..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...