Sunday, 21 August 2016

Kembara Singapore - Tulang Merah Singapore

Misi Jalan Jalan Cekik Mentedarah a.k.a JJCM aku kali ni adalah mencari Tulang Merah Singapore... Yeahhh! Menu wajib kaw cuba bila dah jejak ke tanah Singa Pura Pura... He He He...

Actually... Aku nak try Sup Tulang Merah... Tapi... Dalam sederet restoran makan... Cuma satu restoran ni jek yang ada menu Tulang Merah... Itu pon bukan sejenis sup... Tapi just Tulang Merah yang kuahnya dipecah dengan telur... Ke ada banyak versi? Entah! Ha Ha Ha..

Ahhhh! Tak kisahlah... Janji Tulang Merah... Bukan... Janji Manis Mu Esah lidah tidak bertulang... Ehhhh! Apa aku merepek nihhhh... Keh Keh Keh...

Mari aku zoom skit rupa paras jelita Tulang Merah sebelum kena gomol dengan aku... Kah Kah Kah...

Dimakan dengan Roti Perancis... Adehhh... Banyak giler Roti dia kasi... Lembut pulak tu... 

U'ouls boleh pilih nak makan dengan nasi atau roti... But... Aku cadangkan amik roti... Lebih merangsang tekak!

Amekkkk kawwww! Sekali datang size dulang ok! Besau besau pulak tulang merahnya... Jenuh ok nak habiskan!

Kalu tengok size Tulang Merah tu... Macam mustahil aku dengan HH dapat habiskan... Tapi... Bila perut dah lapor nak mampos... We'ouls cekik mentedarah sampai licin! Makan panas panas pulak tu... Perghhhh masyukkkkkk! 

Dah macam anak jin meratah tulang... Kah Kah Kah... Memang sememeh giler mulut merah merah.... Dengan terselit selit kat gigi... Pedulik! Dasar pelahap... Ha Ha Ha...

Sambil makan... Menikmati pemandangan luar jendela.... Ahakssss... Jendela katanya... 

Betul betul depan Masjid Sultan...

Restoran 2 tingkat... Aku lepak tingkat atas... Kat bawah penuh...

Inilah Restoran Halal Al-Tasneem...

Sederet dengan Singapore Zam Zam Restaurant... 

Total harga aku mencekik kat sini adalah SGD 15.00! Jangan convert ye Aci... Tapi... Kualiti dan kuantiti food yang disediakan pada aku sangat berbaloi! Dengan air Teh O Limau suam pekat yang ada dua bijik limau kasturi di dalamnya.... Ha Ha Ha...

Muka HH yang datang dengan muka masam sebab kebuluran... Keluar dengan muka adaaaa manisss senyummm... Ha Ha Ha...


- XOXO -

77 comments:

  1. nak try jugak nnti. bln 9 nnti p sana. updte bnyk sikit mkn2 kat sana kak

    ReplyDelete
  2. alamak!!!! sup tu...sup tu..ada org ajak JM g mkn tp dia dh mkn dulu..x aci!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh sejuta kali lagi terjah! Ha ha ha

      Delete
  3. kalau bukan sup pun..masak camtu pun dah terliur neh...lapo tgk time lunch ni adehh

    ReplyDelete
  4. kalau JM lah kan..boleh habiskan sorang tau kalau byk tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makkk aihhhhh... Kite tgk nanti!

      Delete
    2. Aku tahu ko aiming murtabak tu kan? Kalu ko amik... Aku pon x nak terlibat... Bior jay emm tolong cekik kiri kanan! Kah kah kah

      Delete
    3. Tak la... Aku mkn pizza yg 4 dollar tu...

      Delete
  5. adeh..sambil komen sambil telan air liur!!!

    ReplyDelete
  6. ahaa..kedai kat area tu jek! x kira..SS mesti bwk JM ke sana

    ReplyDelete
  7. kih kih kih..klaau JM pun cam HH gak..cuma beza nya muka senyum waktu masuk tp muka masa waktu keluar sbb perut naik 10 inci

    ReplyDelete
  8. kepada kwn2 reader..ce cari mana JM dan SS dalam ini punya entri ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh keh keh... Jm duduk dalam hati SS... Ciaaaa ciaaaaa...

      Delete
  9. kalau JM join..akan curik2 snap pic SS tgh mencekik heheheh

    ReplyDelete
  10. tulang masak merah!!!! ke tulang sambal? ehh..telan air liur lagi iskkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua dua bukan! Kena terai sendiri!

      Delete
    2. Ini memang dish fohfularrrr kat sana kan,...

      Delete
  11. Ohhh ni favourite saya ni! Raya hari tu atuk dan nenek saudara kirim tulang merah ni. Fuhhh,..gembira tujuh hari tujuh malam saya makan ;)

    ReplyDelete
  12. Budak AF yang dr Singapore ada bukak restoran tulang merah ni...apatah nama dia lupalah...orang kata dap dap jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adi Putra sedut tulang pakai setero.. Ha ha ha

      Delete
  13. Balik dululah,..terus jadi laparrrr

    ReplyDelete
  14. Buat2 tanya blh? Ni tulang apa?

    ReplyDelete
  15. gilerz kental gigi ...

    orang makan daging ... sss hh makan tulang ...
    ha ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jiran sebelah tu... Hari hari makan tulang buat sup! Ha ha ha

      Delete
  16. tapi merahnya kaler dia...
    sib baik tak pink atau purple

    ReplyDelete
  17. merah memikat kaler dia tuh. belum pernah try lagi!

    ReplyDelete
  18. Baru first time dengar tulang merah....jap nak gugel....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adehhh siap gugel... Pi tya Aaron Aziz... Ha ha ha..

      Delete
  19. anyonyonyoooo.. sedapnyaaaa... x penah sampai Singaporeeeee

    ReplyDelete
  20. wah gincu asli ni tak yah tenyeh lipstik... memang merah mak ngah sokmo le bibir manis mu hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah... Aci x yah makan sirih! Kah kah kah

      Delete
  21. memang terkenal sp tulang merah di sana. harga pun mmg berbaloi dengan kuantiti dan kualiti.

    ReplyDelete
  22. tulang merah? first time dgr ni.. heee rasa pe?

    ReplyDelete
  23. Mestilah senyum manis sebab dpt sedulang. Hehe..

    ReplyDelete
  24. Mana souvenirs ? Nak gak cuci mato nengoknya ... Sesapa nak GI hatyai pas ni leh me Cari Mr boon ...

    ReplyDelete
  25. Dah convert pun ... Nak wat camna kan. Nilai duit SG lbh besar ... Perghhh terliur beb !

    ReplyDelete
  26. menarik, memang kena betul2 lapar kalau nak makan tulang merah tu..

    ReplyDelete
  27. SS~~~~ lama ku tak terjah ... Bnyknyaaaa entry baru yeay!!!! Boleh baca

    ReplyDelete
  28. Asal buka entey SS , tak sah kalau tak ada gambar makanan ... Dari kenyang boleh jadi lapar balik

    ReplyDelete
  29. Mcm sedap je tulang tue ... bleh jadi reference lah next time visit Singapore

    ReplyDelete
  30. Tulang merah tu dh mengalahkan tulang muka HH punya saiz

    ReplyDelete
  31. Sup tulang ni ala ketam masak cili..ada telur slurppppp

    ReplyDelete
  32. Wahhh ss pergi kampung ku. Singapore rindunye nk jejak ke sana. Takpe2. Bln nov turun cousin kawen. Bole pekena sup tulang merah. Yeehaa

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...