Monday, 19 September 2016

Family Day Raya - Villa A'Famosa Melaka

Aku jarang nak citer pasal aku dan family aku di media sosial... Tapi... Entry kali ini... Secara ekslusif aku bawakan tentang life aku dan family... 

Tapi... Aku minta maaflah... Aku tak boleh publish gambar wajah family aku untuk menjaga privasi... He He He...

Tahun ni... Aku dan family decide untuk tidak berhari raya di kampung... We'ouls decide untuk buat Family Day Raya... Tak kisahlahkan walau di mana berada pun... Asalkan aku dan family dapat bersama... Tak gitew? 

Actually... Hampir setiap satu atau selang dua tahun... Family aku akan buat big Family Day... Antaranya di sekitar Johor... Cameron Highland... Port Dickson... Kuching, Sarawak... 

Dan setiap kali buat Family Fay... Aku dan HH adalah antara orang kuat untuk arrange segalanya dari mula hingga selesai... Cuma.... Tahun ni... Aku dan HH nak pencen... He He He... Sebab... We ouls tak banyak masa... 

Dan kebetulan abang aku si AH voluntier nak lead Family Day kali ni...  AH tak keseorangan... Pengalaman aku dan HH masih diperlukan sebagai penasihat belakang tabir...

Idea untuk buat Family Day Raya ini timbul 3 bulan yang lalu... Maka... Banyak preparation kena buat... 




*** TENTATIF ***

Arrangement AH lagi perfect dari aku! Lengkap dengan kertas konsep dan tentatif... Perghhh! Aku sendiri pon tak mampu buat macam dia...  Adeiii... Paling busuk pon... Aku cuma mampu hasilkan Kitab je... Hu Hu Hu... 






*** PENGINAPAN ***

Walaupun aku dan HH dikatakan 'pencen'... He He He... AH masih mengharapkan aku untuk cari penginapan... Jadi... Terpaksalah aku dan HH riki tempat yang sesuai...

To be  honest... Nak cari tempat untuk menempatkan 52 orang ahli keluarga dan menjalankan aktiviti keluarga pada hari raya bukannya mudah ye... Pening memusing jugak! He He He... 

Mostnya dah close booking... Kalu ada pon mahal sebab melibatkan cuti raya... Limited space... Dan bermacam masalah... 

Last last aku decide untuk pilih Villa A'Famosa Resort sebab kos penginapan yang murah... Big capacity dari segi menyumbat ahli keluarga dan parking space yang luas...

Aku booking 2 Villa... Syri dan Soco...


Harga 3 hari 2 malam di untuk 2 Villa di Villa A'Famosa, Melaka ini adalah RM 3,196.00... Kena bayar at least 50% untuk reserve booking... Dan kena bayar incidental RM 300.00 semasa amik kunci... Dan RM 300.00 akan diberi balik sekiranya tak ada kerosakan barang dalam Villa waktu pulangkan kunci...

Boleh refer web : http://www.villafamosa.com/  untuk urusan booking...

Disebabkan ada 2 Villa... Jadi better asingkan lelaki dan perempuan...

Dalam Villa... Ada Ruang tamu yang besar... Ruang makan yang luas... Toilet dengan Bath Tub... Towel 12 pcs setiap villa... Ada Wet dan Dry Kitchen... Gas untuk memasak... Dan juga peralatan dapur... Tempat BBQ.... Tapi... Aku tak galakkan family aku guna perlatan dapur seperti pinggan dan sudu.. Sebab diragui kehalalannya... We'ouls bawa peralatan sendiri... Even jaring untuk BBQ pon beli baru...



*** MENU ***

MENU PADA HARI PERTAMA adalah Potluck dan BBQ...

Menu potluck adalah Laksa Johor... Nasi Lemak Pandan... Nasi Tomato... Kuih muih... Buahan dan lain-lain...  Menu BBQ adalah Ayam... Satay Ayam dan Daging... Ketam... Udang... Ikan Pari dan Caru... Pepes... 

MENU PADA HARI KEDUA bermula dengan SARAPAN PAGI yang dimasak sendiri... Bihun goreng... Cekodok bilis... Air Teh O... 

MENU TENGAHARI pula adalah Menu Katering... We'ouls appoint Special Chef dari Ayer Keruh, Melaka...  Boleh contact En Halim di H/P No : 019-779 9954 untuk urusan booking...

Menu Nasi Putih... Lauk Lemak Nangka... Rojak... Sambal Udang... Asam Pedas Ikan Parang/Kembung... Ayam Goreng Rempah... Ulam... Ikan kering... Buah Oren... Air Oren...

MENU MALAM pula We'ouls appoint Chef lain dari Alor Gajah, Melaka... Boleh contact En. Hafizuddin Bakri di H/P No : +60 12-686 5963 untuk urusan booking...

Menu makan malam adalah Nasi Putih... Tomyam Campur... Sotong Goreng Tepung... Dan Sayur Capcai...

MENU PADA HARI KETIGA adalah menu Hari Raya... 

Boleh contact En Halim di H/P No : 60 19-779 9954 untuk urusan booking...

Menu Raya adalah Nasi Impit... Rendang... Serunding... Ayam masak kari... Lemang... Serunding... Begedil.. Kuah Kacang...



*** SUKANEKA ***

Tepat jam 8:00 pagi... We'ouls semua berkumpul di Padang Villa A'Famosa Resort yang kebetulan berada betul di belakang Villa We'ouls... Memang terbaiklahhh...

Sebelum aktiviti bermula... We'ouls bergambar kenangan di Padang ini...

Keluarga ku... Berbaju biru semuanya... He He He...

Tugas aku jadi photographer jek... He He He...

Acara Pasangan Serasi... Jawapan suami isteri kena sama... Tapi... Tetap ada juga yang salah jawap... He He He...

Acara Pasangan Serasi... Lari sambil bawa belon yang ditiup tanpa menggunakan tangan... Nampak macam senang.... Tapi... Ada juga yang jatuh... Ha Ha Ha...

Acara Berkumpulan... Makan Ramen... Seorang tukang suap kepada ahli kumpulan... Tanpa mengangkat bekas Ramen,,, Amekkk kawwww! Pedas giler ok Ramen tu... Kah Kah Kah... 

Acara Berkumpulan... Pecahkan belon lawan dan pastikan belon sendiri tidak pecah... Lariiiii dan kejar lahhh kawww... Ha Ha Ha...

Acara Keluarga... Treasure Hunt... Cari harta karun... Hu Hu Hu...

Acara Keluarga... Games yang agak mencabar dan paling panjang,,, Mereka kena masukkan bola ping pong dalam baldi... Kemudian lari sambil junjung buku... Baling belon kepada ahli tanpa jatuh dan pecah... Kemudian... Bowling padang... Last sekali cari gula-gula dalam tepung.... Kumpulan paling pantas habiskan semua games ini adalah pemenang...
Percayalah... Semua eager nak menang... Dan... Ada aje pengelat... Tak henti gelak sakan... Tak pernah amik serius pon... Abang aku kata "Kalu main jujur sangat dah macam budak tabika"... Ha Ha Ha... Dan aktiviti beginilah yang mengeratkan silaturahim  sesama keluarga... 




*** ACARA BEBAS ***

Selepas sukaneka... Semua orang boleh buat aktiviti sendiri... 

Terjun Swimming Pool kat Villa...

Pegi Water World A'Famosa...

Nyoping Freeport A'Famosa... He He He...



*** PENYAMPAIAN HADIAH... KAROEKE... BIRTHDAY CELEBRATION ***

Family aku ni... Memang giler karok... Ha Ha Ha... Setiap kali ada Family Event... Tidak kiralah majlis kahwin... Majlis Raya... Majlis Harijadi... Memang family aku akan appoint DJ...

Kebetulan Abang aku ada member yang jadi DJ kat Melaka ni... Jika ada yang berminat bolehlah contact En. Osman di H/P No : 012-6035020...

Brother DJ ni sedara dengan Che Ta... Ha Ha Ha...

Malam tu We'ouls celebrate besday September... Ada 4 orang dari ahli keluarga aku yang lahir pada bulan September!

Kek ini pula ditaja oleh salah seorang cake decorator dalam salah satu episod Semanis Fondant di Astro Ria... Siapa? One of my family... He He He...

Ada 39 hadiah untuk Lucky Draw... Hadiah Cenderahati... Dan Hadiah Sukaneka...

My Family Day Gift...


*** HARI RAYA HAJI ***




We'ouls check out jam 12:00... Alhamdulilah Family Day ini berakhir dengan baik... Cuma... Yang tak bestnya... Kereta abang ipar aku kena hentak dengan kereta cleaner Villa... Agak teruk jugaklah... Tapi... Tiada laporan polis di buat... We'ouls try settle tepi jek... So... Kepada yang berminat untuk buat Family Day di Villa A'Famosa ini... Silalah berhati ye... 

Dan dikesempatan ini... Masih tidak terlewat untuk aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua... 

"Sejauh mana kita melangkah... Dalam kehidupan ini bergantung pada kelembutan kita terhadap orang muda... Kasih terhadap orang tua... Simpati terhadap orang yang berkerja keras... Tenggang rasa kita terhadap orang yang kuat atau pun lemah... Sebab akan tiba suatu masa... Kita akan jadi seperti mereka"...


- TAMAT -

103 comments:

  1. kalau JM org pertama komen entri ni..JM nk upah dari SS..boleh hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm nak upah apa? Upah susu ke? Kah Kah Kah...

      Delete
  2. pergh terbaik lah AH...siap sediakan proposal tu..completed!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. First impression saya pun,...kagum tengok proposal :)

      Delete
  3. Assalam Mummy Sally...bila kita leh jumpa ni ;-)

    ReplyDelete
  4. SS ada keluarga besar...kumpul semua adik beradik, anak buah, ipar duai, biras dan beras semua...semua 52 org..ntah tahun depan tambah lagi jai 60 org

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually total all is 65... tapi 13 org tak dapat join...

      Delete
  5. dapat kumpul ramai mcm ni boleh eratkan hubungan silaturrahim

    ReplyDelete
  6. pandai SS pilih lokasi sesuai sgt utk buat family day..ada kolam renang lagi..bukan senang tau nk cari lokasi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah banyak tempat riki... But ini yg terbaik setakat ini...

      Delete
  7. wah seronok nya. meriah famili

    ReplyDelete
  8. SS, best sangat idea ni :D tapi family sy ramai yg dah berusia, T_T diorg mcm prefer rumah sendiri je

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. My dear Hanis... My family ada yang dari Utara... Ada yg dari Selatan... To be fair and square... Kenalah berada di tengah... Thats y... Melaka menjadi pilihan... Ahli dalam family SS yang paling tua berusia 80 tahun... Dan paling kecil berusia 3 bulan... Tidak ada masalah untuk arrange aktiviti dan makan untuk mereka...

      Delete
    2. wahh, hebat. :) setakat ni family besar just dapat buat open house besar2an je. haha.

      kagum dgn family SS!

      Delete
    3. sangat hebat okay... hi hi hi ...

      tapi tu lah... opah I umoq 95 tahun - memang dia tak nak kuar dari umah dia lah ... miahahaha... so kiteorang le kena balik ber family day dengan beliau.

      Delete
    4. Terima kasih my dear hanis... :-)

      Delete
    5. I miss my late grandmother... Dia meninggal pada usia hampir 100 tahun jugak...

      Delete
  9. Bestnya.. Family mummy baru 9 orang. Camana ni nak book villa.. hahaha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. 9 orang boleh main pondok2 je laa mummy... ha ha ha...

      Delete
    2. Samalah kita, mummy. Family kecil. Nak main pondok2 pun kadang2 tak cukup kuorum :)

      Delete
  10. Tapi buat Family Day kat A Famosa memang best. Mcm2 ada!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes! Tepat sekali tu Mummy... Masa SS kat sana... Most yang menginap di Villa akan buat family day...

      Delete
    2. Aaaa ramai jugak kawan2 mummy yg selalu buat family day kat sana.. Paling best tang budak2 la ada swimming pool.. hehhe

      Delete
    3. Ehh malam td nampak banyak komen.. kemanakah komen-komen itu menghilang..hehehe :P

      Delete
    4. Saja nak buat mummy panik... kah kah kah...

      Delete
  11. mana gambo berbaju raya.. makanan raya dah ada...

    ReplyDelete
  12. Wah best juga buat kat A Famosa.... kena noted untuk akan datang. Tengah memujuk rayu ahli anggota pergi ke Desa Balqis tahun depan. Asyik depan rumah atok Bakri je.... hehehehe padahal paling jimat kos penginapan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pernah jugak tanya Desa Balqis sebelum ni... Tapi.. Banyak cengkadak! Tak boleh sumbat ramai katanya... Ngok jek!

      Delete
  13. Wah cantik sungai depan kincir angin tu kat Freeport ... kita orang tak masuk ke dalam sebab takut tergelincir hati dan poket.... hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ececeh... Bukan ke beli kasut clark kat situ?

      Delete
  14. Ahli jemaah keluarga SS dah besor semuanya. Budak kecil tak ramai sangat. Akak punya jemaah keluarga berperingkat-peringkat. Banyak yang kecil-kecil malahan ada anak saudara yang bungsu sama usia dengan cucu saudara.... huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua berperingkat jugak... Moyang hingga ke cucu..

      Delete
  15. Part mengelat dan cilok memang boleh buat gelak sakan kan apa lagi kalau banyak pelawak dalamnya.... emmm memang tak kering gusi gelak. Itu yang buat kita orang suka gather-gather reramai selalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu pasal lahhh... Ada aje pengelat... Part kantoi tu kelakar... Keh Keh Keh...

      Delete
  16. perhhhh siap ada paper work.

    hebatnya hebatnya hebatnya...

    sangat terancang

    ReplyDelete
  17. kiteorang family day - 13 orang je.

    miahahahaha... mastermind dia I.

    tapi I conteng semua atas kertas recycle je. adeiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak conteng kat tangan pon boleh... hua hua hua

      Delete
  18. hebatnya boleh arrange untuk 50orang.
    kita arrange untuk 13 orang pun dah banyak drama...

    ha ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu 13 tak payah arrange... redah jek... he he he

      Delete
  19. okay balik dulu.
    nanti datang lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok jalan bebaik... jatuh bangun sendiri... he he he

      Delete
  20. bestnya.. member pun banyak kali buat mini reunion kat situ..

    ReplyDelete
  21. bestnya beraktiviti mcm ni..ambik catering lg mudah kan...takdelah stress2 nak masak2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pegi holiday nak rehat... Bukan nak penat2 kan... Kalu nak tumbuk2 belacan... Baik dok umah... kah kah kah...

      Delete
  22. wahh seronoknyaa..keluarga besar dah berkumpul cenggini memang happening..masing2 pun sporting kann...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah... Memang riuh laa.. Ha Ha Ha...

      Delete
  23. SS nk ambek tentatif buat panduan ya...

    ReplyDelete
  24. pening memusing...mcm pernah dgr jaa..

    ReplyDelete
  25. Masyallahhh..besarnya family..
    seronok tang makan2 tu ye..

    akak pernah gak berkumpul di salah satu villa di A Farmosa ni.
    memang bagus sgt the place kan.

    ReplyDelete
  26. Salam ziarah & Follow sis..

    seronoknya family besar & ade family day..teringin nak buat..apakan daya... :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... Terima kasih... Will follow u back...

      Delete
  27. Family day dh mcm korporat event..ribu riban belanjanye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Family ramai mak... Itu pon dah habis berjimat dah...

      Delete
  28. Ss elok jd organizer sb teliti..detail..planning big..boleh jd event management ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS cuma layak motong rumput je mak... ha ha ha

      Delete
  29. Yes family need privacy too..dh suku sakat blogger glamer kn..

    ReplyDelete
  30. yana sepupu saja dah 30+ tapi kecik kecik semua lagi

    ReplyDelete
  31. taoi seronok aktivi macam ni erat kan silaturrahim , kalau yana masak masak la aktivitinya , kumpul semua

    ReplyDelete
  32. wah meriah! wow kagum ok siap ada objektif, tentatif, AJK tuh. terbaik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org kata melentur buluh biar dari rebungnya... Masak lomak pon sodap.., ha ha ha

      Delete
  33. best duk sini. saya pun sewa sini dulu. rasanya rumah yang sama kot ss. hehehe

    ReplyDelete
  34. Seronoknya berkumpul ramai2 begini. Siap catering lagi tuh. Tak yah nak pening kepala nak keluar cari makan kan :)

    ReplyDelete
  35. Suka baca the last paragraph :)

    ReplyDelete
  36. Luas kawasan villa tu. Senang nak buat aktiviti :)

    ReplyDelete
  37. Ekin pun kena buat gak macam ni suatu hari nanti

    ReplyDelete
  38. Wah, terbaiklah family Day SS siap proposal..Cik Mimie pun x buat mcm ni...hehehe

    ReplyDelete
  39. Part Karaoke tu Cik Mimie suka.. lama rsanya x menyumbangkan suara ni..hahaha

    ReplyDelete
  40. Sedapnya tengok menu makanan dalam ni... :D

    ReplyDelete
  41. Hi SS!
    Heee lama la kita tak jenguk belog semua orang. Harini baru amik feel. Hehe.
    Tang preparation tu mmg tiptop lahhh! Boleh buat reference ni untuk Family Day akan datang.

    ReplyDelete
  42. best kalau masing2 sporting boleh kumpul ramai2..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...