Monday, 26 September 2016

Hingga Ke Hujung Benua With Jari Manis

Yeahhhhh... Nampaknya... Kembara aku dengan Jay Emm semakin rancak! Ada yang jeles tak? Kah Kah Kah... Adeiii lahhhh... Memang soalan carik pasal namanya... He He He...

Baiklah U'ouls... Aku saje nak kongsi... Weekend travel dengan Jay Emm kali ni cuma kat Johor jek... Johor dah jadi rumah kedua Jay Emm nampaknya... 

Apa tak nya... Setiap kali ada promo tiket murah... Mesti aku akan paksa Jay Emm datang Johor temankan aku kat sini... Kalu tak... Aku merajuk 80 juta hari! Tak nak kawan! Kah Kah Kah...


*** Penghujung Selatan Tanah Besar Benua Asia ***

Kepada U'ouls yang sukakan keindahan alam semula jadi... Bolehlah datang ke Penghujung Selatan Tanah Besar Benua Asia yang terletak di Tanjung Piai, Pontian, Johor...

Operation Hour : 
Monday to Thursday
09.00 - 17:00
(Last entry 16:30)

Friday to Sunday
School Holiday
Public Holiday
08.30 - 18:00
(Last entry 17:30)

Temporary Close
Friday Prayer
12.30 - 14:30
(Last entry 12:00)


Ticket : RM 5.00 pax...


Hanya ini saja yang tinggal... Yang lain musnah dipukul ombak akibat pembangunan... 

Aci Jay Emm dah jejak Hujung Benua... He He He...

Si HH punya sengal "Tok Nek... Cucu tumpang buang angin skit kat sini"... Ha Ha Ha...

Topi tu... Topi tu... Made in Hatyai... He He He...


*** Gerai Manja Conner ***

On way balik dari Penghujung Selatan Tanah Besar Benua Asia... Aku bawak Jay Emm mencekik Mee Udang kat Gerai Manja Conner... Gerai ni terletak betul betul seberang jalan depan masuk lorong ke Pantai Rambah...

Gerai Manja Conner ini memang terkenal dikalangan penduduk tempatan... Mee Udangnya yang sedap gilozzzz... Murah! Dan Udangnya besau besau berenang dalam mee! Ha Ha Ha... Memang puas makan!

Gerai makan yang sangat simple... Very the Village... 

HH order Bihun Udang... Aku dan Jay Emm order Mee Bandung Udang... 

Dah kenyang... We'ouls pon terus balik ke Johor Bahru semula... Tapi... On way balik... Jay Emm teringin nak makan nanas... So... Berhentilah kat tepi jalan... We'ouls beli nanas dan juga pulasan... Nanas dan Pulasan kat sini besar dan manis ya amat... Puas makan! Terletak di tepi jalan di Jalan Johor...
Aku tak tahu lah skandal apa yang si Jay Emm dan HH buat kat situ... Tapi... Gambar ni memang kelakar! Sakit perut aku gelak... Kat gerai buah pun dorang bertanggo! Kah Kah Kah...


*** Baskin Robin ***

Aku ternampak komen Jay Emm kat gambar ice cream Gelato dalam instagram aku masa on way balik ke Johor Bahru berbunyi begini "X hajak! Cekik sorang :p"... Dalam hati aku kata... Ehhh... Dia macam tahu tahu je aku nak ajak dia mencekik ice cream... Ha Ha Ha...

Sampai kat Baskin Robin... Aku suruh dia pilih jenis ice cream apa yang dia suka... Dia nak amik flavor mint... Tapi aku pulak yang tak suka... Ha Ha Ha... Aku suruh dia pilih lain... Last last dia amik Manggo... Dan aku amik Rasberry Nuts... Dua combination ni memang sedap giler hingga menjilat sudu... He He He...

Lepak duduk kat Baskin Robin... 

Muka kepuasan mencekik ice cream... Cekik jangan tak cekik! Nak sangat kan... Tak abis siap lahhh... Ha Ha Ha...


*** Kluang Railways Station Coffee ***

Pagi esoknya... We'ouls breakfast kat Kluang Railways Station Coffee di Kluang, Johor... Alhamdulilah... Tertunai jugak janji aku nak bawak Jay Emm ke sini...  

Muka tak cukup tido... He He He...

Ada bermacam food ada kat sini.. Tak cukup boleh order... Bak kata Jay Emm "Datang sini tak minum coffee baik tak payah datang"... Ha Ha Ha...

Here We are... Checked! He He He...

Sementara HH pegi berak... Aku ajak Jay Emm layan view kat sini... He He He...


*** Kluang Street Art ***


Tak jauh dari Kluang Railways Station ada Kluang Street Art... Just jalan kaki aje... Tak jauh pon... Senang sangat nak cari...  Sambil berjalan pun... Si Jay Emm sibuk kira berapa kalori dah terbako hangus... Ha Ha Ha...

Kluang Street Art ini telah dirasmikan oleh Haji Ismail Bin Abu, Yang DiPertua Majilis Perbandaran Kluang pada 23 April 2016... 

Meh kita explore!

Aku fefeeling kat sini...

HH buat apa kat situ tu? He He He...

Inilah Kluang... Bukan Korea... Ha Ha Ha....

Geng bas sekolah... Ha Ha Ha...

Iskkksss... Iskkssss... Nak kena sondol nih... Ha Ha Ha...


*** Ayer Hitam ***

We'ouls singgah di Ayer Hitam... Lepak minum kejap... Then bersiar disekitar... Beli Putu Bambu Juriah dan Coconut Shake...

Jay Emm tengok apa tu? Lawo topi... He He He...

Jay Emm nak beli t-shirt... So... Singgah kat sini... Kedai souvenir KampungKu di Ayer Hitam... 


*** Big Food ***

Sebelum hantar Jay Emm ke Senai International Airport... Aku hentak perut Jay Emm kat Big Food!

Kalu U'ouls datang ke Big Food ini... Jangan order banyak ok... Sebab portion setiap menu memang BIG! Takut tak habis makan... So... Better share...


Big Food terletak di area Taman Nong Chik...

Meh Wefie dulu...

Aku dan Jay Emm memang fish lover... Fish N Chip kat sini memang sedap! Isi ikan yang padat... Then order Seafood Olive Spaggetti... 


*** Surprise Gift from Jay Emm ***

I get this from Jay Emm... Sape tak happy kan dapat t-shirt dan magic mug muka sendiri ok! Melonjak aku dapat something yang aku suka... He He He...
Nama aku... Muka aku... Di situ... Adakah ini uniform travek aku? He He He...

Magic mug... Bila panas mug tu akan bertukar jadi warna putih... Wow! Aku suka! Aku suka! HH pon ada...

Soalan yang aku selalu tanya Jay Emm "Bila nak datang Johor lagi?????????????"... Ha Ha Ha...


- TAMAT -

150 comments:

  1. Replies
    1. InshaAllah persahabatan hingga hunjung nyawa nj

      Delete
    2. In shaa Allah persahabatan korang hingga ke hujung nyawa..

      Delete
  2. byk nye picture titeww...rasa glemer aaarrhh hihhi

    ReplyDelete
  3. Baru nk up entri Hingga Hujung Benua Bersama SS dan HH ;p

    ReplyDelete
  4. Yes! ni kali ke 2 JM berkampung di Johor..setiap kali ke sana mesti SS n HH akan bawak JM pergi tempat yg berbeza..tempat mkn yg meletop!..sila lah jeles berbakul2 ye hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha... Siap laa perut tu kena hentak!

      Delete
    2. brapa bakul nak jeles nih.. hahaha..

      Delete
  5. kalau x kerana SS dan HH...hingga hujung nyawa belum tentu JM leh jejak kat kat sini..ahakss...tQ utk korang berdua muah!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti sis JM tidur dengan tenang ni

      Delete
    2. johor baru 2 kali sampai.. banyak tempat tak terjah lagi..

      Delete
  6. keh keh keh..HH lawak! siap minta kebenaran tu tak tahan

    ReplyDelete
  7. sweet tak kami..pakai topi sedondon ehehe

    ReplyDelete
  8. mee udang tu mmg TERBAIK...udang besar, byk gilos..mmg puas hati mkn lagi puas bila SS x mkn udang dia kasi kat JM..hambek..penuh pinggan..mee tenggelam dalam udang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Udang berenang dlm perut jay emm... Ha ha ha

      Delete
    2. tengok udang tu pun puas hati kalau makan

      Delete
  9. aiskrim BR tu sedap sgt!!!!! Tq SS n HH...i'm very happy

    ReplyDelete
  10. kalau pergi Johor rasa tak nak balik ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah jadi kampung kedua sis JM johor ni

      Delete
  11. Street Art di Kluang lagi cantik dari yg ada kat Penang...matiklah kalau org Penang baca komen ni hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehem2 nanti nak panggil geng projek blogger utara mai serang sis jm la hahahahaha

      Delete
  12. soalan dari JM...bila SS n HH nak datang Putrajaya lak ni...

    ReplyDelete
  13. woow ..menarik mug bertukar warena...akak jakun sikit

    ReplyDelete
  14. pakai topin macam pelancong korea pulak ...ehh

    ReplyDelete
  15. noted... tempat2 ni..insyallah taun depan nk p johor

    ReplyDelete
  16. Dan Soalan untuk SS ...

    Haaiii tak kan JM jer yang ada magic mug pelbagai??????

    ReplyDelete
  17. haaaa.. spagetti tu lah yang kite nakkk !!! huh !

    ReplyDelete
  18. skrg boleh kate stiap negeri dah ada street art sndri

    ReplyDelete
  19. Lawa jgk Kluang yek..old school suasananya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pe lagi mak! Sila terjah naik ketapi! Ha ha ha

      Delete
  20. Kalo blog SS..JM harus ada cerita berak..nasib HH xde blog..kalo tak dia detail camna tembakan berdas-das tu kat Kluang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perangai memasing mmg x senonoh mak! Ha ha ha

      Delete
    2. Yuck..uolls ni kan..buruk lantak la tu..tu yg x dapek kemam

      Delete
  21. Azab tengok gambo makanan berjela nih..nenas hatyai sodap ke nenas jalan johor sedap?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pontian ada Pekan Nanas dan ada museum Nanas... Cer mak nilai! Ha ha ha...

      Delete
  22. kitew x pernah sampai lagi kat sini ;)
    cantik eh Kluang , mo tunggu cikbunga datang

    ReplyDelete
  23. korang memang best giler lahhh , jalan-jalan pusing satu Malaya , satu kepala plak tue heheheheee

    ReplyDelete
  24. Jeles ni tengok ss. HH dan sis jm dating ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha xde peluang lagi abe busy cari rezeki untuk wife dia kuat makan

      Delete
  25. Sedapnya tengok mee udang tu terliur tengok ni

    ReplyDelete
  26. LOLLLLL aduhaiiii tak tahan...nak kentut pun minta izin ke bukan terus bom je..... aduhaiiiiiii sakit pewut gelakkan HH hehehehe

    ReplyDelete
  27. eh tak singgah kat agro farm kat kluang ke.... tengah viral macam pi obersea nz je .... lama dah tak singgah pekan air hitam

    ReplyDelete
  28. Erkkkk telan air liur je tenguk udang besor besor cam tu.... laporrrrrrr

    ReplyDelete
  29. dah serik dgn ice cream mango.. x sedap!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Blom jumpa lg yg x sedap.

      Cer nina share location x best tu spy kitaorg x terkena.

      Hihihi

      Delete
  30. Replies
    1. Nasib baik laa Jay Emm sudi nak kawan dgn SS blogger picisan ni...
      * lap air mata pakai lengan baju...

      Delete
    2. NengYatimah plak dah sss ni...

      Cisss

      Delete
  31. Ok... bnyk jugak tempat menarik di Johor nie. Tak pernah tau. Bleh singgah lah nnt masa 22 oct nak turun johor . Bleh ke nia calling2 SS ? =D

    Yang cafe kluang railway station tue yg mmg original cafe kAn ? Bukan yg branch mcm ada dkt Damansara tue ? Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kluang Railway Station original bukan tipu2 punya... Ha Ha Ha...

      Delete
  32. SS dgn HH ni sedara keee? hehe sy tertinggal tren agaknya kalau taktahu benda ni.

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. HH ni anak angkat my family... HH tak ada family... Dia yatim piatu di dunia ni...

      Delete
  33. bila nye entah nak gi johor lagi T____T SS boleh bawak jalan takk?

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  34. BS seamangkuk berapa rm?
    terliuq pulak aihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS amik 2nd big jek... Harga? Tengok web... Ha Ha Ha...

      Delete
  35. bestnya kakak2 pergi travel.. wawa doakan semoga kalian diberi kesenangan dan kesihatan yg baik untuk terus menyelongkar ke seluruh dunia. teringin nak baca travel ss, hh & jm ke padang pasir..")

    ReplyDelete
    Replies
    1. Padang pasir? Ha Ha Ha... Insyallah... Plan tu ada... Aminnn

      Delete
    2. Owh apakah yg daku terlepas ni...

      Huhuhu

      Delete
  36. Wah seronoknya berjalan-jalan.. Sis JM boleh tukar ke '01' lepas ni ye :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kah Kah Kah.... Hadoiii laaa Cik Mimie... Tak terfikir langsung 01 tu... he he he...

      Delete
  37. Eh, Kluang ada street art ke? baru tahu la.. Ok, lepas ni g rumah Kak Long boleh singgah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. APa nih org kluang x tahu nih... iskksss...

      Delete
    2. Kita orang segamat...Kaklong duduk kluang.. slalu pergi rumah dia, singgah Kluang mall then balik sgamat..tu je.. hahahaha

      Delete
  38. Ayer Itam, macam2 ada kat snana..suka tengok patung2 je..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn bear dia beso2... Aduhhh

      Delete
    2. besar sgt2.. comel2 pulak tu.. tapi kita sedar diri.. sekadar tengok je.. kahkahkah

      Delete
  39. Nanti SS, HH & Sis JM datang Segamat pulak tau..tau.. Cik Mimie belanja makan kenduri :D

    ReplyDelete
  40. dasyat korang..

    akak ni anak asli Pontian ni pun tak pernah sampai area yg u jejak tu.
    takat duduk tidur kat chalet dia je.
    even pantai rambah pun akak x pernah pegi makan kat situ. heeee

    ReplyDelete
  41. wahh..bestnya Johor..perghh..udang tu mmg XXXL..

    ReplyDelete
  42. salam seornok baca entry ni lagi lagi tengok muka korang yang happy je

    ReplyDelete
  43. Replies
    1. Jay Emm paling puas makan... Betul x Jay Emm dak bambam... he he he...

      Delete
    2. Tu lah psl. Lgsg..
      Haremmmm x ingat kt jiran sekawasan.... cissss

      Delete
  44. ni kena masuk dalam wish list nie kembara Johor giteew

    ReplyDelete
  45. mudah-mudahan ade rezeki kat bumi Johor ;)

    ReplyDelete
  46. banyak tempat menarik dan yang paling best banyak pilihan makanan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup... Tak mati lapar datang johor... kah kah kah...

      Delete
  47. pernah makan laksa Johor ;) sodap baq hang ... pakai spageti lagiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laksa Johor the best... Tapi laksa lain pon sedap gak...

      Delete
  48. SS, bulan ni ada sale Omega Guard. Beli 6 percuma 1.
    beli 2 dapat 5% offer

    ReplyDelete
  49. ehemmm org johor dtg melawat ni hihi follow sini #291 follow back and keep in touch yo :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pe kabo owang Joho? Will follow u back

      Delete
  50. wah belum pernah sampai ke hujung selatan tuh. nih memang jalan2 cari makan nih heee

    ReplyDelete
  51. bestnye...sangat best...ok, nk jawap soalan pertama...jeles...kihkihih...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...