Saturday, 17 September 2016

Kembara Gadget - Acer Aspire XC-780

Lap... Lap.... Peluh! Huh! Rasa macam dah lama aku tak bersiaran di Pondok Buruk aku nih! Huh! 

Sebenarnya... Aku bukan menyepi... Tapi... Aku busy... Aku baru balik dari Family Holiday... Dan balik dari bercuti kena urus beberapa trip lain... 

Dan... Paling menguji kesabaran... CPU aku rosak! So banyak keja dan entry yang tergendala...

Dah memacam cara aku try buat recovery tapi... Dah sampai masa... CPU lama aku menemui ajalnya... Ha Ha Ha... Kesian CPU aku tu... Dah penat agaknya.. Al-maklum dah berusia hampir 10 tahun... Jadi... Let it rest in peace... Kah Kah Kah...

Dah malas nak fikir banyak... Aku decide beli CPU baru... HH tanya aku "Nape nak pilih Acer lagi?"... Alasan aku senang... Sebab.... Kaw pakai brand apa pon semua sama je... Bezanya adalah service after buy! Selama hampir 10 tahun aku pakai Acer sebelum ni... Aku puas hati dengan service Acer! TITIK!

Ok... Aku just beli CPU sahaja ye.. Bukan full set... Sebab Monitor aku ok lagi... Dan...  Walaupun just beli CPU tapi Acer beri percuma Papan Kekunci... Tetikus... Dan... Perangkap tikus... Oppsss... Bukan perangkap tikus... Tapi... Dapat Mouse Pad... Erkkk? Mouse pon pakai pad... Dah tentulah mouse tu betina kan? Kah Kah Kah...

Dah...Dah... Jangan nak melawak bodoh sangat... Mari aku perkenalkan... CPU baru aku nih... He He He...

CPU aku ni... Comel kecik jek,.,, Jimat ruang... Dan senyap tak memekak...

Spec : Windows 10 Home 64-bit... Intel Core i3 Processor 6100... Intel HD graphic 530... 1 TB Hard Drive... 4GB DDR4 Memory... DVD Super Multi Drive... Card Reader... Intergrated LAN 10/100/1000... 802.11 ac wireless networking... 802.11 a/b/g/n compatible and bluetooth...

Keyboard pon kecik...

Tetikus pakai pad... He He He...

Harga cuma RM 1,599.00 sahaja... Tapi... Disebabkan aku adalah pemegang Maybank CC... So boleh lunaskan bayaran divide by 12 month... So tak laa terasa beban sangt... Hu Hu Hu...

Namun... Bukan soal CPU yang aku nak kongsikan sangat... The best part... Aku beli CPU ni tapi dapat free 3 Days 2 Nights Hotel Accommodation in Malaysia worth up to RM 800.00*... He He He... Wahhhhhh! Aku suka! Aku suka!

Boleh pilih satu destinasi sahaja dari yang disenaraikan... Hu Hu Hu...

Mari berangan! 

Ini semua POYO! He He He...


- XOXO -

82 comments:

  1. Berjanggut tggu akhirnya ada entri baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog Jay Emm dah kuar bulu kaki nunggu... keh keh keh...

      Delete
  2. Dah 10 tahun berkhidmat lama kot! Biarlah dia berehat. Kalau x....kilang Acer tutup hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul gak... Kang pekerja makan gaji buta... ahaksss...

      Delete
  3. Acer? Kecik kacak bergaya mcm SS jgk tp JM pakai Asus...adik Acer ;p

    ReplyDelete
  4. Nak sentuh Acer baru tu boleh nk sentuk jek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sentuh??? Lalu tepi pun tak bole.., jarak 1 meter lagi nk sentuh.. X brani nk pegang.. Apa2 jadi x memasal kena "pujuk"

      Delete
    2. Aku kena cermat... Supaya aku boleh guna utk 10 tahun akan dtg! Kah kah kah...

      Delete
  5. Kalau nk minta guna kang risau.. Benda baru ehehehe

    ReplyDelete
  6. Mouse pakai pad? Hahahaahah librese ke kotex

    ReplyDelete
  7. Acer ---* Aku Cinta Engkau Rockkkoooooo eheheheh

    Asus ---* Aku Sayang Untuk Selamanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu diaaaaa... Falsampah Jay Emm sudah kuar..

      Delete
  8. Yeay!! Destinasi pilihan tu JM boleh mencelah tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak malu ehhh... Sibuk jek... Ha Ha Ha...

      Delete
  9. Untung kot!!! Pc rega murah dpt voucher hotel lagi!!! Jadinya ada hikmat pc tu rosak rupanya di ganti dgn yg lebih baik

    ReplyDelete
  10. biar betul..dpt penginapan hotel hanya beli cpu ja

    ReplyDelete
  11. lama tak jalan-jalan blog SS. first ke ni?hehe

    ReplyDelete
  12. alang-alang tu, gi Sabah Sarawak terus la SS..hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niat hati tu ada jugak nak sampai ke sana... Tapi... Kena tengok tix...

      Delete
  13. Replies
    1. Tepukkan gemuruh utk diri sendiri... ha ha ha....

      Delete
  14. Yeaaa mencopott lagi....kiter pun suker dgn acer nie laa...tapi kiter suka yg cpu built in terus dgn monitor nie...monitor pun bapak besor...layan movie pun syokkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. All in ni ada risikonya... Tak sesuai utk SS...

      Delete
  15. salam SS, selamat hari raya ! walaupun dah terlambat

    ReplyDelete
  16. wah wah beli cpu dapat hadiah hadiah tu huntung maaa

    ReplyDelete
  17. dulu teringin nak guna CPU, komputer rumah la kiranya. huhu pastu nak mikir nak bawak CPU pergi library, cam pelik je rupanya. cancel, terus beli lappy je. T__T

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Notebook kat umah ada 3 bijik tak guna... Ha Ha Ha... CPU SS ni boleh carry ke mana nak sebab... Ada WIFI build in...

      Delete
  18. Wawa suka guna cpu & monitor besar gedabak dari lappy. Senang kerja, jelas besar. Lappy kecik sakit mata.

    ReplyDelete
  19. Acer zaman study je, zaman skang dah pakai asus. Adik acer bak kata jay em

    ReplyDelete
  20. Tahniah dapat CPU baru !!!! Dan Tahniah gak dapat duduk hotel !!!

    Hehehhehehehee

    Tahniah !

    ReplyDelete
  21. peeergh dapat yang jalan2 tu osem.. bleh pilih pegi mana plak tu..

    ReplyDelete
  22. kat rumah ada PC ngn monitor tapi da brkurun d bukak tatau apa da jadinya..

    ReplyDelete
  23. hello hi sss

    assalamualaikum...

    osashiburidesu...

    miahahahahhaha

    ReplyDelete
  24. okay nak ikottttt ...

    ha ha ha ha

    ReplyDelete
  25. sss reti tak kuarkan hardisc dari pc lama nak attached pakai kat pc baru?

    huhuhuhu... sebab nak ambik file banyak dalam tu.

    pc lama tak leh support pendrive yang baru2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lor... Ni soklan budak tabika... Kah kah kah... Ada 2 cara... Pertama... Nak senang beli external hdd adapter... Cucuk je laa ke pc... Kedua... Jadikan internal hdd tu second slave... Tititik!

      Delete
  26. WOW patutlah ada bau kedai..kikiki :P

    ReplyDelete
  27. Mummy pun ada satu Lappy Acer... Dah beranak pinak still masih leh guna lg , cuma sekali sekala demam selsema je.. hantar pi klinik terus baik. Terbaeklahh Acer ni..

    ReplyDelete
  28. Rajin pakai destop ni, mummy kena pakai lappy kalo tak memang susahlah nak cuti panjang.. buat keje kat umah..hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS tak suka pakai notebook... Panas jari... he he he...

      Delete
  29. Wow ada free gift. Syokk tu. Apalagi cari tempat paling dan paling jauh la.. mesti bestkan..

    ReplyDelete
  30. rase nak beli satu... cam best je.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu nak ngadap lama... Pc laaa paling releks...

      Delete
  31. wah bestnya dapat free gift.... tu yang paling suka kalau beli barang ni.... pi le sabah dan serawak pulak jjjcm. Pantai di sabah cantik sekali tapi banyak sangat lanun abu sayaf menganas entah bila lah nak aman.

    ReplyDelete
  32. oh boleh beli asing-asing ek bukan siap 1 set. Ingatkan kalau beli tu mesti siap dengan monitor semua bagai..... ooooo baru ku tau.... hehehe padahal tak pernah beli pun opsss

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak bapak je yg tak boleh dibeli... keh keh keh

      Delete
  33. menarik nih.. tapi kalau beli pun tak ada tempat nak letak.. macam tau2 jer SS suka travel, tu yang dapat adiah tu.. sesuai sangat kan..

    ReplyDelete
  34. Saya juga pengguna Acer! Hihihi

    ReplyDelete
  35. Hebat! Hebat! Hampir sedasawarsa curahkan bakti!

    ReplyDelete
  36. Dapat pergi bercuti tu yang best sangat!

    ReplyDelete
  37. Dah ada plan ke nak cuti2 di mana, SS?

    ReplyDelete
  38. Komputer sekarang makin lama makin kecik, nipis.. xmcm dulu gedabak.. nak angkat pun lelah rasa...hahahaha

    ReplyDelete
  39. Wah, dapat gift lagi..seronoknya..ke mana kita? ekekeeke

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...