Tuesday, 25 October 2016

Kembara China Ubat Kebodohan Usia!

Aku tahu... Tajuk pilihan aku di atas tersangatlah skema rama rama... Keh Keh Keh... Aku kering idea... Tah mana ilangnya idea aku tu... Idea aku melingkup pegi Ikea kot... Idea dan Ikea kan tak jauh... He He He...

Ok... Mari aku ringkaskan antara senarai kebodohan perjalanan aku kali ni... Ha Ha Ha...

Entry bermulanya segala kebodohan boleh layan di SINI... 




*** MUSIM ***


Trip aku bermula dari 15 Oktober 2016 hingga 23 Oktober 2016... Sebenarnya... Aku menyesal nak mampos main ikut membuta khinzir dengan tarikh ini... Aku cuma check public holiday China jek... Tapi aku tak check musim... 

Aku salahkan diri aku... Nape lah aku bodoh sangat percaya... Mati mati aku percaya tarikh ini adalah sejuk hingga ke petang... Rupanya HUJAN PANAS berdenting di tengahari! Ehhh...

Senang citer.... Ehhh... Memang tak advice untuk bercuti pon... Baik kaw jangan datang! Tak berbaloi! Baik kaw duduk dendiam kat umah... Ha Ha Ha... Walaupun aku tak tejebak dengan ribut taufan... Tapi hati aku pulak yang macam disambar petir... Asik nak memetir aje! Adoiiii!

Berkali aku tanya Jay Emm... "Why laaaa u pilih tarikh ni?"... Jay Emm jawap "Bukan I pilih... I pon main percaya jek dia cakap Autumn sejuk"... 

Hakikatnya... PANAS HUJAN U'ouls! Aku pelik... Setahu aku laaa... 'ORANG YANG DAH PERNAH PERGI' yang pilih tarikh ni... Sejenis tak suka PANAS! Dia cuma nak SEJUK jek! Ehhh.. Dah macam reptilia pulak,, Ha Ha Ha... Jadi... Macamana boleh datangnya PANAS HUJAN tu? Adakah kerana dia dah ter-realise lebih awal dari We'ouls tentang PANAS maka dengan itu dia CANCEL trip ini????? Soalan ye sekadar soalan... Aku just tertanya je... Bukan buat tuduhan melulu ye! ENTAH LAH! 

Kesannya... Aku... Jay Emm dan HH... Bodoh secara berjemaah! Ha Ha Ha... We'ouls menadah gerimis di hujung payung kaler biru dan purple... Tercarik jugak payung kaler pink tapi tak ada... Ha Ha Ha... Duit terbang beli payung... Beli baju hujan... Beli baju baru harian... Beli kasut baru... Semuanya untuk disesuaikan dengan musim kat sana! Baju thermal campak tepi... Ha Ha Ha... Bayangkan Jay Emm bawak baju tebal dan kasut boot berbulu bagai... Memang berbulu mata aku ni nengok Jay Emm berkuak pakai kasut bulu tengah panas berdenting! Kaw bayang! Kaw rasa! Adessss! Sadissssss U'ouls! Bodoh giler!




*** FLIGHT TICKET ***

Ini satu lagi perkara bodoh yang terjadi bila We'ouls dah sampai Hangzhou... HH tanya Jay Emm camni "Nape eh kita nak kena buat return Hangzhou? Nape tak direct balik dari Shanghai jek?"...

Ok,,, Soalan HH tu memang ada betulnya... Kalu kita plan routes turun kat Hangzhou kemudian ke Shanghai... Suzhou... Dan Wuxi... Buat apa nak patah balik semula ke Hangzhou? Baik balik ke Malaysia dari Shanghai aje kan?

Dalam kes ini... Salah aku jugak tak check harga tiket balik ke Malaysia dari Shanghai... Dah nama pon trip 'Ikut orang yang dah pernah pegi'... So... Aku dan Jay Emm memang tak check lebih... 

Tapi... Pada aku... Ikut budget U'ouls laa... Mana yang lebih berbaloi... Kais poket sendiri... Berbaloi tak substitute budget train dari Shanghai patah balik ke Hangzhou dan flight Hangzhou ke Malaysia dibanding dengan direct flight Shanghai ke Malaysia... Ok?
* You buy pisang you will get monkey... Keh Keh Keh...

Harga flight dari JB ke KL adalah RM 217.00 Return berdua (include Luggage 25 kg and 30 kg)...

Harga flight dari KL - HGH adalah RM 1,307.16 Return berdua (include Luggage 25 kg and 30 kg... Select seat... Insurance)




*** HOTEL ***

Umum tahu trip aku ni carca marba disebabkan salah seorang ahli jemaah tak jadi pergi... Maka... Semua booking hotel lama terpaksa di cancel... 

Kos? Memang mahal laaa... Tapi... Nak buat camne kan... Terimalah seadanya... Itu cara Tuhan nak menarik rezeki... Sambil menanti hikmah di hujung bucu katil... He He He...

Sepanjang perjalanan... Aku cuma menginap di Hangzhou Bokai West Lake Hotel dan Shanghai Blue Mountain Youth Hostel...

Bertabah lah ye tunggu review aku tentang dua hotel ini... He He He...




*** TRAIN TICKET ***

Bila hotel dah berubah... Maka tercetuslah kebodohan aku yang seterusnya... Effect kepada tiket train pulak... 

Untuk pengetahuan U'ouls... Ticket train aku beli melalui online ye... Sama macam trip Xi'an yang lepas... Sebab... Aku nak perjalanan aku smooth... Tak nak beli on spot... Sebab... Beli online pon banyak dah sold out... Dan aku asik dapat email tuko train jek... Inikan pulak kalu beli on spot di kaunter...

Part paling bodoh sekali... Aku dah booking ticket train dari Hangzhou East Railways untuk ke Shanghai... Which is aku kejar masa untuk gerak dari hotel yang lama... Kononnya nak sampai awal di Shanghai sebab hotel lama di Shanghai boleh check-in early... Lebih kurang jam 10 pagi dah boleh check-in... Kalu aku tahu nak kena stay di Hangzhou Bokai West Lake Hotel... Baik aku naik train dari Hangzhou Railways (Chengzhan) je... Which is subwaynya cuma selang satu station dari hotel... Dan kalu aku tahu nak kena stay kat Shanghai Blue Mountain Youth Hostel... Tak perlulah aku tergesa gesa kejar masa untuk sampai awal kat Shanghai... Sebab check in pon lambat... Adeiiii...

Kebodohan seterusnya... Salah booking tiket ke Suzhou... Which is aku bodoh giler pegi refer blog travel yang mengatakan kalu nak ke Tong Li dan Humble Administrator kena stop train di Suzhou North Railways Station... Gambar station yang dia tunjuk dah betul tapi nama station SALAH! Perghhhh! Confident giler kaw menamakan Station tersebut... Padahal SALAH! SALAH! SALAH!

Mungkin nasib kaw baik... Sebab kaw beli tiket kat kat kaunter... Kaw main hembus je cakap kat orang kaunter nak ke Suzhou... Dan kebetulan tiket kaw dapat pun Suzhou... Tapi... Suzhou ada beberapa station ok! Jadi jangan silap beri info... Kaw tunjuk gambar dah betul Suzhou Railways Station dalam blog kaw... Tapi... Kaw salah namakan station tersebut kepada Suzhou North Railways Station...

Pelik! Mana kaw dapat perkataan North tu? Setahu aku hanya ada papan tanda North Bus Station jek!  Kalu kaw nampak signboard jamban kat Suzhou Railways Station tu bernama NORKIAH Toilet... Adakah kaw akan namakan Suzhou Railways Station tersebut kepada Suzhou Norkiah Railways Station? Keh Keh Keh... Aku gelak jahat! Kah Kah Kah.... Garu garu ketiak tak gatal! Nak menangis aku gelak! Keh Keh Keh...

Kalu nak ke Tong Li dan Humble Administrator kena stop di Suzhou Railways Station sahaja! BUKAN Suzhou North Railways Station! BUKAN! BUKAN! BUKAN! SALAH ok!

Suzhou North Railways Station memang ada station sendiri! Arghhhh! Nantilah aku berikan details perbezaan dua station ini... Routes pon tak sama ok! Salah aku sebab main percaya je apa orang tulis dalam blog... Aku patut kaji rupa station tersebut... Bukan main amik nama station je masa beli tiket online! Jangan tiru aksi bodoh ku ini walau ke mana destinasi di dunia fana ini yang kaw jejaki! Cewah! He He He...

Kalu beli ticket train secara online... Berhati hati pilih Railways Station untuk Suzhou...



*** VISA ***

Nak ke China kena ada VISA ok... Bukan Kumpulan Visa yang nyanyi lagu Dalam Gerimis tu... He He He... Info tentang VISA China boleh baca di entry SINI... Dan juga boleh baca entry Jay Emm di SINI...




*** QUESTION CARD ***

Dah jadi rutin aku... Nak travel ke China ni kena bawak Question Card... Senang skit nak berkomunikasi dengan Cina Cengkuang... Kah Kah Kah... Boleh refer entry lama aku ke Xi'an ok untuk dapatkan copy Question Card tu...




*** DESTINATION ***

Shanghai

01. Cheng Huang Miao Market
02. Fuyou Mosque
03. Nanjing Road
04. The Bund
05. Pudong Mosque
06.  AP Plaza
07. AP Xinyang Fashion and Gift Market
08. Taobao Market
09. Duolun Lu Caltural Street
10. Yuyuan Garden
11. Shanghai Oriental Pearl Tower




Suzhou

01. Tong Li Water Town
02. Shilu Pedestrian Street
03. Taipingfang Mosque





Wuxi

01. Three Kingdoms City
02. Water Margin City




Hangzhou

01. West Lake
02. Three Pool Mirroring Moon
03. Grand Canal
04. Hefang Street
05. Phoenix Mosque


Ok... Setakat ini dulu antara kebodohan yang aku mampu senaraikan... Keh Keh Keh... Ada masa nanti... Aku perincikan lagi kebodohan kebodohan tersebut... Kah Kah Kah...



- XOXO -

160 comments:

  1. Replies
    1. Aduh aduh sayang..mengapa kaw curang

      Delete
    2. Aduh aduh sayang... ngapa ko bangang...

      Delete
    3. Aduh Aduh sayang... rasa nak terajang... ha ha ha..

      Delete
    4. Aduh... aduh sayang... mmg rasa nak lempang...

      Delete
    5. Dah asyik adeh aduh je kat atas tu,...saya AYOYOYOO! la :)

      Delete
    6. berADEH laa plak sis JM tu..

      Delete
  2. Kalau dari awal dah silap gini jadinya

    ReplyDelete
  3. Moral of the story jgn main percaya but buat research sendiri dan JM pun akan lebih carefull share info supaya x ada yg sesat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not worry bout SS dan JM..memang selalu bg info tepat,lengkap,terbaik tentang semua tempat yg diterjah..reliable la kan

      Delete
    2. Nak share pun kena check betul2.. Kesian org lain yg refer sharing tu

      Delete
    3. info yang berguna dan tepat membantu orang lain

      Delete
    4. Infor yang salah boleh aniaya orang lain!

      Delete
  4. Part nk pegi tongli tu mmg bengang buang masa cari bus nk ke tongli rupanya salah turun stn

    ReplyDelete
  5. Dh buang masa kat situ cari bus mood nk berjimba lama d tongli pun dah masuk canal adeh

    ReplyDelete
  6. Trip pengajaran, gigih posing dlm hujan kasut basah baju basah kamera basah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sehari je tak basah... Selebihnya.. Menadah!

      Delete
    2. boleh letak tajuk "travel wet"

      Delete
    3. Amboi, Syida,.,.bukan main lagi tajuk "travel wet" ye :)

      Delete
  7. Syukur semua tempat dlm list dpt d terjah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah... So tak ada perkataan "REPEAT"

      Delete
    2. Dalam penuh rintangan onak duri tuh,..trip ni kira berjaya jugak kan,...alhamdulillah :)

      Delete
    3. alhamdulilah Allah permudahkan sis JM,SS dan SS boleh pergi tempat2 tu

      Delete
  8. JM pun rasa bodoh pesal x semak musim sblm bwk boot thermal baju tebal bagai. Blk msia check summer is april to late okt! Bodoh tul la!

    ReplyDelete
  9. Kalau lah dari awal planning x carca marba lebih byk save budget, x pe belajar dari kebodohan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasti no more trip IKUT ORANG! We plan ourself!

      Delete
    2. dulu SS pun hampir terpercaya kan org masa nak ke Xi'an kan.. Kali ni lagi lah..

      Delete
  10. Ada 12 kali perkataan BODOH kah kah kah

    ReplyDelete
  11. SS ...

    Kami yang kat negara sejuk berdeting nih, memang plan apa apa kalau boleh jgn sejuk ! Hahhahahahahahaa

    Tapi ok ler gi waktu tuh, tak sejuk ... selesa ler ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu nak panas... Malaysia pon panas! Orang Europe yg biasa sejuk mmg suka panas... sebab tu mereka lari ke NZ utk summer... hu hu hu...

      Delete
  12. tak sabar nak baca sambungan trip ni.. hahaha

    ReplyDelete
  13. Ayoo JM baru nak feeling Yoona dgn kot bulu-bulu yek..siannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru nak feeling2 hitik berbulu... he he he

      Delete
  14. Org yg prepare mcm SS pun boleh pening..kalo mak ni mau tak balik Malaysia dah kot..sesat kt Russia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu nak sesat... Sesat kat Koya laa mak... Boleh cekik kimci layan kpop... Ha ha Ha

      Delete
  15. Wau byk tu tempat dapat cover dlm 'kebodohan' itu pun kihkih

    ReplyDelete
  16. Topi JM vogue la...eh kalis air tak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Topi handmade hatyai... ha ha ha

      Delete
    2. Yg payung light purple dan waterproof raincoat dark purple pun vogue jgk..(dh byk kali puji niiii..;)

      Delete
  17. jom jom jom g NZ ngan I...

    I DAH PERNAH PERGI NZ.

    kih kih kih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih je la... Tak sudi! Kah Kah Kah...

      Delete
    2. Alahai... Majuk laakkk bucuk i sorang nih... meh sini... i timang2... ha ha ha...

      Delete
    3. apakah kesalahanku sampai nak kena lambung lepas ni ...adeiii

      errrr saya bukan watak TR .... hurmmmm

      Delete
    4. U kenal sape TR tu... I hopes u x menyesal... keh keh keh

      Delete
    5. Seriously no idea who is TR?

      Delete
    6. Yang pasti not me ... ha ha ha...
      sebab I tak pernah sampai Shanghai.
      Pastu I tak pernah travel ngan JM.

      Kih kih kih .. no tepon JM pun I xde ... ha ha ha ...

      Delete
  18. Shanghai cantik...
    sbb nampak oldies kan macam dalam citer cina dulu-dulu.

    tapi sebab namanya china - huhuhuhu - as much as possible takkan ku pergi selagi tidak terpaksa.
    #cukuplahsekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh nhas..serik yakmat ka tu..sama kita kan..anti-china

      Delete
    2. Korang boleh tubuhkan persatuan... Anti China... Ha Ha Ha...

      Delete
  19. tu lah ... buat blog travel ni jangan main petik je nama tempat... buat naya kat orang je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengajaran utk diri sendiri jugak nih... Adehhh laaa..

      Delete
  20. Adoii banyaknya pancaroba uolls ni..
    Cecepat update SS, tak sabar nak baca cerita nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Citer tak best Mya... Malu nak ngaku diri ni bodoh... ha ha ha...

      Delete
  21. bertabah la SS,JM,HH.. alhamdulillah selamat sampai Mesia..
    kalo MJ pun bengang..mana kan tidak kannn..tp yg org konon2 dah pegi tu lagi bengong kot,, hahahahha..oppssss :-p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bior dia belajor dari kebengongannya... kah kah kah...

      Delete
  22. cantik juga tempatnya. siap bawa question card ya, memagn senanglah nak communicate bahasa asing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat ini... Itu aje senjata yang ada... Lelebih tak mampu lagi... ha ha ha

      Delete
  23. kite percaya walau kebodohan berkali2 tapi travel tetap travel..ya dok?

    ReplyDelete
  24. kite percaya walau kebodohan berkali2 tapi travel tetap travel..ya dok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS dah tak mampu pegi sekolah... Tak mampu membaca buku... Jadi... Kembara penawar kebodohan usia... Cewahhhh! Ha Ha Ha

      Delete
  25. Wah dalam pada bengang banyak juga tempat boleh terjah tu... Apa pun anggap saja COBAAN ala cakap je macam pendekar bujang lapok tu... Cobaan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malam bulan di pagar bintang... Indah seri cuaca malam... murni sungguh ciptaan tuhan... bulan bintang lampu awannnnn... ehhhh ternyanyi.... ha ha ha

      Delete
  26. banyaknye dugaan....mga segalanya baik baik aje...walau dengan payung purple...tetap cantik view gambar tu...mcm dalam poskad....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah... ku gagahi lorong nak berliku... cewah! Ha ha ha

      Delete
  27. SS! kita pun stress la baca entry SS ni!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I need shoulder to cry... Huaaaaaaaaaaaaaaa!!!

      Delete
    2. My shoulder can ah? Kalau tak cukup peyot pun ada ni,... ;)

      Delete
  28. Berhelai-helai kebodohannya....best membacanya

    ReplyDelete
  29. Blog siapa tu SS, Baik berterus terang je...nanti orang pun ikut menjadi budi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe laa En. Din... Salah SS... Nape lah SS bodoh sangat... Nanges!

      Delete
    2. Kalo takmo mak bocor rahsia besor tu..paham-paham lah yek

      Delete
    3. Ni bkn ugutan tp win win solution hehe

      Delete
    4. Cer ckp apa rahsia beso tu... SS off komen mak utk reveal... ha ha ha

      Delete
    5. haha...betul tu ... cer kabo blog sapa ? supaya kami pun tak tersalah semak...

      ehhh tapi kami tak nak g china dah kan...

      kan ada persatuan dengan MAK... hihihi

      Delete
    6. Blog sape tu tak penting... Yang penting kena counter check setiap maklumat yg kita dapat atau salurkan.. Supaya tidak ada yang teraniaya... ngertik ye cik manisah ku sayang? keh keh keh...

      Delete
    7. susah lah nak counter check kalau kaunter pertanyaan pun penipu ...

      acaner

      Delete
    8. Ok mak lantik manisah jd presidennya..setuju?

      Delete
  30. Camne nk terus terang.. bayang2 pun dh meroyan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena tanya rahmat mega... bayangan gurauan!

      Delete
  31. Ke lagu exist... lagu exist la tepat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagu mana? Keh Keh Keh.... sakit perut!

      Delete
    2. Aku nyanyi kang... bocor rahsia...

      Delete
    3. macam lagu kerana percayakan si.. jer..

      Delete
  32. erkkkkk ngeri ler pulak baca entry SS yg sejak 2 menjak nie penuh dengan emosi yg hangat...panasss dan hampir meletoppp..huhuhuhu...bertabah yer SS

    ReplyDelete
  33. haha..ss punya marah dari entry first bawak sampai blog ni..haha.. takut bace.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah namanya bodoh kan... kah kah kah kah...

      Delete
  34. khikhikhi.. mampu gelak je lah ss (soorry for being rude - eh!).

    Neway, sape yang tak jadi pergi tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entry ni memang utk kita bersuka ria... ha ha ha... yang x pegi tu? Manusia bodoh! Kah kah kah...

      Delete
  35. ooo..Oktober blm autumn lg kt China..huhu, kena check cuaca jg..

    sama2lah kita bljr dr kesilapan, menambah pengalaman..anggaplah semuanya itu tragedi Oktober..Awie mana Awie..

    cantik posing dgn payung kt Wuxi..I like..hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tragedi oktoberrrrrr oooooooo oooooo... ha ha ha

      Delete
  36. U jenis yg teliti.. saja trip kali ni Allah uji sikit..

    ReplyDelete
  37. Terlalu banyak kebodohan yg disenaraikan tu.. hehe.. Jangan lah tiba2 terbodoh pulak bila balik sini.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu nak jatuh... Jangan jatuh berkali... Cukup sekali...

      Delete
  38. ok berapa kali sebut perkataan bodoh ni...

    hehehe

    ReplyDelete
  39. tak apa lah jadikan pengajaran dan rancang percutian yang lebih baik selepas ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan cari partner travel yg selfish! Hanyir! Ha ha ha

      Delete
  40. sabar banyak2 SS.. lain kali kena beringat dan study betul2 tak kira ada yang tahu ke tak pasal tempat tu.. kena ada plan B sekiranya plan A tak jadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini baru permulaan eyda.. kisah ini belum habis!

      Delete
  41. apapun memang bazirkan duit dan masa kan bila jadi macam ni..

    ReplyDelete
  42. Dah sampai malaysia...wah mcm sekejap je masa berlalu..."pengalaman tu guru paling bagus"

    ReplyDelete
  43. Topi sis JM dalam gambar tu birulah,...topi pink mana? :)

    ReplyDelete
  44. Aku perincikan lagi kebodohan kebodohan tersebut...
    Ayat kat atas tu tak tahan betullah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh Keh Keh... Mari kita perincikan lagi...

      Delete
  45. Apsal gambar SS atas bench tu cam bawak diri je?

    ReplyDelete
  46. setakat ni pernah smpai guanzou je. leh la try tempat2 lain lagi kat china pasni

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS belum ke Ghuangzhou.. but... insyallah!

      Delete
    2. Uncle Zuan not Guanzou but Guangzhou ;p

      Delete
    3. ahakss...ni sorang lagi...Guangzhou la syg SS

      Delete
  47. apapun anggaplah ia sebagai pengajaran agar lebih berhati2 di masa akan datang..

    ReplyDelete
  48. SS ...

    Allaaaa tak apa ... tengok tempat orang ...

    Tapi kalau nak sejuk, nanti meh sini, tak kira ler bulan apa datang, bagi orang Malaya memang sejuk !!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAnnn... nakkk plan pi canada laaa pulak... ha ha ha

      Delete
  49. dah berubah warna ke sis JM... nampak biru sokmo ni

    ReplyDelete
  50. Hahahahaha...
    Boleh tak nak gelak..
    Gelak sebab first time baca entry cengginie..
    Sha siap kira tu perkataan kebodohan tu ada berapa sambil gelak tak hingat... hahaha.. Ada 8 owh perkataan Kebodohan tu.. tu belum kira perkataan bodoh.. Serius entry nie lawak giler..
    Apapun Sha harap SS bertabahlah menanti hikam dibucu kati.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fuyoooo... Rajinnya Sha kira... ha ha ha...

      Delete
  51. byknya kebodohan yg berlaku...aihhshhh

    ReplyDelete
  52. tak tahan baca sis JM bawk asut berbulu bagai..hihihi

    ReplyDelete
  53. wahlaweh, besar sungguh senjata sangkut kat leher SS tu erk., eyh?

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...