Tuesday, 4 October 2016

Kembara Hatyai - Tang Kuan Hill

Entry sebelum boleh cium kat SINI...

We'ouls teruskan perjalanan hingga ke Tang Kuan Hill... Sape Tang Kuan tu?  Lawyer? Majistret? Ahli Muzik? Ke driver Tuk Tuk? Entah! Tak tahu laa Tang mana yang Kuan Hill nyee... Keh Keh Keh.... Dah.... Dah... Mari lah kita menuju puncak!

Kedatangan We'ouls di sini... Di sambut oleh segerombolan monyet! Adehhhh.... Adehhh... Memonyet ni semua kurang belaian kasih sayang.... So... Agak agresif... Habis barang dalam Tuk Tuk Mr Boon tonggang terbalik di buatnya...

Tapi... Tak boleh nak marah... Tak boleh nak terajang.... Sebab monyet ni dianggap binatang suci... So ... Kena respect... Senang citer apa monyet buat kaw kena rela... Walau rela kaw tu setengah masak dalam hati ada maki! Ha Ha Ha...

Mr Boon tak ikut naik sampai Top Hill... Dia cuma lepak makan kat bawah je... Dia suruh We'ouls picnic kat Top Hill... Dia kata better makan kat atas sebab banyak pokok kat atas tu... Ada kerusi... Sambil makan sambil tengok pemandangan... Aku tanya ada monyet? Dia kata monyet cuma kat sekitar bawah je...  Kat atas tak de... Nasib baik! Kang berkongsi makan pulak aku dengan monyet... He He He...

Tak banyak nak kongsi... Just layan gambar je lah eh...

Ini Tang Kuan Hill Lift Station... Kalu nak naik Tang Kuan Hill kena naik lift... 

Harga tiket boleh refer kat papan tu... Tapi.. Yang tak boleh blah tu... Cer tengok orang jual ticket tu... Kemain lagi posing... Over! He He He....

Gini ler rupa pemandangan dari dalam lift... Sekali imbas... Dah macam nak naik ke Namsan Tower, Seoul....

Sampai je atas... We'ouls dok berpicnic... Banyak kerusi di sediakan... Planning Mr Boon untuk picnic kat sini memang terbaik... 

We'ouls makan tapau jek... Tapi percayalah... Apa yang We'ouls tapau tu,,,, Even makan 2 jenis lauk... Tapi... Lauk tu memang sedap! Perfect taste... 

Nikmati pemandangan pantai...

Ada gerai souvenir kat sini.... 

Ini adalah Rumah Api...

Rumah Api ini mula dibina semasa pemerintahan Raja Rama V. Pembinaan ini bermula pada tahun 1896 semasa Phraya Wichienkeeree (Chom) mrnjadi gabenor agung Bandar Songkhla. Semasa perintahan Raja Damrong Rachanuphap, Tentera Laut telah ditugaskan untuk membuat perhiasan rotan khas untuk menampung rumah api. Raja juga memberikan pelan asas kepada Pegawai Mahkamah untuk mengawal pembinaan Rumah Api mengikut inisiatif King Rama V. Tapak pembinaan telah dipilih oleh Phraya Wichienkeeree (Chom Na Songkhla) dan Phraya Cholayuthyothin. Rumah Api ini telah siap dibina pada tahun 1897.


Jenguk jenguk atas...

Ada Tokong...

Lihatlah Songkhla City!!!!

Memang padat!

Pemandangan yang mendamaikan...

Ramlah Ram mesti bangga sebab tajuk lagu dia jadi nama tempat... Keh Keh Keh...

Melaram gaya Ramlah Ram... Kaw mampu? He He He...

Tu dia.... Kaw kunci cinta ku di Tang Kuan Hill... 

Loceng dan mangga kunci... Lambang cinta katanya... Adehh...

Dah puas melayan cinta di Top Hill... We'ouls turun semula... Tapi singgah kat kedai souvenir...

Ada jual poskad dengan harga THB 20.00... Tak beli pun... Aku beli Fridge Magnet Mermaid besau dengan harga THB 35.00 sebijik...

Nasib baik lah Jay Emm dan HH tak giler beli handbag mengkuang ni... Kalu dorang pakai... Memang aku buat buat tak kenal jalan ke depan! Keh Keh Keh...

Masa nak membayar Fridge Magnet kat cashier... Si HH nampak ada satu ayat terpampang kat meja cashier "King never bargain"... HH dengan selamber cakap kat cashier "I'm Slave.. Slave should bargain"... Keh Keh Keh...

Mr Boon kata... Aiskrim kelapa kat sini paling sedap di Songkhla... Tidak dinafikan memang sedap... Dah lah sedap... Boleh minum air kelapa seberapa banyak kaw nak... Air kelapa FREE!  We'ouls puas minum air kelapa kat sini.... Mr Boon tukang layan.... Ha Ha Ha...

Aku janji tak ketawa.... Aku tak! Erk... Aku cuma sengih skit jek... Dalam hati ada geli... Yang sorang mulut kembong cam buntal... Yang sorang korek apa tu? He He He...

BERSAMBUNG....

91 comments:

  1. candid...gaya dua orang makan eskrim!!

    aiskrim kelapa...nyum, nyum..

    ReplyDelete
  2. yeaaa ade sambungan citer pi Songkla

    ReplyDelete
  3. Naik pakai lift okew jugak dari nak hiking ooooo tak sanggup habaq hang

    ReplyDelete
  4. dah macam kat Korea plak kunci mangga kat atas hill ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Di mana ada bukit disitu ada mangga... eh

      Delete
  5. aiskrim nyok kt sini mmg sedap....

    ReplyDelete
  6. Suka gambo props yg ada love tu.

    ReplyDelete
  7. Ok bloglist kita hilang. Lmbt sket blogwalking ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bloglist SS pon dah lama hilang... Sejak blogpot tuko system

      Delete
  8. Apa HH buat kt pict last tu...

    Ha ha ha

    ReplyDelete
  9. Perhhhh minum air kelapa freee besttnyreee

    ReplyDelete
  10. Semoga dpt ke sana satu hr nt

    ReplyDelete
  11. Ha ha ha...

    King never bargain ...
    Of course because the queen did that for him.

    Ha ha ha...

    Dpt diskaun x

    ReplyDelete
  12. eloo..elooo tuan tanah kedaung..kenapa selpie sekali ngan nyet2 tu..bleh enterprame sekali dlm blog SS nie..hehheehe...air kelapak tu free ker..wallaa kat kl nie rega sebijik kelapa pun dah rm4...best jugak layan time panas2 berdenting nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti nyet glemer.... nak sign? ha ha ha

      Delete
  13. Now love lock ni memang dah jadi satu trend kan..
    memasing suka betuk dengan benda2 ni.

    anyway, korang memang tak duduk lama kat Malaysia ye.

    ReplyDelete
  14. monyet monyet saja nak kacau korang lettew, dia nak join korang sekali

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. Kufarat tu... ehhh... kurafat... he he he

      Delete
  16. JM tu msti ngah pikir.. 'kalo aq ambik kelapa tu lagi 3, kembong x perut aq yang kempis ni'...hihi...jgn marah JM

    :)

    ReplyDelete
  17. yuhuuu...ada entri baru lah..nak lepak sini jap

    ReplyDelete
  18. JM dah cium entri lama tu sekali terkena air masin keh keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. air masin tak pe... jgn tahik idung masin... ha ha ha

      Delete
  19. kalau nak tahu siapa Tang Kuan tu boleh tanya Lim Kuan Yew..aci tak ;p

    ReplyDelete
  20. yes! kat sini byk monyet...monyet yg kelaparan..jadi kalau pegang makanan tu hati2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanya monyet mengenal monyet.... ha ha ha

      Delete
  21. kalau jln pegang kamera pun kena hati2..x memasal monyet tarik pergi selfie ahaksss

    ReplyDelete
  22. kalau ke Songkla sila singgah sini..boleh tgk view bandar Songkla..paling best tu le berkelah bawah pokok

    ReplyDelete
  23. mana2 pegi kalau jenis 'hill' ni kan mesti ada love lock..tul tak..mcm bukit bendera..namsan tower..SS x nk pasang kunci cinta ke heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada satu hill yang tak de love lock... high hill.. he he he

      Delete
  24. best tau mkn mcm ni..2 jenis lauk makan berkongsi..adeh!! nikmat...sbb mkn penuh kasih syg heeeee

    ReplyDelete
  25. ahakss..puas tau...dpt minum air kelapa FREE!!!

    ReplyDelete
  26. ahahahahaah...adeh! lawak! bila tgk last picture tu...masing-masing beriya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lapo..mencekik! sbb hari tu kat Pasar Chatucak tak mkn aiskrim kelapa then bila dpt balas dendam..mkn dgn penuh berahi

      Delete
  27. yang pasti 2 org aci dlm last pic tu sweet kan keh keh keh...sila jgn boooo!!!

    ReplyDelete
  28. SS;

    Cantik ler beg mengkuang tuh !!!

    Nice view sangat !

    ReplyDelete
    Replies
    1. iskksss... takut laa pakai mengkuang tu.... rasa mcm usung ketupat... kah kah kah

      Delete
    2. yang pasti CANTIK! dan unik..kawan2 opis tertawan heee

      Delete
  29. Replies
    1. jgn tak tahu..pilihan HH tepat sbb JM bawak g opis beberapa orang tegur..cantiklah beg beli mana? dgn bangga JM jawab kat obersea..hatyai! keh keh keh

      Delete
  30. SS jahat tau..amik gambo HH dgn JM gitu terjuih bibir

    ReplyDelete
  31. Penjual tiket mkn leher ayam byk sgt tu

    ReplyDelete
  32. Lorrrr beg mengkuang tu cantik le..... tak tegur pun takpe janji hatiku dah tertawan....

    ReplyDelete
  33. Hahahahaha gambar candip paling win..

    ReplyDelete
  34. Monyet tu nak berkawan dengan SS kut hihihihi

    ReplyDelete
  35. Beg tu lawa tapi ekin pun kalau p malu nak beli hahahahaha

    ReplyDelete
  36. banyak gak benda menarik kat sini eh...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...