Wednesday, 12 October 2016

Kembara Jakarta - Inilah Jakarta

Waduhhhh... Waduhhhhh... Mbakkkkk... Kisah Bandungnya tahun lepas kapan bisa mahu dihabisin dong ahhhh... Ini udah terbang pula ke ke Jakarta... Mbakkkkk Jambu capekkkkk... Capekkkkkk dong ahhhhh! Ha Ha Ha...
* Sambil urut urut pinggang... Kah Kah Kah...

Yeahhhh! Aku baru balik dari Jakarta! Still penat tak hilang... Badan dah bengkak... Hidung dah berdarah... Jakarta agak panas di waktu pagi dan tengahari... Dan... Hujan di sebelah petang membawak ke malam... Ehhh... Dah macam pengkaji cuaca lak... Ha Ha Ha...

Sebenarnya... Travel aku ke Jakarta sepatutnya berdua saja dengan HH... Tapi... Beberapa bulan sebelum terbang... Tetiba Jay Emm kata nak ikut... Cehhh... Tak kasi aku pepoya sendiri laa tu... Sibuk je nak ikut... Keh Keh Keh... Aku suruh dia cecepat rembat tiket... Then... Cancel bilik hotel untuk berdua jadi bertiga... Yeahhhh! Penjimatan berganda di situ....




*** 07 Oktober 2016 ***

Aku amik HH dari tempat kerja dia jam 18:00... Aku ikut highway Tanjung Langsat - Senai... Perjalanan amik masa selama lebih kurang 40 minit... Alhamdulilah everything smooth aje... 

Opis HH pon tak de kacau HH untuk urusan keja... Risau jugak sebenarnya... Sebab tak nak ada isu berlaku sebelum cuti panjang...

Sampai kat Senai Airport... Terus drop luggage... Then... Aku temankan HH makan kat Subway... Aku tak makan sebab masih kenyang makan nasi petang tadi...

Tepat jam 22:05... We'ouls terbang dari Senai... Dan sampai di KLIA2 jam 23:00... Jenguk jenguk Jay Emm... Dia dah tunggu kat Departure Hall dengan bag troli oren besau bagak... Makkkk aihhhh! Macam orang nak pindah negara jek... Kah Kah Kah... 

We'ouls ronda sekitar Airport mencari port nak bergelandangan... Cari punya cari... We'ouls decide nak lepak kat depan Departure Hall je...

Sambil borak lepak... Jay Emm kuarkan bekal... Dia tempah sandwich telur, tuna dan ayam... Perghhhh.. Dan... Dia masak Bihun Tom Yam Goreng... Sedap giler! First time aku makan Bihun Tom Yam Goreng ni... Kaw hado travel partner pandai masak? Tak de? Sedih! Keh Keh Keh...

Sandwich 3 rasa... He He He...

Bihun Tom Yam Goreng secukup rasa... Penuh dengan sotong, udang. sayuran... Dan daun limau purut wangi jek... Berselera aku dan HH telan...

Dah puas mencekik... Perut pon dah kenyang... Pe lagi... Mari lah kita membuta! Ha Ha Ha... Rapat rapat kerusi panjang... Lunjur kaki... Pejam mata... He He He...

Ginilah roper gelandangan yang tak mampu sewa bilik hotel... Keh Keh Keh...


*** 08 Oktober 2016 ***

Aku dan Jay Emm cuma mampu tido tido ayam jek... Si HH tido lena sampai pagi... Adehhh... 3 jam sebelum departure... We'ouls drop luggage... Jay Emm tak beli luggage... Dia tumpang aku je... Nasib baiklah berat 3 luggage ngam ngam 20 KG...

We'ouls sempat habiskan bekalan makan... Then menunggu di Gate L5... Aku rasa Gate L ni baru bukak kot... Sebelum ni tak pernah pulak aku menunggu kat Gate L... Dan Gate L ni lebih dekat... Tak perlu nak menapak jauh sangat berbanding Gate lain...

Sementara menunggu waktu boarding... Aku dan Jay Emm sempat solat Subuh dulu... Nasib baiklah We'ouls awal... Kalu tak... Berhimpit laa kaw dalam surau macam tin sardin...

Hujan mengiringi perjalanan ku...

Tepat jam 07:00 pagi... Terbanglah We'ouls ke Jakarta... Sepanjang perjalanan... Aku dah tak sedar apa pon... Membuta tak ingat dunia... Aku ngantuk giler...

Dan sepanjang perjalanan tu... Kapal terbang bergegar langgar awan... Dan pemandangan langit ke Jakarta tak berapa cun... Berjerebu aje... 

Inilah Jakarta...

Waktu Jakarta adalah 1 jam ke belakang ye... Jika waktu Malaysia jam 08:00 pagi... Waktu Jakarta adalah jam 07:00 pagi... Ada faham kaaa Aci? He He He...

Dah nak landing tu... Telinga aku terasa pekak... Tak cukup udara... Sakit giler telinga aku... Aku telan air liur tak henti untuk kurangkan tekanan... Adehhh laaa... Aku memang cuak setiap kali telinga aku kena macam tu... 

Alhamdulilah... Flight AK 380 touch down dengan selamat tepat jam 08:05 waktu tempatan ye... Urusan imigresen pon smooth aje... Tak ada masalah... Dan lagi... Kita tak perlu isi arrival form pon... Cuma kena isi form declare luggage aje... Serah kepada pegawai imigresen sebelum keluar dari pintu Arrival...



*** Soekarno Hatta Airport ***

Soekarno Hatta Airport ni boleh tahan jugak besaunya... Waktu nak keluar dari pintu luar Airport... Tetiba HH disapa oleh sorang pompuan "Dari Malaysia ke?"... HH jawap "Ye"... Dia "Saya nak mintak tolong... Saya nak call suami saya... Suami saya dah setting kat phone... Tapi nak hantar SMS tak lepas"... HH ternampak sms dia "Abang... Dah sampai kat Airport".. 

Tapi waktu tu We'ouls rushing... Dah nak gerak ke Hotel.. So... Tak dapat nak tolong banyak... Cuma si HH lupa nak tanya dia... Since laki kaw dah setting kat phone... Nape tak call jek kan.... Buat apa SMS... Adehhhh.... Memacam hal... Membacin laa kat Airport tu... He He He...

Adehh laa... Rasa kesian lak.. Dengan anak anak pulak tu... Abang kat mana? Abang kat mana? He He He... 

Langkah seterusnya adalah mencari transport ke Hotel... We'ouls setuju untuk naik Taksi Blue Bird aje sebab carry luggage besau bagak... Tak kan nak naik bas kot... Taksi Blue Bird ni berderet kat sebelah kiri pintu keluar Airport... Tak perlu menunggu lama pon... Malas nak fikir panjang... Lagipun Taksi Blue Bird ni standard guna meter... Kaw duduk je dia dah tekan IDR 6,500.00...

Tapi... Sebelum naik... Better tanya estimate total harga tambang dulu ye... Kos tol pon kita kena bayar ok... Estimate harga tambang yang aku kena waktu ni adalah IDR 150,000.00... Murah ke mahal?


Mari kita terbang bersama  Angry Bird... Ehhh... Blue Bird... He He He...

Jakarta ni... Memang terkenal dengan dunia jalanrayanya yang macet giler... Adehhh.... Dalam perjalanan agak slow... Kenderaan terlalu banyak dalam satu masa... Kita akan lalui dua tol...

Macet... Bertabahlah...

Seperti biasa... Dalam Taksi... Si Supir ini akan terkejut tengok slang Indonesia si HH... Dia macam tak percaya si HH ni orang Malaysia... Jay Emm sendiri 1st time dengar si HH ni goreng habis cakap Indonesia... Muka HH confident habis... Confident tak salah cakap! Ha Ha Ha...

Setiap kali si HH sebut perkataan "Dongggg Ahhhh... Dongggg Ahhhh" di hujung ayat... Terus aku terbayang Aida Jebat nyanyi lagu Pencuri Hati versi dangdut "Jam didinding terus berdetak aaaahhhhhhhh... Kaki ku juga terus berjalan aaahhhhh"... Kah Kah Kah....

Di kejauhan dah nampak Tanah Abang... Tak nyabor nak nyoping sebenarnya... Hua Hua Hua... 

Perjalanan dari Airport ke Hotel mengambil masa lebih kurang satu jam... Walaupun macet... Tapi We'ouls tetap sampai ke Hotel pada waktu yang We'ouls jangkakan...

Di manakah Hotel yang We'ouls stay sepanjang berada di Jakarta ini? 

Tungggggggguuuuuuuu next entry donggggg aaaahhhhhh... Ha Ha Ha... 

133 comments:

  1. Entri Jakarta sudah keluar..terbaik lah Mbak Jambu ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entri JM bila mau keluar donggg ahhhhh

      Delete
    2. Jay Emm sampai dah patah balik 80 juta kali Jakarta pon x kan update... ha ha ha

      Delete
  2. dalam keadaan capek pun Mbak Jambu masih bertenaga tulis entri..mmg cardas la..taipkan utk JM boleh?

    ReplyDelete
  3. kih kih kih..sape suruh cakap nk pegi Jakarta..mestilah nk ikut

    ReplyDelete
  4. dek kerana best travel nga SS + HH di Hatyai..JM x nk lepaskan peluang ikut dorang ke Jakarta plak..konklusi nya..mmg BEST travel ngan dorang walaupun ada DRAMA heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat Jakarta ada sinetron tak?

      Delete
    2. Artis jemputan... citra bunga lestari...

      Delete
  5. titiew x pandai masak..titew pandai main macak-macak jek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eleh..macam sedap je bihun goreng tomyam tu..jom travel sesama!

      Delete
    2. amboi dan tu nk travel sama... ct pandai masak? hi hi hi

      Delete
  6. nanti SS masakkan untuk titew ikan stim eh..titew tahu SS pandai makan ikan stim heee

    ReplyDelete
  7. kerusi keras...tapi mengantuk nye pasal lelap jgk la

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. baca ni terus lelaju scroll atas balik..haha

      Delete
    2. macam sleeping beauty budha... kah kah kah

      Delete
  9. cantik tau pompuan yg tanya HH tu heee

    ReplyDelete
  10. ahahaha...betul!!! sleng HH cakap Indon mmg terbaik..sampai org Indon sendiri x percaya dia org msia..kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi dia ngaku dia orang belanda.. kah kah kah

      Delete
    2. Tabik toink toink sama mbak HH! Kerennnnnnn!

      Delete
    3. kalau I bukak mulut dah sah2 org tahu org utara.. Hahaha..

      Delete
  11. ahakss...baik donggg ahhhhh...adeh tergoda tul lah bila dgr HH cakap..dong ahhhhh tu

    ReplyDelete
  12. ala ...nak kena tunggu . tak best aaar

    ReplyDelete
  13. lama tak gi jakarta sejak ada org fobia ni ....huhuhuh

    ReplyDelete
  14. Hello sis...lama benor tak nyinggah haiii...dalam bebanyak gambor...kepala doraemon itu gak yang menarik jiwa....awat x soh die terbangkan ikut poket dia aje..tak payah sakit2 telinga tahan graviti...hehehhe... #silajangankecam... :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah suruh tapi dia malas... ha ha ha

      Delete
    2. maksudnya SS xcukup cute mcm nobita ler tewww...hahahha....

      Delete
  15. travel partner sy pandai masak jugakkkk :D siap nasi goreng, bihun goreng, macam2 adaaaa. kereta penuh makanan

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. untung laaa... tinggal makan je kan? ha ha ha

      Delete
    2. tepat sekaliii :D kerja kita ialah makan makanan tuuu, sayang kalau tak habis

      Delete
  16. luggage oren senang nak recognise masa nak ambik beg. hahaha, dari jauh dah nampak kottt

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. taw tak pe... takut naaa bag dia ilang... ha ha ha

      Delete
    2. haha JM keeee? hahaahaha, tak ramai kot org beg oren

      Delete
  17. kos tol kena bayar, minyak pun ke?

    ReplyDelete
  18. SS ..
    Gigih mengupadate !!! Sebab rasanya baru jer tgk gambar tidur kat airport tuh kat IG !!!!

    Memang gigih !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahakssss... Malas nak bertangguh En Li... nanti lelama lupa... ha ha ha

      Delete
    2. Bagus bagus punya semangat macam nih !!!

      Nanti kalau ada award BLOGGER gigih, dah tentu kita VOTE awak !!!!

      Delete
  19. oooo pergi Jakarta ye.. saya pun nak pergi indonesia esok. hehehe

    ReplyDelete
  20. wah...siap bekal...best best.....shopping....yeyyyy....

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan soping makan soping.. tu je la.. ha ha ha

      Delete
  21. perghhh bihun goreng tu nampak sedap gila...

    nak sikit woiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap Nina... Seyes sedap...

      Delete
    2. Meleleh air liur menengoknya :)

      Delete
  22. Syok HH tido hahahahaha pakai penutup mata memey la best tido

    ReplyDelete
  23. Dulu berdua sekarang dah bertiga kan..

    ReplyDelete
  24. Wahhh sis JM masak ke bihun goreng tu nampak sedap sangat.. Kalau suami n mok suka makan tomyam lama dah buat hahahahaha..

    ReplyDelete
  25. ehhhh SS dah abes ker citer kap kung kap tuu..udah sampei g jakarta kamu ya...jauh jugak hotel ngan airport...sejam baru sampainya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum laa... Banyak entry berderet x update... adehhh

      Delete
  26. ehh memang ada ea tg Langsat kat senai tu?

    ReplyDelete
  27. ha ah ... kelakar pulak rasa masa g jakarta dulu.

    sampai kat tol - driver teksi suh kita yang bayar.

    ha ha ha... mula2 cam cuak "eh apahal lak aku bayar - kang kira lah sekali ngan tambang"

    ha ha ha... mujur travel partner i okay masa tu ... cepat pickup... kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu sebab kena tanya dulu... Mintak estimate... Jangan main duduk aje dlm teksi... ha ha ha

      Delete
  28. wah untung lah korang travel ngan JM dapat bihun goreng...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah... Kenyang... Boleh makan berkali2... Banyak giler...

      Delete
  29. haritu kan dapat kek mempelam dan telur gulung kan kan kan hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kek mempelam tu masa my besday month... telur gulung tu last year... ha ha ha... ingat lagi ehhh... ha ha ha

      Delete
  30. kek mempelam? ya ampun - tak sedap tol nama nya...

    ha ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia yang sebut dia yang kata tak sedap... ha ha ha

      Delete
  31. okay dong ahhhh
    nanti dandendong datang lagi ye ...

    ta ta ti ti tu tu

    ReplyDelete
  32. wah, bertuahlah badan dapat partner pandai masak...tak sabar nak baca sambungan cerita ni. saya ada plan nak ke jakarta next year. harap dapat tips dari sis ;)

    ReplyDelete
  33. Comel je tenguk JM tidur ado gaya.... mentadak mentadu macamana JM tidur * toinggg mentadak tu tunjuk aksi JM tidur* hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena tanya mentadak camne Jay Emm membuta... ahaksss..

      Delete
  34. wah beg masing-masing besau besau ni mesti nak shupping.... seronok tau shopping kat Tanah abang dengan Mangga 2... berpinau mata tenguk kain cotton macam-macam ado.... cuma duit rupiah je nan ado... hahahaha sebab tempat tu last shupping jadi berpinau mata tenguk

    ReplyDelete
  35. Kita orang siap cari resto Baim Wong tau masa pi sana...alhamdulillah dapat jumpa Baim Wong. Makan kat resto dia pun enak dengan deko yang klasik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apsal SS tak terfikir nak cari eh... iskkk... kena merepeat nih....

      Delete
  36. Punya lah lama tak singgah ni tahu tahu dah terbang ke Jakarta pulak. Hahaha ! Uihh lapo tengok sandwich tuu !

    ReplyDelete
  37. huh..next time ajak la..kita nak gak kenal awak..nak gak jenjalan..lama x jalan dah ni

    ReplyDelete
  38. Menyampahnya asik gi cuti je diaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eleh mak tu... Senyap senyap dah sampai medan.. lagi nyampah!

      Delete
  39. Skrg dah ada tambah partner baru chef terbang sekali..rajinnya JM masak..HH jgk tukang makannya

    ReplyDelete
  40. JM over siap tido tutup mata mcm dah masuk aircraft

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia tak leh tido terang... dia ske gelap... he he he

      Delete
  41. Phewittt! Dah sampai Jakarta lah. Apsal tak calling2? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pon tak tahu yg Cikgu ada kat sana...

      Delete
  42. Huhuhuhu emang kalau kena macet, perjalanan yang cuma 15 minit bisa jadi sejam dua! :)

    ReplyDelete
  43. Mata saya tertancap lama kat bihun goreng tomyam sis JM :D

    ReplyDelete
  44. Pamit dulu, mbak. Datang lagi nanti,...

    ReplyDelete
  45. Mbakkkk udah pulang ya... saya lambat pulak terjah entry mbak . =)

    ReplyDelete
  46. Serious r tol pun kita yang bayar. Waduh waduh .

    ReplyDelete
  47. sedapnya tengok sandwich dan bihun goreng tomyam sis JM tu..

    ReplyDelete
  48. jalan-jalan Jakarta ;)
    kota metropolitan katanya

    ReplyDelete
  49. sebut lak sal aida jebat ni kan, kemarin jumpa dia dok menari nak wat video klip lagu versi dangdut ni lah.. menyampah pulak tgk.. haha

    ReplyDelete
  50. layan sinetron ke sis HH.. hehe..

    ReplyDelete
  51. mohon sis JM share resepi bihun goreng tomyam

    ReplyDelete
  52. Kita byr airport tax masa bila ek?

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...