Monday, 21 November 2016

Kembara Amsterdam - Madame Tussauds

Berminat? Boleh click Banner untuk join... Good luck!

Adehhh! Lamanya aku peram entry Kembara Amsterdam nih... Dari tahun 2013 U'ouls... Tak tahu lah segala info still valid untuk rujukan ke tak... Tapi... Dari aku peram susu menjadi keju... Ehhh... Baik aku publish je laa ek... Dan... Aku masih ada entry travel yang tertunggak... Bandung tahun 2015... Jakarta 2016... Dan China 2016... Bila nak habis ni Aciiii hoiiii...

Jommmm... Layan sambungan Entry Kembara Amsterdam aku ni... Entry sebelum boleh petik kat SINI...

Destinasi aku dan HH yang seterusnya adalah Madame Tussauds... Nak tengok patung patung artis dan selebriti terkenal luar negara lah kononnya... Actually, Madame Tussauds ni ada banyak branch antaranya di Hong Kong dan London... So, Dah kebetulan We'ouls dah berada di Amsterdam... So grab this opportunity untuk masuk Madame Tussauds sini... Lagi pon setiap tempat patungnya berbeza... He He He...

Untuk ke sini We'ouls naik GVB tram number 24 dan berhenti di Dam...

Masa nak turun... Pintu GVB tram ni tak bukak... Alamak macamana nih? Cuak jugak sebab kang tram ni jalan pulak... Ingatkan driver lupa nak bukak... Rupanya GVB tram ni sama macam NS train... Pintu tak automatik dan kena bukak sendiri... Adehh..

Nasib baik ada Auntie Minah Saleh yang tolong bukakkan... Kalu tak sampai ke sudah We'ouls tak tahu... Ha Ha Ha... So ingatlah ye... Senang citer naik apa pon public transport kat sini kalu pintu  tak bukak untuk kaw... Maka kaw kenalah cari button bukak sendiri.... Tak kan kaw nak nyeainsong mata kaji semarnyising kat situ pulak... He He He...

Inilah dua Auntie yang tolong aku bukakkan pintu... Yang kiri Marjinah... Yang kanan Aloyah... Dua dua bukan nama sebenar... Keh Keh Keh...

GVB tram tu berhenti berhampiran depan Madame Tussauds tu... Just menapak kaki skit aje... That's it! Senang! Cuma U'ouls kena aware dengan basikal... Ada laluan khas basikal bagi penunggang basikal...

Masa aku sampai tu... Orang punya lah ramai sekitar situ... Nak masuk Madame Tussauds tu beratur panjang... Huh! Sekali lagi aku tanya HH "Macamana nak masuk?".. Setahu aku kalu ada Holland Pass tak perlu beratur panjang... Kebetulan masa sampai tu tak ada orang jaga fast track ke pe... Semua orang beratur di satu lane aje...

So We'ouls ingatkan may be orang yang ada Holland Pass pon kena beratur jugak kot... So beratur lah We'ouls menunggu giliran... Lagipun waktu lawatan untuk hari tu dilanjutkan hingga jam 19:30... Selalunya jam 17:30 dah tutup...

Pemandangan sekitar Madame Tussauds...

Sambil beratur tu... Tetiba ada sorang makcik Indon bertudung ni tegur We'ouls... Dia bukan nak masuk Madame Tussauds pon tapi just lepak lepak situ aje... Dia tanya HH "Dari Indonesia ke?" Then HH jawap "dari Malaysia"... Dalam hati aku eh ada muka Indon ke si HH ni? He He He... Nama HH memang ada nama Indon skit... Nasib baik dia tak tanya nama dulu... He He He...

Then... Bila HH jawap dari Malaysia aje terus si Indon ni tarik muka... But... HH still jugak nak ramah mesra lagi... May be HH tak perasan kot Indon tu dah tarik muka... HH tanya "dah berapa lama sini?"... Dia jawap jugak "dah 30 tahun"... HH tanya lagi "keja kat mana?"... Amboi kaw HH terlebih peramah kaw eh... Dah macam kerani polis makan gaji buta... He He He...

Indon tu just tunjuk tangan isyarat terbang... Kerja KLM katanya... Then Indon tu senyap dan mula nak blah... Ha Ha Ha... Cara Indon tu mempoyo keja KLM seolah macam keja budget pramugari... Apa kejadah kaw makcik nak budget gitu plak... Pendek bertudung... Tua pulak tu... Ntah ntah keja tukang cuci... Ha Ha Ha... Adehhh... Astaga jahatnyaaa mulut aku... He He He... Tapi... Kot ye pon... Tak payah lah nak buat muka poyo gitu...

Tapi aku tak nafikanlah... Ada jugak aku dengar KLM memang suka kekalkan pramugari tua kebangka... Macam Malaysian Airlines System... Keh Keh Keh... Persoalannya... Layak ke dorang dipanggil pramugari? Bukan ke bila dah tua lebih layak di panggil penjamusaji? Keh Keh Keh... Ehhh... Jahat lagi mulut aku... He He He...

Kadang aku tak nafikanlah kebanyakkan Indon kaya memang suka datang sini... Dan kadang aku pelik jugak... Belanda lagi lama menjajah Tanah Melayu tapi orang Melayu kita tak ada pulak hegeh kat Belanda ni... Tak macam bangsa Indon yang siap beranak pinak kat sini hingga ke hari ni... Ke ko ni prostitute???? Ehhh... Jahat lagi mulut aku... He He He... Kalu kita tengok citer Indon... Indon yang cantik semua kebanyakkannya mix dengan Belanda...

Kalu nak tengok rupa Indon yang asli... Tu haa bekas pembantu rumah mak aku... Salah sorang pembantu rumah Mak aku bernama Seri,,, Tapi tak berseri pon.. Adalah skit macam kuih seri muka... He He He... Hazabbb!

Lama jugak We'ouls beratur... Orang dah semakin ramai... Last last... Aku dan HH setuju untuk blah dari situ sebab tak sanggup nak beratur panjang dan menunggu lama... Lagi pon Madame Tussauds tutup lambat lagi... So.. Might as well We'ouls ke tempat lain dulu...

Masa nak blah tu... Tetiba aku ternampak fast track lane dibuka... Perghh! Apa lagi... Cepat cepat We'ouls ke fast track tu... Membacin lah korang yang mana tak ada Holland Pass tu beratur pepanjang... Izinkan aku masuk berpoya dulu... He He He...

Lepas bagi Holland Pass bergambar tulips tu... We'ouls disuruh bergambar dengan Barack Obama guna cameraman Madame Tussauds.. Gambar guna camera sendiri tak dibenarkan di situ... Dan We'ouls diberi satu resit untuk claim gambar tu... Dah bergambar dengan Barrack Obama We'ouls naik lift ke tingkat atas...

Kat Madame Tussauds ni memang penuh dengan orang.... Bila dah berhimpit macam nasi impit tu rasa panas plak... Hadoi! Semunya mat dan minah saleh anak beranak datang.... Jangan silap andaian ye... Tak semua Mat dan Minah Salleh ni so polite... Ada juga yang kurang ajar...

Masa aku nak bergambar... Tetiba aje ada mat saleh tepuk bahu nak menghalau aku... Mungkin aku halang pandangan dia nak amik gambar... Dah aku pon nak bergambar,,, So suka aku laa nak berada kat mana aku nak berada... Dah semua tempat pon bersesak... Ko sorang aje nak berlapang...

Ehhh.. Nak aje aku tunjukkan waris jari hantu setepek kat muka dia... Kalu aku boleh tunggu orang lain bergambar nape kaw tak boleh... Kaw ingat Madame Tussauds ni bapak ko punya ke? Kot ye pon tak payah lah nak tepuk bahu orang... Bangsat punya Mat Saleh... Ntah datang dari negara mana tah... Stupid! Your motherfucker!

Actually... Patung patung ni diperbuat dari lilin... Tak lah nampak real sangat... Still jugak jelas kelihatan kelilinannya itu... Tak kisahlah... Kat tempat aku tak ada macam ni... So... Aku tetap rasa bertuah bila dah berada di sini... Terutamanya bila aku dapat bergambar dengan Anne Frank...

Sejak dari Malaysia lagi aku teringin sangat nak tengok Anne Frank dan pergi rumah Anne Frank... Rupanya kat sini duduknya Anne Frank... He He He.. Anne Frank ni famous setelah kematiannya... Dia tinggalkan diary yang mengandungi luahan perasaannya... Dan diary tersebut dicetak berkali kali... Kalu nak dapat info lanjut kenalah tanya makcik google... So... Kat sini just layan gambar aku je laa ek... Ha Ha Ha...

Aku dan Anne Frank...

Brother ni ajak Ah Kak beromen... Ha Ha Ha...

Oprah interview Ah Kak U'ouls... Ha Ha Ha...

Adehhh... Ah Kak bukannya bantut.. Cuma... Ah Kak tak cukup ketinggian,... Kah Kah Kah...

Dah arwah dah Lady Diana nih... 

Badan beso... Cawan kecik... Kedekot!

Dia nak jual bontot... Ha Ha Ha...

Kaw memang kacak!

Lady Gagak! Itu rambut ke pasu Sarawak? Keh Keh Keh...

Ape ni... Main pistol plak...

Besau bapok! 

Aku tak tahu nak carut apa kat situ.. Ha Ha Ha...

Lupa nama kaw apa... Ha Ha Ha...

Sekali imbas muka kaw macam Farok Husin.. Ha Ha Ha..

Jangan pandang bawah... Ha Ha Ha..

Aku dan Elvis Presley...

Ada  satu section untuk amik gambar effect macam Michael Jackson... Nak ambil gambar kena bayar... Kebetulan yang jaga tu budak lelaki Dutch tapi pandai berbahasa Indon... Mix kot... 

Then... We'ouls tanyakan sekali pasal gambar dengan Barack Obama masa kat bawah tadi... Dia cakap kena bayar jugak... Lor! Ingatkan free... Setiap satu kena Euro 10... Kalu ambil 2 package dengan effect Michael Jackson tu kena Euro 15.. Pandai betul diorang ni buat business... Gambar pon nak cekik sampai Euro 15...

Dulu dia hitam... Sekarang putih... Apakah? Ha Ha Ha...
Abang Bekam... Ha Ha Ha..
Gambo beso,.. Muka kecik... He He He..

Ini Monalisa.. Atau Monagila? Rambut tu... Dah macam orang gila... Tak pakai shampoo la tuh... He He He...

Sebelum meninggalkan Madame Tussauds ni elok lah pegi toilet dulu ye... Sebab toilet kat sini free... Kat area Damrak ni susah nak dapat toilet free... Semuanya berbayar... 

Kalau nak free pegilah kat luar sana dekat dengan canel tapi kena kencing berdiri... Kaw mampu kencing berdiri? He He He.... Nanti aku akan cerita pasal toilet di sekitar Amsterdam ni di episod yang lain...

Kat Madamme Tussauds ni ada jual memacam souviner yang menarik... Aku rembat 3 bijik Fridge Magnet dan satu key chain... Total harga keseluruhan adalah Euro 13.25... Walupun agak mahal tapi aku sangat berpuas hati dengan kualitinya... 

Cerita aku di Madame Tussauds berakhir di sini... Jom ke tempat lain pulak...


BERSAMBUNG...

74 comments:

  1. ehh entri Hamster ni lum habis eh...jap nak baca

    ReplyDelete
  2. Bestnyaaa amsterdam . Wishlist tapi belum ada rezeki sampai situ lagi.

    Nadia pernah g madame tussauds di London . Tapiiiii masa tue umur 3 tahun. Memang memory loss lah kan ... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. 3 tahun? Ape nak ingat kann... kena pi lagi... he he he...

      Delete
    2. hahaha... tapi umur dah meningkat nie . Masa dtg UK balik tak terfikir lak nak singgah balik . Lagi teruja nak explore nature and shoppingggg hahaha =p

      tapi, mana tau kan satu hari pedoman dtg nak jugak try masuk lagi skali =)

      Delete
  3. wah..byk lagi entri tertunggak..tapi lagi byk entri Jay Emm..lelama entri Jay Emm tu masuk kubur..adeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hantu gigi buat entry... keh keh keh...

      Delete
  4. Kat Msia pun ada Madame Tussaude ni kalau tak salah TAPI lebih menarik di luar negara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg kat mesia lom bkk kot masa ni..

      Delete
  5. keh keh keh..sama cam tren KLIA Transit tu..pintu bukan automatik bukak tapi kita faham la sbb dorang announce 'please press a button to open door'

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat KLIA pun kalut gak aku ni..kalau g Holland tak tau jadi apa..kih kih

      Delete
    2. SS naik klia transit tu seumur hidup br sekali... ha ha ha...

      Delete
  6. ahahahaha...jahatnya mulut...cium kang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulut dah cuci gigi boleh cium... kah kah kah

      Delete
  7. kenapa HH tak keluarkan sleng indon power dia tu..bior makcik tu melopong dgr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa ni... tak tau napa tak goreng makcik ni...

      Delete
  8. titiew nampak SS pakai tshirt PINK laaaaa heee

    ReplyDelete
  9. nanti SS dan HH..kita pergi Armsterdam nak...kalau tak masuk Maddame Tussaude ni pun x pe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak tempat yg lom kaver... like rottendam...

      Delete
  10. kemain ss!!! hahahahahaha.. budjet pramugaji tu!! enjoy tul kalau ss punya post ni, gelak2 sorang2 unni di buatnya!!! hahahahahah.. terbaik la ss!!!

    ReplyDelete
  11. Nelson Mandela la yg u lupa tuh....haih...jeles...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa betul nelson... lupeeee laaa... ha ha ha

      Delete
  12. Best gak kembara eropah... Ss FN cari gak kembara perth..tp x jupe.. Agak2 ada rujukan x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pi perth tahun 2012... tapi amik ground handling bukan backpack...

      Delete
  13. nasib ada Marjinah dengan BFF dia, or else conggok je la depan pintu tu.. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu tak... nyeainsong mata kaji semarnyising kat situ.. ha ha ha

      Delete
  14. huh ! pepagi termaki orang pulak dahh... adehhh.. :p

    ReplyDelete
  15. Kenapa rasa macam pernah berjiran dengan Anne Frank ea? Anne Frank punya anak, macam sejibik diaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS pon tak sempat khatam semua kisah dia...

      Delete
  16. tetiba ade entry amsterdam...igtkan tak nak sambung dah...

    ReplyDelete
  17. SS nmpk tak cukup diet masa ni.. hehe lariiik

    ReplyDelete
  18. Gitu rupa Anne tu ye..patut kurus dok bercatu mkn sembunyi lama sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bertahun sembunyi lak tu... kalu kite mahu giler..

      Delete
  19. Golap nmpk dlm kawasan ni..eh Oprah apesal tetiba kurus sgt dh ni

    ReplyDelete
  20. 2013..SS tgh pose berskema lagikkk..senyum sebelah aje hihi

    ReplyDelete
  21. best oii :) si anne frank tu mati pasai ap? buat diary pn famous eyh

    ReplyDelete
  22. Tak dapat selfie dengan artis sebenar, dengan patung artis pun jadilah.. kan?

    ReplyDelete
  23. saya pun tertanya bilalah SS nak habiskan ni. hehe

    ReplyDelete
  24. Masa akak pi london kerja sempatle juga jenguk kat situ. Ya Allah sikit punya lama berbaris. Yang special kamer huh takdenya akak nak ambil gambo dia walaupun femes. Sempat juga tepuk punggung emmm sapa ya David Beckam kut lupa.... ni yang nak kena gembur balik gambar pi London ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat malaysia pon ada.. tapi... terbako... ha ha ha

      Delete
  25. Masa ni lah boleh jentik-jentik, usap-usap pipi pelakon yang hensem-hensem kan.... hehehehehe siap boleh peluk lagi awwww

    ReplyDelete
  26. Ada patung family keluarga diraja tapi tak kuser nak ambil dengan Prince Charles dengan mak tirinya yang tak cun tu. Baik posing dengan prince William yang masih lagi penuh rambutnya masa tu hahahaha.

    ReplyDelete
  27. menarik jg...dah sampai Madame Tussauds Bangkok tapi cam malas nk masuk...akak pun prnah kena, jumpa org Indon kt Tokyo, bila ckp M'sia je, terus tarik muka..berlagak giler..ntahapaapa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indon yang ok... Cuma kat Indon aje... Yang perasan hado hado ni.. gitcuu laa perangainya...

      Delete
  28. sis SS kalau tak lawak tak sah haha!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah namanya blog tak skema kan... ha ha ha...

      Delete
  29. kalau saya, memang tak masuklah tempat ni, macam menyeramkan je...patung-patung ni macam hidup..erkkk

    ReplyDelete
  30. Ehhhh ha kaw ah kak... tetiba sampai amsterdam semula.

    Adehhh... kna ambik feel blk nk baca

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... boring asik citer psl cina..

      Delete
  31. Lain betul rupa ss in 2013 tu.

    Hihihi

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...