Thursday, 10 November 2016

Kembara Hatyai - Breakfast Salma Restaurant

Berminat? Boleh click Banner untuk join... Good luck!


Ok... Aku nak sambung sikit dari Entry sebelum di SINI...


Lepas aku balik dari OTOP... Mr Boon singgah kat sebuah Universiti... Amik student kat sana... Adalah dalam 3 orang... Salah sorang student tu adalah student medic... Bakal doktor lah kiranya... Doktor dalam perubatan apa aku tak pastilah... 

Aku beborak dengan bakal doktor ni... Aku tanya dia "Where you come from?"... Dia jawap "Xi'an"... Terus aku bukak   citer yang aku sebenarnya baru balik dari Xi'an... Si bakal doktor ni macam terkejut bila aku cakap aku dah sampai banyak tempat kat Xi'an tu... 

Honestly laa... Even kalu U'ouls borak sesama kawan bangsa Cina kat Malaysia ni pon... They'ouls akan rasa tak kan percaya yang orang Melayu kita ni akan sampai ke sana... Sebab... Xi'an ni negeri paling tua di China kalu nak banding dengan negeri lain...

Mr Boon hantar We'ouls dulu ke Hotel... Tapi tak berhenti betul betul depan hotel... Dia drop kat tepi... Sebab... Jalan nak ke hotel memang tutup bila menjelangnya waktu malam... 

Aku perhatikan dari jauh menu pada salah satu gerai makan kat tepi hotel tu... Which is tempat yang aku makan malam semalam... Aku nampak ada tiram goreng... Huh! Macam sedap jek... Aku pon beritahu HH apa yang aku nampak... Jay Emm pon kata "Nanti kita makan eh"... Wahhhhh! Time sakit sakit ni lah aku amik kesempatan nak mengada ngada kannn.... Dan aku nak balas dendam kat si HH yang tak jaga aku masa aku sakit siang tadi... Padan muka HH! Kih Kih Kih...

Jay Emm dan HH hantar aku dulu naik ke bilik hotel... Dan They'ouls turun semula untuk tapau makanan... Aku tak larat nak berlama kat luar... Aku nak rehat cukup cukup.... Sementara HH dan Jay Emm keluar... Aku pegi mandi... Bersihkan diri dan baring atas katil sambil letak minyak tiger kat kepala... Rasa segar skit...

Aku tengok tengok jam... Pesal lah si HH dan Jay Emm tak naik lagi... Lama naaa cari Tiram Goreng... Ke dorang yang kena goreng? Iskksss....

Dah berapa minit berlalu... Pintu bilik di ketuk.... Aku bertempek "Lamanyaaaa!"... HH "Aku cari baju lengan panjang... Dah alang alang harga tshirt lengan panjang sama harga dengan kemeja... Baik aku beli kemeja"... Aku pon tengok kemeja si HH... Comel jugak kemeja tu... Dark blue... Sesuai dengan dia...

Aku perhati si Jay Emm menjembet makanan... Bila bukak plastik nak hidang.... Abis semua melingkup tiram goreng tu... HH membebel "JM sama perangai macam ko... Kalu bawak makanan abis terbalik"... Aku gelak mengekek... He He He... Jay Emm buat muka tiram tak bersalah... Ha Ha Ha...

Malam tu aku berselera makan tiram goreng... Tom Yam... Dan ada beberapa makanan lain... Banyak sampai tak abis makan... Bab mencekik dan membazir... Memang serahlahhh kat HH! Iskksss.. 
* Sorry tak ada visual... 

Air Sirap yang tapau masa kat OTOP pon sedap yaaa amat... Terasa kesirapannya... Ada ke perkataan KESIRAPAN dalam kamus? Keh Keh Keh.... Tak sama rasa dia macam kat Malaysia... Kalu kat Malaysia.. Minum sirap macam minum gula dan pewarna... Tekak tak rasa sirap... Tapi... Hati aku pulak rasa nak MENYIRAP! He He He...

Lepas makan... Baru lah aku bertenaga dan tidur lena hingga ke pagi...



*** Breakfast Salma Restaurant ***

Pagi ni... Aku ingat nak breakfast kat tempat lain... Tapi... Awal pagi sangat We'ouls turun... Jadi... Banyak kedai masih tutup...

We'ouls decide nak ke Salma Restaurant aje lah... Lagipun dekat dengan hotel... Makan pon sedap... Entry tentang Salma Restaurant boleh jentik kat SINI...

Tak banyak nak songeh pepagi ni... Moh! Layan gambar makanan... Silalah merembesssss U'ouls! Ha Ha Ha.... 

Citer dia macam ni... Kawan ajak sarapan.. Masa keluar makan... Dorang ajak minum teh... Tak boleh nak minum... Sakit dia tu sampai ke atas... Dia punya tak tahan... Suuuuuppppppp  naik ke atas... Doktor suruh saya guna Sensodyne... Sensodyne banyak menghilangkan rasa ngilu... Kawan ajak.. Kita ikut je lah... Minum tehhh okkk... Rasa macam terima kasih Sensodyne.... Yahooooo! Beriya U'ouls baca caption ni kan? Rupanya iklan Sensodyne... Keh Keh Keh...

French Toast Sambal ijau... Sedap giler... Kalu makan... Rasanyaaa... Suuuupppp naikkk ke atas... Ha Ha Ha...

Aku dan Jay Emm mencekik bubur udang... Udang berPandalela Rinong dalam perut aku... He He He...


BERSAMBUNG...

114 comments:

  1. eh bukan kata kawan dia ajak makan askrim ke tu yang slurpppp ngilu naik ke atas..... opsss patutle pengarah dah berubah....sensondal ghupenya

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu iklan model lama... ini model baru... tersusun je gigi... keh keh keh

      Delete
  2. Tenguk gambo JM dengan 3 gelas teh tarik wah model teh tarik terkini..... ayoyo adik manis ini macam darah manis ada mencanak naik adik manis..

    ReplyDelete
  3. Air sirap pun boleh buat orang menyirap ke.... aduhaiiiii bukan air sirap boleh menyejukkan hati dan perasaan tapi letak ais banyak2 barulah kaw opsss ada orang tak minum ais..... fuh pinangan tiram goreng terbalik boleh buat SS lena sampai pagi..... hebat hebat tiram siam

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh buat org menyirap kalu gula tak de... tak pekat... tak melekat... ehhhh...

      Delete
  4. Cantiknya Sis JM jaddi model teh tarik.. eh ! model sensodyne

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti teh tarik tu manis macam senyuman JM.ewah, bodek!

      Delete
    2. Gigi dia bersusun macam typewriter... he he he

      Delete
  5. Hahaha... geng bawak makanan terabur.. nasib baik firah tak geng ngn korang.. :p

    ReplyDelete
  6. Teh tarik macam sedap.. nak segelas....!

    ReplyDelete
  7. minumlah teh tarik 3 sederet hasil sengehan manis JM gerenti manis memanjang.... kwang kwang kwang.... gerenti laku keras JM jadi model teh tarik hehehehe

    ReplyDelete
  8. alaa baru nak tengok rupa tiram goreng....bubur udang, mcm sedap je...nak kena cr ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiram goreng tu dia salut telur dadar... memang sedap giler...

      Delete
  9. cantiknya banner join GA tu..model tu pun kacak bergaya dan cantik menawan keh keh keh keh

    ReplyDelete
  10. itu sbb kalau org Melayu leh sampai ke Xian mmg TERBAIK lah..psst: nanti bawak JM ke Xian eh..nak pergi Xian! hentak2 kaki nak pegi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi sendiri! tak mo teman... dulu org ajak jual mahal! ha ha ha

      Delete
  11. ahakss..sempat lagi tu nak balas 'DENDAM' ye lahh..habis kot muntah buang tadi jadi perut pun lapo

    ReplyDelete
  12. yes!!! bab cari baju, scan laju2 serah ke HH..laju je scan pastu dpat sepasang...cantik plak tu

    ReplyDelete
  13. ahahaha..sejak kes bawak bungkus tiram goreng terbalik tu..HH x kasi bawak brg makan lagi..takut nanti bawak tiram goreng jadi ayam goreng ahahah

    ReplyDelete
  14. ahakss..baru nak cakap..menyiRAP darah kalau minum SIRAP kat Msia..baik minum air kosong jek

    ReplyDelete
  15. ah kah kah..part caption sensodyne to tak boleh blah...sbb apa tau..model teh tarik tu pun GIGI tersusun jek kah kah kah..caption paling LAWAK!! sakit perut Jay Emm..LAWAK!

    ReplyDelete
  16. kita suka layan ikan sensodyne tu tau tapi tak pernah ingat skrip/kata-kata yang di lafazkan..yg kita ingat Yahh hhhhoooooooooooo!

    ReplyDelete
  17. PERHHH SEDAP BUBUR... PAGI2 TGK MAKANAN NI, MENARI PERUT

    ReplyDelete
  18. Bila manaa belum sarapan lagi lepas tu masuk masuk nampak makanan sedap sedap macam ni. Fuhhhhh makin lapaar jadinya. Hahahha !

    ReplyDelete
    Replies
    1. pe lagi.. pi laa ketuk ketuk piuk... ha ha ha

      Delete
  19. up lagi gambar makanan di restoren salma tu....tak cukup merembes lagi ni

    ReplyDelete
  20. Replies
    1. sambungan sss boleh harap lagi nina...
      sambungan sjm...

      errrr krik krik...

      hahahaha.... lagi bertabahlahhhh

      Delete
    2. Huda...sis JM dgr ni keh keh keh..nak ambik cuti la nk draft entri blog ;p

      Delete
  21. Saya pernah pergi ke restoren ni ss.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. most yg ke hatyai akan singgah sini kan...

      Delete
  22. Kuat nye berjalan. Baru jer balik dari china kan? Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi sini dulu baru china... entry basi laa katakan... ha ha ha

      Delete
  23. wah best nampak bubur udang tu.

    ReplyDelete
  24. unik betul french toast sambal ijou..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi sedap kalau tekak ni yang dapat merasanya hihihi

      Delete
  25. Alaaaaa...mn gambo tiram goreng.....

    ReplyDelete
  26. ohh sis JM jadi model baru untuk iklan sensodyne rupanya..

    ReplyDelete
  27. JM senyum bahagia sb tak sempat lapaq dah kena sumbat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia dah naik 2kg mak... makin bambam... he he he

      Delete
    2. travel ngan SS ni Mak..dia xkan bior JM lapo...adehh...makin mencanak naik badan ni

      Delete
  28. Sedap ke sirap hatyai tu..rugi x penah try walau asik cross border

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap mak... rasa kesirapannya.. ha ha ha

      Delete
  29. Cukup ke bubur udang dlm mangkuk cute tu? Bkn SS napsu naga ke hehe

    ReplyDelete
  30. Bopa rega bfast tu..rs kt salma ni agk mahal la jgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti SS listkan semua budget ehh mak... ha ha ha

      Delete
  31. Teh tarik dia manis tk? Bestnya mkn kat sini. Mark msuk bku dlu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teh tarik dia sedap sedap basah tekak gitue... ha ha ha

      Delete
    2. Kalau sedap-sedap tak basah tekak camne pulak? ;)

      Delete
  32. haha lawak lah SS...ada cita-cita nak masuk maharajalawak tak??

    ReplyDelete
  33. hebatlah korang sampai Xian...tahniah2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaksss... Dengan linangan airmata....cewah!

      Delete
  34. gambar tiram goreng xde ek?

    macam mana rupanya? adakah sama macam kerang goreng?

    ReplyDelete
  35. weh, ni kalau cikgu BM baca kesirapan, mau dia baling SS dengan kamus haha!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shhhyyy... Jgn repot kat cikgu BM... kat cikgu jasmani tak pe... he he he

      Delete
  36. beria baca caption panjang2 rupanya iklan sensodyn alamak!!

    p/s: nasib baik model iklan cun ;)

    ReplyDelete
  37. boleh relate dgn apa yg org Cina tu terkejut. sebab setiap kali bersembang dgn budak2 Czech ni, sy suka tanye mana lagi tempat2 hiking best kat Czech. diorg selalu buat muka terkejut bila cakap ohh banyak yg dah pegi, sampai diorg taktahu nak rekemen apa.

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu SS jadi student macam Hanis... For sure byk tempat SS dah terjah...

      Delete
  38. pas tue kitew senyum sensorang baca caption pasai sensodyne ;)
    (memang beriya-iya baca ) adeii terkena kitew

    ReplyDelete
  39. Replies
    1. Nak kasi berapa bintang ni? penat dah menaip... ha ha ha

      Delete
  40. Ain beria baca caption gamabo jm tu. Iklan sensodyn! hahahahaha bakpo kelakor ss ni. Turunkan ilmu plsssss guling2 haaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak SS menurun ke? Nak kena jampi dulu... he he he...

      Delete
  41. kalau nak minum sirap paling sedap sila beli brand double lion siyess mmg rasa sirap yg sejati hehhee....x caya pegi ler carik kat kedai runcit ah keong ..kat tesco mmg tarakkkk huhuhu

    ReplyDelete
  42. memang sengaja ek letak gambar bubuh last entri? terliur!!

    bila nak sambung ni SS??

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar bubuh?....adeh tepuk dahi ahahaha

      Delete
  43. Mana gambar tiram goreng terbalik terabur tu? Mana? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tak ada rupa tiram tu sbb SS tak ambik gambo hahahaha..yg pasti tiram goreng tu sgt sedap!

      Delete
  44. Jay Emm buat muka tiram tak bersalah...
    Tengah dok imagine, camne agaknya muka tiram tak bersalah ;)

    ReplyDelete
  45. Manis senyuman model tiga teh tarik tuh :)

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...