Thursday, 1 December 2016

Kembara Amsterdam - Flea Market Waterlooplein

Entry sebelum boleh usha kat SINI...


Di Amsterdam Centraal station... We'ouls cari Metro untuk ke Flea Market yang terletak di Waterlooplein... Metro ni laluan bawah tanah... So... Memang tak nampaklah pemandangan kat luar... Untuk naik metro pon boleh guna GVB card yang sama... 

Actually... Nak ke Flea Market ni ada memacam cara... Nak naik metro bersambung dari Dam tadi pon boleh... Nak direct jalan kaki dari Madame Tussauds pon boleh... 

Tapi mengenangkan dari Dam Station ke Amsterdam Centraal hanya sekangkang monyet aje... Dan ditambah pulak kad GVB tram very unlimited access dan free... So... Buat apa nak lecakkan ketiak betul tak? Ha Ha Ha... Kan senang gunakan aje segala mala kemudahan yang ada... 

Sopannya aku duduk... Ha Ha Ha...

Memang senang sangat nak ke Waterlooplein tu... Tapi untuk We'ouls yang baru first time sampai ni kena lah jugak bertanya orang supaya lane yang We'ouls pilih tu betul... 

Kebetulan ada sorang pompuan negro lalu situ... So... We'ouls pon tanya lah macamana nak ke Waterlooplein Station... Kebetulan ada 2 train tengah tunggu sebelum bergerak... Sambil dia nak naik train tu... We'ouls sempat tanya lagi pompuan negro tu... Mana satu nak naik ni? Dia cakap dedua train pon boleh naik... So.. We'ouls pon naik... 

Perjalanan hanya mengambil masa berapa minit aje... Nak cari arah Flea Market... We'ouls tanya kat staff station yang kebetulan tengah jaga mesin ticketing kat situ... Dan dia tunjukkan arah ke sebelah kanan... Maka bergerak lah We'ouls ke kanan...

Metro...

Mana arah nak pegi nih?

Keluar aje dari station tu terus nampak Flea Market... Namun sayangnya... Waktu We'ouls sampai ... Kebanyakkan gerai di Flea Market dah kemas nak tutup... Sedih!

Jalan punya jalan.. Jumpa satu gerai ni yang jual barangan souvenir... So... Kat situlah We'ouls leburkan Euro beli bag, t-shirt dan Fridge Magnet... Kat sini bag dan baju dia boleh tahan kualitinya... Most baju, bag dan topi brand Robin Ruth... Ada jugak Fridge Magnet berharga Euro 1 setiap satu... Tapi kualitinya hampeh... 

Actually Fridge Magnet yang aku beli tu tak lah sehebat kat Damrak... Harga pon 3 biji Euro 5.... So.. Aku suggest kalu U'ouls nak beli Fridge Magnet better beli kat Damrak aje... Sebab lebih cantik, lebih besar dan banyak pilihan... Harga 3 ketul pon sama tetap Euro 5... So sebelum beli tu buat survey dulu tak perlu rush untuk beli... 

Kesilapan yang aku buat adalah aku tak jalan kat Damrak dulu sebelum aku ke Flea Market... Sebab setengah orang suka yang murah tapi tak kisah pada kualiti... Pada aku pulak harga biar sepadan dengan kualiti... That's why aku cadangkan U'ouls buat survey dulu jika banyak masa laa... Kalu tak rembat saja lah apa yang ada... Pasal Damrak aku akan ceritakan pada posting yang lain ok...

Tu dia berderet kedai...

Unik kan?

Dah puas shopping kat Flea Market... We'ouls pusing area situ... Ada banyak canel... Airnya pon jenih dan tak pulak aku nampak sampah terapung... Kalu dilihat dengan mata kasar memang bersih... Cuma kat darat je banyak sampah bersepah... Kalu kat Malaysia sampah di darat sama banyak di laut... Usahkan sampah... Sampah isi perut pon terapung sekali... Uwekkk!

Jalan lagi...

Tegaknya aku berdiri... Dah macam bendera.. Plastik putih tu spoil laa... Ha Ha Ha...

Seluas mata ku..

Tak sape heran nak curik pon...

Boat Lovers...

Sesudah puas meronda di sekitar Waterlooplein ni... We'ouls bergerak ke Amsterdam Centraal semula... We'ouls naik Metro train tadi... Sekali lagi We'ouls tanya orang untuk pastikan lane We'ouls betul... Kebetulan ada 2 orang Mat Saleh kat situ... Bila tanya dedua pon tak boleh nak jawap... Mungkin dia bukan orang local kot... Then.. We'ouls tanya Mat Saleh lain... Bila train sampai We'ouls terus menuju ke Amsterdam Centraal...

Amsterdam Centraal... Banyak movie mat saleh buat pengambaran kat sini.. 

Aku tak lepas peluang bergambar kat sini...

BERSAMBUNG...

53 comments:

  1. nice sharing..

    seronok nya travel..

    selamat berkenalan..

    saya nurul akini..

    nanti jemputlah ke blog saya..

    ReplyDelete
  2. betul..kalau JM pun pun naik train..simpan tenaga untuk membetis di Flea Market tu

    ReplyDelete
  3. x ralat sgtlah kalau pegi Flea Market byk dah tutup sbb FM kat sini kurang kualiti

    ReplyDelete
  4. tengok basikal tu teringin nak kayuj pusing keliling canel tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM ... memang seronok sewa basikal and pusing pusing bandar !!!

      Kalau JM datang Vancouver, kita sama sama naik basikal yaaaa ...

      Delete
    2. Basikal dia tinggi ok! Kita x sampai!

      Delete
  5. Replies
    1. Tengah pikir bila nk balik kg lagi ni...

      Delete
  6. cantik bangunan Amsterdam Centraal..bilalah nk gi jenjalan Europe..

    ReplyDelete
  7. Jelasnya ss.. Sejuk mata memandang

    ReplyDelete
  8. Beg putih tanda soping tak hengat

    ReplyDelete
  9. Ss masa tu tgh skema lagi hikhik..tu yg pose tegak2

    ReplyDelete
  10. Mcmana travel pun mesti kena tanya org kn..mulut kena ringan

    ReplyDelete
  11. sebelah kedai jam tu kedai buku ke? atau wallpaper je? cantik sangat!

    ReplyDelete
  12. wah SS naik tren, kalau saya jalan kaki sebab ada cita-cita nak kurus haha!!

    ReplyDelete
  13. SS;

    SS nampak very chomel sangat !!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  14. best kan bila dapat tengok tempat orang yang cantik macam nih..

    ReplyDelete
  15. Wahhh ke Amsterdam pulak SS. Heheh :) Cantiknyaa view tempat orang

    ReplyDelete
  16. cantiknyalah Amsterdam... (komen skema seround)

    ReplyDelete
  17. cantik gambar sungai dan basikal tu...
    lembut gemalai je gbr SS..

    ReplyDelete
  18. Cantiknya sungai dia.... basikal lama tu mesti best naik keliling bando

    ReplyDelete
  19. Posing tahap amatur.... hehehehe

    ReplyDelete
  20. Flea market tu emmm memang ahkak suka apa lagi kalau ada buatan tangan rakyat tempatan

    ReplyDelete
  21. Bestnya dapat travel selalu kan..
    Bila la AM nak jejalan ie..asyik sibuk je memanjang..

    Ikhlas dari
    AlongMisuari.com

    ReplyDelete
  22. SS tanya perempuam negro tu dalam bahasa melayu kah

    ReplyDelete
  23. Kenapa SS seorang travel masa ni

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...