Friday, 23 December 2016

Kembara Amsterdam - Hard Rock Cafe

Entry sebelum boleh petik kat SINI...


Dah puas posing skemarama kat Museumplein... We'ouls pon menapak jalan kaki ke Hard Rock Cafe... Actually... Tak lah jauh sangat HRC tu dengan Museumplein... Tapi disebabkan penat maka We'ouls gagahkan juga lah kaki ini melangkah walaupun kadang rasa nak seret aje kaki ni... 

Masa We'ouls sampai tu.... Aik! Mana perginya HRC Merchandise???? Yang aku nampak cuma HR Cafe aje... Gerai Merchandise mana? Tak nampak pon.. Bila dah tak nampak mulalah kaki ni nak patah balik... Maklumlah cari pakai mulut... Then releks jap.... Sambil cari idea... 

Dalam mencari idea... We'ouls pon bergambo seberang sungai yang nampak HRC ni... Punya lah malas dah nak find out... Memula bukak jugak Kitab Busuk aku ni... Ada aku catatkan alamat... Tapi HRC yang We'ouls nampak ni pon We'ouls tak tahu alamatnya apa.... He He He.. Otak tetiba jadi blur dan malas...

Zaman plus 10 KG kawww... Bambamnya aku... He He He...

Then suka tak suka... Terpaksalah jugak We'ouls ni ke depan skit... Entah lah.... Kaki We'ouls bebetul penat masa tu... Kena menyeberang sungai dari canel ni... Dahlah canel tu membukit skit jambatannya... Tertonggek montot berjalan macam nenek kebayan.. Tapi dah alang sampai... Cari jugak lah... Mungkin HRC Merchandise tu ada kat belakang...

Menikmati keindahan alam kat sini..

Aku mengkacak kat sini... He He He...

Then sangkaan We'ouls betul... Huh! Nasib baik jumpa... Riki t-shirt kat situ... Harga Euro 25 ke atas.... Huh! Fikir punya fikir dan most t-shirt bersize badan mat saleh... Terus tak jadi beli... We'ouls tak regret pon tak dapat sambar apa kat HRC tu... Dapat jejak ke sini pon dah puas hati..  

Di sekitar HRC tu banyak kedai t-shirt yang lain dan berkualiti... Lagi pon banyak masa lagi nak shopping...

Aku kat depan HRC...

Jumpa bangunan ni... Nampak sekumpulan Mat Saleh tengah syok main chess besar tu... Aku cuma ambil gambar mereka tengah main dari jauh aje...

Sudah puas ronda di sini... We'ouls pon bergerak balik... We'ouls ikut jalan lain... Kalu nak ikut jalan masa We'ouls datang tu terasa jauh plak... Then dari HRC tadi We'ouls cuma melintas jalan dan terus je...

Nampak ada rail untuk GVB tram... So pada sangkaan aku mesti ada GVB tram dekat sini... So lebih mudah sebenarnya... Tak perlu menapak sampai ke Museumplein Station lagi... 

Masa ikut jalan ni... Depan aku ni ada sorang Minah Saleh tua depan si HH ni... Berpakaian serba hitam dan bertongkat... Gemuk dan jalan terhencut... Seram plak masa nak lalu sebelah dia...

Then kat satu simpang aku jumpa pintu gerbang Rijksmuseum ni... Macam Arch De Triomphe plak bentuknya... Cantik bila diapit dua pokok kering ni...

Dah sampai GVB Station
Di GVB Tram station ni lah We'ouls tunggu untuk balik ke Amsterdam Centraal... Waktu ni dah jam 20:00 tapi langit still terang macam petang...

We'ouls tinggalkan jejak di sini... Logi tahik pon jadi... Janji ada perkataan Amsterdam tu...He He He... 

Beberapa minit kemudian sampailah We'ouls semula ke Amsterdam Centraal... Sebelum balik ke Zaandam sempat bergambar dengan sederet basikal depan Amsterdam Centraal ni... Waktu ni dah malam... Pelik! Basikal masih banyak... Agaknya orang Belanda ni masih belum mahu balik rumah agaknya... Ke acaner?

Ribuan basikal masih ada di sini...

Rasanya cukuplah aktiviti We'ouls untuk hari ini... Sebab esok We'ouls nak memulakan kembara ke Paris... Tak sabar pulak rasanya... So... Dari Amsterdam Centraal... We'ouls naik NS train... Naik dari platform sebelah kiri dari pintu masuk... Cari train stop ke Zaandam...

Station yang besau giler...

Pemandangan sekitar station

Sampai Zaandam... We'ouls terus ke Zaan Inn dan berkemas apa yang patut seperti baju dan makanan... Dan bermakna We'ouls tak bermalam di Zaan Inn pada esok hari... 

Tapi... We'ouls tak check out ok... Bag We'ouls tinggalkan di Zaan Inn... Just bawak barang penting untuk satu malam... Rugi? Entah... Pada waktu tu... Aku tak rasa rugi pon... Itu lebih baik dari We'ouls sewa locker yang bayarannya pon agak mahal... 

Dan aku tak tahu cemana rupa kesibukan di Paris tu... Sampai awal di Paris bukan aku boleh check-in hotel pon... Aku kejar masa... Dan lebih senang aku bawak backpack aje... Senang nak gerak sana sini...

Lagi pon We'ouls ke Paris untuk satu malam aje... So malas nak usung bag besar bagak semata nak check out dari Zaan Inn tu... Lebih berbaloi kalu tinggalkan saja... Dan lebih selamat...



BERSAMBUNG...

29 comments:

  1. Dah nk tamat ke kisah harmsterdam ni...😬

    ReplyDelete
  2. Biasa cari pakai mulut senang jumpa sbb leh tanya org 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. cari pakai hidung je yang susah nak jumpa

      Delete
    2. Cari pakai kepala lutut pun susah juga 😊

      Delete
  3. Kalau JM pegi mana negara pun just singgah ambik gambo je kat HRC tu x mampu nk beli buat koleksi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe.. sebab Sis JM dah memang manis, penyeri kat HRC tu

      Delete
  4. Yeay!!! Nanti tggu cite paris lak..city of love ❤

    ReplyDelete
  5. Wah bestnya tinggalkan jejak kat situ pon ok dah asalkan ada perkataan amsterdam hahaha

    ReplyDelete
  6. tetiba dah sampai Paghis...

    hihi

    ReplyDelete
  7. banyak missed entri sini.

    nanti pelan2 I datang buat ulang kaji k

    ReplyDelete
  8. tetiba amsterdem hahah pening pening! hahahah. rasanya ada baca pasal amsterdam awal tahun ritu

    ReplyDelete
  9. gambar dulu plus 10 kilo, maksudnya sekarang SS dah turun 10 kg? perghhh hebat2 apa rahsia?

    ReplyDelete
  10. cer share lepas nih, mcm mana nak turun 10kg hehe

    ReplyDelete
  11. Ke takut kena libas dgn tongkat tu?

    ReplyDelete
  12. X dpt bj dpt bergambar don HRC pn jadiklah..

    ReplyDelete
  13. Adakah tong taik kat amsterdam lebih wangi..hehe

    ReplyDelete
  14. macam ktm je tu.. ke kat KL sentral ni.. :p

    ReplyDelete
  15. Bambam pun, tetap kacak bergaya! 😘

    ReplyDelete
  16. Tmpat wajib kalau nanie travel

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...