Saturday, 3 December 2016

Kembara Jakarta - Pasar Tanah Abang

Entry sebelum boleh petik kat SINI...


Aku tengok jam... Ehhh... Belum jam 11:00 pun... Awalnya aku sampai Hotel ni... Nak check-in pon tak boleh lagi... Tak kan nak membatak kat sini... Dahlah dari semalam aku tak mandi... Tak mandi pon wangi ok... Keh Keh Keh...

Fikir punya fikir... Kat Hotel ada tempat simpan luggage... Pe lagi... Moh lah kita campak luggage dulu... Then... Naik Free Shuttle Van ke Pasar Tanah Abang! Wahhhh! Jimat duit tak payah bayar Bajaj untuk ke sana... Just mintak receptionist arrange driver jek... Senang!

Jarak dari hotel nak ke Pasar Tanah Abang bukan lah jauh... Tapi... Macet giler... Naik melecet pinggul Mbak duduk dalam van lama sangat... Adeiii...

Dalam Van... HH sempatlah borak borak kosong dengan supir... HH banyak tanya pasal Halal food kat Jakarta ni... Apa makanan yang best dan apa yang tak best... Supir tu pesan... Kalu boleh avoid menu Bakso! Yeahhhhh... Aku dan HH dah aware pasal Bakso di Jakarta ni... Bakso adalah makanan yang kalu boleh tak payah laa kaw makan! Tak meninggalkan dunia pon kan kalu kaw tak makan Bakso! Kah Kah Kah...

Setengah bebola Bakso ini diragui tahap kehalalan toyibannyaaa... Ada campuran bahan terlarang katanya... Pernah aku terbaca... Mereka gunakan daging ular, katak, tikus dan sebagainya... Uwekkkkkkk!!! Nak muntah berbaldi biru bila tengok gambar dalam google image tu! Bila si HH citer kat supir pasal info Bakso dalam internet... Supir hanya gelak aje dan tidak pula menafikan! Kaw rasa? He He He...

Supir turunkan We'ouls betul betul kat Blok seberang jalan Blok A... Aku tak berapa ingat blok seberang jalan tu blok apa... Rasanya Blok C kot... Ke Blok D? Tak pon Goblok! Ha Ha Ha... Entah! Aku lupa.... Then... We'ouls guna jejantas yang dari blok lain tu menapak ke ke Blok A... Senang citer... Menyusur dari dalam...

Pasar Tanah Abang ni besar bafuck! Banyak Blok! Kalu nak cover semua dalam satu hari macam mustahil... Dan jangan tanya aku nape pasar ni dinamakan Pasar Tanah Abang... Nape tak dinama Pasar Tanah Kakak... Atau... Pasar Tanah Omak kaw... Atau... Pasar Tanah Abah kaw... Ha Ha Ha... Jangan tanya! Jangan tanya Abang sape? Entah! Aku pon tak tahu... Tapi... Tanah Abang ni juga disingkatkan sebutan menjadi Tenabang! Ngertik? He He He...

Untuk pengetahuan U'ouls... Itinerary aku pada hari pertama di Jakarta ini adalah shopping dan santai semata mata... No sight-seeing! No attractions! Aku malas dan tak kuasa nak terkejar kejar masa untuk attractions...

Lagipun aku nak perhabis duit yang dah aku alocate siap siap... Budget untuk entrance dan transport aku tak campur sekali dengan shoping eh... Sebab tu... Shopping aku letakkan pada hari pertama dan bukan last day! Aku tak nak  carry banyak duit ke sana sini pada hari hari berikutnya... Bahaya! Jakarta ni ramai pick pocket... Kalu jadi apa apa pon... Duit aku dah selamat separuh kat shopping!

Antara barang yang aku aiming adalah kain pasang untuk buat baju raya... Dan beberapa barang lain yang aku rasa murah jika nak dibanding kat Malaysia... To be honest... Aku benci shopping barang kehendak kat Malaysia... Sebab... Barang kat Malaysia hanya untuk orang kaya... Semekin kedana tido semejid macam aku ni... Ehhhh... Tak mampu bayo GST memahal untuk rambot tedung Kak Mah Mansor... Kah Kah Kah...

Time travel lah aku amik kesempatan shopping semahu mahunya... Memang bongok nak mati lah kalu pegi travel tapi tak rebut peluang nak dapatkan barangan murah atau unik yang kadang tak ada kat Malaysia...

Kaw fikirlah laa ye Aci... Kaw jimat jimat duit macam nak cekik leher masa travel... Ada yang kata RM 500 boleh keliling satu Eropah... Entah betul ntah tak! Kadang propa jek! Pastu hujung hujung... Kaw beli jugak barang kehendak kaw yang harga mencekik kat Malaysia... Ada akal ke?

Analoginya... Aku spend RM 100.00 kat oversea dapat 1 troli... Kaw kat Malaysia spend RM 100.00 dapat sebakol... Kaw rasa? Kaw beli handbag harga RM 100.00 kat Malaysia... Kaw melaram satu bag tu je laa bertahun sampai busuk lunyai! Tapi dengan harga RM 100.00... Kaw boleh beli mungkin dua atau tiga handbag di oversea yang kaw boleh tukar tukar setiap minggu!
* Sila convert sendiri currency exchange...

Kadang... Mentaliti orang Melayu... Kalu kaw kerja biasa biasa... Even kaw pakai LV original pon... Orang tetap anggap kaw pakai LV ciplak! Tapi... Kalu kaw artis... Berjalan kat red carpet... Kaw pakai LV ciplak pon orang akan anggap kaw pakai ori! Kenyataan ok!

Dan terkadang handbag yang harga 30 hengget yang kaw beli kat oversea tu yang orang tanya "Beli kat mana? Nampak menarik!"... Ha Ha Ha.... Kalu shopping kat Pasar Tanah Abang ni... Jangan expect tinggi sangat... Looking for the pattern not for the brand! And you won't regret!

Perihal shoping moping dalam travel ni... Pernah menjadi perdebatan antara aku dan Jay Emm... Dulu Jay Emm tak suka shopping... Dia gila sight-seeing jek... Kalu dia nak beli barang kehendak... Dia akan beli kat Malaysia... Masa kat oversea dia jarang shopping untuk diri sendiri... Asik ingat beli untuk orang aje! Aku bebelkan dia... Kaw keja penat penat... Orang lain dapat sedap! Fikirlah token atau reward untuk diri sendiri setelah penat bekerja... Baru fikir orang lain... Tapi... Bila dia dah start travel dengan aku dan HH baru dia faham segalanya...

Let's go shoppingggggggggggggg!!!

Pasar Tanah Abang Blok A...

Amek kaw sampai ATAP! Ha Ha Ha..

Memang pening memusing kepala kalu shopping kat Block A ni...

Tingkat mana kaw nak pegi dulu... Mbak pening!

Tempat pertama yang aku terjah adalah bahagian kasut... Sebab... Tapak kasut si HH dah tercabut sejak dalam kapal terbang lagi... Hadoiii lah HH! Aku dah pesan... Jangan pakai kasut lama... Degil! Haaa kan... Nasib baik jalan tu tak tersandung tapak kasut sendiri... Iskksss...

Siap buat muka lagi! Hadoi laaa.. Geram betul aku!

Memang banyak pattern yang menarik!

Aku dan Jay Emm pon amik kesempatan sambar kasut jugak kat sini... He He He... 

Dah dapat beli kasut... We'ouls pegi makan kat Food Court kat dalam Pasar Tanah Abang ni jugak... Kalu tak silap aku di Tingkat 8... Ada banyak pilihan tapi semacam tak merangsang tekak... Pasal food aku akan review dalam next entry ok... 

Lepas makan We'ouls sambung shopping lagi... He He He...

Lalu lorong ke lorong.. Banyak giler barang...

Memacam handbag pon hado...

Selambak bag luggage!

Pilih lah mana kaw nak...

Lagi bag di lorong ini

Baju bajan! Pelbagai jersey sukan pon hado...

HH dan Jay Emm pulun berhelai helai kain untuk buat shawl... Murah pulak tu!

Masa nak pilih kain untuk buat shawl... Memula Si HH ni nak mintak orang kedai tolong potong 60 cm... Tapi pekerja dia kata tak boleh amik 60 cm... Kena 1 meter... HH tak puas hati... Dia mintak sendiri kat owner kedai terus dapat... Haaa boleh pon! Owner kedai tu India... Ok jek... Cuma pekerja dia je macam malas nak layan... Aku dulik hape... Arah jek mana pilihan kita.... Nanti dia potong ikut size kita nak!

HH dan Jay Emm rambang mata tak tahu nak pilih mana lagi dah... Berjam aku nunggu dorang... Menguap dah 100 kali... Aku ngantuk giler... Dah lah tak cukup tido...

Settle Shawl... We'ouls pegi kedai kain pasang pulak... Nak cari kain buat baju raya... Aku dah malas nak survey survey sangat... Sebab.... Makin aku survey... Makin rambang mata aku... Kang kuar jambang lakkk... Kah Kah Kah...

Aku dalam dilema... Nak purple ke Tekois? Purple ke tekois... Tekois ke Purple? Akhirnya... Aku lepaskan purple... Sebab aku dah pernah ada purple.. Aku beli kat Bangkok dulu... Tekois tak pernah ada... Padahal purple tu lagi menyerlah U'ouls! Aku suruh HH amik purple... Dia tak nak! Jay Emm pulak setia dengan Pink! Adehhh...

HH tengah matchingkan kain! Kat Pasar Tanah Abang ni... Memang berpinar mata nak pilih antara kain untuk baju dimatchingkan dengan kain... Pilihan terlampau banyak!

Masa nak membayar kain... Memasing berebut nak bayarkan kain... Si HH nak bayarkan kain Jay Emm sekali... Jay Emm pulak niat nak belikan semua kain tu... Haaaa berebut laaa U'ouls... Last last... Make a deal... Bayar sama sama... Nanti kain Jay Emm tu HH suruh toilor kat Johor je buat... Yang untungnya aku... HH dan Jay Emm bayar kain aku... Nampak? Nampak? Nampak tak ada orang sayang... He He He...

Muka kepuasan... He He He...

Target barang We'ouls yang seterusnya adalah souvenir... Tapi... Puas We'ouls ronda dan tanya orang kiri kanan... Susah nak dapatkan souvenir kat Pasar Tanah Abang ni... Apa itu Fridge Magnet pon dorang tak tahu... Hadoiiii...

Puaslah explain rupa paras kejadah apa itu Fridge Magnet... Pon tak paham paham jugak... Last last... Adalah sorang cewek ni kata "Ohhhh... Pelekap lemari es".... Matikkkk! Begitu sekali direct translation kepada bahasa Indonesia... He He He...

Cari cari tak jumpa... Last last We'ouls give up nak mencari... Try cari t-shirt pulak... Pon sama... Susahnya laa hai nak dapat t-shirt yang bertulis JAKARTA... Yang pelik tu... Kat Bandung melambak pulak t-shirt dan fridge magnet Jakarta... Adehhh laa... Nyesal lak tak beli banyak masa pegi Bandung dulu... 

Ronda punya ronda... Akhirnya jumpa jugak satu kedai yang jual t-shirt... Orang Indonesia panggil kaos! Tapi malangnya... Size aku tak banyak pilihan... Dan design pada t-shirt kurang menarik... Aku sambar sehelai jek... Orang kata better than nothing...

Orang kedai pon macam malas nak melayan... Pesal most peniaga kat Pasar Tanah Abang ni berlagak giler ek? 

Inilah kedainya... 

Antara design yang ada... Tapi... Size aku tak de... Nangis kat tepi hanger!

Jalan kat Tingkat Accessories pulak... Aku geram betul nengok si HH... Aku suruh dia beli brooch... Dia tak nak... Aku suruh dia beli jarum kerongsang yang unik pon dia tak nak... Aku suruh beli sebab kalu ada jual kat Malaysia pon mahal harganya... Then... Degil jugak... Last last aku belikan kerongsang... Satu untuk dia dan satu untuk Jay Emm... Sebab dorang ni leka dok pandang pandang aje tapi tak beli... Adehhh...

Bila balik Malaysia... Si HH meraung! Dia cakap dia nampak ada orang pakai jarum kerongsang yang aku paksa dia beli tu tapi dia tak nak beli... Haaa! Baru menyesal! Sah sah kat Johor pon tak ada pattern yang dia nampak tu... Iskkss...

Antra kerongsang yang ada...

Pilihlah mana kaw suka...

We'ouls berada kat Pasar Tanah Abang ni sampai hampir semua kedai tutup! Berejam aku kat dalam tu rupanyaaa... Lebih kurang jam 5:00 petang most kedai dah kemas kemas barang nak tutup pintu... Bayangkan dari jam 11:00 pagi Weouls kat sini sampai ke jam 5:00 petang! Itu pon tak ronda habis taw... Gilakkkkkkkkkkkk!!!

Dah puas menyoping... Jom kita balik! Disebabkan hotel hanya sediakan Van Shuttle waktu pergi je dan bukan waktu balik... Jadi... Terpaksalah We'ouls naik Bajaj yang berbaris depan Pasar Tanah Abang nih...

Tips dari aku... Kalu nak naik Bajaj... Riki harga dulu... Nego seminimum yang mungkin... Jalan dari hujung ke hujung...

Disebabkan hari ni dan waktu ini adalah waktu puncak... Di mana jalan macet giler... Jadi... Most Bajaj letak harga agak tinggi... We'ouls pon tak ada pilihan... Terpaksa sambar Bajaj yang harga IDR 50,000.00... Adehhh... Sakit tu... Sakit tu... Di sini... Di mana? Di kantung poket ku... Mahal! Pejam mata je laa bayar... Tak kan nak tido kat Pasar Tanah Abang pulak kan.... Kang ramai Abang Abang kat sini ajak tido... Keh Keh Keh...

Hasil membanting tulang di Pasar Tanah Abang... HH dan Jay Emm menjembet dua bag penuhhhh U'Ouls!

Ngeri betul aku nengok supir Bajaj ni menyelit... Selamber jek... Tak tercepit pulak tu... Aku yang duduk dalam ni rasa nak kecik kecikkan badan dah... Ha Ha Ha...

Alhamdulilah... Akhirnya selamat sampai hotel... Kalu naik teksi... Confirm tak kan sampai hotel secepat ini... 

Sebelum naik hotel... Aku mintak izin dari supir Bajaj nak selfie dengan Bajaj dia... Dan dia pon sporting jek... Layan je kerenah We'ouls... Ha Ha Ha...

Maka... Terhasillah selfie poyo nak menayang kat orang kampung! Ha Ha Ha... Terimalah wajah We'ouls.. Muka semalam... Muka tak mandi.. Kepala aku pon dah berminyak menampakkan keluasan dahi... Dahi luas macam lapangan kapal terbang... Ha Ha Ha...

BERSAMBUNG...

117 comments:

  1. Hai SS...buat apa tu...tengah keringkan rambut kew..JM datang nk serang ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Knock knock! Assalamu'alaikum. Datang mendarat di sini :)

      Delete
    2. Nak join sis jm mai serang gak ni

      Delete
  2. Paar Tanah Abang...Abang mane?..Abang siapa? keh keh keh

    ReplyDelete
  3. JM pun dah tak ingat..ni sambungan entri yang mana eh..ohh Inilah Jakarta...adeii usiaku makin meningkat hehehe

    ReplyDelete
  4. eeee....BAKSO kalau ada daging2 mcm tu baik tolak tepi jek..terutama kedai tepi jalan..eee...kalau letak daging tikus tu..uweekk

    ReplyDelete
  5. Kita lalu blok B lah sayang..lalu ikut jejantan eh jejantas tu..tp best shopping blok A laaa..mcm2 ado..besar lak tu..boleh sesat

    ReplyDelete
  6. keh keh keh..JM dah tertanya Abg sape tadi

    ReplyDelete
  7. tindakan shopping sebaik sahaja sampai satu keputusan yg bijak..x berani kot nk bawak duit juta-juta ke sana ke mari

    ReplyDelete
    Replies
    1. tips yang bagus..tapi saya spesis yang takkan letak shopping dalam iti..hehe

      Delete
  8. bila sebut handbag leh tukar setiap hari terus teringat HH...dia paling bykk borong handbag..MURAH!!! rugi kalau x borong..dah la murah cantik berkualiti..rugi la kalau x borong

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..saya jenis suka beli satu je pastu lasakkan sampai lunyai.lain orang lain stail kan..

      Delete
  9. keh keh keh..bab handbag beli kat mana tu..JM pernah kena tau..beli handbag kat IOI City MAll RM70 tak ada sorang pun tanya beli beg kat mana..tapi blk dari Hatyai..JM bawak beg RM30 warna pink beg mengkuang tu...ramai plak tanya beli kat mana, cantik dan siap datang belek2 lagi..ckp beli kat Hatyai RM30 terus melopong tak percaya

    ReplyDelete
  10. Shopping di Tanah Abang ni mmg heaven tapi ada certain kedal tu org nya sombong..minta tawar oun tak kasi..paling frust bila nak cari FM tu lah..x ada org jual..bertingkat-tingkat pusing cari

    ReplyDelete
  11. okey..dh khatam entri ni...nak pergi mandi jap hehehe

    ReplyDelete
  12. HAI SS..khusyuknya irda baca sampai habiss...aah sate n bakso jangan makan di jakarta..tapi kalau di padang makan je ok..irda pernah 3 kali ke jakarta.sebab ada sedara kat sana..tapi memang macett jalan..xsuka xsuka..

    ReplyDelete
  13. nak beli FM duduk kat tangga besar depan tu..ada la yg bawa dagangan . Murah pulak tu...

    ReplyDelete
  14. dulu dapat beli bag galas belakang dan sling bag ....RM 15 jekk

    ReplyDelete
  15. Kalau nk cepat dapat kasut.. pakai kasut yg dh nak rosak.. dpt kasut baru..

    ReplyDelete
  16. Bila tgk dlm gambar ni... byk rupanya bag yg menarik.. tu la dh banyak2 x tau nk pilih yg mana...

    ReplyDelete
  17. Oh bajaj ke tu? Sy panggil tuk tuk haha
    pernah kena tipu dengan bajaj ni, supir kuku panjang....ingaatlah jangan percaya kat org yg kuku oanjang...ngeri kalau kenang balik 😯

    ReplyDelete
  18. Brooch tu pun buat aku beribu sesalan...

    ReplyDelete
  19. Xsangka tanah abang ni ade byk blok, saya tak ingat saya masuk blok yg mana dulu...tp ada byk kain pasang lah...memang rambang mata

    ReplyDelete
  20. Saya pun kalau jalan2 pikir brg utk org lain dulu...pastu baru diri sendiri...dan selalunyer utk diri sendiribeli FM dan poskad ☺

    ReplyDelete
  21. tertarik tengok kasut-kasut dia..simple & smart je...

    ReplyDelete
  22. Kok jgn begitu..mak baru makan bakso semangkuk sodap jilat mangkuk!

    ReplyDelete
  23. Dasat nya soping..puas ati..kasut lawa jugak kat situ..murah pulak

    ReplyDelete
  24. Jelesnya mak tak pernah sampai lagi ke Tanah Abang Jokowi ni.

    ReplyDelete
  25. Sapa gi Europe bajet Rm500 hengget tu? tido kat tepi taman kot

    ReplyDelete
  26. kembang tekak baca pasal bebola daging tu..erk!tapi suka tengok gambar u olls shopping.tak sampai lagi Indonesia seumur hidupku.Sedih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu cik sal dah sampai indonesia... mentaliti shopping akan berubah!

      Delete
  27. emmm dapppnyaa sopink2...tapi nmpak mcm pening laa kat sini...org pompuan bab sopink mmg best kann...tapi x suka laa kalau ikut org lain sopink2... kata nak mmbeli smpai masa x beli punnn...kita yg ngikut nie haa pulak banyak mmborong...adessss

    ReplyDelete
  28. Akak terpisah ngan en tunang kat dalam mall Tanah abg ni la..the best part my hp xde coverage, hp cik abe i abih battery....menggagau i mencari dia...degil lagi kan..nak gak pi repeat beli kain..hahahaha....well...kena repeat jakarta sekali lagi..kali ni nak pi ngan anak dara i....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kan gi dgn anak dari jek? he he he...

      Delete
  29. yg best tu berebut nak bayar...bestnya travel partner mcm ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua aci tu memang... Selalu rebut nak bayar... ha ha ha...

      Delete
  30. kita tak pernah lagi dtg Tanah Abang ni. Tapi siyes, tempat ni boleh buat jiwa i meroyan... huhuhuhu

    ReplyDelete
  31. Last year pergi sana tapi tak cukup masa. Jalan sambil lalu je situ.
    Maybe next time.

    ReplyDelete
  32. Memang rambang mata tengok barang2 kat sana. Mesti semput beg duit dibuatnya ;)

    ReplyDelete
  33. Suka tengok muka puas HH & Sis JM :)

    ReplyDelete
  34. kelakar plak bab tanah abang... abang mana? JM pun dah kena sampuk shopping juga la yer...

    bab bakso ni...kalau kat sini pun x berapa berani nak makan...

    ReplyDelete
  35. SS;

    Sebut pasal bakso nih, memang betul !!! Dulu awal 90an, zaman kita muda belia, ada pergi ke Medan/Samosir .... then jalan jalan petang hari kat Pekan Brastagi, singgah ler makan Bakso ...

    Ya Allah ... balik balik hotel, muntah mongek !!!

    Serik sangat ...

    (Tapi lepas tuh waktu buat road trip Bali-Jakarta , buat lagi, segala jajan kat setiap perhentian kita beli!!!!!)

    Hahhahahaa

    ReplyDelete
  36. i gi tanah abang ni dulu 31 dec, sempat duduk sekejap je sbb dorg nak tutup awal nak sambut new year.. bg i yg pasar baru dekat bandung tu lagi murah dari tanah abang ni.. food court dia mmg x menarik lansung.. tp sbb lapar, makan jugak la ayam penyet kat situ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bandung tu heaven jugak... cuma... rasanya jakarta lg byk pilihan...

      Delete
  37. BAkso...huh ahkak tak minat entah kenapa walaupun orang kata sedap le apa ke tetap tak boleh masuk. Apa lagi bila kata dibuat dari non halal....erkkk kembang tekak

    ReplyDelete
    Replies
    1. even kat malaysia pon... berzaman tak makan

      Delete
  38. Oh tanah abang adalah syurga membeli belah... pernah ke sini sampai kat port kain cotton....wah masing-masing sudah rambang mata sampaikan shupping tak cukup duit.

    ReplyDelete
  39. Betulah kalau berjalan keluar negeri selain dari pemandangan dan makanan yang nak di lihat dan di rasa shupping juga adalah paling syiok apa lagi kalau ianya murah... apa lagi kalau design beg yang tak ada di malaysia.

    ReplyDelete
  40. Ala kalau beg murah apa salahnya janji kita suka... yang penting boleh bergaya banyak kali dengan beg lain-lain hehehehehe

    ReplyDelete
  41. Rambang mata tenguk kain.... purple bercorak tu lawo lah unik paternnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada yg lagi lawo kak... seyes tak tahu nak pilih

      Delete
  42. dulu pergi pun memang separuh hari je sini. tak puas nyopping huhu. pelekap lemari es tuh memang lawaklah

    ReplyDelete
  43. banyak nya barang jual kat situ , boleh pengsan jalan kat situ hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengsan tu tak laa... cuma rasa nak tertido... ha ha ha

      Delete
  44. Selamat mengembara dan selamat bershopping. Hati2 dan jaga diri ditempat orang.

    Sekarang ni macam2 sangat dengar jenayah sana sini, kemalangan dan tembak sana sini... gerun dengar kan.

    ReplyDelete
  45. SS lepas tanah abang gi mana? tak sabar nak tahu nih hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin ke tanah kakak pulak... ha ha ha...

      Delete
  46. Salam singgah sini...wahh...banyakkan pilihan kain...warna purple tu memang menawan hati sangat...

    ReplyDelete
  47. Tapi MD pun sama dengan HH....pink juga jadi pilihan...hihi

    ReplyDelete
  48. Kasut,beg dan kain...semua pun bikin rambang mata lah SS...hihi

    ReplyDelete
  49. Ni sambungan entri yg mana ya.. Kita lupa dah la

    ReplyDelete
  50. antara salah satu sebab tak suka datang blog niih, sebab selalu tunjuk gambar best untuk shopping... hahahaa .. stresss jeee bila tengok ...

    ReplyDelete
  51. tengok dalam gambar pun dah rambang mata, inikan pulak kalau pergi sendiri

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...