Sunday, 22 October 2017

Kembara Suzhou - Taipingfang Mosque

Entry sebelum boleh ramas SINI...


Masa ronda ronda di Shilu Pedestrian Street... Mata si HH sibuk memandang tempat tempat shopping... Aku tahu si HH ni tak habis habis nak menyoping... Semalam aku dah bawak dia pegi Shopping tak cukup lagi ke? 

Hari ni hari aku lah pulak kan... Tak kan asyik nak shopping jek... Tapi... Aku still give and take jugak lah... Aku cakap kat dia "Nanti kalu ada masa... Sebelum balik kita masuk kat shooping Mall tu eh"... Dia senyum lebor dengan muka tak penyabor... 

Aku ni pulak sibuk nak cari Masjid... Dan aku nak makan... Perut dah lapar... Lapar tu satu hal laa... Paling penting aku dah rasa nak terkencing... Memang boleh jadi gado kalu orang suruh aku tahan kencing... Seyes!

Aku mencari cari Masjid... Sebab aku tahu kat Masjid mesti ada jamban yang bersih... Cari punya cari tak jumpa! Tanya orang kat Pasar Malam pon orang tak tahu... Pelik! Kaw dah biasa niaga kat situ tak kan tak tahu ehhh...

Jalan punya jalan... Aku nampak ada Restoran Muslim... Ingatkan nak makan situ dan tumpang kencing sekali... Tapi... Fikir balik... Rasa tak cukup masa kalu nak lepak lama kat sini... Si HH pulak macam tak beriya... Nampak shopping mall terus lupa lapar... Padahal dia paling macam singa kalu berlapar... Aku lapar dia buat tak pedulik jek! Bila dah decide tak nak makan kat situ... Tak kan aku nak tumpang jamban kat situ pulak kan....

Restoran Muslim... Tapi aku tak masuk...

Aku suruh HH tanya orang restoran kat mana masjid... Dan depan restoran tu ada orang jual satay kambing... HH nak beli satay kambing kat situ... Tapi aku tak nak... Aku nak satay kambing kat Masjid jugak! Sebab aku fikir... Sementara aku pegi kencing kat Masjid boleh juga tunggu satay siap... Kan tak buang masa...

Ikut Jalan Taiping Fang!

Cari punya cari... Akhirnya jumpa jugak Masjid Taipingfang tu... Huh! Jauh jugak menapak! Pundi aku ni dah sakit... Tengok jenguk dari luar... Pintu Masjid macam bertutup...

Ada beberapa Restoran Halal...



Setelah puas tanya orang kiri dan kanan... Akhirnya jumpa Taipingfang Mosque ni...


Masjidnya tak lah besar mana...

Sampai kat Masjid... Si HH sibuk tengok tengok area situ untuk lepak makan... Aku dah cakap aku ni tak nak makan kat sini... Aku nak order satay depan masjid tu jek... Dia pon buat bodoh je... Tak de ke rasa nak teman aku ke Majid ke pe... Sebab aku tengok Masjid tu dah sunyi... Kalu aku pegi sendiri dan apa apa jadi kan ke susah... Si Jay Emm pon sama... Semua tak dulik aku dah...

Aku dah start nak naik hangin... Aku ni jenis cakap sekali dan aku nak orang faham aku sekali... Kalu cakap banyak kali aku jadi penat... Dah macam nak mengemis! Mood aku terus jahanam....

Bersusun Satay Kambing...

Perhatikan Amoi satay ni... Dia pakai tudung pesen tedung... He He He...

Si Amoi tudung tedung ni... Dok menyapa aku dan HH... Tapi dalam bahasa China... Mana lah aku nak faham... Hanya mampu tayang sebaris gigi dan gusi je lah... Sambil kata "Wa pu ce tawww!"... Ha Ha Ha....

Satay Kambing siap... Tetiba aku tak ada nafsu nak makan... Tengok perangai HH dan Jay Emm yang langsung tak pedulik aku... Membuatkan aku tak ada rasa nak pedulik dorang... 

Bila muka aku dah mencuka... Si HH jadi takut... Jay Emm pon dah tak keruan... Aku hembus dua dua kat situ... Lepaskan marah! Barulah dorang hegeh nak teman aku pegi masjid... Tapi aku dah tak nak! Aku dah geram! Aku tahan kencing sampai ke sudah! Dah nak jadi batu dah kencing aku nih! Emosi aku huru hara... Ditambah pulak aku dah lapar... Lapar nak makan orang...

Aku jalan menonong menuju ke Shilu Station... Dah tak hiraukan keadaan kiri dan kanan... Dan aku tak peduli Si HH cuba nak tekan minyak... Aku cuma fokus kat pundi kencing aku yang dah nak terburai ni jek... Terus masuk jamban kat Shilu Station... Make my own business... Tekan air kencing tanpa menarik break... He He He...

Selesai urusan business...  Aku keluar jamban... HH cuba pujuk aku... Aku tak tahu waktu bila dia sempat lagi pegi beli Travel Notes untuk aku... Mungkin waktu aku pegi kencing kot... Sambil nanges dia kata "I'm sorry... This is for u"... Seyes aku terkejut... Ikutkan hati... Aku suka giler tengok Travel Notes tu... Seyes lawo... Kulit kaler biru pulak tu... Tebal... Kertas berkualiti... Memang taste aku ler...

Tapi... Waktu tu ego aku tebal giler... Setebal Travel Notes tu... Aku tak tahu apa yang merasuk aku... Aku tak amik pon Travel Notes tu dari tangan HH... Aku merajuk giler...

HH cuba pujuk lagi... Ajak singgah kedai kat tepi... Cuba amik hati... Pada aku dah terlambat! Dan... Aku tak tunaikan janji aku pada HH nak pegi shopping mall pun... Perlu ke? Aku membentak "Aku nak balik!"

Sepanjang jalan menuju ke Suzhou North Railways Station... Jay Emm cuba pujuk aku... Tapi... Aku tak layan dia... Aku buat perangai aku... Aku diam membatu... Pekakkan telinga... Aku nampak Jay Emm menangis dalam subway... Dia tak dapat tahan airmata... Tapi... Aku langsung tak pedulik... Itulah aku... Sekali aku terasa orang tak pedulikan aku... Aku akan treat yang sama! Salah aku ke?

Sampai kat Suzhou North Railways Station... Terus ke gates...

Masa tengah duduk tunggu waktu train untuk balik ke Hongqiao Shanghai... HH still pujuk aku... Dia hulur satay kambing... Waktu ni aku dah cool skit... Aku dah boleh makan... Sekali dengan portion dia aku tala secukup rasa... Ha Ha Ha... HH tak suka makan satay yang dah sejuk...

Dalam masa yang sama... Aku dengar si Jay Emm dan HH borak tentang aku... HH "Dahhh laa jangan nanges"... Jay Emm masih tak henti menangis... Jay Emm kata gini pada HH "I sedihlah... I pujuk dia... Nak kasi dia makan... Dia tak nak... U kasi dia nak pulak"... HH "Ye lahh... Dia merajuk kat I... Bukan dengan U... So I lah yang kena pujuk... Dah jangan nanges lagi"...

Jay Emm "Biar dia datang kat I..."... HH kata "Dia tak akan pujuk U lahh... Kalu pujuk tu bonus!"... Terus Jay Emm melalak kuat... Orang kiri kanan perhati Jay Emm menangis... Aku duduk kat tepi tak ada perasaan... Sambil mendoakan... Harap harap tak ada orang Malaysia rakam aksi We'Ouls kat situ... Kalu tak matik muka aku viral semalaya... Keh Keh Keh...

Saat Jay Emm melalak hiba... Aku dengan muka pelik... Tapi... Aku buat tak reti... Buat buat tak kenal Jay Emm! Jahat tak aku? Kah Kah Kah... Aku memang tak akan pujuk dia... Sebab... Kalu aku datang menyembah dia waktu tu... For sure dia teriak lagi kuat... So.... Better HH aje yang handle... Masa hati aku sakit... Tak sape pedulik... So... Hambekkk laaa obat... Rasaain... He He He... Bak kata P Ramlee "Kena tunjuk action sikit sama dia... Tapi dalam hati... Sayang woooo"... Adehhhh...

Train pon sampai... Perjalanan amik masa agak lama skit berbanding waktu datang... Banyak berhenti di beberapa station... Train sarat dengan orang naik turun... Tak ada seat kosong pon... Aku... Jay Emm... Dan HH duduk bersepah... Tak duduk sebaris... 

Sampai kat Suzhou North Railways Station... Aku masih buat hal aku... We'Ouls naik subway balik ke hotel... 

Dalam perjalanan... Sekali sekala aku curik pandang Jay Emm yang sedang berdiri dicelah orang ramai... Dari ekor mata... Aku lihat dia mengesat airmata yang gugur di hujung tudung... Airmata yang gugur kerana ego aku yang menebal... 

Sambil mengenggam tiang train berpaut dari dihimpit... Aku menghela nafas yang panjang... Aku rasa bersalah... Saat aku tersedar... Aku memaksa diri menjawap soalan yang berlegar legar bermain di fikiran ku... Ya Allah! Inikah perjalanan yang aku inginkan bersamanya? Bukankah kembara dengannya selama ini menjadi doa ku yang telah kaw makbulkan? Nape lah aku jadi manusia yang sering alpa dan tak reti bersyukur? Aku terdiam... Menung... Mengimbas detik salah silap yang telah aku lakukan sepanjang perjalanan ini... Tapi... Apa patut aku buat saat ni? Lemah ku dalam memujuk! Tebalnya dinding dinding keegoan yang sukar aku runtuhkan... 

Turun dari subway... Tetiba... Aku terasa lengan aku dipegang erat... Aku toleh kiri... Jay Emm tengah merangkul aku sambil kata "I'm sorry"... Eratnya kasih seorang sahabat dengan titisan hujan airmatanya yang tak tertahan... Aku lemah melihat dia...

HH dah sengih siput... Alhamdulilah... Segalanya kembali normal... Malah jadi lebih baik... Saling memahami... Perbaiki silap... Mengelak dari ulangi salah yang sama...

Kalu tak gado tak trill laa hidup ni kan? Ha Ha Ha... Trilll konon.. Aku dah rasa tak bernafas! Sesak dada Sheila Hamzah... Ha Ha Ha....

By the way... Aku tidak mencari sahabat yang terlalu sempurna... Cukuplah sahabat yang mahu belajar tentang aku... Proses belajar itu adalah sepanjang hayat... Pasti ada jatuh dan bangun... Jika dia sempurna... Cukup lah sempurna untuk tontonan mata aku sahaja... Tak perlu jadi sempurna di mata orang lain pun...

Antara aku... HH... Dan Jay Emm... We'Ouls ni diibarat Tom And Jerry... Bercakar macamana pon... Akhirnya tetap bersama... Insyallah... Sehingga perjalanan kami dihentikan olehNYA...


BERSAMBUNG...

Wednesday, 18 October 2017

Kembara Suzhou - Shilu Pedestrian Street

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Akhirnya... Aku kembali semula ke Suzhou Railways Station... Diulang... Suzhou Railways Station eh... Bukan Suzhou North Railways Station...

Ronda ronda kejap kat Suzhou Railways Station tapi macam tak ada mende sangat yang boleh diexplore kat sini...

Suzhou Railways Station...

Sunday, 15 October 2017

Kembara Suzhou - Chongben Hall Tongli

Entry sebelum boleh hirup SINI...


Menapak lagi... Maka... Sampailah aku di Chongben Hall... Moh laa kita beraya di sini... He He He... Layannnnnnnnnnnnnnn....

HH dan Jay Emm riki apa tu?

Wednesday, 11 October 2017

Kembara Suzhou - Wang Shao'ao Memorial Hall

Entry sebelum boleh sedut SINI...


Sebenarnya... Tak banyak nak citer bila dah berada di Tongli Water Town ni... Just jalan bersiar siaran aje... Dan salah satu attraction di sini adalah Wang Shao'ao Memorial Hall...

Maaflah tak banyak sangat visual dalam Wang Shao'ao Memorial Hall tu... Sebab... Dalam tu gelap... Kurang cahaya... Malas nak main flash... Jadi... Aku banyak amik gambar kat luar jek...

Mari lah terjah...

Besau jugak Wang Shao'ao Memorial Hall ni... 

Sunday, 8 October 2017

Kembara Suzhou - Retreat & Reflection Garden Tongli

Entry sebelum boleh perah SINI...


Dah puas meronda tengok canals dan perahu yang merentas sungai... Moh ler kita ke tempat lain pulak... Actually... Banyak attraction menarik nak pergi sekitar Tongli ni... Boleh lah refer map yang di berikan semasa beli tiket entrance ke sini... 

Pilih lah mana tempat kaw nak terjah dulu... Untuk aku pulak... Aku pilih mana yang sempat jek... Aku tak lah beriya nak mencari... Mana yang aku jumpa... Aku singgah... Selebihnya... Aku lelepak je kat mana kaki aku terhenti...

Ikut je laa signboard yang ada... Ikut hati nak terjah semua... Tapi... Tak larat der... Luas kot Tongli Water Town ni...

Wednesday, 4 October 2017

Kembara Suzhou - Bridge & Sightseeing Yacht Tongli

Entry sebelum boleh ngorat kat SINI...


Perjalanan dengan Pedicab hanya amik masa lebih kurang 5 minit jek... Si nyonya Pedicab coner baring baik punya... Kemain laju dia merempit... Kadang terasa aku dah nak leper atas jalan... Ha Ha Ha...

Naik dan turunkan penumpang Pedicab kat sini...

Sunday, 1 October 2017

Kembara Suzhou - Pedicab Tongli Water Town

Entry sebelum boleh tenung kat SINI...


Perjalanan aku ke Tongli dengan bas mengambil masa lebih kurang 40 minit... Trafik pon berjalan lancar jek... Tak ada jem bagai...

Inilah Tongli Bus Station... Nampak tak Parking Bas sebelah kiri... Parking kereta pula adalah sebelah belakang...

Wednesday, 27 September 2017

Kembara Suzhou - Akhirnya Suzhou Railways Station

Entry sebelum wajib baca kat SINI...


Perjalanan dari Suzhou North Railways Subway Station ke Suzhou Railways Subway Station amik masa agak lama jugak... Gedebak debuk... Lebih kurang 20 minit... Seyes buang masa... Adehhh...

Dalam perjalanan... Jay Emm bukak Kitab Busuk... Dan baru aku terperasan... Rupanya... Aku ada print Train Routes map Suzhou... Layout Bus Station Suzhou-Tongli... Official Info pasal Tongli... Tapi... Aku tak perasan yang semuanya tertumpu kat Suzhou Railways Station... Adehhhh! Tepuk dahi!

Tepuk dahi nengok map ni...

Sunday, 24 September 2017

Kembara Suzhou - Kebodohan di Suzhou North Railways Station

Entry sebelum boleh usha kat SINI...


Hadamkan entry aku ni betul betul eh... Fahami apa yang aku sampaikan... Sebab... Ini ada kaitan dengan dunia blogger!

Sila Scroll....

Hari ni... Hari ke ketiga aku di bumi China... Aktiviti aku hari ni adalah untuk kembara ke Suzhou... Aku just nak spend sehari suntuk kat sana... Just balik hari... Tak tido sana pon... Sebab... Suzhou dan Shanghai tak jauh... Perjalanan cuma amik masa selama lebih kurang 25 minit sahaja...

Berkenaan dengan Suzhou... Tak perlulah kot aku nak citer pasal geografi dan sejarah tok nenek Suzhou ni... Sebab... U'Ouls boleh google sendiri...

Cuma...

Aku nak inform... Ada orang Malaysia nampak aku kat Suzhou... Ha Ha Ha... Yeahhh... Orang tu... Seorang blogger juga... Nak tahu sape? Bolehlah refer komen yang dia tinggalkan di entry Hangzhou aku yang lepas... Ha Ha Ha...

Punyalah keciknya Malaysia ni.... Kat China yang besar tu jugak orang jumpa aku... Dan ini bukan pertama kali orang terserempak dengan aku tapi dah beberapa kali... Even Jay Emm sendiri pon orang cam muka dia kat Korea... Muka We'Ouls ni dah macam muka pasar! Kah Kah Kah...

Maaflah kalu ada yang terserempak dengan aku atau Jay Emm kat memana pon... Bukan niat nak buat muka sombong ke pe... Kalu jumpa boleh lah tegur... Bagi nama dan ic... Ha Ha Ha... Just kidding ok...

Ok... Masih ingat entry panas aku pasal train ticket ke Suzhou??? Mari aku detailskan semula di bawah ini... Silalah hadamkan supaya jadi pengajaran bukan sahaja nak ke Suzhou tapi di mana juga U'Ouls mengembara...

Wednesday, 20 September 2017

Kembara Shanghai - Taobao Market

Entry sebelum boleh perah kat SINI...


Lepas dah puas menyoping kat AP Plaza, Xinyang & Gift Market... Memasing menung! Nak pegi mana lagi pasni? Fikir punya fikir... Malam masih muda... Dah alang alang ketiak basah... Biar sampai lencun terus... He He He... Jom kita terjah Taobao Market pulak...

Actually... Aku tak berapa pasti sangat direction sebenar nak ke Taobao Market tu... Aku main terjah jek ikut kaki... Tapi kalu ada yang nak pegi... Bolehlah ikut cara aku ni...


Directions :
1. Naik Line 2
2. Stop West Nanjing Road Station
3. Exit 2



Sesampai je aku kat Exit 2... Nak ke kiri ke ke kanan? Kiri ke kanan? Dah lah waktu tu malam gelap... Nama bangunan pon tak berapa nampak... Bukak map... Then... Decide untuk amik jalan ke kanan...

Jalan... Jalan... Jalan lurus... Setiap kali jumpa lorong... Double check dengan map... Ok betul... Jalan lagi... Tapi... Masih tak nampak mana satu bangunan Taobao Market tu... Most area sini macam banyak bangunan pejabat jek... Bior betul!

Jalan sampai hujung jalan... Ehhhhh... Apa nihhhh????? Macam dah jauh sangat aku berjalan ni... 

Nampak orang berpusu kat area sini... Aku pon jalan...

Monday, 18 September 2017

Kembara Shanghai - AP Plaza, Xinyang & Gift Market

Entry sebelum boleh selak kat SINI...


Bila dah lewat petang... Kita mesti dah tak larat lagi nak sightseeing lagi betul? Most entrance place pon dah nak tutup... Biarlah nyamuk je yang berterbangan... Ha Ha Ha... 

Namun itu cara aku lah... Orang lain aku tak tahu... Mungkin ada yang bermatian nak kejar semua tempat... Tapi... Tidak aku... Aku nak santai jek... Aku sedar diri semakin tua dan tenaga dah makin berkurang...

Moto aku dalam travel SIGHSEEING-EATING-SHOPPING atau singkatnya SES! Cara budget aku balance... Ada budget yang aku rendahkan... Ada budget yang aku tinggikan... Atau... Sama rata... Depend pada negara yang aku pegi...

Kalu aku pegi negara yang gunakan matawang rendah... Aku amiklah kesempatan untuk bershopping lebih untuk beli barang murah... Kalu aku pegi negara yang senang dapat makanan halal... Maka aku masukkanlah Jalan Jalan Cari Makan dalam itinerary... Ada faham kaaa Aci? He He He...

Friday, 15 September 2017

Kembara Shanghai - Shanghai Masjid Pudong

Entry sebelum boleh masuk SINI...


Terlebih dulu... Marilah kita tadah tangan doakan adik adik Tahfiz yang menjadi mangsa kebakaran di pusat tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, Dato Keramat... Semoga roh mereka dicucuri rahmat Allah dan di tempatkan di kalangan orang beriman... Al-fatihah... Takziah juga buat keluarga mangsa... Semoga tabah dan beroleh kekuatan...

Mungkin di saat ini... Roh mereka sedang berlari lari untuk memilih pintu syurga mana yang mereka ingin masuk... Renung renungkan diri kita... Adakah nasib kita sehebat mereka? Sedih...

Baiklah... Mari kita teruskan...

Sekarang masuklah waktu untuk solat... Aku, Jay Emm dan HH... Decide untuk solat jamak kat Shanghai Masjid Pudong...


Directions :
1. Naik Line 6.
2. Stop Yuanshen Stadium 
3. Exit 4


Tak susah pon... Dan tak jauh... Kurang lebih 200 meter...

Metro Station dekat dengan bangunan HF Bank ni...

Wednesday, 13 September 2017

Kembara Gadget - Tag La

Sejak semenjak usia dah makin menganjak dari remaja belia ke remaja purba ni... Maka... Tahap nyanyuk semakin menjadi jadi sawannya... Terkadang rasa tersampuk syaitonnn pulak... 

Iyelahhh kannn... Dah lah cari barang hilang pakai mulut! Terkadang pakai kepala lutut! Nasib tak pakai hidung suka suka kembang suka suka kuncup! Letak barang sini... Carinya kat sana... Cemana lah sel sel susu tak meroyan! Kannnnnn?

Kah Kah Kah.... 

Gelak laaa gelakkkk! Semua orang pon akan tua kebangka jugakkkk tawww! He He He...

Jadi... 

Untuk mengurangkan kadar tekanan darah menjadi tinggi dan elak orang keliling kaw jadi mangsa penderaan cari barang kaw yang hilang... Contohnya kunci kereta ke... Kunci rumah ke... Dompet ke... Maka... Tag La adalah penyelesaianya... Usahkan barang... Orang... Kucing... Tenuk... Tapir... Badak sumbu... Semua kaw boleh jumpa asalkan kaw sangkutkan Tag La ke leher dorang... Ha Ha Ha...

Kejadah apa Tag La ni? 
* Jangan jadi macam HH... Aku suruh HH search Tag La... Jadinya "Tekla"... Google pon pening nak cari! Ha Ha Ha Doiiiii...

Tag La ni adalah sejenis device atau kekdah alat yang paling pantas untuk detect di mana letaknya barang korang yang hilang... Bila dah dapat detect... Maka Tag La akan berbunyi "Tittt Tittt Tittt" sepanjang pencarian dengan menggunakan Apps Tag La yang di download menerusi Apps Store atau Google Play Store... 

Bila dah alarm tu berbunyi... Kaw boleh tahu kat mana tempatnya dia main sembunyi ibu... Dah tak boleh cari pakai mata kan... Kenalah cari pakai telinga... Sebab barang kaw tak ada kaki nak jalan sendiri menyembah kaw kan... Keh Keh Keh...

Selain dari berfungsi sebagai lost tracker... Tag La juga boleh dijadikan sebagai remote handphone camera... Senang!

Tag La akan gagal berfungsi atas tiga sebab... Pertama... Sebab telinga kaw tetiba pekak!... Kedua... Bateri Tag La kaw dah mampos... Ketiga... Rosak! Ha Ha Ha...

Special gift for special you katanya... He He He... Ada memacam warna... For sure aku pilih biru... Biar biru mata hitam ku... He He He...

Tuesday, 12 September 2017

Puncak Mount Huashan, Xi'an, China

Masih ingat lagi kisah kembara aku ke Mount Huashan, Xi'an, China? Kalu masih belum baca... Bolehlah ikuti kisah kembara aku tu bermula di SINI...

Entry ini aku create bukan untuk mengimbas kisah kembara aku ke Mount Huashan... Sebab... Pengalaman pertama kali aku jejak kaki ke sana bukan lah sehebat mana... Tapi... Aku rasa bangga jugaklah bila dapat buka minda orang lain untuk jejak Xi'an... Dah ramai berani jejak ke sana sejak aku up entry pasal Mount Huashan ni... Tahniah lah ye pada yang dah berjaya tu...

Baiklah... Jadi... Apa tujuan entry aku ni? Yeahhhh! Aku nak share pengalaman one of my family members yang study kat Xi'an dan dah berjaya mendaki Mount Huashan hingga ke puncak!

Masih ingat kisah aku merajuk dengan BB? Boleh baca di entry SINI...

Kadang kadang aku rasa... Ada hikmah jugak aku tak bawak BB ke Mount Huashan tahun 2015... Yeahh... BB jejak Mount Huashan pada tahun berikutnya... Nasib baik dia tak ikut aku atau aku ikut dia! Kalu tak? Jadilah aku seperti gambar di bawah ini... Tak sanggup der! Gigil kepala lutut... Nak tercabut ovari... Ha Ha Ha... 

Hanya satu perkataan yang mampu aku gambarkan dari pengalaman si BB ke Mount Huashan... NGERI!

Layannnnnnnnnnnnnnnn!

Ini BB... Dia main daki Mount Huashan tanpa any guide... Main terjah ikut suka hatik! Even nak gambo cenggini pon ikut suka hati laaa nak panjat cemana pon! Tak giler ke namanyaaa? Aku kata pasni boleh laa panjat gunung lain pulak! Dia kata KACANG! Aku? Buat muka Mr Bean nak kena lenyek kereta kebal! Kalu nak senang mendaki di negara 4 musim pegi lah waktu antara spring-summer... BB pegi awal bulan May...

Monday, 11 September 2017

Kembara Shanghai - Nanjing Road

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Satu masalah besar bagi orang kita apabila berada di mana mana bumi China adalah jamban! Betul kan? Sebab... Most jamban kat China ni... Adehhh... Memang kotor giler... Kadang tu kalu dah terpaksa... Press pundi kencing laju laju sebab tak sanggup dengan bau hancing najis keji busok nak mampos tu...

Jadi...

Ini mungkin tips yang berguna pada U'Ouls laa... Kalu U'Ouls rasa nak terkucil... Silalah cari bangunan shopping mall yang nampak mewah... Atau bangunan pejabat yang most pekerjanya berpakaian smart ala ala korporat gitew... Confirm tandasnya bersih macam kat hotel berbanding kebanyakan tandas di luar sana... Kalu nasib baik... Dapatlah kepala paip tepi mangkok jamban untuk memudahkan kaw berinstinjak!

Ok?

Friday, 8 September 2017

Kembara Selangor - Paddy Selangor

Paddy? Cehhhh... Nakkk jugakkkk keinggerisannya... Macamlah tak boleh dieja dalam Bahasa Melayu... Muka dah laa Jawa... Kan senang sebut jek Padi... Tidak aku tertampi tampi... Kalu sudi katakan sudi... Tidak aku ternanti nantiii... Ehhhhh... Berpantun pulakkkk! 

Yeahhhh! Akhirnyaaaa... Keinginan aku nak meramas mesra dengan padi tercapai jugak di Selangor setelah aku gagal mendapatkannya di Kedah dan Perlis sebelum ini...

Ampehhh je kan... Punya lah jauh aku merantau sampai ke Utara... Sebutir padi pon aku tak boleh genggam... Last last tertebus jugak kat Selangor ni... Hilang dah merajuk aku bila boleh pelok padi... Kah Kah Kah...
* Jeling jeling Jay Emm dengan HH... He He He...

Kalu ada yang jakon macam aku ni... Boleh lah buat muka tak malu terjah sekitar Tanjung Karang, Sekinchan hingga ke sempadan Perak untuk bermesra dengan padi...

Entah sawah sape lah We'Ouls buat suka hatikkk... Ha Ha Ha... Jangan marah tok nek... Cucu numpang wefie jek... 

Thursday, 7 September 2017

Kembara Selangor - Bukit Jugra

Dok sambil menaip ni... Aku terkenangkan si Laudya Cynthia Bella yang baru je selesai majlis khatam Quran... Al-maklumlah dah nak nikah kan... Matikkkk lahhh Aci terlayan kisah artis... Ha Ha Ha...  Cuma... Aku tertanya... Nape kebanyakan majis Khatam Quran... Si perempuan jek yang kena khatam ek? Nape lelaki tak kena sekali? Ke sebab lelaki dah Khatan???? Keh Keh Keh... Ada sape leh jawap? Ha Ha Ha Doiiiiiiiiiiii...

Dah... Dah... Jangan nak merepek... Kang mende lain pulak yang aku terbayang... Adeiii... Jommm.... Citer pasal Selangor! Ha Ha Ha... 

Aku rasa... Rata rata orang Selangor mesti dah naik Bukit Jugra kan? Aku rasa lahhh... Ke orang Selangor macam aku? Tempat orang gigih nak terjah... Tempat sendiri sekangkang monyet pon tak terpegi? Keh Keh Keh....

Bukit Jugra ni... Bolehlah dibahagi kepada tiga subjek... Rumah Api Bukit Jugra... Paragliding Bukit Jugra.... Dan Balai Cerap Bukit Jugra... Cewahhhh! Dah macam Cikgu Geografi pulak aku berkata kata... Ha Ha Ha...

Rumah Api Bukit Jugra yang berdiri 146 Meter atas paras laut memainkan peranan yang penting kepada jurumudi dan nakhoda kapal di laut... Ia telah dibina di lokasi yang strategik memandang ke arah Selat Melaka... Menara konkrit putih ini yang telah dibina pada tahun 1976 mempunyai ketinggian 24 meter dan lengkap dengan sistem pencahayaan...

Tuesday, 5 September 2017

Kembara Selangor - Pantai Morib

Pejam celik pejam celik... Ehhh... Dah bulan September ke? Huaaaaa... Cepatnya masa berlalu... Nasib baik pejam celik... Kalu pejam tak celik celik cemana? Ha Ha Ha...

Sempena cuti Raya Aidiladha ni... Keja aku... Makan... Membuta... Bangun... Makan... Membuta balik! Ehhhh! Tak boleh jadik ni... Nanti makin membiaklah lemak menjadi tepu kat badan aku nih... Dah lah berat badan mencanak kurang exercise... Adehhhh... 

So... Sebelum susu menjadi keju... Ehhh... Aku paksa Jay Emm cari tempat untuk melepak sekitar Selangor... Usha usha google...  Maka terpancul lah idea nak jalan area Banting - Klang... Tak jauh pon... Hu Hu Hu...

Ehhhh... Ehhhh.... Dah sampai Pantai Morib ropernyaaa aku... 
* Mood jakun is on... He He He... Padahal tak ada mende pon kat sini... Ha Ha Ha...

Inilah Pantai Morib... He He He...

Friday, 25 August 2017

Kembara Shanghai - Restoran Halal Nanjing Road

Entry sebelum boleh jeling kat SINI...


Ini entry ringkas... Sebab... Aku malas nak taip panjang panjang... Ha Ha Ha...

Ok...

Kepada sesape nak menikmati makanan halal kat area Nanjing Road... Usah risau... Usah gundah gulana Balakrisnan Mutusamy.. Ehhh.... Memang ada beberapa kedai halal kat Nanjing Road tu... Street Food pon ada... Tapi kena pandai pilih dan cari lah ye....

Aku ikut jalan East Nanjing Rd.

Wednesday, 23 August 2017

Kembara Shanghai - The Bund

Entry sebelum boleh ngorat SINI...


Bangun pagi... Gosok mata... Gosok gigi... Gosok rambut... Gosok perut... Lawan kentut.. Keh Keh Keh... Gitu je lah rutin pagi antara aku... HH... Dan Jay Emm...

Biasanya... HH akan prepare food... Dan aku kena pastikan... HH amik breakfast pagi ni supaya muka dia sentiasa ceria sepanjang hari... Al-maklumlah mood kita untuk sampai ke malam bermula dari subuh hari... Kansss?

Lepas solat subuh... Angkat backpack... Jom... Kita jalan... Ke mana?

Ayuhhhhh! Kita ke The Bund... Yeahhhh...


Directions :
1. Naik Line 2
2. Stop di East Nanjing Rd.
3. Exit 7

Senang kan?


Sebelum nak naik train... Kenalah beli tiket dulu... Kalu nak jimat duit dan masa... Belilah tiket One Day Pass... Tapi... Rancanglah dulu perjalanan U'Ols untuk seharian tu... Supaya... U'Ouls rasa berbaloi amik tiket One Day Pass berbanding tiket Single... Ok?

Ticket One Day Pass ni boleh di beli kat Service Counter yang ada disetiap station... Harga tiket cuma RMB 18 aje sorang... Murah ke mahal? Jawapan bergantung kepada kekerapan kita naik turun train... Kalu U'Ouls naik train cuma sekali dua... Baik laa amik ticket Single jek... Adehhh... 

Inilah tiket One Day Pass... Gambor Kartun... He He He...

Wednesday, 16 August 2017

Kembara Shanghai - Yuyuan Street

Entry sebelum usha SINI...


Tarik nafas SS... Tarikkk... Hembusss... Tarikkk lagi... Pushhhh! Ha Ha Ha... Nak mulakan entry ni kena tarik nafas dalam dalam... Sebab... Entry ni panjang! Panjang dengan gambor jek... He He He...

Mari kita teruskan...

Lepas aku mencekik kedarah Mee Tarik kat sebelah hotel... Aku and the geng pon mengoraklah langkah...

Time to shopping U'Oulssss! Yahoooooooooo... Mari lah membeli dan membelai jiwa memasing yang tengah kepanasan ini... Itu je lah terapi aku yang paling ampuh di saat ini... Bak kata Jay Emm "Naik Hidranalin I"... Hidranalin tu apa Jay Emm? Kah Kah Kah... Hidranalin ke Adrenaline???? Ke susu Anlene? Keh Keh Keh... Tak kisah lah Jay Emm... Asalkan bukan Asam Keping yang bergetar sudah! Kah Kah Kah...
* Aku gelak terkekeh kekeh tak boleh stop...

Baiklah...

Nak sopping kat mana???? Yeahhhh! Mari kita serang Yuyuan Street!

Friday, 11 August 2017

Kembara Shanghai - Mee Tarik

Sebenornya... Aku pon tak tahu nak beri tajuk apa pada entry ni... He He He... Sebabnya... Aku tak tahu nama restoran halal yang aku pegi kat Shanghai ni... Ada papan tanda... Tulis ntah cong ceng cong ceng apa aku bukan reti baca... Keh Keh Keh... Jadi... Aku main bantai je letak tajuk 'Mee Tarik'... Tajuk asal boleh je laa eh dari bogel tak bertajuk... Kanssssss? Ha Ha Ha...

Restoran ni betul betul selang beberapa kedai jek dari Blue Mountain Youth Hostel... Tak susah pon nak mencari... Memalam pon restoran ni masih bukak... Ada beberapa kali We'Ouls beli nasi kosong kat restoran ni... Sebab... Nak makan dengan lauk Bang Brahim yang di bawak dari Malaysia...

Biasanya restoran Halal di China akan di cat dengan warna hijau... Tak halal warna merah...

Tuesday, 8 August 2017

Kembara Gagdet - DRONE

Lately... Aku busy bebeno... Nak menguap pon tak sempat... Aku banyak benda nak urus... Haihhhh... Kalah Rani Kulop nampak gayanya... Iskksss... Ditambah belakang badan aku ni tetiba salah urat... Adehhh... Sakit giler...

Ok... Aku nak curik masa untuk rehat jap... Aku nak share apa yang aku dapat ni... 

DRONE!

Yeahhhh! DRONE! Gosok gosok mata... Lagi... Lagi... Gosok jangan tak gosok...

Makkkk aihhhhh... Sape yang baik hati hadiahkan aku DRONE ni????? Macam tahu tahu jek aku mengidam DRONE! Adehhh... Baik ngaku cepat! Cepat ngaku! Sape beri aku DRONE ni??? Cakapppppppppp! Cakap Tipahhhhhh! Sape buntingkannnnn kawwwww???? Ehhhhh... Ke situ lak!

OK... 

Aku nak orang yang beri aku DRONE ni mengaku kat komen ok... Kalu tak... Aku tak nak terbangkan DRONE ni!
* Nada ugut! Matik lahhh sape nak ngaku... Ha Ha Ha...

By the way... Thanks so much pada si pemberi... Cepat ngaku! He He He... 

Disebabkan DRONE ini adalah hadiah... Jadi... Aku pon tak tahu berapakah harganya... Sorry...

Mehhh... Kita Unboxing!

DRONE ini sebesar tapak tangan aku je... Merah menyala... Memang tampan anggun kacak jelita U'Ouls! Perghhhh!

Thursday, 3 August 2017

Kembara Shanghai - Blue Mountain Youth Hostel

Entry sebelum boleh petik SINI...


Hello everyone.... Ni how maaaaaaaaa??? Wo ai niiiiiiii! Matikkkkkkkk laaaa... Lainnnn di tanya lain di jawap... Mahu kena hambat dengan nyonya jual itik gantung bau hapak tepi jalan tuh...

Haiiiiiyaaaaaa... Lamanya aku menyepi dari menulis entry Shanghai ni... Kalu ikutkan hati yang bagai dihiris hiris ni... Malas dah aku nak sambung... Namun... Demi sebuah kenangan... Ku gagahi jua... Cewahhhh!

Baiklah...

Sepanjang aku di Shanghai... Aku hanya menginap di sebuah hotel sahaja ye... Hotel yang diberi nama Blue Mountain Youth Hostel... Harga cuma CNY 840.00 untuk bertiga selama 4 malam... Mahal ke murah?

Sebelum ke sini... Sempatlah si HH tu call dari Malaysia... Bertanyakan macam macam kat staff situ... Termasuklah Subway station dan Exit paling hampir dengan Hotel ni... Not to worry... They Speak English well...

Dan... Selama aku berada di sini... Aku sangat puas hati dengan layanan staff yang peramah... Dan bilik yang tidaklah besar tapi selesa untuk bertiga...

Tak susah pon nak cari hotel ni...

Wednesday, 26 July 2017

Kembara Jakarta - Belanja Sakan

Akhirnya tamat sudah segala tok nenek entry kisah aku di Jakarta... Kalu nak follow aku cara backpacker silalah... Tak nak pon tak pe... Aku ke Jakarta tak appoint any Supir ye... Aku redah sendiri... Not to worry Public Transport banyak... Penjimatan berganda di situ...

Kalu U'Ouls tanya aku... Cemana aku buat budget sebelum pergi... Haaa.. Bolehlah refer kat bawah ni...


Tuesday, 25 July 2017

Kembara Jakarta - Pelekat Lemari Es

Entry sebelum boleh sedut SINI...


Hari ni hari terakhir aku kat Jakarta... Rasa puas sebab aku tak appoint any supir... Jimat tak perlu bayar supir... Jalan sendiri jek... Masa pon kat tangan sendiri... Redah lah mana kaw nak redah... Transport awam pon banyak...

Malam tadi HH tanya aku "Nak ke Kota Tua semula tak cari Fridge Magnet?"... Aku "Entahlah macam malas... Why not kita ke Tanah Abang?"... Bijik mata HH dan Jay Emm terus membulat beso dengar perkataan Tanah Abang tu... Cehhh! Nak nyoping tak abis laa tuh... Adehhh lahhh...

So... Aktiviti pagi ni adalah aktiviti menghabiskan masa dan sisa duit yang ada sebelum balik ke Malaysia... He He He...

Pegi Tanah Abang naik Bajaj sebab malas nak tunggu free shuttle hotel...

Kaw dah kenapa bro? Dah bosan hidup ke? Keh Keh Keh...

Monday, 24 July 2017

Kembara Jakarta - Mangga Dua

Entry sebelum boleh semak SINI...


Selepas meronda ronda Kota Tua... We'Ouls pon tercarilah jalan nak ke Mangga Dua... Mangga Dua ye U'Ouls... Bukan Mangga Satu Tiga... Bukan Buah Mangga... Bukan kunci Mangga... He He He...

Kalu ikut map... Tak jauh mana pon... Tapi... Nak jalan kaki jenuh jugak... Nak naik train dah macam malas... Jadi... Tahan bajaj je lah... 

Waktu ni dah petang... Memang waktu puncak... Jalan pon macet... Rata rata Bajaj memang reluctant nak rempuh jalan ke Mangga Dua... 

Ada sorang supir Bajaj ni pada awalnya sanggup nak hantar ke Mangga Dua... Tetiba... Tengah jalan... Dia stopkan We'Ouls kat satu shopping Mall yang dah tutup! Entah apa nama mall tu... Aku lupa... Betik Mall kot.... He He He... 

Aku pon jenguk lah Betik Mall bukan nama Mall sebenar tu... Ehhh! Nape berentikan We'Ouls kat sini... Sini bukan tempat yang aku nak pegi... Sini Betik bukan Mangga... Aku nak Mangga! Mangga! Aku nak itu... Nak itu.... Ehhh... Dah macam Monyet lak... Ha Ha Ha..

Kembara Jakarta - Kota Tua

Entry sebelum boleh jolok SINI...


Dari Stasiun Duren Kalibata... We'Ouls rasa still ada lagi masa untuk terjah sekejap ke Kota Tua dulu sebelum ke Mangga Dua... Jadi... Aku decide nak stop kat Stasiun Jakarta Kota...

Sesampai je aku kat Stasiun Jakarta Kota... Ya rabbi... Ramainya orang beratur nak beli tiket... So... Aku fikir punya fikir... Waktu balik nanti... Rasanya aku kena amik station lain lah... Tak boleh naik train dari sini... Kang labuh ponggong nak beratur... Ohhhh... Tidakkk!

Stasiun Jakarta Kota...

Friday, 21 July 2017

Kembara Penang - Wonder Food Museum

Ehemmmm... Ehemmmm... Ehemmm... Sakit pulak tekak cheq nih... Tak de kaaa orang Penang nak hantaq ubat sakit tekak kaaa? Buah pala kaaa? Nasi Kandar kaaaa? Harammmm tak dakkkk yang sudi! Dok lah cheq ni dehem dehem uhuk uhuk sebatang nan kera di aidilfitri... Ehhh! Apa yang aku merepekkkk nih! Ha Ha Ha...

Dah... Dahhh... Jangan nak merepek naaa... Meh cheq nak habaq kat hang paa sumaa... Cheq ni masuk laaa ni... Dah 3 kali mai Penang ni... Kali pertama tahun 2009... Kali kedua tahun 2011... Dan laa ni dah tahun 2017 cheq mai lagi... 

Kali ni cheq mai Penang bawak combi Jay Emm pusing satu Penang sampai pening memusing... Cheq rasa macam nak charge kapla cheq dengan Powerbank Pineng! Ha Ha Ha... Adoiii... Maaf naaa cheq tak boleh berenti dari merepek 360 degree... Kah Kah Kah...

Kalu tanya Cheq... Apa yang buat Cheq suka nak mai Penang ni? Sudah tentulah... Cheq suka food Penang... Lain tu besa besa jaaa... Tak kan Cheq nak pi peluk Lim Guan Eng pulakkk! Cheq belum gilaaaa... He He He... 

Moh laaa kita pi Wonder Food Museum... We'Ouls pi time semua orang berambos pi keja... Hari Isnin nan biru... He He He... 

Nak masuk sini kena bayar RM 15.00 seorang... Sila tunjuk MyKad... For me agak mahal sebenarnya... Kalu ada banyak dana... Mungkin harganya boleh diturunkan... Cewahhhh! Aku bercakap dah macam menteri kangkung... Adeiii...

Dibuka setiap hari dari jam 09:00 hingga 18:00...

We'Ouls dilayan bagaikan anak raja... Sebab... Hanya We'Ouls jek yang datang sini pada jam ini... Pekerja lagi ramai! Ha Ha Ha..

Tuesday, 18 July 2017

AKU DAH MAKIN TUA

Tutup muka... Malu laaaa... Sebab... Dah tua... He He He... Hadoiiiiii... Tuaaaaa dah ropeeerrrnyaaa aku nihhhh ehhh... Ha Ha Ha...

Umur kita ni sebenarnya... Bukannya makin bertambah... Tapi makin berkurang! Angka umur je makin beso... Ha Ha Ha...


Aku pernah gurau gurau kasar dengan HH... Aku kata gini "Aku kalu nak mati... Aku nak mati terhempas kapal terbang lahhh... Glemer masuk surat kabo... Ha Ha Ha..."... HH "Iskkkk! Apa cakap macam tu tuhhh... Tak baik laaa... Doalah baik baik"... Aku "Ehhh! Bagus apa mati terhempas kapal terbang... Nanti seluruh dunia doakan kita... Sedekahkan al-fatihah untuk kita"... HH diam... Aku "Oklah... Aku ubah doa aku... Aku nak doa aku mati kat Mekah... Ok?"... HH "Haaa doaaaa macam tu ok... Bior kita sama sama mati kat Mekah... Iskksss... Apa cakap pasal mati mati ni..."... Ha Ha Ha...

Thursday, 13 July 2017

Kembara Jakarta - Toko Minyak Wangi Jalan Condet Raya

Entry sebelum boleh jenguk SINI...


Lepas solat di Masjid Istiqlal... We'Ouls pon pelan pelan gerak cari train station terhampir... Memang dekat sangat dengan gate Masjid tu... Jalan kaki beberapa meter aje... Senang!

Train station terhampir adalah Stasiun Juanda... Kali ni We'Ouls lebih mahir dengan train di Jakarta ini... Lagi pon... Train kat Jakarta ni tak laa banyak mana... Tak perlu nak kompius sangat... 

Naik jelantas ini untuk ke Stasiun Juanda...

Monday, 10 July 2017

Jakarta - Masjid Istiqlal Taman Wijayakusuma Jakarta

Entry sebelum boleh gomol kat SINI...


Ya Allah... Bila lahhh aku ni dapat habiskan entry Jakarta ni ek... Entry Cambodia... Shanghai... Hangzhou... Wuxi... Suzhou... Semuanya tak berusik... Entry Hanoi... Danang... Lagilah tak sentuh... Yang dalam Malaysia pon ada yang aku curi curi update... Nak blogwalking dan membalas komen pon kadang terkucil... Mana perginya masa aku???? Adehhhh...

Ok... Aku sambung skit pasal Jakarta eh...

Lepas aku bersantai santai kat MONAS... Aku pon decide nak solat kat Masjid Istiqlal... Kalu tengok dari MONAS tu... Macam dekat aje kan Masjid Istiglal tu... TAPI... Hakikatnya... Jauhhhhhhh ok! Jangan lah kaw cari pasal nak menapak... Memancut mancut air ketiak kaw nanti... Kah Kah Kah...

Sebenarnya... Kat MONAS tu... Ada banyak Gates nak keluar... We'ouls pon tanyalah orang kat situ kot mana lah tahu They'Ouls tahu mana satu Gates paling dekat nak ke Majid... Ada sorang minah ni We'Ouls tanya cara nak ke Masjid... Dia dengan over confident suruh ikut satu Gate paling kanan... Tapi... Bila sampai kat Gate tu... TUTUP!

Saturday, 8 July 2017

Negeri Sembilan - Glory Beach Resort

Aku booking Glory Beach Resort melalui booking.com beberapa bulan sebelum Raya... Rezeki aku kot nak dapat offer murah stay kat sini... Harga untuk satu apartment cuma RM 316.00 untuk 3 hari 2 malam... 

Pada aku ok sangat dah harga tu... Apartment 2 bilik... Nak murah macamana lagi Aci hoiiii... Ha Ha Ha...

Glory Beach Resort ni agak strategik... Tak jauh dari bandar... Dan tak jauh dari KLIA... Kalu nak naik shuttle ke Airport pon boleh...

Cuma... Yang tak berapa best adalah parking space yang agak limited terutama waktu perayaan... Aku rasa pihak resort patut lebih alert laa... Sediakan kupon parking ke kan... Sebab aku perhati... Ada orang sewa 1 apartment 2 bilik suppose untuk berdua atau bertiga... Tapi angkut seramai tidak umat... Pastu parking space penuh dengan kaum kerabat... Aku yang bawak cuma satu kereta  terpaksa parking luar jalan... Patut ke?

Sama macam food yang disediakan... Pada aku... Food yang disediakan tak berbaloi dengan harga... Kalu nak compare dengan resort lain yang pernah aku stay... Aku rasa Glory Beach Resort agak teruk... Menu kurang... Meja dan tempat duduk pon kurang pada waktu perayaan... Adehhh... Tak selesa...

Selamat datang ke Glory Beach Resort... He He He...

Wednesday, 5 July 2017

Gadget : Tips cara simpan gambar lama

Aku saje selongkar lemari arwah Bonda... Nengok nengok banyak gambar lama... Dalam family.. Aku je yang suka simpan gambar kenangan keluarga... Gambar nenda dan kaum kerabat sejak tahun 1930 pon masih aku simpan... Sayang kalu buang...

Aku ni photographer tak bertauliah untuk family... Tapi... Banyaklah gambar yang aku rakam sering dijadikan rujukan untuk family... Aku memang minat photography... Mula bermain camera SLR sejak umur 12 tahun...

Kalu ada masa... Aku try repair balik gambar lama untuk kelihatan baru... Tapi keja keja mengedit gambar lama ni amik masa yang agak lama... Dulu rajin... Sekarang dah malas... He He He...

Ehh... Panjang pulak mukadimah... Jom... Aku nak kongsi resepi cara aku simpan gambar lama... He He He...

Bahan yang diperlukan untuk menumis... He He He... Gambar lama... Laminate Pouch... Pembaris... Pemotong curves... Pisau... Cutter Board... Pemotong curves tu untuk buat lekuk kat tepi... Harga sebijik 4 hengget jek... Tak nak pon tak pe... 

Monday, 3 July 2017

Musafir Di Aidilfitri

Cubaan aku untuk tidak menghibakan hati sendiri dengan mengelak dari terdengar takbir dan lagu raya menemui kegagalan tahap maksimum! Hadoiiiii laaaaaaa... 

Tetiba... Muncul si Esah dengan lagunya Setitis Cahaya Di Aidilfitri... S. Jibeng dengan mendayu dayu "Gemaaaaa takbir disubuh hariiiiii"... Itu belum lagi Uji Rashid yang menguji kesabaran... Blackdogbone lagi... Kak Pah... Ahmad Jais... M. Nasir... Sudirman... Dayangku Intan... Aman Shah... D.J Dave... Ehhh... D.J Dave bukan sambut Deepavali ke? Ahhhhhhh... Aku benci Raya!

Monday, 19 June 2017

Kembara Jakarta - Monumen Nasional

Entry sebelum boleh jolok SINI...


Yeahhhhh! Hari ni masuk hari ke tiga aku, HH dan Jay Emm di Jakarta! Bangun pagi memasing dengan muka ceria tak sabar nak ukur jalan...

Hari ni We'Ouls pakai t-shirt sedondon warna biru... Beli kat Bogor semalam... He He He... Selalunya... Badan aku ni elergi sepi kalu pakai baju baru yang tak basuh ni... Tapi... Tidak pada t-shirt Bogor... Trust me... Berbaloi beli t-shirt ni... Dah la murah... Material t-shirtnya berkualiti... Tebal dan selesa dipakai... Jadi silalah beli bila U'Ouls terjah Bogor ye...

Jom breakfast... Sempat lagi merembat food kat sini untuk bekalan sepanjang jalan... Pedulik! Ha Ha Ha...

Friday, 16 June 2017

Kembara Jakarta - Pizza Hut Jakarta

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Aduhai... Lamanya aku biarkan entry Jakarta yatim piatu dalam draft... Lately, aku kurang sihat... Dok ulang pi Klinik dan Hospital... Kalu tak ok... Mungkin esok aku jumpa doktor pakar kedua...

Aku sakit apa? Allah lebih mengetahui... Cuma aku nak pesan... Kalu ada sesapa yang pernah 'hantar sesuatu' yang tak baik untuk aku tu... Kaw amik lah balik... Ini bulan Ramadhan... Bulan yang mulia... Aku tak perlu nak membalas perbuatan kianat manusia... Allah kan ada... Jika aku di aniaya... Doa orang yang di aniaya Allah makbulkan tanpa batas... Insyallah... Doakan aku segera sembuh ye...

Jom... Teruskan kisah aku di Jakarta...

Balik dari Bogor... Aku stop semula di Station Gondangdia... Pada aku senang stop kat sini sebab station pon besar... Banyak Bajaj kat luar tu...

Sampai di Gondangdia Station... Hari dah gelap... Dan hujan turun agak lebat waktu tu... Perut pulak dah lapar...

Masa nak cari Bajaj... We'Ouls tanya beberapa supir kat situ... Kat mana ada Pizza Hut... Sebab dah malam macam ni... Aku dah tak ada selera nak telan nasi dah... Supir kata ada kat Plaza Atrium...

Ok... Dah tahu kat mana nak cari Pizza Hut berdekatan... And now nak riki harga tambang Bajaj pulak... We'Ouls survey harga tambang Bajaj... Ada supir yang cekik darah... Mana yang letak harga melambung... Memang aku malas nak layan...

Last last... Aku nampak sorang pakcik ni... Agak tua... Dia je beri harga yang standard... So... Tips untuk U'Ouls... Cari supir dah tua... Tua pada paras je taw.... Jangan kaw naik yang Tua keladi... Nanti merenyam satu badan... He He He...

Agak jauh jugak sebenarnya dari Station Gondangdia ke Plaza Atrium tu... Sebab jalannya sehala... So... Agak berpusing... Hujan pulak tu...

Akhirnya sampai di Plaza Atrium...

Monday, 5 June 2017

Kembara Gadget - Apple iWatch

Masih ingat jam gula gula yang aku beli bulan lepas? Yang harga RM 32.50 tu? Boleh baca kat SINI... 

Haaaa... Jam tu dah macam hampeh dah sekarang... Main ikut suka dia nak display time pagi ke petang ke malam... Sampai aku fobia takut salah time... Keh Keh Keh... Maka haruslah nasibnya ku buang melukut ke persisiran tong sampah kan... Ha Ha Ha... Kejam!

Setelah habis madu jam gula gula tu ku hisap... Aku pon mencurang pegi cari jam yang lagi kacak jelita... Ha Ha Ha... Hadoi lahhh... 

Nak memulakan misi mencari jam iWatch ni dah macam nak pegi pinang anak dara sunti... Mentang mentang laa jual mahal... Jadi... Kena cari yang sah daranya baru ku beli... Ha Ha Ha... Hadoilahhhh... Tepuk dahi!

Orang lain sibuk spend duit nak raya dengan misi kuih raya... Cat rumah... Langsir bagai... Aku? Aku tak raya! Raya aku bukan macam dulu lagi dah... Kalu dulu beribu riban habis duit nak sambut raya... Kekadang membazir pon ye... Kuih raya dalam balang masa raya Aidilfitri carry ke raya Aidiladha pon tak berusik... Sampaikan... Kadang aku tak tahu apa makna raya!

Tuesday, 30 May 2017

Kembara Singapore - Chinese Garden

Rasanya belum terlambat aku nak ucap selamat berpuasa buat semua yang sudi singgah Pondok Buruk aku yang dah semakin usang ni... Aku masih ada reader ke? He He He...

Sempena bulan puasa yang mulia ini... Aku ingin amik kesempatan untuk mohon ampun dan maaf di atas apa jua keterlanjuran kata di setiap baris ayat yang terkandung dalam blog aku ini sama ada sengaja atau tanpa sengaja telah mencucuk hati U'ouls ye... Sesungguhnya aku insan yang lemah dan hanya mampu berserah bak kata Zur Eda... Cewahhh! Ha Ha Ha...

Secara ringkas...

Aku, HH dan Jay Emm sempat travel ke Singapore sehari sebelum menjelangnya 1 Ramadhan... Dan Jay Emm lepak Johor sehingga 3 Ramadhan...

Destinasi Singapore kali ni... Jay Emm yang decide nak pegi Chinese Garden... Tak buat apa pon... Just saje lepak lepak jek... Nak ke Chinese Garden tu tak susah pon...


Directions :

1. Naik MRT East West Line warna Hijau menuju ke Joo Koon...
2. Stop di Chinese Garden Station...

Senang!


Turun jek dari Chinese Garden Station dah nampak lorong nak ke Garden... Jalan lah dalam 2-3 minit ke Entrance...

Wednesday, 24 May 2017

Kembara Hanoi ~ Danang - Budget

Sebelum aku rasa nak muntah tengok budget berkepam lama lama dalam draft... Eloklah aku publish... Sebab... Aku tak tahu entah bila aku akan sambung kisah aku kat Hanoi dan Danang ni... 

Atau U'ouls boleh follow blog Jay Emm... Ha Ha Ha... Jay Emm sure mengamok setiap kali aku paksa dia update entry travel... He He He...

Secara ringkasnya meh nengok apa yang aku kutip sepanjang perjalanan aku di Hanoi dan Danang... Scroll...

Setiap tempat aku pegi... Aku kutip t-shirt... He He He...

Monday, 22 May 2017

Kembara Gadget - DZ09 Watch

Bebaru ni... Mood aku agak merundum... Tapi... Untuk cepat cool... Aku kena ada manisan! Keh Keh Keh... 

Aku ada nengok orang dok sibuk pasal nyoping kat Shopee... Jadi aku pon godeh ler kejadah apa Shopee tu...

Bukak bukak je website tu... Ehhh... Murahnyaaaaaaaaaaaaaaa... So... Adalah beberapa item yang menjadi pojaaan hati aku...

Belek punya belek... Aku pon cakap kat HH "Aku nak beli jam lah!"... HH pon tengok sebelah mata... HH cakap gini "Why don't u buy original iWatch"... Aku tanya "Why?... Nape pulak?"... HH jawap "Ko tu bukannya boleh pakai gadget tak original nanti cepat rosak! Mulalah ko nak membaran"... Ha Ha Ha... Aku kata "Tak mahu lah! Aku just nak saje saje jek... Jam ni baru 30 henget... iWatch seribu lebih ok! Aku just nak main main jek dengan jam tu"... HH malas dah nak layan aku... Click click click bayar! Keh Keh Keh...

Kat Shopee tu... Sama jek macam online shopping yang lain... Ada ramai seller... Tapi... Carilah trusted seller ye... Cuma kalu seller ada simpan banyak stock... Maka cepat lah barang kaw sampai... Kalu tak... Kena lah tunggu... 

Dari review komen orang yang aku baca... Ada yang barangnya amik masa lama... Lebih dari shipping date yang seller berikan... So... Pada aku lah... Nak cepat... Kaw nengok yang seller ada letak situ "ready stock"... So... Baru U'Ouls proceed beli untuk elak menunggu lama... 

Dan kat Shopee ni... U'ouls boleh direct chatting dengan seller... Pada aku agak mudahlah kalu boleh bercakap sendiri dengan seller...

Ok... Malas nak bebel panjang... Mehhh kita tengok... Jam gula gula aku nih... He He He... Aku panggil jam DZ09 sebagai jam gula gula sebab... Aku tak put high expectation sangat pon... Dapat satu dua function pon pada aku dah kira ok... Kaw nak harap apa? Setanding iWatch ke? Keh Keh Keh...

Meh sini aku tepek ayat manis jubur masam seller... Ha Ha Ha... "The best quality ever! Highest quality lowest price!!" Katanya... Well... Apa yang kaw nak harap dengan harga jam RM 32.50 ye Aci??? Nothing to hopes... Haramkan dirimu mempercayai kata manis seller 100% ye Aci... Kalu tak... Kemurungan laa kaw nanges esak esak macam kena tipu dengan pakwe makwe... Kah Kah Kah...


Crazy sales!!! offer for 2 days only RM33.xx Will ship within 1-2 days!! You have our Promise!! Ready stock!! Free shipping!!! Latest version compatible with Android and iPhone!! (Push notifications support only Android) The best quality ever! Highest quality lowest price!! Strong Bluetooth connection! Battery last longer good Quality! We sell only best quality products! 【Ready Stock 】Smart Watch Bluetooth sim card Package: ✔1 x Smart Watch ✔1 x Removable 370mah Lithium polymer battery ✔1 x USB Cable ✔1 x English & Chinese Manual Frequency: GSM 850/900/1800/1900 MHz Bluetooth: Bluetooth 3.0 Languages: English Functions: Bluetooth Dialer, Contacts, Call Reminder, Analog Clock display, Anti-loss, Pedometer, Sleep Monitor, Sedentary Reminder, Calendar, Camera, Alarm, Calculator, Voice Recorder, Audio Player. Battery: 380 mAh Talk Time: 3 Hours Standby Time: 180 Hours SMS: Support Sim card: Support Memory card: Support up to 32gb USB Port: Mini USB 5pin interface Color: Gold / Silver/ Black Size: 43.5*40*11.8 (mm)

Masa aku dapat jam ni... Semua dalam keadaan baik... Yes... Seller mengotakan janji "Will ship within 1-2 days!! You have our Promise!!"... Ini memang tip top U'Ouls! Luckly... Aku dapat jam ni sebelum aku keluar pegi travel... Kalu tak... Terhelo helo laaa kaw kat luar pagar... Aku tak de kat rumah... Ha Ha Ha...

Nampak gaya mutu keunggulan kan jam gula gula aku ni... Keh Keh Keh...

Wednesday, 17 May 2017

Kembara Bandung - Bye Bye Bandung

Entry sebelum boleh petik SINI...


Dari Pop Hotel ke Airport aku naik Taksi Blue Bird... Pihak hotel tak ada contact Taksi Blue Bird... So... Terpaksalah aku dan HH pegi dapatkan sendiri Taksi Blue Bird tu kat depan Festival City Link Mall... Memang banyak taksi kat situ... Ada yang try nak nego harga padahal kenalah ikut meter... Aku malas nak bagi muka kat supir Bandung ni... 

So... Aku pilih yang betul betul pakai meter... Tapi hujung hujung kena jugak kencing pasal parking... Ahhhh! Bayo aje lah... Dah dasar pembongak kan... Nak buat camne... Aku dah malas fikir... Aku fikir nak balik Malaysia dengan selamat aje...

Sepanjang jalan aku layan view... Entah bila akan kembali lagi... Mungkin tunggu minyak wangi ku habis... He He He...