Monday, 19 June 2017

Kembara Jakarta - Monumen Nasional

Entry sebelum boleh jolok SINI...


Yeahhhhh! Hari ni masuk hari ke tiga aku, HH dan Jay Emm di Jakarta! Bangun pagi memasing dengan muka ceria tak sabar nak ukur jalan...

Hari ni We'Ouls pakai t-shirt sedondon warna biru... Beli kat Bogor semalam... He He He... Selalunya... Badan aku ni elergi sepi kalu pakai baju baru yang tak basuh ni... Tapi... Tidak pada t-shirt Bogor... Trust me... Berbaloi beli t-shirt ni... Dah la murah... Material t-shirtnya berkualiti... Tebal dan selesa dipakai... Jadi silalah beli bila U'Ouls terjah Bogor ye...

Jom breakfast... Sempat lagi merembat food kat sini untuk bekalan sepanjang jalan... Pedulik! Ha Ha Ha...

Friday, 16 June 2017

Kembara Jakarta - Pizza Hut Jakarta

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Aduhai... Lamanya aku biarkan entry Jakarta yatim piatu dalam draft... Lately, aku kurang sihat... Dok ulang pi Klinik dan Hospital... Kalu tak ok... Mungkin esok aku jumpa doktor pakar kedua...

Aku sakit apa? Allah lebih mengetahui... Cuma aku nak pesan... Kalu ada sesapa yang pernah 'hantar sesuatu' yang tak baik untuk aku tu... Kaw amik lah balik... Ini bulan Ramadhan... Bulan yang mulia... Aku tak perlu nak membalas perbuatan kianat manusia... Allah kan ada... Jika aku di aniaya... Doa orang yang di aniaya Allah makbulkan tanpa batas... Insyallah... Doakan aku segera sembuh ye...

Jom... Teruskan kisah aku di Jakarta...

Balik dari Bogor... Aku stop semula di Station Gondangdia... Pada aku senang stop kat sini sebab station pon besar... Banyak Bajaj kat luar tu...

Sampai di Gondangdia Station... Hari dah gelap... Dan hujan turun agak lebat waktu tu... Perut pulak dah lapar...

Masa nak cari Bajaj... We'Ouls tanya beberapa supir kat situ... Kat mana ada Pizza Hut... Sebab dah malam macam ni... Aku dah tak ada selera nak telan nasi dah... Supir kata ada kat Plaza Atrium...

Ok... Dah tahu kat mana nak cari Pizza Hut berdekatan... And now nak riki harga tambang Bajaj pulak... We'Ouls survey harga tambang Bajaj... Ada supir yang cekik darah... Mana yang letak harga melambung... Memang aku malas nak layan...

Last last... Aku nampak sorang pakcik ni... Agak tua... Dia je beri harga yang standard... So... Tips untuk U'Ouls... Cari supir dah tua... Tua pada paras je taw.... Jangan kaw naik yang Tua keladi... Nanti merenyam satu badan... He He He...

Agak jauh jugak sebenarnya dari Station Gondangdia ke Plaza Atrium tu... Sebab jalannya sehala... So... Agak berpusing... Hujan pulak tu...

Akhirnya sampai di Plaza Atrium...

Monday, 5 June 2017

Kembara Gadget - Apple iWatch

Masih ingat jam gula gula yang aku beli bulan lepas? Yang harga RM 32.50 tu? Boleh baca kat SINI... 

Haaaa... Jam tu dah macam hampeh dah sekarang... Main ikut suka dia nak display time pagi ke petang ke malam... Sampai aku fobia takut salah time... Keh Keh Keh... Maka haruslah nasibnya ku buang melukut ke persisiran tong sampah kan... Ha Ha Ha... Kejam!

Setelah habis madu jam gula gula tu ku hisap... Aku pon mencurang pegi cari jam yang lagi kacak jelita... Ha Ha Ha... Hadoi lahhh... 

Nak memulakan misi mencari jam iWatch ni dah macam nak pegi pinang anak dara sunti... Mentang mentang laa jual mahal... Jadi... Kena cari yang sah daranya baru ku beli... Ha Ha Ha... Hadoilahhhh... Tepuk dahi!

Orang lain sibuk spend duit nak raya dengan misi kuih raya... Cat rumah... Langsir bagai... Aku? Aku tak raya! Raya aku bukan macam dulu lagi dah... Kalu dulu beribu riban habis duit nak sambut raya... Kekadang membazir pon ye... Kuih raya dalam balang masa raya Aidilfitri carry ke raya Aidiladha pon tak berusik... Sampaikan... Kadang aku tak tahu apa makna raya!

Tuesday, 30 May 2017

Kembara Singapore - Chinese Garden

Rasanya belum terlambat aku nak ucap selamat berpuasa buat semua yang sudi singgah Pondok Buruk aku yang dah semakin usang ni... Aku masih ada reader ke? He He He...

Sempena bulan puasa yang mulia ini... Aku ingin amik kesempatan untuk mohon ampun dan maaf di atas apa jua keterlanjuran kata di setiap baris ayat yang terkandung dalam blog aku ini sama ada sengaja atau tanpa sengaja telah mencucuk hati U'ouls ye... Sesungguhnya aku insan yang lemah dan hanya mampu berserah bak kata Zur Eda... Cewahhh! Ha Ha Ha...

Secara ringkas...

Aku, HH dan Jay Emm sempat travel ke Singapore sehari sebelum menjelangnya 1 Ramadhan... Dan Jay Emm lepak Johor sehingga 3 Ramadhan...

Destinasi Singapore kali ni... Jay Emm yang decide nak pegi Chinese Garden... Tak buat apa pon... Just saje lepak lepak jek... Nak ke Chinese Garden tu tak susah pon...


Directions :

1. Naik MRT East West Line warna Hijau menuju ke Joo Koon...
2. Stop di Chinese Garden Station...

Senang!


Turun jek dari Chinese Garden Station dah nampak lorong nak ke Garden... Jalan lah dalam 2-3 minit ke Entrance...

Wednesday, 24 May 2017

Kembara Hanoi ~ Danang - Budget

Sebelum aku rasa nak muntah tengok budget berkepam lama lama dalam draft... Eloklah aku publish... Sebab... Aku tak tahu entah bila aku akan sambung kisah aku kat Hanoi dan Danang ni... 

Atau U'ouls boleh follow blog Jay Emm... Ha Ha Ha... Jay Emm sure mengamok setiap kali aku paksa dia update entry travel... He He He...

Secara ringkasnya meh nengok apa yang aku kutip sepanjang perjalanan aku di Hanoi dan Danang... Scroll...

Setiap tempat aku pegi... Aku kutip t-shirt... He He He...

Monday, 22 May 2017

Kembara Gadget - DZ09 Watch

Bebaru ni... Mood aku agak merundum... Tapi... Untuk cepat cool... Aku kena ada manisan! Keh Keh Keh... 

Aku ada nengok orang dok sibuk pasal nyoping kat Shopee... Jadi aku pon godeh ler kejadah apa Shopee tu...

Bukak bukak je website tu... Ehhh... Murahnyaaaaaaaaaaaaaaa... So... Adalah beberapa item yang menjadi pojaaan hati aku...

Belek punya belek... Aku pon cakap kat HH "Aku nak beli jam lah!"... HH pon tengok sebelah mata... HH cakap gini "Why don't u buy original iWatch"... Aku tanya "Why?... Nape pulak?"... HH jawap "Ko tu bukannya boleh pakai gadget tak original nanti cepat rosak! Mulalah ko nak membaran"... Ha Ha Ha... Aku kata "Tak mahu lah! Aku just nak saje saje jek... Jam ni baru 30 henget... iWatch seribu lebih ok! Aku just nak main main jek dengan jam tu"... HH malas dah nak layan aku... Click click click bayar! Keh Keh Keh...

Kat Shopee tu... Sama jek macam online shopping yang lain... Ada ramai seller... Tapi... Carilah trusted seller ye... Cuma kalu seller ada simpan banyak stock... Maka cepat lah barang kaw sampai... Kalu tak... Kena lah tunggu... 

Dari review komen orang yang aku baca... Ada yang barangnya amik masa lama... Lebih dari shipping date yang seller berikan... So... Pada aku lah... Nak cepat... Kaw nengok yang seller ada letak situ "ready stock"... So... Baru U'Ouls proceed beli untuk elak menunggu lama... 

Dan kat Shopee ni... U'ouls boleh direct chatting dengan seller... Pada aku agak mudahlah kalu boleh bercakap sendiri dengan seller...

Ok... Malas nak bebel panjang... Mehhh kita tengok... Jam gula gula aku nih... He He He... Aku panggil jam DZ09 sebagai jam gula gula sebab... Aku tak put high expectation sangat pon... Dapat satu dua function pon pada aku dah kira ok... Kaw nak harap apa? Setanding iWatch ke? Keh Keh Keh...

Meh sini aku tepek ayat manis jubur masam seller... Ha Ha Ha... "The best quality ever! Highest quality lowest price!!" Katanya... Well... Apa yang kaw nak harap dengan harga jam RM 32.50 ye Aci??? Nothing to hopes... Haramkan dirimu mempercayai kata manis seller 100% ye Aci... Kalu tak... Kemurungan laa kaw nanges esak esak macam kena tipu dengan pakwe makwe... Kah Kah Kah...


Crazy sales!!! offer for 2 days only RM33.xx Will ship within 1-2 days!! You have our Promise!! Ready stock!! Free shipping!!! Latest version compatible with Android and iPhone!! (Push notifications support only Android) The best quality ever! Highest quality lowest price!! Strong Bluetooth connection! Battery last longer good Quality! We sell only best quality products! 【Ready Stock 】Smart Watch Bluetooth sim card Package: ✔1 x Smart Watch ✔1 x Removable 370mah Lithium polymer battery ✔1 x USB Cable ✔1 x English & Chinese Manual Frequency: GSM 850/900/1800/1900 MHz Bluetooth: Bluetooth 3.0 Languages: English Functions: Bluetooth Dialer, Contacts, Call Reminder, Analog Clock display, Anti-loss, Pedometer, Sleep Monitor, Sedentary Reminder, Calendar, Camera, Alarm, Calculator, Voice Recorder, Audio Player. Battery: 380 mAh Talk Time: 3 Hours Standby Time: 180 Hours SMS: Support Sim card: Support Memory card: Support up to 32gb USB Port: Mini USB 5pin interface Color: Gold / Silver/ Black Size: 43.5*40*11.8 (mm)

Masa aku dapat jam ni... Semua dalam keadaan baik... Yes... Seller mengotakan janji "Will ship within 1-2 days!! You have our Promise!!"... Ini memang tip top U'Ouls! Luckly... Aku dapat jam ni sebelum aku keluar pegi travel... Kalu tak... Terhelo helo laaa kaw kat luar pagar... Aku tak de kat rumah... Ha Ha Ha...

Nampak gaya mutu keunggulan kan jam gula gula aku ni... Keh Keh Keh...

Wednesday, 17 May 2017

Kembara Bandung - Bye Bye Bandung

Entry sebelum boleh petik SINI...


Dari Pop Hotel ke Airport aku naik Taksi Blue Bird... Pihak hotel tak ada contact Taksi Blue Bird... So... Terpaksalah aku dan HH pegi dapatkan sendiri Taksi Blue Bird tu kat depan Festival City Link Mall... Memang banyak taksi kat situ... Ada yang try nak nego harga padahal kenalah ikut meter... Aku malas nak bagi muka kat supir Bandung ni... 

So... Aku pilih yang betul betul pakai meter... Tapi hujung hujung kena jugak kencing pasal parking... Ahhhh! Bayo aje lah... Dah dasar pembongak kan... Nak buat camne... Aku dah malas fikir... Aku fikir nak balik Malaysia dengan selamat aje...

Sepanjang jalan aku layan view... Entah bila akan kembali lagi... Mungkin tunggu minyak wangi ku habis... He He He...

Tuesday, 16 May 2017

Kembara Bandung - Belanjasawan Bandung

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Dalam banyak banyak entry... Entry yang paling malas aku nak buat adalah budget... Aku pening nengok nombor rupiah banyak sangat... Aku tahu perabis duit aje... Keh Keh Keh...

Aku dan HH bawak cash in hand berdua sebanyak IDR 6,572,000.00 atau lebih kurang RM 1,924.086... Itu pun balance dari duit pegi Padang last year dan tukar duit skit sebagai tambahan... 

Selepas puas belanja sakan kat Bandung... We'Ouls hanya berjaya bawa baki sebanyak IDR 96,900.00... Dan balance duit yang tak seberapa ni akan di bawa ke Jakarta... Haaaa... Gitew ler cara aku buat pusingan modal... Pusing pusing situ  jugaklah... Dan aku tak pernah muak pergi ke Indonesia... Kalu boleh satu Indonesia aku nak pusing sampai muntah! Ha Ha Ha...

Saturday, 13 May 2017

Kembara Bandung - Festival City Link

Entry sebelum boleh ngorat kat SINI...


Festival City Link ni antara mall yang agak besar di Bandung ni... Kat sini juga lah terletaknya Pop Hotel di mana tempat aku menginap sepanjang aku di Bandung... 

Memang besau Festival City Link ni... Pada aku senang... 

Friday, 12 May 2017

Kembara Bandung - Toko Tiga

Entry sebelum boleh baca SINI...


Aku sampai Toko Tiga dah lewat petang... Jalan agak busy pada awalnya... Tapi... Berubah lengang... Walaupun masih petang... Tapi... Langit dah gelap... 

Toko Tiga ni memang spot pelancong... Ramai yang ke sini untuk dapatkan pakaian murah... Terutama baju dan jeans...

Antara jenama jeans yang aku nampak adalah Levi's... Tapi... Pada aku lah... Levi's yang ada tu macam tak sepadan dengan harga... Nak kata Levi's trendy sangat pon tak jugak... Macam pattern lama jek... Tapi harganya mahal... Aku rasa... kat JPO lagi murah bila time sales... 

Aku ada beli jeans jenama lain... Tapi... Bergetah... Masa try elok kacak jek... Bila basuh... Kecut sekali ganda... Aku pakai dah macam sarung nangka... Adehhhh! 

Ini onion aku ler... Ehhh... Onion ke Opinion????? Ehhh... Onion tu bawang... Salah lak... He He He... Ok... Opinion aku... Kalu kaw gelojoh jugak nak beli jeans bergetah kat sini... Silalah amik size yang besar... Sebab... Bila basuh mengecut masih boleh pakai... Kalu kecik jugak... Bermakna bukan jeans tu yang salah... Kaw yang kena diet ye Aci... Sebab... Aku dah kata jangan nyet jangan! Kaw yang degil sape suruh! Keh Keh Keh...

Kalu shopping kat sini nanti kaw akan dapat key chain Toko Tiga percuma... He He He...

Thursday, 11 May 2017

Kembara Bandung - Terminal Tas

Entry sebelum boleh usha SINI...


Si Supir ni bawak aku pegi Terminal Tas... Apa ada kat situ? Jom kita terjah!

Depan situ Terminal Tas...

Monday, 8 May 2017

Kembara Bandung - Kartika Sari

Entry sebelum boleh jengah SINI...


Kalu sebut saja nama Kartika Sari... Ramai dah tahu kot... Memang famous Kartika Sari ni di Bandung... Kalu Flight dari Bandung landing kat KLIA... Maka kaw akan nampak berbondong plastik dan kotak Kartika Sari orang angkut dalam troli...

Sebenarnya... Aku bukanlah peminat tegar kek dan pastry moden... Aku cuma layan jemput bilis, karipap, pau kacang... Al-Maklum aku kan kampungan bukan bandaran... Ha Ha Ha...

Cuma kadang kadang bolehlah kalu nak layan rasa benda moden... Dah lapor lapor telan jugak kan... Ha Ha Ha...

Besar jugak kedainya...

Saturday, 6 May 2017

Kembara Bandung - Toko Minyak Wangi

Entry sebelum boleh petik SINI...


Sape kat sini ketiak dia hangit? Ngaku cepat! Kah Kah Kah... Kalu dah tahu ketiak kaw bacin... Sedar sedarlah diri kaw ye Aci... Pegi mewangikan diri... Cari lah minyak wangi... 

Kalu minyak wangi pon tak wangi... Apa kata kaw mandi kapor barus... Bukan takat hilang bau badan... Dengan badan badan kaw sekali hilang... Keh Keh Keh...

Masa kat Bandung... Aku dah inform supir... Aku nak the best perfume kat Bandung ni... So... Supir pon bawak... Dia recommend pegi ke WiN perfume...

Cuma masa on the way ke WiN Perfume tu... Aku adalah borak dengan supir... Dia tanya aku orang mana... Aku jawap aku orang Johor... Then dia pon citer yang dia ada kawan kat Johor dan selalu kirim minyak wangi ke sana... Cuma kos pos agak mahal... 

Then... Dia mintak tolong HH untuk hantarkan minyak wangi pada kawan dia sebab tempat keja kawan dia pon dekat dengan tempat keja HH... Tapi... Aku macam berat hati... Sebab... Aku rasa macam risiko nak bawakkan barang orang ni... 

So... Aku beri alasan... Luggage aku dah penuh... Lagi pon dia nak kirim banyak sedangkan aku nak beli perfume untuk aku tak sebanyak itu... So... Dia faham dan tak jadi nak kirim... 

Selamat aku kat situ... Dalam baik kena berhati jugak ok... Banyak kes jadi keldai dadah jugak... Buatnya dalam bungkusan dia selit dadah ke kan... Tak ke macam itik gantung leher aku ni nanti? So... Aku tak nak terjebak! Ohhhhh... Tidakkkk!



Inilah kedainya... Kemain lagi cewek nongek motor... He He He...

Friday, 5 May 2017

Kembara Bandung - Factory Outlet

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Ramai orang ke Bandung sebab nak nyoping terutama kat Factory Outlet... Antara tempat Factory Outlet yang menjadi favorite adalah di Jalan Dago... Jalan Setiabudhi... Jalan Riau... 

Tak dinafikan... Memang heaven Factory Outlet kat Bandung ni... Lebih banyak Factory Outlet... Lebih banyak pilihan...

Tapi... Untuk diri aku... Aku agak kureng skit dengan barangan kat sini... Mungkin ada sebijik dua je barang yang aku berkenan... Selebihnya... Tak berapa nak inzal... Ha Ha Ha...

Entah! Aku rasa kebanyakan barangan yang dijual macam barangan yang agak outdated... Mungkin sebab aku cuba membandingkan bandungkan dengan Johor Premium Outlet kot... Aci tak? Matik kena kecam... Kah Kah Kah... 

Kebayakan Factory Outlet kat sini semuanya berdekatan... Kalu kaw larat boleh jek jalan kaki... Tapi... Since aku hire supir... Bior ler aku perhabis minyak kereta supir kan... Ha Ha Ha...

Glow...

Thursday, 4 May 2017

Kembara Bandung - Rumah Mode

Entry sebelum boleh imbas kat SINI...


Waduhhhh... Waduhhhh... Berkurun giler entry Bandung ni tak bersambung... Adehhhh... Bayangkan lah aku ke Bandung tahun 2015 kot... Sampai sekarang tak abis abis lagi entry ni... Mbak capekkk! Ha Ha Ha...

Ok... Destinasi aku seterusnya untuk hari ke tiga aku di Bandung adalah Rumah Mode... Rumah Mode ni terletak di Jalan Setiabudhi... Memang famous Jalan Setiabudhi ni sebab banyak Factory Outlet kat sepanjang jalan tu....

Pada aku... Tak ada apa sangat kat Rumah Mode ni... Harga barang pon berdentum mahal... Untuk orang macam aku ni... Just tengok boleh lah... Belinya tak mampu... He He He...

Masa lepak kat Rumah Mode ni... Tak dibenarkan amik gambar kat dalam... Mungkin They'Ouls jaga exclusive barangan kot... So... Aku amik gambar kat luar aje lah eh...

Apa yang menarik minat aku pada Rumah Mode ni adalah persekitaran luar dan dalam Rumah Mode itu sendiri... Unik dan klasik...

Jom scroll...

Rumah Mode Factory Outlet...

Wednesday, 3 May 2017

Kembara Johor - Mersing

Tarik nafas... Hembus... Tarik... Hembus... Ha Ha Ha... Hadoiiiii... I cannot help myself right now... Rasa tak bernafas... 

Balik dari Vietnam... Aku cuma ada gap dua hari untuk rehat... Lepas tu sambung lagi aktiviti ukur jalan... Giler! Ha Ha Ha...

Kalu ikut perancangan awal... Aku suppose naik Putarjaya... Tapi disebabkan aku rasa mungkin aku tak larat... Jadi... Jay Emm lah kena turun Johor Bahru... So... Jay Emm beli flight tiket beberapa bulan sebelum ke Vietnam... 

Gitew je laa aktiviti aku hampir setiap bulan... Dan setiap bulan dah jadi aktiviti wajib untuk jumpa Jay Emm... Agak agak bila Jay Emm nak tuko kod IC kepada 01? Keh Keh Keh...

Tak seperti bulan bulan yang lalu.... Kali ni Jay Emm ke Johor Bahru diiringi dengan tangisan... Nape dia nangis? Itu kena tanya dia... Sape suruh buat aku merajuk! Ha Ha Ha...

Walaupun aku tengah merajuk... Provoke dia memacam ayat yang menyakitkan hati dia... Dia tetap tabah... Tetap nak turun Johor walau dia tahu aku masih hangin dingin dengan dia...

Masa kat pintu Arrival, Senai Airport... Aku saje duduk tepi pintu... Dia cuak bila hanya nampak HH aje kat depan pintu... Bila dia toleh belakang nampak aku ada... Terus airmata dia berjurai... Pelok aku tak lepas... Mati mati dia ingat aku tak akan datang... Ha Ha Ha...

Aku ni... Walau kadang hangin membara tak tentu hala... Tapi... Kalu kena gaya pujuk... Lepas aku dah luah pom pang pom pang.... Aku cepat sejuk... Dan memori kemarahan aku terpadam tak simpan lama... Tak caya? Tanya Jay Emm dan HH... Kah Kah Kah...
* Statement bakal kena kecam... He He He...

Well... Kawan yang baik... Dia tak heran dengan seribu macam perangai buruk kaw... Sebab... Dia cukup kenal kebaikan yang kaw ada... Tak gitew? Ha Ha Ha...

Disebabkan aku tahu yang Jay Emm akan datang walau macamana keadaan pon... Aku dan HH memang dah plan dari awal untuk buat surprise vacation untuk Jay Emm... Kalu last year aku surprisekan dia pi booking kat Lotus, Desaru... Kali ni... Aku bawak dia ke Mersing...

Apa ada kat Mersing tu? Ok... Aku beri quick review je dulu ye... Sebab... Aku tak larat nak citer detail setiap satu tempat... Aku masih penat... So.. Silalah scroll yang sempat aje laa ye... He He He...

Mersing...

Friday, 28 April 2017

Hanoi - Danang : Pembuka Tirai

Tuuuu diaaaa! Tajuk tak boleh blah habaq hang... Pembuka tirai katanya... Ha Ha Ha... 

PENAT! Itu jek perkataan yang aku termampu nak luah setakat ni... Aku penat giler! Memang tak sempat nak buat apa apa... 

Yeahhh! Aku baru balik dari Vietnam... Setelah 7 tahun aku tinggalkan Ho Chi Minh... Akhirnya aku kembali ke bumi Vietnam... Kali ni... Aku jejak kaki ke Hanoi dan Danang dengan pelbagai onak nan berduri... Cewahhhh! Ha Ha Ha...

Oklah... Aku kasi highlight je dulu eh... Bila nak kongsi cerita penuh? Doakan aku ada masa... Hu Hu Hu...

Layannnnnnnnnnn...

Apa rasa naik Vietjet?

Sunday, 23 April 2017

Kembara Amsterdam - Transit Dubai

Entry sebelum boleh ngendap kat SINI...


Destinasi We'Ouls adalah transit di Dubai... Aku sempat layan citer pastu makan dan tidur sekejap... Akhirnya aku tiba di Dubai pada jam 23:59... Macam biasa kena jalani pemeriksaan kastam... 

Nasib baiklah flight landing kat Terminal A dan flight lepas ni pon di terminal yang sama... Jadi tak lah jauh aku menapak... Dan tak perlu naik Skyway train pon...

Monitor yang selalu temani aku...

Saturday, 22 April 2017

Kembara Amsterdam - Schiphol Airport

Entry sebelum boleh imbau kat SINI...


Sepanjang jalan ke Schiphol Airport aku memandang jendela train melihat keindahan di luar dengan sepuasnya... Pastinya kenangan terindah ini akan aku abadikan sepanjang hayat aku... Cewahhhh! Dah macam bersajak pulak aku nih... Ha Ha Ha...
* Sebut betul betul ye Schiphol dalam Dutch... Schiphol disebut Si Pol... Bukan Sip Pal... Si Pal (Sibal) tu dalam bahasa Korea adalah Fuck! Ha Ha Ha...

Sampai di Schiphol Airport... Aku terasa macam fobia dengan lift... Aku lebih rela naik escalator usung bag... Just takut escalator stuck... We'Ouls terus ke kaunter Emirates di Tingkat 1... Check-in bag... 

Masa pergi semua bag atas nama HH... Masa balik guna nama aku dan juga HH sebab berat dah lebih muatan... Berat maksimum free adalah 30 kg seorang...

Lepas check-in We'Ouls terpaksa jugak turun guna lift... Nasib baik tak apa apa... Kadang suspen juga sebab lift tu lembab... 

We'Ouls ke luar Schiphol Airport... Bergambar kat area situ... Masa keluar tu rasa nyaman pulak... Ada bunga tulip merah kembang mekar... Bila aku cium bunga tulip tu... Huh! Wanginya bunga tulip ni... Sedap sangat bau dia... Macam nak petik bawak balik... He He He...

Aku dan Schiphol Airport...

Friday, 21 April 2017

Kembara Amsterdam - Zaandam

Entry sebelum boleh gosok kat SINI...


Di Zaandam aku pergi semula ke tempat pagi tadi... Boleh baca SINI... Tadi pagi aku nak amik gambar Inntel Hotel tapi gelap pulak... So, now langit dah cerah...Beginilah rupa sekitar Inntel Hotel tu... Cantik kan? Macam rumah yang disusun... Pernah jugak aku usha harga untuk satu malam stay kat hotel ni tapi boleh tahan mahal...

Lawo kan? Macam rumah disusun susun...

Thursday, 20 April 2017

Kembara Amsterdam - Flower Market

Entry sebelum boleh perah kat SINI...


Destinasi seterusnya adalah Flower Market... Actually, aku tak berapa sure macamana nak ke Flower Market dari Westermrkt ni dengan tram... Then We'Ouls tanya orang yang ada kat tram stop tu... Orang kat situ kata just jalan kaki ke kiri dari tram stop Westermrkt ni... Jalan terus dan mesti jumpa  2 canel then baru ke kanan...

So, We'Ouls pon ikutlah guide yang diberi... Tiba kat satu tempat tu betul betul rumah orang... Kebetulan tuan rumah tu ada kat luar.... Then We'Ouls tanya soalan yang sama kat orang tu kat mana Flower Market tu... Dia guide terus lagi...

Sepanjang perjalanan kita akan jumpa bangunan seperti University Amsterdam, Lomography Embassy dan Braggiotti Gallery...

University Amsterdam

Wednesday, 19 April 2017

Kembara Amsterdam - Anne Frank House

Catatan 04 May 2013... Entry sebelum boleh gali SINI...


Hari ini... Merupakan hari terakhir aku berada di Amsterdam... Pagi pagi HH dah kejutkan aku sambil berkata "SS wake up... Faster... Lets go to Amsterdam Centraal"... Aku masih bingung seraya bertanya "Mana sempat... Nak kena ada kat Airport jam 12:30 tengahari... Tak nak lah!"... 
* Seraya ok seraya... Bahasa sastera bafuck aku terguna... Keh Keh Keh...

HH still paksa jugak... Dia kata "sempat lagi!"... Mungkin dia faham diri aku yang masih merajuk dan tak bersemangat sebab aku tak dapat apa yang aku nak... Dan dia tak nak biarkan aku balik ke Malaysia dengan rasa kecewa sampai ke tua... Ha Ha Ha...

HH mandi dan bersiap dulu sedang aku masih bermalas malasan... Muka aku mencuka aje pagi tu... Aku malas nak argue... Jadi aku ikut dan lebih banyak mendiamkan diri...

Sampai di Zaandam Station terus beli tiket... Beli tiket return ke Amsterdam Centraal berharga Euro 5.30 seorang... Kalulah We'Ouls memang plan nak ke Amsterdam Centraal pagi tu sudah tentu We'Ouls dapat jimatkan harga tiket yang boleh dibeli secara combo berharga cuma Euro 6.80 seorang yang cover perjalanan Zaandam - Amsterdam Centraal - Schiphol... Tak pe lah.. Ni kes adhoc... He He He...

Ticket Office Zaandam...

Tuesday, 18 April 2017

Kembara Amsterdam - Red Light District

Entry merapu boleh jolok SINI....


Melangkah keluar dari pintu Sex Museum... We'Ouls menuju ke arah kanan... Jalan terus sehingga jumpa kedai Manneken Pis...

Kedai ni menjual kentang goreng dan paling famous kat Amsterdam ni... Nak beli pon kena beratur... Ada macam macam saiz... So, pilihlah yang kita mahukan... Macam aku just amik saiz paling kecik aje... Makan berdua pon tak habis... Kentangnya besar bagak kaww... Harga Euro 3.50...

Bila dah beli... Si HH ni tetiba geli pulak nak makan... Hanya sebab pembalut kentang tu ada gambor patung budak kencing... Ha Ha Ha... Adeiiilah HH... Gambo logo aje pun bukan kentangnya... Masa ko masuk kat Sex Museum tak geli plak... Ha Ha Ha...

Tapi bagus jugak kaw geli sebab portion aku jadi lebih... He He He... Makan kat sini tak berapa nikmat sangat sebenarnya sebab ada sampah berlonggok kat depan kedai... Tetiba lori sampah plak datang kutip sampah... Walaupun tak berbau tapi tetap tak nikmat... Rosak pemandangan...

Masa tengah makan makan tu... Si HH beramah mesra dengan anak mat salleh local yang kebetulan semeja dengan We'Ouls di situ... HH tanya kat mana Red Light District.... He He He... Budak tu pon macam terpingga macam tak faham bahasa... Dan tak reti nak jawap... Dia tanya kawan dia yang lagi sorang tu... Dan kawan dia yang tunjukkan arah... Actually, Red Light District tu tak jauh dari kedai ni...

Maneken Pis... Jenuh beratur...

Saturday, 15 April 2017

Kembara Amsterdam - Sex Museum

Entry sebelum boleh selam kat SINI...


AMARAN : Entry ini adalah 100% tentang Sex... Bebudak bawah umur 18 jangan petik entry ini ye... Dan entry ini tidak sesuai untuk U'Ouls yang tak open minded... Kerana... Tujuan dikongsi adalah untuk paparan real life... Di mana sex atau perdagangan manusia adalah industri yang tidak dilarang di Amsterdam... Terima kasih...


Tamat sudah tour 100 Highlight Cruise... We'Ouls sampai semula ke jetty tempat We'Ouls naik tadi... So, ke manakah hala destinasi seterusnya?

We'Ouls ingin ke Sex Museum... He He He... Sex Museum ni terletak kat Damrak saje....

Memula si HH ni degil nak naik tram dari Amsterdam Central... Dia nak ke Dam Station... Then aku cakap dari jetty pon boleh jalan kaki aje ke Sex Museum tu... Then We'Ouls menapak ke Damrak... Tak jauh pon... Beberapa langkah aje dah sampai... Very easy!

Actually, masa aku dah HH sibuk berposing cantik kat depan museum ni... Penjaga Sex Museum ni asiklah perhatikan gelagat We'Ouls... Aku cabut kang papan tanda kat luar ni baru tahu... He He He...

Tup Tup dia tengok We'Ouls masuk... Pelik agaknya dia... Aku masuk tak pelik sangat... Ni sekali dengan si HH masuk... HH kan bertudung ala pompuan terakhir gitu... He He He... Selamber aje HH masuk siap beratur beli tiket lagi... He He He..

Kat dalam tu pon semua orang dok tengok We'Ouls... Tak kisah lah... Janji aku dapat tengok semua menda keji kat dalam museum tu... He He He... Harga tiket masuk adalah Euro 4.00 seorang...

Yang masuk sini ada yang dah tua kerepot beruban bongkok lagi... Tak tahulah teknik apa yang They'Ouls akan perolehi lepas keluar dari Sex Museum untuk dipraktiskan di rumah nanti... Kah Kah Kah...

Kengkadang bila berselisih dengan orang lain secara automatik mata akan turut pandang atas bawah... Ini yang dikatakan 'commence sense'... Hua Hua Hua... Ketawa jahat...

Aku sebenarnya segan nak citer panjang pasal Sex Musem ni... Ceh! Konon... Segan laa sangat! Sila jangan berotak DIGI atau CELCOM di sini... He He He...

Nak citer apa ek? Aku pon tak tahu... Aku tunjuk gambo aje laa... Biar gambar tolong bercerita bagi pihak aku... Dan aku tak akan bertanggungjawap sekiranya ada apa apa berlaku ke atas U'Ouls selepas melihat gambar yang aku rakam di Sex Museum ni ye... He He He...

Sila lah merembes! Kah Kah Kah...

Kalu orang kampong aku tahu aku ke sini... Matikkkk... Ha Ha Ha...

Friday, 14 April 2017

Kembara Amsterdam - 100 Highlight Cruise

Entry sebelum boleh jengah SINI...


We'Ouls patah semula ke Dam Station... Amik tram ke Amsterdam Centraal semula... Boleh aje jalan kaki tapi aku malas sebab banyak lagi tempat nak pergi... So, kena jimatkan tenaga kaki... Lagi pon apa gunalah ada GVB 24 hours ni kan... So, gunalah semahunya hingga ke titisan waktu yang terakhir... Cewah! He He He...

Sekitar Damrak..

Thursday, 13 April 2017

Kembara Amsterdam - Euro 5 Shop

Entry sebelum boleh hirup kat SINI...


Kembara We'Ouls di Amsterdam diteruskan... Kami decide untuk balik ke Zaan Inn dulu... Tak larat nak pikul bag berat ke hulu hilir... Jadi We'Ouls tunggu di platform 3-4 seperti biasa...
Mari tunggu NS train... Aku dah semakin expert... He He He...

Wednesday, 12 April 2017

Kembara Paris - Pulang ke Amsterdam

Entry sebelum boleh sedut kat SINI...


Dalam kekalutan takut tertinggal train... Aku nampak orang berpusu pusu ke belakang... Then... Baru aku ingat... Masa datang semalam train pon berhenti kat belakang jugak! Arghhh! Aku terpaksa berlari dapatkan train yang betul... Actually, main lari aje ni... Tak check balik pon nombor train kat info board...

Gara gara berposing sakan... Aku hampir tertinggal train... He He He...

Tuesday, 11 April 2017

Kembara Paris - Gare Du Nord

Catatan basi 03 May 2013... Entry sebelum boleh usha SINI...


We'Ouls bangun awal... Pagi ni bangun dengan rasa segar... Cuma kaki masih lagi rasa sengal ubi... Banyak sangat berjalan maka urat di kaki pon dah bersimpang siur mintak di alignment... He He He...

We'Ouls bersiap... Mandi dan kemas bag... Makanan semalam ada yang We'Ouls terpaksa buang... Dan We'Ouls bawa semula dry food yang masih belum berusik ke Amsterdam...

Lebih kurang jam 07:30... We'Ouls turun ke lobby hotel untuk check-out... Pulangkan kunci dan terus blah dari hotel tu... Jalan kaki ke kanan dan terus menuju ke Metro Station Chateau Rouge...

Pagi macam ni jalan agak basah walaupun tak hujan... Huh! Mana datangnya air yang membasahkan jalan tu? Embun atau jerebu? Entah! Pagi ni suhu agak sejuk lebih kurang macam Amsterdam... Nasib baik lah tak hujan... 

Masa kat Metro Station Chateau Rouge tu... We'Ouls terus ke kaunter tiket... Malangnya tak ada orang jaga kaunter... OMG! Macamana ni? Tak kan nak tunggu? Mungkin pekerja tu belum masuk keja kot... Atau dia kuar kejap pegi breakfast...

Arghhh! Aku benci dengan teka teki! Aku tak peduli pon apa pekerja tu nak buat even nak buang kunyit basah sekali pon... Uwekkk! Yang penting bagi aku waktu tu aku nak beli tiket! Tiket! Tiket!

Mesin tiket...

Friday, 7 April 2017

Kembara Paris - Basilica Sacre Coeur

Entry membasi di SINI...


Sampai kat Musee Du Louvre Metro Station We'Ouls lepak kejap tapi tak lama sebab train pon sampai... Kembara We'Ouls diteruskan... Waktu ni pon dah menunjukkan jam 20:30... Destinasi We'Ouls yang seterusnya adalah Basilica Sacre Coeur... Caranya adalah buat transit di Charles de Gaulle Etoile dan ambil train ke haluan Nation dan stop di Anvers... Very easy!

Berbelit lidah nak nyebut... "Sortie" tu maksudnya Exit!

Thursday, 6 April 2017

Kembara Paris - Musee Du Lourve

Entry sebelum boleh scan kat SINI...


Terlebih dulu aku minta maaf kalu ada yang kurang selesa dengan tone warna gambar aku kat Paris ni yang aku set semuanya sepia... Bukan pe... Aku teringat Shiela On 7! Ha Ha Ha... Tak! Tak! Acah jek! Aku sebenarnya plan nak hantar printing untuk Photobook dan poster tapi sampai sekarang tak berhantar... Tujuan sepia tu hanya untuk printing... Dan tak berapa sesuai untuk web travel blog... Sorry ye kalu ada yang sakit mata... Ada masa nanti aku betulkan kepada standard tone... He He He...

Jom teruskan kisah kembara aku yang tak berhabis ni...

Dah puas jenjalan kat sini... We'Ouls pon bergeraklah menuju ke satu lagi attraction place yang wajib dikunjungi di Paris... Palais Royal Musee Du Louvre... Yeah! Perjalanan hanya mengambil masa beberapa minit saja...Sekejap aje dah sampai...


Wednesday, 5 April 2017

Kembara Paris - Arc De Triomphe

Entry sebelum boleh imbas kat SINI...


We'Ouls berjalan kaki ke Metro Station Chateau Rouge... Destinasi We'Ouls adalah untuk ke Arc De Triomphe... 

Untuk ke sana We'Ouls naik Metro menuju ke Station Charles de Gaulle Etoile... Dan We'Ouls kena buat transit di Barbes Rochechouart terlebih dulu... 

Masa yang di ambil pon tak lama... Sekejap aje... Cuma yang leceh adalah masa nak buat transit... Terpaksa naik turun escalator jugak lah dan berpusing dalam station tu...

Tuesday, 4 April 2017

Kembara Paris - FM Hotel

Entry sebelum boleh imbas kat SINI...


We'Ouls gunakan tiket mobilis yang sama untuk ke Metro Station Chateau Rouge tetapi perlu transit di Metro Station Barbes Rochechouart.. Adehhh.. Nak terbelit lidah aku ni nyebut Chateau Rouge tu... Kalu dah susah sangat... Sebut je Char Kuey Teow! Kah Kah Kah... 

Perjalanan pon tak lah memakan masa yang lama... Sekejap je dah sampai... Masa sampai tu... We'Ouls terpaksa buka map jalan ke FM Hotel... Dan nasib baiklah Map yang aku print dari google map tu berguna... We'Ouls langsung tak sesat... 

Satu tips berguna untuk U'Ouls ... Ingat alamat dan nama hotel saje tak cukup... Jika nak memahamkan peta... Perkara pertama yang U'Ouls perlu tahu adalah nama jalan dan bangunan bangunan yang ada sepanjang jalan... Itu akan memudahkan pencarian U'Ouls nanti...

Tak susah pon nak tuju...

Gadget Kembara - Portable Scale, Folding Knife, FlashDrive

Hari ni... Aku saje nak share ubat merajuk yang aku dapat dari Jay Emm... Kah Kah Kah... Hadoilah... Setiap kali merajuk je dapat hadiah... Merajuk je Santa Claus datang umah... Ha Ha Ha... Matikkkk laaaa nakkkk! 

Well... Aku memang kuat merajuk pon... Dan hati aku cepat sejuk bila dapat manisan... Ha Ha Ha... Aku tak suka gaduh dengan orang lama lama hanya sebab salah faham yang kecik je... Dengan sebijik gula gula pon dah boleh pujuk aku taw... Kah Kah Kah... Propaaaaa sangatttt! Jay Emm dengan HH mesti bengang kalu aku terlebih propa... Pengsan!

Ok... Aku tak nak citer details apa yang aku merajukkan sangat tu... Sebab tak ada kena mengena dengan apa yang aku nak share ni... Ha Ha Ha...



*** Electronic Portable Scale ***

U'Ouls semua tahu kan... Bermula 1 Apr 2017... Air Asia dah semakin ketatkan dan berkira dengan kadar berat Handcarry... Berat semut sekor tersangkut kat bag pon berkira... Keh Keh Keh...

Dulu handcarry even had maksimum 7 KG... Tapi... Air Asia kasi lepas jek kalu lebih dari 7 KG... Sekarang? Jangan harap! Lebih dari 7 KG siap lah kena humban ke tepi gate! Kalu nak jugak bawak naik atas... Sedia lah 200 hengget! Hotakkk diaaaa...

Untuk elak terlebih muatan... Dan paling penting jangan spoilkan mood travel kita kerana hal remeh... Jadi... Jay Emm belikan Electronic Portable Scale... Timbanglah kaw! Selagi tak jejak 7 KG handcarry... Jangan berhenti shopping... Kah Kah Kah...

Ringan... Senang dibawa... 

Monday, 3 April 2017

Kembara Paris - Eiffel Tower

Entry sebelum boleh cari kat SINI...


Akhirnya We'Ouls sampai jugak station Charm De Mars tu.. We'Ouls jalan kaki keluar dari station tu... Tanya orang lagi mencari jalan betul...

Masa keluar dari station tu... Nampak orang beratur panjang... Ada apa tuh? Beriya benor beratur... Aku pon kepoh dok jenguk... Ingatkan apa.... Rupenya beratur nak masuk jamban tepi jalan... Ceh! Beratur nak memerut rupanya... Busuk! Ha Ha Ha...

Jalan punya jalan... Eiffel Tower tak muncul muncul... Jangan... Jangan... Jangan cari pasal lagi... Aku dah penat dah nih... Jalan lagi... Hinggalah Eiffel Tower memunculkan dirinya sendiri.. Ha Ha Ha... Nasib baik jumpa... Kalu tak... Aku ngamok bakor seluruh Paris nih... Ha Ha Ha...

HH cakap dengan aku dengan nada perli... "Hah! Dah puas ati dah nampak Eiffel Tower?"... Ehhh... Sape yang beriya sangat nak ke Eiffel Tower??? Aku ke???? Dan soalan perli aku pulak kepada HH... "Ini je ke Eiffel Towernye nih???"... Keh Keh Keh...

Orang lain sampai Eiffel Tower bercinta cintan... Bergomol sakan... Beromen romenan... Aku???? Berkeji makian... Kah Kah Kah...

Walaupun marah aku kian pergi... Tapi... Bila nampak Eiffel Tower tu... Dan sesekali ingatan aku pada Rer B Bangang itu datang... Mesti aku rasa nak memaki lagi... Semuanya gara gara Rer B Bangang! 5I4L!

Lihatlahhhh... Langit biru... Awan mengebu dibalik Eiffel Tower... Ha Ha Ha...

Friday, 31 March 2017

Kembara Paris - Cuak di Kota Paris

Entry basi di SINI...


Tempat pertama yang We'Ouls ingin kunjungi adalah Eiffel Tower... Jadi We'Ouls ingin menggunakan train laluan Rer B dan buat transit di St Michael...

Jadi bergeraklah We'Ouls mendapatkan Rer B... Hanya ada satu satunnya logo 'B' di situ... Jadi We'Ouls pon masuk...

Masa tengah tunggu train sampai... Ada pengemis pompuan negro tua menghampiri We'Ouls... Ingin meminta wang dari We'Ouls... Pengemisnya berpakaian biasa saja.. Tidak pula nampak lusuh dan selekeh... Tak macam pengemis di Malaysia yang compang camping dan busuk... Yelah kan... Euro dengan Ringgit mana sama... Matikkkk lahhhh hina negara sendirik! He He He...

Ingat ye korang! Jangan layan pengemis di mana mana pon di Paris ni... Buat tak tahu aje... Tak lama lepas tu train pon sampai... We'Ouls main bantai naik aje masa tu tanpa rasa sangsi... Dengan harapan train ini akan bawa We'Ouls ke station yang We'Ouls mahukan...

Kaw bayangkan laaa... Backpacker busuk macam aku yang pertama dalam hidup aku ni... Kena terus hadam Train routes map macam ni????? Kaw rasa? Ini Paris ok! Bukan calang calang kota! Kegilaan apakah yang aku dah buat nih???? Dan yang lebih malang tu... Routes Map ni aje yang aku bawa sebagai reference... Aku tak ada complete routes Map Rer B tu... Huh! Sedeyyy!

Thursday, 30 March 2017

Kembara Paris - Mobilis

Entry sebelum boleh jentik kat SINI...


Untuk pengetahuan U'Ouls yang ingin ke Paris dari Amsterdam... Tidak ada pemeriksaan kastam atau imegresen... Tak perlu tunjuk passport pon... Dan tak perlukan visa... So, tak perlu risau...

Then... Langkah We'Ouls seterusnya adalah untuk dapatkan Paris Visite Pass untuk menggunakan train di Paris... Actually, aku dah print siap siap tempat yang We'Ouls ingin kunjungi dan hanya perlu tunjukkan kepada staff ticketing...

Jadi pencarian ticket pon bermula...  Kat Gare Du Nord Station ni memang besar giler... Banyak bahagian... Orang ulu kampungan macam aku ni memang jadi keliru Nurul Ajai kat sini! Ha Ha Ha...

Pening terpusing memusing jugak nak mencari di mana Information Counter berada... Berkali pusing tak jumpa... Ahhhh! Pening! Tup.. Tup... Ada satu penunjuk arah information counter... Tapi bila sampai information counter tu hanya tinggal meja aje di bawah tangga... Aik! Macam dah tak berfungsi aje! Masak lemak aku macam ni!

Nak tanya orang mesti susah sebab orang France tak akan jawap pertanyaan kita dalam Bahasa Inggeris... Ingat ye U'Ouls... Orang Perancis ni sama ada mereka benci atau sememangnya bodoh abadi bertutur dalam Bahasa Inggeris! Baik U'Ouls cakap Bahasa Melayu aje lah dengan mereka... Seyes bangang!

Semua signboard kat Gare Du Nord ni berbahasa France... Huh! Peluh cuak dah mula nak membasah ketiak dah ni! Macam dah rasa nak jalan kaki balik Malaysia... Kah Kah Kah...

Then aku ternampak ada sederet kaunter tiket... Semua sama aje... Tapi agak pelik ada pelancong beratur... Ada yang kosong... Last last We'Ouls beratur kat kaunter yang ramai pelancong...

Masa tu main belasah aje beratur.... Tapi We'Ouls masih tak puas ati lagi... Tak kan tak ada langsung Information Counter kat sini???? Then aku dan HH terpaksa berpecah...

Memula aku round dulu sampai puas sedangkan HH masih beratur kat kaunter tiket tadi.... Then dah puas pusing still lagi aku tak jumpa... Then gilir dengan HH... HH plak cari information counter tu...

Last last... HH tanya kat orang yang kat deret kedai situ... Orang tu cakap ada kat hujung sekali... Then HH pegi...

Dia dah beratur kat tiket mobilis sebenarnya.... Tapi disebabkan beratur lama... Dia tak nak aku risau menunggu lama... So, terpaksa dia patah balik dapatkan aku dulu dan beratur semula... Haiyakkk...
Mobilis Ticket Counter

Wednesday, 29 March 2017

Kembara Paris - Dari Amsterdam ke Paris

Catatan kembara dari tahun 2013... Entry sebelum boleh godeh kat SINI...


Hari ini 02 Mei 2013... Horeeyyyy! Hari yang di tunggu akhirnya muncul juga... Satu catatan sejarah baru dalam hidup aku dan HH bakal bermula... Sekaligus impian We'Ouls dari kecil untuk menjejakkan kaki di Eiffel Tower akan terlaksana dalam beberapa jam saja lagi...

Pagi ni We'Ouls  bangun seawal 4 pagi... Persiapkan apa yang patut... Prepare food untuk breakfast dan bekalan We'Ouls di Paris nanti... Menu hari ini... Nasi Briyani Ayam... He He He...

Disebabkan We'Ouls  dah tahu di FM Hotel, Paris ada disediakan kettle... So, We'Ouls  decide untuk tak bawa Water Immersion... We'Ouls tinggalkan aje di Zaan Inn walaupun hati macam berbelah bagi antara nak bawak atau tidak... Just bawak dry food untuk masak esok punya sekali...

Tuesday, 28 March 2017

Kembara Paris - Thayls Train

Catatan entry basi tahun 2013...


Aku dan HH beli ticket Thayls Train melalui web http://www.raileurope-asean.com/ pada 03 February 2013... Dan tiket tersebut dihantar ke rumah lebih kurang 2 hari selepas pembelian... Huh! Memang pantas! Tak perlu tertunggu!

Actually kalau U'Ouls ada kad debit atau kad kredit yang diterima di Europe seperti American Express atau sebagainya adalah lebih mudah dan murah untuk beli tiket train ni... Direct beli dari web Thayls tu sendiri iaitu http://www.thalys.com/... Harga belian tiket di web ni jauh lebih murah dari Rail Europe...  Kalau beli dari Thayls hanya Euro 70 sahaja pergi dan balik seorang... Sedangkan harga dari Rail Europe selalu berubah..

Disebabkan We'Ouls tak ada kad debit atau kad kredit Europe maka terpaksalah We'Ouls beli melalui Rail Europe yang menerima kad kredit Malaysia... Entah kenapa tiket We'Ouls beli pada tarikh We'Ouls pergi dan balik ni tetiba naik mahal walaupun waktu We'Ouls beli tu adalah waktu jam dan hari pertama dibuka untuk pembelian... Namun harga itu masih We'Ouls mampu bayar lagi berbanding kalu last minutes beli... Kalau U'Ouls beli lambat harga akan naik berkali ganda dan lebih malang lagi sold out...

Train ticket ni terbahagi kepada dua kelas... Kelas pertama dan kelas kedua... Kelas pertama ni lebih baiklah dari segi layanan dan kemudahan... Including makan dan wifi adalah percuma... Berbanding dengan 2nd class... Tapi bagi aku dapat 2nd class pon dah cukup baik... Lagi pon aku tak perlukan makanan dalam train yang belum tentu halal...

So total harga tiket We'Ouls untuk berdua adalah Euro 258.90 pergi dan balik... Not bad lah harga tu... Pernah jugak riki dengan agent dari Singapore untuk beli tiket tu dari mereka tapi harga lebih mahal... So better urus sendiri lagi senang... 

Pernah jugak terfikir untuk beli tiket bila sampai sana tapi dari pengalaman seorang kawan... Harga tiket walk-in adalah lebih mahal... So We'Ouls tak nak ambil apa risiko... Lagipun hotel harus juga dibooking awal untuk elakkan harga bertambah mahal...

Kepada U'Ouls yang berminat untuk urus sendiri beli tiket melalui Rail Europe bolehlah ikut print screen di bawah ni... Register terlebih dahulu maklumat korang dan barulah uruskan pembelian tiket secara online... Tak susah pon.. Very easy!

Monday, 27 March 2017

Kembara Cambodia - Supir terbaik di Siem Reap

Entry sebelum boleh mengarut kat SINI...


Sebelum aku ke Siem Reap... Jay Emm ada perkenalkan aku dengan sorang supir yang dia pernah hire masa pertama kali ke Siem Reap... Namanya Salim... Bukan Salim Iklim taw... Salim Iklim made in Terengganu dan tak de kena mengena dengan Mat Dan... Keh Keh Keh...

Jay Emm kenal Salim dah lama... Since tahun 2014... Entry Jay Emm yang berkongsi pengalaman kali pertama ke Siem Reap menjadi rujukan ramai untuk appoint Salim as driver... Dan alhamdulilah... Hingga sekarang ramai guna khidmat Salim ni... 

See... Nampak? Besar kan pahala kita jadi blogger bila penulisan kita mampu membuka rezeki berterusan dan memudahkan hidup orang lain? 

Sebenarnya.... Salim pon dah banyak kali tanya Jay Emm bila nak ke Siem Reap lagi... So... Inilah masa yang terbaik...

Disebabkan aku dapat good review tentang Salim... Jadi... Aku pon berminat nak appoint Salim untuk trip kali ini... Aku mintak Jay Emm deal sendiri dengan Salim.. Tanya tentang harga... Beri details flight dan sebagainya... Ada kisah menarik disebalik conversation antara Salim dan Jay Emm ni... Tapi... Aku akan kongsi dalam entry seterusnya... He He He...

Sepanjang aku appoint Salim ni... Aku dapati... Dia punya hati yang baik! Trust me... Service yang dia beri sebenarnya adalah lebih dari apa yang kaw bayar! Nak tahu kisahnya... U'ouls kena baca perjalanan aku hingga ke hujung... Nilailah sendiri... Hu Hu Hu...

Salim juga fasih berbahasa Melayu... Pernah berkerja di Malaysia... Insyallah tak ada masalah dari segi komunikasi...

Berminat????? Boleh contact dia sendiri eh... Memang cepat je dia balas kalu dia tak busy... Kadang kaw belum sempat message dia... Dia dah message kaw dulu... He He He...

Contact No : Whatsapp : +855 78 996 840

Harga Service :

USD 15.00 SEHARI untuk SATU Remork...
Kalu nak just Airport Transfer USD 5.00...

Mahal ke murah? He He He...

Inilah REMORK... Bentuk dia macam kereta kuda... Kuda tak de... Kuda dah pencen... Ganti motor... He He He...

Yang berdiri sebelah Jay Emm tu lah Salim... Sekali imbas... Muka Salim macam Dato Jamal Yunus... Kah Kah Kah... Setiap kali aku pandang Salim... Aku akan ingat tuala... Keh Keh Keh...


SEKIAN...

Friday, 17 March 2017

Kembara Cambodia - Siem Reap International Airport

Entry sebelum boleh petik di SINI...


Berat sungguh jari jemari ini nak teruskan kisah kembara di bumi Siem Reap ini... Dan mungkin saat ini diri aku makin dilupakan... Dan mungkin ada yang takut dan serik untuk meninggalkan jejak di Pondok Buruk ku ini di atas isu sebelum ini... Boleh baca isu tersebut di SINI...

Tak kisahlah si Dorsett Pink nak buat entry counterback ke pe... Yang penting aku dah tahu siapa sebenarnya si Dorsett Pink tu... Mesti dia terkejut beruk sebab aku tahu serba skit details pasal dia... Hoiiiii Dorsett Pink! Pesal kaw delete semua komen aku kat entry counterback kaw eh? Kaw tak boleh terima kebenaran ke? Hampir 20 komen aku, HH dan Jay Emm dalam entry tersebut kena delete! Dan kenapa kaw delete LINK tentang kaw fitnah family kaw sendiri pada entry tersebut? Kaw takut rahsia kaw bocor ke? Kaw takut orang tahu pembohongan kaw ke? Kaw ingat reader bodoh macam SILLY QUESTION kaw tu? Nasib baik aku sempat print screen! Hu Hu Hu...

Salah satu dari 20 komen balas aku dalam entry Counterback tersebut berbunyi begini "Akhir kata... Kaw boleh tulis apa saja untuk sedapkan hati kaw sendiri... Kaw boleh bina dongeng bahagia kaw di atas derita orang lain... Itu hak kaw... Hakikatnya... Aku nak kaw tahu... Sekali kaw jentik pasal family aku dengan satu soalan bodoh kaw tu... Berkali kaw cuba menegakkan benang basah... Berjuta kebenaran akan muncul di depan muka kaw kelak... Aku tidak perlu buat apa apa untuk membalas entry BENANG BASAH kaw ini... Kerana Allah itu ada... Aku yakin... Allah akan londehkan perangai sebenar kaw satu persatu di dunia ini melalui pelbagai cara... Yang terhukum bukan aku... Yang merasanya bukan aku... Yang ruginya bukan aku... Tapi kaw! Kaw ingat aku ada masa nak sakit kepala?"... 

Kalu ikutkan hati... Mahu saja aku kuburkan segala kenangan aku sepanjang di Siem Reap... Tapi... Bila aku fikir balik... Tujuan asal aku wujudkan Pondok Buruk ku a.k.a blog ini adalah untuk menyimpan kenangan melalui coretan... Pahit.. Manis... Semuanya berada di Pondok Buruk ini... Pondok Buruk aku inilah kekuatan aku... Jiwa aku... Dan Pondok Buruk ini tak akan pernah tipu diri aku sendiri... Itu janji aku! Sejengkil mana pon perjalanannya... Aku tetap akan tulis tentang kebenaran base on pengalaman! 

Tak semua yang aku dah lalui mampu aku ingati satu persatu... Jadi melalui Pondok Buruk ini sahajalah dapat ku imbas kembali setiap detik yang sudah berlaku agar menjadi ingatan untuk diri sendiri sepanjang hayat ku...

Kalu ada yang masih nak baca entry aku... Bacalah... Tak nak pon tak apa... Tiada paksaaan! Aku dah katakan... Aku tidak pernah ajar orang cara untuk sampai ke suatu destinasi... Kembara bukannya tentang destinasi... Tapi aku berkongsi survive cara aku... Itu saja! 

Lebih lebih lagi saat ini aku baru saja bertukar title sebatang kara... Menjadi sebatang kara tidak semestinya tidak bahagia ye... Bahagia atau derita itu adalah pilihan... Jadi... Pilihlah untuk bahagia!

Jom kita ke Siem Reap!

3 jam sebelum departure... Aku... HH dan Jay Emm terus menuju ke Departure Hall... Tidak ada drop luggage... Dan tak perlu verify document di kaunter...

Boarding time 6:20 dan Departure time 6:50...

Thursday, 16 March 2017

Kembara Jakarta - Pasar Anyar

Entry sebelum boleh gomol kat SINI...


Tak abis lagi citer aku pasal Bogor nih... He He He... Ok... Jom kita tengok apa ada kat Bogor untuk di terjah...

Tempat yang paling HH dan Jay Emm nantikan adalah tempat shopping... Aci dua orang ni... Kalu part shopping memang hidup! Mata tuuu... Mataaa tuuu... Segar bugar kalau nampak barang... Ada je dorang nak beli... Adehhhh...

Jom kita ronda sekitar Kota Bogor!
Memang banyak kenderaan atas jalan... Macet gilakkk... Ni panorama menghala Taman Topi Square...

Wednesday, 15 March 2017

Kembara Jakarta - Taman Topi

Entry sebelum boleh jenguk kat SINI...


Sebelum keluar dari Kebon Raya Bogor... Aku sempatlah pekena kopi dulu... Boleh pulak ngam ngam aku tengah lepak tu... Hujan pon turun.,.. Ehhh... Dah macam Hindustan pulak... Ha Ha Ha... 

Nasib baik lah hujan tak turun waktu aku tengah ronda dengan basikal... Memang syukur sangat... Kalu tak mesti basah basahnya rambut ku basahnya asmara kita... Keh Keh Keh...

Dah puas rehat... Hujan pon dah berhenti... We'ouls pon gerak balik ke Stasiun Bogor semula... Memang senang naik angkotan... Tanya supir dulu eh sebelum naik...

Perjalanan pergi tak sama dengan perjalanan balik... Walaupun jalan jam banget... Tapi... Angkutan tak banyak berhenti amek penumpang,.. Direct je ke Stasiun Bogor...

Dah alang alang aku memang nak spend seharian kat Bogor ni... Jom kita ke Taman Topi... Aku dah tak tahan nak terkencing... Keh Keh Keh...

Mari masuk! Kita tengok apa yang ada di Taman Topi ini... Nak masuk Taman Topi ni free jek... 
Inilah Kapten Muslihat yang ganteng... He He He...