Wednesday, 16 August 2017

Kembara Shanghai - Yuyuan Street

Entry sebelum usha SINI...


Tarik nafas SS... Tarikkk... Hembusss... Tarikkk lagi... Pushhhh! Ha Ha Ha... Nak mulakan entry ni kena tarik nafas dalam dalam... Sebab... Entry ni panjang! Panjang dengan gambor jek... He He He...

Mari kita teruskan...

Lepas aku mencekik kedarah Mee Tarik kat sebelah hotel... Aku and the geng pon mengoraklah langkah...

Time to shopping U'Oulssss! Yahoooooooooo... Mari lah membeli dan membelai jiwa memasing yang tengah kepanasan ini... Itu je lah terapi aku yang paling ampuh di saat ini... Bak kata Jay Emm "Naik Hidranalin I"... Hidranalin tu apa Jay Emm? Kah Kah Kah... Hidranalin ke Adrenaline???? Ke susu Anlene? Keh Keh Keh... Tak kisah lah Jay Emm... Asalkan bukan Asam Keping yang bergetar sudah! Kah Kah Kah...
* Aku gelak terkekeh kekeh tak boleh stop...

Baiklah...

Nak sopping kat mana???? Yeahhhh! Mari kita serang Yuyuan Street!

Friday, 11 August 2017

Kembara Shanghai - Mee Tarik

Sebenornya... Aku pon tak tahu nak beri tajuk apa pada entry ni... He He He... Sebabnya... Aku tak tahu nama restoran halal yang aku pegi kat Shanghai ni... Ada papan tanda... Tulis ntah cong ceng cong ceng apa aku bukan reti baca... Keh Keh Keh... Jadi... Aku main bantai je letak tajuk 'Mee Tarik'... Tajuk asal boleh je laa eh dari bogel tak bertajuk... Kanssssss? Ha Ha Ha...

Restoran ni betul betul selang beberapa kedai jek dari Blue Mountain Youth Hostel... Tak susah pon nak mencari... Memalam pon restoran ni masih bukak... Ada beberapa kali We'Ouls beli nasi kosong kat restoran ni... Sebab... Nak makan dengan lauk Bang Brahim yang di bawak dari Malaysia...

Biasanya restoran Halal di China akan di cat dengan warna hijau... Tak halal warna merah...

Tuesday, 8 August 2017

Kembara Gagdet - DRONE

Lately... Aku busy bebeno... Nak menguap pon tak sempat... Aku banyak benda nak urus... Haihhhh... Kalah Rani Kulop nampak gayanya... Iskksss... Ditambah belakang badan aku ni tetiba salah urat... Adehhh... Sakit giler...

Ok... Aku nak curik masa untuk rehat jap... Aku nak share apa yang aku dapat ni... 

DRONE!

Yeahhhh! DRONE! Gosok gosok mata... Lagi... Lagi... Gosok jangan tak gosok...

Makkkk aihhhhh... Sape yang baik hati hadiahkan aku DRONE ni????? Macam tahu tahu jek aku mengidam DRONE! Adehhh... Baik ngaku cepat! Cepat ngaku! Sape beri aku DRONE ni??? Cakapppppppppp! Cakap Tipahhhhhh! Sape buntingkannnnn kawwwww???? Ehhhhh... Ke situ lak!

OK... 

Aku nak orang yang beri aku DRONE ni mengaku kat komen ok... Kalu tak... Aku tak nak terbangkan DRONE ni!
* Nada ugut! Matik lahhh sape nak ngaku... Ha Ha Ha...

By the way... Thanks so much pada si pemberi... Cepat ngaku! He He He... 

Disebabkan DRONE ini adalah hadiah... Jadi... Aku pon tak tahu berapakah harganya... Sorry...

Mehhh... Kita Unboxing!

DRONE ini sebesar tapak tangan aku je... Merah menyala... Memang tampan anggun kacak jelita U'Ouls! Perghhhh!

Thursday, 3 August 2017

Kembara Shanghai - Blue Mountain Youth Hostel

Entry sebelum boleh petik SINI...


Hello everyone.... Ni how maaaaaaaaa??? Wo ai niiiiiiii! Matikkkkkkkk laaaa... Lainnnn di tanya lain di jawap... Mahu kena hambat dengan nyonya jual itik gantung bau hapak tepi jalan tuh...

Haiiiiiyaaaaaa... Lamanya aku menyepi dari menulis entry Shanghai ni... Kalu ikutkan hati yang bagai dihiris hiris ni... Malas dah aku nak sambung... Namun... Demi sebuah kenangan... Ku gagahi jua... Cewahhhh!

Baiklah...

Sepanjang aku di Shanghai... Aku hanya menginap di sebuah hotel sahaja ye... Hotel yang diberi nama Blue Mountain Youth Hostel... Harga cuma CNY 840.00 untuk bertiga selama 4 malam... Mahal ke murah?

Sebelum ke sini... Sempatlah si HH tu call dari Malaysia... Bertanyakan macam macam kat staff situ... Termasuklah Subway station dan Exit paling hampir dengan Hotel ni... Not to worry... They Speak English well...

Dan... Selama aku berada di sini... Aku sangat puas hati dengan layanan staff yang peramah... Dan bilik yang tidaklah besar tapi selesa untuk bertiga...

Tak susah pon nak cari hotel ni...

Wednesday, 26 July 2017

Kembara Jakarta - Belanja Sakan

Akhirnya tamat sudah segala tok nenek entry kisah aku di Jakarta... Kalu nak follow aku cara backpacker silalah... Tak nak pon tak pe... Aku ke Jakarta tak appoint any Supir ye... Aku redah sendiri... Not to worry Public Transport banyak... Penjimatan berganda di situ...

Kalu U'Ouls tanya aku... Cemana aku buat budget sebelum pergi... Haaa.. Bolehlah refer kat bawah ni...


Tuesday, 25 July 2017

Kembara Jakarta - Pelekat Lemari Es

Entry sebelum boleh sedut SINI...


Hari ni hari terakhir aku kat Jakarta... Rasa puas sebab aku tak appoint any supir... Jimat tak perlu bayar supir... Jalan sendiri jek... Masa pon kat tangan sendiri... Redah lah mana kaw nak redah... Transport awam pon banyak...

Malam tadi HH tanya aku "Nak ke Kota Tua semula tak cari Fridge Magnet?"... Aku "Entahlah macam malas... Why not kita ke Tanah Abang?"... Bijik mata HH dan Jay Emm terus membulat beso dengar perkataan Tanah Abang tu... Cehhh! Nak nyoping tak abis laa tuh... Adehhh lahhh...

So... Aktiviti pagi ni adalah aktiviti menghabiskan masa dan sisa duit yang ada sebelum balik ke Malaysia... He He He...

Pegi Tanah Abang naik Bajaj sebab malas nak tunggu free shuttle hotel...

Kaw dah kenapa bro? Dah bosan hidup ke? Keh Keh Keh...

Monday, 24 July 2017

Kembara Jakarta - Mangga Dua

Entry sebelum boleh semak SINI...


Selepas meronda ronda Kota Tua... We'Ouls pon tercarilah jalan nak ke Mangga Dua... Mangga Dua ye U'Ouls... Bukan Mangga Satu Tiga... Bukan Buah Mangga... Bukan kunci Mangga... He He He...

Kalu ikut map... Tak jauh mana pon... Tapi... Nak jalan kaki jenuh jugak... Nak naik train dah macam malas... Jadi... Tahan bajaj je lah... 

Waktu ni dah petang... Memang waktu puncak... Jalan pon macet... Rata rata Bajaj memang reluctant nak rempuh jalan ke Mangga Dua... 

Ada sorang supir Bajaj ni pada awalnya sanggup nak hantar ke Mangga Dua... Tetiba... Tengah jalan... Dia stopkan We'Ouls kat satu shopping Mall yang dah tutup! Entah apa nama mall tu... Aku lupa... Betik Mall kot.... He He He... 

Aku pon jenguk lah Betik Mall bukan nama Mall sebenar tu... Ehhh! Nape berentikan We'Ouls kat sini... Sini bukan tempat yang aku nak pegi... Sini Betik bukan Mangga... Aku nak Mangga! Mangga! Aku nak itu... Nak itu.... Ehhh... Dah macam Monyet lak... Ha Ha Ha..

Kembara Jakarta - Kota Tua

Entry sebelum boleh jolok SINI...


Dari Stasiun Duren Kalibata... We'Ouls rasa still ada lagi masa untuk terjah sekejap ke Kota Tua dulu sebelum ke Mangga Dua... Jadi... Aku decide nak stop kat Stasiun Jakarta Kota...

Sesampai je aku kat Stasiun Jakarta Kota... Ya rabbi... Ramainya orang beratur nak beli tiket... So... Aku fikir punya fikir... Waktu balik nanti... Rasanya aku kena amik station lain lah... Tak boleh naik train dari sini... Kang labuh ponggong nak beratur... Ohhhh... Tidakkk!

Stasiun Jakarta Kota...

Friday, 21 July 2017

Kembara Penang - Wonder Food Museum

Ehemmmm... Ehemmmm... Ehemmm... Sakit pulak tekak cheq nih... Tak de kaaa orang Penang nak hantaq ubat sakit tekak kaaa? Buah pala kaaa? Nasi Kandar kaaaa? Harammmm tak dakkkk yang sudi! Dok lah cheq ni dehem dehem uhuk uhuk sebatang nan kera di aidilfitri... Ehhh! Apa yang aku merepekkkk nih! Ha Ha Ha...

Dah... Dahhh... Jangan nak merepek naaa... Meh cheq nak habaq kat hang paa sumaa... Cheq ni masuk laaa ni... Dah 3 kali mai Penang ni... Kali pertama tahun 2009... Kali kedua tahun 2011... Dan laa ni dah tahun 2017 cheq mai lagi... 

Kali ni cheq mai Penang bawak combi Jay Emm pusing satu Penang sampai pening memusing... Cheq rasa macam nak charge kapla cheq dengan Powerbank Pineng! Ha Ha Ha... Adoiii... Maaf naaa cheq tak boleh berenti dari merepek 360 degree... Kah Kah Kah...

Kalu tanya Cheq... Apa yang buat Cheq suka nak mai Penang ni? Sudah tentulah... Cheq suka food Penang... Lain tu besa besa jaaa... Tak kan Cheq nak pi peluk Lim Guan Eng pulakkk! Cheq belum gilaaaa... He He He... 

Moh laaa kita pi Wonder Food Museum... We'Ouls pi time semua orang berambos pi keja... Hari Isnin nan biru... He He He... 

Nak masuk sini kena bayar RM 15.00 seorang... Sila tunjuk MyKad... For me agak mahal sebenarnya... Kalu ada banyak dana... Mungkin harganya boleh diturunkan... Cewahhhh! Aku bercakap dah macam menteri kangkung... Adeiii...

Dibuka setiap hari dari jam 09:00 hingga 18:00...

We'Ouls dilayan bagaikan anak raja... Sebab... Hanya We'Ouls jek yang datang sini pada jam ini... Pekerja lagi ramai! Ha Ha Ha..

Tuesday, 18 July 2017

AKU DAH MAKIN TUA

Tutup muka... Malu laaaa... Sebab... Dah tua... He He He... Hadoiiiiii... Tuaaaaa dah ropeeerrrnyaaa aku nihhhh ehhh... Ha Ha Ha...

Umur kita ni sebenarnya... Bukannya makin bertambah... Tapi makin berkurang! Angka umur je makin beso... Ha Ha Ha...


Aku pernah gurau gurau kasar dengan HH... Aku kata gini "Aku kalu nak mati... Aku nak mati terhempas kapal terbang lahhh... Glemer masuk surat kabo... Ha Ha Ha..."... HH "Iskkkk! Apa cakap macam tu tuhhh... Tak baik laaa... Doalah baik baik"... Aku "Ehhh! Bagus apa mati terhempas kapal terbang... Nanti seluruh dunia doakan kita... Sedekahkan al-fatihah untuk kita"... HH diam... Aku "Oklah... Aku ubah doa aku... Aku nak doa aku mati kat Mekah... Ok?"... HH "Haaa doaaaa macam tu ok... Bior kita sama sama mati kat Mekah... Iskksss... Apa cakap pasal mati mati ni..."... Ha Ha Ha...

Thursday, 13 July 2017

Kembara Jakarta - Toko Minyak Wangi Jalan Condet Raya

Entry sebelum boleh jenguk SINI...


Lepas solat di Masjid Istiqlal... We'Ouls pon pelan pelan gerak cari train station terhampir... Memang dekat sangat dengan gate Masjid tu... Jalan kaki beberapa meter aje... Senang!

Train station terhampir adalah Stasiun Juanda... Kali ni We'Ouls lebih mahir dengan train di Jakarta ini... Lagi pon... Train kat Jakarta ni tak laa banyak mana... Tak perlu nak kompius sangat... 

Naik jelantas ini untuk ke Stasiun Juanda...

Monday, 10 July 2017

Jakarta - Masjid Istiqlal Taman Wijayakusuma Jakarta

Entry sebelum boleh gomol kat SINI...


Ya Allah... Bila lahhh aku ni dapat habiskan entry Jakarta ni ek... Entry Cambodia... Shanghai... Hangzhou... Wuxi... Suzhou... Semuanya tak berusik... Entry Hanoi... Danang... Lagilah tak sentuh... Yang dalam Malaysia pon ada yang aku curi curi update... Nak blogwalking dan membalas komen pon kadang terkucil... Mana perginya masa aku???? Adehhhh...

Ok... Aku sambung skit pasal Jakarta eh...

Lepas aku bersantai santai kat MONAS... Aku pon decide nak solat kat Masjid Istiqlal... Kalu tengok dari MONAS tu... Macam dekat aje kan Masjid Istiglal tu... TAPI... Hakikatnya... Jauhhhhhhh ok! Jangan lah kaw cari pasal nak menapak... Memancut mancut air ketiak kaw nanti... Kah Kah Kah...

Sebenarnya... Kat MONAS tu... Ada banyak Gates nak keluar... We'ouls pon tanyalah orang kat situ kot mana lah tahu They'Ouls tahu mana satu Gates paling dekat nak ke Majid... Ada sorang minah ni We'Ouls tanya cara nak ke Masjid... Dia dengan over confident suruh ikut satu Gate paling kanan... Tapi... Bila sampai kat Gate tu... TUTUP!

Saturday, 8 July 2017

Negeri Sembilan - Glory Beach Resort

Aku booking Glory Beach Resort melalui booking.com beberapa bulan sebelum Raya... Rezeki aku kot nak dapat offer murah stay kat sini... Harga untuk satu apartment cuma RM 316.00 untuk 3 hari 2 malam... 

Pada aku ok sangat dah harga tu... Apartment 2 bilik... Nak murah macamana lagi Aci hoiiii... Ha Ha Ha...

Glory Beach Resort ni agak strategik... Tak jauh dari bandar... Dan tak jauh dari KLIA... Kalu nak naik shuttle ke Airport pon boleh...

Cuma... Yang tak berapa best adalah parking space yang agak limited terutama waktu perayaan... Aku rasa pihak resort patut lebih alert laa... Sediakan kupon parking ke kan... Sebab aku perhati... Ada orang sewa 1 apartment 2 bilik suppose untuk berdua atau bertiga... Tapi angkut seramai tidak umat... Pastu parking space penuh dengan kaum kerabat... Aku yang bawak cuma satu kereta  terpaksa parking luar jalan... Patut ke?

Sama macam food yang disediakan... Pada aku... Food yang disediakan tak berbaloi dengan harga... Kalu nak compare dengan resort lain yang pernah aku stay... Aku rasa Glory Beach Resort agak teruk... Menu kurang... Meja dan tempat duduk pon kurang pada waktu perayaan... Adehhh... Tak selesa...

Selamat datang ke Glory Beach Resort... He He He...

Wednesday, 5 July 2017

Gadget : Tips cara simpan gambar lama

Aku saje selongkar lemari arwah Bonda... Nengok nengok banyak gambar lama... Dalam family.. Aku je yang suka simpan gambar kenangan keluarga... Gambar nenda dan kaum kerabat sejak tahun 1930 pon masih aku simpan... Sayang kalu buang...

Aku ni photographer tak bertauliah untuk family... Tapi... Banyaklah gambar yang aku rakam sering dijadikan rujukan untuk family... Aku memang minat photography... Mula bermain camera SLR sejak umur 12 tahun...

Kalu ada masa... Aku try repair balik gambar lama untuk kelihatan baru... Tapi keja keja mengedit gambar lama ni amik masa yang agak lama... Dulu rajin... Sekarang dah malas... He He He...

Ehh... Panjang pulak mukadimah... Jom... Aku nak kongsi resepi cara aku simpan gambar lama... He He He...

Bahan yang diperlukan untuk menumis... He He He... Gambar lama... Laminate Pouch... Pembaris... Pemotong curves... Pisau... Cutter Board... Pemotong curves tu untuk buat lekuk kat tepi... Harga sebijik 4 hengget jek... Tak nak pon tak pe... 

Monday, 3 July 2017

Musafir Di Aidilfitri

Cubaan aku untuk tidak menghibakan hati sendiri dengan mengelak dari terdengar takbir dan lagu raya menemui kegagalan tahap maksimum! Hadoiiiii laaaaaaa... 

Tetiba... Muncul si Esah dengan lagunya Setitis Cahaya Di Aidilfitri... S. Jibeng dengan mendayu dayu "Gemaaaaa takbir disubuh hariiiiii"... Itu belum lagi Uji Rashid yang menguji kesabaran... Blackdogbone lagi... Kak Pah... Ahmad Jais... M. Nasir... Sudirman... Dayangku Intan... Aman Shah... D.J Dave... Ehhh... D.J Dave bukan sambut Deepavali ke? Ahhhhhhh... Aku benci Raya!

Monday, 19 June 2017

Kembara Jakarta - Monumen Nasional

Entry sebelum boleh jolok SINI...


Yeahhhhh! Hari ni masuk hari ke tiga aku, HH dan Jay Emm di Jakarta! Bangun pagi memasing dengan muka ceria tak sabar nak ukur jalan...

Hari ni We'Ouls pakai t-shirt sedondon warna biru... Beli kat Bogor semalam... He He He... Selalunya... Badan aku ni elergi sepi kalu pakai baju baru yang tak basuh ni... Tapi... Tidak pada t-shirt Bogor... Trust me... Berbaloi beli t-shirt ni... Dah la murah... Material t-shirtnya berkualiti... Tebal dan selesa dipakai... Jadi silalah beli bila U'Ouls terjah Bogor ye...

Jom breakfast... Sempat lagi merembat food kat sini untuk bekalan sepanjang jalan... Pedulik! Ha Ha Ha...

Friday, 16 June 2017

Kembara Jakarta - Pizza Hut Jakarta

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Aduhai... Lamanya aku biarkan entry Jakarta yatim piatu dalam draft... Lately, aku kurang sihat... Dok ulang pi Klinik dan Hospital... Kalu tak ok... Mungkin esok aku jumpa doktor pakar kedua...

Aku sakit apa? Allah lebih mengetahui... Cuma aku nak pesan... Kalu ada sesapa yang pernah 'hantar sesuatu' yang tak baik untuk aku tu... Kaw amik lah balik... Ini bulan Ramadhan... Bulan yang mulia... Aku tak perlu nak membalas perbuatan kianat manusia... Allah kan ada... Jika aku di aniaya... Doa orang yang di aniaya Allah makbulkan tanpa batas... Insyallah... Doakan aku segera sembuh ye...

Jom... Teruskan kisah aku di Jakarta...

Balik dari Bogor... Aku stop semula di Station Gondangdia... Pada aku senang stop kat sini sebab station pon besar... Banyak Bajaj kat luar tu...

Sampai di Gondangdia Station... Hari dah gelap... Dan hujan turun agak lebat waktu tu... Perut pulak dah lapar...

Masa nak cari Bajaj... We'Ouls tanya beberapa supir kat situ... Kat mana ada Pizza Hut... Sebab dah malam macam ni... Aku dah tak ada selera nak telan nasi dah... Supir kata ada kat Plaza Atrium...

Ok... Dah tahu kat mana nak cari Pizza Hut berdekatan... And now nak riki harga tambang Bajaj pulak... We'Ouls survey harga tambang Bajaj... Ada supir yang cekik darah... Mana yang letak harga melambung... Memang aku malas nak layan...

Last last... Aku nampak sorang pakcik ni... Agak tua... Dia je beri harga yang standard... So... Tips untuk U'Ouls... Cari supir dah tua... Tua pada paras je taw.... Jangan kaw naik yang Tua keladi... Nanti merenyam satu badan... He He He...

Agak jauh jugak sebenarnya dari Station Gondangdia ke Plaza Atrium tu... Sebab jalannya sehala... So... Agak berpusing... Hujan pulak tu...

Akhirnya sampai di Plaza Atrium...

Monday, 5 June 2017

Kembara Gadget - Apple iWatch

Masih ingat jam gula gula yang aku beli bulan lepas? Yang harga RM 32.50 tu? Boleh baca kat SINI... 

Haaaa... Jam tu dah macam hampeh dah sekarang... Main ikut suka dia nak display time pagi ke petang ke malam... Sampai aku fobia takut salah time... Keh Keh Keh... Maka haruslah nasibnya ku buang melukut ke persisiran tong sampah kan... Ha Ha Ha... Kejam!

Setelah habis madu jam gula gula tu ku hisap... Aku pon mencurang pegi cari jam yang lagi kacak jelita... Ha Ha Ha... Hadoi lahhh... 

Nak memulakan misi mencari jam iWatch ni dah macam nak pegi pinang anak dara sunti... Mentang mentang laa jual mahal... Jadi... Kena cari yang sah daranya baru ku beli... Ha Ha Ha... Hadoilahhhh... Tepuk dahi!

Orang lain sibuk spend duit nak raya dengan misi kuih raya... Cat rumah... Langsir bagai... Aku? Aku tak raya! Raya aku bukan macam dulu lagi dah... Kalu dulu beribu riban habis duit nak sambut raya... Kekadang membazir pon ye... Kuih raya dalam balang masa raya Aidilfitri carry ke raya Aidiladha pon tak berusik... Sampaikan... Kadang aku tak tahu apa makna raya!

Tuesday, 30 May 2017

Kembara Singapore - Chinese Garden

Rasanya belum terlambat aku nak ucap selamat berpuasa buat semua yang sudi singgah Pondok Buruk aku yang dah semakin usang ni... Aku masih ada reader ke? He He He...

Sempena bulan puasa yang mulia ini... Aku ingin amik kesempatan untuk mohon ampun dan maaf di atas apa jua keterlanjuran kata di setiap baris ayat yang terkandung dalam blog aku ini sama ada sengaja atau tanpa sengaja telah mencucuk hati U'ouls ye... Sesungguhnya aku insan yang lemah dan hanya mampu berserah bak kata Zur Eda... Cewahhh! Ha Ha Ha...

Secara ringkas...

Aku, HH dan Jay Emm sempat travel ke Singapore sehari sebelum menjelangnya 1 Ramadhan... Dan Jay Emm lepak Johor sehingga 3 Ramadhan...

Destinasi Singapore kali ni... Jay Emm yang decide nak pegi Chinese Garden... Tak buat apa pon... Just saje lepak lepak jek... Nak ke Chinese Garden tu tak susah pon...


Directions :

1. Naik MRT East West Line warna Hijau menuju ke Joo Koon...
2. Stop di Chinese Garden Station...

Senang!


Turun jek dari Chinese Garden Station dah nampak lorong nak ke Garden... Jalan lah dalam 2-3 minit ke Entrance...

Wednesday, 24 May 2017

Kembara Hanoi ~ Danang - Budget

Sebelum aku rasa nak muntah tengok budget berkepam lama lama dalam draft... Eloklah aku publish... Sebab... Aku tak tahu entah bila aku akan sambung kisah aku kat Hanoi dan Danang ni... 

Atau U'ouls boleh follow blog Jay Emm... Ha Ha Ha... Jay Emm sure mengamok setiap kali aku paksa dia update entry travel... He He He...

Secara ringkasnya meh nengok apa yang aku kutip sepanjang perjalanan aku di Hanoi dan Danang... Scroll...

Setiap tempat aku pegi... Aku kutip t-shirt... He He He...

Monday, 22 May 2017

Kembara Gadget - DZ09 Watch

Bebaru ni... Mood aku agak merundum... Tapi... Untuk cepat cool... Aku kena ada manisan! Keh Keh Keh... 

Aku ada nengok orang dok sibuk pasal nyoping kat Shopee... Jadi aku pon godeh ler kejadah apa Shopee tu...

Bukak bukak je website tu... Ehhh... Murahnyaaaaaaaaaaaaaaa... So... Adalah beberapa item yang menjadi pojaaan hati aku...

Belek punya belek... Aku pon cakap kat HH "Aku nak beli jam lah!"... HH pon tengok sebelah mata... HH cakap gini "Why don't u buy original iWatch"... Aku tanya "Why?... Nape pulak?"... HH jawap "Ko tu bukannya boleh pakai gadget tak original nanti cepat rosak! Mulalah ko nak membaran"... Ha Ha Ha... Aku kata "Tak mahu lah! Aku just nak saje saje jek... Jam ni baru 30 henget... iWatch seribu lebih ok! Aku just nak main main jek dengan jam tu"... HH malas dah nak layan aku... Click click click bayar! Keh Keh Keh...

Kat Shopee tu... Sama jek macam online shopping yang lain... Ada ramai seller... Tapi... Carilah trusted seller ye... Cuma kalu seller ada simpan banyak stock... Maka cepat lah barang kaw sampai... Kalu tak... Kena lah tunggu... 

Dari review komen orang yang aku baca... Ada yang barangnya amik masa lama... Lebih dari shipping date yang seller berikan... So... Pada aku lah... Nak cepat... Kaw nengok yang seller ada letak situ "ready stock"... So... Baru U'Ouls proceed beli untuk elak menunggu lama... 

Dan kat Shopee ni... U'ouls boleh direct chatting dengan seller... Pada aku agak mudahlah kalu boleh bercakap sendiri dengan seller...

Ok... Malas nak bebel panjang... Mehhh kita tengok... Jam gula gula aku nih... He He He... Aku panggil jam DZ09 sebagai jam gula gula sebab... Aku tak put high expectation sangat pon... Dapat satu dua function pon pada aku dah kira ok... Kaw nak harap apa? Setanding iWatch ke? Keh Keh Keh...

Meh sini aku tepek ayat manis jubur masam seller... Ha Ha Ha... "The best quality ever! Highest quality lowest price!!" Katanya... Well... Apa yang kaw nak harap dengan harga jam RM 32.50 ye Aci??? Nothing to hopes... Haramkan dirimu mempercayai kata manis seller 100% ye Aci... Kalu tak... Kemurungan laa kaw nanges esak esak macam kena tipu dengan pakwe makwe... Kah Kah Kah...


Crazy sales!!! offer for 2 days only RM33.xx Will ship within 1-2 days!! You have our Promise!! Ready stock!! Free shipping!!! Latest version compatible with Android and iPhone!! (Push notifications support only Android) The best quality ever! Highest quality lowest price!! Strong Bluetooth connection! Battery last longer good Quality! We sell only best quality products! 【Ready Stock 】Smart Watch Bluetooth sim card Package: ✔1 x Smart Watch ✔1 x Removable 370mah Lithium polymer battery ✔1 x USB Cable ✔1 x English & Chinese Manual Frequency: GSM 850/900/1800/1900 MHz Bluetooth: Bluetooth 3.0 Languages: English Functions: Bluetooth Dialer, Contacts, Call Reminder, Analog Clock display, Anti-loss, Pedometer, Sleep Monitor, Sedentary Reminder, Calendar, Camera, Alarm, Calculator, Voice Recorder, Audio Player. Battery: 380 mAh Talk Time: 3 Hours Standby Time: 180 Hours SMS: Support Sim card: Support Memory card: Support up to 32gb USB Port: Mini USB 5pin interface Color: Gold / Silver/ Black Size: 43.5*40*11.8 (mm)

Masa aku dapat jam ni... Semua dalam keadaan baik... Yes... Seller mengotakan janji "Will ship within 1-2 days!! You have our Promise!!"... Ini memang tip top U'Ouls! Luckly... Aku dapat jam ni sebelum aku keluar pegi travel... Kalu tak... Terhelo helo laaa kaw kat luar pagar... Aku tak de kat rumah... Ha Ha Ha...

Nampak gaya mutu keunggulan kan jam gula gula aku ni... Keh Keh Keh...

Wednesday, 17 May 2017

Kembara Bandung - Bye Bye Bandung

Entry sebelum boleh petik SINI...


Dari Pop Hotel ke Airport aku naik Taksi Blue Bird... Pihak hotel tak ada contact Taksi Blue Bird... So... Terpaksalah aku dan HH pegi dapatkan sendiri Taksi Blue Bird tu kat depan Festival City Link Mall... Memang banyak taksi kat situ... Ada yang try nak nego harga padahal kenalah ikut meter... Aku malas nak bagi muka kat supir Bandung ni... 

So... Aku pilih yang betul betul pakai meter... Tapi hujung hujung kena jugak kencing pasal parking... Ahhhh! Bayo aje lah... Dah dasar pembongak kan... Nak buat camne... Aku dah malas fikir... Aku fikir nak balik Malaysia dengan selamat aje...

Sepanjang jalan aku layan view... Entah bila akan kembali lagi... Mungkin tunggu minyak wangi ku habis... He He He...

Tuesday, 16 May 2017

Kembara Bandung - Belanjasawan Bandung

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Dalam banyak banyak entry... Entry yang paling malas aku nak buat adalah budget... Aku pening nengok nombor rupiah banyak sangat... Aku tahu perabis duit aje... Keh Keh Keh...

Aku dan HH bawak cash in hand berdua sebanyak IDR 6,572,000.00 atau lebih kurang RM 1,924.086... Itu pun balance dari duit pegi Padang last year dan tukar duit skit sebagai tambahan... 

Selepas puas belanja sakan kat Bandung... We'Ouls hanya berjaya bawa baki sebanyak IDR 96,900.00... Dan balance duit yang tak seberapa ni akan di bawa ke Jakarta... Haaaa... Gitew ler cara aku buat pusingan modal... Pusing pusing situ  jugaklah... Dan aku tak pernah muak pergi ke Indonesia... Kalu boleh satu Indonesia aku nak pusing sampai muntah! Ha Ha Ha...

Saturday, 13 May 2017

Kembara Bandung - Festival City Link

Entry sebelum boleh ngorat kat SINI...


Festival City Link ni antara mall yang agak besar di Bandung ni... Kat sini juga lah terletaknya Pop Hotel di mana tempat aku menginap sepanjang aku di Bandung... 

Memang besau Festival City Link ni... Pada aku senang... 

Friday, 12 May 2017

Kembara Bandung - Toko Tiga

Entry sebelum boleh baca SINI...


Aku sampai Toko Tiga dah lewat petang... Jalan agak busy pada awalnya... Tapi... Berubah lengang... Walaupun masih petang... Tapi... Langit dah gelap... 

Toko Tiga ni memang spot pelancong... Ramai yang ke sini untuk dapatkan pakaian murah... Terutama baju dan jeans...

Antara jenama jeans yang aku nampak adalah Levi's... Tapi... Pada aku lah... Levi's yang ada tu macam tak sepadan dengan harga... Nak kata Levi's trendy sangat pon tak jugak... Macam pattern lama jek... Tapi harganya mahal... Aku rasa... kat JPO lagi murah bila time sales... 

Aku ada beli jeans jenama lain... Tapi... Bergetah... Masa try elok kacak jek... Bila basuh... Kecut sekali ganda... Aku pakai dah macam sarung nangka... Adehhhh! 

Ini onion aku ler... Ehhh... Onion ke Opinion????? Ehhh... Onion tu bawang... Salah lak... He He He... Ok... Opinion aku... Kalu kaw gelojoh jugak nak beli jeans bergetah kat sini... Silalah amik size yang besar... Sebab... Bila basuh mengecut masih boleh pakai... Kalu kecik jugak... Bermakna bukan jeans tu yang salah... Kaw yang kena diet ye Aci... Sebab... Aku dah kata jangan nyet jangan! Kaw yang degil sape suruh! Keh Keh Keh...

Kalu shopping kat sini nanti kaw akan dapat key chain Toko Tiga percuma... He He He...

Thursday, 11 May 2017

Kembara Bandung - Terminal Tas

Entry sebelum boleh usha SINI...


Si Supir ni bawak aku pegi Terminal Tas... Apa ada kat situ? Jom kita terjah!

Depan situ Terminal Tas...

Monday, 8 May 2017

Kembara Bandung - Kartika Sari

Entry sebelum boleh jengah SINI...


Kalu sebut saja nama Kartika Sari... Ramai dah tahu kot... Memang famous Kartika Sari ni di Bandung... Kalu Flight dari Bandung landing kat KLIA... Maka kaw akan nampak berbondong plastik dan kotak Kartika Sari orang angkut dalam troli...

Sebenarnya... Aku bukanlah peminat tegar kek dan pastry moden... Aku cuma layan jemput bilis, karipap, pau kacang... Al-Maklum aku kan kampungan bukan bandaran... Ha Ha Ha...

Cuma kadang kadang bolehlah kalu nak layan rasa benda moden... Dah lapor lapor telan jugak kan... Ha Ha Ha...

Besar jugak kedainya...

Saturday, 6 May 2017

Kembara Bandung - Toko Minyak Wangi

Entry sebelum boleh petik SINI...


Sape kat sini ketiak dia hangit? Ngaku cepat! Kah Kah Kah... Kalu dah tahu ketiak kaw bacin... Sedar sedarlah diri kaw ye Aci... Pegi mewangikan diri... Cari lah minyak wangi... 

Kalu minyak wangi pon tak wangi... Apa kata kaw mandi kapor barus... Bukan takat hilang bau badan... Dengan badan badan kaw sekali hilang... Keh Keh Keh...

Masa kat Bandung... Aku dah inform supir... Aku nak the best perfume kat Bandung ni... So... Supir pon bawak... Dia recommend pegi ke WiN perfume...

Cuma masa on the way ke WiN Perfume tu... Aku adalah borak dengan supir... Dia tanya aku orang mana... Aku jawap aku orang Johor... Then dia pon citer yang dia ada kawan kat Johor dan selalu kirim minyak wangi ke sana... Cuma kos pos agak mahal... 

Then... Dia mintak tolong HH untuk hantarkan minyak wangi pada kawan dia sebab tempat keja kawan dia pon dekat dengan tempat keja HH... Tapi... Aku macam berat hati... Sebab... Aku rasa macam risiko nak bawakkan barang orang ni... 

So... Aku beri alasan... Luggage aku dah penuh... Lagi pon dia nak kirim banyak sedangkan aku nak beli perfume untuk aku tak sebanyak itu... So... Dia faham dan tak jadi nak kirim... 

Selamat aku kat situ... Dalam baik kena berhati jugak ok... Banyak kes jadi keldai dadah jugak... Buatnya dalam bungkusan dia selit dadah ke kan... Tak ke macam itik gantung leher aku ni nanti? So... Aku tak nak terjebak! Ohhhhh... Tidakkkk!



Inilah kedainya... Kemain lagi cewek nongek motor... He He He...

Friday, 5 May 2017

Kembara Bandung - Factory Outlet

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Ramai orang ke Bandung sebab nak nyoping terutama kat Factory Outlet... Antara tempat Factory Outlet yang menjadi favorite adalah di Jalan Dago... Jalan Setiabudhi... Jalan Riau... 

Tak dinafikan... Memang heaven Factory Outlet kat Bandung ni... Lebih banyak Factory Outlet... Lebih banyak pilihan...

Tapi... Untuk diri aku... Aku agak kureng skit dengan barangan kat sini... Mungkin ada sebijik dua je barang yang aku berkenan... Selebihnya... Tak berapa nak inzal... Ha Ha Ha...

Entah! Aku rasa kebanyakan barangan yang dijual macam barangan yang agak outdated... Mungkin sebab aku cuba membandingkan bandungkan dengan Johor Premium Outlet kot... Aci tak? Matik kena kecam... Kah Kah Kah... 

Kebayakan Factory Outlet kat sini semuanya berdekatan... Kalu kaw larat boleh jek jalan kaki... Tapi... Since aku hire supir... Bior ler aku perhabis minyak kereta supir kan... Ha Ha Ha...

Glow...

Thursday, 4 May 2017

Kembara Bandung - Rumah Mode

Entry sebelum boleh imbas kat SINI...


Waduhhhh... Waduhhhh... Berkurun giler entry Bandung ni tak bersambung... Adehhhh... Bayangkan lah aku ke Bandung tahun 2015 kot... Sampai sekarang tak abis abis lagi entry ni... Mbak capekkk! Ha Ha Ha...

Ok... Destinasi aku seterusnya untuk hari ke tiga aku di Bandung adalah Rumah Mode... Rumah Mode ni terletak di Jalan Setiabudhi... Memang famous Jalan Setiabudhi ni sebab banyak Factory Outlet kat sepanjang jalan tu....

Pada aku... Tak ada apa sangat kat Rumah Mode ni... Harga barang pon berdentum mahal... Untuk orang macam aku ni... Just tengok boleh lah... Belinya tak mampu... He He He...

Masa lepak kat Rumah Mode ni... Tak dibenarkan amik gambar kat dalam... Mungkin They'Ouls jaga exclusive barangan kot... So... Aku amik gambar kat luar aje lah eh...

Apa yang menarik minat aku pada Rumah Mode ni adalah persekitaran luar dan dalam Rumah Mode itu sendiri... Unik dan klasik...

Jom scroll...

Rumah Mode Factory Outlet...

Wednesday, 3 May 2017

Kembara Johor - Mersing

Tarik nafas... Hembus... Tarik... Hembus... Ha Ha Ha... Hadoiiiii... I cannot help myself right now... Rasa tak bernafas... 

Balik dari Vietnam... Aku cuma ada gap dua hari untuk rehat... Lepas tu sambung lagi aktiviti ukur jalan... Giler! Ha Ha Ha...

Kalu ikut perancangan awal... Aku suppose naik Putarjaya... Tapi disebabkan aku rasa mungkin aku tak larat... Jadi... Jay Emm lah kena turun Johor Bahru... So... Jay Emm beli flight tiket beberapa bulan sebelum ke Vietnam... 

Gitew je laa aktiviti aku hampir setiap bulan... Dan setiap bulan dah jadi aktiviti wajib untuk jumpa Jay Emm... Agak agak bila Jay Emm nak tuko kod IC kepada 01? Keh Keh Keh...

Tak seperti bulan bulan yang lalu.... Kali ni Jay Emm ke Johor Bahru diiringi dengan tangisan... Nape dia nangis? Itu kena tanya dia... Sape suruh buat aku merajuk! Ha Ha Ha...

Walaupun aku tengah merajuk... Provoke dia memacam ayat yang menyakitkan hati dia... Dia tetap tabah... Tetap nak turun Johor walau dia tahu aku masih hangin dingin dengan dia...

Masa kat pintu Arrival, Senai Airport... Aku saje duduk tepi pintu... Dia cuak bila hanya nampak HH aje kat depan pintu... Bila dia toleh belakang nampak aku ada... Terus airmata dia berjurai... Pelok aku tak lepas... Mati mati dia ingat aku tak akan datang... Ha Ha Ha...

Aku ni... Walau kadang hangin membara tak tentu hala... Tapi... Kalu kena gaya pujuk... Lepas aku dah luah pom pang pom pang.... Aku cepat sejuk... Dan memori kemarahan aku terpadam tak simpan lama... Tak caya? Tanya Jay Emm dan HH... Kah Kah Kah...
* Statement bakal kena kecam... He He He...

Well... Kawan yang baik... Dia tak heran dengan seribu macam perangai buruk kaw... Sebab... Dia cukup kenal kebaikan yang kaw ada... Tak gitew? Ha Ha Ha...

Disebabkan aku tahu yang Jay Emm akan datang walau macamana keadaan pon... Aku dan HH memang dah plan dari awal untuk buat surprise vacation untuk Jay Emm... Kalu last year aku surprisekan dia pi booking kat Lotus, Desaru... Kali ni... Aku bawak dia ke Mersing...

Apa ada kat Mersing tu? Ok... Aku beri quick review je dulu ye... Sebab... Aku tak larat nak citer detail setiap satu tempat... Aku masih penat... So.. Silalah scroll yang sempat aje laa ye... He He He...

Mersing...

Friday, 28 April 2017

Hanoi - Danang : Pembuka Tirai

Tuuuu diaaaa! Tajuk tak boleh blah habaq hang... Pembuka tirai katanya... Ha Ha Ha... 

PENAT! Itu jek perkataan yang aku termampu nak luah setakat ni... Aku penat giler! Memang tak sempat nak buat apa apa... 

Yeahhh! Aku baru balik dari Vietnam... Setelah 7 tahun aku tinggalkan Ho Chi Minh... Akhirnya aku kembali ke bumi Vietnam... Kali ni... Aku jejak kaki ke Hanoi dan Danang dengan pelbagai onak nan berduri... Cewahhhh! Ha Ha Ha...

Oklah... Aku kasi highlight je dulu eh... Bila nak kongsi cerita penuh? Doakan aku ada masa... Hu Hu Hu...

Layannnnnnnnnnn...

Apa rasa naik Vietjet?

Sunday, 23 April 2017

Kembara Amsterdam - Transit Dubai

Entry sebelum boleh ngendap kat SINI...


Destinasi We'Ouls adalah transit di Dubai... Aku sempat layan citer pastu makan dan tidur sekejap... Akhirnya aku tiba di Dubai pada jam 23:59... Macam biasa kena jalani pemeriksaan kastam... 

Nasib baiklah flight landing kat Terminal A dan flight lepas ni pon di terminal yang sama... Jadi tak lah jauh aku menapak... Dan tak perlu naik Skyway train pon...

Monitor yang selalu temani aku...

Saturday, 22 April 2017

Kembara Amsterdam - Schiphol Airport

Entry sebelum boleh imbau kat SINI...


Sepanjang jalan ke Schiphol Airport aku memandang jendela train melihat keindahan di luar dengan sepuasnya... Pastinya kenangan terindah ini akan aku abadikan sepanjang hayat aku... Cewahhhh! Dah macam bersajak pulak aku nih... Ha Ha Ha...
* Sebut betul betul ye Schiphol dalam Dutch... Schiphol disebut Si Pol... Bukan Sip Pal... Si Pal (Sibal) tu dalam bahasa Korea adalah Fuck! Ha Ha Ha...

Sampai di Schiphol Airport... Aku terasa macam fobia dengan lift... Aku lebih rela naik escalator usung bag... Just takut escalator stuck... We'Ouls terus ke kaunter Emirates di Tingkat 1... Check-in bag... 

Masa pergi semua bag atas nama HH... Masa balik guna nama aku dan juga HH sebab berat dah lebih muatan... Berat maksimum free adalah 30 kg seorang...

Lepas check-in We'Ouls terpaksa jugak turun guna lift... Nasib baik tak apa apa... Kadang suspen juga sebab lift tu lembab... 

We'Ouls ke luar Schiphol Airport... Bergambar kat area situ... Masa keluar tu rasa nyaman pulak... Ada bunga tulip merah kembang mekar... Bila aku cium bunga tulip tu... Huh! Wanginya bunga tulip ni... Sedap sangat bau dia... Macam nak petik bawak balik... He He He...

Aku dan Schiphol Airport...

Friday, 21 April 2017

Kembara Amsterdam - Zaandam

Entry sebelum boleh gosok kat SINI...


Di Zaandam aku pergi semula ke tempat pagi tadi... Boleh baca SINI... Tadi pagi aku nak amik gambar Inntel Hotel tapi gelap pulak... So, now langit dah cerah...Beginilah rupa sekitar Inntel Hotel tu... Cantik kan? Macam rumah yang disusun... Pernah jugak aku usha harga untuk satu malam stay kat hotel ni tapi boleh tahan mahal...

Lawo kan? Macam rumah disusun susun...

Thursday, 20 April 2017

Kembara Amsterdam - Flower Market

Entry sebelum boleh perah kat SINI...


Destinasi seterusnya adalah Flower Market... Actually, aku tak berapa sure macamana nak ke Flower Market dari Westermrkt ni dengan tram... Then We'Ouls tanya orang yang ada kat tram stop tu... Orang kat situ kata just jalan kaki ke kiri dari tram stop Westermrkt ni... Jalan terus dan mesti jumpa  2 canel then baru ke kanan...

So, We'Ouls pon ikutlah guide yang diberi... Tiba kat satu tempat tu betul betul rumah orang... Kebetulan tuan rumah tu ada kat luar.... Then We'Ouls tanya soalan yang sama kat orang tu kat mana Flower Market tu... Dia guide terus lagi...

Sepanjang perjalanan kita akan jumpa bangunan seperti University Amsterdam, Lomography Embassy dan Braggiotti Gallery...

University Amsterdam

Wednesday, 19 April 2017

Kembara Amsterdam - Anne Frank House

Catatan 04 May 2013... Entry sebelum boleh gali SINI...


Hari ini... Merupakan hari terakhir aku berada di Amsterdam... Pagi pagi HH dah kejutkan aku sambil berkata "SS wake up... Faster... Lets go to Amsterdam Centraal"... Aku masih bingung seraya bertanya "Mana sempat... Nak kena ada kat Airport jam 12:30 tengahari... Tak nak lah!"... 
* Seraya ok seraya... Bahasa sastera bafuck aku terguna... Keh Keh Keh...

HH still paksa jugak... Dia kata "sempat lagi!"... Mungkin dia faham diri aku yang masih merajuk dan tak bersemangat sebab aku tak dapat apa yang aku nak... Dan dia tak nak biarkan aku balik ke Malaysia dengan rasa kecewa sampai ke tua... Ha Ha Ha...

HH mandi dan bersiap dulu sedang aku masih bermalas malasan... Muka aku mencuka aje pagi tu... Aku malas nak argue... Jadi aku ikut dan lebih banyak mendiamkan diri...

Sampai di Zaandam Station terus beli tiket... Beli tiket return ke Amsterdam Centraal berharga Euro 5.30 seorang... Kalulah We'Ouls memang plan nak ke Amsterdam Centraal pagi tu sudah tentu We'Ouls dapat jimatkan harga tiket yang boleh dibeli secara combo berharga cuma Euro 6.80 seorang yang cover perjalanan Zaandam - Amsterdam Centraal - Schiphol... Tak pe lah.. Ni kes adhoc... He He He...

Ticket Office Zaandam...

Tuesday, 18 April 2017

Kembara Amsterdam - Red Light District

Entry merapu boleh jolok SINI....


Melangkah keluar dari pintu Sex Museum... We'Ouls menuju ke arah kanan... Jalan terus sehingga jumpa kedai Manneken Pis...

Kedai ni menjual kentang goreng dan paling famous kat Amsterdam ni... Nak beli pon kena beratur... Ada macam macam saiz... So, pilihlah yang kita mahukan... Macam aku just amik saiz paling kecik aje... Makan berdua pon tak habis... Kentangnya besar bagak kaww... Harga Euro 3.50...

Bila dah beli... Si HH ni tetiba geli pulak nak makan... Hanya sebab pembalut kentang tu ada gambor patung budak kencing... Ha Ha Ha... Adeiiilah HH... Gambo logo aje pun bukan kentangnya... Masa ko masuk kat Sex Museum tak geli plak... Ha Ha Ha...

Tapi bagus jugak kaw geli sebab portion aku jadi lebih... He He He... Makan kat sini tak berapa nikmat sangat sebenarnya sebab ada sampah berlonggok kat depan kedai... Tetiba lori sampah plak datang kutip sampah... Walaupun tak berbau tapi tetap tak nikmat... Rosak pemandangan...

Masa tengah makan makan tu... Si HH beramah mesra dengan anak mat salleh local yang kebetulan semeja dengan We'Ouls di situ... HH tanya kat mana Red Light District.... He He He... Budak tu pon macam terpingga macam tak faham bahasa... Dan tak reti nak jawap... Dia tanya kawan dia yang lagi sorang tu... Dan kawan dia yang tunjukkan arah... Actually, Red Light District tu tak jauh dari kedai ni...

Maneken Pis... Jenuh beratur...

Saturday, 15 April 2017

Kembara Amsterdam - Sex Museum

Entry sebelum boleh selam kat SINI...


AMARAN : Entry ini adalah 100% tentang Sex... Bebudak bawah umur 18 jangan petik entry ini ye... Dan entry ini tidak sesuai untuk U'Ouls yang tak open minded... Kerana... Tujuan dikongsi adalah untuk paparan real life... Di mana sex atau perdagangan manusia adalah industri yang tidak dilarang di Amsterdam... Terima kasih...


Tamat sudah tour 100 Highlight Cruise... We'Ouls sampai semula ke jetty tempat We'Ouls naik tadi... So, ke manakah hala destinasi seterusnya?

We'Ouls ingin ke Sex Museum... He He He... Sex Museum ni terletak kat Damrak saje....

Memula si HH ni degil nak naik tram dari Amsterdam Central... Dia nak ke Dam Station... Then aku cakap dari jetty pon boleh jalan kaki aje ke Sex Museum tu... Then We'Ouls menapak ke Damrak... Tak jauh pon... Beberapa langkah aje dah sampai... Very easy!

Actually, masa aku dah HH sibuk berposing cantik kat depan museum ni... Penjaga Sex Museum ni asiklah perhatikan gelagat We'Ouls... Aku cabut kang papan tanda kat luar ni baru tahu... He He He...

Tup Tup dia tengok We'Ouls masuk... Pelik agaknya dia... Aku masuk tak pelik sangat... Ni sekali dengan si HH masuk... HH kan bertudung ala pompuan terakhir gitu... He He He... Selamber aje HH masuk siap beratur beli tiket lagi... He He He..

Kat dalam tu pon semua orang dok tengok We'Ouls... Tak kisah lah... Janji aku dapat tengok semua menda keji kat dalam museum tu... He He He... Harga tiket masuk adalah Euro 4.00 seorang...

Yang masuk sini ada yang dah tua kerepot beruban bongkok lagi... Tak tahulah teknik apa yang They'Ouls akan perolehi lepas keluar dari Sex Museum untuk dipraktiskan di rumah nanti... Kah Kah Kah...

Kengkadang bila berselisih dengan orang lain secara automatik mata akan turut pandang atas bawah... Ini yang dikatakan 'commence sense'... Hua Hua Hua... Ketawa jahat...

Aku sebenarnya segan nak citer panjang pasal Sex Musem ni... Ceh! Konon... Segan laa sangat! Sila jangan berotak DIGI atau CELCOM di sini... He He He...

Nak citer apa ek? Aku pon tak tahu... Aku tunjuk gambo aje laa... Biar gambar tolong bercerita bagi pihak aku... Dan aku tak akan bertanggungjawap sekiranya ada apa apa berlaku ke atas U'Ouls selepas melihat gambar yang aku rakam di Sex Museum ni ye... He He He...

Sila lah merembes! Kah Kah Kah...

Kalu orang kampong aku tahu aku ke sini... Matikkkk... Ha Ha Ha...

Friday, 14 April 2017

Kembara Amsterdam - 100 Highlight Cruise

Entry sebelum boleh jengah SINI...


We'Ouls patah semula ke Dam Station... Amik tram ke Amsterdam Centraal semula... Boleh aje jalan kaki tapi aku malas sebab banyak lagi tempat nak pergi... So, kena jimatkan tenaga kaki... Lagi pon apa gunalah ada GVB 24 hours ni kan... So, gunalah semahunya hingga ke titisan waktu yang terakhir... Cewah! He He He...

Sekitar Damrak..

Thursday, 13 April 2017

Kembara Amsterdam - Euro 5 Shop

Entry sebelum boleh hirup kat SINI...


Kembara We'Ouls di Amsterdam diteruskan... Kami decide untuk balik ke Zaan Inn dulu... Tak larat nak pikul bag berat ke hulu hilir... Jadi We'Ouls tunggu di platform 3-4 seperti biasa...
Mari tunggu NS train... Aku dah semakin expert... He He He...

Wednesday, 12 April 2017

Kembara Paris - Pulang ke Amsterdam

Entry sebelum boleh sedut kat SINI...


Dalam kekalutan takut tertinggal train... Aku nampak orang berpusu pusu ke belakang... Then... Baru aku ingat... Masa datang semalam train pon berhenti kat belakang jugak! Arghhh! Aku terpaksa berlari dapatkan train yang betul... Actually, main lari aje ni... Tak check balik pon nombor train kat info board...

Gara gara berposing sakan... Aku hampir tertinggal train... He He He...

Tuesday, 11 April 2017

Kembara Paris - Gare Du Nord

Catatan basi 03 May 2013... Entry sebelum boleh usha SINI...


We'Ouls bangun awal... Pagi ni bangun dengan rasa segar... Cuma kaki masih lagi rasa sengal ubi... Banyak sangat berjalan maka urat di kaki pon dah bersimpang siur mintak di alignment... He He He...

We'Ouls bersiap... Mandi dan kemas bag... Makanan semalam ada yang We'Ouls terpaksa buang... Dan We'Ouls bawa semula dry food yang masih belum berusik ke Amsterdam...

Lebih kurang jam 07:30... We'Ouls turun ke lobby hotel untuk check-out... Pulangkan kunci dan terus blah dari hotel tu... Jalan kaki ke kanan dan terus menuju ke Metro Station Chateau Rouge...

Pagi macam ni jalan agak basah walaupun tak hujan... Huh! Mana datangnya air yang membasahkan jalan tu? Embun atau jerebu? Entah! Pagi ni suhu agak sejuk lebih kurang macam Amsterdam... Nasib baik lah tak hujan... 

Masa kat Metro Station Chateau Rouge tu... We'Ouls terus ke kaunter tiket... Malangnya tak ada orang jaga kaunter... OMG! Macamana ni? Tak kan nak tunggu? Mungkin pekerja tu belum masuk keja kot... Atau dia kuar kejap pegi breakfast...

Arghhh! Aku benci dengan teka teki! Aku tak peduli pon apa pekerja tu nak buat even nak buang kunyit basah sekali pon... Uwekkk! Yang penting bagi aku waktu tu aku nak beli tiket! Tiket! Tiket!

Mesin tiket...

Friday, 7 April 2017

Kembara Paris - Basilica Sacre Coeur

Entry membasi di SINI...


Sampai kat Musee Du Louvre Metro Station We'Ouls lepak kejap tapi tak lama sebab train pon sampai... Kembara We'Ouls diteruskan... Waktu ni pon dah menunjukkan jam 20:30... Destinasi We'Ouls yang seterusnya adalah Basilica Sacre Coeur... Caranya adalah buat transit di Charles de Gaulle Etoile dan ambil train ke haluan Nation dan stop di Anvers... Very easy!

Berbelit lidah nak nyebut... "Sortie" tu maksudnya Exit!

Thursday, 6 April 2017

Kembara Paris - Musee Du Lourve

Entry sebelum boleh scan kat SINI...


Terlebih dulu aku minta maaf kalu ada yang kurang selesa dengan tone warna gambar aku kat Paris ni yang aku set semuanya sepia... Bukan pe... Aku teringat Shiela On 7! Ha Ha Ha... Tak! Tak! Acah jek! Aku sebenarnya plan nak hantar printing untuk Photobook dan poster tapi sampai sekarang tak berhantar... Tujuan sepia tu hanya untuk printing... Dan tak berapa sesuai untuk web travel blog... Sorry ye kalu ada yang sakit mata... Ada masa nanti aku betulkan kepada standard tone... He He He...

Jom teruskan kisah kembara aku yang tak berhabis ni...

Dah puas jenjalan kat sini... We'Ouls pon bergeraklah menuju ke satu lagi attraction place yang wajib dikunjungi di Paris... Palais Royal Musee Du Louvre... Yeah! Perjalanan hanya mengambil masa beberapa minit saja...Sekejap aje dah sampai...


Wednesday, 5 April 2017

Kembara Paris - Arc De Triomphe

Entry sebelum boleh imbas kat SINI...


We'Ouls berjalan kaki ke Metro Station Chateau Rouge... Destinasi We'Ouls adalah untuk ke Arc De Triomphe... 

Untuk ke sana We'Ouls naik Metro menuju ke Station Charles de Gaulle Etoile... Dan We'Ouls kena buat transit di Barbes Rochechouart terlebih dulu... 

Masa yang di ambil pon tak lama... Sekejap aje... Cuma yang leceh adalah masa nak buat transit... Terpaksa naik turun escalator jugak lah dan berpusing dalam station tu...

Tuesday, 4 April 2017

Kembara Paris - FM Hotel

Entry sebelum boleh imbas kat SINI...


We'Ouls gunakan tiket mobilis yang sama untuk ke Metro Station Chateau Rouge tetapi perlu transit di Metro Station Barbes Rochechouart.. Adehhh.. Nak terbelit lidah aku ni nyebut Chateau Rouge tu... Kalu dah susah sangat... Sebut je Char Kuey Teow! Kah Kah Kah... 

Perjalanan pon tak lah memakan masa yang lama... Sekejap je dah sampai... Masa sampai tu... We'Ouls terpaksa buka map jalan ke FM Hotel... Dan nasib baiklah Map yang aku print dari google map tu berguna... We'Ouls langsung tak sesat... 

Satu tips berguna untuk U'Ouls ... Ingat alamat dan nama hotel saje tak cukup... Jika nak memahamkan peta... Perkara pertama yang U'Ouls perlu tahu adalah nama jalan dan bangunan bangunan yang ada sepanjang jalan... Itu akan memudahkan pencarian U'Ouls nanti...

Tak susah pon nak tuju...

Gadget Kembara - Portable Scale, Folding Knife, FlashDrive

Hari ni... Aku saje nak share ubat merajuk yang aku dapat dari Jay Emm... Kah Kah Kah... Hadoilah... Setiap kali merajuk je dapat hadiah... Merajuk je Santa Claus datang umah... Ha Ha Ha... Matikkkk laaaa nakkkk! 

Well... Aku memang kuat merajuk pon... Dan hati aku cepat sejuk bila dapat manisan... Ha Ha Ha... Aku tak suka gaduh dengan orang lama lama hanya sebab salah faham yang kecik je... Dengan sebijik gula gula pon dah boleh pujuk aku taw... Kah Kah Kah... Propaaaaa sangatttt! Jay Emm dengan HH mesti bengang kalu aku terlebih propa... Pengsan!

Ok... Aku tak nak citer details apa yang aku merajukkan sangat tu... Sebab tak ada kena mengena dengan apa yang aku nak share ni... Ha Ha Ha...



*** Electronic Portable Scale ***

U'Ouls semua tahu kan... Bermula 1 Apr 2017... Air Asia dah semakin ketatkan dan berkira dengan kadar berat Handcarry... Berat semut sekor tersangkut kat bag pon berkira... Keh Keh Keh...

Dulu handcarry even had maksimum 7 KG... Tapi... Air Asia kasi lepas jek kalu lebih dari 7 KG... Sekarang? Jangan harap! Lebih dari 7 KG siap lah kena humban ke tepi gate! Kalu nak jugak bawak naik atas... Sedia lah 200 hengget! Hotakkk diaaaa...

Untuk elak terlebih muatan... Dan paling penting jangan spoilkan mood travel kita kerana hal remeh... Jadi... Jay Emm belikan Electronic Portable Scale... Timbanglah kaw! Selagi tak jejak 7 KG handcarry... Jangan berhenti shopping... Kah Kah Kah...

Ringan... Senang dibawa...