Sunday, 23 April 2017

Kembara Amsterdam - Transit Dubai

Entry sebelum boleh ngendap kat SINI...


Destinasi We'Ouls adalah transit di Dubai... Aku sempat layan citer pastu makan dan tidur sekejap... Akhirnya aku tiba di Dubai pada jam 23:59... Macam biasa kena jalani pemeriksaan kastam... 

Nasib baiklah flight landing kat Terminal A dan flight lepas ni pon di terminal yang sama... Jadi tak lah jauh aku menapak... Dan tak perlu naik Skyway train pon...

Monitor yang selalu temani aku...

Saturday, 22 April 2017

Kembara Amsterdam - Schiphol Airport

Entry sebelum boleh imbau kat SINI...


Sepanjang jalan ke Schiphol Airport aku memandang jendela train melihat keindahan di luar dengan sepuasnya... Pastinya kenangan terindah ini akan aku abadikan sepanjang hayat aku... Cewahhhh! Dah macam bersajak pulak aku nih... Ha Ha Ha...
* Sebut betul betul ye Schiphol dalam Dutch... Schiphol disebut Si Pol... Bukan Sip Pal... Si Pal (Sibal) tu dalam bahasa Korea adalah Fuck! Ha Ha Ha...

Sampai di Schiphol Airport... Aku terasa macam fobia dengan lift... Aku lebih rela naik escalator usung bag... Just takut escalator stuck... We'Ouls terus ke kaunter Emirates di Tingkat 1... Check-in bag... 

Masa pergi semua bag atas nama HH... Masa balik guna nama aku dan juga HH sebab berat dah lebih muatan... Berat maksimum free adalah 30 kg seorang...

Lepas check-in We'Ouls terpaksa jugak turun guna lift... Nasib baik tak apa apa... Kadang suspen juga sebab lift tu lembab... 

We'Ouls ke luar Schiphol Airport... Bergambar kat area situ... Masa keluar tu rasa nyaman pulak... Ada bunga tulip merah kembang mekar... Bila aku cium bunga tulip tu... Huh! Wanginya bunga tulip ni... Sedap sangat bau dia... Macam nak petik bawak balik... He He He...

Aku dan Schiphol Airport...

Friday, 21 April 2017

Kembara Amsterdam - Zaandam

Entry sebelum boleh gosok kat SINI...


Di Zaandam aku pergi semula ke tempat pagi tadi... Boleh baca SINI... Tadi pagi aku nak amik gambar Inntel Hotel tapi gelap pulak... So, now langit dah cerah...Beginilah rupa sekitar Inntel Hotel tu... Cantik kan? Macam rumah yang disusun... Pernah jugak aku usha harga untuk satu malam stay kat hotel ni tapi boleh tahan mahal...

Lawo kan? Macam rumah disusun susun...

Thursday, 20 April 2017

Kembara Amsterdam - Flower Market

Entry sebelum boleh perah kat SINI...


Destinasi seterusnya adalah Flower Market... Actually, aku tak berapa sure macamana nak ke Flower Market dari Westermrkt ni dengan tram... Then We'Ouls tanya orang yang ada kat tram stop tu... Orang kat situ kata just jalan kaki ke kiri dari tram stop Westermrkt ni... Jalan terus dan mesti jumpa  2 canel then baru ke kanan...

So, We'Ouls pon ikutlah guide yang diberi... Tiba kat satu tempat tu betul betul rumah orang... Kebetulan tuan rumah tu ada kat luar.... Then We'Ouls tanya soalan yang sama kat orang tu kat mana Flower Market tu... Dia guide terus lagi...

Sepanjang perjalanan kita akan jumpa bangunan seperti University Amsterdam, Lomography Embassy dan Braggiotti Gallery...

University Amsterdam

Wednesday, 19 April 2017

Kembara Amsterdam - Anne Frank House

Catatan 04 May 2013... Entry sebelum boleh gali SINI...


Hari ini... Merupakan hari terakhir aku berada di Amsterdam... Pagi pagi HH dah kejutkan aku sambil berkata "SS wake up... Faster... Lets go to Amsterdam Centraal"... Aku masih bingung seraya bertanya "Mana sempat... Nak kena ada kat Airport jam 12:30 tengahari... Tak nak lah!"... 
* Seraya ok seraya... Bahasa sastera bafuck aku terguna... Keh Keh Keh...

HH still paksa jugak... Dia kata "sempat lagi!"... Mungkin dia faham diri aku yang masih merajuk dan tak bersemangat sebab aku tak dapat apa yang aku nak... Dan dia tak nak biarkan aku balik ke Malaysia dengan rasa kecewa sampai ke tua... Ha Ha Ha...

HH mandi dan bersiap dulu sedang aku masih bermalas malasan... Muka aku mencuka aje pagi tu... Aku malas nak argue... Jadi aku ikut dan lebih banyak mendiamkan diri...

Sampai di Zaandam Station terus beli tiket... Beli tiket return ke Amsterdam Centraal berharga Euro 5.30 seorang... Kalulah We'Ouls memang plan nak ke Amsterdam Centraal pagi tu sudah tentu We'Ouls dapat jimatkan harga tiket yang boleh dibeli secara combo berharga cuma Euro 6.80 seorang yang cover perjalanan Zaandam - Amsterdam Centraal - Schiphol... Tak pe lah.. Ni kes adhoc... He He He...

Ticket Office Zaandam...

Tuesday, 18 April 2017

Kembara Amsterdam - Red Light District

Entry merapu boleh jolok SINI....


Melangkah keluar dari pintu Sex Museum... We'Ouls menuju ke arah kanan... Jalan terus sehingga jumpa kedai Manneken Pis...

Kedai ni menjual kentang goreng dan paling famous kat Amsterdam ni... Nak beli pon kena beratur... Ada macam macam saiz... So, pilihlah yang kita mahukan... Macam aku just amik saiz paling kecik aje... Makan berdua pon tak habis... Kentangnya besar bagak kaww... Harga Euro 3.50...

Bila dah beli... Si HH ni tetiba geli pulak nak makan... Hanya sebab pembalut kentang tu ada gambor patung budak kencing... Ha Ha Ha... Adeiiilah HH... Gambo logo aje pun bukan kentangnya... Masa ko masuk kat Sex Museum tak geli plak... Ha Ha Ha...

Tapi bagus jugak kaw geli sebab portion aku jadi lebih... He He He... Makan kat sini tak berapa nikmat sangat sebenarnya sebab ada sampah berlonggok kat depan kedai... Tetiba lori sampah plak datang kutip sampah... Walaupun tak berbau tapi tetap tak nikmat... Rosak pemandangan...

Masa tengah makan makan tu... Si HH beramah mesra dengan anak mat salleh local yang kebetulan semeja dengan We'Ouls di situ... HH tanya kat mana Red Light District.... He He He... Budak tu pon macam terpingga macam tak faham bahasa... Dan tak reti nak jawap... Dia tanya kawan dia yang lagi sorang tu... Dan kawan dia yang tunjukkan arah... Actually, Red Light District tu tak jauh dari kedai ni...

Maneken Pis... Jenuh beratur...

Saturday, 15 April 2017

Kembara Amsterdam - Sex Museum

Entry sebelum boleh selam kat SINI...


AMARAN : Entry ini adalah 100% tentang Sex... Bebudak bawah umur 18 jangan petik entry ini ye... Dan entry ini tidak sesuai untuk U'Ouls yang tak open minded... Kerana... Tujuan dikongsi adalah untuk paparan real life... Di mana sex atau perdagangan manusia adalah industri yang tidak dilarang di Amsterdam... Terima kasih...


Tamat sudah tour 100 Highlight Cruise... We'Ouls sampai semula ke jetty tempat We'Ouls naik tadi... So, ke manakah hala destinasi seterusnya?

We'Ouls ingin ke Sex Museum... He He He... Sex Museum ni terletak kat Damrak saje....

Memula si HH ni degil nak naik tram dari Amsterdam Central... Dia nak ke Dam Station... Then aku cakap dari jetty pon boleh jalan kaki aje ke Sex Museum tu... Then We'Ouls menapak ke Damrak... Tak jauh pon... Beberapa langkah aje dah sampai... Very easy!

Actually, masa aku dah HH sibuk berposing cantik kat depan museum ni... Penjaga Sex Museum ni asiklah perhatikan gelagat We'Ouls... Aku cabut kang papan tanda kat luar ni baru tahu... He He He...

Tup Tup dia tengok We'Ouls masuk... Pelik agaknya dia... Aku masuk tak pelik sangat... Ni sekali dengan si HH masuk... HH kan bertudung ala pompuan terakhir gitu... He He He... Selamber aje HH masuk siap beratur beli tiket lagi... He He He..

Kat dalam tu pon semua orang dok tengok We'Ouls... Tak kisah lah... Janji aku dapat tengok semua menda keji kat dalam museum tu... He He He... Harga tiket masuk adalah Euro 4.00 seorang...

Yang masuk sini ada yang dah tua kerepot beruban bongkok lagi... Tak tahulah teknik apa yang They'Ouls akan perolehi lepas keluar dari Sex Museum untuk dipraktiskan di rumah nanti... Kah Kah Kah...

Kengkadang bila berselisih dengan orang lain secara automatik mata akan turut pandang atas bawah... Ini yang dikatakan 'commence sense'... Hua Hua Hua... Ketawa jahat...

Aku sebenarnya segan nak citer panjang pasal Sex Musem ni... Ceh! Konon... Segan laa sangat! Sila jangan berotak DIGI atau CELCOM di sini... He He He...

Nak citer apa ek? Aku pon tak tahu... Aku tunjuk gambo aje laa... Biar gambar tolong bercerita bagi pihak aku... Dan aku tak akan bertanggungjawap sekiranya ada apa apa berlaku ke atas U'Ouls selepas melihat gambar yang aku rakam di Sex Museum ni ye... He He He...

Sila lah merembes! Kah Kah Kah...

Kalu orang kampong aku tahu aku ke sini... Matikkkk... Ha Ha Ha...

Friday, 14 April 2017

Kembara Amsterdam - 100 Highlight Cruise

Entry sebelum boleh jengah SINI...


We'Ouls patah semula ke Dam Station... Amik tram ke Amsterdam Centraal semula... Boleh aje jalan kaki tapi aku malas sebab banyak lagi tempat nak pergi... So, kena jimatkan tenaga kaki... Lagi pon apa gunalah ada GVB 24 hours ni kan... So, gunalah semahunya hingga ke titisan waktu yang terakhir... Cewah! He He He...

Sekitar Damrak..

Thursday, 13 April 2017

Kembara Amsterdam - Euro 5 Shop

Entry sebelum boleh hirup kat SINI...


Kembara We'Ouls di Amsterdam diteruskan... Kami decide untuk balik ke Zaan Inn dulu... Tak larat nak pikul bag berat ke hulu hilir... Jadi We'Ouls tunggu di platform 3-4 seperti biasa...
Mari tunggu NS train... Aku dah semakin expert... He He He...

Wednesday, 12 April 2017

Kembara Paris - Pulang ke Amsterdam

Entry sebelum boleh sedut kat SINI...


Dalam kekalutan takut tertinggal train... Aku nampak orang berpusu pusu ke belakang... Then... Baru aku ingat... Masa datang semalam train pon berhenti kat belakang jugak! Arghhh! Aku terpaksa berlari dapatkan train yang betul... Actually, main lari aje ni... Tak check balik pon nombor train kat info board...

Gara gara berposing sakan... Aku hampir tertinggal train... He He He...

Tuesday, 11 April 2017

Kembara Paris - Gare Du Nord

Catatan basi 03 May 2013... Entry sebelum boleh usha SINI...


We'Ouls bangun awal... Pagi ni bangun dengan rasa segar... Cuma kaki masih lagi rasa sengal ubi... Banyak sangat berjalan maka urat di kaki pon dah bersimpang siur mintak di alignment... He He He...

We'Ouls bersiap... Mandi dan kemas bag... Makanan semalam ada yang We'Ouls terpaksa buang... Dan We'Ouls bawa semula dry food yang masih belum berusik ke Amsterdam...

Lebih kurang jam 07:30... We'Ouls turun ke lobby hotel untuk check-out... Pulangkan kunci dan terus blah dari hotel tu... Jalan kaki ke kanan dan terus menuju ke Metro Station Chateau Rouge...

Pagi macam ni jalan agak basah walaupun tak hujan... Huh! Mana datangnya air yang membasahkan jalan tu? Embun atau jerebu? Entah! Pagi ni suhu agak sejuk lebih kurang macam Amsterdam... Nasib baik lah tak hujan... 

Masa kat Metro Station Chateau Rouge tu... We'Ouls terus ke kaunter tiket... Malangnya tak ada orang jaga kaunter... OMG! Macamana ni? Tak kan nak tunggu? Mungkin pekerja tu belum masuk keja kot... Atau dia kuar kejap pegi breakfast...

Arghhh! Aku benci dengan teka teki! Aku tak peduli pon apa pekerja tu nak buat even nak buang kunyit basah sekali pon... Uwekkk! Yang penting bagi aku waktu tu aku nak beli tiket! Tiket! Tiket!

Mesin tiket...

Friday, 7 April 2017

Kembara Paris - Basilica Sacre Coeur

Entry membasi di SINI...


Sampai kat Musee Du Louvre Metro Station We'Ouls lepak kejap tapi tak lama sebab train pon sampai... Kembara We'Ouls diteruskan... Waktu ni pon dah menunjukkan jam 20:30... Destinasi We'Ouls yang seterusnya adalah Basilica Sacre Coeur... Caranya adalah buat transit di Charles de Gaulle Etoile dan ambil train ke haluan Nation dan stop di Anvers... Very easy!

Berbelit lidah nak nyebut... "Sortie" tu maksudnya Exit!

Thursday, 6 April 2017

Kembara Paris - Musee Du Lourve

Entry sebelum boleh scan kat SINI...


Terlebih dulu aku minta maaf kalu ada yang kurang selesa dengan tone warna gambar aku kat Paris ni yang aku set semuanya sepia... Bukan pe... Aku teringat Shiela On 7! Ha Ha Ha... Tak! Tak! Acah jek! Aku sebenarnya plan nak hantar printing untuk Photobook dan poster tapi sampai sekarang tak berhantar... Tujuan sepia tu hanya untuk printing... Dan tak berapa sesuai untuk web travel blog... Sorry ye kalu ada yang sakit mata... Ada masa nanti aku betulkan kepada standard tone... He He He...

Jom teruskan kisah kembara aku yang tak berhabis ni...

Dah puas jenjalan kat sini... We'Ouls pon bergeraklah menuju ke satu lagi attraction place yang wajib dikunjungi di Paris... Palais Royal Musee Du Louvre... Yeah! Perjalanan hanya mengambil masa beberapa minit saja...Sekejap aje dah sampai...


Wednesday, 5 April 2017

Kembara Paris - Arc De Triomphe

Entry sebelum boleh imbas kat SINI...


We'Ouls berjalan kaki ke Metro Station Chateau Rouge... Destinasi We'Ouls adalah untuk ke Arc De Triomphe... 

Untuk ke sana We'Ouls naik Metro menuju ke Station Charles de Gaulle Etoile... Dan We'Ouls kena buat transit di Barbes Rochechouart terlebih dulu... 

Masa yang di ambil pon tak lama... Sekejap aje... Cuma yang leceh adalah masa nak buat transit... Terpaksa naik turun escalator jugak lah dan berpusing dalam station tu...

Tuesday, 4 April 2017

Kembara Paris - FM Hotel

Entry sebelum boleh imbas kat SINI...


We'Ouls gunakan tiket mobilis yang sama untuk ke Metro Station Chateau Rouge tetapi perlu transit di Metro Station Barbes Rochechouart.. Adehhh.. Nak terbelit lidah aku ni nyebut Chateau Rouge tu... Kalu dah susah sangat... Sebut je Char Kuey Teow! Kah Kah Kah... 

Perjalanan pon tak lah memakan masa yang lama... Sekejap je dah sampai... Masa sampai tu... We'Ouls terpaksa buka map jalan ke FM Hotel... Dan nasib baiklah Map yang aku print dari google map tu berguna... We'Ouls langsung tak sesat... 

Satu tips berguna untuk U'Ouls ... Ingat alamat dan nama hotel saje tak cukup... Jika nak memahamkan peta... Perkara pertama yang U'Ouls perlu tahu adalah nama jalan dan bangunan bangunan yang ada sepanjang jalan... Itu akan memudahkan pencarian U'Ouls nanti...

Tak susah pon nak tuju...

Gadget Kembara - Portable Scale, Folding Knife, FlashDrive

Hari ni... Aku saje nak share ubat merajuk yang aku dapat dari Jay Emm... Kah Kah Kah... Hadoilah... Setiap kali merajuk je dapat hadiah... Merajuk je Santa Claus datang umah... Ha Ha Ha... Matikkkk laaaa nakkkk! 

Well... Aku memang kuat merajuk pon... Dan hati aku cepat sejuk bila dapat manisan... Ha Ha Ha... Aku tak suka gaduh dengan orang lama lama hanya sebab salah faham yang kecik je... Dengan sebijik gula gula pon dah boleh pujuk aku taw... Kah Kah Kah... Propaaaaa sangatttt! Jay Emm dengan HH mesti bengang kalu aku terlebih propa... Pengsan!

Ok... Aku tak nak citer details apa yang aku merajukkan sangat tu... Sebab tak ada kena mengena dengan apa yang aku nak share ni... Ha Ha Ha...



*** Electronic Portable Scale ***

U'Ouls semua tahu kan... Bermula 1 Apr 2017... Air Asia dah semakin ketatkan dan berkira dengan kadar berat Handcarry... Berat semut sekor tersangkut kat bag pon berkira... Keh Keh Keh...

Dulu handcarry even had maksimum 7 KG... Tapi... Air Asia kasi lepas jek kalu lebih dari 7 KG... Sekarang? Jangan harap! Lebih dari 7 KG siap lah kena humban ke tepi gate! Kalu nak jugak bawak naik atas... Sedia lah 200 hengget! Hotakkk diaaaa...

Untuk elak terlebih muatan... Dan paling penting jangan spoilkan mood travel kita kerana hal remeh... Jadi... Jay Emm belikan Electronic Portable Scale... Timbanglah kaw! Selagi tak jejak 7 KG handcarry... Jangan berhenti shopping... Kah Kah Kah...

Ringan... Senang dibawa... 

Monday, 3 April 2017

Kembara Paris - Eiffel Tower

Entry sebelum boleh cari kat SINI...


Akhirnya We'Ouls sampai jugak station Charm De Mars tu.. We'Ouls jalan kaki keluar dari station tu... Tanya orang lagi mencari jalan betul...

Masa keluar dari station tu... Nampak orang beratur panjang... Ada apa tuh? Beriya benor beratur... Aku pon kepoh dok jenguk... Ingatkan apa.... Rupenya beratur nak masuk jamban tepi jalan... Ceh! Beratur nak memerut rupanya... Busuk! Ha Ha Ha...

Jalan punya jalan... Eiffel Tower tak muncul muncul... Jangan... Jangan... Jangan cari pasal lagi... Aku dah penat dah nih... Jalan lagi... Hinggalah Eiffel Tower memunculkan dirinya sendiri.. Ha Ha Ha... Nasib baik jumpa... Kalu tak... Aku ngamok bakor seluruh Paris nih... Ha Ha Ha...

HH cakap dengan aku dengan nada perli... "Hah! Dah puas ati dah nampak Eiffel Tower?"... Ehhh... Sape yang beriya sangat nak ke Eiffel Tower??? Aku ke???? Dan soalan perli aku pulak kepada HH... "Ini je ke Eiffel Towernye nih???"... Keh Keh Keh...

Orang lain sampai Eiffel Tower bercinta cintan... Bergomol sakan... Beromen romenan... Aku???? Berkeji makian... Kah Kah Kah...

Walaupun marah aku kian pergi... Tapi... Bila nampak Eiffel Tower tu... Dan sesekali ingatan aku pada Rer B Bangang itu datang... Mesti aku rasa nak memaki lagi... Semuanya gara gara Rer B Bangang! 5I4L!

Lihatlahhhh... Langit biru... Awan mengebu dibalik Eiffel Tower... Ha Ha Ha...

Friday, 31 March 2017

Kembara Paris - Cuak di Kota Paris

Entry basi di SINI...


Tempat pertama yang We'Ouls ingin kunjungi adalah Eiffel Tower... Jadi We'Ouls ingin menggunakan train laluan Rer B dan buat transit di St Michael...

Jadi bergeraklah We'Ouls mendapatkan Rer B... Hanya ada satu satunnya logo 'B' di situ... Jadi We'Ouls pon masuk...

Masa tengah tunggu train sampai... Ada pengemis pompuan negro tua menghampiri We'Ouls... Ingin meminta wang dari We'Ouls... Pengemisnya berpakaian biasa saja.. Tidak pula nampak lusuh dan selekeh... Tak macam pengemis di Malaysia yang compang camping dan busuk... Yelah kan... Euro dengan Ringgit mana sama... Matikkkk lahhhh hina negara sendirik! He He He...

Ingat ye korang! Jangan layan pengemis di mana mana pon di Paris ni... Buat tak tahu aje... Tak lama lepas tu train pon sampai... We'Ouls main bantai naik aje masa tu tanpa rasa sangsi... Dengan harapan train ini akan bawa We'Ouls ke station yang We'Ouls mahukan...

Kaw bayangkan laaa... Backpacker busuk macam aku yang pertama dalam hidup aku ni... Kena terus hadam Train routes map macam ni????? Kaw rasa? Ini Paris ok! Bukan calang calang kota! Kegilaan apakah yang aku dah buat nih???? Dan yang lebih malang tu... Routes Map ni aje yang aku bawa sebagai reference... Aku tak ada complete routes Map Rer B tu... Huh! Sedeyyy!

Thursday, 30 March 2017

Kembara Paris - Mobilis

Entry sebelum boleh jentik kat SINI...


Untuk pengetahuan U'Ouls yang ingin ke Paris dari Amsterdam... Tidak ada pemeriksaan kastam atau imegresen... Tak perlu tunjuk passport pon... Dan tak perlukan visa... So, tak perlu risau...

Then... Langkah We'Ouls seterusnya adalah untuk dapatkan Paris Visite Pass untuk menggunakan train di Paris... Actually, aku dah print siap siap tempat yang We'Ouls ingin kunjungi dan hanya perlu tunjukkan kepada staff ticketing...

Jadi pencarian ticket pon bermula...  Kat Gare Du Nord Station ni memang besar giler... Banyak bahagian... Orang ulu kampungan macam aku ni memang jadi keliru Nurul Ajai kat sini! Ha Ha Ha...

Pening terpusing memusing jugak nak mencari di mana Information Counter berada... Berkali pusing tak jumpa... Ahhhh! Pening! Tup.. Tup... Ada satu penunjuk arah information counter... Tapi bila sampai information counter tu hanya tinggal meja aje di bawah tangga... Aik! Macam dah tak berfungsi aje! Masak lemak aku macam ni!

Nak tanya orang mesti susah sebab orang France tak akan jawap pertanyaan kita dalam Bahasa Inggeris... Ingat ye U'Ouls... Orang Perancis ni sama ada mereka benci atau sememangnya bodoh abadi bertutur dalam Bahasa Inggeris! Baik U'Ouls cakap Bahasa Melayu aje lah dengan mereka... Seyes bangang!

Semua signboard kat Gare Du Nord ni berbahasa France... Huh! Peluh cuak dah mula nak membasah ketiak dah ni! Macam dah rasa nak jalan kaki balik Malaysia... Kah Kah Kah...

Then aku ternampak ada sederet kaunter tiket... Semua sama aje... Tapi agak pelik ada pelancong beratur... Ada yang kosong... Last last We'Ouls beratur kat kaunter yang ramai pelancong...

Masa tu main belasah aje beratur.... Tapi We'Ouls masih tak puas ati lagi... Tak kan tak ada langsung Information Counter kat sini???? Then aku dan HH terpaksa berpecah...

Memula aku round dulu sampai puas sedangkan HH masih beratur kat kaunter tiket tadi.... Then dah puas pusing still lagi aku tak jumpa... Then gilir dengan HH... HH plak cari information counter tu...

Last last... HH tanya kat orang yang kat deret kedai situ... Orang tu cakap ada kat hujung sekali... Then HH pegi...

Dia dah beratur kat tiket mobilis sebenarnya.... Tapi disebabkan beratur lama... Dia tak nak aku risau menunggu lama... So, terpaksa dia patah balik dapatkan aku dulu dan beratur semula... Haiyakkk...
Mobilis Ticket Counter

Wednesday, 29 March 2017

Kembara Paris - Dari Amsterdam ke Paris

Catatan kembara dari tahun 2013... Entry sebelum boleh godeh kat SINI...


Hari ini 02 Mei 2013... Horeeyyyy! Hari yang di tunggu akhirnya muncul juga... Satu catatan sejarah baru dalam hidup aku dan HH bakal bermula... Sekaligus impian We'Ouls dari kecil untuk menjejakkan kaki di Eiffel Tower akan terlaksana dalam beberapa jam saja lagi...

Pagi ni We'Ouls  bangun seawal 4 pagi... Persiapkan apa yang patut... Prepare food untuk breakfast dan bekalan We'Ouls di Paris nanti... Menu hari ini... Nasi Briyani Ayam... He He He...

Disebabkan We'Ouls  dah tahu di FM Hotel, Paris ada disediakan kettle... So, We'Ouls  decide untuk tak bawa Water Immersion... We'Ouls tinggalkan aje di Zaan Inn walaupun hati macam berbelah bagi antara nak bawak atau tidak... Just bawak dry food untuk masak esok punya sekali...

Tuesday, 28 March 2017

Kembara Paris - Thayls Train

Catatan entry basi tahun 2013...


Aku dan HH beli ticket Thayls Train melalui web http://www.raileurope-asean.com/ pada 03 February 2013... Dan tiket tersebut dihantar ke rumah lebih kurang 2 hari selepas pembelian... Huh! Memang pantas! Tak perlu tertunggu!

Actually kalau U'Ouls ada kad debit atau kad kredit yang diterima di Europe seperti American Express atau sebagainya adalah lebih mudah dan murah untuk beli tiket train ni... Direct beli dari web Thayls tu sendiri iaitu http://www.thalys.com/... Harga belian tiket di web ni jauh lebih murah dari Rail Europe...  Kalau beli dari Thayls hanya Euro 70 sahaja pergi dan balik seorang... Sedangkan harga dari Rail Europe selalu berubah..

Disebabkan We'Ouls tak ada kad debit atau kad kredit Europe maka terpaksalah We'Ouls beli melalui Rail Europe yang menerima kad kredit Malaysia... Entah kenapa tiket We'Ouls beli pada tarikh We'Ouls pergi dan balik ni tetiba naik mahal walaupun waktu We'Ouls beli tu adalah waktu jam dan hari pertama dibuka untuk pembelian... Namun harga itu masih We'Ouls mampu bayar lagi berbanding kalu last minutes beli... Kalau U'Ouls beli lambat harga akan naik berkali ganda dan lebih malang lagi sold out...

Train ticket ni terbahagi kepada dua kelas... Kelas pertama dan kelas kedua... Kelas pertama ni lebih baiklah dari segi layanan dan kemudahan... Including makan dan wifi adalah percuma... Berbanding dengan 2nd class... Tapi bagi aku dapat 2nd class pon dah cukup baik... Lagi pon aku tak perlukan makanan dalam train yang belum tentu halal...

So total harga tiket We'Ouls untuk berdua adalah Euro 258.90 pergi dan balik... Not bad lah harga tu... Pernah jugak riki dengan agent dari Singapore untuk beli tiket tu dari mereka tapi harga lebih mahal... So better urus sendiri lagi senang... 

Pernah jugak terfikir untuk beli tiket bila sampai sana tapi dari pengalaman seorang kawan... Harga tiket walk-in adalah lebih mahal... So We'Ouls tak nak ambil apa risiko... Lagipun hotel harus juga dibooking awal untuk elakkan harga bertambah mahal...

Kepada U'Ouls yang berminat untuk urus sendiri beli tiket melalui Rail Europe bolehlah ikut print screen di bawah ni... Register terlebih dahulu maklumat korang dan barulah uruskan pembelian tiket secara online... Tak susah pon.. Very easy!

Monday, 27 March 2017

Kembara Cambodia - Supir terbaik di Siem Reap

Entry sebelum boleh mengarut kat SINI...


Sebelum aku ke Siem Reap... Jay Emm ada perkenalkan aku dengan sorang supir yang dia pernah hire masa pertama kali ke Siem Reap... Namanya Salim... Bukan Salim Iklim taw... Salim Iklim made in Terengganu dan tak de kena mengena dengan Mat Dan... Keh Keh Keh...

Jay Emm kenal Salim dah lama... Since tahun 2014... Entry Jay Emm yang berkongsi pengalaman kali pertama ke Siem Reap menjadi rujukan ramai untuk appoint Salim as driver... Dan alhamdulilah... Hingga sekarang ramai guna khidmat Salim ni... 

See... Nampak? Besar kan pahala kita jadi blogger bila penulisan kita mampu membuka rezeki berterusan dan memudahkan hidup orang lain? 

Sebenarnya.... Salim pon dah banyak kali tanya Jay Emm bila nak ke Siem Reap lagi... So... Inilah masa yang terbaik...

Disebabkan aku dapat good review tentang Salim... Jadi... Aku pon berminat nak appoint Salim untuk trip kali ini... Aku mintak Jay Emm deal sendiri dengan Salim.. Tanya tentang harga... Beri details flight dan sebagainya... Ada kisah menarik disebalik conversation antara Salim dan Jay Emm ni... Tapi... Aku akan kongsi dalam entry seterusnya... He He He...

Sepanjang aku appoint Salim ni... Aku dapati... Dia punya hati yang baik! Trust me... Service yang dia beri sebenarnya adalah lebih dari apa yang kaw bayar! Nak tahu kisahnya... U'ouls kena baca perjalanan aku hingga ke hujung... Nilailah sendiri... Hu Hu Hu...

Salim juga fasih berbahasa Melayu... Pernah berkerja di Malaysia... Insyallah tak ada masalah dari segi komunikasi...

Berminat????? Boleh contact dia sendiri eh... Memang cepat je dia balas kalu dia tak busy... Kadang kaw belum sempat message dia... Dia dah message kaw dulu... He He He...

Contact No : Whatsapp : +855 78 996 840

Harga Service :

USD 15.00 SEHARI untuk SATU Remork...
Kalu nak just Airport Transfer USD 5.00...

Mahal ke murah? He He He...

Inilah REMORK... Bentuk dia macam kereta kuda... Kuda tak de... Kuda dah pencen... Ganti motor... He He He...

Yang berdiri sebelah Jay Emm tu lah Salim... Sekali imbas... Muka Salim macam Dato Jamal Yunus... Kah Kah Kah... Setiap kali aku pandang Salim... Aku akan ingat tuala... Keh Keh Keh...


SEKIAN...

Friday, 17 March 2017

Kembara Cambodia - Siem Reap International Airport

Entry sebelum boleh petik di SINI...


Berat sungguh jari jemari ini nak teruskan kisah kembara di bumi Siem Reap ini... Dan mungkin saat ini diri aku makin dilupakan... Dan mungkin ada yang takut dan serik untuk meninggalkan jejak di Pondok Buruk ku ini di atas isu sebelum ini... Boleh baca isu tersebut di SINI...

Tak kisahlah si Dorsett Pink nak buat entry counterback ke pe... Yang penting aku dah tahu siapa sebenarnya si Dorsett Pink tu... Mesti dia terkejut beruk sebab aku tahu serba skit details pasal dia... Hoiiiii Dorsett Pink! Pesal kaw delete semua komen aku kat entry counterback kaw eh? Kaw tak boleh terima kebenaran ke? Hampir 20 komen aku, HH dan Jay Emm dalam entry tersebut kena delete! Dan kenapa kaw delete LINK tentang kaw fitnah family kaw sendiri pada entry tersebut? Kaw takut rahsia kaw bocor ke? Kaw takut orang tahu pembohongan kaw ke? Kaw ingat reader bodoh macam SILLY QUESTION kaw tu? Nasib baik aku sempat print screen! Hu Hu Hu...

Salah satu dari 20 komen balas aku dalam entry Counterback tersebut berbunyi begini "Akhir kata... Kaw boleh tulis apa saja untuk sedapkan hati kaw sendiri... Kaw boleh bina dongeng bahagia kaw di atas derita orang lain... Itu hak kaw... Hakikatnya... Aku nak kaw tahu... Sekali kaw jentik pasal family aku dengan satu soalan bodoh kaw tu... Berkali kaw cuba menegakkan benang basah... Berjuta kebenaran akan muncul di depan muka kaw kelak... Aku tidak perlu buat apa apa untuk membalas entry BENANG BASAH kaw ini... Kerana Allah itu ada... Aku yakin... Allah akan londehkan perangai sebenar kaw satu persatu di dunia ini melalui pelbagai cara... Yang terhukum bukan aku... Yang merasanya bukan aku... Yang ruginya bukan aku... Tapi kaw! Kaw ingat aku ada masa nak sakit kepala?"... 

Kalu ikutkan hati... Mahu saja aku kuburkan segala kenangan aku sepanjang di Siem Reap... Tapi... Bila aku fikir balik... Tujuan asal aku wujudkan Pondok Buruk ku a.k.a blog ini adalah untuk menyimpan kenangan melalui coretan... Pahit.. Manis... Semuanya berada di Pondok Buruk ini... Pondok Buruk aku inilah kekuatan aku... Jiwa aku... Dan Pondok Buruk ini tak akan pernah tipu diri aku sendiri... Itu janji aku! Sejengkil mana pon perjalanannya... Aku tetap akan tulis tentang kebenaran base on pengalaman! 

Tak semua yang aku dah lalui mampu aku ingati satu persatu... Jadi melalui Pondok Buruk ini sahajalah dapat ku imbas kembali setiap detik yang sudah berlaku agar menjadi ingatan untuk diri sendiri sepanjang hayat ku...

Kalu ada yang masih nak baca entry aku... Bacalah... Tak nak pon tak apa... Tiada paksaaan! Aku dah katakan... Aku tidak pernah ajar orang cara untuk sampai ke suatu destinasi... Kembara bukannya tentang destinasi... Tapi aku berkongsi survive cara aku... Itu saja! 

Lebih lebih lagi saat ini aku baru saja bertukar title sebatang kara... Menjadi sebatang kara tidak semestinya tidak bahagia ye... Bahagia atau derita itu adalah pilihan... Jadi... Pilihlah untuk bahagia!

Jom kita ke Siem Reap!

3 jam sebelum departure... Aku... HH dan Jay Emm terus menuju ke Departure Hall... Tidak ada drop luggage... Dan tak perlu verify document di kaunter...

Boarding time 6:20 dan Departure time 6:50...

Thursday, 16 March 2017

Kembara Jakarta - Pasar Anyar

Entry sebelum boleh gomol kat SINI...


Tak abis lagi citer aku pasal Bogor nih... He He He... Ok... Jom kita tengok apa ada kat Bogor untuk di terjah...

Tempat yang paling HH dan Jay Emm nantikan adalah tempat shopping... Aci dua orang ni... Kalu part shopping memang hidup! Mata tuuu... Mataaa tuuu... Segar bugar kalau nampak barang... Ada je dorang nak beli... Adehhhh...

Jom kita ronda sekitar Kota Bogor!
Memang banyak kenderaan atas jalan... Macet gilakkk... Ni panorama menghala Taman Topi Square...

Wednesday, 15 March 2017

Kembara Jakarta - Taman Topi

Entry sebelum boleh jenguk kat SINI...


Sebelum keluar dari Kebon Raya Bogor... Aku sempatlah pekena kopi dulu... Boleh pulak ngam ngam aku tengah lepak tu... Hujan pon turun.,.. Ehhh... Dah macam Hindustan pulak... Ha Ha Ha... 

Nasib baik lah hujan tak turun waktu aku tengah ronda dengan basikal... Memang syukur sangat... Kalu tak mesti basah basahnya rambut ku basahnya asmara kita... Keh Keh Keh...

Dah puas rehat... Hujan pon dah berhenti... We'ouls pon gerak balik ke Stasiun Bogor semula... Memang senang naik angkotan... Tanya supir dulu eh sebelum naik...

Perjalanan pergi tak sama dengan perjalanan balik... Walaupun jalan jam banget... Tapi... Angkutan tak banyak berhenti amek penumpang,.. Direct je ke Stasiun Bogor...

Dah alang alang aku memang nak spend seharian kat Bogor ni... Jom kita ke Taman Topi... Aku dah tak tahan nak terkencing... Keh Keh Keh...

Mari masuk! Kita tengok apa yang ada di Taman Topi ini... Nak masuk Taman Topi ni free jek... 
Inilah Kapten Muslihat yang ganteng... He He He...

Tuesday, 14 March 2017

Kembara Jakarta - Museum Zoologi Bogor

Entry sebelum boleh ngendap SINI...


"Dekkkkkk mahu ke manaaaaaaaaaa?"... He He He... Aku tak boleh lupa lawak yang satu si Dzawin dalam Maharajalawak Mega 2017 tu... Setiap kali dia sebut Dek mahu ke mana dalam loqhat jawa yang pekat tu... Mesti aku akan ingat moment moment aku berada di Indonesia... 

Orang Indonesia ni... Tak kiralah kat mana... Mostnya... Memang peramah... Tak kira muda atau tua... Mesti ada je yang akan tanya Dek dari mana? Dek nak ke mana? He He He... 

Ayuh ikut aku kita pusing lagi Kebon Raya Bogor... Tak banyak nak citer.. Layan gambar aje laa ye...

Biji pon ada Bank... Ha Ha Ha... Bank Biji katanya... Ha Ha Ha...Tak tahu laa biji apa...  Benih laaa kot... Adesss...

Thursday, 9 March 2017

Kembara Jakarta - Makam Belanda Bogor

Entry sebelum boleh usha kat SINI...


Nampak? Nampak tajuk entry? Seram tak? Seram tak? Kah Kah Kah... Adoiiiii lahhhh... Apa kejadah aku terbang jauh jauh semata nak tengok kubur je kan? Ha Ha Ha...

Macamlah kat Malaysia ni tak de Makam Belanda kan? Pegi je la kat Melaka tu je haaaa... Ha Ha Ha...

Ada tu memang ada ye Aci... Tapi tak sebanyak bila kaw berada di Indonesia atau di Belanda... Al-maklumlah... Hingga sekarang Indonesia masih ada hubungan baik dengan Belanda terutamanya melalui perkahwinan campur...

Kat Malaysia dah hampir pupus kawin campur mat saleh nih... Boleh dikira dengan jari... Kalu ada mix pon... Tu haaaa... Spesis King Coco... Dah macam keturunan Zirafah pulak... Ha Ha Ha... Badan macam kuda... Kepala macam kancil... Kulit capuk capuk macam rimau kumbang... Banyak beno mix nyaaa... Kah Kah Kah...

Honestly... Aku tertarik dengan wajah orang Indonesia yang mix Belanda... Memang lawa lawa semuanya... Tutur kata They'ouls lebih lembut membuatkan aku rasa berada di syurga.... Ehhhhhh! Dah kenapa aku tak habis dirasuk movie Surga tak dirindukan pulak nihhhh! He He He...

Sebut pasal rasuk merasuk nih... Sebenarnya... Aku nyesal nak mampos pegi Makam Belanda Bogor tu... Sebab????... Sila lah scroll lagi... He He He...



*** Bambu Raksasa ***

Sebelum aku sampai ke Makam Belanda... Aku singgah sebentar di Bambu Raksasa... Memang besau besau buluhnya... Dan merupakan antara buluh terbesar di dunia...

Buluh ini di datangkan dari Myanmar... Tingginya mampu mencecah lebih 30 Meter... Diameternya around 25 centimeter dan lebih... 

Aku tak boleh berada lama kat Bambu Raksasa ni... Sebab... Gatal... Miang... Merenyam giler... Padahal bukan aku pegang pon buluh tu... Just lalu je pon... Tetiba kulit aku jadi alergy... Aku tahan dari mengaru... Kalu tak nanti jadi gegata... Adehhh...

Geng 3 Panda... Yang kiri tu Puteri Pucuk Rebung... Yang tengah tu Puteri Buluh Betong....  Kanan sekali Menteri Pasola... Muka control gatal merenyam nak mampos... Adoilahhhh....

Wednesday, 8 March 2017

Tanpa Kata

KEKASIHKU DI DUNIA DAN DI SYURGA

Sejauh tinggi ku terbang ke awan...
Tiada kata mampu memaknakan kerinduan...
Pada kekasih jauh dari pandangan...
Dilapisi bumi menghadap Tuhan...

Walau langkah ku berjuta marhalah...
Tetap ada ruang kekosongan...
Hijab di hati menutupi resah...
Hakikat takdir yang kadang tak indah...

Ku pujuk diri kembalilah tawa...
Bila harus melihatmu...
Dambakan pelukan bagai waktu dulu...
Hadirlah... Temani mimpiku hingga subuh...

Bangkit... Rukuk dan sujud pada yang satu...
Dalam doa ku menyeru nama mu...
Kekasih ku selama di Dunia...
Nantikan aku di Taman Syurga...

Nantikan aku di Taman Syurga...

Nantikan aku di Taman Syurga...

By Scdha Sein



P/S : Terima kasih Ah Kak Notie atas entry di SINI...


- Maaf! Komen pada entry ini diTUTUP... Terima kasih... -

Saturday, 4 March 2017

Kembara Jakarta - Kebon Raya Bogor

Entry sebelum boleh gomol di SINI...


Apa yang ada kat Kebon Raya Bogor tu? Haaaa... Ada kebon lahhh... Tak kan kebontot pulak... Ha Ha Ha...

Apa yang menarik minat aku ke sini? Yeahhh... Aku tertarik untuk ke sini sebab... Kebon Raya Bogor ini adalah Taman Botanikal yang tertua di Asia... Ada pelbagai jenis tanaman kat sini... Termasuklah buluh dan kelapa sawit tertua... Huh!

Kebon Raya Bogor ni luas bafuck ok... Memang tak mampu nak ronda habis dalam sehari... Jadi... Aku cuma sempat pegi beberapa spot je...

Dan sepanjang jalan ke sini tadi... Jalan macet nak mati... Rasa nak muntah dah aku nih... Tapi... Aku dapat menyaksikan ratusan ekor rusa berlari berkejaran dalam kawasan taman sekitar Istana Bogor... Sayangnya... Istana Bogor tu tak boleh masuk suka hatikkk... Ada askar jaga... So... Tak dapatlah aku nak gomol meramas mesra dengan rusa rusa yang banyak tu... Kecewa!

Kalau U'ouls nak tahu lebih lanjut dan info terkini tentang Kebon Raya Bogor... Bolehlah refer official website kat SINI ok...

Angkotan drop We'ouls betul betul depan pintu masuk ke Kebun Raya Bogor... Aku masuk dari Pintu 1 eh...

Pintu 1... Marilah masuk... Buat macam kebun sendiri... He He He...

Friday, 3 March 2017

Kembara Jakarta - Bogor Yang Tak Dirindukan

Entry sebelum boleh ngendap kat SINI...


Aku baru je lepas layan Movie Syurga Yang Tak Dirindukan 2 kat Panggong Wayang TGV... Aku bosan duduk rumah... Dan aku nak dinner kat luar... HH pulak memang nak tengok movie tu lepas dia kemarok tengok  Syurga Yang Tak Dirindukan 1 kat Astro minggu lepas...

10 kali dia tengok kat Astro... 10 kali lah jugak dia nanges... Cengeng! Tapi yang pelik tu... Masa nengok Syurga Yang Tak Dirindukan 2.. Dia tak nanges pulak... Penat aje aku sediakan bergulung tisu jamban... He He He,,,

Overall... Aku lebih suka jalan cerita Movie Syurga Yang Tak Dirindukan 1 berbanding  Movie Syurga Yang Tak Dirindukan 2... Cuma... Scenery dalam  Movie Syurga Yang Tak Dirindukan 2 lebih best... Lokasi pengambaran banyak di Budapest... Sedangkan Scene Movie Syurga Yang Tak Dirindukan 1 banyak dirakam sekitar Jogjakarta ye... Kalu rasa nak baca kisah aku di Jogjakarta bolehlah tekan kat SINI... He He He... Tapi...  Movie Syurga Yang Tak Dirindukan 2 ni terlalu banyak element Hindustan lahh... Ending dah macam Kuch Kuch Hota Hai... Adeiii...

Ehhhh... Aku nak citer apa nihhhh? Ha Ha Ha... Dah Dah... Aku nak sambung movie aku sendiri... Bogor Yang Tak  Dirindukan... Kih Kih Kih...

Aku sampai kat Bogor Station yang tak dirindukan tu sekitar jam 11:00... Mari layan rupa paras kegantengan Bogor Station ni ye... Manalah tahu kot akan jadi lokasi scene dalam Movie Syurga Yang Tak Dirindukan 3 ke kan... Ada ke? He He He... 

Bogor Yang Tak Dirindukan.... He He He...

Wednesday, 1 March 2017

Kembara Jakarta - Gambir vs Gondangdia

Entry sebelum boleh petik di SINI...


Bismillahirahmanirahim... Semoga hari ini aku ada kekuatan untuk terus menulis kisah kisah travel aku yang dah makin berhabuk ni... Tak tahu lah ada orang nak baca ke tak... Entah! Ada ke? He He He...

Al-maklum... Pondok Buruk picisan aku ni telah diserang hendap dengan kata kata hina membabi buta oleh penyokong tegar Dorsett Pink... Ha Ha Ha... Aku harap... Tidak ada pengkomen aku di sini yang pi serang Istana Hinggap Dorsett Pink tu ye... Dia nak menegak benang basah dan meraih sokongan itu lantak dia la... Kebenaran tetap nyata... Cukup di sini saja... Jangan malukan diri sendiri ok! Because YOU ARE WHAT YOU READ! Hu Hu Hu...

Satu lagi yang aku nak ingatkan... Aku menulis tentang travel bukan aku nak sekolahkan orang cara untuk travel ye... Aku tak layak! Aku cuma berkongsi survive ikut cara aku! Jadi... Jangan inbox aku untuk tanya aku tentang mode transport... Atau harga tiket di lokasi yang aku tak pergi  dan sebagainya yang di luar pengetahuan aku! Apa yang aku tulis dalam setiap entry... Hanya setakat itu sahaja info yang mampu aku beri! Selebihnya... Sila hadam sendiri ye! Titik!

Baiklah... Mari aku sambung kisah aku di Jakarta... Sambil aku menaip... Sambil aku ditemani radio Suria fm... Saat ini... Lagu Harus aku dari Sufian Suhaimi sedang berkumandang di udara... Walaupun suara kaw macam ketuk kuali tapi lagu kaw aku suka... Ha Ha Ha...

Hari ini hari kedua aku di Jakarta... Bangun pagi... Bersiap... HH prepare masak 3 bungkos Indomie yang dia beli kat kedai runcit sebelah Restoran Padang malam tadi... Indomie tu untuk We'Ouls mencekik picnic ke Bogor...

Cer U'ouls tengok rupa paras kedai ni.. Dari luar mesti orang akan sangka kedai jual top up... But its actually kedai runcit yang jual pelbagai termasuk Indomie... Kedainya kecik je... Aku dan Jay Emm pon pelik macamana si HH boleh fokus dan scan satu satu barang dalam kedai hanya dari luar kedai... Dah namanya shopaholic kan... Ha Ha Ha...

Thursday, 23 February 2017

Kamus hari ini "SILLY"



Aku memang orang yang kalah...
Aku tak perlu lagi berdebat pon...
Sebab... Sampai bila bila pon aku tak akan menang!
Ambillah seberapa banyak kemenangan yang kaw nak...
Hinalah aku semahunya...
Berkatalah apa pon...

Kerana...

"Di hujung takdir... 
Kamus tetap tidak akan pernah lupa mencari makna yang sudah tertulis"...




Kepada sahabat sahabat ku di SINI... Terima kasih di atas sokongan kalian dari dulu sampai sekarang... Semoga Allah perlihara kalian... Dan... Di atas kata kata semangat kalian... Alhamdulilah... Aku move on perlahan lahan... 

Semoga ukhwah kita berterusan dan semoga kita bukan tergolong dalam golongan kurang kasih sayang Allah swt...




SEKIAN...

Saturday, 18 February 2017

Kembara Cambodia - Menjawap Soalan BIADAP Dorsett Pink

Kadang kadang... Dalam hidup kita ni... Kalu kita tak kacau hidup orang lain... Orang lain akan kacau hidup kita... Aku pon tak tahu apa sebabnya... Mungkin mereka sudah punya hati yang hitam... Atau Allah nak uji kekuatan kita berdepan sejenis manusia keji...

Aku dah tegaskan berkali kali... Aku ni Blogger Picisan aje... Aku kongsi pengalaman kembara yang tak seberapa... Banyak khilaf aku di sini dan sana... Mana yang baik ambil lah sebagai panduan... Yang kurang jadikan lah sebagai tauladan... 

Ingin aku ingatkan juga... Aku jadi blogger bukan untuk di hina dan di caci... Andai aku hina dan keji... Hina dan caci maki diri aku saja... Jangan hina keluarga aku... Mereka tiada kaitan dalam dunia blogging aku...

Wednesday, 15 February 2017

Kekasih ku di DUNIA dan di SYURGA...

Saat ini... Aku seakan tak berdaya... Langkah kaki ku semakin kosong... Fikiran aku melayang layang... Ke mana aku pergi... Apa aku lakukan... Hanya wajah terakhir Bonda sentiasa menghiasi ruang mata ku... Dan setiap kali ingatan pada Bonda itu kembali muncul... Bibir terkumat kamit membaca surah Al-Fatihah hadiah buat Bonda yang telah meninggalkan dunia ini buat selamanya...

Rindu... Rindu... Aku rindu... Tebal... Terlalu tebal rindu ini dari biasa... Lalu airmata berkaca kaca... Dan berderai jua mengenangkan wajah Bonda yang tak dapat lagi aku lihat di depan mata buat selamanya...

Rindu... Rindu... Aku rindu nak dakap tubuhnya seperti dulu... Namun Allah lebih menyayangi dia... Allah lebih merindui untuk bertemu dengannya...

Thursday, 2 February 2017

Kembara Selangor - Jalan Jalan Cekik Mentedarah Kajang

Entry Jalan Jalan Cekik Mentedarah kat Kuala Selangor budget rendah boleh petik kat SINI  ye... 


Ok... Aku sambung Jalan Jalan Cekik Mentedarah area Kajang pulak... Ha Ha Ha... Ada sesapa kat sini orang Kajang? Meh sepantun dua... He He He...

Kajang Pak Malau Kajang berlipat...
Mari kita lipat Kertas Kajang...
Arghhhh aku lupaaaa rangkap pantun tu... He He He... 



*** Laman Grill Steak & Bar-B-Que ***

Niat di hati nak makan kat Suka Sucre Bistro selepas puas shopping kat Ikea Cheras... Tapi... Tak kesampaian sebab... Suka Sucre Bistro tu tutup cuti raya Cina... Dapat notification masa google map dan try call tak berangkat...

Aikk... Owner Melayu tapi apa kejadahnya tutup Raya Cina lak... Dato Fazley sambut raya Cina ke? Padahal kat Ikea tu beratur orang shopping... Adehhh....

Kalu nak menggoggle lokasi... Eja Suka Sucre betul betul ye... Jangan jadi macam Jay Emm... Dia google 'Suka Sukri'... Kah Kah Kah... Lawakkk... Sampai matikk laa tak kan jumpa kan... Ha Ha Ha... Kalu tak silap aku around 10 minit je drive dari Ikea Cheras tu... 

Bila Suka Sucre Bistro tutup... Maka terpaksalah letak option lain... Aku cadangkan pegi makan kat Laman Grill Steak & Bar-B-Que Chef Zubir tu...

Laman Grill Steak & Bar-B-Que ni ada beberapa branch lain... Tapi... Aku pilih nak makan kat Kajang... Sebelum pegi... HH call dulu... Dan boleh booking secara online ok... Wahhh... Boleh refer SINI...


While waiting order...

Wednesday, 1 February 2017

Kembara Selangor - Jalan Jalan Cekik Mentedarah Kuala Selangor

Demam! Aku demam! Arghhhhh! Balik dari travel terus aku kena demam panas! Adehhh... Saat ni melepek je kat umah... Adeihhh...

Aku sepatutnya travel ke Pahang untuk cuti Raya Cina ni... Dah lama aku plan nak travel Pahang... Since last year... Asik tak jadi jek... Sekarang ni pulak Pahang banjir... Akan ada Gelombang 2 katanya... Aduhai... Memang tak ada rezeki nak terjah Pahang...

Tiket bas Jay Emm dari Putarjaya ke Kuantan pon terpaksa burn... Duit hotel pon nyaris nyaris burn jugak sebab dah lebih dari date term to cancel... Tapi... HH bijak... Dia pegi call booking.com... Dan booking.com call direct ke hotel... Alasan sebab banjir! Then pihak hotel benarkan cancel tanpa sebarang charge! Terus Booking.com cancelkan booking hotel aku tu dan dapat email notification tak perlu bayar sesen charge pun... Selamat duit aku... Baru aku tahu... Yang kita masih boleh bawak bincang untuk buat cancelation antara hotel dengan booking.com... Sape yang tak tahu memang membabi buta bangang bayar,,, Kah Kah Kah...

So... Ke Pahang tak jadi... Jadi ke manakah kita ni? Tak kan nak membatak kat umah???? Last minutes plan... Aku inform Jay Emm dan HH... Why not kita Kembara Selangor... And... Both of them accept! Yahoooo....

Seperti biasa Jay Emm yang akan buat ringkas itinerary... Aku just follow je... Sebab... For sure... Kalu jenjalan kat Malaysia ni... Aku lah yang paling kuat membuta... Dan HH lebih suka drive... Sebab dia suka menyinggah...

Kali ni... Jom kita terjah Kuala Selangor... Apa yang boleh di cekik mentedarah... Sila google map atau Waze sendiri ye... Ha Ha Ha...

Tuesday, 24 January 2017

Kembara Perlis - Indera Kayangan

Mai aku citer skit pasal Perlis pulak... 

Kali pertama aku jejakkan kaki ke Perlis... What come across in my mind? Perlis tak ada mende! Adakah aku berada di Kayangan? Kah Kah Kah... Opppsss... Oppppsssss... Nanti... Nanti dulu... Jangan menghina dina nazirkan Perelihhh ni... Perelihhh ni tetap ada keistimewaannya tersendiri...
* Naik tersasul aku nak mengeja 'keistimewaannya'... He He He... 

Mari kita Scroll apa yang Indera Kayangan sangat tu... He He He...

Pagi 31 Disember 2016... Aku sampai awal gila kat Kedah-Perlis tu... Aku ngantuk gilaaaa... Adehhh... Sepanjang jalan aku membuta aje... Sampai kat kawasan sawah padi yang di tepinya ada landasan keretapi... HH dan Jay Emm kejut... HH "Bangunlahhhh! Tengok sawah padi tu... Ko kan suka sawah padi"... 

Aku celik mata terpisat pisat... Aku "Mana sawah padinyaaaaa? Gelap jekkk... Tak nampak laaa"... HH "Lahhh... Yang terbentang luas tu mende?".... Jay Emm "Cer tengok tu ada landasan keretapi"... Puaslah aku dok focus bijik mata yang berbalam balam ni... Langit dah nak cerah skit baru laa aku nampak sawah padinya.... "Wahhhhhh! Sawahhhh!"... Kejakonan kian terserlah... Pastu aku sambung membuta.... He He He...

Thursday, 19 January 2017

Kembara Shanghai - Hongqiao Railways Station

Entry sebelum boleh ngorat kat SINI...


Dalam train... We'ouls terjenguk jenguk tingkap... Pandang ke luar... Sambil dengar announcement dalam Bahasa Inggeris... Just nak pastikan betul atau tidak We'ouls turun di station yang sebenar... Silalah alert dengan signboard Hongqiao Railways Station yang tergantung di atas bumbung ye...

Yeahhhhh! Akhirnya... Aku jejak jugak kaki ke Shanghai! Tapi............. Tapi.............  Tapi............. 

Ehhhhh! Pesal tak sejuk sangat????? Bukan ke sekarang ni musim Autumn????? Hembus hembus nafas... Tak keluar wap! Keluar nafas berbau jek... Mana wap? Nape mulut aku tak berwap macam kat Xi'an tu???????????? Nape tak sejuk macam musim Autumn?????????????? Nape panas semacam???????? Mana? Manaaaaa Autumnnyaaaaaaaaaaaaa????

Fenomena apakahhhhh ini???? Adakah aku salah tarikh lagi???? Atau aku salah musim???? Atau aku dah kena kencingggggggggg?? Itulah soalan soalan yang bermain difikiran aku, HH dan Jay Emm...

Sabar SS sabar... Mari kita amik mood tengok sekitar Hongqiao Railways Station ni dulu... Mana tahu kot kat luar sana sejuk... Kat dalam station je panas...
* Cara nak sedapkan hati... Matik matik tak nak ngaku diri dah kena tipu... He He He...

Keluar dari train... Dah macam lembu lepas kandang... Ha Ha Ha..

Tuesday, 17 January 2017

Kembara Kedah - Pencarian Mak Cun

"Hang pi mana? Hang pi mana? Hang pi mana?"... Haaaa...La ni... Lagu Hang pi mana ni yang tengah berputaq dalam kepala aku... Ehhh... Dah kenapa pulak aku nak bercakap lorat Kedah pulak nih... Ha Ha Ha...

Aku nak cakap lorat Kedah sampai habis entry ni boleh? Harap orang Kedah tak marah noo... Aku nak blajag... Sekali sekala... Aku nak Oh My Kedah pulak..... Kalu aku salah... Amik galah tolong jolokkan boleh? He He He.... Ehhhh... Tak yah nak gelak gelak sangat... Nanti kepala hang aku putaq... 

Meh sat... Aku nak habag pada hang pa semua... Sebenaqnya... Aku dah mai Kedah... Tapi... Sebelum aku mai Kedah sana nu... Aku lompat ke Perlih dulu... Tapi... Tak pa... Pasai Perlih aku cita kemudian... Aku nak cita pasai Kedah dulu...
* Perlih = Perlis... Betul ke? He He He...

Aku gerak dari Johor jam 4 petang pada 30 Disembar 2016... Aku sampai Putarjaya dah malam... Tak tidoq Putarjaya... Keta aku letak kat umah Jay Emm... Dan kami teruih gerak pi Utara... Jay Emm yang pandu... Naik keta dia... Tapi... Sepanjang jalan... Hujan sekejap sekejap.... Cuaca tak bopa baik...

Friday, 13 January 2017

Jalan nan berliku dari Hangzhou ke Shanghai

Entry sebelum boleh usik kat SINI...


Tu diaaaaa... Tajuk... Kalah Novel... Sastera bafuck kawwww... Ha Ha Ha... Mari aku sambung dari episod duka yang lalu... He He He...


Seusai beli tiket subway... Maka We'ouls pon naiklah subway menuju ke Hangzhou East Railways Station...
* Seusai ye seusai... Ha Ha Ha...


Directions :
1. Naik Line 1 
2. Stop di East Railway Station


Dah tahu cara nak tuju kan? Nampak macam smooth kan? Berjalan lancar kan? Tapi... Sebenarnya TIDAK!

Ok... Hadamkan flow citer aku ni... Supaya tak jadi pada U'ouls yang baru nak merancang ke Hangzhou-Shanghai... Untuk aku yang baru pertama kali jejak Hangzhou-Shanghai... Di awal jalannya... Agak berliku... Cewah...

Scroll....

Kembara Hangzhou - Mencari Ding'an Road Subway Station

Entry sebelum boleh jolok kat SINI...


Haaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiihhhhh! 
* Mengeluh panjang...

Setiap kali aku nak mulakan drama berepisod Hangzhou ni... Hati aku mesti mengeluh panjang... Menghempus nafas busuk berjela! Entah lah! Kembara aku ke Hangzhou ni... Kembara yang banyak menguji Uji Rashidkan kesabaran Sabariah... Kembara yang banyak menyedarkan aku, HH dan Jay Emm erti persahabatan... 

Dalam kembara ini... Jay Emm lah paling banyak melihat warna diri aku dan HH yang sebenar... Sama macam aku dan HH... Yang dapat melihat sikap Jay Emm lebih dekat... 

Senang citer... We'ouls dapat lihat perangai buruk baik memasing... Suka... Duka... Ketawa bersama... Menangis bersama... Ku bersumpah harap kita... Mati pun bersama... Ehhhhh... Dah kenapa lagu Teman Pengganti... Black Ft Malique menyelit di sini! Pegi kaw menyanyi duo star di sana... He He He...

Wednesday, 11 January 2017

Terima Kasih Sayang

Yeahaaaaaaaaa... I'm back... Tapi... Tak lama... Kejap aje... Aku tak sempat nak kongsi travel entry pon buat masa ni... Tak sempat balas semua komen... Tak sempat nak blogwalking... Ahhhh... Macam macam aku tak sempat... 

Aku busy gilak... Kadang dalam sebulan aku terjah 4 hingga 5 destinasi... Ahhh... Kalah Jamal Yunos Tuala... Kalah Ahmad Maslan Kangkung... Kalah Rani Kulup Dongibab... Kah Kah Kah....

Sorry ye U'ouls... Dalam sibuk travel... Aku belum nak adakan masa yang sesuai untuk post GIVEAWAY... Aku cuma sempat siapkan post untuk Top Komentar jek.... 

But don't worry... Insyallah your GIVEAWAY is ONTHEWAY... Ha Ha Ha... Sabar ye... Sebab ada beberapa orang yang masih gagal beri contact lengkap dan urusan pos agak tergendala... 

Dikesempatan ini... Aku hanya sempat up entry penghargaan sebagai tanda ucapan terima kasih di atas beberapa utusan yang aku terima dari rakan blogger...


Gift ni utusan dari Ah Kak Nohas! Kekanda aku yang sorang ni macam tahu tahu jek aku memang kumpul koleksi Fridge Magnet Masjid! Dan ditambah lagi Masjid Ubudiah Kuala Kangsar... Aku memang tak pernah ada Fridge Magnet dari Kuala Kangsar pun... Ni lah satu satunya... Ha Ha Ha... Insyallah SS akan terjah KK satu hari nanti... Doakan... Dan satu lagi Fridge Magnet motivasi... "Always think outside the box" katanya... But honestly... Sometimes I always think out of my tengkorak... Ha Ha Ha... Terima kasih Ah Kak Nohas di atas ingatan ini! Muahhhh! Silalah terjah rumah Ah Kak Nohas kita ni di http://al-pakri.blogspot.my/

Gift ni memang legend... Sebab... Siap Name Tag... Ha Ha Ha... Tertera nama aku... Jay Emm dan HH... Gift ni datangnya dari Nina Garcia... Dia baru balik dari Siem Reap... Agak agak bila Nina nak update entry pasal Siem Riep pulak? Ha Ha Ha... Matik laa aku kena bambu kejap lagi sebab beri dia tekanan hidup update entry... Ha Ha Ha... Silalah terjah umah Nina kat http://ninatraveldiary.blogspot.my/