Friday, 13 January 2017

Kembara Hangzhou - Mencari Ding'an Road Subway Station

Entry sebelum boleh jolok kat SINI...


Haaaaaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiihhhhh! 
* Mengeluh panjang...

Setiap kali aku nak mulakan drama berepisod Hangzhou ni... Hati aku mesti mengeluh panjang... Menghempus nafas busuk berjela! Entah lah! Kembara aku ke Hangzhou ni... Kembara yang banyak menguji Uji Rashidkan kesabaran Sabariah... Kembara yang banyak menyedarkan aku, HH dan Jay Emm erti persahabatan... 

Dalam kembara ini... Jay Emm lah paling banyak melihat warna diri aku dan HH yang sebenar... Sama macam aku dan HH... Yang dapat melihat sikap Jay Emm lebih dekat... 

Senang citer... We'ouls dapat lihat perangai buruk baik memasing... Suka... Duka... Ketawa bersama... Menangis bersama... Ku bersumpah harap kita... Mati pun bersama... Ehhhhh... Dah kenapa lagu Teman Pengganti... Black Ft Malique menyelit di sini! Pegi kaw menyanyi duo star di sana... He He He...




*** Mencari Ding'an  Road Subway Station ***

Pagi 16 October 2016... We'ouls bersiap untuk gerak ke Hangzhou Railways Station... Itinerary hari ini adalah untuk ke Shanghai....

Seperti biasa aku akan bangun dulu... HH dan Jay Emm akan membongkang atas katil... Aku memang amik masa yang agak lama untuk bersiap berbanding HH dan Jay Emm...

Tanpa breakfast... Tanpa menjamah walau sikit pon makanan... We'Ouls terus turun ke Lobby untuk check-out... Pihak hotel ada sediakan breakfast tapi... We'ouls tak sempat nak jengah pon... Pagi tu agak rushing...

Sempat jugak tanya kat staff cemana nak ke Subway Station terdekat... Staff amoi cengkuang ni... Tak reti nak cakap English... So dia tunjukkan jalan melalui aplikasi map dalam handphone... Wahhh! Advance... Ha Ha Ha... 

Sebenornya... Aku sendiri pon tak reti nak baca map yang dia tunjuk tu... Sebab handphone dia kecik... Dan map tu pulak dalam bahasa China... Adehhh... Baik kaw cakap China je dengan aku kan... Dari ko tunjuk map dalam bahasa China... Adehhhh... Bukan jawapan itu yang aku nak... 

Last last... Aku ikut map aku... Ikut hati malas dah nak bukak bukak map ni... Sebab aku nak cepat... Aku aspect bertanya dengan orang keliling situ mungkin lagi cepat... Tapi sebaliknya yang terjadi... Adehhh...

Masa nak turunkan bag semua... Aku nampak Jay Emm berborak dengan sorang Uncle Cina yang stay kat Bokai Hotel... Uncle Cina ni baru lepas joging... Erkkk... Joging? Uncle Cina ni asal dari Penang... Datang Hangzhou dengan bini dia dan join dengan group veteran macam dia jugak... Dia citer... Bilik dia kat Bokai Hotel tu sempit... Pelik... We'ouls dapat bilik punyalah besau bafuck... 

Then... Dia tanya Jay Emm "Travel berapa orang?"... Jay Emm jawap "bertiga semua perempuan"... Uncle tu terkejut... Sebab... We'ouls ni Melayu tak reti cakap China... Travel sendiri pulak... Ha Ha Ha... 

Then dia tanya lagi... "Nak ke mana hari ni?"... Jay Emm jawap "Nak ke Shanghai"... Lagilah Uncle tu terkejut... Nasib tak kena serangan jantung kat situ... Ha Ha Ha... Mungkin dia terfikir cemanalah We'ouls ni boleh urus semuanya sendiri... Sedangkan Uncle tu datang ikut package dan hanya jalan kat Hangzhou je... Tak segila We'ouls yang terjah sana sini... Adehhh....

Aku suruh jugak Jay Emm tanya kat uncle tu kat mana subway... Tapi uncle tu sendiri tak tahu kat mana... Adehhhh... 

Keluar aje dari pintu hotel... Aku amik jalan ke kiri... HH nampak sorang nyonya sapu sampah kat tepi jalanraya... Men Yam Pah... Bukan nama sebenar... He He He...

HH pegi menyapa Men Yam Pah dan tunjukkan Question Card yang bertulis di mana Subway dalam bahasa China... Bahasa China ok... Kononnya just nak double check jalan yang We'ouls lalu tu betul or salah... 

Si Men Yam Pah ni pulak tetiba terpekik marahkan HH... Aikkkk... Tanya dalam bahasa kaw pon nak marah... Bukan tanya dalam bahasa English pon... Ke kaw buta huruf? Pastu dia mencarut apa tah dalam bahasa China... Menyampah lak aku nengok! HH dah geram dan blah... Biorkan si Men Yam Pah bebel jampi serapah sensorang sambil sapu sampah... Ha Ha Ha...
* Mood merundum...

Then HH tanya sorang Mamat China siap pakai baju kot yang kebetulan keluar dari kereta... Mamat China tu yang tunjuk arah... Muka pon macam nak tak nak jek tunjuk jalan... 

Pesal perangai orang China Hangzhou ni macam mintak kaki busuk aku eh... Muka musibat giler memasing... Tak friendly langsung! Mungkin hari masih awal pagi... Dan mungkin.. Ada mimpi malam tadi yang tak kesampaian agaknya... Ehhh... Bukan malam jumaat pon... Ha Ha Ha....

So... Moral of the story... Tanya pada yang muka nampak macam pegi sekolah... Jangan tanya dengan Nyonya sapu sampah sebab dorang tak pegi sekolah! Kah Kah Kah... Bodoh yang amat... Baca bahasa sendiri pon tak reti... Kalu bahasa lain lagi lah bodoh abadi... Mintak tunjuk arah je pon... Bukan mintak kaw ajar cara makan sampah... Haihhhh...

Kepada U'ouls yang menginap di Bokai Hotel.... Tak susah pon dari Hotel nak ke Ding'an Road Subway... Kaw ikutlah step aku beri ni ye Aci sekelian... Ha Ha Ha... 

Jarak dari hotel ke Ding'an Road Subway cuma 260 Meter... Lebih kurang 3 minit berjalan... Tak jauh pon... Aku masuk ikut Exit ADing'an Road Subway... 

Keluar dari pintu hotel... Jalan ke arah kiri... Hingga ke hujung Qingnian Rd... Sampai simpang.... Lintas...

Dah lintas... Lalu lorong sebelah kiri depan Qingnian Rd tadi... Ikut lorong ni hingga ke hujung... Ding'an Subway Exit A sebelah kanan...

Belilah tiket kat mesin... Stepnya... Macam orang nak beranak... Tekan teran tekan teran... Tiket pon keluar ikut celah dengan sendirinya... Ha Ha Ha...

Kalu kaw dah bongok Bahasa China... Silalah pilih English... He He He...

Inilah roperrr kad Single Journey Subway yang selamat diberanakkan... Ha Ha Ha...

Boleh refer Subway Map ini...



Bersambung ke drama airmata selepas ini... Tunggu....

48 comments:

  1. Betul tu timd travel baru tahu pahit manis dan sikap yg tersembunyi...dgn travel juga hubungan kita bertiga semakin erat...dah kenal busuk masing2...yang pasti JM x pernah serik tuk travel dgn korang lagi...best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sapa paling busuk antara JM, SS dgn HH? hahahahahah

      Delete
    2. Of coz i paling wangi... HH dan Jay Emm suka kentut bersepah! Kah Kah Kah...

      Delete
    3. dear SS & JM,
      bungkusan dah mendarat kat tangan dengan selamatnya ;)
      thanks a lot and thanks so much dear !!!

      Delete
  2. Uncle tu mmg seprais tau kita travel bertiga tanpa agen tu kalau dia tahu SS dah pegi Xian mahu melopong

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom pi Xian... Makan kat muslim street... ahakss

      Delete
  3. SS mmg kena bangun awal..org pertama kena mandi, JM orang kedua dan HH orang ketiga..SS bersiap lama tau! Baru kacak bergaya 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gosok gigi pon dah 10 minit... Adehhh...

      Delete
  4. Ahaahah..part kena tengking ngan makcik sampah menyampah tu...geram betul..berdesing telinga..patutlah jadi tukang sapu..adoi! X reti bahasa tul sib baik dia x sepuk ngan penyapu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakai penyapu ranting hoiiii... ha ha ha

      Delete
  5. Sib baik mamat tu bg direction..so bagi sesiapa yg stay di bokai korang mmg bertuah sbb SS dah share detail cara nk ke subway ni..x perlu nk meracau lagi..stay kat sini sgt convinient dekat kedai mkn halal dekat ngan subway..tq SS 😘

    ReplyDelete
  6. Direction yg SS share sgt detail kalau sesat lagi korang kena belajar pakai map

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok wei baca kisah korang bertiga ;)

      Delete
    2. bertambah erat ikatan persahabatan

      Delete
    3. susah sebenaqnya nak cari sahabat yang sejati yang memahami dan bertolak ansur

      Delete
    4. kawan yang sentiasa ade semasa kita ketawa & menangis

      Delete
    5. wei hope korang akan round the world together and share moment with us ;)

      Delete
  7. Leceh bila nk masuk subway di hangzhou dan shanghai ni korang kena scan bag dan semua brg di bawa adeihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pastu air mineral dengan minum depan dorang... adehhh

      Delete
  8. tekan teran tekan teran..... kelakonya dengar mahu beranak pinak kad mesin tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gitew laa kekdah analoginya... keh keh keh

      Delete
  9. Betul tu bila dah travel bersama baru tau sikap seseorang tu kemut ke banyak songel ke.... memang keluar buruk baik seseorang. Sebab tu jangan sangka bila baik dengan seseorang tu kita dah kenal dia luar dalam.... pi jalan sesama dulu baru tau orang tu macamana.... apa pun akak ambil jalan mudah je selagi boleh layan emmmm layan je lah.... kalau tak boleh layan buat derk je lah. Baru tau juga kemut ke tak kemut kawan kita tu hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm dan HH tu tak kemut... Tapi kuat kentut... ha ha ha...

      Delete
  10. bila travel sesama, baru tahu warna sebenar kawan kita kan..ada yang makin sayang, tak kurang juga ada yang makin menyampah ahahha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang makin menyampah tu yang payah... Ha Ha Ha

      Delete
  11. salute la kat korang yang berani dan semoga sihat selalu

    ReplyDelete
  12. Mengeluh panjang hembus kuar api tak??

    ReplyDelete
  13. SS buat apa dlm toilet lelama tu?? belek semua celah2 ker haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Supaya kekal tidak berkurap... keh keh keh...

      Delete
  14. Patut lama benor nk post entry Hangzhou..selit dgn entry lain yg byk..dah men nyam pah nak kenang-kenang

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak sebenornya nak share... tapi mood agak menyampah.. ha ha ha

      Delete
  15. Serperti biasa..guide dan direction mantop..haha lps ni nk pi Hangzhou folow je semua entry SS..takyah berdrama air mata dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab drama airmata tu dah we'ouls lalui... so... semua boleh amik jalan mudah tak yah susah cam we'ouls ni...

      Delete
  16. gamaknya selama ni orang tanya men yam pah tu cara makan sampah kot?
    so bila ada orang tanya arah dia meroyan.

    ReplyDelete
  17. bestnye...tapi tu semua akan jd pengalaman indah, kan cikgu cakap pengalaman mengajar erti kehidupan....hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu pengalaman mengajar kehidupan... kita x perlu pegi sekolah dan cikgu tak payah ajar... ha ha ha..

      Delete
  18. Men Yam Pah tu tak reti baca kot..dia reti jampi serapah je, sian HH kena marah..huhu..mmg merudum mood pagi2 kalau jumpa orang2 mcm ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patutnya SS buat sampah kat depan dia kan... Baru dia faham bahasa.. ha ha ha

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...