Tuesday, 24 January 2017

Kembara Perlis - Indera Kayangan

Mai aku citer skit pasal Perlis pulak... 

Kali pertama aku jejakkan kaki ke Perlis... What come across in my mind? Perlis tak ada mende! Adakah aku berada di Kayangan? Kah Kah Kah... Opppsss... Oppppsssss... Nanti... Nanti dulu... Jangan menghina dina nazirkan Perelihhh ni... Perelihhh ni tetap ada keistimewaannya tersendiri...
* Naik tersasul aku nak mengeja 'keistimewaannya'... He He He... 

Mari kita Scroll apa yang Indera Kayangan sangat tu... He He He...

Pagi 31 Disember 2016... Aku sampai awal gila kat Kedah-Perlis tu... Aku ngantuk gilaaaa... Adehhh... Sepanjang jalan aku membuta aje... Sampai kat kawasan sawah padi yang di tepinya ada landasan keretapi... HH dan Jay Emm kejut... HH "Bangunlahhhh! Tengok sawah padi tu... Ko kan suka sawah padi"... 

Aku celik mata terpisat pisat... Aku "Mana sawah padinyaaaaa? Gelap jekkk... Tak nampak laaa"... HH "Lahhh... Yang terbentang luas tu mende?".... Jay Emm "Cer tengok tu ada landasan keretapi"... Puaslah aku dok focus bijik mata yang berbalam balam ni... Langit dah nak cerah skit baru laa aku nampak sawah padinya.... "Wahhhhhh! Sawahhhh!"... Kejakonan kian terserlah... Pastu aku sambung membuta.... He He He...

Aku tak tahu apa jadi sepanjang perjalanan... HH dan Jay Emm aje yang banyak cari jalan... HH memang ada booking Hotel kat Arau... Tapi... Dia booking by call... So... Kalu nak ikutkan... Boleh je nak cancel anytime... Dan... Pagi tu HH dan Jay Emm saja mengatal cari hotel lain... Sebab... Aku dah ngantuk giler... Tambah badan tak mandi dari malam tadi... Aku nak mandi dan dapat tido sejam dua pon ok...

Cari punya cari... Riki punya riki... Harga hotel kat Perlis ni... Makkk aihhh... Berdentum harga ok... Early check-in pon kena bayar.... So.., Nasihat aku... Kalu U'ouls nak stay Perlis ni... Baik laa booking dulu ye...

Disebabkan most hotel lain mahal... Maka... Terpaksalah We'ouls tetap jugak kena stay di hotel yang HH dah booking di Arau tu... Tapi... Tak boleh nak check-in awal pon... Kena tunggu jam 12:00...

Come to Papa... Ehhh... Silap... Welcome to Perlis katanya... He He He...



*** Bukit Kayu Hitam ***

Disebabkan masih awal pagi... HH decide nak ajak ke Bukit Kayu Hitam... Dan cari tempat untuk breakfast...

Sepanjang jalan nak ke Bukit Kayu Hitam tu... Jenguk kiri.... Jenguk kanan.... Mata meliar cari gerai sarapan pagi... Tapi... Tak adaaaaaaaaaaaaa!!! Aikkkk.... Orang Perlis ni tak breakfast luar kot... Rajin masak kat rumah agaknya... Memang langsung tak ada warung atau kedai kopi... 

Sampai kat Bukit Kayu Hitam... Apa yang ada kat situ? Cuma ada Main Border Malaysia-Thailand.... Adehhh... We'ouls tak nak masuk Thailand... Just nak jejalan sekitar jek... Menurut HH... Masa dia mai Perlis beberapa tahun dulu... Ada tempat shopping kat tepi The Zon tu... Tapi... Bila sampai sana... Tempat shopping tu tutup! Pulakkkk!

Then... We'ouls pegilah masuk The Zon... Sebelum masuk The Zon tu... Ada lah beberapa pemandu approch We'ouls untuk masuk Hatyai... Aku baru je balik dari Hatyai.. Tak kan nak pi lagi kan... Dan aku tak tanya pulak pasal harga...

Tapi... Orang Perlis ni... Agak peramah orangnya... Ada budi bahasa... Even tukang jaga parking... Cakap pon elok elok aje...

Aku paw HH beli kejadah ni kat The Zon... He He He...



*** Padang Besar ***

Jom gerak pi Padang Besar... Apa ada kat Padang Besar tu? Ada padang ke? He He He.. Sudah tentulah tempat nak perhabih duhet... Ha Ha Ha... 

Orang kata laaa... Ni orang kata... Orang kata shopping kat Padang Besar tu murah... Ye ke? Kalu nak banding harga barang kat Padang Besar dengan negeri sendiri... Yes murah lagi di Padang Besar... Tapi... Pada aku lah yang dah pernah menyoping kat Thailand atau negara yang punya currency yang rendah... Aku still rasa shopping kat Padang Besar tu mahal! Yes! Pada aku mahal! Kalu nak murah kena pandai bargain!

Scroll...

Agak jauh jugak dari Bukit Kayu Hitam nak ke Padang Besar tu... Just ikut aje signboard Padang Besar....

Tu dia Padang Besar...

Sampai je Padang Besar... Terus pi mencekik Tom Yam kat depan Arked Niaga... Lapo gilakkk....

Pada aku Arked Niaga ni macam tak ada benda sangat... Sebab... Most peniaga kat sini jual barang yang sama jek... Bebalik brooch... Bebalik baju... Tu je lahh... Tidak pelbagai...


Dua tingkat...

Marilah jalan....

Souvenir pon hado...

Fridge Magnet...

Jay Emm penuh penyesalan beli brooch kat sini... Sebab... Mahal! Ada tempat lain lagi murah...

Tengah sedap sedap pusing cuci mata... Tetiba semua lampu kat dalam Arked Niaga pon mampos! Jadi... Marilah kita berambos keluar... Tak rela berpanas... Dah laa tak mandi lagi.... He He He...

Kat luar Arked ada macam macam keperluan rumah... Jay Emm merembat Periuk Stim... Tak tahu laa dia nak stim apa... Jangan dia naik stim sudah... Kah Kah Kah...

Aku paw HH beli bantal Ulat Bulu... Keh Keh Keh... 9 tahun aku tunggu dia belikan aku bantal Ulat Bulu tu... Haram dia tak beli... Last last beli jugak kat Padang Besar ni... Tawar harga dapat lah dalam 25 hengget... Sorry tak ada visual... Nak tahu rupa paras bantal Ulat Bulu tu kena lah datang sendiri ke Padang Besar ni... Keh Keh Keh...

Kak... Saya nak yang itu... Pastu yang ni...  Yang ni... Yang tu... Eh,..Yang memula tadi tu cancel! Yang kedua pon cancel! Ketiga cancel! Ahhhh... Semua cancel! Saya beli akak aje lah... Beli akak dapat semua free! Kih Kih Kih...



*** Kak Su Laksa Perlis ***

Makanan wajib dicuba bila kaw berada di Utara adalah Laksa! Rugi kalu tak rasa Laksa! Disebabkan keinginan yang tinggi untuk merasa perbezaan Laksa di negeri negeri belah utara... Maka aku pon terjah lah ke Kak Su Laksa... Kak Su Laksa ni dah masuk JJCM TV3...

Beginilah rupa Laksa Perlis... 

Ada sedikit perbezaan rasa Laksa antara Kedah dan Perlis... Di mana kuah Laksa Perlis di kisar halus... Kalu makan... Rasa macam makan pasir... Macammm ye macammm... Halus macam pasir... Ehhh... Pernah ke aku makan pasir?
* Garu garu kepala... Abis tabur pasir dalam periuk nasi tu apa??? Kah Kah Kah... Dah jangan nak merepek!

Berbeza dengan Laksa Kedah which is kuahnya tidak di kisar... Dan pada aku kedua duanya ada keunikan rasa yang tersendiri... Cewahhh! Dah macam Chef Wan pulak aku nih... He He He...

Lawa kan baju HH tu? Sama kaler dengan meja... He He He...


*** Kedai Serbaneka ***

Sape kat sini pernah pergi Ledai 2 Hengget angkat tangan? Pernah? Pernah? Mestilah pernah kan... Kat tempat aku ni pon melambak kedai 2 hengget... Tapi tak berapa nak 2 hengget sangat... Nama je 2 hengget... Apa yang 2 hengget pon aku tak tahu laaa...

Namun... Berbeza dengan kedai 2 hengget kat Perlis... Kedai 2 hengget kat Perlis memang betul betul 2 hengget kawwwwww! Ha Ha Ha...

Kebetulan malam aku kat Perlis tu... Sambil amik angin malam... Bijik mata si HH boleh pulak terpandangkan kedai 2 hengget... Memula aku agak septikal dengan kedai 2 hengget ni... Ye laaa... Apa kejadahnyaa aku jalan jauh jauh semata nak pi kedai 2 hengget betul tak?

Dah HH ajak singgah... Aku pon ikutkan aje lah... Sekali masuk...

Sila scroll...

Ni lah dia kedai 2 hengget tu... Cawangan ke 82... Mak aihh...

Jay Emm menyesal beli brooch kat Padang Besar tadi... Brooch kat kedai 2 hengget ni melambak! Ada pattern yang lebih cantik dari yang kat Padang Besar... Memborong tak hengat U'ouls... He He He...

Amik lah apa kaw nak.... Semua 2 henget 12 sen seunit...

Tak meroyan ke tengok semua benda 2 hengget... Adeiiii...

Kalu kat tempat aku... Jangan harap laa nak dapat 2 hengget gini...

Memacam frame...

Memang banyak gilaa laa barang kat sini... Kecik beso... Semua 2 hengget borong tak hengat punya... Serious... Geram jek tengok...

Masa tengah dok belek belek barang... Ada lah sorang budak nak ngecek kat mak dia mintak beli mainan... Tapi... Mak dia berkira kira nak kasi... Puaslah budak tu merayu... Tetap jugak tak dapat... 

Hadoilahhhh kesian lak... 2 hengget je pon... Kalu aku laa... Anak aku nak apa pon aku kasi... Usahkan 2 hengget... 2 guni pon aku kasi... 

Now... Aku faham... Nape kat Perlis ni je Kedai 2 hengget nya betul betul 2 hengget berbanding tempat aku... Mungkin sebab taraf hidup yang agak rendah... Senang citer... Kurang berkemampuan... Pada kita.. Apa lah sangat 2 hengget tu kan... Tapi pada setengah orang yang tak mampu... 2 hengget tu besar nilainya...
* Insaf sekejap...

Kaw bayangkan lah... Kalu Kedai 2 hengget di Johor benar benar 2 hengget... For sure... Singaporean akan sapu habis sampai licin kedai macam kepala bapak mertua 3 Abdul tu kan... Keh Keh Keh... 


HH siap tampung bakul pakai kaki... He He He... Barang penuh bonet!

Sebelum balik ke hotel... HH sempat singgah beli satay kat hujung kedai 2 hengget ni... HH order tapau satay daging... Sebab Jay Emm tak boleh makan ayam... Tapi bila sampai hotel... Daging jadi Ayam... Tersalah satay... Adehhh... Terpaksalah aku dan HH je menelan... He He He...

Ok dah... Sekian saja cerita aku hari pertama di Perlis... Esok aku sambung lagi cerita lain... 


86 comments:

  1. Sape org perelih angkat tangan 😬

    ReplyDelete
  2. Harga hotel semua mencekik! Murah lg hotel kat Putarjaya 😬

    ReplyDelete
  3. Tak nak lg pegi the Zon x best tp kalau pegi kedai dua hinggit kat kola perelih tu JM nak 😂

    ReplyDelete
  4. Bagi JM..harga barang di padang besar tu mahal! X byk pilihan pusing kiri pusing kanan brg sama jek..kalau ke perelis lg cancel padang besar tp nk ke tempat lain ehem ehem..sedia duit bhat 😜

    ReplyDelete
  5. Bantal ulat bulu!!! 9 tahun menunggu katanya baru dapat..cian dia 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi tak macam Jay Emm punya 18 henget... nangesss!

      Delete
    2. Kenapa bantal ulat bulu tu tak de visual?

      Delete
  6. JM dpt peyuk stim ada org tu hadiahkan..macih laling 😬💋

    ReplyDelete
  7. Kedai 2 hinggit tu sgt heaven..kalau pegi kola perelih wajib singgah kedai ni..rasa nk borong satu kedai tp dek kerana naik keta je..kalau bawak lori mmg siaplah kedai tu..😂

    ReplyDelete
  8. banyak nau shopping kat kedai Rm2...

    ReplyDelete
  9. lama dah tak ke Perlis.. mungkin akan selalu ke sana nanti.. kalau berjodoh dengan orang Perlis lah.. hak2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nape tak berjodoh dengan orang thailand? nanti selalu ke Thailand cekik tomyam... ha ha ha

      Delete
  10. Kat Arked padang besar tu kan kalau time orang ramai.... huh menyombong bukan main. Kalau pergi kedai yang belakang2 tu hah murah sikit sebab orang ramai kat depan je depa malas nak pi belakang...sian kedai kat belakang tu. Kena pandai riki ni nak cari harga murah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pada SS macam tak de mende sangat kat arked tu... Barang yang dah biasa nampak... Kalu nak... memang kena riki luar arked..

      Delete
  11. Sabun beras yang jual dekat tangga kedai belakang murah dari yang di depan. Sekali borong 3 dozen sebab sebuku dapat Rm 1. Ada akak tu borong sabun beras beli sebuku dia jual kat kl Rm 8 sebuku wahhhh kaya bagak tu. Untung berganda-ganda.

    ReplyDelete
  12. Kedah perlis tu seronok sebab nyaman dan udaranya segar amat. Lalu kedah dengan keretapi bila time sawah padi sedang menghijau....wah cantik siot. Memang suka. Lepas ni pergi lah pulak Sabak bernam ke tanjung Karang. Banyak lokasi sawah padi boleh di terjah macam dalam drama nur kasih tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perlis lebih sejuk dari kedah... memang gigil... mungkin kawasan bukit bukau..

      Delete
  13. wah kedai 2 henget jual stainless steel huh kalau ahkak pun lupa dunia jab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kekadang pelik... Macamana kedai 2 henget generate untung... Kos dia berapa? 10 sen?

      Delete
  14. kat utara mmg byk kedsi 2 hinggit...sekali singgah berguni2

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk jugak kedai 2 henget kat kedah... tapi perlis lagi heaven!

      Delete
  15. ehh...kt jb nie pun ade kedai yg mcm cik SS g kt perlis tue...eco jugak name kedai nye...sume pun rm2.12 jugakk...kt area kempas business centre...dekat kedai makan safee sali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2.12 yang cik suez tengok tu apa? belon air ke? keh keh keh... Tong sampah beso bagak dapat tak 2.12?

      Delete
  16. pernah pi sekejap jew , tp tak pi jalan mane pon

    ReplyDelete
  17. nanti nak repeat , sebab belum ade masa nak explore Perlis & Kedah

    ReplyDelete
  18. banyak mase habis kat jalan raya jerk

    ReplyDelete
  19. la nie time nak nak cuti perayaan , mesti jammed jew ;)
    gamai orang pi time cuti nak shopping bagai

    ReplyDelete
  20. baguih erk kedai 2 hinggit tue , patut buka cawangan kat Melaka ;)

    ReplyDelete
  21. kat Melaka pon ade kedai 2 hinggit tp tak ler sebesar cam kat Perlis Indera Kayangan

    ReplyDelete
  22. Perlis sejukkk , patut laa , dulu ade fenomena Perlis sejuk sesangat , kan ramai yang pakai baju sejuk sikit mase dulu - baju sejuk laris cam goreng pisang

    ReplyDelete
  23. hallo gang, kat Malaysia nie mana yang lum tinggal jejak lagi !!!
    khabar kat teman sikit - ker dah khatam semua ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat ni... Cukup 14 negeri... he he he...

      Delete
  24. kitew , banyak lagi lum explore, even kat Melaka pon ade tempat yang lum jejak lagi ishhh ... nak kena plan nak pi satu -satu tempat baru menarik , selalunya bile terjadi bila unplan ... bila ade urusan baru laaa nak pi ...

    ReplyDelete
  25. wahh dh nak smpi sempadan siam tuuh., hehe2

    ReplyDelete
  26. kanda, I ni kalau balik kampung, memang shopink kat kedai 2 hengget tau.. harga brg kat sbrang perai ngan kedah jauh juga bezanya.. beli rak2 kecik2 tu pun kat kedah, usung lah ngan keta kecik tu balik penang.

    ReplyDelete
  27. org peghelih selalu mai shoppink kat loq staq.. hehe.. org kedah suka p padang besaq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Padang besaq tu leh tahan mahai sebanaqnya... ehhh...

      Delete
  28. Lamaaa gila dah tak pergi Padang Besar ni. Heheh. Sedapnyaaa laksa, kexur ailio tengok. Hahahah!

    ReplyDelete
  29. Seumur hidup ni tak pernah ke perlis. perlu masukkan dalam wishlist ni. heee best baca travelog ni.

    jom buat Roti Sosej Cheese Leleh.

    ReplyDelete
  30. Kihkihkih tengok sawah dah tu sambung tido balik,...😊

    ReplyDelete
  31. Terujanya muka HH dan Sis JM borong brooches!

    ReplyDelete
  32. Agak2 berapa total damage kat kedai 2 hengget tuh?

    ReplyDelete
  33. sedapnya laksa perlih tuhh..prnh smpai tapi x prnh jejalan..hahaha ..g kenduri kawen ja

    ReplyDelete
  34. namanya jerk kedai rm2 hengget...paling kurang...uolls mesti sopink lebih kurang rm30 kannn...tu namanya strategii...bisnes...hehehe

    ReplyDelete
  35. bestnya soping..2 ringgit..daiso pun kalah..

    ReplyDelete
  36. SALAM ,SS sampai perlis, yana study sini dulu tak pernah pergi padang besar

    ReplyDelete
  37. tak pernah round habis perlis huhu. kedai RM2 tuh memang terbaiklah!

    ReplyDelete
  38. masuk kedai dua hengget ni mmg semuanya nak , selalu ngan mak selalu cenggitu XD,nasib baik mak pun gitu jugok hahaha

    ReplyDelete
  39. kedai dua hengget ni xde lagi masa yana study kat sana.. hahaha tapi kedai barangan macam ni banyak je. cuma harga x dua hengget laa

    ReplyDelete
  40. meriahnye ke perlis....kedai 2 hengget dia ada mcm mcm erk...kat cni mcm xbrp banyak sangat barangnya...

    ReplyDelete
  41. Pandai ye SS bezakan laksa kedah n perlis..Mak ni melantak byk kali pun x perasan halus kasar tuh

    ReplyDelete
  42. Perlis gaji rendah lagi nih..tu yg brg kena murah

    ReplyDelete
  43. SS,HH n JM tak mkn pulut ayam ke kat pdg besar

    ReplyDelete
  44. Bantal ulat bulu takpe..jgn tuan yg peluk dia naik bulu sudah

    ReplyDelete
  45. Tak pernah sampai perlis lagi..

    ReplyDelete
  46. Bantal ulat bulu hahahahaha Dah besar pun nak peluk bantal ulat bulu lg

    ReplyDelete
  47. Tak pernah sampai lagi perlis nama jah duk kulim ni tak pernah p lagi.. Biasa la kotmiment banyak yg perlu didahulukan hihihihi

    ReplyDelete
  48. Kedai rm2 kalau masuk harus banyak la shopping kan semua 2 ringgit gak..

    ReplyDelete
  49. Jay emm xleh makan ayam alergik ke..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...