Thursday, 19 January 2017

Kembara Shanghai - Hongqiao Railways Station

Entry sebelum boleh ngorat kat SINI...


Dalam train... We'ouls terjenguk jenguk tingkap... Pandang ke luar... Sambil dengar announcement dalam Bahasa Inggeris... Just nak pastikan betul atau tidak We'ouls turun di station yang sebenar... Silalah alert dengan signboard Hongqiao Railways Station yang tergantung di atas bumbung ye...

Yeahhhhh! Akhirnya... Aku jejak jugak kaki ke Shanghai! Tapi............. Tapi.............  Tapi............. 

Ehhhhh! Pesal tak sejuk sangat????? Bukan ke sekarang ni musim Autumn????? Hembus hembus nafas... Tak keluar wap! Keluar nafas berbau jek... Mana wap? Nape mulut aku tak berwap macam kat Xi'an tu???????????? Nape tak sejuk macam musim Autumn?????????????? Nape panas semacam???????? Mana? Manaaaaa Autumnnyaaaaaaaaaaaaa????

Fenomena apakahhhhh ini???? Adakah aku salah tarikh lagi???? Atau aku salah musim???? Atau aku dah kena kencingggggggggg?? Itulah soalan soalan yang bermain difikiran aku, HH dan Jay Emm...

Sabar SS sabar... Mari kita amik mood tengok sekitar Hongqiao Railways Station ni dulu... Mana tahu kot kat luar sana sejuk... Kat dalam station je panas...
* Cara nak sedapkan hati... Matik matik tak nak ngaku diri dah kena tipu... He He He...

Keluar dari train... Dah macam lembu lepas kandang... Ha Ha Ha..


Mari mengulangi langkah yang sama... Cari Ticket Office untuk claim ticket online... Aku dah fobia... Takut kes mencari Ticket Office tak jumpa macam kat Hangzhou pagi tadi... 

Tapi... Alhamdulilah... Nak cari Ticket Office senang jek... Terbentang luas depan mata... Tapi.. Jenuh nak menapak jauh ok dari Arrival Hall... Dan ikut je signboard menuju ke dalam Departure Hall...

Cuma... Aku suruh Jay Emm tunggu kat luar Departure Hall... Jay Emm jagakan bag... Tak kuasa nak heret bag... Kena scan bag... Leceh! Dah lah panas! Adess...

Sebelum nak sampai Ticket Office... Ada Tourist Information Office... Saja gatal tanya staff kat situ pasal claim ticket online supaya tak tersilap lagi... Muncul apek tua kebangka sambut HH... HH pon tanyalah dalam bahasa Inggeris pasal Ticket Office mana satu untuk claim ticket tu... Apek tu harammm tak faham kejadah apa Ticket Office tu... Dah kaw tak faham pesal jadi staff Tourist Information kat situ? Haishhhh... Buat basah ketiak bacin je tanya... Menyesal!

Hongqiao Railways Shanghai besau gilakkk...  Dah macam semut orang kat bawah tu....

Tu dia... Berbelas kaunter Ticket Office ada kat Shanghai ni...

Pilihlah kaunter Ticket Office mana yang kaw nak...

Sila pastikan U'ouls berada di kaunter yang betul ek.. Kalu tak... Penat je beratur... Keluarkan passport sesiap sebab They'ouls akan mintak bukti passport...

Aku claim semua online ticket yang depart dari Shanghai... Shanghai - Hangzhou.... Shanghai - Suzhou... Dan Shanghai - Wuxi... Senang!

Lega semua tiket dah ada kat tangan... Nak pegi Suzhou dan Wuxi pon tak perlu nak beratur... Dan tak perlu nak rushing pepagi... Yeahhhh...

Keluar dari Departure Hall... Dapatkan Jay Emm... Angkut bag... Membetis cari Subway pulak...



BERSAMBUNG...


65 comments:

  1. Camne nak taw ticket counter yang betul tu? Ada arahan in English kan?

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cari memana kaunter yang tulis 'Change'...

      Delete
    2. Memang banyak betul ticket counternya!

      Delete
  2. Bab salah musim ni mmg sakit hati...beriya bwk baju tebal stokin tebal dan kasut berbulu ko sekali panas mcm kt msia ciss! Tertipu

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM nk pose Kim K pakai bulu-bulu kat leher pun tak dapek yek

      Delete
    2. Tak masal kena beli kasut baru kan? kah kah kah

      Delete
  3. Padahal kan JM beli tiket ikut je beli sbb di katanya autumn..sbb 'org' tu pernah pegi..bengong x check dulu main ikut jek..huhu mmg x laaa p pasni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'org' tu lari selamatkan diri... Pi bercuti dlm mesia jek... Check weather forecast katanya...

      Delete
  4. Pakai baju tebal di hari panas yg terik..korang rasa? Kah kah kah bila ingat balik sakit hati kan SS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak leh bayang kasut bulu... he he he...

      Delete
  5. Apek oo apek..balik rehat kat umah je laa layan bini 😬

    ReplyDelete
  6. Panas weiii..rasa nk bogel jek! Menyesal! X pernah kot pegi negara 4 musimtp pegi musim panas..mmg Di PERBODOHkan...sepanjang kat sana hati panas jek..nak tahu time bila hati sejuk? Bila pegi tempat shopping keh keh keh jeling SS 😜

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu je laa dalam kepala otak tu kan... sopink sopink sopink... iskkss

      Delete
    2. Nasib ada SS yg kacak tlg membetis gi tgk tiket! JM dan HH boleh la tinggalkn SS bila dah nmpk tanda2 kedai dihadapan

      Delete
    3. G shopping memang hati sejuk hahahaha

      Delete
  7. Replies
    1. Berpinor mata... Banyak giler train... adehhh

      Delete
  8. Station kt China ni semua besaq-besaq bafuck belaka..jenuh membetis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang jenuh mak... Kat sini pon dah sakit kaki...

      Delete
  9. Hadoi klu mak TR sahih aku tak jenguk tenet 4 juta tahun..kebodohan itu mengikuti setiap entry hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu SS tak cukup 4 juta tahun... mahu 80 juta... keh keh keh...

      Delete
  10. Railway Station besau macam tu 0,o

    ReplyDelete
  11. besarnye stesen...dah macam lapangan terbang....

    ReplyDelete
  12. alamak ! caps lock lah pulak.. nampak sangat monteng time keja singgah sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haippp haippp nak kena lucut IR kang.. ha ha ha

      Delete
  13. tu yg mls nak travel negara org nie...dah biasa kat mesia nie...turun2 kereta jerk pintu masuk sopinx mall..pintu masuk hotel...pintu masuk tesco...hahhaaa...kalau pegi tempat org nk kena membetis laa pulakkkk...x laratt makkk tauuu

    ehhh kita dah dapat tau gift dari SS & JM nanti kiter wat entry tauuu....mekasihh banyak tauuu....besauuu naaa FM tu...suka2..mmmuahhh ckettt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahhh dah dapat eh... sila lekatkan kat peti ais ye... setiap kali bukak peti... ingatlah we'ouls berdua ni.. ha ha ha...

      Delete
  14. *uluq air sirap limau* minum dulu bagi cool... asyik menyirap je bila baca n3 ni... geram dengan orang yang suka kencingkan orang lain. Agaknya masa ni dia relaks kat mesia sambil gelakkan ko orang bertiga....hish ada juga manusa lagu tu... sabor je lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah laa ahkak.. Tak pastilah dia gelak ke tak... Yang pasti dia tengah bersuka ria di malaysia...

      Delete
  15. Penat je ayak sana ayak sini beg bawa peralatan musim sejuk.... sekali hah ko panas berdenting. Tak baik sungguh orang tu menganiayakan orang lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Citer SS belum habis... Ada lagi sambungan sadis... Tunggu...

      Delete
  16. Uishhh ni railway station tarf taraf airport. Hahah! Ha dah keluar dari situ sejuk ke tidak? Eheheh 😂

    ReplyDelete
  17. bestnya tmpt nie...
    semlm kan kita dah terima hadiah GA tu tau
    thanks awak..hihihi suka sgt
    jap lagi saya update k

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah.... Dah boleh lekat kat peti ais eh... he he he

      Delete
  18. rietta dah terima hadiahnye td...terima kasih yea....suka sangat....i love your craft...teringat lg entry pasal handmade FM tu...bergigih jugak cr magnet sheet...

    http://hati-dan-bicaranya.blogspot.my/2017/01/thank-you-ss-n-jm.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah dah sampai gak akhirnyaa... Boleh lekatkan kat peti ais dah... he he he..

      Delete
  19. dapat bayang SS hembus hembus nafas masa keluar train hahaha

    ReplyDelete
  20. besonya train station dia..kalau tukar train dari hujung ke hujung ni boleh kurus berlari ehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau akak mau semput dua tiga round dulu baru sampai, Zarith 😆

      Delete
  21. rakyat China ramai bebeno..stesen semua besau2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup tak ada tempat kat china tu tak de orang... semua orang...

      Delete
  22. meh kitew sejukkan ngan makan ABC yumyumyum

    ReplyDelete
  23. wahhhh sronoknya kak scdha... nak p jugak tapi tak dapat2..tgk lah kalau ade rezeki nanti ye tak.. hehe :D

    ReplyDelete
  24. Mak aihhhhh! Luas bebenor stesen kereta api nya!

    ReplyDelete
  25. Puas jugak nak membetis area station ni ye,..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...