Friday, 17 March 2017

Kembara Cambodia - Siem Reap International Airport

Entry sebelum boleh petik di SINI...


Berat sungguh jari jemari ini nak teruskan kisah kembara di bumi Siem Reap ini... Dan mungkin saat ini diri aku makin dilupakan... Dan mungkin ada yang takut dan serik untuk meninggalkan jejak di Pondok Buruk ku ini di atas isu sebelum ini... Boleh baca isu tersebut di SINI...

Tak kisahlah si Dorsett Pink nak buat entry counterback ke pe... Yang penting aku dah tahu siapa sebenarnya si Dorsett Pink tu... Mesti dia terkejut beruk sebab aku tahu serba skit details pasal dia... Hoiiiii Dorsett Pink! Pesal kaw delete semua komen aku kat entry counterback kaw eh? Kaw tak boleh terima kebenaran ke? Hampir 20 komen aku, HH dan Jay Emm dalam entry tersebut kena delete! Dan kenapa kaw delete LINK tentang kaw fitnah family kaw sendiri pada entry tersebut? Kaw takut rahsia kaw bocor ke? Kaw takut orang tahu pembohongan kaw ke? Kaw ingat reader bodoh macam SILLY QUESTION kaw tu? Nasib baik aku sempat print screen! Hu Hu Hu...

Salah satu dari 20 komen balas aku dalam entry Counterback tersebut berbunyi begini "Akhir kata... Kaw boleh tulis apa saja untuk sedapkan hati kaw sendiri... Kaw boleh bina dongeng bahagia kaw di atas derita orang lain... Itu hak kaw... Hakikatnya... Aku nak kaw tahu... Sekali kaw jentik pasal family aku dengan satu soalan bodoh kaw tu... Berkali kaw cuba menegakkan benang basah... Berjuta kebenaran akan muncul di depan muka kaw kelak... Aku tidak perlu buat apa apa untuk membalas entry BENANG BASAH kaw ini... Kerana Allah itu ada... Aku yakin... Allah akan londehkan perangai sebenar kaw satu persatu di dunia ini melalui pelbagai cara... Yang terhukum bukan aku... Yang merasanya bukan aku... Yang ruginya bukan aku... Tapi kaw! Kaw ingat aku ada masa nak sakit kepala?"... 

Kalu ikutkan hati... Mahu saja aku kuburkan segala kenangan aku sepanjang di Siem Reap... Tapi... Bila aku fikir balik... Tujuan asal aku wujudkan Pondok Buruk ku a.k.a blog ini adalah untuk menyimpan kenangan melalui coretan... Pahit.. Manis... Semuanya berada di Pondok Buruk ini... Pondok Buruk aku inilah kekuatan aku... Jiwa aku... Dan Pondok Buruk ini tak akan pernah tipu diri aku sendiri... Itu janji aku! Sejengkil mana pon perjalanannya... Aku tetap akan tulis tentang kebenaran base on pengalaman! 

Tak semua yang aku dah lalui mampu aku ingati satu persatu... Jadi melalui Pondok Buruk ini sahajalah dapat ku imbas kembali setiap detik yang sudah berlaku agar menjadi ingatan untuk diri sendiri sepanjang hayat ku...

Kalu ada yang masih nak baca entry aku... Bacalah... Tak nak pon tak apa... Tiada paksaaan! Aku dah katakan... Aku tidak pernah ajar orang cara untuk sampai ke suatu destinasi... Kembara bukannya tentang destinasi... Tapi aku berkongsi survive cara aku... Itu saja! 

Lebih lebih lagi saat ini aku baru saja bertukar title sebatang kara... Menjadi sebatang kara tidak semestinya tidak bahagia ye... Bahagia atau derita itu adalah pilihan... Jadi... Pilihlah untuk bahagia!

Jom kita ke Siem Reap!

3 jam sebelum departure... Aku... HH dan Jay Emm terus menuju ke Departure Hall... Tidak ada drop luggage... Dan tak perlu verify document di kaunter...

Boarding time 6:20 dan Departure time 6:50...

Jay Emm dah macam cendawan... He He He... Si HH aku suruh beli milo panas... Dia beli milo ais... Milo ais lebih murah dari milo panas katanya... Adoiiii lahhh... Tak kan pepagi buta nak minum ais... Last last bawak naik atas...

Sepanjang dalam penerbangan... Aku lebih banyak mendiamkan diri dan termenung... Langsung tak pedulik orang kiri dan kanan... Aku banyak layan perasaan...

Sekali sekala ingatan pada Bonda menerjah dalam fikiran... Dalam keadaan aku mulai tenang... Aku fikir sejenak... Aku tak boleh berterusan sedih begini... Aku kena cepat move on... Recover dari kesedihan... Dan aku percaya... Jika Bonda masih hidup... Dia mesti tak nak tengok aku sedih...

Sekali sekala mata ku terlena sebab tak cukup tidur sepanjang malam... HH dan Jay Emm memang membuta tak ingat dunia...

Isi Arrival Form.. Ada dua form... Kedua duanya kena isi... 

Inilah pemandangan Siem Reap dari udara... Nampak macam berjerebu... Pemandangan yang agak terbatas untuk jarak jauh...

Pilot umumkan suhu di Siem Reap lebih kurang 28 darjah celcius... Pada aku agak sejuk jugak... Waktu di Siem Reap adalah 1 jam ke belakang dari Malaysia ye... Jika di Malaysia jam 8:50 pagi... Di Siem Reap pula baru saja jam 7:50 pagi.. Ok?

Masa flight dah landing... Dan beratur untuk turun... Barulah aku realiase... Ramainya Mat dan Minah Saleh dalam flight ni... Terasa macam aku dah tersalah fligh pulak... Macam aku dah terbang ke Amerika!

Kaw tengok tu... Minah dan Mat Saleh tersembul sana sini... Tua tua bangka pon seksi seksi woo... Tetek masak ranum... Astarafirullah... Tunduk pandangan mata tu SS hoiii... Mata tuuuu... Mataaaaa... Dosa... Dosa... He He He...

Ini adalahlah pengalaman pertama aku jejak ke bumi Siem Reap... Dan merupakan pengalaman kali kedua untuk Jay Emm... Aku pon sebenarnya kurang study secara details pasal Siem Reap ni... Aku banyak refer pada Jay Emm...

Walaupun We'Ouls hire supir sepanjang di Sieam Reap... Kitab Busuk tetap ikut sekali... Tapi ringkas aje... Tak lah sedetails mana... Aku saje je prepare itienery sendiri... Sebab... Buatnya supir tak datang... Matik aku tercanggak kat Airport tu nanti... Huh! Jangan bergantung kat supir 100% ye...

Sampai kat Siem Reap International Airport lebih kurang jam 7:50 waktu tempatan... Masa turun dari kapal terbang... Walah weiiiiii.... Sejuk giler cuaca kat Siem Reap ni... Nyaman sungguh! Kadang rasa macam tak percaya yang suhu Siem Reap ini sesejuk ini...

Inilah Siem Reap International Airport...

We'Ouls terus ke kaunter Imigresen untuk check passport... Alhamdulilah.. Imigresen tak banyak soal... Just scan 4 jari... Settle! Senang!

Aku perhatikan... Ramai Mat dan Minah Saleh yang tak reti isi arrival form... Ramai yang kena reject sebab isi tak lengkap... Semua kena ke belakang untuk completekan form memasing... 

Nama je omputeh... Rupanya ada jugak yang bangang English... Isi form yang senang pon ada yang tak faham... Basic English je pon.... Heran betul aku! Agaknya dorang ni Mat dan Minah Saleh celop klorok kot! Ha Ha Ha...

Nak collect luggage kat sini eh...

Saje usha untuk tukar duit Riels skit... Tapi... Mahal bafuck... Baik pakai USD jek...

Kalu nak hire transport untuk ke town pon boleh... 

Harga tambang Minivan adalah USD 10.00... Car USD 7.00... Remork USD 6.00... Motor pon USD 6.00... Jadi ikutlah budget dan keselesaan U'ouls ye...


Mahal kan tukaran asing? 

Siem Reap ni guna dua matawang ye... Matawang Riels dan juga USD... Duit tempatan adalah duit Riels... Dan biasanya urusan niaga adalah gunakan USD...

Sebelum aku ke Siem Reap... Aku ada terbaca status instagram Nina... Nina dapat info... Kalu nak gunakan USD di Siem Reap... Make sure duit USD tu mesti versi tahun 2000 ke atas ye... Sebab... Masa Nina pergi sana... Orang Siem Reap tak terima duit versi 1999 and below... So... Agak bahaya di situ...

So... Aku nasihatkan... Kalu nak tukar duit... Nak selamat... Mintak versi USD tahun 2000 ke atas... ok?

Dan pada aku... Tak perlu terburu buru untuk dapatkan duit Riels... Sebab... Biasanya... Kalu kita beli barang atau bayar makan dalam USD... Mereka akan pulangkan balance kecik guna duit Riels... 

Silalah gunakan kalkulator memasing untuk buat conversion dari USD ke Riels and vice versa... Ok?

Dan pernah aku jumpa ada setengah orang Siem Reap ni mengaku bukan kenal pon duit USD palsu ke tak... Puas belek pon tetap tak kenal... Tapi... Kita ni sebagai pembeli harus kenal mana duit yang asli atau tidak ye...

Jom kita keluar dari Airport... Udara masih nyaman... Menyegarkan... Usha kiri... Usha kanan... Ehhhhhh! Mana si Salim nihhhhhh????????????


BERSAMBUNG...



68 comments:

  1. Yeay ada entri baru lagi..ajin nya SS update..x boleh jadi ni..esok cuti nak up entri gak 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berderet entry tak berupdate... Tengah Q...

      Delete
    2. Mcm mana nak rajin mcm SS eh

      Delete
  2. SS jgn risau sbb ramai komen setia kat blog ni..bior org nilai pas baca entri tu siapa yg betul dan patut di sisihkan...hanya yg bijak pandai menilai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pondok ni dah sendu... Ha Ha Ha...

      Delete
    2. Jay Emm nye pondok dah bersawang

      Delete
  3. Yang pasti Jay Emm sentiasa di sisi 😘

    ReplyDelete
  4. Pondok Buruks ni best! Tulis dont stop..i will support u 💋 Dan Jay Emm really like ur story..ehh pesal skema sgt komen ni 😜

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skema tak pe... Jangan biadap... kah kah kah...

      Delete
  5. Kah kah kah budak tu selubung dah x dulik org

    ReplyDelete
  6. Kah kah lah masak ranum eh..kalau leh rasa kan best 😜

    ReplyDelete
  7. Baru nak syok baca...dah bersambung...cis..cepat Scha...x sabar nak baca lagi ni...

    ReplyDelete
  8. Itu sbb kalau nk ke Siem Reap ni eloknya bulan Jan to Feb....sejuknya tu suuup naik ke atas 😜

    ReplyDelete
  9. Mcm hanoi jgk ni..sejuk...tp hanoi lg sejuk kot..best jenjalan x berpeluh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cambodia ni pagi dia memang best mak... Tapi belah petang tak laa sesejuk pagi... Dan tak panas... Nyaman jek...

      Delete
  10. Ya..blog kita adalah catatan kita..kenangan kita jadi ikut sukalah kita nk tulis gaya mcmana..nk rujuk silakan tp nk kutuk@condemn gi main jauh2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu mak... Jeles laa tu... Kah Kah Kah...

      Delete
  11. SS..satu je tanamkn dlm fikiran..ku menulis bkn kerna nama

    ReplyDelete
  12. Wah mmglah feeling nk g US sb urusan duit pn dlm US..america celup betul cambodia ni

    ReplyDelete
  13. Eh eh sempat lagi dia tgk buah-buahan segar ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keh Keh Keh... Terrr.. Terrr... Tertengokkk!

      Delete
  14. byr guna USD, baki dlm riels..huhu..jenuh nk buat kira2..

    ReplyDelete
  15. haha pandai sis HH bajet beli milo ais!

    saya pun pagi2 mesti minum air panas, tak leh telan ais pagi2

    ReplyDelete
  16. Bestnya pergi melancong ke tampat orang... tambah ilu dan pengetahuan... terima kasih sbb berkongsi...

    ReplyDelete
  17. Jangan patah semangat... seorang tak suka beribu orang yang suka. Apa pun teruskan perjuangan. Sebab banyak cerita SS yang ahkak suka je nak baca. kipidap dongibap

    ReplyDelete
  18. bila la agaknye i nak jadi seorang yg rajin.. hahahha

    ReplyDelete
  19. wah lantai airport tu berkilat sungguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat ni kebersihan ok.. Cuma.. Debu di luar sana....

      Delete
  20. Chaiyok chaiyok chaiyok... Semuga Allah melindungi SS, HH dan JM tidak kira dimana berada. Bahagia ada dimana-mana terpulang kepada diri sendiri bagaimana nak mencarinya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks... Yeahh... Sape lg nak bahagiakan diri kalu bukan diri sendiri ye dok?

      Delete
  21. mahalnye tukaran matawang kan....bleh pkai USD erk sna...btul la mcm pergi amerika...hehehe....sejuk sejuk camtu, best tdo...

    ReplyDelete
  22. kipidap...
    dongibap...

    yang penting reader yang berkualiti
    bukan semata-mata kuantiti

    ReplyDelete
  23. yang salah tetap salah.
    akan dapat pengajarannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat laa apa pon kan... kalu dah salah... terang nyata salahnya...

      Delete
  24. SSS... kalo bayo pakai USD ... return dapat duhet kemboja.

    adeii leceh lah nak tekan calculator kat situ.

    hihihi...
    math kena cekap ni...
    hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sometimes u need riels... Utk beli air atau makanan... kalu pakai usd... rugi!

      Delete
  25. jangan pernah putus asa menulis.

    ramai yang dapat manfaat dari penulisan sss.

    moga ada pahala buat ss memudahkan perjalanan orang lain

    ReplyDelete
  26. Tiap apa yang mematah tegakmu
    Tiap yang menolak
    Tiap yang memijak-henyak
    Biar di belakangmu

    Jangan dikenang
    Moga dibuang dendam dan sayu

    Siapa sangka?
    Getir yang menghalang tak besar mana

    Payah payah semalam
    Moga mudah selama

    ReplyDelete
  27. tutup buku lama, bukak buku baru ye wa ah kak

    ReplyDelete
  28. cepat sikit khatam buku ni.. buku lain tengah Q tu

    ReplyDelete
  29. Belum pernah jejak sini, maybe one day... heee teruskan nulis, I baca ok

    ReplyDelete
  30. Ala..SS, boleh plak dia wat bersambung-sambung.. huhuhuh..ini yang buat tidur tak lena, nak tau jugak apa citer seterusnya. Salim tu supir yer, SS? Mawar Melati penah sampai Siem Reap... tp pd tahun 2015. BTW Siem Reap memang best..

    ReplyDelete
  31. owhh sejuk ehh cuaca kt sana...alangkah indah mesia pun sejuk mcm tu nyaman jerk kannn

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...