Wednesday, 1 March 2017

Kembara Jakarta - Gambir vs Gondangdia

Entry sebelum boleh petik di SINI...


Bismillahirahmanirahim... Semoga hari ini aku ada kekuatan untuk terus menulis kisah kisah travel aku yang dah makin berhabuk ni... Tak tahu lah ada orang nak baca ke tak... Entah! Ada ke? He He He...

Al-maklum... Pondok Buruk picisan aku ni telah diserang hendap dengan kata kata hina membabi buta oleh penyokong tegar Dorsett Pink... Ha Ha Ha... Aku harap... Tidak ada pengkomen aku di sini yang pi serang Istana Hinggap Dorsett Pink tu ye... Dia nak menegak benang basah dan meraih sokongan itu lantak dia la... Kebenaran tetap nyata... Cukup di sini saja... Jangan malukan diri sendiri ok! Because YOU ARE WHAT YOU READ! Hu Hu Hu...

Satu lagi yang aku nak ingatkan... Aku menulis tentang travel bukan aku nak sekolahkan orang cara untuk travel ye... Aku tak layak! Aku cuma berkongsi survive ikut cara aku! Jadi... Jangan inbox aku untuk tanya aku tentang mode transport... Atau harga tiket di lokasi yang aku tak pergi  dan sebagainya yang di luar pengetahuan aku! Apa yang aku tulis dalam setiap entry... Hanya setakat itu sahaja info yang mampu aku beri! Selebihnya... Sila hadam sendiri ye! Titik!

Baiklah... Mari aku sambung kisah aku di Jakarta... Sambil aku menaip... Sambil aku ditemani radio Suria fm... Saat ini... Lagu Harus aku dari Sufian Suhaimi sedang berkumandang di udara... Walaupun suara kaw macam ketuk kuali tapi lagu kaw aku suka... Ha Ha Ha...

Hari ini hari kedua aku di Jakarta... Bangun pagi... Bersiap... HH prepare masak 3 bungkos Indomie yang dia beli kat kedai runcit sebelah Restoran Padang malam tadi... Indomie tu untuk We'Ouls mencekik picnic ke Bogor...

Cer U'ouls tengok rupa paras kedai ni.. Dari luar mesti orang akan sangka kedai jual top up... But its actually kedai runcit yang jual pelbagai termasuk Indomie... Kedainya kecik je... Aku dan Jay Emm pon pelik macamana si HH boleh fokus dan scan satu satu barang dalam kedai hanya dari luar kedai... Dah namanya shopaholic kan... Ha Ha Ha...

Dah siap semua... We'ouls turun breakfast kat Hotel... Hotel memang ada sediakan breakfast... Aku suka segala food yang disediakan di hotel ni... 

Tak puas pulun kat hotel... Siap kidnap buah salak dan beberapa food lain sebagai bekal dalam perjalanan nanti... Itulah perangai Jay Emm dan HH yang paling tak senonoh sekali... Nasib baik tak kena cekop dengan orang hotel... He He He...

Keluar je dari pintu hotel... We'ouls di sapa oleh seorang cowok pekerja Hotel... Aku perhati je muka dia... Gosok gosok mata... Ehhhhh... Aliff Aziz ke nih???????? Dengan muka yang agak lonjong... Mata bulat... Lesung pipit... Gigi mancung macam arnab,,, Sebijik Aliff Aziz kawwww... Ha Ha Ha... Tengok kiri... Tengok kanan... Kot kot ada adiknya Aishah Aziz... He He He...

Kembar Aliff Aziz pon berkata "Mahu ke mana? Mbak"... HH pon jawap "Mahu ka Stasiun Gambir"... Kembar Aliff Aziz pon menahanlah Bajaj untuk We'ouls dan tolong tawarkan tambang  Bajaj yang sepatutnya... Kalu tak for sure supir Bajaj akan klentong harga... We'ous pon ucaplah "Makasih yaaaa" pada si Kembar Aliff Aziz... Kah Kah Kah...

Dalam Bajaj... We'ouls pon"sokseksoksek" dok gosip pasal Aliff Aziz... Hadoiii laaaaaaa... Aku ingatkan... Aku sorang je perasan cowok tadi tu macam Aliff Aziz... Rupanya Jay Emm dan HH pon sekali perasan... Kalu aku berlama tadi... Mungkin sempat aku nak amik gambar dengan dia... Buat stock merembes untuk orang Malaysia dan Singapura... Terlampau tak? Adehhhh...

Bajaj drop We'ouls betul betul depan gate Gambir Station... Tambang cuma IDR 25,000.00... Mahal bafuck... Padahal bukan jauh beno pon... Bontot tak sempat nak panas...

Mari masuk Gambir Station.... Boleh tahan besau...

Memacam ada kat Gambir Station ni... Boleh lepak cafe yang ada kat sini...

Dari pembacaan si HH... Sepatutnya ada Train Express yang direct dari Gambir Station ke Bogor Station... Kalu tak silap aku Pakuan Express Bogor... Tapi... Bila tiba kat sini... Tercari jugak mana kaunter untuk beli tiket Pakuan Express Bogor tu... Pusing pusing tak jumpa... Last last... HH pi masuk Information Centre... 

HH pon tanya lah orang kat Information Centre berkenaan Pakuan Express Bogor tu... Rupanya... Pakuan Express Bogor tu dah lama berkubur... Dah tak ada lagi... Lebih dua tahun tak lagi beroperasi... Hadoiiii lahhhh...  Macamana boleh tak dapat info dalam web nih! Adehhh... 

Pakuan Express Bogor rugi agaknya... Sebab most people lebih suka naik train biasa dengan harga IDR 6,000.00 compare dengan Pakuan Express Bogor mencekik sampai IDR 13,000.00...

Dan lagi haru tu... Kalu nak ke Bogor tak boleh naik dari Gambir Station sini... Adesss... Abis nak naik train dari mana? Pelik! Kalu tengok KRL Jabodetabek Route sepatutnya boleh je naik dari Gambir Station ni... Tapi apsal tak boleh pulak... Bila tanya... They'ouls suruh naik sama ada dari Juanda Station atau Gondangdia Station.... Ahhhhh! Sudah! Satu hal pulak nak ke sana... 


Gambir Station ni cuma ada satu Routes jek... Selebihnya untuk perjalanan jauh... Adehhh...

Suka tak suka... Terpaksalah keluar jugak dari Gambir Station ni... Terpaksalah juga cari station lain... Hati aku dah mula panas... Masa dah banyak terbuang... Aku dah mula nak memberontak tak nak pergi Bogor... Dalam kepala otak aku macam nak tukar itinery hari ni... Tapi... Jay Emm dan HH seboleh pujuk aku untuk teruskan perjalanan....

Dalam termangu mencari jalan... Allah datangkan seribu rahmat buat We'ouls... Rahmat Allah sentiasa tepat... Dan utusan Allah sudah tentunya yang baik.... Tetiba We'ouls dapat bantuan dari dua orang cowok pekerja Gambir Station ni... 

HH dan Jay Emm tanya cara nak ke Bogor... Dan dorang suggest supaya jalan kaki je ke Gondangdia Station.... Dan kebetulan salah sorang dari dua cowok tu nak ke Gongangdia... So boleh lah jalan dengan dia sekali... 

Bila ditanya berapa jauh nak jalan kaki.. Dia jawap dalam 10 hingga 15 minit... Matikkkkk! Nak naik Bajaj rugi jek sebab Bajaj kena pusing jauh katanya... Huh!

Langkah diteruskan... Mengeluh tak abis abis... Muka aku dah mencuka... Puaslah si HH dan Jay Emm dok pujuk pujuk aku yang dah nak membaran... 

Sebenarnya... Aku seboleh mungkin nak jimat tenaga kat Bogor... Tapi tenaga ku habis hanya untuk berjalan kaki ke Gondangdia Station... Menyesal tak study abis pasal train... 

Dua cowok yang bantu... Jay Emm dan HH dok sibuk interview... He He He...

Berjalanlah We'ouls ditemani cowok tadi... Sambil jalan sambil borak...

Ikut laluan ni... Laluan ini yang selalu menjadi laluan Cowok tu... Dia dah biasa... Jangkaan waktu dia beri memang tepat...

Akhirnya sampailah aku di Gondangdia Station... Besar stationya...

Cowok tadi tu jugak guide belikan tiket...

Senibina station ni... Sebijik macam kat Belanda... Adehhh....

Lagi...

Nak ke Bogor ikut arah ke Cikini... Cikini ye... Bukan Cekenit... Cekenit tu kutu babi... Ha Ha Ha...

Dok study Kitab Busuk aku tu... Sambil di perhati Cowok... Ha Ha Ha...

Cowok dan cewek Jakarta... He He He...

Perjalanan dari Gondangdia Station ke Bogor Station amik masa selama 1 jam menaiki KRL Jabodetabek...

Setiap kali train berhenti... Akan ada announcement berbunyi begini "Pintu di buka... Pintu di buka... Pintu di tutup... Pintu di tutup" dengan nada yang agak kelakar... Kah Kah Kah... Setiap kali ada announcement tu di setiap station aku dan Jay Emm akan gelak gelak sendiri sambil mengajuk "Pintu di buka pintu di tutup"... He He He...

Bolehlah refer routes KRL Jabodetabek ini... Bila tengok balik route ini masa dalam train... Baru aku perasan... Gambir tu ditandakan MERAH bermaksud TIDAK BERHENTI!  Adehhhh.... Patutlahhhh...


BERSAMBUNG...


49 comments:

  1. Ada ada ada! JM orang pertama menantikan kemunculan entri baru 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila Jay Emm nak update entry baru? He He He...

      Delete
  2. Info yg SS share dh cukup complete so klau nak tahu sila baca 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu Jay Emm yang share lagi complete... Siap info Google sekali... Ha Ha Ha...

      Delete
  3. HH si mata laser 😬 Kita x nampak dia dh nampak dulu tu yg best 😘

    ReplyDelete
  4. Pegi Jakarta kita jumpa Aliff Aziz pegi Siem Reap kita jumpa Dato Jamal Yunos 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak agak kat mana kita akan jumpa Rosmah Mansur? Keh Keh Keh

      Delete
  5. Alhamdulillah..ada je orang yg menolong dlm perjalan kita kan...pintu di buka pintu di tutup sebut laju2 adehhh lupa nak rakam hari tu..lawak! 😂

    ReplyDelete
  6. Sib baik jm ada... tlg pujuk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan tlg pujuk... Terpaksa pujuk... Ha Ha Ha...

      Delete
  7. bersih train station nya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup... Memang bersih... Even dalam train pon bersih...

      Delete
  8. Hahahaha.. basah lah keti** jalan 10-15 minit tu ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi tetap wangi... Nak yom? kah kah kah

      Delete
  9. Haaa.. lepas ni korang boleh ganti suara dalam lrt tu.. kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti we'ouls buat suara doremon... he he he...

      Delete
  10. Jakarta , Jakarta sape mau turun sini ...;)

    ReplyDelete
  11. SS sama mcm mak..ms travel kdg rs nk membaran jek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab mengenangkan kita rasa dah byk study... but... rupanya banyak lagi kita terlepas pandang... tu kadang marah diri sendiri

      Delete
    2. Maslahnya kalo marah kat diri takpe..ni mrh kat travelmate buleh??

      Delete
    3. Marah bebel2 tak pe lagi mak... Tapi kalu dah mulai DIAM... Itu tandanya semua akan BERAKHIR...

      Delete
  12. Haa mmg kdg ada org yg tnya benda yg nk disuap jek..ingt blog ni kaunter info ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huh! Mak pon kena gak ke? Aduhai...

      Delete
    2. Bykkk kali terkena..kdg info tu ko google je dah keluar..dahkenapa nak jgk tanya kat blog komen..i is tak paham..kalo benda kita tau dan pernah pergi takpe

      Delete
    3. kadang tu... Apa yg ditanya dah ada dalam entry yang kita tulis... Malas baca ke camne... Kadang penat kita menaip... Ayat straight forward je pon...

      Delete
  13. Baca tajuk ingt psl gambir ubat tu..stasiun rupanya

    ReplyDelete
  14. Baik2 jgk cowok sana ye..ada yg melekat tak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu melekat... x balik malaysia laaa.. ha ha ha

      Delete
  15. kelakar baca entry SS ni...suara ketuk kuali la....cekenit kutu babi la...kempunan nak merembes ngan gbr alif aziz yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru nak buat stock merembis... keh keh keh...

      Delete
  16. SS ...

    Seronok baca .... terus terngiang ngiang lagi Sheila Majid ... ANTARA ANYIR dan JAKARTA ... Aku Jatuh cinta hahahhahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa kecik kecik nyanyi anyir tu hanyir... ha ha ha... sumpah x tahu anyir tu nama tempat... he he he...

      Delete
  17. jauh gak berjalan....nasib baik ada yang tolong temankan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan teman... Tapi tunjuk jalan... He He He...

      Delete
  18. Aliff Aziz versi seberang..bkn seberang tambak..hihi..besar2 stasiun nya..Gondangdia nmpk baru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Hadoiii laaa macamana lah boleh ada copy paste Aliff Aziz lak kat seberang tu...

      Delete
  19. Knock knock! Datang singgah sini check attendance. Nanti balik I datang lagi....

    ReplyDelete
  20. cowok tu x tnye ke, perawan ke janda., hehe2

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...