Saturday, 4 March 2017

Kembara Jakarta - Kebon Raya Bogor

Entry sebelum boleh gomol di SINI...


Apa yang ada kat Kebon Raya Bogor tu? Haaaa... Ada kebon lahhh... Tak kan kebontot pulak... Ha Ha Ha...

Apa yang menarik minat aku ke sini? Yeahhh... Aku tertarik untuk ke sini sebab... Kebon Raya Bogor ini adalah Taman Botanikal yang tertua di Asia... Ada pelbagai jenis tanaman kat sini... Termasuklah buluh dan kelapa sawit tertua... Huh!

Kebon Raya Bogor ni luas bafuck ok... Memang tak mampu nak ronda habis dalam sehari... Jadi... Aku cuma sempat pegi beberapa spot je...

Dan sepanjang jalan ke sini tadi... Jalan macet nak mati... Rasa nak muntah dah aku nih... Tapi... Aku dapat menyaksikan ratusan ekor rusa berlari berkejaran dalam kawasan taman sekitar Istana Bogor... Sayangnya... Istana Bogor tu tak boleh masuk suka hatikkk... Ada askar jaga... So... Tak dapatlah aku nak gomol meramas mesra dengan rusa rusa yang banyak tu... Kecewa!

Kalau U'ouls nak tahu lebih lanjut dan info terkini tentang Kebon Raya Bogor... Bolehlah refer official website kat SINI ok...

Angkotan drop We'ouls betul betul depan pintu masuk ke Kebun Raya Bogor... Aku masuk dari Pintu 1 eh...

Pintu 1... Marilah masuk... Buat macam kebun sendiri... He He He...

Model Kebun Raya Bogor... He He He...

Mari kita masuk sini beli tiket....

Harga tiket adalah IDR 15,000.00 seorang untuk Local ye... Kalu International kena bayar IDR 25,000.00... Sila guna skill Bahasa Indonesia U'ouls ye untuk dapatkan harga tiket local... Aku dan Jay Emm lari dari kaunter... Biar HH sorang je berlakon sinetron jadi orang local... Kah Kah Kah...

Kalau U'ouls larat nak jalan kaki untuk bersiar siar dalam Kebon Raya Bogor ni silakan lah... Tapi aku? Tak larat der... Kaw rasa aku ada masa nak sakit kepala? Ehhhh... Dah kenapa iklan panadol masuk dalam cerita aku pulak nih... He He He...

Disebabkan aku tak nak sakit kepala... Aku decide sewa basikal jek... Senang! Orang sini panggil basikal tu sepeda... Sebut betul betul ye... SEPEDA... Bukan Spender... Kah Kah Kah... Spender tu seluar dalam buat tutup semalu... He He He...

Sewa sepeda ikut jam... IDR 15,000.00 sejam untuk sebuah sepeda... Mana kita amik sepeda tu.. Kat situ kita pulang balik eh... Jangan kaw suka hatik main tinggal sepeda tu yatim piatu kat memana lak... Dan boleh je kalu nak tambah masa... Tapi... Bayarlah kos tambahan masa tu... Ngertikkk?

Dan satu lagi... Kalu nak sewa sepeda kena tinggalkan passport... Kalu boleh U'ouls preparelah photostat passport...

Pilihlah speda mana yang kaw nak... Siap dengan helmet... Speda ye... Jangan kaw tarik spender dua orang tu pulak... Mahu makan pelempang kat situ... He He He..


Ayuhhh kita kayuhhh... Mari kita ke kebon hoiiii... Pokok pokok size balak kiri dan kanan...


*** Danau Gunting ***

Tempat persinggahan We'Ouls yang pertama adalah Danau Gunting... Udara nyaman dan tenang je... Memang cantik sekitar Danau Gunting ni... 

Banyak cerita mitos dan misterinya Danau Gunting ni... Antaranya ada orang ternampak wanita berpakaian ala ala Belanda yang menyerupai Lady Raffles berkeliaran kat sini... Padahal Lady Raffles dah lama arwah... Ada yang ternampak Ular Besar dan kemudiannya hilang... Dan macam macam lagi lah...

Tapi... Pada aku... Nama Danau Gunting ni pon dah cukup misteri... Sebab... Aku tak nampak sebijik gunting pon kat Danau ni... Misteri tak? Misteri tak? Keh Keh Keh...

Entiti baju biru belakang aku tu pun misteri,,,, Sebab... Dia jalan sensorang tak de sepeda... Mungkin gunting ada pada dia.. He He He...

Aku picnic pulun Indomie.. Coklat... Biskot dan buahan rembat kat hotel... He He He...

Bersantai depan Istana Bogor...

Masa tengah lepak lepak kat sini... Tetiba ada cewek bertiga mintak tolong HH untuk amikkan gambar They'Ouls... Masa tengah nak posing posing tu... Salah sorang cewek kata macam ni "Disebalik foto yang cantik pasti ada teman yang menderita"... Kah Kah Kah... Tapi betul jugak kan... Kaw posing nak nampak lawa jek... Tapi.. Yang tukang amikkan gambar tu menderita... Keh Keh Keh...
HH bergambo bersama Tugu Caspar George Karl Reinwardt... Nak tahu pasal C.G.K Reinwardt ni sila lah google sendiri ye....

Sepenuh pokok teratai di sini...

Zoom in...

Jom kita explore tempat lain pulak...



BERSAMBUNG...

78 comments:

  1. Yeay naik spender ehhh speda ke sepeda 😂

    ReplyDelete
  2. Jeles 2 org tu baju purple JM sorang jek baju biru kalau x leh boria

    ReplyDelete
    Replies
    1. Next time beli baju sama kaler...

      Delete
    2. kalau nak sama kaler shopping baju biar la sama sis JM hihihihihi..

      Delete
  3. Yeahh... sib baik bawak bekal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahu tak pe... Nak pastikan restoran halal kat jakarta ni tak mudah jugak...

      Delete
  4. Dah lama x kayuh sepeda last kayuh d ayuttaya..nak pinjam sepeda SS kat umah tu boyehh x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takkkkkkkkkkkkkkk boyeeeeeeeeeeeeehhhh...

      Delete
  5. Best kan pegi taman bogor ni sejuk jek pastu tambah sejuk bila hujan yg x best tu part ada 'makhluk' ikut kita balik 😥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Part makhluk tu jangan citer dulu... Next entry..

      Delete
  6. Model kebun raya bogor tu slim je waktu ni..skrg? Semua suar kecik 😂

    ReplyDelete
  7. cantik bangunan dia. unik dan lawa kalau ambil gambar

    ReplyDelete
  8. Seriusly.. ko posing jelita... yg tukang amik hazab...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teman yang baik pasti menderita.. he he he..

      Delete
  9. Ahaahahah stmt tu buat JM teringat ke HH..di sebalik foto yg cantik ada teman yg menderita 😜

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. ade je jenguk2 kat jambatan permas nih.,ko je yg x dtg2 umah lalat wak tuuh., huhu2

      Delete
  11. Replies
    1. Panjang sebenornya... Tapi part by part...

      Delete
  12. Nama kebon tu klasik sgt.mcm kebun getah hehe.klu taman tu rs syok la sikit nk pergi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memula plan nak pegi pon... Rasa pelik jugak... Pesal di panggil kebon... Ha Ha Ha...

      Delete
  13. Sempat depa tayang kasut berjemaah ye

    ReplyDelete
  14. saya tak boleh naik basikal mcm korang tu, ada sejarah hitam huhu

    ReplyDelete
  15. oh, buah salak, lama tak makan buah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manis... Semanis orang yang memakannya... he he he...

      Delete
  16. teringat kat lagu teratai layu ditasik madu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer cikgu nyanyi skit... he he he

      Delete
    2. kalau I nyanyi, penyanyi asal nangis haha!!

      Delete
  17. lawa kasut JM , beli di Hadyai ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahan taw kasut tu... Tak sia sia beli...

      Delete
  18. akak jumpa di Krabi tapi tak beli sayang duit ...keh,keh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kedekotttt nyeeeee... Iskksss...

      Delete
    2. bukan kedekut , tak ada pilihan yg kedebom

      Delete
    3. SS doakan Ah Kak cepat cepat sampai Bangkok... Tak beli jugak tak tahu laaa... Kah Kah Kah....

      Delete
  19. i tak reti kayuh speda.. sobbsss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Make sure Dadam tak terima nasib sama macam u eh... Iskksss...

      Delete
    2. hahahaha... i pun harap mcm tu

      Delete
  20. terer HH..mesti dpt tiket local nih..hihi..jimat2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa si HH nak berlakon jadi warga tempatan tu... SS dan Jay Emm lari bertempiaran... Sebab dia nak amik feel lakonan yang mantap demi tiket murah... Kah Kah Kah...

      Delete
  21. Satu kasut beli kat hatyai... satu lagi singapore... yg satu lagi jakarta... taktik nk dpt kasut baru... pakai la kasut yg dh nk rosak pat kit dpt kasut baru...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sengal kaw nihhhh... Malas aku nak layan!

      Delete
  22. boleh ke akak naik speda lagi ek kalau nak ke sini. nak jalan mau lembik lutut nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak... Silap haribulan... Sepeda jalan sendiri... Ha Ha Ha...

      Delete
  23. Info dan pengalaman yang menarik. insyaallah akan kesana juga suatu hari nanti

    ReplyDelete
  24. taman bunga....sukenye.....suka bunga teratai, laluan tu...damai je ngn pokok-pokok...tpi klu nak kena kayuh beskal sendiri...hmmm, membonceng aje bleh x? kihkihkih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Membonceng? Kah kah kah... pancitlah tayar

      Delete
  25. menarik aktiviti kat sana boleh berbasikal lagi. jarang juga terfikir aktiviti camni

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS suka berbasikal... he he he

      Delete
    2. oo patut pun. normally kalau melancong memang tak pernah fikir nak cycling. hihi boleh cubalah lain kali

      Delete
    3. Cer try... sekali sekala kan...

      Delete
  26. x sabau nak dengar citer 'kawan yang ikut balik ' tue

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perghh! CB betul2 ingat ehhh... SS pon dah lupa...

      Delete
  27. tapi kalo dah sampai ..haruslah terjah kan ...

    ReplyDelete
  28. sib baik 'dia' tak ikut naik flight heheheheheeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu dia ikut naik flight... SS suruh CB tunggu kat airport! Kah kah kah... Lawakkkk!

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...